- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED TV topic
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
OLED tanácsok, tippek, tudástár
Új hozzászólás Aktív témák
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #967 üzenetére
Mondjuk kicsit más a 120 fps 240hz-en, mint 120hz-en, bár olednél kevésbé, mint lcd-n.
Ez amúgy olyan, hogyha a 360hz-et megszoktad, akkor látni fogod a difit 240 és 360 között. Nem feltétlen játékban, hanem görgetés, egérmozgás, általános fluiditásban.
-
emiki6
veterán
Arra emlékszem, hogy vrr esetén, ha a rendszer el tudja érni a max rr-t, akkor érdemes cap-et tenni 3 frame-mel alá és a v-syncet kikapcsolni. Minden más már hókuszpókusz.
Ha nem capel a monitor akkor meg úgyis mindegy, hardver bottlenecket szoftverrel aligha lehet megszüntetni.Van egy játék amire a moddoláshoz kell egy másik progi. Na ott volt, hogyha a mod progi fut, még modok nélkül is képes rátenni több száz ms latencyt. Azt az amd anti-lag teljesen megszüntette. De amúgy én se használnám.
-
emiki6
veterán
válasz
karacka01 #959 üzenetére
Talán ide jobban illik a kérdés: uhd filmek lejátszása
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #956 üzenetére
Látjátok, kár volt keresni, szimplán csak venni kellett volna egyet.
-
emiki6
veterán
Hoppá, mit találtam! Az 500Hz-es samu panel nem gen4, csak frissített gen3:
More recently in April 2025 Samsung Display have contacted us to correct a point about the new 27″ 500Hz panel. They’ve confirmed now that this particular panel does not actually use EL 3.0 material and is officially therefore an update to their Gen 3 panel from last year (27″ 360Hz version). It still uses EL 2.0 but updates have been made to the driving circuit to allow for an increased refresh rate, and to the organic material that have enabled a higher brightness to be achieved. We have now updated this article to reflect these corrections and the naming schemes for each panel.
-
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #872 üzenetére
+1, elég alacsony fordulatszámon minden venti halk. A P12 olcsón, halkan, egész jó levegőmennyiséget szállít. Ennyi. Fancontrol-ban most ránéztem, az egyik 400, a másik 700 rpm idle-ben, de nem emlékszem melyik szenzor a házventi és melyik a cpu. Terhelés alatt meg úgyis a VGA lesz a leghangosabb.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #844 üzenetére
Ezért kerül csak 530 ezerbe.
Ha nem billegne lehet 600k lenne.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #816 üzenetére
Általános felhasználásra jó az oled. Munkára nyilván inkább ips mondjuk.
Monitorunboxed videójában is csak a kép közepén az elválasztást sikerült beégetni észrevehetően, de ha néha picit eltolja az ember egyik v másik irányba, szerintem az se fog beégni. Az, hogy játékban van HUD, az nem csinál semmit, hacsak nem napi 8 órában tolod.
Meg ugye írták, nem max fényerőn kell használni, meg képernyővédő, stb.Nekem már a galaxy s2 se égett be számottevően az életciklusa végére, és az 13 éves tech.
-
emiki6
veterán
Inkább valaki intézze el, hogy kijöjjön az 500 hz-es széria, szeretném már látni mennyiért fogják vesztegetni.
Hegyirablo: komment a videó alatt:
"Ez szerintem ne tántorítson el a vételtől. Egyébként én vagyok az egyik, akinek a beégés tapasztalata és képanyaga fel lett használva ehhez a videóhoz, nekem ugye LGC1-em égett be 10.669 órát üzemelt és kb 8-9ezer óra körül kezdett el látszani, utána rohamosan romlott. Azt viszont fontos tudni hogy én nem csak játékra/filmezésre használtam, hanem monitorként munkához is , aminél sokáig vannak statikus elemek a képernyőn és így üzemelt a legtöbbet, ami a lehető legrosszabb az olednek.
Ráadásul azt is el kell mondanom hogy hiába égett be, filmeknél mai napig ezt nem nagyon vagy csak nagyon ritkán lehet észrevenni, mert a begés akkor a legszembetűnőbb mikor egy féle szín látszik a képernyőn mint például a tiszta felhőmentes ég, vagy egy fehér szoba, filmekben meg azért szerencsére ritkábban vannak ilyen jelenetek, úgyhogy erre még mai napig használható. Tehát aki csak filmezésre vagy játékra használja annak nem kell tartania beégéstől. A lényeg hogy minél többféle tartalmat fogyasztasz minél gyakrabban váltakoztatva annál kisebb a beégés kockázata, ez filmeknél maximálisan teljesül, és az olyan single player játékoknál is amikbe maximum 40-100órát ölsz bele. Aki viszont 4-5 éven át csak egy COD,WOW-hoz hasonló egy játékba tervez több 1000 órát beleölni, annak nem javaslom az oledet, ugyanis ennyi idő alatt a játék által folyamatosan ugyanazon a ponton megjelenített HUD elemek azért értelemszerűen beéghetnek, sőt szinte biztos hogy be fognak égni.
Tehát a lényeg hogy közel sem kell ennyire félni tőle, és annak ellenére hogy én is hogy jártam, most újítottam TV-t. Először vacilláltam, hogy Oled mellett döntsek-e megint, mert nekem ugye továbbra is kell munkára is, de végül nem tudtam lemondani az Oledről mert sokkal több pozitívum szól mellette mint ami ellene szól! Úgyhogy beújítottam egy LG G4-re, aminek annyival jobb a fényereje, mint a C1-emnek, hogy munkához jelenleg 15%-os fényerőn használom és még így is tök jól látok mindent (remélem így elérem hogy begés biztosabb legyen), ha pedig játszok vagy filmezek akkor 100% fényerőn megy és leesik az állam attól hogy milyen jól néz ki.😲🤩 "(Bekezdéseket mondjuk nem szeret használni aki írta.
)
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #801 üzenetére
480 Hz biztos nem, azt nemtom honnan másolták ki.
-
emiki6
veterán
Na, akkor bemásolom az OLED TV összefoglaló vonatkozó részét:
6. Bejáratás, kalibrálás
Az OLED kijelzők esetén is (plazmákhoz hasonlóan) van egy hozzávetőlegesen 100-200 órás "bejáratási idő" (az első használattól kezdődően).A bejáródás során jellemzően csökken az inhomogenitás (a 0. perces kezdő állapothoz képest), illetve az új „foltok” (avagy szürke felhők, néha függőleges sávok) kialakulására való hajlam is.
Tehát mindenképp használjuk legalább 10-20 órát a készüléket, kb. 5-5 óránként legalább 1 órát készenlétben pihentetve (így fut le legalább 1-2 automata kompenzáció), mielőtt visszaküldenénk a boltba „foltos szürke” hibák miatt. Ezek jó eséllyel eltűnnek, vagy gyakorlati szempontból jelentéktelenné válnak.
A televíziók ideális kép beállításai megtalálhatóak az interneten (pl. RTINGS).
Kalibrálásról őszintén:
Megfelelő műszerek hiányában (spectroradiometerrel profilozott colorimeter és bit perfect minta generátor) nem érdemes hozzányúlni a Fehéregyensúly és Színkezelés beállításokhoz, mivel ezek készülékenként változó módosításokat igényelnek. Ha valaki nem rendelkezik ezen eszközök mindegyikével akkor nagyon nagy eséllyel csak rontani fog a gyári kalibráció minőségén, teljesen mindegy milyen eredményt mutat a kalibrációs szoftver, ugyanis a szoftvernek fogalma sincs a műszerek pontosságáról. Önmagában csak colorimeterrel (pl Xrite, Calibrite, stb.) nem lehet a színeket kalibrálni, még a beépített colorimeter korrekciókkal sem (akár deltaE 3 vagy több is lehet az eltérés egy spectroradiometerhez képest, aminek fényében csak félre lesz "kalibrálva" a tv) (így a bolti kalibráció sem ajánlott, márcsak azért sem mert a kalibrálás előtt leglább 100 órát használni kell a tv-t, annak érdekében, hogy bejáratódjon a panel). Magyarázat: [link]
QD-OLED tv-k esetében még fontosabb a megfelelő műszerezettség, 2 nm-es spectroradiometer hiányában nem kalibrálhatóak színhelyesre. Így aki nem rendelkezik 2 nm-es felbontással rendelkező spectroradiometerrel, az nem tudja kalibrálni ezen kijelzőket.
Magyarázó videó -
emiki6
veterán
Ha jól látom amúgy a samu oldalán unicredit és k&h is visszatérít 10%-ot.
-
emiki6
veterán
válasz
karacka01 #734 üzenetére
Én amúgy szoktam fullhd-n 720p tartalmakat nézni, mert már az is okén tud kinézni, szóval nem gondolom, hogy gyász lenne 1080p-t 1440p-n nézni.
De ha szakvélemény kell, akkor az UHD filmek lejátszása topikban érdemes tájékozódni. Van ott összefoglaló is, hogy hogy kell setupolni a médialejátszó programot, hogy legjobb legyen a kép.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #728 üzenetére
Olyan fényviszony mellett ami a képeden van elég kell legyen az oled is szvsz.
-
emiki6
veterán
válasz
4264adam #724 üzenetére
Persze, használható, de neten olvasgatva a minilednek az előnye a brutál fényerő, hátránya némi bloom.
Mondjuk pofonegyszerű a történet, kell venni egy oledet és ha nem elég vilagos mérsékelt fényerőn, akkor visszaküldeni és venni eg mini ledet.
-
Én amúgy azért is várok a gen4-ra, mert hosszútávra tervezek, egy jó oled monitor 5 év múlva is jó lesz, itt már csodák nem lesznek. Nagyobb tartósság, nagyobb fényerő és kevesebb magenta szórás nagy fényben.
A fekete, a kontraszt, a színek már most bőven jók, aztán mindenki döntse el mekkora refresh rate-et akar.Beégéstől nem félek, ott ahol zavaróvá válhatna nem fogok statikus képet tartani. A játékok UI-a meg hasonlók sose fognak annyira beégni, hogy elcsesszék a képet (hacsak nem eleve hibás a panel v ilyesmi).
Pont nemrég került szóba valakivel a galaxy s2, ami 2012-es és már abban is amoled volt. Mondták akkor is, hogy jaj, beég (új technológia volt, nyilván volt beégési hajlam). Nálam, mire használhatatlanra avult a telefon (~5 év) látszott, hogy homogén képen van némi beégés a "tálcán", de használat közben észrevehetetlen lett volna.
Nem kell a kép közepén statikus tartalmat tartani (mint pl a monitor unboxed-os videóban a középen képelválasztással) és akkor nem lesz szembetűnő beégés. -
emiki6
veterán
válasz
Dare2Live #705 üzenetére
Abszolút. A 4k és a hrr annyira nem kompatibilis, mert nincs rá megfizethető vga (vagy még egy 5090 is kevés). A 1440p jelenleg egy jó sweetspot, ami persze szintén nem olcsó config alap hrr-rel.
Erősen játékfüggő amúgy, hogy hány fps kell. Singleplayerben is jó ha van, ha gyorsak a játékban a mozgások v van gyors kameramozgás. Pl kifejezetten sajnálatos, hogy egy ninja gaiden 2 black 60 fps-re lett célozva mind ps5 pro-n, mind pc-n, pedig oda ma már én minimum 120-at céloznék meg.
Single-ben 1440p 120fps > 4k 60fps pl. Jó ha arányban van a képélesség és a motion clarity. Amúgy ja, 4k-ra elég a ~175Hz, pláne, ha a 240 akkora felár.
-
emiki6
veterán
válasz
Hegyirabló #685 üzenetére
A kövi qd-oled gen-ben nem lesz 32-es, csak 27-es. 4k 240hz, 1440p 500hz és kicsit később 5k. Woledet nem tudom, ott lesz több fényerő a tandem miatt, de hogy mekkorában, azt nem vágom.
Dare2live: 165->240 már van akkora difi, hogy látható legyen. A baj inkább az, hogy 4k-ban nincs hardver ami kihajcsa v nem megfizethető.
Túlzás a 240? Nekem most 170 hz lcd van, 240 alatt én már nem vennék monitort. (Sőt, nálam a 1440p 500hz a cél, annál több tényleg nem fog kelleni.) -
emiki6
veterán
DP1.4-gyel gen4-et kihozni minek? Kétlem, hogy gen 3 áron adná az asus.
-
emiki6
veterán
válasz
Hauptmann #443 üzenetére
Rámentek pixelsűrűségre. A VGA-k ugyan nem nagyon tudnak lépést tartani, de a kellően jó pixelsűrűséggel kiváltható az anti-aliasing. Valahol több értelme van egy natív megjelenítésnek mint SSAA-t tolni vagy natív + DLSS-nek, mint DLDSR-t.
Ugye jön majd az 27" 5k, ami már brutál ppi, csak nem lesz mi kihajcsa, DLSS se csodaszer, főleg ha nem támogatja adott gém.
Én még mindig nem tudom akarok e nvidia kártyát venni amd helyett. Az FSR4-gyel igazából már csal a DLDSR az ami érdekel és az AMD nem tudja, de ha 1440p-re váltok fullhd-ről, akkor meg amúgyse lesz annyi tartalék egy olyan kártyában amit még megfizethetek, hogy a DLDSR-t tudjam használni, sőt 1080p-ben lenne értelme renderelni és felskálázni, hogy legyenek jó FPS-ek és ki lehessen használni a magas képfrissítést, arra meg az FSR4 is jó.
-A 27" 5k után viszont rá fog állni a samsung a fényerő növelésére.
-
emiki6
veterán
válasz
gainwardgs #440 üzenetére
Effektíve érdemes kikapcsolni a VRR-t és akkor nem korlátozó.
Viszont akkor megint kicsit oda futunk ki, hogy kikapcsolt VRR-hez már inkább 500 Hz és gen 4. -
emiki6
veterán
Egész hasznos infografika:
Lényegében 1440p 27" a gen 3 -> gen 4 között a különbség:
- 360 Hz -> 500 Hz
- HDR true black 400 -> 500
- fényerő 250 nits -> 300 nits.
Meg ugye a hdmi, dp sávszél.
Már csak az árkülönbséget kellene tudni.A gen 4 szerintem lényegében endgame, igazából ennyi előnye van. Framerate-ben egyértelműen (1 kHz-nek már nem sok értelme lesz). Gaming-re ennél nagyobb felbontást úgysem lehet kihajtani rendesen még vagy 10 évig. A kicsit több fényerő nem árt, ha opció, talán a felárat az élettartam kiegyensúlyozza.
Nagy felárat persze nem ér, mert ki tudja mi lesz a monitor meta 5 év múlva. Apróságokban még van mit fejlődni, de talán nem téves azt mondani hogy 90%-nál vagyunk. A grafikus teljesítmény sajnos nem lesz sokkal olcsóbb, ami felső limitet tesz a kihasználható felbontás-ra és képfrissítésre.
Képfrissítésben megérkeztünk, fényerő nagyjából jó, képminőség elég jó, VRR mondjuk, hogy értelmét veszti, mosódás nincs, gyorsaság szinte azonnali. Tartósságban lehet fejlődni, (fényerőben, ha van rá igény) meg, ha a VGA piac engedi, akkor felbontásban (ppi-ben) feljebb lépni. Ja meg a qd-oled feketéjének magentás fényszóródása külső fény hatására és megoldásra vár, de kb ennyi.
Én így látom, javítsatok ki, ha tévedek.
-
emiki6
veterán
Lehetséges megoldások:
- gépház, képernyő beállítások, [apex]->beállítások, "nagy teljesítményű mód".
- szokták ajánlani, hogyha parancsikonnal indítasz, akkor a "teljes képernyős optimalizálások letiltása"-t bepipálni.
- steamből indítva, beállításokba: "Precache Shaders"
- bezárni mindent ami feleslegesen vonhat el erőforrásokat.
Találtam még ilyet:
"In Nvidia Control panel set low-latency-Mode to ultra
Turn off Nvidia Shadowplay backwards recording feature entirely.
In Game: Gsync off (yes, no gsync)
Monitor Settings: Gsync on (try off but you will loose smoothness)"
Hallottam olyat is, hogy ha fut a RivaTuner meg hasonlók az okozhat játékoknál gondot.
Rengeteg beállítás van, lehet van ami segít, lehet van ami árt, aztán néha legjobb mindent is kikapcsolni.
Most vagy elmélyülsz a témában, felkutatod és kikísérletezed a megoldást vagy keresel valakit, aki ezt már megtette és találkozott már olyan problémával ami téged érint és meg tudja oldani. Ahogy látom mi itt kifulladtunk. -
emiki6
veterán
Ja, igen, ha már latency, közben belefutottam ebbe a videóba:
techless - G-Sync misconceptions and my recommended settingsNoha nem OLED specifikus és inkább azzal foglalkozik, hogy mi van, ha FPS overcap van. VRR, V-sync, fps cap, nvidia reflex-ről beszél. Talán Tense-nek jól jön a probléma megoldásában.
-
emiki6
veterán
válasz
Icewloxy #384 üzenetére
Persze, de oled tv-k jó régóta vannak, a monitor az relatíve új dolog. Érted, most jön ki a harmadik generáció?
Telefonok sem égnek már be, de már mióta van amoled? Már a galaxy S2-mben is az volt, na az még beégett (persze nem nagyon és addigra használhatatlanul el is avult).Nem lehet, hogy már csak arról szóljon a monitor oled fejlesztés, hogy olcsóbb legyen és nagyobb rr-t tudjon, biztos fejlődnek beégési hajlam tekintetében is. Vagy nem? Ennyit tud ez oled és a jövő a microled lcd?
-
emiki6
veterán
válasz
szasanyi #354 üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy minél magasabb a refresh rate, annál több számnak többszöröse.
10 éve még azon gondolkodtam, hogyha lenne monitor, aminél nem kéne 60 meg 72 között váltogatni mpc-hc-vel a rr-et, mert 24 és 30-nak is többszöröse (120), miközben amúgy 75-ön használnám filmnézésen kívül, mert az volt a max a delleken, az milyen jó lenne. Azóta sokminden változott és már nyakunkon a 480...Osztók 60 felett:
240: 60, 80, 120, 240
360: 60, 72, 90, 120, 180, 360
480: 60, 80, 96, 120, 160, 240, 480
Egyre több értékre tudod lekorlátozni az fps-t, miközben játékon kívül még folytonosabbak lesznek az animációk, mozgások.Persze valóban, egy bizonyos rr felett már tényleg lényegtelenné válik a szinkron.
-
emiki6
veterán
válasz
KubanitoS #301 üzenetére
Sokat fejlődött az IPS technológia (meg nyilván a többi is). Egy U2312HM-ről váltottam P2719H-ra és ég és föld volt, főleg a fekete. Most egy gigabyte gaming IPS-em van a 170 Hz miatt, az is elég jó. Amit szasanyi linkelt ultrasharp dell az valszeg még 1-2 nagyságrenddel afelett van mint amiket eddig én láttam.
VA-tól nekem megfájdult a fejem/szemem. 🤷♂️RazoR: Másféle fringig-je van a 2 OLED-nek. A QD-nek van egy alul lila, felül zöld? árnyékocskája.
itt egy videó a témában:
QD OLED vs WOLED - Glossy vs Matte - Eye Strain and Fringing? Side By Side Comparison -
emiki6
veterán
Szerintem arra fut ki a kérdés, hogy:
Lesz beégés (mértéke "attól függ"), vállalod e?A VA panelek feketéje már nem szar, viszont relatív alacsony fényerőn azért az oled elég nyerő. (És arra amire neked kell a mini led nem tűnik jó ötletnek, mint harmadik alternatíva). Ha nem baj, hogy beéghet és van rá keret (nem "luxus"), akkor én kipróbálnám.
Ha jó a szemed, akkor a QD-oled zavaró lehet egy bizonyos ppi alatt (fringing), ami a 4k mellett érv, de persze, ki kell próbálni. Szövegnél nem feltétlen baj, mert azt könnyű átállítani, de kontrasztos ikonoknál stb is jelen lehet.
Beégési hajlamról a monitor unboxed csatorna szokott feltenni időnként videót, azokra nézz rá, hogy mire számíthatsz.
-
emiki6
veterán
Én még egy IPS-t nyúzok, de erősen fontolgatom az OLED-et.
Ezt nemtom láttátok e, érdekes:
Anyone else notice poor motion clarity on the AW3423DW? It drives me crazy, it’s a quite noticeable blur."This happens because there is a mismatch between the motion of your eyes and the motion on screen. While the picture holds its position until it is refreshed, your eyes move to the position of the next picture. You will see the picture smeared as a result. It's called sample and hold blur. https://www.testufo.com/
The solution is to increase the framerate and refresh rate, or cut the visibility time of each frame in half or less (by flickering the screen). Once each frame is visible for ~1 millisecond, the blur you perceive will pretty much disappear. This is called backlight strobing for LCDs and black frame insertion (BFI) for OLEDs. https://www.testufo.com/blackframes"Jó tudni, hogy létezik ilyen, azaz hogy a szem keni el a túl sokáig aktív frame-et, meg hogy ez annál feltűnőbb minél élesebb a a kép az egyre magasabb felbontás miatt.
A posztolónak mondjuk nemtom mi baja, nálam a 100 Hz még meh, 144 rendben van, a 170 azért elég tiszta, valszeg a 240 még észrevehetően jobb lenne ennél a szintetikus tesztnél.OLED-del hogy látjátok? Illetve a 360 Hz számottevő a 240-hez képest az UFO-val?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Video konvertálás
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Autós topik
- Gumi és felni topik
- Ukrajnai háború
- Fotók, videók mobillal
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS34C650TAUXEN) WQHD 100HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS32CG552EUXEN) 32" 165HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32BG750NUXEN ) 4K NEO-QLED GAMER , HAJLITOTT! AKCIÓ!
- BONTATLAN! HP E24m G4 (40Z32AA) / 23,8 hüvelykes Full HD (1920x1080) IPS panellel rendelkező monitor
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! R7 5800X3D / RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest