- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Maximum két évet ad a 150 mm-es wafereknek a TSMC
- TCL LCD és LED TV-k
- Apple asztali gépek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
Srácok ezt most hogy értelmeznétek? [link]
2 év helyett 3év a gar, vagy 2+3 év a gar? -
Grampy
aktív tag
Sry
-
emiki6
veterán
Na, akkor bemásolom az OLED TV összefoglaló vonatkozó részét:
6. Bejáratás, kalibrálás
Az OLED kijelzők esetén is (plazmákhoz hasonlóan) van egy hozzávetőlegesen 100-200 órás "bejáratási idő" (az első használattól kezdődően).A bejáródás során jellemzően csökken az inhomogenitás (a 0. perces kezdő állapothoz képest), illetve az új „foltok” (avagy szürke felhők, néha függőleges sávok) kialakulására való hajlam is.
Tehát mindenképp használjuk legalább 10-20 órát a készüléket, kb. 5-5 óránként legalább 1 órát készenlétben pihentetve (így fut le legalább 1-2 automata kompenzáció), mielőtt visszaküldenénk a boltba „foltos szürke” hibák miatt. Ezek jó eséllyel eltűnnek, vagy gyakorlati szempontból jelentéktelenné válnak.
A televíziók ideális kép beállításai megtalálhatóak az interneten (pl. RTINGS).
Kalibrálásról őszintén:
Megfelelő műszerek hiányában (spectroradiometerrel profilozott colorimeter és bit perfect minta generátor) nem érdemes hozzányúlni a Fehéregyensúly és Színkezelés beállításokhoz, mivel ezek készülékenként változó módosításokat igényelnek. Ha valaki nem rendelkezik ezen eszközök mindegyikével akkor nagyon nagy eséllyel csak rontani fog a gyári kalibráció minőségén, teljesen mindegy milyen eredményt mutat a kalibrációs szoftver, ugyanis a szoftvernek fogalma sincs a műszerek pontosságáról. Önmagában csak colorimeterrel (pl Xrite, Calibrite, stb.) nem lehet a színeket kalibrálni, még a beépített colorimeter korrekciókkal sem (akár deltaE 3 vagy több is lehet az eltérés egy spectroradiometerhez képest, aminek fényében csak félre lesz "kalibrálva" a tv) (így a bolti kalibráció sem ajánlott, márcsak azért sem mert a kalibrálás előtt leglább 100 órát használni kell a tv-t, annak érdekében, hogy bejáratódjon a panel). Magyarázat: [link]
QD-OLED tv-k esetében még fontosabb a megfelelő műszerezettség, 2 nm-es spectroradiometer hiányában nem kalibrálhatóak színhelyesre. Így aki nem rendelkezik 2 nm-es felbontással rendelkező spectroradiometerrel, az nem tudja kalibrálni ezen kijelzőket.
Magyarázó videó -
emiki6
veterán
Ha jól látom amúgy a samu oldalán unicredit és k&h is visszatérít 10%-ot.
-
válasz
4264adam #785 üzenetére
Nem tudom, ezt az üzletpolitikát kicsit marhaságnak tartom, mert oké behozzák most a Gen4-et de szerintem nem lesz tolongás érte, mert drága lesz (pláne az elején) és nem is igazán hoz nagy előrelépést, és kérdéses ezek után a retail partnereknél mennyire lesz később elérhető a 240 és 360-as jelenleg még kapható variáns.
Gondolom lesz majd valami akció az újakra is, de szerintem még úgy is jóval drágábbak lesznek mint a mostaniak. Valahogy az 500Hz meg nem vonz eléggé feleslegesnek tartom. -
4264adam
veterán
-
válasz
4264adam #781 üzenetére
Van arról infó milyen gyorsan szokott lenni restock? 1-2 hét nem gond, de nagyon agyalok a Philipsen (korábban is szemeztem vele) mert minimálisan drágább lenne mint kuponozva, viszont akkor megmarad a 3 év garom, ugye elvileg samunál sávos a gari.
szerk:
közben beszéltem a csettel.
Samsung webshop innentől off.Gondolom raktárürítés ment az érkező Gen 4 miatt, vagy nem tudom.
-
-
Srácok csak nálam nincs a Samunál egy 360Hz-es Oled se fent a store-ba vagy másnál sincs? 240-es van csak.
-
válasz
Hegyirabló #771 üzenetére
De miért némítod?
Gondolom PC-hez használod, úgyis az fog szólni, ami a windows-ba be van állítva.
Nálam a rendszerhangok és a voice command miatt fel van hangosítva, hogy halljam, ha valamit pofázik a monitor vagy visszajelez, hogy vette az adásom, de a játékok nem onnan szólnak nyilván. -
válasz
Dare2Live #768 üzenetére
Megnéztem a videódat. Igen, mert ez úgy tűnik, hogy tévéként akar viselkedni. Mindkét tévém ilyen (és egyik sem Samsung), hogy ha némítom, akkor ott marad a képernyőn az áthúzott hangszóró.
btw elvileg lefrissítette magát szóval nem a régi fw a gond
Mi okozhatja akkor? Azért kérdezem, mert ha ez egy konstrukciós hibából eredő öröklődő hiba, akkor átgondolom gyorsan a G81-et. Még lemondható. -
-
Dare2Live
félisten
válasz
Hegyirabló #767 üzenetére
Igen tizenes. Alapvetően nem a tizennel van baj hanem avval amit összeraktak vele. Egész elképesztő logikátlan horror bugos förmedvény. pl a villodzó hangerő gombra rákerestem a megoldás, hogy nem mutolod hanem leveszed a hangerőt egyre. Ha egyen van nem villog és azt kvázi nem hallani. [link]
btw elvileg lefrissítette magát szóval nem a régi fw a gond.Másik kedvencem, hogy úgy lehet bemenni a beállítás menübe, hogy hátul megnyomod majd setting majd előveszed a távkapcsolót és hosszan nyomod a playt.
Magamtól nem jöttem rá innen szedtem. Végülis ez alapján belöttem. [link]
Elsőre ez is sötét szobás monitor."ami most kapható 4K WOLED vagy QD-OLED, az mindegyik erős kompromisszumra szorul."
Képminőségre, lagra... amit láttok az alapján a legkissebb kompromisszum jelenleg az oled monitorok. Ez is kompromisszum de a tftk sokkal nagyobbak. -
Dare2Live
félisten
Ma 14:00kor jött meg a Samsung G80. Olvastma a tftcentralon, hogy: "To be honest, we still found the user experience of this new G80SD screen confusing and frustrating. We are trying not to be overly negative about this area, but even as someone who uses and tests hundreds of different monitors, it was really quite painful to use the menus and software on this screen still."
Ilyet még nem éltem meg monitorral. 2+hja szívok. A monitornak nem elég ha rákötöd a PCre kábellel. Fel kell engedni wifivel a hálózatra! De utána se megy ám automatikusan, fel kell rakini az easys settingset. De az se ismeri fel automatikusanbe be kellett mennem a routerbe és kinézni az IPjét és azt manual beírni az easy setting boxba, hogy megtalálja. A rendszer nem megy úgy, hogy az egér/bill be van dugva a számítógépbe. A monitorba kell bedugni. Ha bedugod a monitorba akkor random megszakad a kapcsolat a bill/egér és a pc közt. Csak úgy nem lehet beállítani pc display settingsbe a 240hzt. Át kell rakni gamingbe. Utána megy. De ha visszakattintod utána visszaáll és újra kell. Ha pedig gaming modba beállítod a 240et de utána kikapcsolod az adaptiv syncet akkor visszaáll 120hzre.
A hangszóróját ha kikapcsolod (hangszoróval akarod használni) akkor bal oldalt mindig máshol 10secenként jelzi, hogy ki van kapcsolva a hang.Ehez képest az AOCt rádugtam usbvel összekötöttm, megmondtam, hogy 240hz adaptive sync kikapcs és kész. Ja és 5perc alatt kb színhelyesre kalibráltam. It a menü menüjének a menüjének az akárhol van a beállítás. Agyrém.
Ha most jönne a kérdés ne vegyél se G80 se G81et....
-
-
4264adam
veterán
válasz
Hegyirabló #762 üzenetére
Igen.
4.1ms frissítése van a 240Hz-nek. Szabad szemmel
nem láthatod a képtörést amit a G-sync megszüntet. Csak lassított felvételen.Ellenben VRR flicker gondot okoz ha be van kapcsolva, növeli az input lagot és személyes véleményem
alapjan a 240 360Hz fix frissítés kellemesebb érzés smoothabb mintha szinkronizálnád a monitort egy alacsony GPU FPs-hez ami magas frametime-ot eredményez -
-
4264adam
veterán
válasz
Hegyirabló #760 üzenetére
Monitor 240Hz maradjon fix. Ne használj VRR-t.
-
-
VGA-t is akarok cserélni. Év végén, de lehet, hogy előre hozom.
-
Skynet258
Topikgazda
válasz
Hegyirabló #756 üzenetére
A VRR miatt annyi Hz-en megy majd amennyi fps van. És 4K-n sajnos kevés az fps... 😁
-
csizo13
tag
válasz
Dare2Live #751 üzenetére
És melyik lehet a jobb, AW3225QF vagy G8 G81SF?
Monitor cserén gondolkozom és az MSI MPG 321UPX, LG 32GS95UE-B, és ez a kettő Samsung és Dell monitorok között forgok.
400K körül, de bizonytalan vagyok a refurbished termékek miatt, és általában az összes negatív vélemény miatt, mert mindegyikről olvastam, néztem jót és rosszat egyaránt. -
-
Gomez1984
aktív tag
válasz
Hegyirabló #754 üzenetére
Azt szinte semmi
Max CS vagy valorant
Vagy megveszitek sztímen a LoselessScaling kacsát.
Aztán mehetnek a kamu képkockák -
Viszont az RTX 4080 lehet, hogy nem hajcsa ki a 4K 32 coll 240Mhz-t?
-
Dare2Live
félisten
Kupon témához annyit, hogy Erste kártyakedvezmény + samsung kuponnal 474 helyett 384ért lehet elhozni a
32" Odyssey OLED G8 G80SD UHD 240 Hz Gaming Monitor - LS32DG802SUXDU
CRP kuponok már nem működnek.Elképesztő drága de jelenleg ez a legolcsobb 32es 4K 240HZs oled.
Ugyanez a panel van a 32es AOC AG326UDben az 324Kért van. Akinek nincs nem tervez 4090/5090 vgat vásárolni megfontolandó lehet.
Esetleg aki szereti a hajlítottat, ebben a kategóriában már érhető annak pedig a 32 4k 240hzs Dell AW3225QF 410ért. -
-
válasz
Hegyirabló #746 üzenetére
Ha belegondolok hogy a g6 volt nekem 330k, így már bánom hogy nem azt vettem plusz 100k+-ért amit te.
-
válasz
Hegyirabló #744 üzenetére
Hogy bírod ki addig? Nálam úgy van ha nincs az alzaba azonnal nem is kell, vagy max másnap, de az a max
-
válasz
4264adam #745 üzenetére
453.510 Ft. Kunyiztam még a cseten kupont rá, és adtak is. Igaz, azt írta nekem, hogy 5 százalékot kapok rá, de végül tízet vont le, vagy én értettem félre valamit.
Egyébként itt, kuponos topikban írták, hogy érdemes próbálkozni náluk. Meg sem lepődtem, hogy kuponos topik is van a Prohardveren, miért pont az ne volna! -
4264adam
veterán
válasz
Hegyirabló #744 üzenetére
Mennyi lett kuponnal a vége?
Mivel a 32" nem kapott 4th gen-t így ha olcsóbb ne várd meg az "F" betűt hanem vedd nyugodtan a 3th genes "D-t"
-
-
csizo13
tag
válasz
Hegyirabló #708 üzenetére
És mi a véleményed róla?
-
emiki6
veterán
válasz
karacka01 #734 üzenetére
Én amúgy szoktam fullhd-n 720p tartalmakat nézni, mert már az is okén tud kinézni, szóval nem gondolom, hogy gyász lenne 1080p-t 1440p-n nézni.
De ha szakvélemény kell, akkor az UHD filmek lejátszása topikban érdemes tájékozódni. Van ott összefoglaló is, hogy hogy kell setupolni a médialejátszó programot, hogy legjobb legyen a kép.
-
4264adam
veterán
[AOC MinilED VA vs Acer Nitro IPS XV272]
[AOC Q27G3XMN Mini-LED VA 1. futam]
[AOC Q27G3XMN Mini-LED VA 2. futam]Ezeket tapasztaltam 2 hónap alatt. Nem rossz a két technolgóia között, de nem lesz soha OLED szint.
-
4264adam
veterán
OLED előtt Miniled-VA volt.
Brutál fényerő -->nem tudod kihasználni az 1110 nitet mert 50-70cm-re ülsz a Monitortól. Max 600 nit ami nem cseszi szét a szemed ilyen távolságban. Ez már légvédelmi keresőlámpa voltVA miatt a széleken torzult a szín, és HDR-ben is fátyolos maradt az SDR anyag is hiába a 4500-9000 kontraszt, nem elég a megfelelő HDR-re.
120-130k-s kerettel jobb mint az IPS -
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #728 üzenetére
Olyan fényviszony mellett ami a képeden van elég kell legyen az oled is szvsz.
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #724 üzenetére
Persze, használható, de neten olvasgatva a minilednek az előnye a brutál fényerő, hátránya némi bloom.
Mondjuk pofonegyszerű a történet, kell venni egy oledet és ha nem elég vilagos mérsékelt fényerőn, akkor visszaküldeni és venni eg mini ledet.
-
Én amúgy azért is várok a gen4-ra, mert hosszútávra tervezek, egy jó oled monitor 5 év múlva is jó lesz, itt már csodák nem lesznek. Nagyobb tartósság, nagyobb fényerő és kevesebb magenta szórás nagy fényben.
A fekete, a kontraszt, a színek már most bőven jók, aztán mindenki döntse el mekkora refresh rate-et akar.Beégéstől nem félek, ott ahol zavaróvá válhatna nem fogok statikus képet tartani. A játékok UI-a meg hasonlók sose fognak annyira beégni, hogy elcsesszék a képet (hacsak nem eleve hibás a panel v ilyesmi).
Pont nemrég került szóba valakivel a galaxy s2, ami 2012-es és már abban is amoled volt. Mondták akkor is, hogy jaj, beég (új technológia volt, nyilván volt beégési hajlam). Nálam, mire használhatatlanra avult a telefon (~5 év) látszott, hogy homogén képen van némi beégés a "tálcán", de használat közben észrevehetetlen lett volna.
Nem kell a kép közepén statikus tartalmat tartani (mint pl a monitor unboxed-os videóban a középen képelválasztással) és akkor nem lesz szembetűnő beégés. -
4264adam
veterán
válasz
Hegyirabló #728 üzenetére
A mostani képet, a délifekvésű nappaliban készítettem ma, direkt a nappali fényviszonyokat mutatni. Ez 30%
-
válasz
4264adam #727 üzenetére
Közben meg is találtam, írtad feljebb valahol!
Ja, az offot máshol írtam, már összekeveredek a topikokban. -
4264adam
veterán
válasz
Hegyirabló #725 üzenetére
Nem kell, Matte réteg legyen.
-
Hmm. Déli-délnyugati fekvésű a szoba, ahol az OLED lesz nálam, ahogy írtam az offban, csupa ablak, nagyon világos. Nyáron persze eléggé le vannak engedve a redőnyök, de ez télen is nagyon világos, ráadásul alig van már borult idő ősszel, télen is. Mennyire kell sötét szoba OLED-hez?
-
4264adam
veterán
válasz
karacka01 #720 üzenetére
Ilyen kerettel nem foglalkoznék VA és IPS-el.
[27" Samsung Odyssey OLED G6] 270k
Ahogy írtad, 3 év beégés garancia. Egyébként meg 2.5 éves korában eladod és veszel mást majd.
2 hónapja megvan. Mini-LED VA-t váltott. Előtte IPS-ek voltak.
Kinézett G8 első generációs QD-OLED és az 1800-as Íveltsék nem kevés, inkább a 800-at mondják nem zavarónak.
Ha 3th QD generációt keresel azok a 32" 4K monitorok lesznek. 34"-t elegente a Samsung. -
karacka01
lelkes újonc
Bevállaljam szerintetek az oled monitort?
Főleg filmnézéshez és általános használatra(Feltehetőleg kevés statikus tartalommal) használnám. Napi 2-3 órát használnám, hétvégén azért többet.
Az élmény végett nagyon vonzó nekem. A magas ára se zavaró.
Lehet hogy nem annyira tartós a beégések végett, de nem 5-10 évre venném a monitort (úgyis elavulnak).
Beégési jótállás is van (Samsung oldalán olvasható)! A garancia normál használat esetén fedezi a beégést, ami 3 év.
Alternatív és tartósabb megoldás viszonylagos minőségtartással a mini-led monitor lenne.
A célnak az is megfelelne, viszont a képminőség azért nem ugyanaz+alacsony statikus kontrasztarány. És nem is olcsóbbak!
Várom a tapasztalatokon alapuló véleményeket!Oled monitor:
oaziscomputer.hu/termek/33493/samsung-odyssey-oled-g..Mini-led monitor:
www.arukereso.hu/monitor-c3126/tcl/34r83q-p106823698.. -
BullKoxa
őstag
Sziasztok! A keretes részt be kell kapcsolni?
Nektek is tovább tart ha be van kapcsolva a HDR a /alt+win+b / gépen mikor profilt váltatok mondjuk játék és film között?
Ha nincs bekapcsolva a HDR akkor hipp hopp váltja a profilokat. -
-
válasz
Hegyirabló #708 üzenetére
Ebben biztosan nem fogsz, grat hozzá, használd egészséggel.
-
Ezt a Samsungot vettem meg végül, nagyon jó kupont kaptam hozzá. Remélem nem fogok csalódni.
-
emiki6
veterán
válasz
Dare2Live #705 üzenetére
Abszolút. A 4k és a hrr annyira nem kompatibilis, mert nincs rá megfizethető vga (vagy még egy 5090 is kevés). A 1440p jelenleg egy jó sweetspot, ami persze szintén nem olcsó config alap hrr-rel.
Erősen játékfüggő amúgy, hogy hány fps kell. Singleplayerben is jó ha van, ha gyorsak a játékban a mozgások v van gyors kameramozgás. Pl kifejezetten sajnálatos, hogy egy ninja gaiden 2 black 60 fps-re lett célozva mind ps5 pro-n, mind pc-n, pedig oda ma már én minimum 120-at céloznék meg.
Single-ben 1440p 120fps > 4k 60fps pl. Jó ha arányban van a képélesség és a motion clarity. Amúgy ja, 4k-ra elég a ~175Hz, pláne, ha a 240 akkora felár.
-
Dare2Live
félisten
Nem is mondtam, hogy túlzás....! Ki is hangsúlyoztam, hogy kompetetív FPSre nem jó. De oda a 240hz se jó. Oda 480+kell.
Egyszerűen csak döntés kérdése, hogy 32" 4K 165hz 324Kért vagy 32" 4K 240hz 427Kért. A panel ugyanaz.
Erre rájön az, hogy 4K avg "csak" 200fpshez 5090 kell vagy még az is kevés.MOon még az a vonal is nagyon szűk aki ki tud fizetni egy 32" 4K 165hz OLEDet 324Kért meg hozzá egy 4090/5080at 600ért meg a többit... És szó se róla aki teheti, megéri annak jobb döntés a 4K 240hz és mellé 5090. Na de ez MOon jellemzően nem a bérből élő réteg.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #685 üzenetére
A kövi qd-oled gen-ben nem lesz 32-es, csak 27-es. 4k 240hz, 1440p 500hz és kicsit később 5k. Woledet nem tudom, ott lesz több fényerő a tandem miatt, de hogy mekkorában, azt nem vágom.
Dare2live: 165->240 már van akkora difi, hogy látható legyen. A baj inkább az, hogy 4k-ban nincs hardver ami kihajcsa v nem megfizethető.
Túlzás a 240? Nekem most 170 hz lcd van, 240 alatt én már nem vennék monitort. (Sőt, nálam a 1440p 500hz a cél, annál több tényleg nem fog kelleni.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Horgász topik
- Óra topik
- Maximum két évet ad a 150 mm-es wafereknek a TSMC
- TCL LCD és LED TV-k
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fotók, videók mobillal
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- LG UltraWide UltraGear 38GN950P-B Monitor! 3840x1600 / 1ms / 160Hz / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Elkelt, értékelésre vár! Samsung Odyssey G40B 27" 240Hz 1ms IPS GSync full HD HDR10 gamer monitor
- LG UltraGear 32GS60QX-B VA Monitor! 2560x1440 / 180Hz / 1ms / FreeSync!
- Eizo Flexscan EV2450 24" FULL HD LED IPS (1920X1080) HDMI-s káva nélküli prémium monitorok eladóak
- Kedvező Ár! DELL S2722QQC Style IPS 4k PD usb-c Gari 2026.07
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 91% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest