Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SchumiBácsi
őstag
Azért annyira nem leírandó a 18-55 kit, csak együtt kell élni a hátrányaival...
28 és 35 mm-en a legszebb a rajzolata 5.6-on, 18-24mm kicsit rosszabb de még megfelel.
55mm-en na ott tényleg beüt a menykü, oda a legszebb rajzolathoz 8-11 rekesz kell.Szürkületben ez nem éppen szerencsés. Sok szép képet lőttem vele, de ha végre valahára megjönne a 15-85mm USM azzal még szebbeket fogok

-
Na nézzük akkor...
Az a 17-70 OS-es 1:2,7-es leképzést tud max!
A 40mm-es makró pedig 1:1-est, azért nem mindegy.
Annyira nem hinném, hogy sokkal jobb lenne a rajza tájképeknél, ahol lehetőség szerint F8-ra rekeszelve használnád úgyis. Szóval oda az a plusz fényerő nem nagyon kell szerintem. Két obival még könnyel lehet boldogulni, ha szerzel egy akkora övre tehető obitokot, amiben külön-külön mindkét obi elfér. -
zool1
őstag
válasz
forceberg
üzenetére
Hogy miért is? Hát nézzük. A nikon 40 mm objektív közelpontja kb 16 cm körül van, míg a sigma 17-70 2.8-4 hsm macro objektívvé ha jól tudom 20 cm körül van, tehát kb olyan képeket produkál, mint a 40mm macroobjektív. A nikon 18-105, pedig azért váltaná le, mert jobb a fényereje, és az objektív 105 végét, nem is nagyon szoktam használni. Meg ha minden igaz, de javítsatok ki ha nem így van elvileg szebb képet/rajzolatot is ad. Így túrázáskor nem kell kompromisszumot kötni, hogy a macroobjektívet viszem vs 18-105-t. Arról meg nem is beszélve, hogy az egész cucc a túrázáskor, tudja ám húzni a hátizsákot rendesen. Nem azt mondom hogy nem bírom el, de feleslegesen, nem akarok cipekedni. Ezek lennének az "érveim", de még gondolkozok rajta.
-
Fandango
veterán
Nem tartozik szorosan a temahoz, de en is akartam itthon rendelni egy Canon 50mm f1.8 obit, vartam ra kb. 1 honapot ami alatt leveleztem a kereskedovel, es mindig azt a valaszt kaptam, hogy hianycikk es a nagyker sem tudja megmondani mikor lesz. Ezt megunva inkabb rendeltem egyet ebay-en, ami nem egeszen 2 het utan meg is jott Hong-Kongbol.
-
aleister
veterán
válasz
szeva000
üzenetére
Nem bántottál meg, csak nem értettem, hogy miért akadtál ki azon a 2 teljesen semleges kommentemen. Én utálok politizálni, és örülök, hogy a PH-n nem kell aggódnom, hogy belefutok ilyenekbe.
Én is rengeteg dolgot rendeltem már külföldről, így tudom, hogy igaz amit írsz, csak a véleményed tálalásának a formája volt olyan, ami szerintem nem illik ide.
Egyébként amikor a Tokinát kerestem, szintén hasonlóképp jártam egy bolttal. Megköszöntem nekik, lemondtam a rendelésem. és bekategorizáltam a nevük a 'soha többé szekcióba'.

...de a lényeg, hogy sikerült ezt megbeszélni!
-
szeva000
addikt
válasz
aleister
üzenetére
Bocs,ha megbántottalak,de hogyne húztam volna föl magam,mikor pár óra alatt ekkora eltérés lesz valami X-akta folytán
...
Az meg,hogy rinyálok a magyar gerinctelen kereskedelem miatt,sztem teljesen jogos.Sajna nem csak én vagyok ezzel így.
Nomeg nem árt azért tudni,hogy vannak olcsóbb helyek is,mert nem mindenki olyan szűk látokörű,hogy itthon vegyen mindent.
Úgy gondolom,hogy majd 200k-s eltérés már nem a forint romlása miatt bekövetkezett árrés,hanem a kereskedők gátlástalan üzlete.
Sajnos itt tartunk.
Akkor sem fogok itthon venni ennyiért obit,ha fejreállsz.Főleg ilyen kereskedői hozzáállás mellett.
Igazából a 390-re azt mondtam,hogy oké,ennyiért mehet a dolog...Még az a 30k mínusz a kinti árhoz belefért volna...de ez..... -
aleister
veterán
válasz
szeva000
üzenetére

Pallérozott elmére, gyémánttá kristályosodott logikára vall a kommented.
Ad1. Nem okoskodás, hanem fórum szabályzat.
Idéznék:
"amit tiltunk fórumunkban: minden olyan hozzászólást, amely faji, vallási, nemzeti, nemzetiségi, nemi, politikai, egyéb hovatartozást sért."...valamint...
"A Logout.hu és a Gamepod.hu oldalon megjelenő írásokban, továbbá a Prohardver lapcsalád fórumain és blogjaiban nem kívánunk teret adni direkt aktuálpolitikai, faji, kisebbségi kérdéseknek. Az ezekkel a témákkal kapcsolatban születő tartalmakat törölni fogjuk."Tehát megszegted a fenti szabályzatot. Sőt! Minden egyes alkalommal, amikor előkerül az itthoni vs külföldi vásárlás, előadod ugyanezt a rinyát, ami már elég unalmas. Többször is felhívták már rá mások a figyelmed...most épp én.
Ad2. Amennyiben egy kicsit is értelmezted volna, amit írtam -nemcsak fröcsögsz- feltűnt volna, hogy egyetlen politikai oldal mellett sem köteleztem el magam.
Ad3. Ha letojod mit gondol más egy fórumon, akkor javaslom otthon, spirálfüzetben a naplóírást. Garantáltan nem szól hozzá más.
További szép napot!
-
spanyoll
addikt
válasz
szeva000
üzenetére
Könyörgöm, ne kelljen már politizálni itt. Amit írtál az akárhogy csűrjük csavarjuk politikai tartalommal bír, ami nem ide való szerintem, mások szerint is valószínűleg.
Nem tisztem beleszólni, nem vagyok mod, csak szólok, hogy szerintem ilyen fölösleges dolgokkal indítani egy flame wart, aminek azon kívül, hogy munkát adtok a modoknak semmi értelme nincs.
Nekem is meg van a véleményem a politikai viszonyokról, és sok mindenről, de szerintem nem itt kell ezt kitárgyalni
Ne vedd támadásnak ezt a hszt, csak szólok, hogy szerintem sem kell ide az ilyen. Ennyi
-
Balinov
titán
Sracok, ezt tenyleg nem itt kene. Oke, hogy objektiv szemmel kell a vilagot figyelni, de ezt inkabb a RING Topic - Boxoljuk le! c. topikban kene
-
fattyu
veterán
Azt azért tudni kell hogy az sem lesz egy fókuszbajnok...
Szerk: azt értem már az árat, de jól értem van manuál 50esed? amellé én nem vennék afest... Optikailag kétlem jobb lesz canon 1.8... az az 5lamellás blende alég putri dolog... hogy csak azt említsem. Gyakorolj fókuszt, segít, meg LW hasznos kevés fényben.
-
aor
tag
válasz
fattyu
üzenetére
kitobival készült pár gyertyafényes kép pár napja és finoman szólva pocsék lettek, és nem záridő meg rekesz miatt....
az 50mm/1.8 manuál obim sokkal jobbakat csinált, csak hát ott meg a fókusz nem sikerült mindig eltalálnom.
egyébként is tervbe van véve egy ilyen beszerzése, csak még gyűjtöm az indokokat.
-
aor
tag
Sziasztok!
Lehet láma kérdés, de szeretném tudni, hogy a canon 18-55 kitobi és a 50mm/f1.8 obi között mekkora minőségi (optikai) különbség van?? És nem a fényerő érdekel, mert az evidens!
köszi
Zoli
-
fattyu
veterán
-
szeva000
addikt
Na,megint leszerepeltek a magyar kereskedők...Lett volna 390k-ért a sigma 50-500.Írtam nekik,hogy minden oké,megvenném.
eltelt fél nap és közölték,hogy elfogyott valami úton módon,így csak 530000-es áron tudja a másikat adni....(elvégre eddig sem vettem itthon obit,ezután se.)
Hát anyádat...ennyi.
Rendelem is angolból meg,úgy is az volt az eredeti terv csak közbejött ez az ajánlat.Így 30-al többért még itthon vásároltam volna.
Nevetséges,hogy kint lassan 200-al olcsóbb egy ilyen obi.
Nem is az bánt,hogy nincs most,hanem eladtam a másikat ma...
Egy vicc ez az egész ország,mint viktorka.
-
fattyu
veterán
válasz
Zozzer888
üzenetére
attól hogy neked bejött sokaknak nem fog...
Néha nyűgös, sötét témákon kevés fényben oltári szopó élest állítani, kénytelen vagy LWben szórakozni amitől kicsit hülyén érzem magam mindig a dög slr vázzal.Az meg hogy állítasz rekeszelsz lassú és körülményes. Márpedig kinövi az ember hogy csak nyitva lő...
Szóval megvannak az árnyoldalai is.
Mondom ezt én 3 teljesen manuál, 2 manuál fókusz de a gép rekeszel és egy AF üveggel.
És nem is akarok afes üveget semmivel se többet mint ami van. -
Peethy
őstag
válasz
Stefanie
üzenetére
Sigma 10-20 jó lehet városban, természetben, ha portrézni akarsz sötétben, akkor Canon 85mm f/1.8, manuálist pedig akkor csináld, ha egy kicsit komolyabban gondolod a fotózást, mint kattingatni ide-oda... még akkor sem feltétlenül, ehhez egyfajta fotózási stílus kell, ami nincs meg mindenkinél. Például nálam sincs.
-
spanyoll
addikt
-
Stefanie
tag
Sziasztok!
Milyen obikat tudnátok ajánlani természet, állat illetve város (nappali és éjszakai) fotózásokhoz? Canon 1100D-m van.
Köszi a válaszokat előre is!
-
zool1
őstag
Üdv!
Gondolkozok egy Sigma 17-70 f2,8-4,5 macro hsm objektíven. Kinek milyen tapasztalata van vele? Egy nikon 18-105mm objektívet váltana le. Igaz van még mellette egy nikon 40mm 2.8 macrom.

-
válasz
kovaripeti
üzenetére
Nekem a 20mm alatt kezdődik a nagylátó, és nincs bennük... de nem is véletlenül... 1/30-al már lehet fotózni... 1/150-200-at, meg egész alacsony iso értékekkel össze lehet hozni, ergo nem fog bemoccanni...
-
fattyu
veterán
válasz
kovaripeti
üzenetére
mi a nagylátó? canonnak van 28as ISese fixe.
-
kovaripeti
aktív tag
Üdv.
A nagylátószögű objektívekben egyikben sincs képstabilizátor? -
-
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Vedd meg az én Sigmámat
Amúgy a 17-70 jó választás lehet, de tájfotónál úgyis rekeszelni kell, tehát a 18-55 is bőven megteszi erre a célra... ha veszel mellé egy 35-ös fixet (Nikon AF-S 35mm f/1.8G), már előrébb vagy. Vagy a fentebb említett Sigmát, Nikonnak sajnos nincs értelmes DX fix objektíve széleslátó-tartományban.(#11452) kovaripeti: Sigmából van Nikon/Canon/stb. bajonettes, te nyilván azt veszed, amire szükséged van.
(#11451) gab.m: az a baj, hogy annál az objektívnél az 500mm inkább 430 körül van, de valóban szép darab

-
szeva000
addikt
válasz
kovaripeti
üzenetére
én egy ilyen apróságba fektetek be a héten

-
A Zéé
addikt
válasz
kovaripeti
üzenetére
ez a természetfotózás annyira tág fogalom, kicsit pontosabban kéne megfogalmaznod mit szeretnél.
Illetve szerintem, ha ennyire nem érzed, hogy milyen obi kéne neked, akkor lehet, hogy igazán nem is kell semmi sem.
Ha erdőt jársz, és kellene egy általános obi, akkor a Peethy által ajánlott jó lehet, ha kellene a kitobi alá a nagyobb látószög, akkor valami uwa obi kellene (sigma 10-20 pl), ha esetleg a tele kéne, mert esetleg néha le akarnál fotózni egy egy őzet, madarat, akkor valami 70-300 obi jól jöhet, az akár újonnan is.De ha csak úgy szeretnél valami új obit, akkor próbáld meg a fix 35/1.8-at. Próbálgasd a kitobid a 35-ön, hogy mennyire tetszene az a látószög. Ilyen obim nekem is, és sokaknak van , mindenki szeretni szokta. A gyújtótávolsága megfelel a régi filmes "normál" obiknak. Nagy fényereje van, sötét helyeken jól jöhet, hátteret már lehet mosni vele szépen, ez is egy plusz játéklehetőség lehet, illetve a fix gyutáv miatt kicsit többet kell gondolkodni a fotózáshoz.
-
atok666
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
A jo, az eleg relativ dolog. Barmire csereled a kitobidat (ami zoomos es 100k korul megveszed), nem fogsz eszrevenni minosegbeli kulonbseget - szerintem.
Egy pl. 35/1.8 mar mas tortenet lenne, de neked gondolom zoom kell
Csak azert irom, nehogy csalodnod kelljen
Udv,
Atok -
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Sigma 17-70 EX DG OS HSM van használtan 100ezer alatt, az elég jó objektív. Emellé felesleges megtartani a kitobjektívet, add el.
-
Zozzer888
addikt
válasz
kovaripeti
üzenetére
sok dolgot nem tudunk mi megmondani, mert pl a Te hszed felettiben a kolléga említi hogy Ő vett ugye 55-200at de alig használta.Nekem szintén így van (18-55+75-300) de én nagyon lelkesen rakosgatom át az obit, és elég gyakran is.
Én most a fixekért vagyok oda

Természetbe amúgy szerintem nem ártana egy -300-400as esetleg egy fix 500as persze itt is az a kérdés hogy mit akarsz fotózni.Madarakat?Mert akkor fix 500.Erdőt?Akkor oda nagy fényerejű nagylátó kéne
(szerintem) -
kovaripeti
aktív tag
válasz
Balinov
üzenetére
Ugy látom, többen a 18-105-re szavaznak, akkor mivel nem ismerem, és ahogy nézem van is választék, tudnátok ajánlani egyet. Vagy ha leírnátok, hogy mit keressek, mert azt sem tudom, hogy mit nézzek ezeken a sok iráson. Egyiken VR, a másikon DX, a harmadikon AF meg S. Tehát mi legyen rajt? Mi a fontos?
Vagy tényleg egy link, mert minden gépem itt vettem, megbízok a hozzáértőkben. -
kovaripeti
aktív tag
-
Balinov
titán
válasz
kovaripeti
üzenetére
szia,
ha visszaolvasol par hozzaszolast latod, hogy egy kollega velem egyutt hasonlo cipoben jar, mint te most .Anno en is 18-55VR-el vettem kitbe a vazat, majd bovitsunk objektivparkot cimszoval vettem ujan egy 55-200VR-t, amit kb masfel ev alatt talan ha 5x tekertem fel a vazra. Mivel a kitobi atfogasa neha keves en is nezegettem, mi lenne a legcelszerubb ápgréd a kitobi mell es egy 18-105VR-t vettem, hasznaltan. Otthon sztem meg ujan is boven belefer a keretedbe, de ahogy elottem is javasoltak, erdemes korbenezni az aprokon, ki lehet szvsz ott is fogni egy hasznalt, megkimelt es joarasitott peldanyt. A kulonbozetet meg elkoltheted tatyora, tartalek akkura, sd kartyara, szurokre vagy tripodra
-
Zozzer888
addikt
válasz
kovaripeti
üzenetére
Szia!
1)Persze!
2)húhát mire kéne?Mert most 18-55öd van és ahogy néztem a linket 55-200ast nézel?Csak tele kell?Szóval alapból a gyújtótávot megírhatnád hogy mire gondoltál
(tipp: 18-105 átfogásban és minőségben is kellemes, persze kinek mi)
3)nézz szét vaterán, index forumon...itt az apro részen (pixinfo aproján) -
Peethy
őstag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Természetben lehet madarat, vagy hegyeket is fotózni, mindkettőre másmilyen objektív kell. Ha eladod a 18-55-öt (ami kb. 25ezret ér), akkor nem lesz széleslátószögű objektíved, ha csak 55-200-zal mész. Esetleg amellé lenne jó ez az objektív.
-
kovaripeti
aktív tag
válasz
kovaripeti
üzenetére
Vagy még ez:
[link] -
kovaripeti
aktív tag
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy kb 1 éve vettem egy Nikon D3000 AF-S DX 18-55 f/3-5.6G VR kit fényképezőgépet. Előre mondom, hogy mint amatőr, és az első tükrös gépem, én ezzel is nagyon meg vagyok elégedve! De!
1.Lehet ennél még jobb képet is készíteni más objektívvel?
2. Általában a hétvégi kirándulásokon használom, nézegettem nagyobbat. Ez milyen:
[link]
Esetleg ajánlani tudtok mondjuk 100.000 alatt valamit, ami természetben a jó?
3. Az én alig használt objektívemet mennyiért tudnám meghírdetni? Mennyi a reális ár? -
k1csi
senior tag
Canonban a 15-85 megy ekv. 24mm-től. Használtan kb, 130-150k. A drágább használt ár az a kitből (7D) kivett kb. 0 expós darab.
Egyébként fogalmam sincs hogy viszonyul a Sony közismert obijához, mert a Sony-t nem ismerem.
Néhány oldal ahol érdemes lehet nézelődni:
http://www.photozone.de/canon-eos
http://www.lenstip.com/lenses_reviews.html
http://www.slrgear.com/reviews/
DP
http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/index.htm -
Degeczi
nagyúr
a minőségét bármelyik fényerős alapzoom, nem is kizárólag a kameragyártótól, pl. Sigma 18-50/2.8, Tamron 17-50/2.8
ha azonban az ekv. 24 mm-ről induló átfogás is fontos, már nehezebb a helyzet (van ugyan Tokina 16-50/2.8, de elég ritka, és az említett Nikonokon nem lenne AF vele, csak nagyobb típusokon), az inkább a kezdő fényerő beáldozásával megy, Nikon esetén pl. a Nikon 16-85-el
-
rukh
senior tag
Kedves Szakértők!
A segítségeteket kérem: egy alapszintű DSRL váz esetében (pl. Nikon 3100, 5100, vagy Canon 550, 600) milyen külön megvásárolható zoom (3-5x) objektív biztosítaná a Sony DSC-R1 közismerten kiváló lencséjének minőségét?
Eőre is kösz és üdv,
Rukh -
Degeczi
nagyúr
válasz
Ferdzsoo
üzenetére
az csak afféle "miért jó nekem, h nem azt vettem" önmegnyugtatás, nem gyakorlati szempont, mert pl. pont a legzavaróbbat, az aberrációt egyáltalán nem is veszed észre, hiszen évek óta minden Nikon váz automatikusan korrigálja (persze a RAW konverterekben is ugyanúgy bekapcsolható ez, és ott a vignettálás is kiszűrhető ugyanúgy - nem mintha az észrevehető gond lenne)
a kitobival szemben nem csak az átfogás, és így a csere elmaradása előny, hanem pl. a nem elforgó frontlencse, ami miatt polárszűrő is könnyen használható,
a kézzel bármikor (MF-re átkapcsolás nélkül) korrigálható fókusz pedig szintén hasznos lehet, ha vkinek szüksége van ráaz élességi panaszok onnan erednek, h olcsó kitobi a 18-105 is, nagy gyártási szórással: akadnak gyengébb példányai is, egyébként nincs gond az élességével
ezzel együtt persze ha vállalhatóak a (nem komoly) hátrányai, természetesen nagyon jó választás a duplakit, valóban nem kell cserén gondolkozni
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
forceberg
üzenetére
Ígyvan, pont ezért gondolkoztam az 55-200-ban. Mert külön a 18-55-nek plusz az 55-200-nak sokkal szebb képei lesznek mint a 18-105-nek. Persze azt nem kell cserélgetni...

Konkrétan az az egy pro van a 18-105-nél hogy nem kell cserélgetni.
Minden más szempontból jobb a kitobi + a tele választás...
-
Peethy
őstag
válasz
PRO-peller
üzenetére
Ott, hogy gyengébbek. Nem kicsit...
-
válasz
PRO-peller
üzenetére
Az igen jó vétel lehet, főleg a mai árakat elnézve.
Jó stabi, gyors AF és egész jó kép, persze csodák azért nincsenek. -
válasz
PRO-peller
üzenetére
Szerintem megéri!
De az is kérdés, hogy mennyiért, mert újan baromi drága... -
spanyoll
addikt
d300 váz, 100%os crop, a vágott kép közepe kb pontosan a bal alsó harmadolópont

-
PRO-peller
senior tag
Sziasztok! Egy kérdés (előre is köszi):
A Nikon 18-200-nak mennyire jó alternatívái a Tamron, Sigma változatok? Tehát megéri a Nikon a magasabb árát?
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Subaru topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Parfüm topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- További aktív témák...
- Sima Vs.Windows Logitech Mx keys s plus és hagyományos Mx keys magyar bemutatása. Új videó linkkel
- Lenovo Thinkpad X13 Gen2 WUXGA IPS Ryzen5 Pro 5650U 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega7 W11 Pro Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3938
- Workstation bazár - Lenovo, HP, Dell - számla, 6 hó garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Azért az nagyon durva gyutáv crop-on..

Brutálisan vignettál, nehezen lesz éles, stb..