- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
MasterDeeJay #47397 üzenetére
Köszi a visszajelzés!
-
azbest
félisten
válasz
MasterDeeJay #41375 üzenetére
a hullámforrasztásnál lehetett valami gixer, lehet szennyezett volt a nyák. A szélén a csúnya nyák szétszedés meg ügyetlen dolgozó. Hát a sony gyártól azért többet várnék. (made in uk - gondolom a sony wales-i gyárából való).
Nagyon régen, még az 1B egyik módosítása után volt olyan csúnyaság, hogy a kínai gyárban nem cserélték le a stencilt és olyan helyekre is ment a forrasztóanyag, ami az új változaton már nem volt. És tele volt minden apró ón golyókkal
-
0519
senior tag
válasz
MasterDeeJay #41378 üzenetére
Ezt az oldalt megtaláltad már?
[https://www.raspberrypi.org/]/boot/config.txt
-be betenni:hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=1
hdmi_mode=76
-
válasz
MasterDeeJay #41377 üzenetére
Libreeleccel (legfrissebb 4-hez való) nincs kép a logó után. A config txtbe kivettem valami ignore hdmi akarmit úgy monitoron van de tv-n nincs. Kézzel beallítottam a felbontást fix fullhdra de tv továbbra sincs jel a logó után. Zeroval meg megy. Valami máshogy van a hdmi kezeléssel a 4B-vel. Beallításokban meg nincs 720p.
Tv sima ezer éves fullhd JVC. Nem értem mi lehet a gond.
Hogyan tudom erőszakolni hogy a felbontás fullhd legyen? Egy pillanatra mintha 1920x1200-ban akarna menni a tv-n. -
válasz
MasterDeeJay #41370 üzenetére
Nagyon csúnya
-
sztanozs
veterán
válasz
Úbaszki, ezt küldeném vissza a *csába... Honnan rendelted?
-
0519
senior tag
válasz
Ez tényleg nem szép. Írd majd meg mit tapasztaltál használat közben
-
válasz
MasterDeeJay #41258 üzenetére
Nem feltétlenül bug. Én pi2-n használtam évekig ugyanazt a 16-os Kodit libreelec alatt gond nélkül. Úgy gondoltam jó ötlet 18-ra váltani, hát nem volt jó ötlet, egyszerűen annyival nagyobb a hardver igénye az újabb kodinak, hogy pl a netes kiegészítők sokszorta lassabban futnak. Korábban már 17-es Kodi alatt is ez volt, nem újkeletű a probléma.
Egyébként osmc-re váltottam végül, valamivel tényleg gyorsabb és stabilabb, mint LE alatt, de korántsem annyival, hogy utolérje a 16-ost. -
Tothg86
tag
válasz
MasterDeeJay #41258 üzenetére
Ugyanez volt a kínom. Xbian jött be nekem.
-
válasz
MasterDeeJay #41256 üzenetére
A log-ba nem ír semmi ráutalót, hogy mi baja van?
-
válasz
MasterDeeJay #41252 üzenetére
Tedd vissza a régi verziót. Az "egy rakás ... "-t tudnád konkretizálni?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
MasterDeeJay #41252 üzenetére
Próbálj OSMC-t, ugyanúgy KODI-s és a Zero-ra felmegy:
-
azbest
félisten
válasz
MasterDeeJay #22704 üzenetére
A dvd mpeg2 tömörítésű. Ha nincs vásárolva külön licensz, akkor a pi azt proci erőből próbálja lejátsznai. Nem ez a probléma?
A pi2 már elég erős hogy prociból is vigye. -
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #22688 üzenetére
Ezt sikerült megtalálnod?
-
consono
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #22688 üzenetére
Az NTFS a baj...
-
válasz
MasterDeeJay #22485 üzenetére
Meglepően jól! A helyi tartalmak, menük sebessége olyan nálam, mint a pi2-n. Az online kiegészítők sebessége viszont kb. a negyede a pi2-höz viszonyítva. Ha ilyenkor türelmes vagy, akkor elégedett leszel.
-
Celtis
veterán
válasz
MasterDeeJay #22485 üzenetére
Lassab, mint a Pi2, de használható. Kb a sima Pi sebességének felel meg.
Segítettem?Egyébként egy jó gyors SD kártya csodákat tesz. Sandisk Extreme (nem pro) bevált.
-
itanczos
senior tag
válasz
MasterDeeJay #7712 üzenetére
A Tvheadend plugin nem elég! Magát a Tvheadend szolgáltatást is fel kell tenni! Akkor megjelenik a web-es felület és utána már tud kapcsolódni a plugin is!
Az SD kártya a sáros sokszor! Nekem a microSD átalakító is számít! Van olyan amivel egyszerűen nem boot-ol a pi! De egy másik átalakítóba rakva ugyanaz a microSD kártya meg megy!
-
Warter
addikt
válasz
MasterDeeJay #2986 üzenetére
Proxyn nem kell semmit piszkálni, csak a Putty-ban beállítani, hogy azon keresztül menjen ki.
-
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #2983 üzenetére
Nem - ez úgy működik, hogy az egyik oldalon (routeren) fut egy apache, ami fogadja és küldi a http(s) csomagokat, amibe az IP csomagok vannak belepakolva. A kliens oldalon (nálad) pedig fut egy putty, ami egy http-tunnel kliensen keresztül http(s)-en kommunikál a szerverrel. Így a céged számára http(s) kommunikáció látszik, de te igazából putty-on keresztül eléred az otthoni ssh-t.
Viszont a nagy "furcsa" forgalmat így is ki tudják a cégnél szúrni (és utána szűrni a címedre, vagy a forgalom szignatúrájára), ha nagyon tiltani akarják... -
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #2980 üzenetére
PHP-vel, ha van joga a juserének, tudsz exec-elni, szóval egy ssh--klienst összedobhatsz, de ház nagyságú sechole lehet, ha nem jól írod meg, és valami bot vagy scriptkiddie észreveszi. Lehet van is már ilyen kész cucc. A fájlfeltöltögetést is megoldhatod a webszerveren keresztül, ezt is lehet megírták már.
Szerintem mindkettő rossz megoldás, persze ha nincs más, esetleg.
Kell keresni egy portot amin ki tudsz menni, azon lehet firessh-val ssh-zni, ftp over ssh-val ftp-zni fireftp-vel. Vagy scp-zel WinSCP-vel. Szerintem.
-
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #2980 üzenetére
ip over https proxy?
[link] -
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #2978 üzenetére
Végülis, lehet, de a memória mindenképpen kevés a sima görgetéshez meg sok laphoz. A html5-ös videók állítólag mennek. Persze, lynx vagy links alatt nem lenne gond.
Az SSH-hoz: Más port nincs nyitva? Ha van, állítsd arra a raspberry ssh-ját, és megy. Szerintem a webessel ugyanez lenne, hiszen ha a raspi ssh-ja 22-esen van, szóval a webesnek is azon kellene. Van olyan, hogy firessh, ez egy ff plugin, de működő port gondolom ennek is kell.
-
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #2967 üzenetére
RPI fórumában kitárgyalták.
Röviden, nincs ARM-os TS szerver. -
fo_di
őstag
válasz
MasterDeeJay #2695 üzenetére
most ilyen egyszerűen elszabotálod a kijelzőmet?
5 voltos kijelzőt nem tudom, találsz-e értelmes méretben
a dsi csatlakozós kijelzőre meg várhatsz sajnos jó darabig, mert a kijelző másodlagos prioritású az alapítványnál, a driverek meg a broadcomnál vannak zárt forráskóddal -
fo_di
őstag
válasz
MasterDeeJay #2693 üzenetére
hát, megrendeled, aztán mondjad, hova menjek összerakni
12 voltos táp kell neki (powe supply +12v), és 3 ampert használ el, gondolom, azért ajánlják a 4amperest, mert az kevésbé van a határon, mintha egy 3ast tennél oda, így hatékonyan működik és tartalék is van benne
meg fűteni kell az invertert, a kijelzőt meg a rajta levő mindenféle csippeket
esetleg ha találsz egy 12 voltos laptoptöltőt, akkor olcsón kijöhetsz, de a 8 dolláros saját tápjuk sem vészes áron van -
fo_di
őstag
válasz
MasterDeeJay #2691 üzenetére
én úgy tudom, ha megfelelő kijelzőmodult raksz rá, akkor nem kell semmit csinálnod, bedugod a gépbe és monitorként megy. a kijelzőmodulod típusszámát (pl a linektldellnél a QD14XL07) elküldöd az eladónak és segít választani hozzávaló kitet. (dvi ajánlott, mert azt ugye a hdmi kábelre lehet dugni)
ami kell, hogy működjön: a kijelző (+inverter), a linkelt vezérlő, tápegység a monitornak és dvi/vga kábel, amivel a gépre dugoda kijelzőt ide küldheted: ....
-
zsibvásár
csendes tag
válasz
MasterDeeJay #2684 üzenetére
Azt írták itt a chalk-elec blogban, hogy a DSI portot a GPU irányítja és az a Broadcom hatásköre és nem nyilvános. Úgyhogy lehet hogy azzal meg kell várni az alapítványi DSI csatolót. Addig marad a HDMI-s csatoló. A 35 USD még mindig húzós kicsit.
-
maláj
addikt
válasz
MasterDeeJay #2668 üzenetére
én is ilyet vettem hozzá csak 8GB-osat
-
Xmodule
őstag
válasz
MasterDeeJay #2555 üzenetére
Én ilyen kijelzöt vettem, hozzá ami a képen van. NEM AJANLOM. Azt hittem oké lesz de tul kicsi! Betuket kb nem is látni. Még x ben talán oké de mikor tty ben vagy olvashatatlan minden. En amugy eladtam a pi -t mert szerintem lassu. Arra amire nekem kellet volna legalabb is. Szerencsere többert adtam el mint amennyiert vettem(licitaltak ra). De mondom a kijelzöt nem ajanlom. 3,5" 640x480.
-
fo_di
őstag
válasz
MasterDeeJay #2500 üzenetére
a dell kijelződ panelszáma alapján megkérdezheted ezt az eladót, hogy van-e nekik dvi vezérlőjük, mert mindenféle panellel foglalkoznak
[link] -
fo_di
őstag
válasz
MasterDeeJay #2496 üzenetére
szerintem erre nézelődj, mások mit hoztak ki képernyő ügyben már: RasPi forum Screens and Displays
vagy ebayen keresel dvi-képes laptop lcd vezérlőmodult meg hozzá egy halott laptop kijelzőjétnovicius_max: RPi Verified Peripherals
PistiSan: én is támogatom az összefoglaló egyes hozzászólást
-
zsibvásár
csendes tag
válasz
MasterDeeJay #2489 üzenetére
Az adafruit-nál vannak a raspi-hez kijelzők. De mind kompozit bemenetes és a nagyobbak ráadásul rosszabb felbontásúak. http://adafruit.com/category/105
2 colosban van 640x240.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike 1.6
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Apple MacBook
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Házimozi és Hifi kábelezés!
- TP-LINK routerek
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Crucial 240GB SSD eladó
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest