- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen alaplapot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Azért nem 2 hétre veszed a cuccot, és előre tudod, hogy mit vársz tőle középtávon (1-2 év).
Viszont ha később ... Ugyan már ... Ha később tényleg kitalálod, hogy ez így nem jó, eladod féláron a mostani cucot, és veszel egy olyat ami éppen akkor kell. Azért ez nem egy akkora összeg(oké nem is olcsó vagy éppen semmi, de) pár hónap alatt talán kigazdálkodható, és ha eladod a régit, nem is a teljes árat kell összegyűjteni.
Ugyanakkor a 4-eshez új táp kell, új hűtés kell, új hdmi kábel kell (a fordító sincs ingyen)ez mind mind plusz pénz (kerekítve kb 10k) és annyit már tényleg nem ér meg ez nekem. Amíg 10-15k-s játék volt addig még vállalható volt az ára. -
Amikor tényleg kraftra van szükség, vagy 4k-ra, esetleg dual monitorra. Nekem jól jönne a +kraft, de amíg a Pi2 teszi a dolgt nem éri meg lecserélni. Plána amikor iyen forrófejü lett a 4. Hogy mit hoz a jövő, ki tudja?
(Most is olyan laptopot keresek aminek 15W(alatt) van a CPU TDP-je) -
válasz
CoroStar86 #34594 üzenetére
Ha nem muszáj, nem tenném bele abba a házba, túl fog melegedni, mert nem szellőzik.
Egér/bill felesleges, ott az SSH.
4GB-os verzió pedig ezekre a célokra felesleges, 2GB-os változat is bőven elegendő.
-
CoroStar86
senior tag
Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni! Teljesen zöldfülű vagyok Rasberry-témában, Linuxban is annyi a tapasztalat, hogy már többször telepitettem Kalit és Ubuntut, pár netes videó alapján próbálgattam ezt-azt, de kb ennyi. Szeretném megismerni a Raspberryt, Kalit, a Python-programozást és az etikus hackelést. Kizárólag ezekre a célokra szeretnék venni egy Raspberry Pi-t. A következő alkatrészeket néztem ki:
- Raspberry Pi 4 Model B 4GB (itthonról)
- Pi 4 1m töltő (itthonról, official)
- Pi 4 Flirc ház
- Alfa AWUS036ACH WiFi
- SanDisk Extreme 32GB microSDHCEzek megfelelőek lennének? Egér, billentyűzet, stb. gondolom már részletkérdés. Annyit még hozzátennék, hogy már van egy Alfa AWUS036NH-em, talán az is elég lenne, de nem sajnálom a pénzt a legjobbra. Minden javaslatot szivesen fogadok és előre is köszönöm mindenkinek!
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Murdock1981 #34587 üzenetére
Pi3b+ _ra igen , mert meg van csinálva, nekem is van egy ilyen IS .
pi4 re még nem csinálták meg, meg kéne, eléggé egyértelmű hogy érdemes usb3-ra tenni az oprendszert...és akkor nem kellene az a varázslás amit fenntebb leírtam.
-
válasz
Hoffer #34588 üzenetére
Nem biztos, hogy a Pi4 jó választás. Melegedési problémái vannak, már attól is elpirul, ha csak ránézel.
Nekem Pi2 visszi a torrentet is, és úgy, hogy 3 magon folyamatosan megy egy töres(folyamatosan 100%-ra van kihajtva) nem megy 60 fok fölé. Pőrén a TV mögött van, semmi extra doboz vagy hűtés nem kell hozzá.
Szóval erre én Pi3-at, vennék Kit-ben. Így olcsóbb, mint egyenként összeválogatva, és minden benne van. Viszont ha neked már van pár alktrészed (mikroSD kártya, USB tápegység,...) elég lehet csak az alaplap is.Most nézem ezt a Pi Desktop házat. Elég menő, hogy mSATA csatlakozási lehetőséget is ad hozzá, és házon belül megoldja a háttértár kérdését is.
-
PistiSan
addikt
válasz
a PI4 sokat fejlődött LAN és USB portok területén, de hogy egy jól bejáratott boot folyamatot nem oldottak meg, hogy az új verzión is menjen, az elég vicces.
-
g.gergo
senior tag
válasz
De ezt pi4-el nem tudod megcsinálni, a kollégának meg olyan típusú van.
-
Hoffer
őstag
válasz
Sziasztok,
Szeretnék egy Raspberry Pi 4-et torrentek seedelésére, másra nem igazán lenne használva.
Melyik verziót érdemes vennem, milyen dobozzal és hűtéssel?
Magyarországi forrásból vásárolnék!Köszi!
-
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34585 üzenetére
Hát én azért megvenném azt a hűtőbordát amit belinkeltem,ezzel megoldod a doboz problémát is, gyakorlatilag a pi4-et nemigen lehet hűtés nélkül hagyni, a hivatalos dobozba zárni meg egyenesen marhaság.
A SOC-ra ragasztható bordák nem érnek semmit.UPDATE: ne vedd le a swap-ot , mert kalamajkát okoz, például állandóan összeomlik a transmission-daemon. Hogy miért azt nem tudom. Pedig 3-400 MB lefoglalt memória van , a kernel mégis kilövi memória hiánnyal
-
PistiSan
addikt
válasz
Latitude #34584 üzenetére
Szerintem nincs szükség rá, de én úgy voltam vele, hogy ha már rá szánom a pénzt, akkor vegyem a legtöbb ramot verziót, hát ha később mást, több dolgot is akarok futtatni majd rajta.
Pl nekem ezek leszek fent: samba, nfs, transmission, flexget, Syncthing, egyik sem jelent folyamatos nagy terhelést, én nem is tervezek plusz hűtést rá tenni emiatt. -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34582 üzenetére
A 4 Gb os vásárlást jól tetted
Az oprendszer áthelezésére nincs normális leírásom, de én így csináltam:
1. Fogtam egy 16GB-os SD kártyát, ez később már nem kell , és a raspberry oldalán levő balneaetcher programmal kiírtam rá a raspbian-t.
2. Ezután pi4 be bedug, elindul, és átméretezi magát...
3. pi4 kikapcsol sd kártya kivesz. Ekkor a kártyán van 2 partíció egy kicsi fat32 , és egy kb 15 gb-os ext4.
4. partition managerrel átmásolom a fat32 -őt a kicsi sd-re, és a nagy ext4-est arra a külső meghajtóra amit használni akarok a pi4-en. Ezzel a 16gb sdkártya felszabadul.
5. most jön a csavar a kicsi sd-n ami fat32-es van egy cmdline.txt állomány amiben át kell írni a root=12345678-02 paramétert az átmásolt partíció uuidjára nem feledve hogy valószínűleg 01 lesz a vége.
6. valahova egy linux alá felcsatolni az átmásolt külső meghajtót. Ott a szabványos /etc/fstab -ban ugyanúgy korrigálni az uuid bejegyzéseket. Figyelem a boot bejegyzést is ami a kicsi sd-re kel hogy mutasson.
Ez azért fontos mert ha apt-al frissíted a raspbiant-t akkor időnként módosulnak az állományok. Emiatt aztán a külső vinyó és a kicsi sd házasságot kötöttek...
7. a fennmaradó üres területet a linux szabályai szerint már particionálhatod és mountolhatod magával a pi-vel isIgen körülbelül 3GB foglalt a 16 ból, de mindenféle vacakokat is instaltam és másolgattam oda.
Ezért elvileg egy 8Gb átmeneti sd kártya is elég.Én most kinyírtam a swap funkciót is, 4gb-nál felesleges , és úgy tűnik emiatt omlott össz néha a pi.
Ja és ha visszalapozol a topickban akkor megtalálod milyen hűtőbordát és külső usb3 meghajtót vettem, mindkettő bevált...
-
PistiSan
addikt
válasz
zsolt_64 #34581 üzenetére
Szia!
4GB-os verziót vettem, a 256mb-os modell után úgy voltam vele, hogy maxoljuk ki a lehetőségeket.
Amit leírsz a külső indításról az nagyon jól hangzik, van esetleg egy leírásod hozzá amit te jónak tartasz?
Nem baj ha nem magyar, csak követhető legyen.
Linux-al elég jó kapcsolatot ápolok, vagyis leírások követése általában nem okoz gondot, bár még mindig nehezemre esik a systemd használata, én még a sysviniten tanultam a linuxot.
16GB-ból neked mennyi foglalt? Csodálkoznék ha 2-nél többet mondanál. -
zsolt_64
senior tag
válasz
PistiSan #34580 üzenetére
Remélem legalább 2GB-os pi4-et vettél.
Az oprendszer usb2 vagy usb3as particióra áttétele lehetséges minden pi verzión. Ebben az esetben csak egy 256mb-os inditó sd kártya kell ami örökéletű lesz mert gyakorlatilag nincs rá irási folyamat.
Kicsit el kell vele szórakozni,mert a root könyvtárat ki kell tenni az sd re amit fat32 nek kell particionálni, és az fstab módositása is szükséges lesz. Ha nem megy a linux akkor inkább keress meg valakit aki megcsinálja, de leirás van a neten.
nekem is igy műxik, van egy 16gb particio amin csücsül a raspbian, és van egy 890gb partició ami nas megosztva szambával és erre megy a torrrent is. Mivel nekem 4gb os pi van most kapcsoltam ki teljesen a swp-ot. -
PistiSan
addikt
Sziasztok!
Vettem egy PI4-et, a héten meg is jön elvileg. Korábban egy PI modell B 256MB-os verziót használtam, azzal vannak nem túl jó tapasztalataim stabilitás terén.
Főként NAS-ként szeretném használni, rémlik hogy régen mindig az SD kártyát nyírta ki a rendszer a gyakori írások miatt, mi most ezzel a helyzet?
Külső USB3-as vinyót fogok rákötni háttértárnak.
Be lehet állítani valahogy, hogy a HDD-n lakjon az oprendszer és ne az SD-t gyilkolja minden? Vagy ez a probléma már nem áll fenn? Raspbiant futtatnák rajta.
Ha van esetleg a fentiekről magyarul leírás valaki tollából, azt szívesen olvasnám. -
golya87
őstag
válasz
you_zsolex #34578 üzenetére
Kodiban tudtommal nem.
OSMC-ben az OSMC menüben valahol, LE-nél csak a config.txt-ben. -
you_zsolex
csendes tag
Sziasztok!
Kodiban hol lehet beállítani a videó ram-ot? -
-
Sumptuous
senior tag
Lehet úgy torrentezni az rpi-vel, hogy a letöltés helye egy NAS? Akár NFS, Samba, vagy FTP protokolon is tudna csatlakozni. Sajnos valahogy a nas-on lévő TM- összehugyozza magát, ha 1000Kb/sec (nem 1000 megabit! csak 8 megabit! ) fölé megy a letöltés. Elérhetetlen lesz a webfelület, a cpu meg konstans 100%-on pörög.. Próbáltam már megoldani, de nincs több türelmem hozzá. Gondoltam az rpi-t használom TM-nek.
Lehetséges? A sebesség mindegy, 100mbs az internet, inkább stabil legyen, mint gyors. Persze csak akkor érdemes, ha gyorsabban lehetne használni, mint ahogy most van..rpi 3B az eszköz és Dietpi van rajta. Jó lenne, ha maradna is.
Köszi!
-
válasz
p5quser #34573 üzenetére
kisbetű/nagybetű difi? Csak azt az egy sort másolod ki parancssorba (a forrás/cél mappát értelemszerűen módosítsd. Pl. a forrás a home mappád legyen a cél meg valami kamu könyvtár)
icemad
Nem tudja kiszámolni, mert a pi fogyasztása nem egzakt érték, a terheléstől függően folyamatosan változik. Lehet x program(ok) futtatásakor még simán elviszi a táp, de lehet y program(okat) már nem tudja kiszolgálni. -
icemad
nagyúr
válasz
AXisBOLD #34567 üzenetére
Ez a töltő max 2.4A-t ad le portonként. Pontosan nem tudom, hogy a pi4 és a mostani hdd-t mennyit vesz fel, ha azt kitudod deríteni, akkor már kitudod számolni, hogy elég lesz e. Nekem az nem világos, hogy a mostani pi-d mellé, vagy helyett szeretnéd használni. Mert, ha mindkettő menne egyszerre ugyanarról a tápról, akkor kevés lesz...
-
p5quser
tag
Üdv!
Köszi, vaksi voltam. Ámde hiába írom bele, akkor is belehúzza. Biztos én gépelek félre valamit a virsli ujjaimmal, de a fenti mintából kiindulva;--exclude={"/home/pi/RPI_HDD/*","/dev/*","/proc/*.........
Lefut végül is a szkript, még szerencse hogy épp nincs megbuggyantva a lemez.
A media alá azért nem csatoltam anno, mert ugyanígy bénáztam a sambával.
Köszi a segítséget! -
-
Latitude
aktív tag
Erre gondoltam:
"We do not generally recommend the use of UPnP for security and performance reasons, but if you already have a UPnP/DLNA server it should be the easiest of all to set up. Some media servers may offer only UPnP for sharing. OSMC has a built-in UPnP server."
Innen emeltem ki:
https://discourse.osmc.tv/t/file-sharing-with-a-nas-media-server-windows-share-or-other-device/69732 -
-
Latitude
aktív tag
Szerintetek jelent biztonsági kockázatokat, ha osmc-t úgy használom, hogy a beállítások között engedélyezett az UPnP támogatás? Az "allow remote controll via UPnP" nincs
-
-
AXisBOLD
addikt
válasz
rosejbli #34565 üzenetére
& (#34564) icemad
sziasztok,
köszi.
most egy Raspberry Pi model b+ v1.2 + rákötve egy 2,5-es 500GB-os HDD megy erről az Ikea usb töltőről. Lekopogom eddig még nem volt gondom vele.Tervben van Pi 4-re lépés és olvastam, hogy Pi3-ig elég volt a 2,5A, de a négynek már 3A szerepel az adatlapjában.
Tudom ezért is hülye kérdés, akkor 3A kell és kész, csak ha nem muszáj nem veszek még egy tápot és foglalom az egyébként is kevés aljzat helyet.
(#34566) syler123: nálad ugyan az a felállás és ha elviszi a Pi4-et is, akkor nem kell vennem tápot. Nem a 3k a sok, hanem az aljzat helyhiány a szűk keresztmetszet
-
syler123
veterán
válasz
AXisBOLD #34562 üzenetére
Én pont egy 2,4A-es töltővel használom. Működik, egy külső 2,5-es hdd van rajta, meg egy 3,5-es külső házban (külső tápos), se billentyűzet, se egér nincs rajta. Ez így elmegy. A helyedben inkább megvenném a gyári tápot, 3eFt-ot tuti megér. Ha legközelebb venném, akkor azt is betenném a kosárba.
-
p5quser
tag
Sziasztok!
CPT.Pirk és cigam sd-mentő szkriptjében be lehet valahol lőni, hogy hagyjon ki bizonyos mappákat a mentésből?
Van egy állandóan a pi-n lógó 120GB-os hdd - amolyan puffertárolóként - és a home könyvtárba van mountolva. Ezt kellene kihagynia a mentésből, mert igen dundira sikerülne az img.
Előre is köszönöm! -
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
ha Pi 4 csak 2,4 ampert kapna a 3 helyett akkor még eldöcögne? Illetve ez nem tenné tönkre?
-
kzolee216
senior tag
Sziasztok!
Raspberry Pi 3 alatt valakinek sikerült már a Netflix-et 1080p-ben akadásmentes futtatásra bírnia? Nekem sajnos csak 720p-ben megy nézhetően. Köszi.
-
mirci18
addikt
válasz
wassermann #34557 üzenetére
Köszönöm a választ.
-
mirci18
addikt
zsolt_64,g.gergo,cigam
Köszönöm a válaszokat.
pi4 /4GB + hivatalos tápot itthonról vegyél
Ha torrentezni akarsz akkor kell egy külső merevlemez , ahhoz ilyen külső doboz javallott 1 TB lemez bele.
És ha vágod a linuxot akkor nem kell 16 GB os sd kárya sem , mert egy 256mb bárilyen elfekvő kártyával meg lehet oldani hogy onnan bootoljon, és az oprendszer már a merevlemezen legyen...
Csak azért írom mert nekem is ez a konfig van-3000 ft-ért nem vészes a táp. Minőségi anyagokból kint sem olcsóbb.Külső merevlemez nem érdekel mert van 64 gb-os pendriveom vagy 128 gb ha kell 1-3 db film ráfér egy ilyen pendrive-ra az nekem bőven elég. A 16 gb-os memóriakártya filléres dolog így megéri beruházni rá.
Csak a 4 gB verzióban gondolkozz. ha HD filmet akarsz nézni rajta akkor kell 512 MB ramot kijelölni a videó részére.
Akkor nem kérdés mert minimum full hd filmet szeretnék rajta nézni de lenne 4 k is ha sikerül.
Nem az a kérdés, hogy a rendszer mennyit eszik, hanem, hogy a játékok után a böngészők a legerőforrásigényesebb programok. CPU és memória kapacitásból képesek minden erőforrást lefoglalni maguknak. Szóval a "netezni" pontosan mit jelent?
Ha összeszámolod mennyi fityfenét fogsz még venni hozzá, kijön egy használt laptop ára.
Alap böngészésre érdekel mivel a munkahelyemen minden erőforrás igényesebb művelet megy,
Kb 30 e ft az alaplap,táp,doboz,hdmi kábel,stb. Szerintem ennyiért nagyon nem kapsz értelmes laptopot amit tudsz használni is.
Plusz tegyük hozzá hogy ezt pakolgatni kell. -
válasz
mirci18 #34548 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy a rendszer mennyit eszik, hanem, hogy a játékok után a böngészők a legerőforrásigényesebb programok. CPU és memória kapacitásból képesek minden erőforrást lefoglalni maguknak. Szóval a "netezni" pontosan mit jelent?
Ha összeszámolod mennyi fityfenét fogsz még venni hozzá, kijön egy használt laptop ára.
-
g.gergo
senior tag
válasz
mirci18 #34548 üzenetére
Ahogy mondták, alaplap, táp itthonról.
Hdmi: én évek óta ugreen kábeleket, adaptereket használok, drágábbak kicsit, mint a ratyik, de jók. Pl.
Ház: amit linkeltel, tetszetős, de ennyi. Az a venti, az nagyon hangos ledz rajta, es 2 hónapja múlva kb kuka. Inkább azt, amiket linkelgettek mostanság.
Ha micro sd is kell, akkor pl. [link]
Pénztárcáttól, igényedtől fuggően sandisk ultra, extreme, extreme pro. -
zsolt_64
senior tag
válasz
mirci18 #34544 üzenetére
Ház ami hűtőborda venti nélküli verzió
pi4 /4GB + hivatalos tápot itthonról vegyél
Ha torrentezni akarsz akkor kell egy külső merevlemez , ahhoz ilyen külső doboz javallott 1 TB lemez bele.
És ha vágod a linuxot akkor nem kell 16 GB os sd kárya sem , mert egy 256mb bárilyen elfekvő kártyával meg lehet oldani hogy onnan bootoljon, és az oprendszer már a merevlemezen legyen...
Csak azért írom mert nekem is ez a konfig van -
mirci18
addikt
válasz
atiska007 #34547 üzenetére
Köszi a választ.
A rendszer mennyit használ a memóriából?
Azért kérdem mert létezik 1 gb-os változat is.
Itthon két helyen találtam meg a kütyüt.
A többi cuccot kint akarom megvenni.
Találtam egy ilyen komplett pakkot egész jó áron:
[link]
Bár gondolkozok a noname kábelek helyett minőségi vásárlására. -
atiska007
senior tag
válasz
mirci18 #34546 üzenetére
Pénztárcád szab határt.
Itthon vedd és a "jövőbiztos" 4Gb-osat, márcsak a gari miatt, csak alaplapot. (szerintem)
Házdól linkeltek a srácok pár hozzászólással visszább 10++ $-rt jó passzív/aktív házakat Ali-ról.
Szintén Ali-ról lehet tápot,HDMI kábelt, SD-t rendelni.Szóval summa summárom, alaplapot itthon, 4GB, minden másra ott az Aliexpress
-
mirci18
addikt
Sziasztok.
Kezdőként érdeklődök nálatok.
Gondolkodtam egy ideje azon hogy jó lenne egy pc-t használnom.
Jelenleg laptopom van egy ősrégi modell de haldoklik.
Amit szeretnék:
Tv-re rákötve időről időre netezni egy picit,torrentezni,filmet lejátszani tv-n.
Gondolkoztam Windows 10-es mini pc-n de kétszer annyiba kerül mint egy Raspberry Pi.
Ahogy látom a 4-ik generáció most jött ki.
De nem tudom eldönteni honnan vegyem.
Külföld eu stock vagy belföld.
1-2 vagy 4 gb.
Házzal ház nélkül stb.Köszönöm szépen előre a válaszokat.
-
válasz
Latitude #34541 üzenetére
Nem, ezek csak az eszközök inicializálásáról szólnak. A hiba pl. ilyesmi:
[608098.950219] mmcblk0: error -110 transferring data, sector 4484512, nr 8, cmd response 0x900, card status 0x200b00
[608098.950248] mmcblk0: retrying using single block read
[608338.974584] mmcblk0: error -110 transferring data, sector 4484520, nr 8, cmd response 0x900, card status 0x200b00
[608338.974614] mmcblk0: retrying using single block read
[608341.668145] mmcblk0: error -110 transferring data, sector 4484521, nr 7, cmd response 0x900, card status 0x200b00
[608341.668181] end_request: I/O error, dev mmcblk0, sector 4484521
[608344.356884] mmcblk0: error -110 transferring data, sector 4484523, nr 5, cmd response 0x900, card status 0x200b00
[608344.356919] end_request: I/O error, dev mmcblk0, sector 4484523
[610979.276734] mmcblk0: error -110 transferring data, sector 4484608, nr 8, cmd response 0x900, card status 0x200b00
[610979.276764] mmcblk0: retrying using single block read
[613859.605071] mmcblk0: error -110 transferring data, sector 4484704, nr 8, cmd response 0x900, card status 0x200b00 -
Latitude
aktív tag
Ezt piros színnel jelenítette meg:
[ 4.018804] sd 0:0:0:0: [sda] No Caching mode page found
[ 4.018812] sd 0:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through.Ezek a sorok nem voltak kiemelve:
[ 1.314519] mmc1: new high speed SDIO card at address 0001
[ 1.382580] mmc0: host does not support reading read-only switch, assuming write-enable
[ 1.385538] mmc0: new high speed SDHC card at address aaaa
[ 1.385872] mmcblk0: mmc0:aaaa SL16G 14.8 GiB
[ 1.387980] mmcblk0: p1 p2. -
-
válasz
Latitude #34536 üzenetére
Egy telefonban, vagy fényképezőben hogyan veszed észre? Eltűnnek róla az adatok, javíthatatlan fájlrenszer hibába futsz, vagy csak olvashatóvá válik az egész kártya "befagy" egy időpillanatba, és csak olvasni tudod.
A naplóbejegyzéseket is átfuthatod, hátha panaszkodik rá. Vagy lemented a tartalmát(pl. egy image fájlba), és leteszteled. -
AXisBOLD
addikt
válasz
rosejbli #34527 üzenetére
köszi ez jónak tűnik, de idő közben más vonalon indultam el, mégse a TV-re teszem (ha majd meglesz, egyelőre egy 1-e Pi-vel nyomom
).
Ezt néztem ki, a passzív hűtés és ház is egy csapásra meg van oldva.
-
Latitude
aktív tag
Szerintetek egy sd kártya meddig kell hogy bírja a raspberrybe?
-
válasz
steyer9094 #34531 üzenetére
Nem lehet, hogy ott van az, csak kilóg, és ezért nem látszik? Feladatkezelőbe látszik hogy fut?
-
steyer9094
tag
Sziasztok, nem teljesen Pi a kérdés. De már két hete googlezok és nem találtam megoldást. Probléma a következő, mini pc-re telepítettem a Raspbian X86 legfrissebb verzióját, HDMI kimeneten van tv-re kötve. Minden működik kivéve az LXpanelt mert az meg sem jelenik
Így elég macera terminálból indítani minden programot. Az asztalon jobb klikkre csak az openbox beállítás, a terminal és web böngésző lehetőségek ugranak elő. Ezeket a megoldásokat már mind néztem nekem nem működnek
https://www.google.hu/search?q=raspbian+lx+panel+missing&oq=rasp&aqs=chrome.0.69i59l2j69i57j69i60l3.1986j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
Örülnék ha valaki tudna segíteni, elnézést az offért! -
rosejbli
senior tag
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
létezik olyan vesa case ami a Pi 4-et és egy 2,5-es HDD-t is tart a TV (Samsung Q6F 55) mögött?
-
-
Yoshida
aktív tag
ahogy írták, 1 hdd-t a gyári táp röhögve elvisz, bár nekem most van egy 1 terás, ami 800mA-t kér, ezt egy táppal még nem próbáltam, ha nem menne, szólok.
Viszont nekem is lenne kérdésem, mi a helyzet, ha két 2.5 winyó menne rá? 1 tera, és 750giga 2.5-ös. Másodiknak olyan háza legyen, amire lehet külön tápot rakni? (és az USB tápot a pi felől szigeteljem le, ahogy írtátok előtte?)
Vagy egy aktív USB hub? És itt nem kell játszani akkor a PI felé menő USB táppal? Azok gyárilag tudják remélem, hogy nem küldenek vissza tápot a PI-nek. (ha így van, akkor a HUB lesz a megoldás)
egyelőre pi 3b, de később ugyanez menne pi4-en is.
-
envagyok
veterán
Sziasztok,
Rpi2-re feltelepítettem a legújabb libreelec-et.
Láttam az addonok között van c64 és amiga emulátor.
Felraktam őket, viszont csak a c64-est látom az adjon menüben, az amiga sehol nincs, ha bemegyek az addon browser-be, ott ugyan látszik, de a futtatás ikon szürke, azaz nem indítható.
Mi lehet vele? -
syler123
veterán
Lemaradt a link normális házról. Nem fontos a ventis verzió.
-
syler123
veterán
Szia!
1db 2,5"-os hdd-t még gagyibb táp is elbír, mint a PI4 gyárija. Nem lesz vele gond.
(#34518) biega: Az egyik fórumtárs linkelte nem olyan régen ezt a házat. Venti nélkül 58 fok környékét írt, nem tudom milyen terhelés alatt.
Én ilyen házat vettem, de ez csak generálta a hőt, le is vettem a tetejét, majd megpróbálom ventivel.
-
biega
aktív tag
Sziasztok!
RPI 4-et tervezek venni, NAS-ként használnám és Kodi futna még rajta.
Egy 2,5"-os HDD lenne rákötve, ezt mennyire bírja el a RPI gyári tápegysége? -
atiska007
senior tag
válasz
Patice #34513 üzenetére
Szóval akkor nem egyszerű megoldani...
"Publikus IP-t kell kérned" - Fix IP-re gondolsz, ugye? Csak mert azért nem fizetnék plusz pénzt, hogy fix ip-t kapjak.
Telekom a router, és az a baj, hogy nem tudom kiiktatni a saját routerüket (passthrough), mert akkor meg az iptv-vel kellene sz@rakodni, hogy működjön -
-
atiska007
senior tag
válasz
atiska007 #34508 üzenetére
Esetleg van valakinek valami jó stepbystep leírása, hogy hogyan tudnék beállítani file sharinget a raspberry-n local network-ön kívül, ha még dupla nat is sújtja szerencsétlent (telekom!saját router) ?
Nincs benne tapasztalatom, csak tapogatózok, de pl. VPN-nel meg lehet oldani?
Vagy valami más megoldás kell? -
Yoshida
aktív tag
kösz a tippet cigam, hogy hanyagoljuk a dupla tápot, nekem így ment már pár hónapja. (rpi 3b)
Az oka az volt, ami itt is anno elhangzott, hogy reboot során a pi elveszi egy pillanatra a tápot az USB-ről, és pont rosszkor, így sérül a filerendszer. No, viszont nekem sérült most legutóbb a file rendszer úgy is, hogy dupla tápoztam, úgyhogy innentől felesleges lesz a dupla táp (ha elbírja a 2.5A táp az 1 terás 2.5ös vinyót).
-
Sumptuous
senior tag
-
lkristóf
senior tag
válasz
Fecogame #34501 üzenetére
A torrentek seedelése nem indult el, mert valami rakoncátlankodott a vinyó felcsatolással, de most már megy és 57-58 fokos, jelentősen jobb mint az eredeti házában. Előtte próbáltam sima kis hűtőbordákkal csökkenteni a hőfokot, de szinte 0 hatása volt ennek.
atiska007 Esetleg ez segíthet: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Megaport gaming pc + billentyű
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged