- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elég kompakt lett az MSI legfrissebb, Blackwell architektúrás VGA-ja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED monitor topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Home server / házi szerver építése
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
Na, ezert nem dobtam ki az erdekesebb, de hibas lemezeket, mert meg van egy laptopos blu-ray irom, csak ahhoz meg kell usb-s atalakitot venni es megnezem azzal is majd. Szerencsere a dd_rescue olyan, hogy keszit map fajlt minden image-hez es tudja folytatni a beolvasast csak a hatralevo hianyzo vagy hibas szektorokkal.
-
Pikari
addikt
Vannak olyan meghajtók, amik ügyesebben képesek a rossz szektorokat olvasni, mások kevésbé. Nekem van egy oylan teljesen noname meghajtó (semmi branding, a device név alapján se lehet kitalálni, hogy micsoda, azon kívül, hogy dell gépből van) ami azokat a lemezeket is beolvasta, amiket az lg, nec, sony meghajtók nem tudtak. Ezért ezt beletettem egy külső usbs házba, és szükség esetén bármihez csatlakoztatni tudom.
-
Reggie0
félisten
Bocs, felreertettem, azt hittem lemezre akarsz irni, de te olvasni szeretnel.
En mar majdnem mindent behuztam NAS-ra, egy kulso USB-s LG BD-RE meghajtoval. Pont az elmult hetekben vegeztem, innen is tudom a szornyu statotJuteszembe: aki le akar menteni regebbi lemezt, linux alatt a dd_rescue progit erosen tudom ajanlani. Volt olyan lemez, amit egy hetig olvasott, annyiszor probalta ujraolvasni a hibas szektorokat, de vegul sikerult. En felraktam egy raspi-re, radugtam az usb-s meghajtot es felreraktam a szoba sarkaba, hogy dolgozzon.
-
tibaimp
nagyúr
Pikari, Kaiku: Köszi az infókat
.
Nem fér már be a gépbe a cucc, szóval mindegy, illetve, pont a 708-as adta meg magát, ahogy néztem pár éve...Vettem egy USB-s ASUS-t, azt használom.
#71 scdlsc: Nekem is ilyen DVD-k vannak itt a fiókban....
nagyrészt ezt a típust használtam.
-
Pikari
addikt
Erősen pen függő. A 9 éve vett 64 gigás kingston data travelerem valóban 2-3 mega/sec teljesítményt tudott. Miután meghalt, garanciában egy corsairs mittudoménmi prot kaptam helyette, az kb 25 mega/seccel tudja az írást végig.
A "normális" pendriveok egyébként tényleg tudják a 100 mega/sec tempót, sőt, akár többet is, persze ezek drágábbak (azok belülről valójában sokszor ssd-k, slc cachevel, cachevel, wear levelinggel).
-
scdlsc
senior tag
Nekem még ezek vannak a fiókban:
Meg pár darab írható CD. -
ricsip
addikt
ez így van, eleve usb2.0-s a csatlakozás max sebessége, ez elméletileg 60 megabájt/sec lenne, de a valóságban minden esetben kb. a fele (30 megabájt/sec) szokott lenni. De ezek a hulladék pendrájvok ezt is csak pár másodpercig bírják tartani, aztán leesik a sebesség ilyen max. 3-5 megabájt/sec-re. Ezzel az 50 giga átmásolása simán 2-3-4 óra között lesz.
-
Kaiku
senior tag
Ez így van! Azt még hozzátenném, hogy a Sony hülyesége volt az egész, mivel amikor megjelent a BluRay iszonyatosan drága volt és sokáig az is maradt. A BluRay írok pedig soha nem voltak olcsók! Ezért nem lett soha sláger tömegtermék. Ezen egyedül a PS3, de ott inkább a gyári játékok miatt fogyott a BluRay.
Szerintem ha a kezdetekkor "olcsón" adták volna, akkor sok jobban elterjedt volna.
Az Apple is ütött egy nagyot az egész optikai meghajtós szegmensen mert ők ha jól tudom nem is használták a BluRay-t a DVD-t pedig mindenkinél hamarabb kivezették a laptopokon. Ugyan úgy mint az RJ45 csatlakozót. -
Pikari
addikt
Meg a pendrájvok, külső vinyók. A legtöbb embernek egyszerűen adatmozgatásra kell valami, nem kifejezetten filmekhez. Egy 50 gigás újraírható blu ray lemez valami 4000 forint, annyiért az ember 2 db 64 gigás pendrájvot vesz inkább
. USB meg minden gépen van, blu ray író meg kb sehol sincs
Ilyen méretekkel nevetséges az egész, de amikor a technológia kijött, már akkor is inkább a pendrájvok fele húztak az emberek.
-
Pikari
addikt
Két lehetőség van az üzemeltetésükre. Az egyik egy PCI-E IDE kontroller kártya. A másik lehetőség pedig egy SATA/IDE adapter. Linux alatt mindkettővel rendesen működnek az IDE írók, de Windows alatt nem tudom biztosra mondani.
Ami bugként elő szokott jönni, hogy néha, ha többször egymás után rossz szektorra futna a meghajtó, akkor a kontroller hajlamos eldobni a francba az eszközt, és akkor egy globális disc rescan kell, hogy újra megjelenjen a meghajtó a rendszerben (vagy újra kell indítani a gépet).
Inkább a Plextor 708A-t próbáld életben tartani, a másik gagyi. Nekem nem sikerült régi clv-s plextort életben tartanom, az a 2 db ami a kezemen átment, már szétrohadt fejjel érkezett.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Necroman_Mk2 #8 üzenetére
Sokáig tartott a bd és hddvd harca és így későn indult meg az ár lefelé. Akkoriban egy bd író áráért lehetett venni 2TB-os hdd-t, 2TB-nyi lemez is annyiba került, mint egy 2TB-os hdd, így én inkább a hdd felé mentem és gondolom sokan voltak így vele.
-
-
plman
tag
Én azon csodálkozom, hogy csak most szállnak ki végleg. a régebbi nagyok már alsó hangon 10 éve kiszálltak ebből a bizniszből. Mondjuk az egész optikai szegmens halott már évek óta.
-
Pikari
addikt
A 4082b nagyon jó volt, kb az az utolsó normális dvd író, a 41xx és újabbak már erősen zörgő széteső cav tejfölösdobozok lettek, de a szóban forgó pioneer/sony/nec is kb ettől a ponttől kezdett ipari hulladékot eladni. Egyébként a 4082b kétféle fejjel jött, a régebbi revízió a jobb (de át lehet tenni a fejet).
Ami a 4082b-nek a rákfenéje, az a DVD-RW és DVD+RW lemez, amikből a 2004-nél újabb lemezek 90+%-át képtelen beolvasni, vagy megírni, szóval ha esetleg a 4082b-t visszateszed a gépbe, akkor mindenképp kell mellé valami pár évvel modernebb író is, hogy az újabb rw lemezeket is kezelje. -
Pikari
addikt
A nero, és a más egyéb íróprogram csak elküldi az írónak, hogy hányszoros írást utasít neki, de az már az író dolga, hogy hogyan implementálja és kezeli ezeket.
A cav írók 99%-ában nincs bent az elektrinika a clv íráshoz, némelyik a kompatibilitás miatt képes úgy tenni, mintha mondjuk 4x-esen clv-vel írna de sajnos az is cav lézerszabályozó algoritmussal megy, és csak szimulálja a clv-t.
Voltak kísérletek arra, hogy hardveresen támogatva legyen a cav és a clv írás is egyszerre a különféle írókban. Pl a benq dw1620 erre a jó példa, ők azt találták ki, hogy sebességfüggetlen írást valósítanak meg, a meghajtó folyamatosan figyeli az írás minőségét, és annak megfelően dinamikusan állítgatja az írási sebességet. A clv írás meg csak rw lemezeken használható, -r/+r lemezek esetén meg alapból el van rejtve és le van tiltva benne (csak egy saját különleges segédprogrammal és driverrel lehetett előhozni belőle valahogyan). Na ez arra volt jó, hogy az író megjelenése után pár hónappal már csak olyan lemezek voltak kaphatóak, amikből olvashatatlan lesz a végeredmény, ha így írod, még firmware upgrade ellenére is. Ebbe a fiaskóba aztán annak a vállalatnak az optikai részlege bele is rokkant hosszú távon.
Amúgy az avatatlan szemlélő könnyen meg tudja állapítani nagy bizonyossággal, hogy melyik író a hardveresen CLV író ( a tied pl az). Ezek nem úgy vannak, hogy belerakja valaki a lemezt, aztán már pörgeti is fel, és már zúg is, már böngészheted is rajta a fájlokat, ez a cav eszközök sajátossága. A clv írónak csak minimális hangja van (mert nem is tudja nagy sebességgel forgatni a lemezt, nincs meg hozzá az elektronika), és behelyezés után kb 15-20 másodpercig hörgedezik - próbálja kitalálni, hogy mit rakott bele az állampolgár, aztán floppymeghajtókra emlékeztető seek idők mellett elkezdi valami nevetséges sebességgel olvasgatni a lemezt. Az olvasás persze már a clv elvű írókkal is jobbesetben cav szerűen történik, így nem 4x-esen fog végig szüttyögni - de vannak olyan lemezek, amiknek az olvasásához is clvt fognak használni ezek az eszközök (némely meghajtó minden lemeznek az olvasásához is azt használ). Szóval elég feltűnő, ha valaki ilyenbe botlik bele.
-
-
Ez igy van. Mai napig megvan a teac 4-8x irom amivel a mai napig tudom olvasni a 25 eves lemezeket is amiket anno ezzel irtam
Tudott (es mekkora allat volt!) overwrite-olni, milyen beszelgetesek mentek anno, hogy melyik az igazi jo lemez, amire 720 meg 726 megat lehetett irni
Jartunk fel videkrol pestre vonattal, hogy olyan lemezt tudjunk venni, mert videken nem vot’, meg DAOban kellett irni, es volt
valami amivel egy csikba tobb adat fert. Mode2-ben kellett irni ha jol remlik, mert akkor tobb adat ment egy szektorba. Correct me if Im wrong.regi szep idok
mod:
meg ugy remlik, hogy egy ideig a nero-ban lehetett valasztani cav meg clv kozott.scdlsc: respect a retronak
-
Pikari
addikt
clv = constant linear velocity, állandó kerületi sebesség.
cav = constant angular velocity, állandó szögsebességCLV-t használt minden 1x-2x-4x-es CD író, ezek úgy működnek, hogy a lézer állandó erővel ír, és a chip a motor fordulatszámát állítja. (Bonyolult, lassú, drága.)
CAV-t használnak a 10x vagy gyorsabb CD írók, ezek az úgynevezett 40x max meg 52x max és hasonló brandelésű írók. A lemezt nagy rpm-en forgatják, és a lézer fej erejét szabályozza egy chip. Gyors, olcsó, kicsi pcb, kics költségek. És leginkább söralátéteket tudnak produkálni.
ZCLV: marketing blabla kamu, a cav egy variációja (sávokra bontja a lemezt és sávonként újrakalibrálja a sebességet/lézer erejét). Ez sikeresen ötvözi a clv és cav minden hátrányát a söralátétképzés során.
A CD írók 1998 körül kezdtek CAV elvre átállni, egy rövid ideig még visszafele kompatibilisek voltak a CLV elvű írással, de 1999 körül végleg kiszedték belőlük a tényleges CLV támogatást és azóta az összes CAV.
A DVD írók közül az első és második generációs DVD írók CLV elvűek, tehát az 1x/2x DVD írók, megfigyelésem szerint az lg 4082b a legutolsó dvd író (2003 december), ami képes igazi CLV-re. A CLV dvd írás ezen eszközök segítségével 1x, 2x, 2.4x, és 4x írás közben érhető el (bár a 2004-nél újabb dvd lemezekre ezek az írók kizárólag 2x-esen képesek írni már - vagy 2.4-esen dvd+r esetén). De képesek CD-t is írni 4x-es sebességgel.
Képesek még valódi CLV-re az első generációs blu ray írók a Sonytól/NEC-től ha dvd lemezt írsz velük, de blu ray lemezt írva a későbbi blu ray írók is tudnak CLV-t.
-
tibaimp
nagyúr
Így van! Annó az első CD lemezemre az akkori komplett ~600MB-os HDD-m tartalmát kiírattam. Azt a Kodak aranyozott felületű lemezt, a mai napig olvassa bármilyen ATAPI eszköz, 1 sec alatt ráolvas, tökéletesen működik. A lemezen még nincs feltüntetve a többszörös írási sebesség, mert akkor 1996-ban, még nem volt értelmezve a többszörös írási sebesség fogalma!
-
laed
aktív tag
De nagy szám volt, mikor megjelent az írható CD;
most meg már lesajnáljuk az egészet. -
De, a Java szar.
Nagyon off, de IMO ott qrták el, hogy az istenért nem rakták bele a reified generics szupportot. Meg lehetett volna lépni, de nem és nem és nem - mert a Java lényege pont abból fakadt, hogy minden mókamikit le lehet ültetni elé, aztán valamit összefabrikál. És hát így gyütt ki belőle az abevjava, meg oly sok egyéb szörnyszülött tool, amit a mai napig használnak céges / kormányzati szinten.
-
Pikari
addikt
Én havi 1x-2x használok optikai lemezeket, de a jövőben nem vásárolok újonnan már optikai meghajtót, vagy például optikai meghajtót tartalmazó laptopot sem.
Abban a helyzetben használnék a távolabbi jövőben optikai lemezeket, ha 5-10TB körüli méretű lemezeket találnának fel, darabonkénti 200 ftos ár alatt. De mivel semmi ilyen irányú komoly fejlesztések nem zajlanak, még a blu ray lemezek ára is túl magas, így nem érdemes arra számítani, hogy bármilyen jövője van ennek a technológiának.
Természetesen a fő asztali PC-mben a jövőben is lesz valami régi meghajtó a kompatibilitás végett, mint ahogy nekem ide mobile rack, sőt, floppy meghajtó is van a fő gépemben. Továbbá kártyaolvasó mindenféle régi halott szabványokhoz is, mert az ember sose tudhatja, hogy mibe fut bele - de ezeket alighanem teljesen felesleges lenne ma már gyártani, az ember használja vígan a 20 éves old stock hardvert akkor, amikor évente 1x szüksége van rá.
-
PTM
aktív tag
válasz
Sokáig drága volt a Blu-ray meghajtó és a lemezes filmek is, illetve a DRM miatt egy rémálom volt a PC-s lejátszás, Cyberlink PowerDVD kellett hozzá ahogy emlékszem. Idővel talán jött többféle más lejátszó is, de akkor én már fölszámoltam inkább a lemezeimet és nem követtem.
Nagy erőre biztos nem kapott a dolog. Manapság tudtommal a 4K UHD lemezeket PC-n már nem is lehet legálisan lejátszani. Vagy ha mégis, akkor eléggé utána kell nézni, hogy mivel működik. (Rocket Lake előtti Intel processzor és 3526 előtti PowerDVD 22 lehet a megoldás. Gyakorlatilag halott a dolog.)
-
ricsip
addikt
Istenmencs ilyenekkel foglalkozni. Csak meg akartam nyitni azt a rohadt röntgen leletet, h. asszony meg tudja mutatni a gyógytornásznak h. melyik csigolyánál van a felvétel alapján a gond. De mivel nem sikerült, így maradt a szöveges lelet alapján folytatni.
Ezektől a java-s cuccoktól fázok, kerülöm a java-t az elmúlt 20 évben mint a pestist. Régen csak szétcseszte az abevjava-hoz szükséges JRE is windows-t minden alkalommal. Ma 2025-ben ehhez az ImageJ-hez melyik változatot merjem leszedni: JDK vagy JRE?
-
ricsip
addikt
Nekem windows-ra kellett volna nézőke. A cd-n levő program elszállt valami microsoft-os dll hibával. Google szerint talán w7-re jött még ki az a komponens, későbbire már nem.
Irfanview szerint van hozzá DICOM plugin:https://www.irfanview.com/plugins.htm
DICOM - (version 4.60): allows IrfanView to read Dicom formats (DCM, ACR, IMA)
de nem tudta megnyitni így sem
-
-
-
scdlsc
senior tag
Röntgen leletem bmp formátumban kaptam meg. Sima liba. MR leletet DICOM formátumban. Regisztráció után letölthető a Horos nevű program (MacOS), amivel nézhető. Nem értek hozzá én sem, szóval szerintem majd az orvosok megnézik és kielemzik. 19 nap múlva megyek vissza a neurológiára, akkor már az is fogom tudni, hogy ott mivel nézik meg. Tudtommal törvényi kötelezettség átadni a leletet a betegeknek is, aztán ez a legolcsóbb megoldás. Ne kérdezd, hogy miért nem változtatták még meg a törvényt, mert fogalmam sincs.
-
dabadab
titán
-
-
Doratov
csendes tag
Nézd, nekem mondhatod, mi mikor indult hivatalosan. De a streaming a nagy többségnek egész pontosan 2013-ban, a House of Cards USA verziójával került fel a térképre. Ezt most vagy elhiszed, vagy nem, én azt az időszakot így éltem meg. A 2010-es évek elején is még kissé felvont szemöldökkel olvasgattam a Twitchről és társairól, hogy streaming, meg emberek azt nézik, hogy mások hogy játszanak
-
dabadab
titán
2006-ban kezdtek kijönni az első BR-filmek, de ekkor még dúlt a formátumháború, ha valaki emlékszik még erre, a HD DVD is a pályán volt és csak 2008-ban múlt ki - az első streaming szolgáltatások meg 2007-ben indultak el (a Netflix streaming része és a Hulu), szóval de, a BR és a video streaming kortársak.
-
Doratov
csendes tag
Aki film fan volt, azok többsége se akarta újraépíteni a meglevő DVD kollekció helyére sok pénzért a BR verziókat, meg sokan nem vettek új TV-t se, meg külön BR lejátszót (a viszonyleg sikertelenebb PS3 meg önmagában kevés volt). Az egész túl sokba került, egyszerűbb volt letölteni. De a fő ok a kényelem volt, a torrent ekkor élte a virágkorát, pár kattintással ott volt minden a disken, elfért, ugyancsak pár kattintással indítottad. A streaming is azért lett sikeres, mert még ennyire se volt szükség, egyszerűen távirányítóval bekapcsolod a tévét, majd ugyanazzal a pár gombbal 20 másodpercen belül már nézed a kontentet
A többségnek ez bőven elég.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Meg annak köszönhető még, hogy míg egy DVD író ~5000 Ft körül mozgott, egy Blu-ray író ~25-30e Ft, a lemezárakról nem is beszélve...Én magam is gondolkoztam annó egy író vételén, de végül vettem egy csomó HDD-t, sokkal jobb TB/Ft aránnyal...
-
Samott
addikt
Lazan kapcsolodik: The last cassette mechs
Ebbol is marad a vegere valami olcsositott, egyszeru kinai cucc. Egy ujabb korszak vege.
-
ricsip
addikt
CT, MRI, röntgen leletet kiírni lemezre.
Más kérdés h. a program amit melléraknak, csak xp-n indul el, w10-en nem. A képformátumot meg kb semmi nem olvassa, irfanview-nak van elvileg ilyen medical image plugin-je, de az se bírta beolvasni. A cég amelyik a formátumot birtokolja, annak a weboldalán meg columbo-nak kéne kinyomoznia hol van elrejtve (ha létezik ilyen egyáltalán) ingyenes viewer. Nekem főállású IT-s világhoz szokott emberként nem sikerült megoldanom, kíváncsi lennék 1 millió laikusból hány tudja utána felhasználni a leletet. -
Doratov
csendes tag
Streaming akkor még nem volt sehol. Azért nem terjedt el, mert elkezdtek jönni a több száz GB-os HDD-k. Sokkal egyszerűbb volt mindent azon tartani, mint X időt eltölteni a lemezek irogatásával/db. Az évtized végére már emlékeim szerint megfizethetővé váltak az 1 TB-os HDD-k is. Plusz az írt DVD lemezekről egy idő után kiderült, hogy tönkremennek. Utána már hiába találtak ki arra is valamit, senkit nem érdekelt.
-
dabadab
titán
válasz
kissé csodálkozom, hogy a PC-kbe építhető BR meghajtó anno nem terjedt el úgy, mint a DVD.
A BluRay valamennyire halva született. Amikor megjelent, akkor már látszódott, hogy filmeknél meg játékoknál a fizikai adathordozóknak kezd vége lenni, a kapacitása nem volt elég nagy ahhoz, a lemezek meg túl drágák, hogy érdemi versenytársa legyen a flash drive-oknak.
-
Attila0
őstag
válasz
"És ide is: kissé csodálkozom, hogy a PC-kbe építhető BR meghajtó anno nem terjedt el úgy, mint a DVD."
Ez biztosan annak köszönhető hogy a streming is akkoriban kezdett terjedni.
-
Necroman_Mk2
őstag
Maradt még érdemi gyártó az optikai meghajtók piacán, vagy már csak ilyen másodvonalasok, akik rárepülnek erre a niche piacra? És ide is: kissé csodálkozom, hogy a PC-kbe építhető BR meghajtó anno nem terjedt el úgy, mint a DVD.
#6 dabadab Az én "házimozi vezérlő" laptopom még nincs 15 éves (10 már elmúlt), de abban még van beépített DVD meghajtó.
-
tibaimp
nagyúr
Nem sok laptop-ban van ma már optikai meghajtó, és ha van is, még kevesebb a Blu-ray...
A mai PC-s házak nagy részében nincs is már 5,25-ös meghajtó hely kialakítás.Én is USB-s DVD írót vettem, mivel vannak még régebbi lemezeim, azoknak jó, de kb. egy évben egyszer, ha használom...
-
Van még az optikai meghajtóknak érdemi piaca?
-
$p@rr0w
őstag
Azon kívül akinek szüksége van/volt rá vett egyet és kész nem egy gyorsan amortizálódó évente cserélendő termék...
Új hozzászólás Aktív témák
- Torrent meghívó kunyeráló
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Elektromos autók - motorok
- OTP Bank topic
- Delta Force (2024)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Projektor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Elég kompakt lett az MSI legfrissebb, Blackwell architektúrás VGA-ja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 / 128 GB / 89% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest