- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pho3bus
tag
Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulok hozzátok, mint egy kezdő fotós. Melyiket éri meg jobban egy Nikon d3100 mellé venni? Alapjában véve makro fotózás felé húz a szivem, de sajnos pénzhiány miatt jelenleg csak az 1ikre van lehetőségem, tehát a versenyzők:
- Raynox dcr-250 és dcr-150, azt olvastam, hogy supermakrot lehet elérni a kettővel eggyütt, és ezeket használnám a 18-55 kit obival.
- Tamron Nikon 70-300/F4-5.6 AF LD Di Macro 1:2 objektív.Előre is köszönöm a segítségeteket. További szép napot mindenkinek.
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11591 üzenetére
A 18-55 IS I és II között képminőségben van különbség?Melyik jobb?Melyiket érdemes?Vagy mindegy?
-
válasz
ballington #11584 üzenetére
Tesztek és vélemények alapján (ha canon) jobban jársz 18-55 IS kittel is...
Minden gyutávon, szebben rajzol és nagyobb a fényereje. Különösen 28-35mm-en olyan rajzolata van ami a 17-85-össel elérhetetlen.A 17-85 egyetlen előnye hogy amit tud 50mm környékén azt a a tele állásig nagyjából megtartja... A 18-55 csak 55mm-en rosszabb, de 9-11 rekesz környékén ő is jelentősen javul.
Említenek továbbá hordó torzítást 17mm környékén... erről az a véleményem hogy jelen van minden nagylátószögű zoomnál, nagylátószög állásban... 15-85 és 18-55 is hasonlóan torzít nagylátó állásban, utána helyrejönnek... 17-85-ös is
Ha ilyenbe mégis beruházol kíméld meg és 1 max 2év múlva add el mert előfordulhat hogy a szalagkábel megadja magát...
-
Peethy
őstag
válasz
ballington #11586 üzenetére
Pedig van több is, Sigma 17-70, 18-50, Tamron 17-50, 28-75...
-
Zozzer888
addikt
válasz
rossz helyen hát!
M42
-
Zozzer888
addikt
válasz
azt beszélik hogy 17-en nagyon torzít, és szakad a szalagkábel benne
-
Peethy
őstag
válasz
ballington #11584 üzenetére
Canonosok szidni szokták, mint a bokrot
Ennyiért már van Sigma 17-70, kicsivel drágábban meg a stabis verziója is (90k körül).
-
ballington
addikt
Mik a vélemények erről az obiról: 17-85/4-5.6 IS USM 60e Ft-ért?
-
m3ss
veterán
válasz
Zozzer888 #11579 üzenetére
lehet azt kellene amugy. csak azzal azert nem lesz olyan kenyelmes, mintha tekergetnem a zoomot. egy 55-200-on. teszem azt epp egy lepket fotozok kozgyuru nelkul, meglatok vmit amihez nagyobb nagyitas kellene, es szedhetem le az obit, kozgyuru fel...
de amugy lehet ez a megoldas lesz, ugy is ritkan kell kozgyuru + raynox setup. -
gab.m
senior tag
Értem, értem. Szerintem mindenki hasonló cipőben jár, de. Én tegnap jöttem haza egy 3 napos nyaralás-féléről, és elvittem majdnem mindegyik obimat: 18-200, 28-75 2.8, 50 1.8, és a legújabb Tokina 20-35 2.8at. Sokan azt mondják a 18-200al kapcsolatban, hogy úúú de jó ez a nagy zoomátfogás, egy obival szinte le lehet tudni mindent, stb. Nos, egyszer raktam csak fel a 18-200at, csupán a 18mm miatt amikor éjjel csillagokat fényképeztem, de még annak az elején, és a végén is inkább a Tokina volt fent, úgy, mint mind 3 nap, egyszerűen ráolvadt a D200-ra, nagyon szeretem ezt a kombót, és bejön ez a két standard látószög, nagyon (kb. ekv. 35mm és 50mm).
Amiért ezt leírtam, az az, hogy szerintem mindenkinek van egy obi, vagy egy látószög ami a szívéhez, és a fotós látásmódjához közel áll, és az esetek 80-90%-ában nem is kezd objektívcserélésen gondolkodni. -
m3ss
veterán
uwa az mindig is kellett, nyaralas elott kellene vennem egyet
nem akarok nyaralas utan napokig hdr panoramakat illesztgetni 18 kepbol
makro setupommal vegulis elvagyok, csak tegnap elovettem megint a szuleim fuji6500-at, es megint radobbentem, hogy tul kicsi a nagyitasom dslr-el..
kellene nekem minden, tele, makroobi, uwa, csak a hobbik/kiadasok szama vegtelen, a love meg veges -
gab.m
senior tag
-
m3ss
veterán
tokina 12-24-rol velemenyek? 90e korul? vagy inkabb sigma 10-20-ban gondolkodjak?
-
m3ss
veterán
lehet eltotte vegig kellett volna olvasnom a topicot, most olvasom, hogy van 18-55-od is...na mind1
mutathatnal peldakepeket, mert valszeg benned van a hiba, ha "nem eleg eles" a 18-55. rekeszelve meglepoen eles kepeket lehet csinalni vele, jo kis obi az f8 kornyeken.
en azt a tanacsot tudom adni, hogy postolgassal forumokban, nezegess kepeket, olvass konyveket stb, aztan ha fejlodsz kicsit, megerted mi a rekesz/fokusztav stb konnyeben tudsz majd celobjektivet venni..
de amugy a 35 1.8g amit ajanlott itt vki tenyleg jo univerzalis obi lehet amennyiben kell a fenyero/hattermosas...de tajkepezni sztem altalaban szuk lesz. -
m3ss
veterán
válasz
kovaripeti #11570 üzenetére
en csak most kapcsolodtam be, lehet mar irtad, de nem lattam...mit akarsz fenykepezni? kb ezen mulik leginkabb, hogy milyen obit szeretnel. par kep amiket csinaltal? postolgass a kezdo/halado fotos topicba, attol fogsz jobb kepeket csinalni
nyilvan nem szukseges 450 ezres objektiv egy kezdonek, attol csak kicsit lesz jobb a kep amit csinalsz..
objektiveknel ne felj a hasznaltaktol, ha korrekt eladotol veszed nincs gond, elegge strapabiro cuccok.most latom tajkepezni akarsz, arra jo lesz a 18-55 vrII, jol kiegesziti fokusztavban az 55-300-adat, felesleges lenne sztem a 18-105 tobbletkoltsege, ha ott az 55-300.
nyitva lehet kicsit jobb kepe van a 18-105-nek mint a 18-55, de 99%-ban ugy is rekeszelni fogod f8 kornyekere, ugyhogy mind1. esetleg ha kevesled a 18mm-t vmi sigma 10-20, tokina 11-16, tokina 12-24-en elgondolkozhatsz, 100-150e-bol kijonnek.
sztem kezdokent vegyel nyugodtan egy 18-55-ot, aztan majd ha arra eszmelsz hogy kevesled a 18mm-t alul, meg mindig kiszallhatsz a 18-55-bol kb 1-2e huf bukoval... -
TayRol
nagyúr
válasz
kovaripeti #11570 üzenetére
sokkal szebb képet szeretnél? sokkal több pénzre lesz sajna szükség. mondjuk úgy 450e kb. (a fent említett 24-70/2.8).
-
Zozzer888
addikt
válasz
kovaripeti #11564 üzenetére
már megírtuk múltkor is hogy képminőségre ugyanazt kapod.A 18-55 "képével" elégedett voltál?
-
m3ss
veterán
válasz
Peethy #11566 üzenetére
ez a 17-70 elgondolkodtatott, jo lenne par mm lent is, meg rayox-al szeretnek nagyobbat nagyitani, ezert kellene 55mm-nel nagyobb fokusztav. de hat ez az obi is nagyobb szuromeretes...nem is tudom igy milyen obit vegyek raynox melle, kb 55-200 maradt csak mert 18-105 is nagyobb szurometet..multkor probaltam a raynoxot canon 18-135-tel, es vignettalt
-
atok666
őstag
válasz
Ha nagy durranast varnal egy 18-105 tol a 18-55 utan, akkor mekkorat szolna egy 24-70/2.8?
Atok
-
Peethy
őstag
válasz
Ne várj nagy durranást, ennyiért megvehetnéd a 17-70-est 2,5 év garanciával 85ezerért, amiben mondhatni nem lenne rizikó, na az nagy durranás lenne. Így kb. ugyanolyan képet kapsz, meg pluszba 50mm-t.
-
TayRol
nagyúr
válasz
kovaripeti #11563 üzenetére
minőségben ez is jó. ha mást vagy szebbet akarsz akkor több pénzt kell kiadnod érte vagy használtan kell vásárolnod. 18-55-höz képest óriási javulást ne várj.
-
TayRol
nagyúr
válasz
kovaripeti #11561 üzenetére
Ugyan az a két obi csak eltévesztették a leírását. Ha ujat akarsz és D3000-ed van ennyiért jobbat nem tudok. Vedd meg az olcsobbat.
-
TayRol
nagyúr
válasz
kovaripeti #11559 üzenetére
ugyan az a kettő. csak az olcsóbbik egy kitobi volt, kvázi max. egy fehér doboz a csomagolasa mig a masik csilli-villi dobozban van. nyugodtan veheted az olcsobbat is.
-
kovaripeti
aktív tag
Na most aztán bele kell húznom, mert eladtam a 18-55-ös kitobit, és megyek nyaralni 3 hét múlva. Itt vagyok objektív nélkül.
Segítsetek! Szeretnék 100.000 körül maradni, újban gondolkodok, csak kirándulásokhoz kell, nem akarok több száz méterről madarakat fényképezni, csak amit látok. Amatőr kattogtató vagyok, de azt szeretem minőségben csinálni. Mindig csak a nagyon jó képeket tartom meg. Ha egy 18-105-öst veszek az is jó? Vagy azzal minőséget még nem lehet elérni? Nem kell nagy zoomos. A minőség a lényeg, és új legyen ne használt.
2. kérdés: ebben
és ebben
mi a különbség? Mert én ugyan annak látom, mégis az egyik 10.000 ft-tal több, pedig egy helyen van.
Megérné azt is megvenni? Vagy azzal nem csinálok minőségi képet? Légyszi ajánljtok, mindent megnézek. Köszönöm. -
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti #11553 üzenetére
-
kovaripeti
aktív tag
válasz
kovaripeti #11552 üzenetére
Ja újat nézem.
-
Peethy
őstag
válasz
penomope #11549 üzenetére
Sigma 17-70 f/2.8-4 OS HSM használtan 100e alatt van és jó alternatíva lehet, de a fókuszt ellenőrizd le több gyújtótávolságon is, hogy pontos-e. Nem muszáj, hogy DX legyen, mert ez azt jelenti, hogy az FX képkört nem rajzolja ki. Viszont ami FX-et kirajzolja, az biztos ki fogja a DX-es szenzort is. Fontos viszont, hogy legyen benne fókuszmotor, ez Nikonnál AF-S jelölést jelent.
-
penomope
csendes tag
Üdv. 2 kérdésem lenne. Lehet , hogy másnak ez természetes, de én egy kezdő, de lelkes fényképező vagyok:
1. Kb 1 éve vagyok tulajdonosa egy Nikon3000 fényképezőnek. Azon egy DX-es 55-300-as obi van csak. Most nézegetek mást is, annak is DX-esnek kell lenni?
2. Tudnátok ajánlani valamit, ami a tájkép fotózáshoz (ezek közeli hegyek-völgyek-erdő) most a legjobb, ami kiemeli a képet? A messzi képhez ott a 300-asom. Ja és esetleg a beltérbe is jó legyen, mert szeretném megúszni egy obival. Mondjuk maradjunk 100.000-en belül. -
k1csi
senior tag
válasz
fattyu #11544 üzenetére
Nagyonjó fényerős obit ezen a gyutávon ebben az árkategóriában nehezen fogsz találni (legalábbis Canonra).
Sigma 30 1.4 sem jobb, pedig az újabb, dedikált crop stb.
35 f/2 amit ki is hagytam a listából is kb. ezt tudja.Persze a vadiúj Nikon 28 1.8 jobb. Amit ugye aligha találsz meg használtan és nem éppen olcsó.
Fényerős nagylátó úgy tűnik kemény dió a gyártóknak.
-
fattyu
veterán
válasz
ballington #11543 üzenetére
az a 28as a legtrágyább obi amit a canon kiadott kb evör... csak úgy megemlítem. photozoneon nézzél tesztet. ergya tréfa az nem üveg.
-
k1csi
senior tag
válasz
ballington #11538 üzenetére
28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 100/2, 100 2.8 (1:1 macro).
Sajnos a Canon ezek közül csak a makrót újította fel (pl. ellentétben a Nikonnal).Itt linkeltem néhány oldalt ahol lehet nézegetni.
A legfontosabb az lenne, hogy eldöntsd milyen gyutáv kell neked ill. kell-e egyáltalán makró.
A makrót egy kicsit lehet még fokozni pl. Kenko TC-vel (pl. 1.4:1), ami akkor lehet érdekes, ha egyébként is használsz teléhez TC-t (ami ugye fényerőveszteséggel ill f/5.6 felett az AF elveszésével jár).
-
spanyoll
addikt
válasz
ballington #11538 üzenetére
ne térj át a sötét oldalra
-
ballington
addikt
Canon-ra milyen jó kis fixek vannak, amik használtan még 100 alatt mozognak?
-
TayRol
nagyúr
na megjöttem a napfényes Siofokról.
az aláírásommal kapcsolatban nem tud segíteni valaki?
-
spanyoll
addikt
válasz
kovaripeti #11532 üzenetére
-
atok666
őstag
válasz
kovaripeti #11512 üzenetére
A "nem kétséges, hogy melyiket" arra irtam, hogy, ha le szeretned cserelni a 18-55 ot akkor 18-105 re csereld es ne az 55-300ra. Cropon a kezdo 55mm tul szuk, a 18-105 messze univerzalisabb. Elesebb kepeid nem lesznek se a 18-105 se az 55-300 obival. Ha jobb kepeket szeretnel, akkor pl 35/1.8 vagy 50/1.8G esetleg (jo) melyen a zsededbe nyulsz es veszel vmi gyors Nikon zoomott (bar cropon nem vmi rozsas a helyzet).
Az 50/1.8 at hasznalhatod pl. portrekhoz (szepen szetmossa a hatteret), a 35ost meg mondjuk street fotozni, esetleg belterben - kevesebb fenyben - fotozni vaku nelkul, stb.Atok
-
BiriBum
őstag
válasz
forceberg #11528 üzenetére
Itt a szaktársak 95%-ának APS-C gépe van, így az összehasonlítást ennek megfelelően lehet értelmezni.
Az objktív abszolút fényereje nem változik meg attól, hogy mire csavarod fel, ugyanannyi fényt fog beengedni. A DOF azonban tényleg más, de az sem drámaian, főleg nem egy 50-es fixnél. [link]Ezért hülyeség az a megközelítés, hogy 2,8-assá változik a fényerő APS-C-n.
-
Fandango
veterán
-
A Zéé
addikt
válasz
kovaripeti #11518 üzenetére
Afféle "alap" objektív.
Én már voltam vele várost nézni, állatkertet végigjárni, meg csak úgy fotózgatni is. Többet kell gondolkozni vele, mert tényleg nem csak az van, hogy tekered a zúmot, de én nagyon szeretem ezt az obimat.
Képek vele -
fattyu
veterán
válasz
kovaripeti #11518 üzenetére
ekvivalens 50 1.8. mindenre kicsit.
Sokat segít megtanulni komponálni és átgondolni képeket, nem csak tekergetni a zoomot.
-
kovaripeti
aktív tag
No és akkor a 35/1.8 melyik fotózáshoz a legjobb?
-
Balinov
titán
válasz
kovaripeti #11514 üzenetére
igen, pontosan erre. Otthoni beszerezhetoseget majd tobbiek mondanak (latom ez megtortent), en kulfoldon elek
-
szeva000
addikt
válasz
kovaripeti #11514 üzenetére
ez az...a bolt is megbízható,én tőlük vettem a giottos állványt+fejet anno nagy kedvezménnyel
-
szeva000
addikt
válasz
Nomeg számolj a DX-es gépen az 55mm 80mm lesz...az meg elég sok.Ha több funkcióra kell,akkor inkább egy 18-105 és majd veszel hozzá egyszer egy 70-300-at
-
Balinov
titán
válasz
szia, ha ez fontos szempont (marpedig a csalad az!), akkor en a 18-105VR-ben gondolkodnek. Minosegben nem rosszab (sot ahogy nezegettem teszteket tobbnyire jobb is) a 18-55VR kitobinal.
Megintcsak ismetelni tudom magam (nem neked szol
) de en is eloszor az 55-200VR-t vettem a kitobi melle, amit masfel ev alatt talan 5x, ha hasznaltam, viszont a kitobinal neha hianyzik a nagyobb atfogas, ezert vettem a heten egy 18-105VR-t hasznaltba
-
kovaripeti
aktív tag
válasz
atok666 #11510 üzenetére
Sokat kirándulunk a családdal a hétvégeken, arra szeretnék valami mást. Mondjuk milliomos nem vagyok, azért is gondolkodok sokat, hogy mit is csináljak. Meghírdettem a kitobit 25.00-ért, 18-ért vinnék de azért mégsem adom oda. 1 éves, szinte nem is használtam. Na mindegy.
Most azért gondoltam, hogy valamelyiket a kettő közül kellene megvenni, és akkor valamit léptem előre. Mondjuk még így is bajba leszek a közelképeknél, mert azt is jó lenne megturbózni, mert nem olyan élesek a képek. Mire gondoltál, hogy "nem kétséges, hogy melyiket"?
A 35/1.8 melyik téren jó? -
atok666
őstag
válasz
kovaripeti #11507 üzenetére
1. Imho, minosegben ugyanott leszel mint a kitobival, csak eppen mas zoomtartomanyban
2. Jo mindkettoEl akarod adni a kitobit es megvenni helyette a ketto kozul valamelyiket? Vagy a kitobi melle szeretnel a ketto kozul valasztani (mert akkor nem kerdeses, h mellyiket)
Szerintem vegyel hozza egy 35/1.8 at ha minosegbeli javulast szeretnel.
Az idealis kombo talan egy 18-55+ 55-200 + 35/1.8 lenneAtok
-
Sefter
veterán
válasz
őőőő...miért szeretnél másik objektívet?
egyébként:
1., használ, igen
2., jó a gépedhez, csak mindkettőnek más a "szakterülete"... -
Balinov
titán
válasz
szia, nyugodt lehetsz, mindket obi jo a D3000 vazhoz.
-
kovaripeti
aktív tag
Sziasztok.
Van egy Nikon D3000 AF-S DX 18-55 f/3-5.6G VR kit fényképezőgépem. Kinéztem hozzá két obit, még nem tudom, hogy melyiket válasszam.
[link]
[link]
Két két kérdésem lenne:
1.Itt használ-e valaki ilyet, és van-e tapasztalat mindkettőhöz?
2. Mindkettő objektív jó az én gépemre? Csatlakozásilag. Nem nagyon értek hozzá, csak nehogy megrendeljem valamelyiket, és nem is ehez a géphez való, mert akkor szívrohamot kapok -
aor
tag
válasz
SchumiBácsi #11500 üzenetére
jól megfogalmaztad...iszonyú szemcsések lettek e képek.
egyébként szeretem, nincs különösebb bajom vele...nappal
de ez a gyertyafényes fotózás nem jött vele össze, mert hogy egy leányt fotóztam, kíváncsiságképp, vajon rágerjedek e a portrézásra, de asszem maradok a természetnél. -
-
Kedvenc obiteszt oldalam
Azonnal felmérhető különbségek... ha valaki eléri náluk hogy legyen benne canon efs 55-250 IS, illetve 15-85 IS USM teszt, adok egyet neki
Felül lehet típust váltani, rekesz/gyutáv lent adja magát.
Ez is jó, de nekem a másik jobban tetszik.
Végül keresőmezőben pár adat az obirol és lehet vizsgálgatni.
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11500 üzenetére
ehhez van valami "leírat a neten" hogy melyik obi melyik rekesszel adja a legszebb képet, vagy csak tapasztalat?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos cigaretta 🔞
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Nintendo Switch 2
- The First Berserker: Khazan
- Motoros topic
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 13400F / 32GB DDR5 / RTX 4070 Super / 1TB SSD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged