- ASUS notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen processzort vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bigrob
őstag
válasz Mr.Csizmás #15398 üzenetére
Tevo Flash más színben olcsóbban..
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Holleanyo
tag
-
TheProb
veterán
Próbaként kinyomtam az ender féle teszt blökit 0 infullel, 3 rétegben. Meglepően merev, nem tudom behorpasztani ujjal sem.
+1: A tegnapi próbálkozásomkor bekattintgattam cura-ban a support interface-t is. Én azt hittem, hogy úgy könnyebb lesz lehámozni a supportot a tárgyról, de nem így lett. Nélküle sokkel könnyebb és kevesebb gané maradt a kutyán.
+2: Használ valaki slic3r-t (PE) ender 3mal? "Működő" profil tudna esetleg osztani valaki?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Tankblock
aktív tag
Sziasztok,
lassan ott vagyok, hogy eladom ez egészet....
Ma az utolsó darab nyomtatása alatt bedobta a hotend az unalmast....
A darabokon klátszi az első 3 réteg megint fura, szerintem megint elállítodott a X nem hajtott oldala.És ezeken se a DuettWifi se a Titán extruder sem segít az Ender 3 on...
Ha vennék egy CraftBotot lassan ugyanott lennél pénz és idő vonzatában.....
Kezdem kicsit unni, hogy valami mindig nem ok.....||| ||| ||| |||
Megint szedhetem darabokra és a design problémákon ez sem segít.....
Release the Beast....
-
Holleanyo
tag
válasz energy4ever #15384 üzenetére
Ha fordítva teker a motor, akkor meg kell cserélni valahol két vezetéket?
Nehezen szánom rá magam a szétszedésre mert, ha kell még nyomtatni valamit a felfogatáshoz akkor meg leszek lőve! Valaki nem szerelt fel hasonlót Creality gépre? Én jelenleg a Pikistruder nevű felfogatást nyomtattam ki a thingiről, ABS-ből hozzá.[ Szerkesztve ]
Ender 3 - “az áramjárta vezető pont ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak hát más a fogása”
-
-
Dyingsoul
veterán
A 2mm-es üveglappal ender 3 alap ágylap nélkül egész jó eredményeket értem el. Nagyon minimális a ringing, szinte nem is látszik csak ha nagyon keresem. Én ehhez már nem nyúlok többet egyelőre. Képet majd posztolhatok de most nem sok minden látszik mert nincs elég fény.
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
Reggie0
félisten
válasz energy4ever #15382 üzenetére
PLA. Ennel mar csak a nylon lenne erosebb. A problema inkabb a homerseklet, 40 fok folott meglagyul. Amugy nagyon szepen fut, kapott teflonos szilikonzsir kenest es kesz. Eleg jol birja, nagyjabol 1kg filament mar atment rajta. Direkt eltero szinu anyagbol lettek nyomtatva a fogaskerekek es feher szinubol a haz, hogy lassam melyik hogy kopik.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz Holleanyo #15383 üzenetére
Ha előtte ezt használtad bowden módban, akkor kötelezően nem kell változtatni semmit. Ha csak most raktad fel először, akkor a step/mm értéket át kell állítani.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Holleanyo
tag
Összerektam a BMG extruderes direct drive-ot. Felszerelés után kell-e valamit módosítani a vezérlő szoftverben (Ender 3) ? Azért kérdezem mert jelenleg nincs eszközöm a FW módosítasára. Csak PC-t tudnék rákötni vagy SD kártyát beletenni.
Ender 3 - “az áramjárta vezető pont ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak hát más a fogása”
-
Reggie0
félisten
válasz vizimento #15380 üzenetére
Ezt nyomtattam ki: [link]
Annyiban rajzoltam at, hogy a kimeno tengely dupla csapagyat kapott, 606 helyett 605-ost, valamint en M5-os csavart hasznaltam es annak a menetet csiszoltam le, majdnem tovig. Ezt a csavart egy anyaval rogzitettem.
A kis fogaskerekek tartocsavarjat dupla anyaval rogzitettem.Emiatt meg kellett novelni a kupak meretet, ami mar olyan vastag lett, hogy inkabb 45 fokban elforditott rogzitest kapott az extruder tartomechanikaja. Sajnos most igy most vagy 8 centit buktam a nyomtatasi magassagbol, mert felakad, de ezt nemsokara orvosolom.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz TheProb #15375 üzenetére
nekem ilyen van, jobb mint az alap gumis darabka felragasztva. igaz PETG-ből van a rugalmassági tényező miatt. most fejeződik be a squash ball-os láb nyomtatása, utána csinálok egy próbát összehasonlítani.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
azbest
félisten
ha volt valami szivacs például a nyomtató csomagolásában, akkor ideiglenesen az is megteszi próbára.
Most én is alátettem a gépnek, mert azt hiszem pont attól jelentek meg jobban a szellemképek, hogy felcsvaroztam még pár merevítőt a sarkokba múltkor.A videóban az a mondás, hogy a merev keret esetén az nem gond, ha mindenestől mozog a nyomtató. Mert együtt mozognak, de úgy nyelődik el az energia. A merev vázban, elnyelés hiányában meg oda vissza járnak a rezgések. [link]
Egy olyan talpat én is nyomtattam... de közben rájöttem, hogy két oldalt nekem 20as széles, így nem tudnám feltenni -
Reggie0
félisten
Kb. ez van nekem is. A hanghatast elegge hatekonyan csokkenti.
(#15374) TheProb: Allmetallal vigyazni kell, allitolag jo sok a hamisitvany, ami belulrol valojaban muanyag, csak femes hatasu festest kap. Igazabol a legjobb, ha B2D extrudert epitesz, bar en inkabb attervezem dual bolygomuvesre.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Ezek a lábak érnek valamit? 1-1 gyorsabb szakasznál rohadtul berezonál az egész asztal a nyomtatótól, ami nem hinném, hogy jót tesz a minőségnek.
Vagy ez felejtős és inkább pl a squhas labdás irányba nézegessek?"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
TheProb
veterán
válasz Reggie0 #15371 üzenetére
Jaja, tudom. Egy all metal szett már úton van csájnáéktól. Addig is egy ilyen guide-ot már nyomtattam a legelején: [link]
De szerintem holnap nyomatok egy ilyet is, mert nem épp ívesen megy bele a fila a dob-ról...[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Reggie0
félisten
válasz TheProb #15370 üzenetére
Megakad vagy megcsuszik a szal esetleg clogging.
Ender 3-nal van egy tipushiba: a szoritokar muanyagjat, ahol be van vezetve a filament, elkezdi kidorzsolni es a vajatban egyre jobban betapad es meg-megakad. Lasd:
Fel kell furni a lukat nagyobb meretbe es ele kell rakni egy gorgos szalvezetot. En ezt hasznaltam: [link]
Ezen kivul a csapagyazott dobtarto is sokat segit.
Ha gyorsan nyomtatsz, azaz nem az sdkartyan levo gcode szerint nyomtattad ki, akkor az is gond, hogy gyenge az extruder. En ezert 5:1 bolygomuves attetelt hasznalok, igy a megakadas is megszunt es gyorsabban is tudok nyomtatni.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Ezek a látszólag random vízszintes csíkok mitől keletkezhetnek, illetve mivel orvosolható? Van ahol szét is válik a 2 réteg, lásd a kutya fejénél.
Nem biztos, de mint ha összefüggésben lehetne beállításokkal. Legalábbis eltérő profilokkal vagy egyáltalán vagy eltérő arányban csinálja:[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz azbest #15368 üzenetére
Az a baj, hogy a 70 fokos asztalon megrogynak a nagyobb targyak Sot, nekem a legutobbinal a vetemedes miatt harom lepcso is kialakult az oldalaban.
En most probalgatom, hogy a brim-nek 0.5-os vonalmeretet adok es 105% flow-ot.Gluestick megoldas lehet, de en el akarom kerulni a taknyolast, azzal sok munka van
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Reggie0 #15366 üzenetére
nekem úgy tűnt, hogy pont ellenkezőleg Mintha kevésbé tapadna.
Viszont pla esetén 70 fokos fix hőmérsékletű asztalon már vállalható úgy, hogy 0.1 -es első réteget használok, s szinte hozzáér a nozzle ehhez persze. Így szép matt felszíneket kapok. Alapból csak enyhén szappanos vizes mikroszálas kendővel szoktam áttörölgetni, így leválik ha lehűl 30 fokra. 50 fok alatt meg a brimet fellazítva, egy oldalirányú ütéssel a tövébe fel lehet pattitani. Ha nagyobb, hosszabb nyomtatás van, akkor gluestick, úgy kihűléskor sem válik fel magától.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
azbest: a savmaratott uveggel kapcsolatban mi lett az eredmeny, jobban tapad, mint a sima?
-
reweptor
csendes tag
Sziasztok!
Kétfejes nyomtatóról tényleg nincs senkinek tapasztalata/véleménye?
-
kirket
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy problémám, nem rég beszereztem egy anet a8plus-ot, A gond a szintezéssel van. Az x tengely ugyanolyan magasságban mindkét menetes rúdon. A tárgyasztal mind a négy állító csavarja közép állásban van kb. A Zmin kapcsoló picit 7cm alatt(alsó tartóváz profiljának a tetejétől mérve.). Ha így indulok neki a beállításnak akkor a bal oldalon beállítva mindkét sarkot és átmegyek a jobboldalikra majd megint vissza akkor az áll ellő hogy a bal oldalon az egyik csavar tökig bent lesz míg a másik bal oldali meg teljesen laza lesz.
Ráadásul a laza résznél túl nagy a hézag, a tökig becsavartnál meg szorul. Próbáltam átellenesen és a jobb oldallal kezdve is de úgy se lett jó. Tudom kevés tapasztalat van ezzel a típussal de ha van valakinek valami tippje mi lehet rossz azt megköszönném. -
moex1
tag
válasz Gabesz87 #15359 üzenetére
Kalibrálni kell. Meg tudod csinálni akár ez alapján is. Gyakorlatilag meg kell nézni a jelenlegi értékét az adott tengelynek (steps/mm).
Például:
X tengely jelenlegi értéke: 80 steps/mm
X tengelyen 19.7mm-t mértél 20mm helyett.
Vagyis az új érték: (80/19.7)*20=81.21
Tehát jelenlegi steps osztva a mért értékkel, majd szorozva a kívánt értékkel.Az Alone in the Darkban van multiplayer? :)
-
TheProb
veterán
Tök fasza ez az octolapse. Képes pause vágni a nyomtatást a rétegek végén, mert ő snapshot-ot csinál... Aztán biztos én nem állítottam be jól valamit.
-
Reggie0
félisten
válasz Gabesz87 #15358 üzenetére
Nekem gyari a bed, de talan heti egyszer szintezek. Viszont a ventillatorracsnal a belogo szalak biztosan hutesi/tapadasi problema miatt jottek elo. Gondolom nem 0.3 retegvastagsag felett nyomtattal es megvolt legalabb 190 fok a hotend.
(#15360) TheProb: Teljesen, nagyobb is lehetne.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Félve kérdem meg, de normálisak ezek az accel és jerk értékek? Illetve az extruder 25mm/s-es max feedrate-je nem túl kicsi? Már csak azért is, mert pl amit használok cura profile, ott 60mm/s a retract speed.
Recv: echo:Steps per unit:
Recv: echo: M92 X80.00 Y80.00 Z400.00 E102.20
Recv: echo:Maximum feedrates (units/s):
Recv: echo: M203 X500.00 Y500.00 Z5.00 E25.00
Recv: echo:Maximum Acceleration (units/s2):
Recv: echo: M201 X500 Y500 Z100 E1000
Recv: echo:Acceleration (units/s2): P<print_accel> R<retract_accel> T<travel_accel>
Recv: echo: M204 P4000.00 R500.00 T4000.00
Recv: echo:Advanced: S<min_feedrate> T<min_travel_feedrate> B<min_segment_time_ms> X<max_xy_jerk> Z<max_z_jerk> E<max_e_jerk>
Recv: echo: M205 S0.00 T0.00 B20000 X20.00 Y20.00 Z0.40 E5.00
-
Gabesz87
veterán
válasz Reggie0 #15354 üzenetére
Bullseye-t használok perpill, de nemsoká csere lesz, amint megjön a v6 hotend+5015 blower. Skr 1.3 es BMG már megvan.
Este nyomtattam egy kalibracios kockát, ez egész jó lett. Combing-ot kikapcsoltam teljesen ill.retractot 6.5/35-re raktam.
Szintezessel amúgy nem sok problemam van mióta anyával odafogattam a csavart a bed-hez, sárga uxcell rugokat használok és a csavar végére onbiztosito anyát tettem. Mostmár nem kell minden nyomtatás előtt szintezessel játszani. Ha ezzel valami gond van, akkor az a bed egyenetlensegenek tudható be. Ezen meg majd a bltouch segít reményeim szerint. -
bigrob
őstag
válasz energy4ever #15351 üzenetére
Valóban...
Sok volt a túlóra a héten...Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
TheProb
veterán
válasz azbest #15352 üzenetére
Mert a kutya maga jól tapad, csak a support tornyok állnak nagyon vékony lábon. Elég lenne csak az utóbbihoz brim, de olyan fúrcsa mód nem látok se cura-ban, sem S3D-ben. Ennyire ördögtől valót akarok?
-
Reggie0
félisten
válasz Holleanyo #15339 üzenetére
En a szoba tuloldalarol adogattam ki a parancsot. Mire odaerek ugysem vegez.
Elvileg a flow-al, de gyakorlatilag sehol, mivel a gyorsitasok es lassitasok miatt alacsonyabb sebessegen is fog jarni. Emiatt ha eppen lassabban huzza a szalat, akkor kompenzacio mellett tulextrudalni fog es pl. a sarkoknal vagy iranyvaltasoknal blobos lesz.
(#15337) Dyingsoul: En azon gondolkodom, hogy at kene epiteni a gepet ender 5 stilusura. A maradek femkeretet szerintem 3d nyomtatott rudakkal is ki lehet potolni.
[ Szerkesztve ]
-
bigrob
őstag
válasz DonDennis #15348 üzenetére
Igazából modell függő.
Van ami nagyon jól van optimalizálva 3d nyomtatókhoz (pl ez a baby groot support nékül lehet nyomtatni a megadott paraméterekkel), de van amivel van szívás, de ezeket többnyire lehet korrigálni amikor leszeleteled az stl-t mondjuk supportokkal vagy a tárgy forgatásával. Például itt van ez a leszeletelt modell. Siettem és így szeleteltem le gyorsan, supporttal, nem is sikerült, mert a jobb oldalon a az a kis fül lényegében egy alámenős rész, ami a supporton nem maradt meg amikor feljebb haladt, viszont még nem kötötte össze a modell fő részével. Vagyis ITT látható a probléma. 180°-al elfordítottam kvázi fejre állítottam és support nélkül kinyomtattam hibátlanul. (bocsi a potato képekért)[ Szerkesztve ]
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
DonDennis
senior tag
Sziasztok, előre elnézést de még csak a 3d nyomtatással való barátkozás elején vagyok, mivel viszont nagyon tetszik lenne pár kérdésem.
Nem igazán vagyok otthon a 3d modellezésben ezért csak kész modellek nyomtatását tervezném. Az első kérdésem az lenne, ha megvesz az ember egy projektet pl a www.cgtrader.com oldalról, azt könnyen ki tudja nyomtati otthon vagy még lenne vele elég sok munka? Azért kérdezem, mert ha 3d modellezésbe is bele kell ásni magát az embernek illetve még a 3d nyomtatásba annyi időm viszont már nem lenne felesbe sajnos Köszönöm ha válaszoltok (ha ezzel kapcsolatban cikk van az is jó)"Why would I sit down? I'm always on my feet." - Dominick Cruz / "I can't read, can't write, can't do math... but I can compete" - Julian Edelman
-
TheProb
veterán
Valami tipp, hogy az a rohadt support torony megtapadjon rendesen az asztalon...? Már bekapcsoltam hozzá a brim-et is cura-ban, de ennyit ér. mondjuk szívesen hozzáraktam volna kb 2x ekkora kerületű brimm-et... Szerencsétlen kutyát az istenért nem tudom kinyomtatni...
-
izisz
senior tag
válasz Mr.Csizmás #15343 üzenetére
tényleg, az ő rácsai úgy fénylenek, mint a salamon töke de fűti is érte az asztalt rendesen, hogy olyan legyen
-
energy4ever
addikt
válasz Mr.Csizmás #15343 üzenetére
Lattam, de nem akartam erre pont valaszolni, mert mar megszolt erte az egyik elozo tg, hogy sok lesz az elso reteges tema. (layerke)
Szoval, hogy erdemben is irjak. 2db targyat nyomtatott, ha jol latom az egyik jobban sikerult, a masik nem, igy asztal szintezesi problemak biztoasak. Azt a tukrot en tuti kidobnam, mert par szazad lesz benne...(nem lattam meg egyenes tukrot), mehet oda normalis uveg. Elso reteget hegyes fuvokaval nem lehet normalisan nyomtattni, arrol itt irtam.
Asztal hofok legyen minnel magasabb 1. retegkor, fuvoka pedig olyan homersekleto amit epphogy elvisel az anyag, nalam pla-nal 225C. Sebesseg pedig jo alacsony pl 5mm/sec, tudomlassu lesz, elso reteg nalam 3x annyi ido mint az osszes tobbi. Valamint infil mehet 110-re is 1. retegnel. Pl 1. reteg magassaga 0,25, akkor erdemes nyomtatast elkezdeset kovetoen levinni a minimalisra, hogy atlatszo legyen az elso reteg, akkor lesz szep! En kezzel szoktam betekerni, de ha szar a szintezes, abbol mar szantas lesz, igy nem ajanlom! -
Gabesz87
veterán
Tegnapi nyomtatasom eredménye. Nem értem miért lett ez a ventilátor rács ilyen gyalázatos. Pedig tökre örültem az elején hogy milyen szuper a first layer. Teljesen összefüggő. A kis vékony lappal nincs gond, de ez a rács.... a furatok is botranyosak belül, mint látszik a rács részén össze vissza állnak szálak, és a top layer sem valami szép. 0.2 layer height, ha jól emlékszem 3 alsó és felső réteg, 10% infill, combing be van kapcsolva plusz azon belül pár opció (ezeket FB csoportban olvastam hogy páran azt irjak legyen off. Viszont van ahol meg épp ezt a beállítást ajánlottak.). Szóval a köv.nyontatast majd e nélkül próbálom. Ja és 220/70 ill. 210/60 too.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Dyingsoul #15326 üzenetére
nekem ez az album lett, egyik van csak feliratozva. Nem takarítottam le rendesen a brimet és kicsit az asztal lehet túl meleg, azért talpas.
Sajna elfogyott pont az a lila amin szépen látszanak a pontatlanságok. A kék áttetsző fotózgatatlan. A szürkén sem sok látszik, de a jobb szélső mondjuk kb teljesen sima is. A hátsó, üres oldalakon van némi érdekes apró random mintázat, szerintem a hotenden lévő gagyi ventik vibrációja lehet az. Ez a sima calubration cube.
Az első egy régi random kocka, benn felejtettem a jobbakat az irodában Ez 0.2-es rétegű. A többi 0.1-es.
A világoson látom, hogy azért a lassú irányváltás miatt azért jobban melegszik ott az anyag, ami nehezíti belőni, hogy mindenütt azonos matt/fényes vagy áttetszőségű legyen. Anyagtól függ, hogy ez látszik-e. Szóval lehet az ágy megerősítése mégiscsak jobb lesz, mint csak a sebesség optimalizálás.
[ Szerkesztve ]
-
Holleanyo
tag
Reggie0 köszönöm a kalibrációs táblázatot, tanácsot. Az a gondom, hogy nincs semmiféle gépem (csak egy PC a másik szobában) amivel az Endernek parancsokat osztogathatnék. Hogy tudom bekalibrálni ezek nélkül az extrudert? A táblázatból látható, hogy pár hőfokon és sebességen megegyezik a kitolt anyag a parancsban kiadottal. Ezek szerint ezeket a hőfokokat, nyomtatási sebességeket érdemes használni. Hogy lehet kompenzálni a Cura-ban a többi hőfoknál (ahol nem 100%-os a kitolt anyag) a kitolt anyagot 100%-ra?
-
Dyingsoul
veterán
válasz Reggie0 #15329 üzenetére
Hát igen, de ahogy mondtam kb ugyanolyan ez, mint Chepnél. De én valahogy nem tudok belenyugodni ebbe, ezért még a korábban leírtakat megpróbálom. Holnap majd írok a fejleményekről.
- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul
-
TheProb
veterán
válasz Reggie0 #15323 üzenetére
Írtam, octolapse-et akarom élesíteni. Csak egyfelől nemtom, hogy G90 v G91 a jobb-e, illetve hogy egyik másikhoz milyen kommand kell, illetve mivel nem szabad együtt használni. Az alap start GCODE-om úgy néz ki, ahogy írtam, csak a kommentezett 3 sor nélkül. A 3 sorral meghülyült a nyomtató. Engem csak egy érdekel végős soron, hogy octolapse elinduljon, ahogy pedig G90/G91 kell.
-
fape
senior tag
Mire megtaláltam az alu cuccokat lejárt az 5 perc: 2040 corner bracket és 90 Degree Joint Board
Nem ezeket a drónokat keresik!
-
kopi120
tag
Megérkeztek a lináris sinek és kocsik. Aliexpress, de teljesen jónak tűnik, semmi lógása nincs.
innen rendeltem[ Szerkesztve ]
-
fape
senior tag
válasz Reggie0 #15325 üzenetére
Tarantulánál dupla sínes megoldás nem is vész, nézegetem már egy ideje
A Z supportra több féle megoldás is létezik. Van aki menetes szárral köti le. különböző nyomtatható kitámasztók: [link1], [link2], [link3], [link4].
Én az elsőt használom mind a két oldalon a Z-nél, sőt a tálca alatt is van 4 db.
Amióta le van csavarozva a gép, meg kapott még jó pár alu elemet azóta szinte semmi mozgása/kilengés nincs Z-ben..[ Szerkesztve ]
Nem ezeket a drónokat keresik!
-
Reggie0
félisten
válasz Mr.Csizmás #15330 üzenetére
Ez attol is fugg mit nyomtatsz. Ha kicsi a targy es sok reszlet van rajta, akkor ugysem eri el a speedet, mert nem tud felgyorsulni. Nekem 0.3-as reteggel es 10% infillel lesz 25 perc. 0.1-es reteggel 1:30.
[ Szerkesztve ]
-
-
Reggie0
félisten
válasz Mr.Csizmás #15328 üzenetére
Kb igen.
(#15326) Dyingsoul: Nekem is kb. igy csinalja, olyan 3 cm hosszu a ringing.
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
nem találom a threadet. tehát:
acc 1000, jerk 1 (egy), speed 100 - így jó?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
KIZS
aktív tag
Lehet ebbe futottam bele én is...
https://community.octoprint.org/t/octoprint-will-not-respond-to-any-commands-after-the-m501-is-sent/7503/3 -
Dyingsoul
veterán
válasz azbest #15324 üzenetére
Persze gondoltam is rá, csak egyrészt csak egy S7-esem van bár elég jó képet készít, a profi módban igencsak állítgatni kell a dolgokat egy elviselhető képhez és a fényviszonyok általában nem megfelelőek ahhoz, hogy ilyen apró hibákat le tudjak fotózni. De ma behoztam az irodába, hogy megmutassam majd egyik kollégámnak úgyhogy csináltam róla képeket.
Gdrive - Chep calibration cube ringing.Feliratoztam a képeket, minden képen ugyanaz a kockák sorrendje, de hogy ne kelljen tekergetni mindig ráírtam épp melyiket fotózom.
GB = Glass bed.
Tehát a három kocka a következő képpen készült:
Default bed: CHEP Kalibrációs kocka előre fordított G-code ból, alap ender 3 ágyon, Gcode-ba kódolt 200C nozzle, 60C bed, PLA. Alapból skirt-öt tartalmaz a gcode.GB + no brim: CHEP Kalibrációs kocka előre fordított G-code ból, alap üveg ágyon, Gcode-ba kódolt hőfok manuálisan módosítva nyomtatás kezdése előtt 210C nozzle, 75C bed, PLA (a nyomtatás megkezdésekor a hőfokokat manuálisan állítottam át mivel előre fordított Gcode-ból nyomtattam). Alapból skirt-öt tartalmaz a gcode.
BG + Brim: CHEP Kalibrációs kocka CURA-ban szeletelve általam, 0.2 layer height egyébként default beállításokkal, + BRIM 210C nozzle, 75C bed, PLA.
Jah és a brim-mel nyomtatott kocka talpát ne nézzétek. Szép lehetett volna, de csak lebarbárkodtam róla a brimet de azt is csak félig meddig ezért csúnya csak az alsó pereme.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz azbest #15324 üzenetére
Szerintem inkabb a kozepen levo kereszben elhelyezett es osszecsavarozott ket profil a problema. Ha megfogod a sin veget a feszito gorgoknel, akkor kis ero kifejtesevel is eleg konnyen lehet mozgatni fel-le . Esetleg lehetne nyomtatni egy-egy tarto talpat a feszitokhoz, hogy legalabb fuggolegesen ne tudjanak elmozdulni.
Amugy lehet meg az is jo, ha nyomtatott profilt hasznalsz, elvegre nagy erot nem kell tartania*, pla meg elegge merev. En a fuggoleges ket oszlopot ket nyomtatott profillal fogom megtamasztani, hogy ha fent van a fej, akkor ne lengjen. A dobot is emiatt nem erdemes felulre rakni, lengedezik a magas sulyponttol. Ahogy halad felfele a fej szemmel lathatoan no a ringing.
* 40x40-es profilbol 25 centis darabot a ket vegen fogva nem birtam kezzel eltorni, pedig 0-3-as reteggel nyomtattam.
Igazabol meg a zajcsillapito rugos talpalatet is ront a helyzeten, mert jobban leng tole a gep, csak hat nem lehet zajban elni. Terveztem az alapra extra sulyt rakni, hogy az amplitudo csokkenjen.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz Reggie0 #15321 üzenetére
Még csak nem is lépés tévesztés, hanem a nagyobb tömeg miatt lehet a rugók és a bed tartó négy sarka kicsit meghajlik irányváltáskor.
Például nálam látom, hogy a 3mm-es alu bed tartóm már rugózik kicsit vastag üveg súlya alatt. Erre több megoldási lehetőséget találtam:
- a középső guruló felfüggesztés helyett lehetne két sínen vezetni az egészet, úgy nincs akkora erőkar. De ehhez kéne alu profilokat venni méretre... megoldható meg minden, de akkor már érdemesebb lenne kockára átépítenem a teljes vázat.
- merevebbé tenni az ágytartómat, amire az egyszerűség kedvéért mégegy ugyanolyan szabású alu vázat tehetek... persze ettől megint nő a súly és ha végtelenségig fokozom, akkor beesik a Föld a nyomtatóm tömege okozta fekete lyukba Ha elég merev úgy, akkor sebességvesztés nélkül is jó lehet a minőség.
- finomabbra veszem az acceleration és jerk értéket - ezt már ki is próbáltam, majd teszek fel képet a kockasorozatról. Némi sebességvesztés árán tökéletes megolás.
- plusz még a videóban a gép alá rezgés elnyelő motyókat is mutatnak, az is csökkenti a remegést tán(#15320) Dyingsoul
amúgy tehetnél fel képet, hogy lássuk mennyire látszik nálad. A manuál fókusz néha jobb, mint az auto, hogy az legyen éles, amit nézni kell[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz TheProb #15322 üzenetére
Nem eleg kikommentelni a relativ extruder pozicionalas parancsat, az is kell, hogy abszolutot hasznaljon (M82). Ahogy a G91 is kene a G90 helyett. Mit akarsz beallitani, vagy mire van szukseged?
; Ender 3 Custom Start G-code
;G21 ; set units to millimeters <=== Innentől
;G90 ; use absolute coordinates <...
;M83 ; use relative distances for extrusion <=== Idáig
M82 ; <<<< Ígye
....[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
-
Dyingsoul
veterán
válasz Reggie0 #15319 üzenetére
A hiba oka már megvan, az pedig a glass bed. Ugyanolyan a kockám, mint Chep videójában. De ő is elmondja, hogy ez ilyen ezzel nem lehet mit kezdeni és ő ennek ellenére is a glass bedet preferálja.
Na most én Chep-pel szemben annyit azért megpróbálok, hogy leveszem az Ender3-as logós lapot és 2mm-es üveglappal nézem meg. (holnap)
Ha kisebb mértékű lesz a ringing, akkor nyertem. Ha nem akkor játszom majd a Jerk és Accel-lel. De utána hagyni fogom az egészet a francba.[ Szerkesztve ]
-
Dyingsoul
veterán
válasz Reggie0 #15313 üzenetére
Nem olyan vészes a ringing, csak én csinálok belőle nagy ügyet, mert eddig nem volt most meg van. Kb ugyanakkora, mint Chep videójában amiben bemutatja az ender 3-on a glass bedet, talán még kisebb is annál.
Holnapra be van tervezve egy út az üvegeshez. 2mm-es üveget veszek és le fogom venni az ender 3 logós padot is. Megnézem úgy milyen lesz, aztán elkezdek játszani a jerk-kel és acceleration-nel. De még azelőtt lehet Fw-t is updatelek, még a sorrenden elgondolkodom.
Egyébként lehet mégis infraszűrőset veszek és teszek mellé led világítást. Nem szép a képe a NOIR pi kamerának. Ezt néztem ki. Ha meg kell a nightvision ahogy írtátok valahogy szétszerelem és kiveszem a szűrőt.
[ Szerkesztve ]
-
KIZS
aktív tag
válasz azbest #15312 üzenetére
Igen, túlmelegedésre gyanakodtam én is. Igazándiból azóta vagyok kétségbe esve amióta nem reagál semmilyen parancsra sem (pl. fűtés vagy csak sima paraméter változtatás).
Ezért is keresek gyorsan DRV8825 drivereket (most TMC2130 van), mert akkor hétvégén ki tudnám próbálni.[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz DisRespect #15309 üzenetére
Testel.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Reggie0
félisten
válasz Dyingsoul #15305 üzenetére
Nem kell nightvision-os kamera, eleg, ha valami infraszuro menteset veszel es raksz par infraledet ra. A 940/950nm-es taromanyban mar nem sejlik pirosan.
Mekkora merteku a ringing? Akar az is lehet problema, hogy nem eleg feszes a szij. Sajnos a jerk csokkentese sem univerzalis megoldas, mert az a blobosodast noveli. Linear Advance mellett biztos sokaig le lehet vinni blob nelkul, csak azt is kalibralni kell.
[ Szerkesztve ]
-
KIZS
aktív tag
válasz azbest #15310 üzenetére
Friss Mariln-t használok és a .bin-t is átnevezi .cur -ra.
Alapvetően firmware hibára gyanakodok én is (illetve ebben reménykedek).A github-os Marlin-t egyébként nem piszkáltam, a SKR oldaláról csak a config fájlokat vettem át.
De napokig rendben működött egyébként (mármint mozgattam a fejet ide-oda, de nyomtatni nem nyomtattam). -
azbest
félisten
talán sérült az sd kártyán az adat. Vagy az sd kártya nem érintkezik teljesen. Vagy a szalagkábel, amin az adat megy, az sérült.
A belső sd kártyán, ha a firmware.bin-t nem nevezte át firmware.cur-ra, akkro annak a fájlrendszere sérült. Párszor már újra kellett formáznom a 128 megás kártyát emiatt.
Még nem próblátam usb kapcsolatot belőni, de hamarosan megnézem én is, mert újra kéne kalibrálni a fűtést, még a régi értékekkel használom és kicsit mellélő kezdéskor.
Ha a repójukból a saját marlinkukat töltötted le, arról ismert, hogy hibás és az usb kapcsolat szakadozik. Érdemes a módosításaikat kigyűjteni és a friss marlinra rátenni.
(#15305) Dyingsoul
érdemes megnézni az acceleration és jerk értéket. Nézd meg mi az alapérték. Aztán csökkentsd. Kb ég és föld a különbség aközött, hogy rángatja -e össze vissza a fejet, vagy fokozatosan változtatja -e a sebességet.
A jerk meg arra vonatkozik, hogy mekkora változásnál kezdje figyelembe venni a gyorsulást, alatta hirtelen csinálja. Hát én 5 és 1 érték közt is láttam még különbséget, így levettem 1-re.Nyomtttam is pár kockát, csak váltottam másik filamentre és ezzel nem látni jól a felszínt, mert részben áttetsző és sokkal alacsonyabb hőfokot szeret, majd visszateszem a másik fajtát.
[ Szerkesztve ]
-
DisRespect
csendes tag
Találkozott már valaki olyannal Anet A8-on hogy extruder fejre folyamatosan 238 fokot ír? Mértem a pt100 az jó.
[ Szerkesztve ]
-
reweptor
csendes tag
Igen, ezt tudom.
A Gondom csak az, hogy az ender3 egy fejes.
Engem meg kétfejes nyomtató érdekelne, ha többet költök rá. (és itt jött képbe a tarantula)A bütykölés nem zavar (autóiparban vagyok mérnök), szóval bármilyen nyomtatót veszek, a merevítéseket biztosan át fogom alakítani, és később ha a nyomtatásban is lesz tapasztalatom, akkor ott is próbálok fejleszteni.
Szóval ha már veszek, akkor olyat veszek, amit lehet továbbfejleszteni is, és első sorban a dupla fej irányába mennék a statikai tuning után.[ Szerkesztve ]
-
fape
senior tag
válasz reweptor #15306 üzenetére
Gyári vezérlő nem alkalmas rá, vagy 4 motor vezérlő van rajta. Szal boardot kéne cserélni hozzá.
De jó hogy írsz, mert már tegnap is akartam írni lévén nekem is tarantulám van. Bár mennyire is szeretem és sokat
szívtamtanultam vele, már vannak alapból sokkal jobb gépek. Az alapból-t úgy értem, hogy összerakod akkor elsőre jobb lesz. Állítólag az ender3 ilyen (de ezt majd a többiek megmondják azzal nekem nincs tapasztalatom). Ebben az árkategóriában nincs olyan gép amivel ne kéne molyolni.
Sztem annyira jó a gépe amennyire a felhasználója. Tudom ezzel nem sokat segítek.Nem ezeket a drónokat keresik!
-
Dyingsoul
veterán
válasz azbest #15302 üzenetére
Tegnap Brim-mel sikeresen kinyomtattam a kockát, viszont a ringing effekt nekem nagyon nem tetszik. Én valamikor vissza fogok menni az üvegeshez és megpróbálom 2mm-es üveggel, a gyári lapot is levéve. Tojok a design-ra, hiába szép ránézni a nyomtatóra ha a végső modell csúnyácska.
Egyelőre viszont hagyom így ahogy összeraktam gyári lappal az üveglap alatt mert most legalább tudok nyomtatni.
Tegnap annyira a kedvemet szegte ez az üveglapos sztory, hogy hiába megjött a Pi, be sem üzemeltem csak összelegóztam... A webkamerámat sem találtam meg itthon úgyhogy még azt is rendelnem kell majd. Sebaj legalább egy night vision-ös Pi kamerát veszek hozzá és akkor télen a korai sötétedésben is tudom majd követni a nyomtatást lekapcsolt világítás mellett is.
Ezt az accel és jerk témát még tanulmányoznom kell mert nem értek minden beállítást a control menüben.
Marlin firmware frissítés:
Átolvastam a changelogokat, nagyon sok jó dolog van benne de az lenne a kérdésem, hogy a gyakorlatban észre lehet ebből venni bármit is?
Nekem 1.1.6-os FW-m van. Azóta rengeteg bugfix érkezett és a motion planner is jobb állítólag. nyomtatási sebességben érzékelhető a változás korábbi fw-khez képest?
Ja és gondolom ha updatelem a FW-t akkor ismét kalibrálni kell az extrudert, PID-et és a többit.Hotend clogging:
Tudnátok ajánlani valami jó titanium heatbreaket a clogging megelőzésére? Most ugye úgy van nálam, hogy a PTFE cső le van dugva a nozze-ig, összeér a kettő. Tartok a kilazulástól és a cloggingtól. Szeretném rendbetenni, hogy erre ne legyen gondom.[ Szerkesztve ]
-
KIZS
aktív tag
Az új nyomtatómat jelenleg egy SKR 1.3 hajtja és tegnap este óta nagy furcsaságokat csinál.
Marlin 2-t használok, szépen működött és éppen a mindenféle kalibrálásnál jártam amikor egyszer csak olyat csinált, hogy XY homing után amikor beküldtem X150, Y150 -re akkor csak 75,75 -ig ment el, illetve a kishajó helyett is csak egyenes vonalban egy csíkot nyomtatott (core XY és csak egy motort mozgatott a kettő helyett). Ha ezután kikapcsoltam bekapcsoltam, akkor megint jó volt 2-3 alkalomig, de után újból felezte a távolságokat és elkezdett össze-vissza járni a fej. Tehát elküldtem jobbra, mire elment balra-hátra. Sőt egyre gyakrabban szakadt meg a kapcsolat az Octoprint és az SKR között.És most ott járok, hogy bekapcsolás után megjön a Marlin üzenete, de ezután semmire se reagál a nyomtató. Se mozgásra, se fűtésre, se státusz lekérdezésre semmire. Beírok bármit a terminálba és nincs válasz, de maga az USB kapcsolat nem szakad meg.
Tapasztalt már valaki ilyet?
Lehet megmurdelt az alaplap?Marlint többször is újrafordítottam, eltárol firmware adatokat töröltem..
-
azbest
félisten
válasz Dyingsoul #15282 üzenetére
Én azért vettem 4mm-eset (míg a többiek lehet 3mm-est tolnak), mert azt biztosabb, hogy nem töröm el
Az edzett üveg meg rossz ötletnek tűnt, mert a hőhatások és esetleges kisebb ütésekre vagy, ha netán a feket picit sikerül belevezetni, az lehet "szétrobbanna".Ahogy a 32 bites boardot üzemeltem be, véletlenül az acceleration és jerk alapértelmezetten maradt és így durva ghosting és asztalremegés volt.
Szóval neked is érdemes lehet megnézni ezeket a beállításokat, akár a firmware frissítésekor, vagy a menüjében elmenthető beállításként, vagy esetleg a szelteteléskor megadva (bár ott lehet nem mm/sec a mértékegység)
Nagyon durva különbséget okoz. 1000-es acc még csinál pici hullámokat a kockákon 50-100 sebesség közt. 25ös sebesség tökéletes, de úgy meg azért lassúbb. 500 és 1000 köztinél lehet egy jó érték. A jerk-et is kisebbre lehet venni.
Nekem most az 500 acc, 1000 infill acc és 1 -es jerk tűnik nagyon durván pontosnak és hullámzásmentesnek. Persze ez kicsit a sebesség rovására is megy, de valamit valamiért. Amúgy most ezek mellett 100-as sebességgel tolom, ami a kis kocka esetén valsz 50es átlagsebesség környékére jöhet ki a szolíd gyorsulásokkal.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- ASUS notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- Sorozatok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook