- Hobby elektronika
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Milyen notebookot vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Használ itt valaki Rpi3+nextcloud kombót? A sebességre lennék kíváncsi, hogy mennyire használható.
-
drogery
tag
válasz
Flowtation #28594 üzenetére
[link] hasznalhatsz ilyen ledeket is.
kicsit nehezebb felapplikalni, cserebe te szabalyzod milyen iranyba vilagitson. -
Geripapa
aktív tag
Irt már valaki olyan progit Pi-re ami figyel egy könyvtárat és ha van benne valami akkor azt kinyomtatja majd törli?
-
válasz
Flowtation #28592 üzenetére
Kicsit sokat képzeltek bele. Akinek meg túl közel a fal, az úgy rögzítse, hogy ne hátra, hanem (kicsit) oldalra világítson.
-
drogery
tag
válasz
Flowtation #28588 üzenetére
3 pines ledsor is cimezheto, ws2812b.
hyperiont szerintem elbirja a pi1 is, eleg kicsi a cpu hasznalat.
nekem kb 30 centire van a faltol a led, szerintem meg 20centit is elbirna, nyilvan akkor nem lesz olyan szeles a megvilagitott terulet. -
AcCEsS
senior tag
válasz
Flowtation #28588 üzenetére
Az optimális TV <-> fal távolság engem is érdekelne, mert a TV egy szekrény tetején a fal előtt áll, kb. 30-35 centire a faltól, és attól tartok a LEDsor túlságosan szórt fényt fog adni. Habár kicsit közelebb tudom tolni...
-
Flowtation
őstag
válasz
drogery #28587 üzenetére
EZT a videót néztem. 0.35-nél mutatja a szalagot és azon csak 3 ér fut, míg az emlegetett apa102-esen 4. Csak ezért kérdeztem, de nekem is szimpatikusabb a hyperion, hogy nincs plusz eszköz. Akkor már csak két kérdés maradt, a tv-fal távolság és, hogy bírná-e a pi1 is?
Köszi a választ!
-
drogery
tag
válasz
Flowtation #28586 üzenetére
Viszont arduinoval sima szalagot használnak
szerintem ezt rosszul lattad, vagy az nem ambilight, csak sima hatter vilagitas.hyperion appot fel kell rakni a pi-re, es minden ami a pirol megy kep, arra tud rakni ambilight-ot.
a ledeket lehet kozvetlenul a pi-re kotni vagy a pi es a ledek koze be lehet rakni egy arduinot, h az vezerelje a ledeket.
szerintem az arduino felesleges. csak akkor kell ha pl van egy dac a pi gpio-in.
Reszletes leiras. -
Flowtation
őstag
Bocs a dupláért!
Régebbről rémlett, hogy van másik alternatív megoldás is, kicsit utána olvastam és meg is találtam, hogy arduinoval is megoldható. Mi a különbség a hyperion és az arduino-s ambilight között? Nekem annyi tűnt fel, hogy a hypernél a led szalagban van plusz két szál, ami gondolom a ledenkénti vezérléshez kell. Viszont arduinoval sima szalagot használnak, akkor ez most csak annyi, hogy a hyper szebb vagy ugyanolyan csak a vezérlés különbözik? A hypernél a pi-n levő program dolgozik? Tehát akkor mindent amit a pi megjelenít (menük pl) ki lesz vezérelve? A leírásban én nem láttam olyan részt, hogy hogyan kerül fel a pi re a cucc, csak annyit, hogy a config fájlt kell átküldeni, ez, hogy van pontosan?Bocs a sok kérdésért, de nagyon rárepültem a dologra.
-
Flowtation
őstag
Konyhába nekem is szilikonos van, a tipp a könnyű takaríthatóság végett jó a tv hátuljára is, viszont nekem a falon van a tv és még sose töröltem le a hátulját.
Ha már itt tartunk, mennyire lényeges a tv-fal távolság? Nálam ez nem sok, és emiatt nem is szeretném a talpára tenni. Mit gondoltok erről?
-
vadkörte
addikt
válasz
AcCEsS #28582 üzenetére
Évekkel ezelkőtt vettem nagy fényerejű 5630-as szalaogot LED világításhoz. Az a project nem valósult meg, viszont "csuklógyakorlat"nak csináltam egy konyhai lámpát. A fényereje lehengerlő, és a sima nem szilikonos LED szalag is tökéletesen működik évek óta, pedig a mosogató felett kapja a párát rendesen.
Ettől függetlenül ma szilikonost vennék. -
AcCEsS
senior tag
válasz
drogery #28579 üzenetére
golya87 + Flowtation + drogery: Köszönöm a válaszokat, a ledes topikban is körül fogok nézni!
Drogery, neked külön köszönet a konkrét infókért
, így már - legalábbis a megrendeléssel - el fogok boldogulni!
Még annyi kérdésem lenne, hogy érdemes az IP65-ös változatot megrendelni, vagy teljesen felesleges (ha jól látom az egy szilikon védőrétegbe vagy beágyazva)?
-
drogery
tag
válasz
AcCEsS #28574 üzenetére
ha a pi-n nem lesz mas ami hasznalja a (asszem) pwm pineket (pl egy dac), akkor csak 2 dolog kell:
tap: [link]
szalag: [link]a tapot a szalaghoz kell meretezni, eloszor azt kell kitalalnod, h hany meter kell es milyen suru ledeket szeretnel.
nekem 48" tv-hez 4meter + par centi kellett. 30/m ledet vettem es 12A tapot.
-
Flowtation
őstag
válasz
golya87 #28576 üzenetére
Szia!
Azt lehet tudni, hogy működne-e pi1-el is vagy lényeges a pi3 az erőforrás miatt?AcCEsS (#28574):
engem is érdekel, utána kérdeztem a ledes topikban, nézz majd be oda is.
-
vadkörte
addikt
válasz
balazs1022 #28575 üzenetére
SSH-nál a két eszköznek azonos hálózaton kell lennie és az sem árt, ha a Pi-n lévő operációs rendszer SSH képes (Raspbian, LibreELEC, OpenELEC az)
Ha papád műholdas beltérit használ, elképzelhető, hogy a CEC nem fog működni. Saját tapasztalat, bár az Digi HD és LD TV-re vonatkozik.
Ha a CEC nem megy és papádnak van android-os smartphone-ja vagy tabletje, ajánlom a Yatse-t ezzel wifi-n keresztül tudod vezérelni a Kodi-t -
golya87
őstag
-
balazs1022
őstag
-
AcCEsS
senior tag
Hyperion Ambilight kiépítésén töprengek. Próbáltam visszaolvasni a korábbi hozzászólásokat, de nem igazán egyértelmű a számomra, hogy melyik LED szalag típust, tápegységet, meg egyéb kiegészítőket érdemes/kell megvenni hozzá? Olvastam, hogy pl. LED szalagból sokféle létezik, vannak nagyon minőségi fajták is, viszont túlságosan magas költségekbe nem szeretném magam verni. Ha tudnátok ötleteket/linkeket adni, az nagyon jó lenne. Az egész projektből csak a PI3 van meg.
A lényeg, hogy lécci segítsetek abban, hogy miket kell megrendelnem a kivitelezéshez? Ha esetleg linkeket is tudnátok írni bevált, megbízható alkatrészekről amiket ti használtok, illetve szállítókról akiktől ti szereztétek be, az hatalmas segítség lenne!
A segítséget előre is köszönöm!
-
válasz
balazs1022 #28571 üzenetére
pl. a telefonodra telepíted az SSH Client, vagy a ConnectBot programot. Megadod neki a Pi IP címét, és a telefonon keresztül adod ki azokat a terminál parancsokat, amik a távirányító bekonfigurálásához szükségesek.
-
longhair
csendes tag
válasz
balazs1022 #28571 üzenetére
Pont ez a HDMI CEC lényege. A TV távirányítója vezérli a pi-t, ha odakapcsolod a tv-t
-
balazs1022
őstag
Le tudnad nekem irni a pontos lepeseket? Nem igazan tudom elkepzelni h a telefon h fogja felismerni. De az otlet tetszik
(#28570) zsopu: Papamnak csinalom, Ő meg nem igazan ert az egerekhez. Lesz egy sima tökegyszeru tavoranyito, amin kb 5 gomb lesz. Csak a legszuksegesebbek (bekapcs gomb, navigacios nyilak, meg play/pause gomb)
-
zsopu
tag
válasz
balazs1022 #28562 üzenetére
Külön távirányító? minek?
nincs a tv-n CEC? -
válasz
balazs1022 #28568 üzenetére
Telefonra letöltesz egy terminál programot, és azzal csatlakozol a Pi-re.
Nem BIOS, inkább csak a grafikus felületről átváltasz terminálra, és ott is tudod konfigurálni. Persze ez a Libreelec-től is függ.
-
Pé
senior tag
válasz
balazs1022 #28564 üzenetére
Telefonról nem tudsz bekonnektálni rá ?
-
válasz
balazs1022 #28564 üzenetére
Közvetlenül rádugsz egy billentyűzetet? CTRL+ALT+Fx kombóval nem tudsz előhívni terminált?
-
petya220
senior tag
Ezt láttátok már?
Mennyi unalom kell ehhez???
-
DopeBob
addikt
válasz
balazs1022 #28562 üzenetére
Nem biztos, hogy jól értem, de ha igen, ez így nem fog menni. A PI a telefontól kap IP címet, a gép meg gondolom a routertől/szolgáltatótól. Nincsenek egy hálózaton, nem is láthatják egy egymást.
-
balazs1022
őstag
Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem. Nemrég kezdtem el ezt a Pi ügyködést. Tök analfabéta vagyok az egészhez.
Tehát amit szeretnék:
- film lejátszó
- külön távirányítóval vezéreltAmi rendelkezésemre áll:
- Raspberry Pi Zero
- egy infra port, amit már a helyére kötöttem
- feltelepített Kodi
- egy USB Hub
- egy mobil telefon internetes USB megosztással
- 2gb-os mem.kártya
- Sajnos USB to Ethernet/wifi csatlakozóm nincs)Ott akadtam meg, hogy nem tudok a Pi SSH portjára csatlakozni, hogy felprogramozzam a távirányítót. Nem jó neki az IP ami, Pi settings menujében van. Próbáltam USB-n keresztül , PC-vel s internetet adni neki, de meg sem jelenik az USB eszközök között a Pi (Putty -> "Ip: raspberrypi.local") Jessie-t meg nem tudok felrakni, mert csak 2gb-os a kártya.
Teljesen tanácstalan vagyok, h hogyan tudok programozni...Egyébként a telefon USB portján megosztott internettel tökéletesen tudok letölteni a Pi-re dolgokat. Pl így magyarítottam a Kodit.
Várom a további ötleteket. Esetleg valami Step by Step leírást
Köszönöm előre is!Üdv:
Balázs -
longhair
csendes tag
válasz
bollokcs80 #28545 üzenetére
Ha a transmission-daemon megfelel, abban tudok segíteni :-)
-
válasz
elistvan #28508 üzenetére
A Pi oldalának letöltés szekciójában most tűnt fel (nekem) az IchigoJam BASIC
Az eredeti projektben a HW-t is a diákok szerelik össze. Egyből elfogott a nosztalgia, hisz a régi 8bites mikrogépek is hasonlóan működtek, alapból egy BASIC interpreter indult el, és ugyanúgy TV-re kellett kötni őket ...
-
gardener
senior tag
Gyerekszobában Rpi 3-on kodin nézik gyerekek a mesefilmeket. Lehetne valahogy párhuzamosan kamerát rátenni, hogy "Baby kamera"-ként is használhassam? Vagy egyszerre sok lenne a kettő?
-
Pé
senior tag
Kerestem hogy lehet DAC-ot konfigurálni KODI alá, de nem találtam. Valakinek valami tapasztalat ezügyben ?
-
válasz
Ezkijez #28543 üzenetére
Mi az hogy "teljes" Linux meg Windows
Erre is feltehetsz egy GUI nélküli minimal/szerver verziót a kedvenc Linux disztribúciódból, amit pont úgy tudsz konfigurálni/használni terminálon/ssh-n keresztül, mint Pi esetén.
Ugyanakkor lutri a dolog, hisz nincs rá garancia, és sok bosszantó hibája lehet. Az, hogy pl. papíron tudja a Gbitet, lehet a gyakorlatban nem tudja kihajtani, mert bugos a hw, driver, bios,... Érdemes átszaladni más topikokba, ott biztosabbat tudnak mondani ezekről, a mini PC-kről, vagy hogy melyikkel vannak jó tapasztalatok. pl. Intel Atom Z3735F és Z3736F miniPC topik.
-
Ammonita6
csendes tag
Valaki hiányolta a régi moOde playert. A berryboot-on még fent van. [link]
-
Noxy
veterán
válasz
bollokcs80 #28545 üzenetére
Nem lenne 1xübb a letöltést megosztani?
-
bollokcs80
Korrektor
Sziasztok!
Tudna abban segíteni valaki, hogy a qbittorrent klienst (vagy annak beállításait) hogy lehet úgy duplikálni, hogy két külön példányban fusson két usernek?
-
Ammonita6
csendes tag
válasz
Ezkijez #28541 üzenetére
Én nemrég vettem egy NanoPi NEO-t, sztem nagyon jó ár-érték aránnyal bír. Pici, gyors olcsó. Headless, micro USB táp (OTG), egy normál USB, LAN csati, Alwinner H3 4x4cm. Érdemes a friendlyarm oldalán szétnézni, mert nagyon jó cuccaik vannak. A 256MB-os 8.99 $, az 512-es 10.99 $+posta.
Érzetre 6-8x gyorsabb mint a RPi 0.
DietPi-vel 10MB fölött pörög a transmission, igaz ekkor már 60 fok körül van, egy bordát érdemes rányomni, ha nem állítasz be letöltési korlátot.
[Ez a NAS dokkoló se semmi, ennyiért...] -
Ezkijez
csendes tag
Másik lakásban van, ott is a TV mögött, wifiről üzemel. Ez felhőnek nem lenne optimális, másrészt már szépen be van oda lőve, nem szeretnék vele mókolni.
Elgondolkodtató ez a mini PC-s megoldás is, szerinted van más előnye ilyet használni headless serverként a SATA-n és az USB3-on kívül? Teljes Linux, Windows ilyen felhasználás mellett szerintem nem indokolt.
-
válasz
Ezkijez #28541 üzenetére
Miért nem próbálod ki a jelenlegin? Biztos új/másik HW kell hozzá? Raspbian-ra elég sok funkciót (daemon-t) felpakolhatsz, miközben még a Kodi is fut rajt. Persze azt neked kell eldönteni, hogy mennyire vagy türelmetlen(Gigiabit,SATA).
Ugyanakkor 25k-ért
már komplett dobozolt kis gépeket kapni, amin Gigabit-es LAN van, USB3-as csatlakozással, fut rajt a Windows, és a Linux is. -
Ezkijez
csendes tag
Sziasztok,
jelenleg van torrentezésre és Kodira befogott Raspberry-m, amely hibátlanul teszi a dolgát, azonban most szeretnék benevezni egy újabb kártya pc-re.
Egy minimális webszervert szeretnék készíteni, a terv a következő: DietPi, arra Pi-Hole és NextCloud, valamint további kisebb webalkalmazások (pl. wallabag). Privát felhőként szolgálna, dokumentumok, fényképek tárolásával, tehát nem több gigás filmeket mozgatnék rajta.
A kérdésem az lenne, hogy erre a felhasználásra megfelelő lenne-e egy RPi3, vagy érdemesebb bepróbálkozni egy másik, specifikációk alapján vonzóbb SBC-vel? Gondolok itt az Odroid, Banán, Narancs és társaira, ahol ugye már találni Gigabites ethernet és közvetlen SATA csatlakozást, csak kérdőjeles a szoftveres és mögöttes community támogatottság.
Másik kérdésem az adattárolásra vonatkozik, melyik háttértár megoldás a legjavasoltabb ezeknél az eszközöknél? A médiacenter Raspberry-mnél adott volt egy régi külső vinyó, saját táppal, tehát nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel.
Köszi a segítséget.
-
frankdelgado
őstag
válasz
toth_janika #28533 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, azt hiszem ezt nem nekem találták ki...
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
egy üzembe szeretnék építeni egy nagyobb méretű órát, kb 10cm magasnak kellene lennie egy számjegynek HH:MM:SS kijelzés lenne csak semmi más, időt internetről szedné. Amig készen kaphatók ilyen órák aranyárban vannak.
Mivel lenne egyszerű megoldani? 7 szegmenses kijelzők? Vagy led matrix? Látott esetleg valaki ekkora méretben valahol? Sima LCD monitor is szóba került, az lenne a legegyszerűbb, de kicsit félek, hogy kevés a fényerő messzebbről nézve.
-
toth_janika
őstag
Igazad van.
Ritkán gondolok bele abba, hogy nem mindenki úgy használja a netet, mint én. (8-10 lap, rengeteg script-tel, HTML5-el, stb) -
válasz
toth_janika #28533 üzenetére
Valóban feltételes mód, de ez attól is függ, mit ért "egy kis böngészés" alatt. Ha elég türelmes, és csak pár hír/pletyka oldalt akar megnézni, multimédia (YouTube) tartalom nélkül, még jó lehet. Mindenkinél más a határ.
-
toth_janika
őstag
válasz
frankdelgado #28530 üzenetére
A webböngészés nagyon nyögvenyelős lesz. Arra nem megfelelő a kis lap sztem.
-
lord.lakli
őstag
válasz
frankdelgado #28530 üzenetére
Én első kettőről tudok nyilatkozni: én is így használom Pi1 óta.
-
frankdelgado
őstag
Üdv.!
Új vagyok a témában, egy ismerős ajánlotta a málna pc-t, azzal , h olcsó és jó. Igazábol 3 fő cél lenne torrent, Full HD lejátszás és esetenként webböngészés. Fő cél az egyszerű kezelhetőség lenne. 1 terrás vinyót kötnék rá. Így nullkilóméteresként érdemes ezzel foglalkozni?
-
válasz
stigi02 #28525 üzenetére
Kérdésedben ott a válasz: Szünetmentes tápegység.
melan
1/3 rész után hibaüzenet
Pontosan mit üzen? Mire panaszkodik? -
melan
senior tag
A libreleec oldaláról letöltöttem az img fájlt, majd a libreelec.usb creatorral kicsomiztam az sd kártyára. Berakva a pi3-ba el is indult szépen. Utána gyakorlatilag egyből mentem a beállítások-interface-skin menübe, ahol a more skint választva akartam telepíteni többet is próbálva, de nem ment. Kiírja, hogy a csomag nem telepíthető (olyan, mintha elindulna, de az 1/3 rész után hibaüzenet). A mediatartalmat kitallózva, megadva a magyar nyelvet, hogy film típus stb, leszedve az infokat, tehát azzal nincs probléma... nem tudom, a skin mirt nem ment. Zipet felrakva, vagy repoval nem próbálkoztam, mert a gyereknek lesz kariajándék, és csak elő akartam telepíteni, de macerás lopva barkácsolni vele, sajna kevés az idő, ezért nem tudok többet...
Bocs, ha időrabló a kérdés, mjad odaadás után több energiát fektetek rá én is, csak azért bátorkodtam kérdezni, hátha valami ismert probléma esetleg, vagy én bénáztam el valamit... -
stigi02
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy ez már felmerült-e, de tud valaki ajánlani egy olyan szünetmentes tápot a PI-hez, amire egy 3,5colos külső hdd-t is rá lehet kötni(ami nem usb-n kapja a tápot)
Rákeresve inkább csak powerbankokat találtam, de azokra a hdd-t nem tudom rákötni(ami igazából a lényeg lenne).A pi jelenleg média lejátszásra és torrentre van használva és sajnos többször meg áll alóla az áram mostanában(ilyen-olyan okból leoldott a biztosítés).
Vagy érdemesebb lenne egy kisebb hdd-ra váltani és átálni a powerbankos megoldásra?
Előre is köszi a segítséget!
-
Nem kevés időbe telt míg rájöttem, hogy a totcom az nálad a total commander...
Windows alól csak külső program telepítése után látod azt az ext fájlrendszert, amit a Linux(ill. a libreelec) használ. Az a kis FAT partíció amit látsz, az a rendszerindító. A libreelec és adatai már a másik, ext fájlrendszert használó partíción van. Nem ajánlott belepiszkálni olyan programmal ami nem ismeri az ext fájlrendszert.
Valami más hiba lesz nálad. Írd le lépésről lépésre hogy mit csinálsz. Honnan, mit töltesz le, hova másolod, a libreelec melyik menüjében mire kattintasz.
-
melan
senior tag
válasz
vadkörte #28516 üzenetére
Először azt hittem, úgy jártam, mint a Pi2-mel legelőször: nem tudom, miért, de a partíció, amit csinált az akkori alkalmazás, amit használtam, nem hagyott helyett a rendszer mellett, és semmit sem tudtam telepíteni. Most a totcom azt írja, hogy 370 szabad az 512-ből. Van mellette egy 28Gb-os partíció, amiből gondoltam megformázom, és tolok még hozzá. Érdemes? Kiegészítőkön kívül nem teszek rá semmit sem...
Illetve nem tudom, még mindig, miért nem megy fel rá skin. -
Csicsóka
őstag
válasz
nyirzoz #28520 üzenetére
Sosem volt az én zérómon HDMI-n kijelző, ezért ezt nem teszteltem.
Amit kilestem az xinitrc-ből, hogy csak a chromium böngésző amit elindít, de alkalmazkodik a rákötött kijelző méretéhez, felbontásához, támogatja az érintő kijelzőt is, szóval ügyes! Más grafikus alkalmazást nem futtat, mert egyrészt nincs telepítve sem, és az xinitrc-be fixen van bedrótozva a chromium.
Sokat még én sem teszteltem, ráraktam az LCD vezérlő dolgokat, távirányítót belőttem, (az lirc újabb, más, mint a debian 8 alatt) A BT-t még majd megnézem, mert az előző párosodott ugyan a telóval, de nem csatlakozott, így nem is lehetett BT hangszóróként használni. Szuper még a böngészős SSH kliens, dózer usereknek putty sem kell már.Szerk.:
Lehet Te nem is erről a HDMI-s kijelzőről beszélsz? -
Csicsóka
őstag
moOde_4_beta10 SD image.
Számtalan hibajavítás mellett, fő újdonság, local host-on Chromium böngésző.
Teljesen szűz összeállítás, semmi pluszt nem tettem bele.Root SSH belépés engedélyezve, jelszó: moodeaudio
Kiválóan működik, akár már végleges verzió is lehetne.
-
vadkörte
addikt
válasz
fuwiradis #28515 üzenetére
Ha már mindenáron ilyen ARM-os netbook szerű izével akarsz szívni, ott a PineBook, ami kevésbé szivatós és még össze sem kell rakni.
Vagy bemész egy Tesco-ba és veszel egy Navon NX-xx valamit. Igaz az x86-os, de az sem sokkal drágább mégis sokrétűbben használható.(#28514) melan:
Hülye kérdés. Hálózat van? Mármint Internet, nem belső. -
melan
senior tag
Sziasztok!
Most jutottam od, hogy beüzemeljem a 2 hete megérkezett Pi3-at. Egy 32Gb-os kari ment bele, amire felraktam a libreelec-et, ahogyan az oldalon fellelhető leíás írta, az ere a célra készített alkalmazással.
Bekapcsolva az eszközt, fel is települt, indult rendesen, hozzá is tudtam adni a filmeket az adatbázisba, csaképp felszínt nem tudtam telepíteni, egyet sem. Az alap confluence-t és ambert, aeon-t próbáltam, de azt írja, hogy a telepítés siekrtelen.Mi lehet a probléma?
-
fuwiradis
aktív tag
forog a fejemben tobbfele projekt is pi alapon. az egyik ilyen, hogy venni hozza egy mini billentyuzetet, meg valami kijelzot es igy egy kompakt "netbook" szeru dolgot csinalni belole. semmi komolyra, csak egy kis programozgatasra, sciptelgetesre, minimal szovegszerkesztesre, mert hosszu nap utan ezzel be lehetne fekudni az agyba is sulya sem nagy... vagy total hulyeseg es keressek inkabb tenyleg valami netbookot?
a baj vele, hogy azert egy pi kijelzo, ami rendes meretu, hogy lehessen hasznalni az van vagy 60usd...
-
elistvan
őstag
sziasztok!
Szeretnék egy pi3-ast beszerezni. Illetve majd egy retropie-t tenni rá. Hol érdemes keresni ahol egyenként vagy esetleg szettben jó áron kaphatom meg hozzá az alkatrészeket? (gép+doboz+kábelek+adapter+kontroller) Informatikát tanítok ezzel lehet programozni tanítani gyerekeknek? Ha igen mit ajánlotok rátenni?
-
apezka
aktív tag
válasz
cinemazealot #28506 üzenetére
Szerencsére nincs olyan, hogy nincs NET! Egyébként ha nincs net akkor nincs semmi
Film nézés már régóta megoldott dolog a Tv-Plex kombboval, szóval csak a számítógép hiány cikk.
A konyhai rádió is Pi-ről megy, így talán még nem is lesz idegen a kis kütyü.Anyum tiszta Pi user lesz!
-
cinemazealot
addikt
válasz
apezka #28503 üzenetére
Ismerem az érzést, én anyum is nagyon csúnyán nézett rám, amikor dobtam a régi Windows-os gépet és beállítottam neki egy Ubuntu-t.
Ettől függetlenül megszokta és ma már vígan használja. Sőt, még anyósomnak is Ubuntu-t raktam a gépére és ő is tök jól hozzászokott. És gyakorlatilag mindketten főként csak neteznek, esetleg fényképeket töltenek fel a fényképezőgépről.
(#28505) apezka
Csak ha nincs net, még filmet nézni sem fog tudni. Bár az tagadhatatlan, hogy a véletlenül "elnyomkodott" gép cseréje így a legegyszerűbb. Én is bekészítettem már anyósnak egy USB3-as pendrive-ot, amin a telepítéskor frissen lementett lemezkép pihen. -
apezka
aktív tag
válasz
wassermann #28504 üzenetére
Igen, de így kap egy majdnem teljes értékű gépet, valamint ha valamit mégis "elnyomkod" (az ő szavával élve) akkor dobom a VPC-t és kap egy másikat!
Egyéb, "csak internet legyen" környezetben viszont teljesen jó a Chromium. -
apezka
aktív tag
válasz
wassermann #28502 üzenetére
Korábban nézegettem, de jelen esetben a windows-os környezet a cél, mert az nem idegen anyumnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Elden Ring
- Google Pixel topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hobby elektronika
- Kuponkunyeráló
- Autós topik
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Szerver rack szekrény 42U gurulós zárható 200x100x60
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest