- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AcCEsS
senior tag
válasz
Szakbarbár #28381 üzenetére
Mindenképpen a Gearbest a javasolt. Talán 2 napja volt akciós, 29.99$ volt az ára RPi3EST kuponnal, de az akció visszatérő lehet, ezért érdemes figyelni/résen lenni!
Az én második Raspberrym épp' tegnap érkezett meg, ma már be lett fogva és teszi a dolgát rendesen! Imádom a kicsi málnáim!
Ja, és egy ilyen hűtőborda-szettel és egy ilyen "házzal" egyenesen a szoba éke!
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Újrahúztam a Kodi-t (OSMC) és az van, hogy nem látja a SAMBA megosztásokat... Ez miért lehet? A rajta lévő SMB rendben van, látom is, de a másik gépen lévő megosztást csak a Pi-n nem látom... -
Egy-két
tag
válasz
stickermajom #28397 üzenetére
Egy kicsit érdemes várni, mert persze így is olcsóbb jóval mint a magyarországi ár, de viszonylag gyakran adják 29,9$ért is
A különbözetből hozzácsaphatsz egy tokot, s még marad pluszba is -
stickermajom
addikt
-
bally4
tag
Hali!
Most a szobámban van a pi/libreelec/kodi csoda, wifin kapja a netet a központi routerből.Ha átkötöm UTP kábeles csatlakozásra, akkor a wifi részét használhatom hotspotnak? Elég gyenge a jel a szobában, így erősíteném.
Bónusz kérdés: tudja azt a funkciót, hogy ugyanazt az ssid-t, stb-t adom meg beállításként, mint a fő router, így a telefon csak egy wifi hálózatot érzékel és arra csatlakozik, amelyik erősebb?
Előre is köszi! -
s3toraph
senior tag
Hogyan tudok netbeans-ben rrdtool-t használni? (Raspi2-n fut raspbian, ezen programozok).
Már az összes létező package-t próbáltam feltenni amit googlizva találtam, többnyire mindnél függőségi hibákat írt ki de többet "elvileg" felrakott, legalábbis asudo apt-get policy
paranccsal ha ránézek, telepítve állapotokat látok.A netbeans továbbra sem ismeri, hiába adom meg hogy import rrdtool.
Ezt írja ki: ImportError: no module named 'rrdtool'
Próbáltam így is megadni, ugyanaz a hibaüzenet: import RRDtool
Próbáltam hogy az import sys alá beírom:sys.path.append('/usr/bin/rrdtool')
vagysys.path.append('/usr/bin/rrdtool.bin')
Így sem jó.
Nálam rrdtool-t az /usr/bin mappában találtam, itt ezek vannak:
rrdtool, rrdinfo, rrdcreate, rrdupdate. Ezek futtatható fájlok. Nem találtam külön rrdtool mappát.A gondom az, hogy mérek 6 hőmérővel, amivel az egyik kültéren van, erkélyen, és az erkélyen lévő rossz értékeket rajzol a grafikonra. A kiolvasás jól működik, a szenzorok jól mérnek,mivel van egy külön kódom netbeansben megírva, ami phpmyadminba tölti be percenként a 6 db mért hőmérsékletet (.py kiterjesztés),, és visszakeresve az erkély szenzort, mindig van érték, ami reális érték. Valahol a mérés után csúszik el a dolog, vagy ott ahogy bekerül az RRD adatbázisba az érték (bár nem értem ha jó a kiolvasás, miért kerül be rossz érték + a többi 5 szenzornál miért nincs baj), vagy a grafikon rajzolásnál amikor kiolvassa az adott temp változóból az értéket (ezt sem értem, mert ha jól került be az érték, és itt csúszik el, akkor a másik 5 db szenzornál miért működik jól).
A szenzorok vegyesen DS18B20 és DS18B20+ típusúak. Erkély szenzort kicseréltem egy újra, helyzet ugyanaz.
Ami fura azt vettem észre hogy azóta van gond mióta a külső hőmérséket lemegy 8-10 fok alá, előtte rendesen mért. Ami érthetetlen mert jó nagy a mérési tartománya szenzornak, mínuszban is.
Próbáltam azt is hogy átrakom a mérési tartományt meghatározatlanról
DS:temp1:GAUGE:120:U:U \
kézzel beállítottra,DS:temp1:GAUGE:120:-40:60 \
az RRD adatbázisban, de semmit nem jelent.Képek hogy hogyan is mért hibásan, a zöld az erkély.
Most egy ideje meg egyáltalán nem mér, az előbbiek korábbi képek, ott volt olyan hogy egy-egy időre magára talált de teljesen random, ha beragadt a grafikon rajzolás és nullát rajzolt az sem segített ha újraindítottam a pi-t vagy ki-be kapcsoltam.
sudo crontab -e
: beraktam az adatbeolvasásos, a grafikon rajzolós scripteket, ill. a netbeans progimat is. Futnak is szépen ahogy kell.Gondoltam, kiolvasom a biztosan jó értékeket a phpmyadmin adatbázisomból a netbeansben megírt programmal, és belerakom az RRD-be, így megkerülve a problémát. (A kiolvasás működik is szépen.)
Vagy, kiolvasom, és ezt kapásból megadom az rrd graphnak hogy ezekböl az értékekböl rajzoljon.
Csak hát, a netbeans-ben ugye nem tudom használni az rrd parancsokat, így megakadtam.Akkor mondom, oldjuk meg a scriptekkel. Az adatfeltöltős scriptben próbáltam kiolvasni az adatbázisból az értékeket, de itt meg a parancs ami működik, az nekem a kiolvasott értékből "generál" egy mysql mini adatbázis. Szóval ha berakom a kiolvasott értéket ami mondjuk az egylő szenzor hőmérséklete, azt is beleírja hogy az adatbázis melyik oszlopában van ez az érték, két sorban.
Pl.:
hőmérsékletek
20.375Lehet nem jó a kiolvasó parancsom.
Maguk a kódok:
Van egy sh kiterjesztésű egyszerű scriptem, hasonló mint a netes példákban találni, ami létrehozza az RRD adatbázist (rrdtool create).
Egy újabb script betölti az olvasott adatokat, közvetlenül a szenzorokból kiolvasva (rrdtool update).
A harmadik script rajzolja grafikont, ebböl van több is külön külön, óránként, napi, stb. (rrdtool graph).Googlizok napok óta de értelmes, használható, működő megoldást nem találtam a problémámra. Vagy nem találok sciptes kiovasásra adatbázisból működő kódot, vagy a netbanes-es verzióra olyanok találok ahol működik az import rrdtool, de arról nem írnak részletesen hogy hogyan is hozták össze hogy működjön.
Valakinek ötlet?
Most ott tartok hogy lassan másik grafikon rajzoló után kell nézzek, mondjuk munin.
Vagy, kikötöm a külső szenzort és kalap-kabát, megszűnnek a gondok. -
Bári
tag
Helló!
Két kérdésem lenne:
- Valaki párosította már a Pi3-at Kinect 360-al? A mélységi szenzor kellene, illetve a 3D kép amit abból alkot. A szín és arc felismerés nem szükséges, csak tájékozódásra akarnám használni.- I2C-n átküldi a gyro szenzorom az adatokat végre. Kellene ehhez egy Kalman szűrő, hogy használható adatokat tudjak belőle generálni. Tudna valaki esetleg valamilyen cikket ehhez küldeni? Csak a függvényt illetve egy példát, hogy a használatát megértsem, mert a matematikai leírása alapján nem tudom megírni.
Előre is köszönöm a tapasztalatokat!
-
Egy-két
tag
válasz
Szokott lenni Gearbesten Pi3 29,9$-ért!
Arra érdemes figyelni -
Gyula84
veterán
üdv
én a PI-ről lanon szedem át a cuccokat gépre, de a sebesség másoláskor 1,1MiB/s kevésnek tűnik vagy ez normális?
-
doberman
senior tag
válasz
apezka #28380 üzenetére
vannak panelek pl Alin is 20-30$-ért aminek van hdmi bemenete, szalagkábel kimenete.
Természetesen utána kell olvasni. hogy az adott lcd panel meghajtására alkalmas legyen. a tapipad lehetséges, hogy 4 vezetékes usb. de a klaviatúra... azt nem tudom... próba szekerce, szép projektnek néz ki.. -
kovbandi82
őstag
válasz
Nem tudok róla. Figyelni kell az akciókat
-
Szakbarbár
aktív tag
Üdv!
Black Friday akció keretében lesz most valahol akciós Raspberry vagy tartozék?
-
apezka
aktív tag
válasz
szlajos75 #28379 üzenetére
Hali!
Elméletileg megoldható. Nagy eséllyel még a pi el is férne a laptop testben, de hogyan gondolod csatlakoztatni az eredeti kijelző (jó eséllyel szalag-) kábelét valamint a billentyűzet és tapi pad szalagkábeleit a Pi-hez? Szóval vannak elég komoly megvalósítandó feladatok...
-
szlajos75
újonc
Sziasztok!
Most regisztráltam ezen a fórumon. Kérdésem a következő lenne:
Van egy alaplap hibás laptopom DELL laptopom. Kihajigálnék belőle szinte mindent és beletennék egy Raspberry Pi-t. Elvetélt ötlet, vagy könnyedén megvalósítható? Kijelzőt és a billentyűzetet mindenképpen használnám.
A választ előre is köszönöm. -
z123456789
addikt
Sziasztok!
Másoltam fel a szerveremre újabb zenéket. Viszont a PI3-on nem látja a Volumio ezeket.
Már újra indítottam mindent, de nem frissíti. A régi könyvtár struktúrát látja, és nem is tud lejátszni semmit, mert átvariáltam amúgy teljesen. Hogyan tudom elérni, hogy a Volumio a jelenlegi könyvtárfát lássa?Remélem passzol a topicba a kérdés.
Előre is köszönöm.
-
válasz
kovbandi82 #28375 üzenetére
pl. munin is jó lehet.
-
kovbandi82
őstag
Rendszer monitorozásra ki mit használ? A cél, hogy grafikonon lássan a cpu tempet stb, lehetőleg akár png-be le is lehessen nenteni.
-
válasz
szabifotos #28366 üzenetére
Pedig egyértelmű mire panaszkodik: hiányzik neki a libssl1.0.0
Rosszul van megírva a program, nem szereti a frissebb verziókat. Töltsd le innen, telepítsd, és lesz 1.0.0-ás libssl-ed.
-
kzs
tag
Van valakinek tapasztalata smart dns beallitassal raspberry pi 3-on?
Azt szeretném, hogy külföldröl netezve ugy jelenjek meg, mintha Mo-n lennék. (Nem VPN beallitasa érdekel)Elöre is köszi.
-
Gyula84
veterán
válasz
szabifotos #28371 üzenetére
na majd rápróbálok holnap
-
Gyula84
veterán
válasz
szabifotos #28369 üzenetére
mire jó ez a program? nem nagyon akarok sok mindent feltenni mert inkább csak torrentre van a PI-m
-
Satellite
tag
Sziasztok!
Nemrégiben megjelent egy (nekem legalábbis) újfajta ház, aminél a belső kábelezéssel áthelyeződtek a Málna alaplapi csatlakozói, és egész "pofás" kinézete lett...
-
Gyula84
veterán
válasz
szabifotos #28366 üzenetére
milyen os van rajta? nem tudom nem-e kell előtte update én úgy csinálom mindig
sudo apt-get update
sudo apt-get install blablablaszerk.: nekem simán feltelepült
Raspbian rendszerem van
sudo apt-get install mosquitto mosquitto-clients -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Kezdő Pi 3 felhasználó vagyok. MQTT telepítésével próbálkozom, de valamiért nem sikerül, ugyanis a clients résznél a következő hibát kapom, "sudo apt install -y mosquitto mosquitto-clients" parancsra:
"Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:The following packages have unmet dependencies:
mosquitto : Depends: libssl1.0.0 (>= 1.0.1) but it is not installable
mosquitto-clients : Depends: libmosquitto1 (= 1.4.14-0mosquitto1~nows1) but it is not going to be installed
E: Unable to correct problems, you have held broken packages."Több leírást is olvastam, mindegyikben szinte ugyan azok a parancsok vannak, és mindig hibát kapok.
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28363 üzenetére
Átlagos az 40-60 között
-
Egy-két
tag
válasz
kovbandi82 #28361 üzenetére
100% a maximális teljesítménye, tehát azt tudja, tudnia is kell. Akár heteken hónapokon keresztül is. A hőmérsékletet érdemes lehet szabályozni valahogy ( hűtőborda, kis venti, ilyesmi, mert különben ha eléri a max T-t akkor visszábbkapcsol az órajele, s Te esetleg szaggatást tapasztalhatsz a filmnézésedben, mert elveszett a lóerő" egy időre
Plusz persze egyéni preferencia, de én azt vallom ha hűvösebben megy egy rendszer, az csak jót tesz az élettartamának, de ez csak az én 100x-os biztonsági tényezőm -
kovbandi82
őstag
Raspbianon Plex szervert, nem klienst, használ valaki? Ritkán a munkahelyen filmet nézni telóról jó lenne, de eléggé - 99% - a transzkódolás leterheli a procit. Kérdés mennyire árt ez a cuccnak. Ezért kérdezném a tapasztalatokat.
-
Csicsóka
őstag
Összedobtam a moOde 4 bétát SD formátumba.
Sok újdonságot tartalmaz, érzésre gyorsabban reagál mint a 3-as.
/var/www squash integrációt kihagytam, az előző verziót is lassította ez az értelmetlen megoldás.4 gigás SD-re fér fel.
Root belépés SSH-n keresztül engedélyezve, jelszó: moodeaudio (pi user jelszó is ez.)
lcdproc, runelcd benne van, működik I2C HD44780 lCD-vel. Alapból nem indul, engedélyezni kell a két szolgáltatást.
JustBoom DAC-om beállítása, és az I2C engedélyezés benne maradt, (nem okoz problémát) ki lehet szedni, ezért már nem borítom szét az img-t.
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
Raspbian alatt be lehet valahogy allitani, hogy adott idointervallumba vegye el a hangot?
Melohelyen Raspberry-rol megy a webradio es szunetbe le kellene kapcsolni...
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Már egy ideje gondolkodom rajta, hogy az Rpi2-t és a mellette lévő (usb rackben) desktop és notebook hdd-met bele kellene pakolni egy házba, erre van valami ötletetek?
Tehát Rpi2 és 2 hdd menne bele.
-
szabifotos
senior tag
válasz
cinemazealot #28356 üzenetére
Egy rossz vinyóval teszteltem. Ezért írtam, hogy ha scriptbe lesz beépítve, akkor ott leparkoltatja a fejet
-
cinemazealot
addikt
válasz
szabifotos #28355 üzenetére
Nagyon teccős! Grat!
Csak az a lekapcsoláskor hallható fej-félrehúzás kicsit fájdalmas.
-
szabifotos
senior tag
válasz
Celtis #28354 üzenetére
Én erre csináltam egy távolról kapcsolható vinyó vezérlést. (még prototipus, csak gyorsan összedobtam, és a fejparkolás sincs benne) Természetesen ez nem csak telefonról, de paranccsal, akár egy scriptből vezérelhető. Backup vinyót kapcsol majd, ami a sarokba van behányva, így nem kell mindig ki be húzgálni a HDD-t. VIDEO
-
-
Fastfact
csendes tag
válasz
cinemazealot #28346 üzenetére
Köszönöm, akkor marad ez.
Celtis: Hálószobában van, engem zavar éjszaka a külső hdd konstans zaja. Bekapcsoláshoz a táp kihúzás-bedugás nem túl kényelmes mert be van rakva az egész konfig a tv mögé.
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
Fastfact #28345 üzenetére
Pont 4 napja volt erről szó, és sokkal jobb megoldás az Általad is említett időkapcsolósnál nem nagyon lesz. Arra viszont vigyázni kell, hogy ha a kikapcsolás is automatizált, akkor a Pi már előbb kapcsoljon ki szoftveresen, mert ha csak elveszed alóla a tápot, az tönkre vághatja az OS-t.
-
Fastfact
csendes tag
Sziasztok!
Megoldható valahogy szoftveresen (LibreElec) a pi ki-bekapcsolása időzítetten?
Konkrétan azt szeretném, hogy este kikapcsoljon, reggel bekapcsoljon magától.
Egyelőre csak időkapcsolós konnektoros megoldást találtam. -
kutga
félisten
Hölgyek/urak!
Rpi2 kodi megbirkózik egy full hd mkv lejátszásával usb vinyóról?
-
Csicsóka
őstag
válasz
Csicsóka #28333 üzenetére
RuneAudioLCD üzemmód váltása.
Három különféle információt tud megjeleníteni, 1. MPD info az alap, a 2. LAN, Wifi ip cím, üzemidő, zene össz idő. 3. idő, dátum, CPU hőmérséklet, RAM használat.
A váltás elérhető, IR távirányítóval, LIRC-n keresztül.
Az irexec a kiválasztott gomb lenyomásakor /tmp/irpipe fájlba ír, onnan az ir_remote.py pipe-on kersztül 10 ms-ként kiolvassa, és váltja display módot. Az LCD háttér világítását is lehet így kapcsolni.
A display váltáshoz KEY_ENTER, az LCD háttér világításának ki/be kapcsolásához KEY_MUTE stinget kell átadni az ir_remote.py-nak.
Megoldás 1xerű,
A start.py-ban REMOTE_ENABLE = True legyen (ez az alap)
Az /etc/lirc/lircrc-ben:
begin
prog = irexec
button = menu
config = echo "KEY_ENTER" > /tmp/irpipe
repeat = 0
end
begin
prog = irexec
button = info
config = echo "KEY_MUTE" > /tmp/irpipe
repeat = 0
endItt nálam, a táv menu gombjával váltom az LCD módot, az info gombbal a hátér világítás ki/be.
-
cinemazealot
addikt
válasz
GunterBob #28339 üzenetére
Ne tévesszenek meg a linkelt kijelzők mellé írottak, ezek mind max. 480×320-as felbontásúak, az 5"-es meg 800×480-as. Ha mindenképpen RPi-vel akarsz mókolni, akkor készülj fel rá, hogy ezeknél nagyobb felbontású kijelzőt ilyen méretben nem fogsz találni, és ezeknek is kell külön táp, így a hordozhatóság már rögtön macerásabb. Egyébként pedig osztom Celtis kolléga véleményét: ha csak a hordozhatóság és a kis méretű médialejátszás a lényeg, akkor vegyél egy kisebb méretű okostelefont vagy egy tabletet (akár használtan), azokban legalább akksi is van.
-
GunterBob
újonc
Sziasztok!
Raspberry Pi 3 - hoz szeretnék venni valamilyen LCD kijelzőt. Van ezzel valakinek tapasztalata? Van esetleg javasolt, kipróbált termék? Mire érdemes figyelni vásárlásnál? Kell neki külön tápot adni? Vagy HDMI csatlakozás elegendő ezeknek a kijelzőknek?
Az elképzelés egy lakáson belül hordozható média lejátszó lenne, amin futna egy KODI, libreelec pl.
Néztem már 3,5"-os kijelzőket, de tartok attól, hogy a 320x240-es felbontás nem lesz elég a kodinak, bár nem találtam erről semmi információt.
Itt egy pár link hogy mire gondolok:
-
Celtis
veterán
Az Openelec fejlesztése egy időre leállt, a fejlesztők átmentek a Libreelechez. Azóta úja adott életjelet magáról, de mindenképpen az LE a fő csapás.
Viszont a hivatalos LE addonok között nem találsz Transmissiont. Thoradia repot kell hozzá telepíteni.Viszzatérve a problémádra, az csak egy Transmission beállítás gond, semmi köze hozzá, hogy OE vagy LE-t használsz. Jellemzően az szokott a probléma lenni, hogy az addon nincs leállítva, amikor a konfigfájl mentésre kerül, és később azt felülírja a transmission, vagyis elvesznek a beállítások. Persze ha te a Kodi felületén konfigurálsz, akkor más lehet a probléma. Akárhogy is, ez beállítási gond.
-
Zoja™
őstag
Közben kicsit tesztelgettem.
Újratelepítettem a Libreelec-et, a wifi mellé kapott egy lan kábelt is és így egyelőre jónak tűnik, legalábbis a lejátszás nem áll meg és wifin keresztül a Yatse-vel is tudom irányítani.
Úgyhogy tippre a wifis távirányítás bugzik, de ez tényleg csak tipp. -
Csicsóka
őstag
válasz
Csicsóka #28326 üzenetére
Alternatív megoldás, mpdlcd helyett RuneAudioLCD.
Akinek hiányérzete maradt az mpdlcd után, annak javaslom a RuneAudioLCD kipróbálását. Sok szempontból több mint az mpdlcd.
Feltétel, a már telepített, működő, lcdproc!
Mindent csak root-ként!!!!
0. Ha már az mpdlcd fent van, először meg kell akadályozni, hogy elinduljon. Ha még nincs fent, akkor ez a lépés kihagyható.
systemctl disable mpdlcd.service
reboot1. Leklónozzuk RuneAudioLCD-t (git kell, ha nincs, apt-get install git):
cd ~
git clone https://github.com/RandyCupic/RuneAudioLCD.git
nano RuneAudioLCD/start.pyItt lehet a működést testre szabni. (scrolling, LCD backlight, scroll web radio station name, stb.)
Nincsenek a kijelzőn nyomógombok, ezért le lehet tiltani, ha nem akarunk LIRC támogatást, azt is.
(BUTTONS_ENABLE = False, REMOTE_ENABLE = False)2. Systemd service készítés:
nano /lib/systemd/system/rune_lcd.service
Tartalma ez:
#
[Unit]
Description=RuneAudio I2C LC-Display
After=mpd.service
[Service]
ExecStart=/usr/bin/python2 /root/RuneAudioLCD/start.py
TimeoutSec=0
Restart=always
RestartSec=1
StartLimitInterval=30
StartLimitBurst=20
[Install]
WantedBy=multi-user.target
#3. RuneAudioLCD szolgáltatás engedélyezése:
systemctl enable rune_lcd.service
rebootJó szórakozást!
-
Zoja™
őstag
válasz
azbest #28331 üzenetére
A tesztkörnyezet ugyanaz. Ugyanazon helyen teszteltem mindkettőt, ház nélkül.
99%-ban Exoshark-ra van használva, online filmek lejátszára, 720p-ben.60-70 fok körül van egyébként a hőmérséklet, mert kézzel érintve a hűtőbordát még elviselhetően meleg.
Mobilon keresztül USB netmegosztással megy hibátlanul, csak wifivel produkálja a hibát.
Megpróbálok akkor keríteni egy régebbi verziót a Libreelec-ből, hátha megoldja a hibát, a parancssori mókoláshoz egyelőre hülye vagyok. -
azbest
félisten
hát, ha azonos szoftver verzióval jó a zero-w esetén, de pi3 esetén, akkor még egy dologra érdmes gondolni, hogy azonos módon áll -e az antenna. A nyákon lévő antennánál az is rengeteget befolyásolhat térerő tekintetében, hogy fekszik vagy oldalára van állítva. (fektetve szerintem gyengébb lehet a jel)
Meg persze, ha fémházban van vagy a pi3 a tévé mögött van, a zero meg nem, akkor az is okozhat különbséget.
Más ötlet még valami energiagazdálkodásos probléma lehetne, de az is beállítás, szoftver függő és zero esetén sem nagyon kéne, hogy különbözzön.
A power save kikapcsolására lehet ssh-n át van mód, ha úgy nem szakad, akkro valami konfigba gondolom beírható, hogy indulás után futtassa le a parancsot [link]
Állítólag alapból ki van ez kapcsolva, de hát... ki tudja.Ha a zero más, régebbi verziót futtat, akkor lehet az újabb szoftvereket (firmware-t) érintő bug us.
Mit jelent, hogy melegszik? Ha olyan tartalmat játszol le, amit nem tud a gpu dekódolni, akkor a procit pörgeti vele és 80 fok fölé is mehet.
-
Zoja™
őstag
Sziasztok.
Adott egy RPI 3, Kodival. A problémám az, hogy 4-5 perc után eldobja a wifit, sem a hálózati lejátszás, sem pedig a Yatse nem megy.
Libreelec és openelec alatt is ugyanaz a helyzet.
Router hiba kilőve, mert ugyanazokkal a beállításokkal a Zero röhögve megy.
Hardverhibára gyanakszom, mert hűtőbordával is melegszik.
Ha ez segít valamit, egy 2,4 amperes Apple töltőt használok tápegységnek, nem tudom, hogy kevés-e, de villám ikonnal nem találkoztam.
Szerintetek mi lehet a bibi? -
Csicsóka
őstag
válasz
nyirzoz #28327 üzenetére
Szívesen!
Ameddig megérkezik az LCD, meglehet csinálni ezt a szoftveres részt, egyáltalán nincs hatással a moOde működésére. Nem lassítja, nem érdekli az I2C-t hogy nincs rákötött eszköz. A hardveres összekötés úgy is csak 4 szál vezeték a GPIO-ra, ami pár perc alatt megvan. -
Csicsóka
őstag
Többen kerestek privátban, hogy ugyan a moOde 4 már kopogtat az ablakon, megelégedéssel használják a 3.8-at, és szivesen kipróbálnák az LCD kijelzőt.
Működése az lcdproc, és az mpdlcd programokon alapul. Az lcdproc vezérki a kijelzőt, az mpdlcd pedig az MPD-től érkező adatokat dolgozza fel, és továbbítja az lcdproc-nak.
Mivel a moOde alatt egy raspbian 8 (jessie) dolgozik, ez a megvalósítás használható más hasonló rendszeren (Volumio), vagy egy teljesen csupasz raspbian 8 lite-ra telepített MPD esetén is.
Az általam használt kijelző egy HD44780 kompatibilis 4x20 karakteres kijelző, amit egy PCF8574 I2C soros interface modul hajt meg.
SSH belépés root-ként, majd kezdődhet a móka.
1. Szükséges csomagok telepítése:
apt-get update && apt-get upgrade
apt-get install i2c-tools python-smbus python-mpd python-pip2. I2C engedélyezése a config.txt-ben:
nano /boot/config.txt
Az alábbi sorral kell kiegészíteni:
dtparam=i2c_arm=on
3. I2C kernel modul betöltése boot időben:
nano /etc/modules
Az alábbi sorral kiegészíteni:
i2c-dev
4. Rendszer újra indítása:
reboot
5. I2C driver betöltődésének ellenőrzése:
lsmod|grep i2c
Két modul betöltődését kell látni, pld. Model A, B, B+ Zero esetén.
i2c_bcm2835 6337 1
i2c_dev 7193 26. Modelenként eltérő device megállapítása:
ls -l /dev/i2c*
Példában, az rpi zero.
The ouptut should be something like this:
crw-rw---- 1 root i2c 89, 1 nov 8 17:35 /dev/i2c-1Az alábbi két vertió létezhet:
/dev/i2c-0
/dev/i2c-17. Kapcsolat meglétének, és az I2C cím ellenőrzése:
i2cdetect -y 0
vagy (modeltől függő)
i2cdetect -y 1
Ha létrejött a kapcsolat, az már fél siker, ilyet kell látni:
root@moode ~ # i2cdetect -y 1
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- 27 -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- UU -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --Ennek a kijelzőnek, gyári I2C címe a 0x27.
8. LCDproc telepítése:
apt-get install lcdproc
(Automatikus konfigurálás, és frissítés kérdére, yes)Sajnos a csomagban hozott HD44780 driver, nem megfelelő. A PCF8574 inerface csatlakozási pontjainak a vezérlése eltér tőle. Ezért egy foltozott drivert kell letölteni innen.
A letöltött driver zip fájlt legegyszerűbb SMB-n keresztül a moOde SDCARD megosztásába másolni, majd:
unzip /mnt/SDCARD/hd44780.zip
mkdir /usr/local/lib/lcdproc
mv hd44780.so /usr/local/lib/lcdproc/9. LCDd.conf létrehozása:
Az csomaggal jött fájl, átláthatatlan, rengereg, nekünk nem kellő driver beállítást tartalmaz, ezért újat hozunk létre.
Itt fontos, hogy a Device szekcióba a 6. pontban megállapított, /dev/i2c-0, vagy /dev/i2c-1 kerüljön bele!!mv /etc/LCDd.conf /etc/LCDd.conf.org
nano /etc/LCDd.confAz alábbi tartalommal :
#
[server]
DriverPath=/usr/local/lib/lcdproc/
Driver=hd44780
User=nobody
WaitTime=1
ServerScreen=no
Hello=" Welcome"
Hello=" to".
Hello="moOde Audio Player!"
GoodBye=" Thanks for using"
GoodBye=" moOde Audio Player"
GoodBye=" Bye bye!"
[hd44780]
ConnectionType=i2c
Device=/dev/i2c-1
Port=0x27
Size=20x4
OutputPort=no
DelayBus=false
DelayMult=1
Keypad=no
Backlight=yes
#10. MPDLCD telepítése:
pip install mpdlcd
Alap config letöltése:
wget -O /etc/mpdlcd.conf https://raw.githubusercontent.com/rbarrois/mpdlcd/master/mpdlcd.conf
Az /etc/mpdlcd.conf fájlban lehet a megjelenítést testre szabni, mikor legyen háttér világítás a kijelzőn, (alapból csak lejátszás esetén) mi jelenjen meg a kijelzőn, előadó,dalcím, album,idő, stb. (A 4. minta ami nekünk kell a 4 soros kijelzőhöz)
Systemd service készítés:
nano /lib/systemd/system/mpdlcd.service
Az alábbi tartalommal:
#
[Unit]
Description=moOde audio I2C LCD display
After=mpd.service
[Service]
ExecStartPre=/bin/sleep 10
ExecStart=/usr/local/bin/mpdlcd --no-syslog &
Restart=always
RestartSec=1
StartLimitInterval=30
StartLimitBurst=20
[Install]
WantedBy=multi-user.target
#Szolgáltatás engedélyezése induláskor:
systemctl enable mpdlcd.service
És ennyi!
reboot
-
Dave567
addikt
válasz
kovbandi82 #28311 üzenetére
Köszönöm!
Nem láttam használtan sajnos, de egyszerűbb a veszek hozzá kis dobozt is?
Vagy lesz még szükség valamire amit be kéne szerezni? Most lesz először ilyenem, úgyhogy picit láma vagyok hozzá. -
birop77
csendes újonc
A segitsegeteket kernem a kovetkezokben.
A rendszerem a következő:
- NAS SYNOLOGY DS212j, benne 2 db tükrözött WESTERN DIGITAL 6TB Red NAS SATA HDD (WD60EFRX)
- ez megy UTP kábelen az Asus RT-AC66U/EEU/13/P_EU routerbe
- onnan szintén egy-egy UTP kábel megy egy asztali PC-be és egy RPi3-ba
- ez utóbbi két vason LibreELEC 8.2.0 Kodi 17.5 Krypton futA problémám az, hogy ha az alábbi fájlokat játszom le a NAS-ról az asztali PC-n, minden simán megy, vagy ha az RPi3-on USB-ről játszom le őket, akkor semmi gond, viszont, ha az RPi3-mal a NAS-ról próbálkozom, akkor a fájl indítása után nem sokkal bufferel, majd 10-30 másodperccel ezután elkezd szaggatni és le is fagy.
A NAS "rendszer épsége jó", a "DiskStation megfelelően működik", a tároló kihasználtsága 96%, CPU lejátszás alatt folyamatosan 81-97% között, RAM 71%-on. Bufferelési gondom nem volt eddig...
Tesztfájlok:
- Dolby Atmos Blu-Ray Demo Disc BD25 ... 31,82 Mbps
- Hans Zimmer - 2017 - Live in Prague (H264 1080p DTS-HD 5.1 24-48, FLAC 2.0 16-48).mkv ... 17,5 MbpsVideó a bufferelésről és a szaggatásról:
https://photos.app.goo.gl/GBYYJh78404gmkeC2 -
-
-
vitezfeher
tag
Tud-e valaki pi 1, vagy 3-ra frappáns, működő cloud server megoldást. Amit eddig próbáltam, egy sem működött(own cloud)
-
válasz
kovbandi82 #28312 üzenetére
Csekkold ezt, szerintem megoldja.
-
G4b0r
csendes tag
Sziasztok!
Lassan 3 éve futott a RPi2-m hiba nélkül . Médiaboxként üzemeltetem. Sajnos újra kellett telepítenem mindent amivel nem is volt gond, de a transmission folyamatosan az SD kártyára tölt és nem az álltalam megadott külső tárhely megfelelő mappájába(unofficial openelec transmission-ban a külső tárhely megadva).
Openelec 8.0.4-re frissítettem. Mi kerülte el a figyelmem illetve mi lehet a megoldás?
Köszönettel
Gábor -
kovbandi82
őstag
Ha az SD-re íratom akkor jó:
cat /proc/meminfo > /home/pi/info/mem.txt
Ha a hálózati meghajtóra akkor nem:
sudo cat /proc/meminfo > /media/cifs/bpi/mem.txt
bash: /media/cifs/bpi/mem.txt: Permission deniedDe így igen:
pi@raspberrypi:~ $ sudo su
root@raspberrypi:/home/pi# cat /proc/meminfo > /home/pi/info/1.txt
root@raspberrypi:/home/pi#Az a poén, a fájlt létrehozza, de üres
-
kovbandi82
őstag
válasz
Dave567 #28310 üzenetére
Nekem a sima M1 van. Mostanában tettem fel rá a legújabb Lede-t, és suste féle “kiegészítéssel” tökéletesen teszi a dolgát. Torrent, rádió, ftp, samba, dlna meg ilyenek futnak rajta. 120 megás netem van, olyan 10 megával szed le SATA portra csatlakoztatott vinyóra, 3D-s mkv-t DLNA-n siman átad a TV-re. De ez NAS-nak jó így!
-
Dave567
addikt
válasz
kovbandi82 #28308 üzenetére
Köszönöm, és abból melyiket érdemes, mert ha jól látom abból is több van?
-
válasz
kovbandi82 #28305 üzenetére
Az nagyon fura.
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Melyik modelt érdemes most meg venni, csak Nasnak szeretném használni, külső vinyóval?
-
válasz
kovbandi82 #28300 üzenetére
Elérakod a sudo-t a parancsnak.
-
Csicsóka
őstag
válasz
kovbandi82 #28300 üzenetére
Attól függ, mikor kell lefutnia.
Időzítve, cron-ból?
Rendszer szolgáltatásként, induláskor, systemd service-ként?
Bejelentkezéskor, bashrc-ből?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged