- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Bluetooth hangszórók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztrofotózás
- Autóhifi
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Mi lehet a baj ezzel az fstab paranccsal?
//192.168.0.1/volume1/Media /mnt cifs credentials=/home/.smbadatok,uid=pi,gid=pi 0 0
UUID=a1d18b2f-cddf-914f-904e-a35d64598e6a /srv ext4 rw,defaults 0 0nagyjából 5-6 alkalomig látja a mappákat, utána egyszerűen elveszti és többet képtelen vagyok felcsatolni.
a Transmission-daemon és Kodi-n kívül semmi más nincs már telepítve, egy ideig ezek is működnek, de a mappák elvesztése miatt csak hibával.
Transmission a /srv mappába dolgozna, a Kodi a volume1/Media tárból szedné a filmeket.
Hiba: mount error(112) host is downvan ötlet a javításra?
Help
-
mamusz11
tag
Sziasztok!
Azt hogy tudnám beállítani hogy ha boot utan kapcsolom be joval a tv-t a pi akkor is 'kuldjon' ra jelet.Ne kelljen azert ujra inditanom hogy legyen kep a tv-n
-
janesz64
csendes tag
Sziasztok,
Van erre valami megoldásotok?
A KODI-t szeretném automatikusan elindítani a Pi-vel együtt. Cigam leírásából vettem a megoldást, de nem működik...
" Hozzuk létre egy service fájlt.
sudo nano /lib/systemd/system/kodi.service
A fáj tartlama pedig ez legyen:[Unit]
Description = Kodi Media Center
After = remote-fs.target network-online.target
Wants = network-online.target[Service]
User = pi
Group = pi
Type = simple
ExecStart = /usr/bin/kodiMentsük el a módosítást (CTRL+X, I), majd a
sudo systemctl enable kodi.service
parancsal engedélyezzük, hogy minden bekapcsoláskor elinduljon."Raspberry Pi3 B+ és a Raspbian Stretch 4.9 fut rajta...
-
r0by
addikt
Igazából a hiba szerintem itt lesz:
Module w1-gpio not found in directory /lib/modules/4.9.80-v7+
Tegnapi friss telepítés..
Ilyen könyvtáram van:/lib/modules/4.14.30-v7+
A kernel verzió pedig:Linux raspberrypi 4.9.80-v7+ #1098 SMP Fri Mar 9 19:11:42 GMT 2018 armv7l GNU/Linux
Szóval a kernel verzióhoz tartozó modulok között keresné, de nekem valamiért eltér a kettő -
-
Mégis: mire vonatkozik a kérdés???
Feltételezem, valamilyen RPI-n futó rendszerre, mondjuk valamelyik Kodi-alapra, ugye?
Elsőre a tévé beállításainál nézném. A Kodi-felületek kimenetei szabvány HD-felbontásokat adnak ki, elvben lehet finomítani, de azzal csak belenyúlsz az alapból rendben levő beállításokba, és saját, nem pontos adatokat viszel be. Úgyhogy a tévén keresd a megoldást -- már feltéve, hogy eltaláltam, hogy mit akartál kérdezni.
MaCS
-
nessh
tag
Srácok, mit kéne állítanom hogy ne lógjon ki a kép balra és jobbra?
-
r0by
addikt
Valaki használ DS18B20 hőmérőt Stretchen? Jessien még jó volt, 9.4-n viszont sehogy sem tudom működésre bírni.
Próbáltam raspi-configgal is engedélyezni a one-wire interfacet, illetve kézzel is a /boot/config.txt-be. Jelenleg ez van benne:dtoverlay=w1-gpio,gpiopin=4
Látni nem látom az eszközt a szokásos helyen:/sys/bus/w1/devices/
Ha pedig kézzel tölteném be a modult, akkor nem is találja:pi@raspberrypi:~ $ sudo modprobe w1-gpio
modprobe: ERROR: ../libkmod/libkmod.c:586 kmod_search_moddep() could not open moddep file '/lib/modules/4.9.80-v7+/modules.dep.bin'
modprobe: FATAL: Module w1-gpio not found in directory /lib/modules/4.9.80-v7+Ötlete lenne valakinek?
-
fpeter84
senior tag
Sziasztok! Adott egy Raspi model B az egymagos, fél giga ramos kiszerelésben. Erre tettem egy legújabb stretch raspbian light-ot, Kodi 17.6-ot és tvheadend 4.2-t. Digi DVB-C-t próbáltam összehozni (Mygica T230 adapterrel, fw fájlok bemásolva). A tvheadend szépen behangolja a csatornákat, kívülről VLC-vel rácsatlakozva nem villám de kép és hang is jön rendben, de a málnán futó Kodi valahogy nem birkózik meg vele. Látja a csatornákat, olvassa az EPG-t, de kép és hang nem akar lenni (utóbbi egyébként jól átmegy a HDMI-n, a Kodi felülete adja a lapozási hangokat). Indításnál bufferelés, de utána semmi. MPEG2 kulcs van, VC1 nincsen, de ha jól tudom akkor ez MPEG4 adás. Lehet a stretch light-ból hiányzik még valami komponens? Valamilyen codec csomagot kellene még telepíteni? Tudom hogy nem egy erőgép, de azért legalább diavetítésként csak meg kéne jelennie a képnek...
-
sonar
addikt
Melyik változásokra gondolsz?
Én is csak egy webes szeminárium alkalmával világosodtam meg
BTW: 1-2 usernél szerintem teljes mindegy, (főleg ha vki 777-et csinál)
BTW2: force user -t még szoktam használni akkor is ha van ACL, mert mondjuk web servernél sokkal elegánsabb ha minden file az apach user-é. És nem kell a dolgozni vágyókat az apache csoporthoz adogatni aki csak heftülgetni akar.Ami viszont jó dolog és sok helyen még nem láttam az a Recycle Bin (törölt elemek v mi a neve magyarul)
Az adott megosztáshoz kell még hozzáírni az alábbi sorokat[megosztas]
# engedelyezi a recycle bin-t
vfs objects = recycle
# verzio kovetes, tehat ha 2-szer torlod a note.txt-t akkor mind a ketto tartalma meglesz
recycle: versions = Yes
recycle: keeptree = Yes
#milyen neven jelenjen meg a konyvtar (jelenleg RecycleBin)
recycle: repository = RecycleBin
recycle: inherit_nt_acl = Yes
# csak aki torolte az fer hozza
recycle: directory_mode = 0700Még egy hasznos dolog amivel a nagy file-ok másolását gyorsítja meg. (RPi-n még nem teszteltem)
A share beállitásaihoz kell beirniuse sendfile = Yes
-
sonar
addikt
Tuti. Bent lehet hagyni, de file rendszer szinten kell kezelni a jogosultságokat, az a javasolt és biztonságos.
[link]
Nyugodtan nézd meg a nagyobb distrók vonatkozó wiki-jeit (rhel, centos) szinte mindenhonnan eltűnt a configokból a valid és force users beállitások és csak file rendszer szinten vannak lekezelve a dolgok.The force create mode and force directory mode parameters force Samba to create new files and folders with the set permissions.
The force user and force group parameters map all connections to the specified user and group. Note that this can cause security problems if all users connecting to a share are mapped to a specific user account or group in the background. [link]
-
mamusz11
tag
válasz
mamusz11 #29762 üzenetére
Sikerült a jogosultsagot beállítanom
Még egy kérdésem hogy miért kapom ezt erre:sudo systemctl enable kodi.service
The unit files have no installation config (WantedBy, RequiredBy, Also, Alias
settings in the [Install] section, and DefaultInstance for template units).
This means they are not meant to be enabled using systemctl.
Possible reasons for having this kind of units are:
1) A unit may be statically enabled by being symlinked from another unit's
.wants/ or .requires/ directory.
2) A unit's purpose may be to act as a helper for some other unit which has
a requirement dependency on it.
3) A unit may be started when needed via activation (socket, path, timer,
D-Bus, udev, scripted systemctl call, ...).
4) In case of template units, the unit is meant to be enabled with some
instance name specified. -
cigam
titán
válasz
mamusz11 #29758 üzenetére
Na, alakul ez
a debian-transmission user-t is hozzáadtad az users csoporthoz? Megjelenik a grep 'users' /etc/group parancs kimenetében?
A letöltésre beállított mappáknak ugye az users csoport a tulajdonosa, és és van hozzá írás/futtatás joga?
Az smb.conf-ból vedd ki a sylog-al kezdődő sort.
-
-
sonar
addikt
válasz
mamusz11 #29753 üzenetére
chmod és chown parancsok.
win10 - amire én tudok gondolni, hogy eltárolta vhol a credential-okat és makacsul ragaszkodott hozzájuk. (láttam már rá példát) Vagy becachelt vmit. Egyszer találkoztam olyan windowssal amin csak 10-20 perc után jelent meg a samba-s változás hatása.
Talán wiresharkkal meg a log level felemelésével ki lehet matekozni/googlizni, hogy mi hol akad el. -
nessh
tag
Urak,
Pi+osmc kombó. Mit kéne be vagy átírnom az smb.conf fileban ha meg szeretném share-elni ezt: /media/SAMSUNG
Ja és ne kérjen usert és passwordot.Előre is kösz!
-
mamusz11
tag
válasz
mamusz11 #29754 üzenetére
Már közben tovább haladtam a cikk alapján és eddig miden okés
Viszont lenne pár kérdésem a transmisson-nál....
"rpc-username": "rpi", <--ezt en mdöntöm el ugye?
"rpc-password": "titok", <--ezt is?
"rpc-whitelist": "127.0.0.1,192.168.0.*", <---itt pedig a 127.0.0.1, pi ip címe?portot irányítottam de nem jön be semmi :/
-
mamusz11
tag
A Win10 babrált ki velem, újrahúztem a gépet és láss csodát működik ahogy kellett volna, mar csak azt kellene kideríteni hogy mi blokkolta mert azt nem telepítem vissza.
Tűzfalba, hálózatokba nem babráltam semmit kb 2 hete volt újra rakva ezelőtt a gép. Valami ötletetek hogy mi okozta ezt? -
mamusz11
tag
Intázőbél ip vel és névvel is--->a windows nem tud kapcsolatot létesíteni aazaz ip/név összetevővel...
Egy avast van fent és az alap win10 tűzfalsmbtree -U%
WORKGROUP
\\RASPBERRYPI Samba 4.5.12-Debian
\\RASPBERRYPI\IPC$ IPC Service (Samba 4.5.12-Debian)
\\RASPBERRYPI\latogato
\\RASPBERRYPI\PiHDD PiHDD
\\RASPBERRYPI\print$ Printer Drivers
\\JOCIPC
\\DESKTOP-LAMDUT5smbclient -L localhost -U%
WARNING: The "syslog" option is deprecated
Domain=[WORKGROUP] OS=[Windows 6.1] Server=[Samba 4.5.12-Debian]
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
print$ Disk Printer Drivers
PiHDD Disk PiHDD
latogato Disk
IPC$ IPC IPC Service (Samba 4.5.12-Debian)
Server Comment
--------- -------
DESKTOP-LAMDUT5
JOCIPC
RASPBERRYPI Samba 4.5.12-Debian
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPIsmbclient -L 192.168.1.111
Enter pi's password:
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
PiHDD Disk PiHDD
latogato Disk
Server Comment
--------- -------
DESKTOP-LAMDUT5
JOCIPC
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPIsmbclient -L 192.168.1.111 -U
Enter pi's password:
Sharename Type Comment
--------- ---- -------
PiHDD Disk PiHDD
latogato Disk
Server Comment
--------- -------
DESKTOP-LAMDUT5
JOCIPC
Workgroup Master
--------- -------
WORKGROUP RASPBERRYPI -
golya87
őstag
Nekem USB boot-tal van tapasztalat, de egy a metódus. Config.txt-be beírod a megfelelő sort, reboot. Onnantól tud bootolni és bármilyen SD kártyával megmarad ez a képesség. Picit talán lassabban áll fel a rendszer, de egyéb baj nem lehet, elrontani szintén nehéz.
A licenc pár napja még fizetős volt, bár erőből meg tudja oldani a Pi3 az ilyesmit simán.
-
cigam
titán
válasz
mamusz11 #29747 üzenetére
Ez oké, a mypi is tagja az users csoportnak.
IP címet beírva mit mond az intéző? Van külön biztonsági program(pl. tűfal)?
Ahogy azbest is írta, érdemes belekukkantani a /var/log/samba mappába, és megnézni miket üzen/írogat. Ha nem találsz benne semmi érdekeset, akkor az smb.conf-ban meg kell emelni a naplózás szintjét, pl. log level = 4.
Vagy pl. telepíted az smbclient-et (sudo apt install smbclient), és az smbclient -L localhost -U% paranccsal kilistázod, hogy a raspberry látja-e a saját megosztását. Ha localhost-on látja, akkor nézd meg a pi nevével, vagy IP címével is. Ill. az smbtree -U% parancsal kilistázhatod, hogy a Raspberry milyen samba megosztásokat, gépeket lát a hálózaton.
-
g0dl
addikt
Azt az infót találtam, hogy a Raspi 3 képes PXE bootra, de ennek bekapcsolása nem visszafordítható. Sajnos a leírások elég hiányosak, és számos kérdés maradt nyitva.
- Ha átkapcsolom, attól tud-e még ezután is sd kártyáról bootolni, illetve az marad-e az elsődleges módszer?
- Milyen kockázatai vannak a beavatkozásnak (pl. használhatatlanná válhat)?
- Vannak-e mellékhatások?
- Kell-e firmware-t frissíteni?Ha valaki próbálta, vagy jobb leírást talált, az segítene ezeket a kérdéseket tisztázni?
Illetve még egy kérdés, az mpeg2 licenszek továbbra is fizetősek, ha jól tudom a szabadalom védettsége lejárt?
-
válasz
Bereth #29745 üzenetére
Én nem így értettem a fix elhelyezést! Szerintem teljesen felesleges a gyro bele, egyetlen egy esetben tudnám elképzelni, hogy szükség lehet rá, és az az, ha mozgó járművön szeretnéd használni. Ha álló helyzetben fogod használni, akkor inkább accelerometer kellhet, az is csak a vízszintezéshez.
-
Bereth
csendes tag
Köszi az infókat! Nem biztos hogy fix helyen lesz mert itt a város szélén nagy a fényszennyezés lehet, hogy kikell vinnem tisztább területre. A léptetőmotor tényleg pontos főleg nagy lépésfelbontásnál. A kilengés ahogy írtátok lehet mérésizaj is de lehet, hogy a műanyag próbapanel hibája is mert mozognak benne a jumpervezeték tüskéi. Holnap jön meg a forrszemes próbapanel, a gpio szalagkábel. Remélem ezek megoldja a problémát.
-
Bereth
csendes tag
válasz
vadkörte #29737 üzenetére
Igen én építek mindent, Az állvány egy dobson mechanika. Az elektronika 2db 5v bipoláris léptetőmotor 5v-os hozzá 2db drv8834-es vezérlő, a pozícionáláshoz egy mpu6050 giroszkóp jelenleg ez de lehet hogy cserélem egy mpu9250-esre amibe van iránytű, Az egész egy pi3-as raspberryről van vezérelve. A programot is én írom elég macerás. Ha valamire szükségem lesz írok. Köszi!
-
-
Bereth
csendes tag
válasz
s_e_n_k_i #29734 üzenetére
Ez egy modul
szerencsémre készen van nem kell forrasztgatni.
Igazából nekem csak a 3 tengely elfordulását kell mérni,
Csak a nagy ingadozás miatt aggódom mert a távcső látómezeje 1°38' körül van
Attól tartok a pozícionálás pontatlan lesz, mert még bele kell kalkulálni a talaj dőlését is.
Ha talapzat dől valamelyik irányba, akkor hiába emelkedik mondjuk 45° magasságba a távcső, oldalirányba nagy lesz az eltérés. -
cigam
titán
válasz
mamusz11 #29731 üzenetére
Jó, most ellenőrizzük, hogy télnyleg tagja-e az users csoportnak:
grep 'users' /etc/groupUgye a samba konfigban az van beállítva, hogy csak az "users" csoport tagjai férhetnek hozzá (@users).
Milyen Windows-al akarod elérni? Intézőben tallózod a hálózatot? Ott most rendben megjelennek a megosztottt mappák?
-
Bereth
csendes tag
Sziasztok!
Egy léptetőmotoros vezérlést készítek egy csillagász távcső mechanikához. A pontos pozíciót egy MPU6050-es giroszkóppal akarom beállítani. A raspberryi gpio portjai rávannak kötve egy próbapanelre, onnan pedig jumper vezetékekkel a giroszkópra. A giroszkóp fixen le van rögzítve az asztalra. Így nyugalmi helyzetben elég nagy a kilengése, majdnem 1° Ez normális dolog vagy kalibrálni kell?
import smbus
import math
import time
# Power management registers
power_mgmt_1 = 0x6b
power_mgmt_2 = 0x6c
def read_byte(adr):
return bus.read_byte_data(address, adr)
def read_word(adr):
high = bus.read_byte_data(address, adr)
low = bus.read_byte_data(address, adr+1)
val = (high << 8) + low
return val
def read_word_2c(adr):
val = read_word(adr)
if (val >= 0x8000):
return -((65535 - val) + 1)
else:
return val
def dist(a,b):
return math.sqrt((a*a)+(b*b))
def get_y_rotation(x,y,z):
radians = math.atan2(x, dist(y,z))
return -math.degrees(radians)
def get_x_rotation(x,y,z):
radians = math.atan2(y, dist(x,z))
return math.degrees(radians)
bus = smbus.SMBus(1) # or bus = smbus.SMBus(1) for Revision 2 boards
address = 0x68 # This is the address value read via the i2cdetect command
# Now wake the 6050 up as it starts in sleep mode
bus.write_byte_data(address, power_mgmt_1, 0)
while True:
time.sleep(0.1)
gyro_xout = read_word_2c(0x43)
gyro_yout = read_word_2c(0x45)
gyro_zout = read_word_2c(0x47)
print "gyro_xout : ", gyro_xout, " scaled: ", (gyro_xout / 131)
print "gyro_yout : ", gyro_yout, " scaled: ", (gyro_yout / 131)
print "gyro_zout : ", gyro_zout, " scaled: ", (gyro_zout / 131)
accel_xout = read_word_2c(0x3b)
accel_yout = read_word_2c(0x3d)
accel_zout = read_word_2c(0x3f)
accel_xout_scaled = accel_xout / 16384.0
accel_yout_scaled = accel_yout / 16384.0
accel_zout_scaled = accel_zout / 16384.0
print "accel_xout: ", accel_xout, " scaled: ", accel_xout_scaled
print "accel_yout: ", accel_yout, " scaled: ", accel_yout_scaled
print "accel_zout: ", accel_zout, " scaled: ", accel_zout_scaled
print "x rotation: " , get_x_rotation(accel_xout_scaled, accel_yout_scaled, accel_zout_scaled)
print "y rotation: " , get_y_rotation(accel_xout_scaled, accel_yout_scaled, accel_zout_scaled)
time.sleep(0.5)Ebből a kódból indultam ki.
https://www.youtube.com/watch?v=rqbPrGMiUjw&feature=youtu.be
elég instabill ami a videón is látszik -
zodes
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #29712 üzenetére
Tegnap megvettem
Ma megcsinálom a hűtést.Közben a BT fejhallgató is természetesen működik, elfelejtettem a Kodiban a Beállítások/Hang beállítani a HDMI helyett a Fejhallgatót.
-
cigam
titán
válasz
mamusz11 #29727 üzenetére
Vannak kérdújelek. pl a server max protocol = SMB2 miért? W8/10 már a 3-ast használja, és alapértelemzetten a samba is.
Plusz akár hányszor beidézed a konfigot, az szinte teljesen megváltozik. Értem én hogy próbálkozol, eredményt akarsz, de csak apró lépésekben kellene haladni. Pl. a módosítások mentése után újraindítod a pi-t(vagy a 2 samba daemon-t)?
Milyen felhasználóval akarod elérni? A "pi"-vel, vagy létrehoztál egy újat? -
De akkor nem a betáppal van a gond, hanem a túlterheléssel!
Nem véletlen, hogy már az egyetlen HDD-t sem nagyon ajánlják.A 100 amperes táplálást egyébkét nem viccből írtam, ismerősömnél van kiépített 5 voltos hálózat, gyakorlatilag 100 amperes plafonnal, amiben még van perspektíva, még ha néha akad is rajta két tucatnyi fogyasztó.
MaCS
-
-
mamusz11
tag
testparm
Load smb config files from /etc/samba/smb.conf
rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384)
Processing section "[homes]"
Processing section "[printers]"
Processing section "[print$]"
Processing section "[PiHDD]"
Loaded services file OK.
Server role: ROLE_STANDALONE
[global]
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 1000
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
usershare allow guests = Yes
server max protocol = SMB2
map to guest = Bad User
obey pam restrictions = Yes
pam password change = Yes
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
passwd program = /usr/bin/passwd %u
server role = standalone server
unix password sync = Yes
dns proxy = No
wins support = Yes
idmap config * : backend = tdb
[homes]
comment = Home Directories
browseable = No
create mask = 0700
directory mask = 0700
valid users = %S
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = No
printable = Yes
create mask = 0700
[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
[PiHDD]
comment = PiHDD
path = /mnt/PiHDD
create mask = 0775
directory mask = 0775
force group = users
read only = No
valid users = @usersitt lesz a gond gondolom
ls /mnt/PiHDD
lost+foundpi@raspberrypi:~ $ ls -la /mnt/PiHDD
total 24
drwxrwxr-x 3 pi users 4096 Mar 27 19:54 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Mar 27 19:55 ..
drwxrwxr-x 2 pi users 16384 Mar 27 19:54 lost+foundls -la /mnt/
total 12
drwxr-xr-x 3 root root 4096 Mar 27 19:55 .
drwxr-xr-x 21 root root 4096 Mar 14 00:17 ..
drwxrwxr-x 3 pi users 4096 Mar 27 19:54 PiHDD -
janesz64
csendes tag
Sziasztok!
Akadt egy kis gondom.
Raspberry Pi3 B+ / a friss Rasbian
Másodszor futok ebbe a problémába.
Telepítés, frissítés kész.
Fstab-bal felcsatolva egy hálózati meghajtó
//192.168.0.1/volume1/Media /mnt/nas cifs credentials=/home/.smbadatok,uid=pi,gid=pi 0 0
.smbadatok létrehozva, értékek rendben megadva /name,pass, groupműködik
következő csatolás, egy USB a Pi-re dugva
UUID=51a75ce1-327a-8c40-80d4-a395b5d23e9d /mnt/USB ext4 rw,defaults 0 0ez is működik, mind a két mappát(lemezt) elérem
Transmission beállítva, hogy az USB-re töltsön le, ez is ok
Samba megosztással megosztva az USB és itt kezdődik a probléma. Elsőre rendben, bár a jogosultság nem működik (Win alól nem tudtam törölni, és a VNC felületről sem) sudo paranccsal simán, ezért sejtek jogosultsági problémát. chmod átállítva 777-re de így sem.
Viszont a samba telepítése és 2-3 restart után elvesznek a csatolások. Az első esetbe az USB, most a hálózati meghajtó tűnt el.
mount -a eredmény:
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //192.168.0.1/volume1/Media,
missing codepage or helper program, or other error
(for several filesystems (e.g. nfs, cifs) you might
need a /sbin/mount.<type> helper program)In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so.
A meghajtón, az fstab-ban semmi nem lett változtatva...Help
mi történik?
köszi Janesz -
cigam
titán
válasz
mamusz11 #29719 üzenetére
Miért van két "wins support = yes" sorod?
Az ls /mnt/PiHDD -al parancs első pár sorának kimenetét bemásolod? Konkrétan a PiHDD mappa, és a felcsatolt lemez fájljai/könyvtárai kinek a birtokában vannak, és milyen jogosultság van hozzájuk kiadva?
A testparm talál hibát, vagy minden oké?
-
mamusz11
tag
és a samba miért nem csinál semmit?
-
-
mamusz11
tag
cmd-ből próbálom ezt írja -->53. számú rendszerhiba történt. A hálózati elérési út nem található.
a hálózatok menpontból pedig akkor aszokásos nem kér semmi user/pss hanem a Windows nem tud kapcsolatot létesíteni a ezközzel...szerk:
a másik gép nem is látja(be van kapcsolva a hálózat felderítés),pingelni tudom[global]
workgroup = WORKGROUP
wins support = yes
security = user
passdb backend = tdbsam
map to guest = Bad User
log file = /var/log/samba/log.%m
max log size = 500
server max protocol = SMB2
idmap config * : backend = tdb
wins support = yes
[pihdd]
path = /mnt/PiHDD
writable = yes
browsable = yes
guest ok = no
valid users = @users
force user = root
force group = users
create mode = 0664
directory mode = 0775 -
zsopu
tag
Ja ha már itt tartunk, csak azon a 2A-es biztosítékon (ami 52mOhm) 0,1V esik.
-
zsopu
tag
-
"A 2,5A az a ráköthető táp max. árama akar lenni! (szerintem ennyit bír maga a csatlakozó)"
Akár 100 amperes tápot is ráköthetsz, mivel ezek a tápegységek nem áramgenerátorok, tehát nem arra törekszenek, hogy az adott áramot ha a fene fenét eszik, akkor is áttolják a fogyasztón.
Ezek sima, (jó esetben stabilizált) feszültséggenerátorok, a fogyasztó (jelen esetben a RPI) pedig annyi áramot vesz fel tőlük, amennyi kell neki. A lényeg, hogy az ő igénye ne legyen nagyobb, mint a tápegység névleges áramértéke.
Az RPI3-ak egyébként nálam is csont nélkül mennek több mint egy éve az aldis 5V/2,1A tápegységről.
MaCS
-
zsopu
tag
Nekem egy 1A-es töltőről ment villám nélkül!
Sőt, a TV saját USB tápjáról is ment, (villám nélkül)
Ha nem raksz rá külső HDD-t akkor menni kell neki!
Ami fontos az a jó minőségű kábel!
(ha vékony, szar kábeled van, akkor a stabil 5V-ból mire a pi-be ér jó ha 4,8V lesz! és ezért van a villám!)
A 2,5A az a ráköthető táp max. árama akar lenni! (szerintem ennyit bír maga a csatlakozó) -
Nem is igazából a 2.5 A a fontos, hanem a 5.1 (5.2) V. Sajnos elég nagyot esik a feszültség a polifuse-on, és ezt már nem tolerálja jól a Pi (ezért a villám jel). Egy alacsonyabb terhelhetőségű, de megfelelő feszültségű táppal simán menne még a cucc villám nélkül is.
Ikonok: [link]
-
-
zodes
aktív tag
válasz
azbest #29709 üzenetére
Nem rakok rá semmit hardverileg.
Film és sorozat nézés a fő profil. Természetesen ez mind HD-ban 1080p.
Tehát lehet, hogy a Kodi kicsit meghajtja szegényt néha és ezért melegszik?
Ha jobb lesz és stabilabb nem fogok spórolni 4ezer Ft-on a táp és hűtőborda esetében.Köszönöm az oktatást!
Beszerzek mindent, átalakítom és beszámolok. -
zodes
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #29708 üzenetére
A hőmérő jel pedig valóban a hűtés miatt jelez?
Akkor rendelek egy hűtőbordát is. Remélem elég lesz neki.
Most egy átlátszó egyszerű dobozkában van. Hozzá való.
Tele van likkal
De gondolkodom még a proci felett jobban kivágom.A BT fejhallgatóról van valami infó?
-
azbest
félisten
épp nemrég beszéltünk a pi-k fogyasztásáról [link]. Ezek a feladat közbeni átlagfogyasztások, de terhelés alatt előfordulhat ennél nagyobb csúcs is. Szóval nem árt inkább magasabbra készülni. Az 1W azt jelentené, hogy 200mA átlagot hozna, szóval ilyesmit legfeljebb a legrébebbi generációra épülő pi-k bizonyos változataival olvashattál.
Nem kell neki hűtőborda. Viszont, ha nagy terhelést teszel rá folyamatosan, akkor növelheti a sebességet. Mert kb 85 fok körül visszaszabályoznak, hogy ne melegedjen túl.
-
zodes
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #29706 üzenetére
Nem vettem annak
A buksim megértette, csak az állandó hazudozással van a gondom. Nem rád gondolok.
Hanem hogy ilyen kevés a fogyasztás ennyi is elég stb.
Aztán a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy csak kell neki 2.5A-es táp és csak kell neki hűtés.
Köszönöm. Veszek olyat és gondolom akkor nem árt egy hűtőborda sem neki, illetve konkrétan KELL neki. -
vadkörte
addikt
Ezért:
Részlet az rPibolt RPi3 leírásából:
"Fontos! A Raspberry PI 3 Model B-hez 5.1V 2.5A-es tápegységre van szükség a stabil működéshez!"
A technikai adatoknál is elég világosan le van írva!
-
zodes
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #29702 üzenetére
Nem, tényleg nem. Miért is?
Állítólag 1W a fogyasztása. Semmi nincs rajta. Se HDD, se billentyűzet, de még egy árva egér sem.
Mitől is fogyasztana a kikiáltott 1W helyett több mint 10W-ot?
Tehát több. mint a tízszeresét? -
Kicsirics77
veterán
Tegnap megint láttam a kis villámot. Mi ez? Van valahol hiba leírás?
Az gondolom meg sem fordul a buksidban,hogy eleve egy normális 2,5A táp kellene neki.
egyértelműen kevés a táp a pi3-nak főleg az 1,2A
rendelj egy rendes 5V 2,5A tápot a málnapctől és nem lesz ilyen gond. -
zodes
aktív tag
Sziasztok!
Jó pár éve használok egy RPI3-at LibreElec-Kodi kombót házimoziként.
Kínából minden. Jó, működik, de pár hónapja érdekes jelenséget vettem észre.
Miközben nézem a filmet a jobb sarokban fent egy pici kis villám jel jelenik meg néha pár másodpercre.
Nem foglalkoztam vele, mert amúgy minden rendben volt.Egyik nap arra értem haza, hogy nem megy a Kodi (0-24-ben be volt kapcsolva).
Kétségbe esésemben gyorsan vettem egy másikat (feleslegesen, mert a táp volt a szar).A táp is kínai volt 2A-es. Most vettem egy 1.2A-est.
Tegnap megint láttam a kis villámot. Mi ez? Van valahol hiba leírás?
Sőt tegnap már egy piros hőmérő jelet is láttam.Másik: Visszaolvastam, de érdemben senki nem írt arról semmit, hogy a PI Bluetooth tulajdonságát fel tudom használni a BT Fejhallgatómmal. Nem akarom a családot éjjel zavarni.
Válaszokért hálás köszönetÜdv: Zodes
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Linux kezdőknek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bluetooth hangszórók
- sziku69: Szólánc.
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mafia: The Old Country teszt
- További aktív témák...
- Eladó Konfig Ryzen 5 5500 32GB DDR4 1TB SSD RX5600XT 12GB!
- Asztali PC , i7 12700e , RTX 3080 Ti , 32GB RAM , 1TB NVME
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Tab A9+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS ZenBook 14 OLED UM3402 - 14"2.8K OLED - Ryzen 7 7730U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B360-Pro i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 8GB ZALMAN S3 TG Zalman 500W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest