- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zozzer888
addikt
-
BiriBum
őstag
válasz
atok666 #10991 üzenetére
Ez az érvelés nem túl életszerű. Pont a sporthoz kell a stabilizátor. Egyedül a makróhoz nem kell, sőt autófókusz sem, állvány viszont kötelező. Egy 300-as változó fényerejű telét csak verőfényben tudsz kitartani vagy az ISO-t kell az egekbe csavarni.
A komoly sportfotósok nagyobb gyutávnál monopodot használnak.Canon sportfotós objektívek:
EF 200mm f/2.0 L IS USM
EF 300mm f/2.8 L IS USM
EF 400mm f/2.8 L IS USM
EF 500mm f/4.0 L IS USM
EF 600mm f/4.0 L IS USMNikon:
AF-S VR 200mm f/2 G IF-ED
AF-S 300mm f/2.8G ED VR II
AF-S 400mm f/2.8G ED VRMindenütt ott az IS vagy a VR, annak ellenére, hogy százezres-milliós, fényerőbajnok lencsékről van szó.
-
k1csi
senior tag
válasz
fulton #10992 üzenetére
Nagyobb vaku inkább a nappal szemben derítéshez kell.
Beltérben fel tudod csavarni az ISO-t.Egyébként diffuzorkupak helyett (ha nem lehet indirekt vakuzni mert szines vagy túl távol van pl. fal) sok esetben jobb pl. az aláírásomban lévő DYI ill. hasonló diffuzor. Az legalább nem vesztegeti (szórja összevissza) el a fényt.
Készen is lehet hasonót kapni aranyáron:
http://www.litegenius.com/models.htmCsodát ettől sem kell várni, ha közel van a háttér árnyékot fog hagyni.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
fulton #10994 üzenetére
igen, tompítja és szórja. ráhúzós, ilyen vágottpiramis alakú, téglalap alapú formát használtam, fehér szövettel (nem tudom mi a pontos neve)
a haj és a bőr szépen kisimul, nem egy hosszú csíkban fénylik, mint a nyers vakunál
nem beszélve az árnyékokról, szépen elsimítja az élét.
-
fulton
addikt
válasz
Mr.Csizmás #10993 üzenetére
egyébként van deritőlapja nem? Diffuzor...az ami tompitja a fényt? Bocsi a láma kérdésért de vakuban még gyerekcipőben járok
-
fulton
addikt
mit gondoltok, pl esküvői fotózáshoz, templom stb..elegendő egy Canon 430 vaku? Vagy kell az az 580 as?
-
atok666
őstag
válasz
BiriBum #10981 üzenetére
Stabilizator nelkul is elvagy (bar attol fugg mire szeretned az objektivet hasznalni). Televel tobbnyire vagy sportot fotozol, ahova ugye folosleges a stabilizator vagy mondjuk allvanyrol ahova megint csak nem szukseges.
Stabi jol johet ha mondjuk a gyerkocot fotozod az iskolai fellepesen, vagy esetleg borus idoben allatokat az allatkertbenAtok
-
A Zéé
addikt
Olcsó telének ott az Nikon 55-200 VR, használtan 45k környékéért.
All roundernek Nikon 18-105 VR, 50k környékén használtan.
Olyan obit nem kapsz, ami makró is meg madarászós nagytele is egyszerre. Pláne nem 60k alatt.
Egy Raynox előtétlencse mondjuk nem tudom mennyire tenné alkalmassá közelfotókhoz az 55-200-at, meg mennyit rontana a képminőségen, de játszani jó lehet. És még talán bele is férnél a 60k-ba. -
válasz
Mr.Csizmás #10985 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az APO DG Macroval azonos. Bár az APO és a sima DG között is csak az alacsony szórású lencsék számában van különbség. 1 ill. 3db.
-
Mit szeretnél makrózni?
Ez a Sigma, hibátlan példányról beszélve egész jó 70 és kb. 200mm között.
2-300mm-en közelre fókuszálva tisztességes képe van. Ráadásul 1:2-es leképzést tud. Igen jó munkatávval.
Lepkékhez pl. pont jó lehet!
Még egy picivel jobb, de drágább is az APO verziója.
Vagy ez a kategória a Tamron 70-300mm Di LD Macro is.
Ezek egyetlen hátránya, hogy nincs bennük stabilizátor, de egyik stabis tele sem tud 1:2-es leképzést. -
BiriBum
őstag
válasz
Mr.Csizmás #10982 üzenetére
Az amúgy sokkal jobb minőségű, de a topiktársnak Nikonja van.
-
Domxc
senior tag
Sziasztok! Mennyire ajánljátok ezt a fajta objektívet?
A 18-200-asok közül nézelődök, viszonylag olcsón szeretném megúszni, 50-60 ezer forint alatt.
Annak is örülnék ha esetleg ajánlanátok pár mást is Nikon D3100-as vázra. -
Novics
senior tag
válasz
Degeczi #10953 üzenetére
Aztaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... és tényleg forog!
Eddig nem is figyeltem. Igen, Nikkor 18-55-ről van szó. Akkor megnyugodott a kicsi lelkem.
(#10954) csakb Be nem takar, mert ki is lett próbálva. Arra gondoltam, hogy azt szívtam meg, hogy nem a legjobbat vettem rá.
Köszi a felhomályosítást mindenkinek!
-
nmilan
csendes tag
nikonhoz keresek makró objektívet, ár/érték arányban szerintetek melyik éri meg a legjobban?
-
fulton
addikt
Arra gondoltam, vennék egy Canon 35mm f2 obit, a meglévő 15-85mm, 85mm obi mellé. Mit gondoltok? Amolyan portréknál és egyébb helyeken jól jöhet.
valami vélemény erről az obiról, nyitott rekeszen éles képe van?
-
copass
veterán
sziasztok, felkértek egy fotózásra, színpadon kellene táncosokat (amatőr társastánc) fotózni. szívesség lesz ingyér, szóval kikötöttem hogy ha trék lesznek a képek, nincs vernyogás!
canon 1100D-m van, úgy gondolom hogy az EF 50mm 1.8 II elég lesz a színpadi képekhez,nézőtérről, de viszek egy M42 Vivitar 28mm 2.5 csoportképekhez. vaku nélkül akarom megoldani a dolgot.
Persze tisztában vagyok azzal hogy ha fizetős munka lenne akkor kellene rendszervaku,tartalékaksi,tartalékváz,stbstb.azért egy tartalék sd kártyát azért viszek!
Érdekelne a véleményetek hogy jól gondolom-e a dolgokat. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Novics #10952 üzenetére
Nikon 18-55? annak forog az eleje fókuszáláskor, ezért kell a tölcsér alakú
egyébként a mai frontlencse bevonatok mellett már nincs olyan jelentősége, mint régebben (hacsak nem rontja vki szándékosan a helyzetet UV szűrővel), ma már nem okoz nagy különbséget, csak ha tényleg nagyon erős fény éri a frontlencsét (a gyengébb minőségű bevonatok idején közvetett, visszavert fény is sokat tudott rontani a kontraszton)
-
Novics
senior tag
válasz
Degeczi #10951 üzenetére
Hogy én erre nem gondoltam!
Logikus. Sőt! Kredenc.
Akkor ezek szerint megszívtam, hogy tölcsér formájút vettem az 18-55-höz? Elvileg gyárilag is olyat adnak hozzá. Legalábbis azt mondták az Optiformban. A 55-200-hoz viszont tulit kaptam.(#10950) Dr V: Nem a frontlencsét érő direkt fény ellen van a napellenző? Én úgy gondolom, hogy az érzékelőig csak akkor jutna el direktben, ha pont a Napra irányítjuk az obit.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Novics #10949 üzenetére
azért nem, mert ahhoz, h a kép sarkaiban a legnagyobb látószög mellett se vignettáljon a napellenző, tölcsér kivitelben csak akkora lehetne, mint amit ott, a sarkokban látsz, a "tulipán szirmai" között
az pedig nagyon kevés, alig árnyékol valamit - holott a kép magassága kisebb, mint a szélessége, vagyis alul-fölül (márpedig a Nap leárnyékolása szempontjából többnyire ez utóbbi a legfontosabb) nagyobb "levél"-re lenne mód, anélkül, h belelógna a képbe
a tulipán forma tehát az árnyékolási lehetőség kioptimalizálása, csúcsra járatása - de persze csak akkor lehetséges, ha nem forog a frontlencse
hosszabb gyutávról induló telénél mindez azért nem lényeges, mert az amúgyis szűk látószöge miatt sima tölcsérből is viszonylag magas tehető rá
-
Novics
senior tag
Lehet, hogy hülye kérdés, de miért jó a tulipán forma a napellenzőknél? A sima "tölcsér" jobban árnyékol, nem? Itt oldalról kevésbé van védve az objektív.
-
Zozzer888
addikt
el vagyok szomorodva
azért köszi
-
Zozzer888
addikt
Vajon ez számottevően jobb mint a canon 18-55 II ?
-
Darko
senior tag
Erről van valakinek valamilyen infója:
Sigma 70-210mm 2.8 APO
Ugye ebben nincs motor, de motoros vázakon van AF.
Rajz, élesség, AF sebesség stb ... érdekelne -
Degeczi
nagyúr
válasz
kulerr #10941 üzenetére
rövid guglizással kiderül, h valóban más fölirattal legyártott Tamron 17-50-ről van szó, a motor nélküli első változatról
így valszeg ugyanaz érvényes rá, mint a Tamronra: jó obi, ha egy jó példányt sikerül kifognod
(pl. annak idején 4 db-ból sem találtam egyet sem, ami D90-en ill. D300-on stabilan, megbízhatóan fókuszált volna - másoknak meg olyan szerencséje van, h elsőre olyat sikerül) -
kulerr
őstag
Sziasztok!
A Promaster 17-50 f2,8 valakinek mond valamit ez a márka?
Teljesen sötétben tapogatózok ebben most igazából csak most hallottam ilyen márkáról.
Teljesen úgy néz ki mint a Tamron 17-50-ese, de nem tudom hova rakni ezt a lencsét.Valaki hallott erről valamit? Esetleg valakinek tapasztalata ilyen obiról vagy erről a márkáról?
Érdemes megvásárolni esetleg? -
Darko
senior tag
válasz
TayRol #10931 üzenetére
35mm 1.8G-met cserélném le a Tamron VC-s verzióra, hajlandó vagyok egy kis minőségbeli kompromisszumra a zoom miatt. Persze csak kicsit. Nehéz eldönteni hogy mennyivel másabb a fixemhez képest. A problémám onnan ered, hogy nem csak én fotózom a géppel, hanem a párom is, és mindig "kiakad" ha a fix van rajta és nem tud zoomolni. Van egy N 18-200 VR-em, de majd ehelyett is szeretnék valami mást. Talán. Meg vagyok elégedve, de most még "keresem az utam" periódusomban vagyok.
-
Darko
senior tag
válasz
TayRol #10929 üzenetére
Na hát még a Sigma 18-50
A Tamron 17-50 2.8 Non VC vs. 17-50 2.8 VC teszjéből mintha a VC nélküli produkálná a jobb képminőséget. Ez létezik, vagy csak éppen milyen példányt fogtak ki a tesztelők?
szerk: mennyire lehet hinni ezeknek a teszteknek? Tamron 17-50 2.8 Non VC vs. Sigma 17-50 2.8 HSM tesztből is a tamron tűnik jobbnak.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
forceberg #10926 üzenetére
0 tudás azért nem (~10 év filmes gyerekkortól már + digi), de azzal kezdtem a mondókámat nekik, hogy amatőr hobbifotósnak tartom magam, ennek tudatában kérjenek fel. aztmondták, hogy ne szokványos legyen, mert azt a pro műtermis letudja, csak fotózzak érzés szerint.
-
Darko
senior tag
Amúgy mennyit kérnek manapság a fotósok egy esküvőért? Tól-ig érdekelné egy ismerősömet.
Szerk: viszont idevaló kérdésem is lenne:
Gondolkodok egy fényerős alapzoom objektíven. Alternatívák:
- Tamron 17-50 2.8 VC
- Tamron 17-50 non VC
- sigma 17-50mm f/2.8 (ebből hányféle van?)
- Sigma 17-70 2.8 - 4Tudna valaki segíteni abban, hogy melyiknek mi az előnye illetve hátránya? Melyiknek szebb a képe? Illetve melyiket egyszerűbb szervizeltetni?
-
válasz
Mr.Csizmás #10925 üzenetére
Bátraké a szerencse, avagy akinek van bőr a képén 0 tudással bevállalni, és lesz 1-2 jó képe, még be is futhat! Nem csak a fotózásban van ez így, sajnos!
-
A Zéé
addikt
Amúgy ezt annyira furcsállom, hogy egy csomóan, akik vesznek egy déeselert, már egyből esküvőket akarnak fotózni
Csábító a jó pénz, meg mittudom én, de azért na.... Ezt csak meg kéne hagyni a hivatásosoknak. -
válasz
fulton #10916 üzenetére
APS-C-n, Canon 17-55 f2.8 IS
Előbb bele kellene ásnod magad jobban a fotózásban, mielőtt esküvővel álmodsz. Esküvői fotózásra nem objektívet szoktak ajánlani, hanem az ember tudja milyen üvegeket kellene megvennie (direkt írtam többes számot), és próbálja rá összeszedni a temérdek pénzt.
-
fulton
addikt
kiváncsi lennék a véleményetekre. Nézegettem a 15-85mm és 17-55mm obit teszt oldalakon, nekem az jött le a 15-85mm obi jobb képet ad az egész képet nézve mint a 17-55mm obi(ami kicsit jobb középen de távolodva szélek felé..a 15-85 jobb. Nektek erről mi a véleményetek?
Esküvői fotózásra milyen obit ajánlanátok? 24-104mm obi? Annak milyen a háttérmosása? Vagy megfelelne a 15-85mm obi is?
-
aleister
veterán
-
fulton
addikt
tudok olyan linket amit letöltve ellenőrizni lehet a fókuszt? ilyen teszt kép
-
Novics
senior tag
válasz
kiskornel #10907 üzenetére
Nem szeretem a franciákat.
Persze ez irreleváns.
Mintha azt olvastam volna, hogy a lapszűrők mellett juthat be fény, és ezért ilyen célra nem annyira használhatóak, mint egy "tekerős". És gondolom darabja 6k, és ha az ember szeretne 3-4 félét, akkor ez már egy fél vagyon. Mondjuk az átmenetesnél biztos, hogy sokkal jobb, hogy te állíthatod be, hogy hol legyen az átmenet, és nem fix a dolog.(#10908) forceberg: Én is valami hasonlóban bízok, hogy egy olcsóbb sem ront annyit a képen. Polárból mondjuk egy B+W-m van, arról jókat olvastam. (Azt hiszem.
) Egy nagylátó előtétlencsével is szemeztem, de abból már tényleg csak valami jobban vennék, arra meg most nem fussa. Meg akkor már inkább egy manuális obit vennék. (Ha már új digire úgysem fussa.
)
Egy kérdés. Full Frame obit lehet tenni DX formátumú gépre is, csak felesleges, nem? Pusztán elméleti a kérdés.
-
válasz
kiskornel #10905 üzenetére
Mindez kb. csak pixelvadászva igaz az én tapasztalataim szerint.
Némi élességet nyilván elvesz az olcsóbb szűrő, de ha nem kroppolsz és nem egy alapból lágy obi elé teszed, még használható marad a kép.
Én a Soligor Blue line-t és a Hoya Pro1(nem digital) Super-t néztem meg. -
kiskornel
addikt
válasz
Novics #10906 üzenetére
Cokin lapszűrő. 6k-s árban mennek, Francia termékek. Az eredetik faintosak. Utángyártottal még nem taliztam, bár amennyit várnom kellett / kell rájuk, lehet, hogy bepróbálkozok a kínaiakkal.
Az átmenetes szűrő esetén meg ez a megoldás kell, és kész. Itt lehet állítani az átmenet magasságát is, nem kötelezően középen van, mint a csavarós szűrőknél.
-
kiskornel
addikt
válasz
padi68 #10904 üzenetére
jaja. Ez az alap változat.
Én is megnéztem a képek adatait, és BiriBum kollégának igaza lehet. Ha kézből fotózol, fényszegény helyen, épp csak elfogadható értékekkel, CPL mellett már kimész a tűrésből. Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy elsődleges feladata a szűrőnek a fény csökkentése.
Állványra téve teszteld, LiveView + max belenagyítás mellett... Vagy napfényes környezetben. Ha ott is jelentkezik, akkor cseréld le márkásra.
Én először 7k-s CPL-t vettem, és egyszer csak azt vettem észre, hogy életlen a kép LiveView nézetben. Nem lehetett beállítani élesre a képet. Mikor éles lett, akkor a pár pixeles messzi tárgyak elnyúltak felfelé. Ha meg visszább fókuszáltam, életlen lett a tárgy, de az alakja rendbe jött. Lekaptam a CPL-t, és megkönnyebbülten sóhajtottam fel, hogy nem a méregdrága obim ment tönkre.
-
BiriBum
őstag
válasz
padi68 #10902 üzenetére
Szerintem egyszerűen bemozdulásos életlenségről van szó. A záridő 1/25 és 1/13s - még stabival sem lehet kitartani (58 és 62 mm *1,5). Emellett ilyen közeli fotón szinte nyitott rekesszel nem minden van benne az élességi zónában.
Szabad téri verőfényes f10 körüli rekesszel készült fotón lehetne jól lemérni, hogy jó-e a filtered vagy sem.. -
BiriBum
őstag
válasz
padi68 #10899 üzenetére
1. Nem volt kitéve extrém meleg hatásnak, nem ejtetted-e le?
2. Ha simán átnézel rajta, homályos a kép?
3. Nem az téveszt meg, hogy a filter által elvett 1-2 stop fényerőcsökkenés miatt a záridőd hosszabb, mint amit ki tudsz tartani és bemozdulásos életlenség jön létre?Tölts fel 1-2 képen filterrel és anélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bluetooth hangszórók
- Alkoholista nevelde
- Wise (ex-TransferWise)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- sziku69: Szólánc.
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magyarított Android alkalmazások
- További aktív témák...
- Sony FE 24mm 1.4 GM
- Olcsóbb lett! Nikon D3300 + Nikon 18-300mm f/3.5-6.3 G AF-S DX ED VR objektív + tartozékok
- Fujinon XF 50-140mm f/2.8 R OIS WR
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Eladó Formei sky blue 2.72 X 11m-es kék papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest