- Kiszáll az optikai meghajtók piacáról a Pioneer
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
-
bb.bocs
őstag
-
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28246 üzenetére
-
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28242 üzenetére
A Volumio alatt egy nagyon minimál Linux van.
A Volumio is olyan, mint pl. az OSMC médiaplayer. Egy céleszköz, de a futásához kellenek bizonyos linux elemek. Pl. a kernel...
-
toth_janika
őstag
Tud valaki ajánlani normális aktív hub-ot? Szeretnék a 3,5-es vinyó mellé rakni egér/bill vevőt, de ahhoz már nagyon kéne, és nem találtam még normálisat. Köszi előre is!
-
bb.bocs
őstag
kérdés. tvre van dugva, külsö tápról kap áramot. 2A... a tv 20 másodpercenként dobja a képet majd vissza... kolléga aztmondja tvvel nem jön ki... és valahol lehet állítani rajta hogy ez megoldódjon.
-
vadkörte
addikt
válasz
z123456789 #28240 üzenetére
Ha csak hálózati zenehallgatásra fogod használni és nincs szükséged asztali/karakteres felület, csak a Volumio MDP-je, akkor INNEN letöltöd a zip-elt image állományt. Pl. Win32DiskImager-rel "kiírod". beteszed a Pi-be és elindítod.
Először célszerű LAN-on - én kizárólag LAN-on használom, de az enyém Pi2 - csatlakoztatni a hálózathoz. A routerben ajánlott fix IP-t adni, vagy lefoglalni neki. Ezt az IP-t bepötyögöd a böngésző címsorába és ha megjelenik a Volumio felülete bekonfigurálod.
Elrontani azzal lehet, ha kettétöröd a kártyát, időközben megpusztul, vagy rálépsz a Pi-re...
Ha valami nem világos, kicsit visszolvasva van pár audiob***i aki szívesen segít, ha elakadsz. -
z123456789
addikt
Sziasztok!
Sosem volt még PI-m, van valahol egy jó leírás bénáknak, hogy hogyan kerül rá Linux, illetve Volumio 2?
Zenehallgatásra vettem PI3 + Hifiberry kombót.
Erre kell egy Linux, illetve maga Volumio, igaz?
Hogy kell elképzelni ezt a telepítést? PC-ről IP cím alapján elérem a PI-t, és onnan konfigurálom? Sajnos Linuxhoz sem konyítok. A bele való SD kártyára kell felmásolni mondjuk PC segítségével a Linuxot magát? Vagy átmegy LAN-on? Utána a többi programot már hálózaton keresztül lehet gondolom telepíteni. Nem mintha lenne más, mert kifejezetten zenére vettem, csak érdekel. Elég ködös még ez a téma nekem.Ha van kedve valakinek, akár PM-ben is elfogadom a segítséget.
Jöhet bármi, csak hülyebiztos legyen. Youtube, Logout, fórum, brámi. Ha lehet magyar. El lehet valamivel rontani?Előre is köszönöm.
-
Csicsóka
őstag
válasz
nyirzoz #28227 üzenetére
Lehetne róla egy részletes leírás, de jelenleg problémás, hogy a moOde 4 beta állapotban van. A régi 3-as meg már nem letölthető, még pénzért sem. A 4-es létrehozása pedig erősen haladó szint, (nincs SD image) nem várható el hogy ezt bárki megtudja csinálni. Eleve raspbian-stretch-re alapul, és nem biztos hogy hibamentes.
Egy hónappal ezelőtt, még simán lett volna értelme a leírásnak. Most sajnos nincs.
Ha valakinek van 3-as moOde, és szeretne ilyet, annak segítek. -
kutga
félisten
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28234 üzenetére
Nem, egyáltalán nem sürgős. És nagyon köszi!
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28233 üzenetére
Pontosan nem tudom, de asszem igen. (ALSA driverrel, talán
) Ha nem sürgős délután rákötöm a pi-re, és megnézem neked, hogy mi közül lehet választani, ha jól emlékszem 3 beállítási lehetőség van.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28232 üzenetére
Hű, tényleg, pedig régebben mintha ezt is néztem volna, kösz! Ennél a DD/DTS hangokat a Pi dekódolná, ugye?
-
Flowtation
őstag
válasz
cinemazealot #28231 üzenetére
Szia!
Nekem egy ilyen van, használtam a pi és a genius között, simán működött, felismerte az OE is meg az LE is. Minőségileg nem tudok nyilatkozni, viszont nem drága. -
cinemazealot
addikt
Sziasztok! Van egy RPi2B-m, amit jelenleg HDMI-n keresztül táplál egy Pioneer VSX-520 házimozi erősítőt, ezen keresztül tévézünk/vetítünk, a LibreELEC-ről pedig pass-through-val jönnek ki a kódolt hangok, amiket a Pio dekódol. A tervem az, hogy a Pio átkerül máshova (egy dedikáltabb tetőtéri mozi összeállításba, az RPi pedig marad a nappaliban hétköznapi sorozat nézéshez), az RPi-re pedig a régi Technics SA-AX540 erősítőmet akasztanám, ami viszont analóg, térhatású hanghoz 6 diszkrét analóg vonali jelre volna szüksége, amije viszont a Pi-nek nincs.
Gondoltam már 5+1 analóg kimenettel rendelkező USB hangkártyára (pl. Creative SB X-Fi Surround Pro 5.1 USB), vagy ugyanilyen kimenettel rendelkező HDMI extractor-ra, vagy ennek egy jó pár éve már itt is felmerült változatára, de míg előbbiben az USB-vel való kompatibilitás, utóbbiakban a bennük lévő DAC hangminősége miatt vagyok bizonytalan. Egyéb ötlet?
Túl sokat nem költenék rá, már a fenti HDMI extractor is súrol egy lélektani határt. Vagy analóg esetben érdemesebb inkább lemondani az 5.1-ről és hallgassam az RPi sztereó jack-jét?
-
kovbandi82
őstag
Tuti nem, de agyon is pörgette a vinyót, egyelőre le is húztam róla..
A jogosultságokat hogy lehet beállítani? Bosszant hogy winspc-n se tudok fájlt szerkeszteni -
drbubo0017
kezdő
válasz
kovbandi82 #28225 üzenetére
Szia,
Nem írtad el? -
kovbandi82
őstag
Igazából sehol nem tudok semmit létrehozni, se winspc-n sehol.
Fel akartam csatolni a vinyót, az se sikerült...Azt irja az UUID nem létezik, de 2x is kimásoltam. -
nyirzoz
aktív tag
válasz
drbubo0017 #28224 üzenetére
@csicsóka
Ez baromi jól néz ki!
Esetleg egy kis Logout-os írás születhetne róla.Gratula!
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Megvettem az első Rpimet egy 3-as személyében, sikeresen felraktam a raspbiant. Azonban lenne pár gondom.
Elvben a pi felhasználó rendszergazda. Felraktam az mjpg streamert, van kamera, de az auto indítást nem tudom bekonfigurálni.
Alaphelyzetben itt lenne az indító:
/home/pi/mjpg-streamer/mjpg-streamer-experimental
De parancssorból be akarok lépni cd /home/pi/mjpg-streamer/mjpg-streamer-experimental akkor azt írja nincs ilyen mappa....csak a /home-ig enged be.
a sudo su parancsal belép a root felhasználóba, akkor ha szépen belépegetek egyenként a mappákba, akkor el tudom indítani a fájlt
Szval a jogosultságok kezelése eléggé rendezettlen Nekem egyelőre.
A kérdésem az lenne, hogy tudnám az adott fájlt a rendszer indításakor futtatni.
Mellesleg winspc-ben és a grafikus felületen se tudok pi userrel a /bin mappában fájlokat szerkeszteni -
azbest
félisten
válasz
bb.bocs #28221 üzenetére
a linkelt oldal a pénzgyűjtő kampányé, ha esetleg sorozatgyártásba is kerül és nem csak az előrendelők kapnak, akkor onnan lehet.
A wifi nem biztos, hogy örül, ha aluházba zárod.
Talán ez a műanyag ház áll hozzá legközelebb, de nincs füle és lehet szétesik, ha kulcstartóra teszed [link]
-
bb.bocs
őstag
sziasztok
szerinteted ilyet valahonnan lehet szerezni? pi zero w hez
[link] -
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28217 üzenetére
-
AcCEsS
senior tag
válasz
toth_janika #28212 üzenetére
Igen, ezt tudtam, éppen erre írtam, hogy "a böngészős felület meg minimális lehetőségeket ad".
Közben bacsomarton fórumtárstól ezt a tippet kaptam:
"Libreelec alatt van VNC szerver, a hivatalos Libreelec repository alól telepíthető és teljesen jól működik (Raspberry Pi VNC)."
Utánaolvastam, és ez a VNC verzió kifejezetten a Kodi framebuffer megjelenítőjére lett megírva, tehát nem az X, hanem a Kodi képének továbbítására jó. Megpróbálom valahogy átemelni raspbian alá, hátha ott is működni fog...
-
vadkörte
addikt
válasz
norberto_th #28208 üzenetére
NAS-t akarsz építeni, vagy asztali gépet. Utóbbira a RPi nem nagyon alkalmas, előbbi megoldható.
Ha nincs rá igény, egy USB-t házba rakott 2,5"-es (a 3,5"-es HDD-hez már aktív táp kell) HDD-t, a Pi-t normális táppal etetve külön HDD táplálás (akítv HUB) nélkül is probléma mentesen elvisz.
Ha házba akarod tenni, akkor jó lehet az a board, amit pár hsz-sal feletted linkeltem. Azt viszont tudnod kell, hogy ez is USB-n kommunikál, tehát SATA 2/3 teljesítményt ne remélj. Letölteni, médiaszervernek viszont így is használható, mert kicsi, kompakt, nem eszik sokat. De ehhez már komolyabb DC táp kell, mivel a lapon keresztül táplálod a Pi-t is.(#28211) lord.lakli:
5 le 5 fel simán ment vele (azért csak 5 fel, mert annyi volt a listában). OMV + Transmission párosítással. Letölteni éjjel szoktam - adatforgalmi keretes Voda HomeNET-em van, éjjelre 100GB kerettel, nappalra meg 50GB - minden probléma nélkül minimális Soc/RAM terheléssel megbirkózott vele. A letöltési sebességet 400-500 kBps-ra a feltöltést 100-200 kBps-ra limitáltam, de limit nélkül sem terhelte sokkal jobban. -
-
AXisBOLD
addikt
válasz
&(#28213) ZCoyote
köszi mindkettőt!
-
lord.lakli
őstag
válasz
Miután korlátos a sebesség, így inkább 1-et állítottam be. Mehet 5 is, de úgy voltam vele, hogy az az egy legyen meg minél előbb és utána jöhet a következő
-
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28210 üzenetére
Kontrasztot tekergettem, a régi nem a 0x27 et használta, de az LCDd.conf-ban átírtam, meg hogy ez már 20x4-es. CVS-ből lehúztam a legfrissebb lcdproc forrást, leforgattam, csak a hd44780 drivert bele. Most sem jó, amikor a hello, vagy a goodbye üzenetet kellene megjelenítenie, csak a háttér világítást villogtatja, aztán elsötétül. Ha meg elindítom az mpdlcd-t, szintén csak villog, de szabálytalanul, mintha a szöveget írná. A régi LCD nem kavart ilyeneket, igaz azt nem moode alatt használtam.
-
toth_janika
őstag
válasz
AcCEsS #28183 üzenetére
Van remote access hozzá. Beállítások / Szolgáltatás beállítások / Vezérlés és ott engedélyezet "A HTTP távirányítás engedélyezése" menüpontot. Ha nem jó neked a 8080-as port, akkor adsz neki egy másik portot. Ezután a böngészőbe beírva, hogy kodiipcime:portszámamitmegadtál és csodát fogsz látni
Ha máshonnan akarod elérni, akkor kell egy DynDNS, port forward és ugyanaz az eredmény@ AXisBOLD
www.instructables.com
Némi angol tudás kell hozzá, vannak beginner és expert cuccok is.@lord.lakli:
Egyszerre egy letöltés? Hogy hogy? Nekem egyszerre 5 le 5 fel van és megy rendben... Vagy csak placebo? -
lord.lakli
őstag
válasz
norberto_th #28208 üzenetére
Ha beéred a korlátokkal (egyszerre egy letöltés, korlátos sebesség), akkor tökéletes. Én Pi1 óta Pi-t használok erre, jelenleg Pi2-t megjelenés óta és még médialejátszónak is.
-
drbubo0017
kezdő
válasz
Csicsóka #28202 üzenetére
Szia,
Nem kell semmit mókolni rajta. Kontrasztot probaltad allitani? Engem mar ez is megviccelt egyszer. Nekem akkor csinalt ilyet mikor az LCDd nem indult el. Raadasul legutobb mar csak ugy sikerult mukodesre birni hogy kulon meg kellett adni az LCDd.conf helyet mert az alapertelmezett helyen nem talalta. A masik LCD is az 27es cimet hasznalta az i2c buszon? -
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
létezik olyan RPi fórum/oldal, ahol azt osztják meg az felhasználók, hogy mit sikerült kihozni a gépből, mire használják fel azt, leírásokkal?
Kezdőknek szóló ötletbörze szerűségre gondolok. -
norberto_th
aktív tag
Sziasztok!
Laikus vagyok a témában. Egy mini pc szerűséget szeretnék, amivel a lényeg az lenne hogy tudjak vele letölteni torrenten keresztül, ennyi. A Raspberry Pi használható e erre a célra? Nekem csak ennyire lenne szükségem, vagy esetleg más ajánlott erre a célra? Csak ezért laptopot nem vennék, mert semmi mást nem szándékoznék csinálni.
Köszi a helpet! -
azbest
félisten
válasz
Egy-két #28204 üzenetére
ja hát persze, amire ráírják, hogy pi-hez van, arra tesznek felárat is. Ettől persze sok kommersz fajta is van, ami pont ugyanolyan jó (1 dolcsi körül már van kínából is). wassermann gondolom csak mellényúlt, hogy stereo audiokáblet mutatott, amin a csati tövénél lévő video hiányzik, azaz a földre zár
Azzal lehet még probléma, hogy van amelyik fajta jack töve hosszabb, bár az lehet camcorder-es fajta eleve, ami nem igazán jó.
-
Egy-két
tag
válasz
azbest #28203 üzenetére
Pontosítanék!
A Pihez való kiosztású csak annyit tesz hogy valóban a sárga rca csati lesz a kép és nem a piros
Ha a föld nagyon rossz helyre van téve mint a fenti ábra utolsó sorában az suck, egyéb eset meg lazán bevállalható. De szerencsére az olyan típusú kötéssel ellátott csatlakozó nagyon nagyon ritka
Nekem van egy ilyen kábelem, s bár nagyon figyeltem a kiosztásra (amennyire lehet erre vásárlás előtt figyelni) mégis azt hiszem a piroson vagy fehéren ment a kép és a másik kettőn a hang
Semmi gond nincs vele ha egy általános célú ilyen kábelt vesztek
Plusz fogadjunk hogy egy gyros árával olcsóbban jöttök ki mint ,,eredeti" Pihez gyártott (jó vicc) kábellel -
azbest
félisten
válasz
wassermann #28197 üzenetére
a jack kábelnél annyit pontosítanék, hogy oda is av kábel kell, ami több pólusú (sárga a video). És figyelni kell, hogy a pihez való kiosztású legyen.
-
Csicsóka
őstag
válasz
drbubo0017 #28184 üzenetére
Az mpd, és az lcdproc között van egy réteg, az mpdlcd.
Biztos lesz a beta időszak után SD image formában letölthető 4.0 moOde player, csak ki kell várni. Ez a beta
Debian Stretch alapú már, ami azért nem teljesen Jessie, lesz vele probléma még tuti.
Este összedrótoztam a 20x4-es I2C LCD-t a zero-val. Egyelőre az i2cdetect látja a 0x27 címen, de nem jelenít meg egy karaktert sem. A kpacsolat az mpdlcd, és az lcdproc közt jó, a háttér világítást vezérli is, ha nem szól semmi. A korábbi két soros LCD ment hasonló beállítással. Ezt még reszelni kell úgy látom. Az LE Kodi minden mókolás nélkül kezeli ezt az LCD-t?
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Apple iMac 24" M1 8/256 Green!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Intel Core i3 9100f / Radeon RX 570 4GB / 8GB DDR4 RAM / 120GB M.2 SSD + 500GB HDD konfig eladó
- ÚJ /// ASUS ROG 5800x/32Gb/1+2Tb/RTX3070 -- BeszámítOK!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MPG Z590 GAMING FORCE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Black 24Hónap Jótállással Teljesen Új Bontatlan
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest