-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
asuspc96
senior tag
válasz
pube111 #37793 üzenetére
Lehet nekem kerülte el a figyelmem valami, de mint említettem, nekem olyanom egyáltalán nincs:
pi@raspberrypi:~ $ cd .config/lx
lxpanel/ lxterminal/Sőt a "(#37787)" hozzászólásodban mondtad, h valóban nincs ilyen.
btw. létezhet, hogy véletlen valami folytán kizártam magam az sshból ?
Pedig a default user-pw páros volt...és emlékeim szerint semmi olyat nem csináltam, ami ezt okozhatta volna...pi@192.168.0.88's password:
Permission denied, please try again.
Melyik fileban van ez definiálva ? -
PistiSan
addikt
Qbittorrent ami elérhető a PI-re az a -nox verzió, ebben pedig nincs RSS sajnos!
Sebaj, a flexget-en rá kerestem, az támogatja a qbittorrentet is, nem csak a transmissiont.
Jó lett volna, ha csak 1 dolgot kell telepíteni, és kapok egy barátságos felületet az rss kezeléséhez, na mindegy, meg barátkozom ezzel a helyzettel.
Amúgy ezt a dockeres dolgot nem mondtaom hogy 50%-nál jobban érteném, de pl a pihole-t azért nem kezdtem el anno telepíteni a rendszer alá, mert sok minden fel volt sorolva, hogy miket kell telepíteni, nem szerettem volna a meglévő rendszeremet tele szemtelni minden félével, ezt doker alatt pofon egyszerű volt fel rakni, miután rá jöttem hogy nem tudom arra használni, amire eredetileg akartam, csak töröltem a konténert és kész, semmi nyoma nem maradt. A dockert jelen pillanatban egy hasznos, és tanuálsra érdemes dolgonak látom! -
Keem1
veterán
Skacok, van egy tartalék HDD-m, amit ugyanabban a házban használok, mint az SSD-t (nem sűrűn használt adatokat tartok rajta, tervezek külön házat venni neki).
Viszont furcsa anomáliát tapasztaltam: a SMART nem kérdezhető le és SSD-nek hiszi a Pi. A korábbi használatkor még minden rendben volt.
Ugyan a képeken nincs rajta, de az egy hónappal ezelőtti teszt kiírta a SMART értékeket, most nem.
Van bárkinek bármilyen ötlete, hogy mi történhetett egy hónap alatt és hogy varázsolhatom vissza a SMART kijelzést? Fontos lenne, mivel a HDD-n pótolható, de ettől függetlenül fontos adatok vannak, ezért jó lenne, ha egyértelműen látnám a SMART általi adatokat.
Ja, annyi változás volt, hogy a múltkor ezt is ext4-re formáztam, mivel ezt is a Pi-vel használom, de akkor nem néztem SMART-ot. Lehet összefüggés?
-
pube111
senior tag
válasz
asuspc96 #37784 üzenetére
Ha már beleszóltam ...
Egy egyszerűen kezelhető autostart módszer.
Szerkeszd ezt a fájlt:sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart
Írd a végére az indítani kívánt autostart scriptet:@/home/pi/autostart/autostart.sh
Hozd létre az autostart.sh-t:nano /home/pi/autostart/autostart.sh
#!/bin/sh
sleep 5
vncserver
sleep 5
echo "RPI is run" | mail -s "mail from RPI" valami@gmail.com
sleep 5
lxterminal
sleep 5
minidlna
sleep 5
torrentTedd futtathatóvá:
chmod +x /home/pi/autostart/autostart.sh
Később, ha mást is akarsz autostartolni, csak hozzáírod következő feladatnak. -
-
Keem1
veterán
válasz
Fecogame #37786 üzenetére
Így van, ebben igazad is van.
És végül azért esett a targizire a választásom, mivel az így mentett adatok (home folderek, etc, usr/share egy része, ...) is bőven 1 GB-os tar.gz méretet produkálnak.
Alapvetően ez megy is fel rögtön Dropboxra, eddig azért kellett a kisebb méret. De rájöttem, hogy tök fölösleges dátum alapján elnevezni és tárolni 4 óránként mindet, mivel a DB revíziókezelése nagyon jó. Azonos néven megy fel a backup, így a legutolsó a fő revízió, de 30 napra visszamenőleg bármenyik korábbi elérhető.
Szóval tar.gz lett. Veszett gyors és a mérete még vállalható.Ettől függetlenül hihetetlen jó találmány a 7z is. Windows alatt csak azt használom (GUI és CLI egyaránt), sőt, C# programozási nyelv segítségével is.
A gzip gyorsaságát akkor fedeztem fel, amikor egy C#ban írt toolom két gép közti kommunikációjára kerestem tömörítési algoritmust. A 7z ott is agyonverte a mezőnyt méretben, de a gzippel konstans 10 ms alatti időket értem el (0,5 - 10 MB méretű adatcsomagok), addig a többi tömörítési algoritmus nagyságrendekkel nagyobb, 50-350 ms tömörítési időket produkált. Szerintem a gzip valami hardveres tömörítést használ.
-
Keem1
veterán
Az img mentések mellett fontosabb folderek tömörítésével is backupolok (ez utóbbi naponta többször is), ha esetleg menetközben egy-egy különálló fájlra lenne szükségem, ne kelljen az img-vel vacakolni.
A megfelelő archívumformátumot keresem...
Érdekes ám ez.. A tar.gz sokkal gyorsabban megvan, a 7z pedig 5x olyan lassú, de feleakkora archívumot eredményez -
asuspc96
senior tag
válasz
pube111 #37780 üzenetére
Nekem ilyenem egyáltalán nincs is:
pi@raspberrypi:~ $ cd .config/lx
lxpanel/ lxterminal/
engedélyezve vannak a portok, de ha az ufw-t leállítom teljesen, akkor sincs eredmény:
pi@raspberrypi:~ $ sudo ufw status
Status: active
To Action From
-- ------ ----
22/tcp ALLOW Anywhere
5901 ALLOW Anywhere
22/tcp (v6) ALLOW Anywhere (v6)
5901 (v6) ALLOW Anywhere (v6)
-
BalanceR
addikt
Azt nem tudjátok, hogy Kodi Youtube addon haszálata mellet mennyi időnként kell megújitani az API Key-t?
-
asuspc96
senior tag
Helló,
Valakinek van ötlete, hogy miért spawnolódhat folyamatosan egy bootolásnál beütemezett feladat ?
Konkrétan csak annyit szerettem volna megvalósítani, hogy boot után induljon el a vncserver.
Erre ezeket a megoldásokat vettem alapul: [link] , [link]
Van egy init fájlom itt:
.config/autostart/realvnc.desktop
Aminek a tartalma:[Desktop Entry]
Type=Application
Name=RealVNC
Exec=/usr/bin/vncserver
StartupNotify=false
Ha ebből kikommentezem az "Exec" sort, akkor nincs gond.
Ellenkező esetben pedig elkezd szaporodni, és ebben biztos vagyok, mert pár perc alatt létrehoz 60 virtuális asztalt.
-
erikke17
őstag
Sziasztok :)
Autóban egy raspberry pi3 fut openelec alatt. Viszont a pi-n lévő bluetooth nem érhető el mivel egy
speckó BMW Pibus átalakító van a gpio portra kötve. Ahhoz tartozik egy driver ami valamin keresztül fut ezáltal nincs bluetooth a fejlesztő szerint UART újra van konfigolva vagy micsoda.
Az lenne a kérdésem, egy alin vásárolt USB bluetooth stick-el el lehetne érni, hogy a2dp képes legyen? Azt mondta fejlesztő sajnos csak külső USB stick-el lehet rá bluetoothot varázsolni. Tehát pi veszi bluetoothon keresztül a dolgot majd küldi tovább AV portra.
Meg annyi, hogy bármelyik egyszerű USB stick működik amit alin fel lehet lelni?
Például: [link]
Előre is köszönöm :) -
g.gergo
senior tag
Banális, szégyellem is leírni. Ablakkezelési "probléma". Hiába mentem le, és katt a mentés gombra, csak felugrott az oldal tetejére. Itt azt gondoltam, h mentette. De nem. Kisebbre húztam az ablakot, így már menti. Rss-nél még nem tartok.
-
PistiSan
addikt
Webes felülete van csak, hivatalos mobil remote nincs hozzá, nem próbáltam még appokat ki.
Az utánad lévő hozzászólásban linkelték a docker imaget, ha fent van a docker akkor azt a 14 soros parancsot kell be másolni, illetve a 2 elérési utat a saját rendszeren meg adni és már fut is, félelmetesen egyszerű és gyors volt. -
g.gergo
senior tag
válasz
PistiSan #37765 üzenetére
Üdv,
Kinek a csomagját használod? Én LinuxServer-ét. Az egyedüli problémám az, h bárhol bármilyen opciót módosítok az alkalmazáson belül, ismételt belépésnél a régi értéket mutatja. Ötlet?
-
Keem1
veterán
-
PistiSan
addikt
Többen írták itt, hogy a qBittorerrentel jobb sebességeket lehet elérni mint transmission-el, most szántam rá magam hogy ki próbáljam, és tényleg!
Tansmission mellett ilyen 20MB körül megállt nekem a PI4-esem, qBittorrenten pár darab 1-2gb-os fájlt húztam le, 50-60MB-al jött... ez elég jelentős különbség.
Korábban a dockert is ajánlotta itt valaki, meg néztem a linkelt videókat, kár hogy abba maradt a tutorial, de azt a pár alap parancsot pont meg mutatták ami kell egy konténer indításához, szóval dockerben futtattam a torrentet, tetszik hogy elérhető a legfrissebb verzió.
Debian alatt 4.1.5-ös a linuxon lévő verzió, dockerben a 4.2.5-ös verzió van fent ami a hivatalos leg frissebb kiadás, egyedül még az zavar, hogy a képeken látom hogy elvileg rss-t is tud, én ezt a részt nem találom, de ha ez is meg lesz, akkor a flexgetet is le fogom állítani. -
Keem1
veterán
Szerintem a tápegységet nem kell félteni. Egy modern, kapcsolóüzemű táp eléggé hosszú élettartamú (nyilván nem évtizedek, de 5 körüli évben mérhető élettartam azért eléggé valószínűsíthető). Én a hivatalos gyári tápot használom, ebben a komponensben nem spóroltam.
A többire érdemben nem tudok válaszolni, de szerintem a többi fogyasztóhoz képest, ami a világban szintén nagy számban üzemel, ugyancsak elenyésző a fogyasztása, mint ahogy egy háztartáson belül is. De ez tényleg nem általam tudományosan alátámasztott tény
Amúgy a példámban én is szándékosan szélsőséges számokkal kalkuláltam, biztos vagyok benne, hogy én se 450 forint körül fizetek egy hónapban, hanem jóval kevesebbet. -
Nálam két pi2 megy 7/24-ben, a táblázat alapján havi 100Ft-omba kerül.
Mondjuk a pénzen kívül vannak más szempontok is, ez milyen környezeti terhelést, és a tápegységek hogyan viselik ezt az egészet. Előbbi azért elég jelentős tud lenni, ha az összes eddig eladott pi egyszerre van bekapcsolva. -
Keem1
veterán
Hogy őszinte legyek, én leszarom, hogy nálam éjjel-nappal megy a Pi
Aszongya, hogy 15 W-os tápra van kötve az enyém, tehát ez a max, amit felvehet.
Durva példa: tegyük fel, hogy a nap minden órájában felveszi a 15 wattot (nem fogja, de most ez a számtanpélda). Ebben az esetben egíy hónapban 10 kilowattot fogyaszt el, tehát 450 forint. 450 Ft abban az esetben, ha éjjel-nappal a tápegység maximumát veszi fel (amit az én konfigom valójában egyetlen másodpercig se). 450 forint... A havi keresetemhez képest kimutathatatlansági határ alatt van (kb. 1 ezrelék). Továbbra is abban az esetben, ha a tápegység maximumát venné fel egy hónap minden napján és annak minden órájában5 hónapja van meg a Pi, és eddig egyik villanyszámlán se vettem észre a fogyasztását. Évek óta 1000 forinton belüli az ingadozás minden hónapban, ami azelőtt is megvolt, és azután is megvan, hogy a Pi-t beüzemeltem.
-
válasz
BalanceR #37747 üzenetére
Sokáig úgy használtam a pi-t, hogy a tv 1A-es (hdd-knek szánt) usb portjára volt kötve, kikapcsoláskor lelőtte a rákötött pi-t is. Esetleg a projektoron nincs ilyen usb port? Ha nincs semmi a pi-re kötve, akkor egy sima 500mA-es port is elég lehet. Egyetlen hátulütője, hogy az SD kártya esetleg kicsit korábban fog tönkremenni benne (nálam egy ősrégi noname 2G SD kártya volt benne, több mint 2 évig bírta ezt az ütemet, és akkor sem biztos, hogy ettől ment tönkre), esetleg gyakoribb fájlrendszer hibák, de egy libreelec nem sokat ír a kártyára, emiatt nem is túl gyakori probléma.
Másik lehetőség a vezérelt konnektor, nem tudom pontosan mi a neve, master-slave, pc-khez szokták használni, hogy a monitort automatikusan áramtalanítsa.
Harmadik lehetőség, hogy letojod, hogy a pi 7/24-ben be van kapcsolva, mert nagyon kicsi idle-ben a fogyasztása, és csak a projektort kapcsolgatod. -
pube111
senior tag
Kiválasztol egy gombot. Az addonnal adsz neki egy parancsot, azért, hogy megtudd a gomb azonosítóját, amivel be fog kerülni a gen.xml be.
Megnyitod a gen.xml t, és átírod így:<keymap>
<global>
<keyboard>
<key id="251">Back</key>
</keyboard>
</global>
</keymap>Az infra kód a Back.
A gomb a 251-es.
https://kodi.wiki/view/Keymap#Actions
Majd restart. -
BalanceR
addikt
válasz
wassermann #37752 üzenetére
Van olyanom, több is, de a Kodi UI alapvetően remekül kezeli a normál Multimédia tévvezérlőket.(D-pad, OK, vissza, Home, hangerő,kikapcs)
Ágyban fetrengve sokkal kényelmesebb egy sima távost nyomkodni, mint egy olyan "minden egyben" eszközt... ( egyszerűbb kitapogatni ránézés nélkül a gomokat) -
wassermann
Topikgazda
Vegyél egy BT-s egér-billentyűzet kombót
-
BalanceR
addikt
Tudtok javasolni valami kényelmes, egszerű távirányítót Kodihoz? BT alapú lenne a legjobb (hogy ne foglaljon USB-t) de lehet 2,4GHz RF is, ha nagyon nincs más (IR semmiképp) nem kell 1000 gomb, csak az alapok..
Próbáltam egy MiBox távosát, de sajnos az OK gomb nem aktív, és remap-elni sem tudtam... -
pube111
senior tag
válasz
lord.lakli #37742 üzenetére
Igaz. Valamiért az xbmc vel kevertem az osmc t. 4-4 betű
-
BalanceR
addikt
Libre+ Kodi hanghibába futottam...
Ötletek?
Konkrétan nincs hang, pedig a HDMI van kiválasztva... -
válasz
BalanceR #37737 üzenetére
Oda-vissza ilyen szinten nem fog menni. A projektor kikapcsolására asszem be lehet állítani a kodit, hogy kikapcsolja a gépet, de a pi nem fog bootolni, ha CEC-n jelet kap.
Két dolgot tudsz tenni:
1. Állandóan bekapcsolva hagyod a pi-t, és amikor aktív bemenet jelet kap a projektor felől, kikapcsol a képernyővédő. Bekapcsoláskor be tudja kapcsolni a projektort (a tv-t legalábbis nálam bekapcsolja).
2. Közös elosztóba dugod a két eszközt, és egyszerre kapcsolod ki-be. -
aRm1n
aktív tag
Az viszont lehet, hogy 10 bites fájlt próbáltam lejátszani, csak a VLC nem látta ezt a paramétert amikor az előbb kiírtam őket. Más fájllal is kipróbáltam azóta a Rp-t, azokat rendesen viszi. Valószínűleg a magasabb minőség fektette meg, csak a notebookomnak eddig nem jelelntett problémát ezért nem tűnt fel.
-
aRm1n
aktív tag
válasz
wassermann #37736 üzenetére
Átírtam a config.txt-ben a gpu_mem változót 320-ra, de nem látok változást. A rendszerinformációkban lejátszás közben 20%-os memóriahasználatot ír, a teljes memóriát 747 MB-nak látja, amiből kb. 600 szabad.
-
aRm1n
aktív tag
válasz
BalanceR #37733 üzenetére
A tápot egy Huawei töltőről kapja, a kimeneti teljesítménye 5V / 2A. Nem érzem, hogy melegedne, van hűtőborda a csipeken. A videó kódolása, amivel próbálgatom, H264 MPEG-4 AVC, MKV, a bitráta 8-10.000 kbps körül lehet. Mive teljesen friss a telepítés, nem hiszem, hogy bármi használja a processzort a háttérben, nem telepítettem rá semmi plusz dolgot. A HW gyorsítás aktív OMXPlayer-re és MMAL-ra is.
-
BalanceR
addikt
Pi4 Libreelecen támogatja HDMI CEC-t?
Ha igen, oda vissza?
Arra kellene, hogy, ha bekapcsolom a projektort, amire rá van kötve, bootoljon be, ha kikapcsolom a projit, akkor pedig normál shutdownal álljon le -
válasz
pube111 #37720 üzenetére
Ezek jó samplek tesztelni
Neten keresztül elérhető RPi4-esre töltöttem le párat közülük, a 140Mbit/s-es még ment, a 160-as már nem.
Ami ment: jellyfish-140-mbps-4k-uhd-h264.mkv
Ami már nem: jellyfish-160-mbps-4k-uhd-h264.mkvA málna egy 1000/300-as Digi netre van kötve, az én oldalamon pedig egy 1000/1000-es Telekom net van.
-
Razzul
őstag
Először is köszi a választ, a kedvemet pedig egyáltalán nem vetted el, sőt!
Ez a rookie meg pro megkülönböztetés számomra csak azért furcsa, mert ha az embernek nem ez az elsődleges foglalkozása, de mondjuk fellőne magának egy egyszerű weboldalt, vagy levelezőszervert akkor már gondban találhatja magát ezen a téren.
Én nem vagyok informatikai analfabéta, tanultam és foglalkozom is szoftverfejlesztéssel a mai napig. Mégis sok fejvakarással járt és jár erre a területre átevezni úgy, ha az ember a feladatnak minél nagyobb szeletét akarja saját maga akarja csinálni, és nem akarja elengedni a kontrollt.
Lehet, hogy ez csak az én mániám, de ha ma már minden kapualjban programozókat nevelünk, és ugye ez a cél, akkor lehet ennek se kéne olyan nehéznek lennie.
-
Keem1
veterán
válasz
Razzul #37723 üzenetére
Én meg rövid leszek. De ahogy látom, a mondandóm lényege átment, és ez a lényeg
A tanulás az nyilván más, ami azt jelenti, hogy nem megy végig a szerver azokon a publikálási folyamatokon, amiken egy rendes weboldal (keresőbe regisztrálás és hasonlók). Egy idő után úgyis elveszed tőle a hozzáférést, ha nem rendes public webszerverként üzemel.
Az alap dolgok szájbarágósan le vannak írva, step-by-step. A pro dolgok is megvannak a neten, de mivel az már pro usereknek készültek, nem szájbarágósan, és nem biztos, hogy egy helyen.
Egy szemléletes példa:
- rookie how-to: első lépés, engedj vizet a fazékba, 1256 ml-t, második, tedd fel főni, 82,23 C lesz a jó hőfok, ...
- pro how-to: a felforrt vízbe (hogy hogyan forralod, már tudod, pro vagy) tedd bele a megpirított xy-t (hogy hogyan pirítod, már tudod, mert pro vagy), ...Az IP címed minden kliens, egyéb weboldal számára ismert lesz, hogy egy shared ISP cím. Tehát épp annyira tulajdonítanak bizalmat neki. Tudják azt, hogy ez korábban másé volt, és később megint másé lesz. Ha SMTP szerver van rajta, 99,9%-ban spamben landol majd a róla küldött levél (amiről a címzettek 80%-a azt se tudja mi az, és nem értesül arról, hogy oda kapott levelet), ha a fejed tetejére állsz és mindent tökéletesen beállítasz, akkor is. Egy dedikált hosting szolgáltató évek óta változatlan címe "garancia" arra, hogy szervereknek szánt infrastruktúra áll mögötte. Az otthoni szerver hobbinak jó, de komoly, magas rendelkezésre állású szerver üzemeltetésére nem. Ráadásul a botnetek üzemeltetői is az ilyen címekre utaznak, hiszen itt feltételeznek kevesebb hozzáértést, arányaiban nagyobb biztonsági rést, ami a botnetek telepítésének kedvez (és a rendes szolgáltatások is épp ezért az okért helyezik hátrányba). Egy Google találati oldalon garantáltan hátrébb szorul a shared ISP mögött lévő szerver. Hangsúlyozom: hobbi projekt esetén ez nem számít, de egy komoly, publikus, meghatározott célokat elérni szándékozó oldal esetén nem fog menni. Itt a domain teljesen mindegy, itt nem számít, hogy egy regisztrált xy.hu domain, vagy egy ingyenes xy.dyndns.org.
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem elvenni akarom a kedved, csupán tájékoztatni azokról a tényekről, amik az elmúlt kb. 11 év során a szerver hosting, website building és egyéb hasonló feladatkörök során "rám ragadtak".
-
BalanceR
addikt
válasz
UberMutant #37726 üzenetére
Mármint a publikus béta... De jó hír, végre lehet USB-Sata kábelt rányomni, és SSD-re telepíteni....
Btw az igaz, hogy az SD-kártya, és az USB vezérlők azonos buszon vannak, szóval ha terhelve van a rendszer által a kártya (cache, bármilyen adatfolyam, vagy fut a háttérben valami, ami írja /olvassa a kártyát) akkor az USB sebessége is leesik? (Magyarázná azt, amikor bizonyos esetekbe Pl.filmek szakadoznak, pedig sem a videó bitrátája, sem a proci terhelése, vagy szabad ram kapacitás nem indokolná) -
aRm1n
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Van egy Raspberry Pi 3 model B-m (2015), amit szeretnék médialejátszóként használni. Nincs semmi extra igényem vele szemben: USB HDD-ről játszanék le maximum 1080p-s fájlokat, leginkább .mkv-t. Mivel teljesen Raspberry-kezdő vagyok, kicsit utánajártam a dolgoknak és megtaláltam az OSMC-t. Feltelepítettem, működik is a régi LG plazmatévémmel, de a lejátszás szaggatott, egy idő után le is fagyott.Próbaképpen bekapcsoltam a hardveres gyorsítást mindkét lejátszóra, így most úgy-ahogy megy a lejátszás, de folyamatosak a dekódolási hibák (teljesen/részben szétesik a kép, elszíneződések, stb). Van rá valami megoldás, vagy ennyire számíthatok ettől a modelltől? Egyelőre gyakorlatilag teljesen tiszta a rendszer, semmilyen módosítást nem csináltam a HW decoding bekapcsolásán kívül.
-
UberMutant
őstag
elvileg megjelent az rPi4 usb direkt boot firmware
[link] -
Razzul
őstag
"Ahogy írták, rengeteg tutorial van a neten.
Igazából az alap szerver feltelepítése, bekonfigolása abszolút nem nehéz. Picit több skillt igényelnek az extrák: virtualhostok, aliasok, subdomainek, SSL, megfelelő módon netre kiengedés (úgy, hogy biztonságos is maradjon, és ne kezdjenek el botnetek futkorászni a webszervereden). Na az már komolyabb skillt igényel, de ezekre mindre is van infó a neten, rengeteg."
Bocsi ha hosszú leszek, de korábban már én is beleástam magam ebbe az RPi webszerver kérdésbe és mint önjelölt webszerver üzemeltető, úgy érzem muszáj reagálnom.Így van, rengeteg tutorial van a neten, csak ezek főként az általad is faék egyszerűségűnek nevezett alapszerver telepítésen és konfigurálásán vezetik végig az embert. Azaz azt a részét a dolognak, ami amúgy is könnyű, minimális utánajárást igényel és 5 perc alatt még egy 12 éves is össze tud rakni milliószor le van írva.
Ami viszont nincs elmagyarázva és nincs róla megfelelő mennyiségű infó, az az amit te is nehezebb feladványként írtál. Netre kiengedés, SSL, aliasok, subdomainek, technológiák és biztonsági megoldások közti különbség és alapműködés leírása (Apache, NGINX szerverek eltérései, illetve packet sniffing, szűrések beállítása), HTTPS konfigurálása, megfelelő port-forwarding kiépítése stb.
Azokból az információkból kiindulva, amiket én anno első nekiindulásból találtam az a kép jön le, hogy a megfelelő jelszóbeállítás elvégzését követően és a megfelelő csomagszűrés beállítás után mehet is az egész cucc a szabad internetre. Arra a kérdésre, hogy ez tényleg elegendő-e a mai napig nem kaptam teljes és kielégítő választ.
"Ahogy többen is mondták: nem éri meg. 3500 forintért egy évre kapsz domain nevet és mellé 2 GB webtárhelyet, pár száz MB adatbázissal, 9x%-os rendelkezésre állással. Csak a domain önmagában nevetséges összeggel kerül kevesebbe. Max 1000 forint."
Ez mind szép és jó, de ha az ember tanulni akar, meg RPi-vel szórakozni akkor nem az érdekli, hogy mi éri meg, hanem az, hogy hogyan tud megfelelő biztonság mellett otthoni webszervert beüzemelni."Cserébe a már elmondottakon túl egy szerver IP címét kapod, ami főleg levelezésnél, de adott esetben weboldalaknál is jól jön egy változó, lakossági, bárkihez kiosztható IP címmel szemben."
Ezt nem értem. Én úgy tudom, hogy a statikus IP cím problémája egy dinamikus DNS hoszt beiktatásával kiküszöbölhető, csak annyi kell, hogy a routered vagy az RPi jelezze a DNS-nek, hogy éppen mi az IP-címed. Innentől kezdve pedig levelezésnél és weboldalaknál is mindegy, hogy mi az IP címe az embernek. Ha pedig nagyon zavar hogy nem rendes domain nevet használsz, akkor csak beállítasz egy CNAME rekordot. -
BalanceR
addikt
válasz
Tarokk79 #37714 üzenetére
Hát szerintem simán, egy magasabb bitrátájú 1080 még Libre alatt is röcöghet, de Raspbi alatt 100%, hogy ugyan az a file el sem indulna...
Én valeszeg ma jutok oda, hogy feldobjak egy Libre-s image-t ... ( tegnap Raspbi alatt nálam konkrétan el sem indult a Kodi, belefagyott a homokórába.) -
pube111
senior tag
válasz
Tarokk79 #37714 üzenetére
Nekem pi3-al akadozott az egész kodi. Lassú volt, meg azt hiszem a legújabb verzió nem is elérhető raspira.
-
BalanceR
addikt
válasz
Tarokk79 #37711 üzenetére
A hátránya a Raspbi+Kodinak a LibreElec-el szemben csak a felesleges erőforrás pazarlás, illetve az ebbő fakadó teljesítménycsökkenés...
A Libre egy nagyon "kiherélt" rendszer, nem fut benne a háttérben szinte semmi, ami a procit pörgetné, vagy a Ramot fogyasztaná, Raspbi alatt fut egy csomó (jelen esetben) felesleges szolgáltatás, a RAM-ból Ilde is eszik, ebből fakadóan azt a teljesítményt, amit videólejétszásra, filemanagemantre fordíthatna a rendszer, elviszi más egyéb, amit nem is használsz..
Kb, mintha szántanál egy Mercivel, lehet ugyan, de a Traktor alkalmasabb. -
Tarokk79
aktív tag
RPI4-en Libreelec-et futtatok, de mintha folyamatosan leállna az ssh deamon. Bepipálom az ssh-t, és megy egy ideig, utána meg nem
. A pipa bent van, de nem tudom elérni. Ezután sok ki-be kapcsolás, újraindítás után megoldódik. Net elérésével nem látom, hogy gond lenne. SSH nélkül nem tudok belépni, hogy megnézem, hogy mi az sshd státusza. Mi lehet a gond?
Mi a hátránya, ha Raspbianra rakom a Kodit és úgy használom és nem Libreeleccel?
-
pube111
senior tag
válasz
BalanceR #37707 üzenetére
Pi ip + 8080 port a kodi webes felülete.
https://kodi.tv/about/software/chorus-web-interface -
BalanceR
addikt
válasz
g.gergo #37706 üzenetére
A megoldásod remekül működne, Debian alpon, de ezen most LibreElec van.
Itt nincs CLI, nincs embedded VNC, nincs config, és mivel Libre alatt nincs csomagkezelő sem,nem fogok repoból VNC-t telepíteni, a Kodi csak a saját kiegészítéseit kezeli, de azt nem tudom konzolból telepÍteni.... -
Janos46
tag
Sziasztok.
Bekapcsolásnál a rendszer indulása után azonnal betölt egy DHT11-es programot, és ha bármi más betöltök, az akkor sem tűnik el, fut továbbra is. A crontab-ba semmilyen bejegyzés nincs. Hol lehetne ezt lelőni? -
BalanceR
addikt
Megjött a Pi4, gondoltam gyorsan felkonfigolom a Kodit (Libreelec) de a rohadt MicroHDMI adaperem sehol nem találom... van mód SSH-n keresztül engedélyetni / telepíteni egy VNC-t rá?
-
wassermann
Topikgazda
Azt nem írtam, azért kérdeztem mert négy érintkezősből létezik másmilyen kiosztású is.
Ha hagyományos 3 érintkezős minijackkel nem megy, akkor én is próbálnék esetleg egy másik kártyára egy szűz Raspbian installt, úgy hogy semmit nem piszkálsz benne. Ha azzal sem megy hardver hiba!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AM4-es félkonfig, 5800X, 32gb Ram, B450, BeQuiet TF, FractalDesign Meshify C, Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged