-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
A 2. generációs OLED panelnél a szövegélességi probléma jelentheti azt, hogy a kijelző szubpixel-elrendezése és színmintavételezési módja miatt a monitoron megjelenő szöveg nem lesz teljesen éles, gyakran színes kontúrok vagy árnyékok jelennek meg a betűk körül, amit nehéz teljesen kiküszöbölni szoftveresen.
Ez is olyan, hogy van aki észreveszi és zavarja (én) más meg nem. Anno ezért adtam el a 27"-os asus rogot.
-
GeneraL_XTX
veterán
hát elvileg ilyen chromatic abberration szerű effekt van a betűk körül de megmondom őszintén én se vettem észre a samsungnál ilyesmit, se az alienware-en. De ha nagyítóval keresgettem volna biztos látnám, de ilyet értelmes ember ugye nem csinál
A pixelelrendezés miatt van, ezt sajnos a 2. generációs paneleknél se javították, csak a 3. generációtól. -
Csandi
addikt
Egyébként most, hogy néztem sok reviewt az 5080 vs 5090 ről, elég sok olyan példa van ahol még 4K-ban sem fogy el a 16gb (DLSS-el persze) hanem egyszerűen maga a kártya kevés. Szóval nem tudom, hogy ha csak ráraknak egy kis plusz VRAM-ot a 5080-ra és az lesz a Super az hoz-e bármi érezhető változást 4K-ban leszámítva azokat az eseteket persze ahol elfogyott a 16Gb, de ugye ez nem annyira gyakori. Viszont ahol az 5080 kevés és nem a VRAM miatt - és ez a gyakoribb - ott az 5080 Super is az lesz.
-
GeneraL_XTX
veterán
hát most másik ilyen 240hz-es 3440-es monitort nem is találok a piacon. direkt visszakérdeztem az alzás gyerektől, hogy azért választottam dell-t, mert saját garijuk van de azt mondta csak ők (az alza) tudja intézni a garanciát. Nem igazán értem amúgy ennek a nagy áremelkedésnek az okát, főleg hogy azóta a dollár is meg az euró is esett a forinthoz képest na mind1.
Tisztában vagyok vele hogy a 4070Ti Super karcos lesz 4k-ra, de ideiglenesen úgy gondolom belefér. 5080ra váltás amúgy is be volt tervezve, de a 16GB vram miatt nem váltottam eddig mert kevésnek érzem főleg hogy a mostanin is annyi van. A superen már elvileg 24GB lesz, mindenképp megvárom azt.
-
emiki6
veterán
+1
Most, hogy meglett a 9070xt 1440p-re és az 5070ti is kb ez a szint azt mondanám, hogy 4k-ra 5080, de inkább 5090 dukálhat, mert ez 1440p-re éppen csak kb elég.
Persze ha 1440p-ben renderel, 4k-ra skáláz az más. Hellblade 2-t néztem csak még etekintetben, ott a natív render vált be, ahol a felskálázó csak élsimít. Btw végre egy játék ahol jó a hdr.
-
GeneraL_XTX
veterán
Hát igazából sok lehetőség nem volt a dell-nél, ugye kiválaszthatod a menüben, hogy a hdr profil trueblack 400 vagy peak1000 legyen, a windows hdr kalibrációját megcsináltam és ennyi, más beállítási lehetőség nem volt. Samsungnál egyértelműen láttam a különbséget hdr és sdr mód között, a dell-nél nagyon minimális volt a különbség.
Én még 325 ezerért vettem az alzánál, ott még mindig elérhető lenne 360k körül de ott nem akarom venni, mert amikor átvettem külön kiemelte az eladó srác hogy meg se próbáljam a garanciát a dell-nél intézni csak rajtuk keresztül lehet
megnéztem a dell honlapján szériaszám alapján csehországban lett regisztrálva a monitor szóval hiba esetén megint mehetne ez az alzás tortúra amiből köszönöm nem kérek
Későbbiekben tervezem lecserélni a 4070Ti supert egy 5080 Superre majd, de ez még odébb van. Nézegettem azért teszteket, minimális kompromisszumokkal elmegy a 4k a jelenlegi vga-mmal is, 3440-el egyáltalán nem volt gondom.
-
GeneraL_XTX
veterán
ha megnyomod a monitor vezérlőgombját ott feljön egy menü ahol írja a felbontást frissítést stb. ott van egy olyan hogy panel health egy kis színes körrel mutatja a panel állapotát, ha az zöld akkor megcsinálta a pixelfrissítést. lehet még nanarancssárga meg piros, ilyen esetekben ha elmegy aludni akkor elkezdi a pixel refresht.
-
TomiLi
addikt
Nekem ugyan Gigabyte monitorom volt, annál be lehetett állíítani, hogy stand by-ban mikor kezdjen neki a pixel refresh-nek: 0-15-30-45.... perc után (a 0 azaz azonnali kezdéssel voltak gondok, ezért 15-re volt beállítva). De manuálisan is el lehetett indítani, én ezt a monitor egyik gombjára beállítottam a monitor menüjében. Nem tudom, hogy a tiédnél van-e erre mód?
Ha a manuális módszert használod, akkor fontos, hogy a windowsban a képernyővédő (alvás) funkció több mint 7-8 perc után aktiválódjon, mert ha ennél rövidebb, akkor megszakítja a pixel refresht, és a monitor nem tekinti elvégzettnek (van egy üzemóra számláló, és egy elvégzett pixel refresh számláló a Gigabyte monitor menüjében)
A widows monitor alvást én kikapcsoltam, és inkább (lehet túl para) beállítottam egy fekete háttérképet, valamint felugró tálcát, sötét módokat, vagy ha nem felejtettem el, akkor kikapcsoltam a monitort, ha ott hagytam pár percre a gépet. -
Skynet258
Topikgazda
Ez most tökre off topik csak megkérdezem, mert kíváncsi vagyok igazából magamra; ezt a szöveget AI írta igaz? Mármint tökre olyan az egész, plusz eddig sok szót helytelenül írtál, ebben (a második bekezdéstől legalábbis) minden helyes, sok az adat, és teljesen eltérő a szöveg stílusa attól, mint amit eddig a topikban írtál. "Alcím" ikonnal (Tesztek és tapasztalatok 🧪) ami szintén a ChatGPT mániája amennyire észrevettem, bár itt inkább Copilot-ra gyanakszom.
Tényleg semmi offense nincs ebben, csak érdekel, hogy jól látom-e.A prompt meg kb az lehetett, hogy "mennyi idő alatt ég be az OLED panel"?
-
emiki6
veterán
- használd minél alacsonyabb fényerőn, tehat jobb kicsit sötétíteni a szobán és ahhoz belőni.Minél magasabb a fényerő, annál gyorsabban ég be, 60% már biztos "laza", 80 még valszeg oké, ha játszol pár órát és vilagos a szoba.
- full sötétben valami fény (kislámpa v ha van ambiglow). Ez inkább szemkímélés.
- alkalmazásokat érdemes dark módban használni (főleg, hogy jó a kontraszt).
- a tálcát elrejtheted, ha akarod, nekem kényelmetlen volt elrejtve használni.
- állítsd a képernyővédő feltűnését néhány percre.
- állíts be parancsikont és gyorsbillentyűt a képernyővédő bekapcsolásához, hogyha elmész a géptől gombnyomasra tudd aktiválni. (Ha szeretnéd).
- minden másra ott vannak a beépített oled care feature-ök (pixel orbiting, időszakos pixel refresh és hasonlók). -
Skynet258
Topikgazda
Gyakorlatilag minden OLED monitorban van beégés elleni védelem, az eltérés az, hogy mennyire tudod ezeket ki/bekapcsolni. Van akit zavar a pixel mozgatás, kikapcsolja. Van akit a sarkokban sötétítés, kikapcsolja. Persze ezekkel mind mind növeli a beégés kockázatát a felhasználó, de a döntés az övé. A te monitorod esetében ezek a funkciók automatizálva és úgymond rejtve vannak, manuálisan tudsz pixel refresh-t csinálni és ennyi, de legalább foglalkoznod sem kell vele - ettől még a védelem működik, csak nem tudsz belenyúlni.
Ezt a konkrét monitort én sem tudtam, powered by InternetÉrdemes azért több forrásból is utánajárni ettől függetlenül (akár a manual alapján), ezt már meghagyom neked.
Heti 20 óra szerintem semmi (nálam ez napi 15, abból cirka 8 munka), szóval különösebben nem aggódnék a helyedben.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Okos Otthon / Smart Home
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elektromos autók - motorok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Reklámblokkolók topikja
- Xbox tulajok OFF topicja
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS27CG554EUXEN) 27" 4K GAMER MONITOR ! AKCIÓ!!
- ACER Nitro XV272 27"FHD IPS GAMER Monitor (144Hz)
- SAMSUNG (LS43CG700NUXEN ) 43" 4K 144HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- LG (32SR50F-W.AEU) 82CM FHD WIFI SMART GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- BenQ DesignVue PD2705U 4K Designer Monitor!27"/99% sRGB/Pantone/AQCOLOR/Type-c/Mac Ready/Beszámítás!
- 24 GB-os RTX6000 HP - garanciával
- Apple iPhone 16e 128 GB Black Apple Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3661, 100% Akkum
- 156 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
- DELL Docking Station WD19, WD19S + 130W töltő
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest