- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali médialejátszót?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz DrojDtroll #14198 üzenetére
Nem a gorgoe, hanem az enkoder tarcsae.
4mm-es gorgovel 1256-os impulzus kell, hogy meglegyen a 0,01mm-es felbontas. Ez persze tul nagy sajat tarcsahoz, ehhez 2*0,4*1256-os keruletu tarcsa kene, azaz 2*0,4*1256/3,14=320mm atmeroju. Viszont a 0,05mm-es felbontas mar 64mm-es tarcsaval megoldhato. 6mm tengelyen rendre 480mm es 96mm a megoldas.
[ Szerkesztve ]
-
pirosvilamos
tag
Az mitől lehet, hogy néha "visszarúg" az extruder?
--pirosvillamos-- Creality Ender 3, C64, Amiga 500+, meg egy vacak laptop netre...
-
Reggie0
félisten
válasz DrojDtroll #14196 üzenetére
Ha kelloen nagy az atmero akkor nem problema, csak kis meretben maceras a nagy felbontas. Foleg ilyen kis fordulatszam mellett.
Vagy marad az ebayes encoder, kinabol 22 dolcsi az 1024-es.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz DrojDtroll #14189 üzenetére
Igen, en is az epitesre jutottam, bar en kihagyom a mikrokontrollert -megy rpire- es az enkodert, nyomtatok fogas tarcsat es egy optokapuval megoldom.
Bar van aki meg jobban leegyszerusiti es PS2-es, gorgos egerbol csinal: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Végre elkezdtem a felső részt...
Viszont még egy ilyen szőrözős PLA-t nem láttam, mint ez a Verbatim PLA.
[ Szerkesztve ]
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
blountex
senior tag
válasz DrojDtroll #14192 üzenetére
Nekem meg restartolt a cura, minden gyári beállítás lett
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #14191 üzenetére
Win restart megoldotta. (előtte is frissen(max fél órája) volt bekapcsolva a gép)
[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Nem tölt be a Cura. A töltőképernyő végigmegy, majd megjelenik az ablak és hirtelen el is tűnik. 3.6.0/win 10
Valakinek jelentkezett ugyan ez?
Update: 3.4.0 ugyan ez
[ Szerkesztve ]
-
blountex
senior tag
Vettem egy Cyclops extrudert .
Valamikor április környékén tervezem a beszerelését, még úton van a második extruder driver is.Itt kérnék egy kis segítséget:
Szeretnék hozzá venné pluszba 1-2 pót alkatrészt is, de ahol kompletten elő rendeltem erről nem találtam leírást, más storeokban utána nézve se láttam, így szétszedtem darabokban, és az alábbiakat állapítotam meg:
Throat tube biztos így néz ki: 02 verzió
Ahogy látom egy darabot adnak csak 5$-ért, szóval elég drágának tartom....
A Heater block ránézésre ilyesmi, de ebben nem vagyok biztos: [link]
Valaki megerősítene ebben?
A nozzle pedig talán ilyen: [link]
de találtam ilyet is, és talán ez illik hozzá a legjobban, de ez is baromi drága ha csak 1db adnak ennyiért:
[link][ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
válasz Reggie0 #14188 üzenetére
Thingiverse: Extruder Calibration Aid
valamint tervezek egyet építeni egy mikrokontroller + enkóder párosból
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Filament tavolsag szenzort tud ajanlani valaki? Az erdekelne, hogy az extruder mennyit huzott be valojaban. Nevezhetnenk inkabb extruder pozicio szenzornak is, mert nem a dob kapacitasat kene merje.
-
lac14548
aktív tag
válasz DrojDtroll #14185 üzenetére
thx
/Motorola V2288/Siemens C35/Siemens MT50/Nokia 6600/HTC Touch Cruise/ZTE Blade/Samsung Galaxy S+/Xiaomi Redmi 1S/Xiaomi Redmi 2 Pro/Xiaomi Redmi Note 6 Pro/Realme 8 ...
-
Reggie0
félisten
válasz vizimento #14182 üzenetére
Elsonek amit nyomtassal ki mindenek elott, az a hozza kapott sdkartyan levo kutya. Ezt tedd el, mert ha mar nagyon elborult minden ehhez fogsz visszamenni es ujranyomtatni, ha gond van es elolrol kezdesz minden beallitast.
Firmware frissites szinten kotelezo, mert a gyariban nincsen homegfutas vedelem, azaz ha valamilyen hiba miatt levalik a termisztor, akkor gyulladasig fogja melegiteni magat. Emiatt csak ugy hasznalhato, ha folyamatos felugyelett alatt melletted van. Viszont egy nyomtatas akar 6-10-20 ora is lehet, ha bonyolult egy model, szoval elobb utobb szukseged lesz ra. Mar gyulladtak ki lakasok emiatt.
Amit en eddig nyomtattam es kb. kotelezo:
Filament Guide
2020 Filament Guide
Fan guard
Damping FeetEzen kivul meg egy filament dob tartot is csinaltam, de az sajat, mert rossz HDD-k motorjat hasznaltam bolti csapagy helyett De valamilyen csapagyazott dob tartot igencsak ajanlatos kesziteni, mert a dob surlodasa erosen befolyasolja a maximalis nyomtatasi sebesseget es a minoseget. Ez jonak tunik: [link]
[ Szerkesztve ]
-
vizimento
senior tag
Megszületett az elhatározás, beruházok egy Ender 3-ba, és belemerülök a 3D nyomtatás rejtelmeibe.
Itt a fórumon és máshol is kismillió kiegészítést/átalakítási lehetőséget találtam hozzá. Akár olyat amit önmagával lehet már nyomtatni, akár egyebeket. Ha ezt mind meg akarnám csinálni, sose érnék a végére
Szóval aki már túl van ezeken: Mik azok amik "must have" kategóriák? Mik azok amik a legnagyobb javulást hozták, amikkel kezdeni kell? Előre is köszi mindenkinek a segítséget, asszem a közeljövőben gyakori kérdező leszek a topikban.Ui: Sokat olvasgattam mire az Ender 3 mellett döntöttem, de ha ilyen árkategóriában (200usd), EU raktárból beszerezhető gépet tudtok ajánlani, akkor meghallgatom!
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
pirosvilamos
tag
válasz pirosvilamos #14180 üzenetére
A legújabb Cura-val elindult
Köszönöm
--pirosvillamos-- Creality Ender 3, C64, Amiga 500+, meg egy vacak laptop netre...
-
Saccco
nagyúr
válasz pirosvilamos #14178 üzenetére
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
válasz pirosvilamos #14173 üzenetére
Tegyél fel egy újabb Cura verziót és abból válaszd ki az Ender 3 profilt, akkor nem kell állítanod semmit se.
-
willz
csendes tag
Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni!
Ender 3-ban cseréltem alaplapot. MKS Gen L + 3xTMC2208 + LV8729
Minden működik, kivéve az extrudert. Meg se moccan.
Marlinban a#define E0_DRIVER_TYPE LV8729
soron kívül még át kéne írnom valamit?
Köszi előre is!
-
pirosvilamos
tag
válasz pirosvilamos #14172 üzenetére
Ha jól látom, az extruder beállításoknál van, kérdés, mit írjak bele, most mindkét tengelyen nulla van.
-
Saccco
nagyúr
válasz pirosvilamos #14170 üzenetére
Nem jó az offset. Be kell állítani a szeletelőben vagy firmware-ben.
-
pirosvilamos
tag
Sziasztok!
Mitől lehet az, hogy a nyomtatást nem középen kezdi meg az Ender3, hanem a bal alsó sarokban?
Ami az SD kártyán volt minta file, azt középre nyomtatta, de bármit letöltök, azt bal lent kezdi--pirosvillamos-- Creality Ender 3, C64, Amiga 500+, meg egy vacak laptop netre...
-
Reggie0
félisten
Igen. Szerintem AVR32-re konnyen lehetne marlint portolni. Az AT32UC3C szeria raadasul 5V-ot is tamogat es kb. ilyen feladatokra lett kitalalva, van kulon PWM modul benne, komplementer kimenetekkel, hardveres dead time, fault inputok, DMA-val is etetheto memoriatombbol, szoval prociido se igazan kell a leptetok vezerlesehez regiszter vedelem, hogy hibas pointer ne tudja felulirni, stb. stb....
[ Szerkesztve ]
-
foka
aktív tag
Akkor erre lesz megoldás a 32 bit terjedése, és a koprocesszorok a vezérlőkön?
Üdv: Fóka
-
csadi0011
őstag
Egyébként miért van ez, hogy háromszögelt 3D lett az alap formátum? Ha használnának körinterpolációt a slicer szoftverek, akkor nagyon lecsökkenne a fájlok mérete.
-
Reggie0
félisten
válasz gerleimarci #14162 üzenetére
SD-re se masolja gyorsabban. 115.2kbaud, az 11.25KiB/s brutto.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Ender 3-mal eszrevettem, hogy ha a modellem ugy generalom le, hogy a kort nagyon sok kis egyenessel kozelitem meg, akkor blob-ok jelennek meg, ha kozepesen, akkor szepen jon. Ugyan az az objektum, az elso esetben 7.6MB a gcode (0.3 mlayer), a masodik esetben 4.6MB, nyomtatasi ido egyarant 1.5 ora. Kiszamoltam, hogy elso esetben ez atlagosan 14.8 kbaud atlagos sebesseget igenyel. A proci nem birja, vagy a 115.2kbaud a keves?
-
Imy
veterán
válasz Saccco #14143 üzenetére
Eddig nem hallottam róla, de most nézem, nem néz ki rosszul.
Még Péli Attila féli lehet jó, de annak aterveire várni kell. A Voron előnye, a nagy nyomtatási terület, nekem lehet jó lenne a 350x350 időnként. Néha a CR10 gyári 300x300 is kicsi, azt felhúztam 312x312-re, de így is határeset nagyobb daraboknál. -
Zroo
csendes tag
Köszönöm szépen a válaszokat
-
dom1n0
senior tag
Van egy felesleges Fysetc BMG extrúderem, dupla rendelés miatt ha valakit érdekelne.
4000 HUF-ért átadom -
Zroo
csendes tag
válasz Mr.Csizmás #14149 üzenetére
Akkor ezért van mostanában rossz íze a gyümölcsöknek :-D
Tudásra és minőségre is az ender a jobb? -
Zroo
csendes tag
válasz Mr.Csizmás #14141 üzenetére
Köszönöm, azt gondoltam az anycubic lesz a javaslat. Sok videót néztem és az jött le az a jobb. Tudnál esetleg indoklást is írni, miért az ender?
-
Mr.Csizmás
titán
Alirol melyik extrudert, vagy egyeb updatet erdemes venni 20-25$ korul? (van egy 5/25 kuponom)
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Imy
veterán
CR10 mellé egy egyszerűen beburkolható nyomtatót keresek, mit lenne érdemes nézni?
-
Piedon
tag
válasz pirosvilamos #14139 üzenetére
Köszi, közben és is megrendeltem csak én lengyel raktárból és az üveglaposat, mert annyiba került így mint a sima változat, meglátjuk mennyi idő lesz a szállítás...(illetve vettem hozzá asztalt is hogy legyen fix helye is )
[ Szerkesztve ]
-
pirosvilamos
tag
Kifutottam a szerkesztésből...
Piedon: Volt nyomkövetés, és az UPS hozta nagyon gyorsan.[ Szerkesztve ]
-
pirosvilamos
tag
Megérkezett az Ender 3, szerintem jó időt futott, csak épp nem voltam itthon...
2019/03/13 10:45 GYOMRO, HU
KÉZBESÍTVEMúltbeli esemény Kézbesítésre kész 2019/03/13 5:00 Vecses, Hungary
Útban a kézbesítés felé2019/03/13 3:30 Vecses, Hungary Érkezésbeolvasás
2019/03/13 0:59 Vienna, Austria Kiindulásiállomás beolvasás
2019/03/13 0:30 Vienna, Austria Érkezésbeolvasás
2019/03/12 13:52 Nurnberg, Germany Kiindulásiállomás beolvasás
2019/03/12 9:32 Nurnberg, Germany Érkezésbeolvasás
2019/03/12 3:25 Herne-Boernig, Germany Kiindulásiállomás beolvasás
2019/03/12 0:12 Herne-Boernig, Germany Érkezésbeolvasás
2019/03/11 21:08 Brussels, Belgium Kiindulásiállomás beolvasás
Múltbeli esemény Feladva 2019/03/11 20:09 Brussels, Belgium
SzármazásbeolvasásMúltbeli esemény Címke létrehozva 2019/03/10 8:32 Belgium
Megbízás feldolgozva: UPS átveheti
Holnap kezdődik a helyteremtés, aztán az összerakás, aztán jövök kérdezni...--pirosvillamos-- Creality Ender 3, C64, Amiga 500+, meg egy vacak laptop netre...
-
Reggie0
félisten
Na, ugy nez ki, nekem megoldodott az ender 3 extruder problemam:
1. kiderult, hogy az extruder feszitokarjaba belemart a filament es ezert szorult ott a filament es nehezen huzta. Ezt eloszor kicsit felfurtam es erveghuvely fem reszet beleraktam, de nem volt jo, mert a pereme eles es az akasztotta ismet a filamentet, ezert vegul siman csak felfurtam fereden a luk elejet, hogy ne tudjon a filament megszorulni.
2. probaltam a feszessegen javitani, mert mindig pattant egyet es visszabbugrott a szal. Nyomtattam hozza rugo alatetet, amibol erosebben nyomta, de ez csak rontott a helyzeten es meg kisebb sebessegnel is ugrott. Kezzel rafeszitettem, akkor meg szinte mindig, tehat annyira megfeszitette a leptetomotort, hogy amiatt nem tudott forogni.
3. Egyertelmu lett, hogy nem a feszitogorgo erejevel van a gond, hanem mashonnan ered a problema. Eloszor szetszedtem az extrudert, hatha clogging van vagy hasonlo, de semmi gond nem volt. PTFE csoben is konnyen futott a szal, igy ezt a reszt hagytam. Viszont amikor a dobrol akartam huzni a filamentet az extruderen keresztul(kinyomott feszitovel) eleg nehez volt, mikor tekerni kellett a dobot is, pedig van vezetokar a keret tetejen. Ilyen allapotban ugy nyomtatott, hogy egyes retegeknel alulextrudalt, mint ahogy a mellekelt kepeken is lathato a karoknal, hogy par mm magassagban hianyos reteg van es ez neha ismetlodik, tehat osszefugg a dob forgasaval. Kinyomtattam egy a leptetomotorra rakhato egyszeru vezetot, de nem segitett semmit.
4. Vegul kinyomtattam ezt a gorgos filament vezetot: thing:3369736 Es azota hibatlanul nyomtat, a kepen lathato 11 centis gyurun egy hiba sincs.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz DrojDtroll #14129 üzenetére
Az MPCNC az szerintem is az, de mondjuk a RootCNC szimpatikus. Gondolkodtam nagyon a saját MDF-vázas gép mellé még egy ilyet is építeni.
-
Zroo
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék belevágni a nyomtatásba hobbi célból :-)
2 gépet néztem ki, ti nelyiket ajánlanátok?
Anycubic i3 mega
Ender 3x
Válaszaitokat előre is köszönöm
Üdv
Zoli -
azbest
félisten
válasz Reggie0 #14130 üzenetére
arról nem is beszélve, hogy amennyi műanyagot fel kell használni... b6-os bosh profilból itthon véve max 20 ezer forintból megvan egy hypercube váz (olcsóbban is, ha kimaxolja az anyagot, némi saját vágás árán és nem 10 centikkel felfele kerekítve fizet)... és akkor még az idő nincs is beleszámolva.
Ha jól látom 2kg alatt számolja a műanyagot, az 10esről indul.
de poénnak jó
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz DrojDtroll #14129 üzenetére
Szerintem azert megnyugtatobb az, ha minel tobb a fem alkatresz a hoforrashoz kozeli reszekben.
-
Saccco
nagyúr
-
Saccco
nagyúr
válasz Reggie0 #14125 üzenetére
Ilyen extruder lehullás a Tarantulá-n is volt. Mondjuk ott fémből készült a kar, de a csavar olyan keveset fogott a motorban, hogy szépen kitépte a menetet.
-
Reggie0
félisten
válasz Saccco #14123 üzenetére
0.15mm.
Most mar visszatertem a kalyhahoz, minden beallitas az eredeti, kivetel a firmware verzioja, es igy ugyan olyan szepen nyomtatna, ha neha nem akadna meg a filament, amitol sok reteg valik el.
A motor nem volt meleg, de en meg idoben eszrevettem hogy gond lesz, mert kezdett romlani a minoseg es nem eroltettem sokat. Kezzel fogva kellemes langyos volt, majd maskor csinalok kepeket hokameraval is.
(#14124) Mr.Csizmás: A moricz kornyeken vagy kinyomtatom neked. Amugy en nem nyomtattam ujat, hanem kicsit felfurtam es erveghuvelyt toltam bele. Illetve kapott egy alatetet is a csavarhoz, sullyeszve, hogy csokkentsem a surlodast es ne uljon fel a motor tartojara teljesen:
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
válasz Reggie0 #14122 üzenetére
Esetleg még elmelegszik a motor.
Infill overlap elég nagy?Visszamérve 0,40-0,43 között van a fal vastagsága.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz Saccco #14109 üzenetére
Kezd megoldodni a rejtely, igy nez ki a feeder szoritokarja 350 meter utan:
Pedig hasznalok filament guide-t is, hogy ne meredeken erkezzen a feederbe.
Az alap problema az, hogy akad neha a filament es amugy is nagy a slipje, erosen fugg a nyomtatasi sebessegtol is.
Ezen kivul a rogzitocsavar is szeret kicsavarodni es lotyogni, igy csokkentve a szoritoerot.[ Szerkesztve ]
-
szuszinho
őstag
válasz Devil Smile #14120 üzenetére
Nem az összerakás, hanem az utána dolgok érdekelnek.
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Megrendeltem végül egy Ender 3X-et.
Összeszerelés utáni dolgokról tudnátok leírásokat mutatni, hogy képben legyek? A hozzáadott 5m filament milyen minőségű? Jó lesz kezdésnek, vagy szerezzek be helyette másikat?Köszi!
-
izisz
senior tag
válasz DrojDtroll #14116 üzenetére
Egy falas (egy perimeter) üres kockát/hengert (váza módban) próbáltál már nyomtatni? Ha nem, akkor javaslom tedd meg és mérd meg a falvastagságot. Pont annyinak kell lennie, amennyit "line width" címszóval beállítottál a slicerben (0.4/0.48 szoktak a defaultok lenni, amit eddig láttam) - ha nem stimmel a falvastagság, akkor előbb E step / flow érték változtatással érd el, hogy jó legyen.
Ha ez megvan, még rápróbálhatsz az X-Y step mérésre - mondjuk egy vékony filcet fixen rögzítesz a hotend környékén. És rajzoltass 10-20-40-100-200mm hosszú vonalakat X és Y irányba is. Megméred a vonalhosszúságot, ha lineárisan van változás az elvárthoz képest (akár +, akár -), akkor arra a tengelyre step értéket módosíts. (persze ha van eszköz, akkor mérőórával pontosabb értéket tudsz lemérni, hogy annyit lép-e a tengely, amennyi elvárható, de akkor is több hosszon végezz mérést és ha nem lineáris a változás, akkor más gebasz van)
Pl. 10 helyett 10.1, 100 helyett 101mm-t lép, akkor 1%-al többet lép a kelleténél, ennyivel csökkenteni érdemes a step/mm értéket[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Melyik kalibrálási paraméter lehet rossz ha a külső méretek sohasem egyeznek. Olyan mintha a külső fal mindig 0.1-0.2mm-el kintebb lenne a kelleténél
-
Kumancs
kezdő
Kérdésem lenne a tapasztaltabb kollégákhoz. Mert sosem kellet eddig ilyet vennem. Egységesek ezek? Honnan érdemes?
Ender 3 pro hoz szeretnék rendelni csere nozit. Addig ok hogy 0.4 es de van amire érdemes figyelni? Anyagban vagy kialakitásban érdemes másmilyet venni? -
gerleimarci
aktív tag
válasz energy4ever #14107 üzenetére
Nekem TPU-val az vált be, hogy a retractiont felveszem 0,8-ról 2,5mm-re és a (linear advance) K értékék is 0.1-ről 0.3-ra fel kellett tolnom. Így szálazás mentes szép felületet ad. Még mindig a Tevo Black Widow gyári extruderét használom (lusta vagyok a BMG-t felrakni). Ekkora K-val már kb. elviselhetetlen hangja van a bolygóműves áttételnek
Ja és teflonos heat break + az extrudertől idáig is teflon van. -
Reggie0
félisten
Meg volt lazulva az extruderen a mozgo kar tartocsavarja, aminek emiatt volt egy oldaliranyu holtjateka es nem szoritotta elegge a filamentet, emiatt az csuszott. Most nekifutok megint elolrol a teszteknek.
Amugy azt vettem eszre, hogy valahol 2 es 3 mm/s, azaz 0.4-es nozlival es 0.3mm-es retegvastagsaggal valahol 40 es 60mm/s kozott lehet a maximalis nyomtatasi sebesseg. 60-nal mar csuszik a filament.
-
csadi0011
őstag
válasz energy4ever #14107 üzenetére
Hát még nekem sem megy igazán. Néha túladagolom az anyagot.
Még Slic3r-t használok Repetier-Host-tal. Karkötőt próbáltam csinálni és az ugye elég vékony, a brim meg csak 1 réteg magas és nem fog rendesen, kb. mintha ott sem lenne. Sajnos annak a magasságát nem tudtam állítani. Ezért jöhet fel nekem.
Hogy miért nem jöhet az anyag, azt nem tudom. Én ugye amatőr vagyok még minden téren. Csak próbálkoztam. De minden TPE nyomtatást eddig azzal kezdtem, hogy felfűtöttem Repetierből a hotendet meg az asztalt és megindítottam az anyagot. Mikor láttam, hogy jön az anyag a nozzle-ból, akkor indítottam el a programot. Így úgy láttam, hogy jobban tud jönni az anyag.
Beállításokat úgy gugliztam össze. Retractot kikapcsoltam. Előtolást levettem legalább a felére, mint amin a többit használtam
Érdeke, hogy nem nyomtatott nekem első réteget. Z-ben ofszeteltem 0.3 mm-t (0,55mm-en kezd). Úgy lesz nekem az első réteg olyan, mint más anyaggal 0,25 mm-en.
Azzal szoktam szórakozni, hogy előtolást Repetierből állítom (FR %) és a flowrate-et emelem.
Vastagabb karkötőt azzal egész szépen megcsinált. -
Reggie0
félisten
Balrol jobbra fentrol indulva:
1. Kalibralas utani, kalibralt flow-al. 215 fok, 0.3mm reteg, 0.4mm vonal
2. Kalibralas utani, 100% flow-al. 215 fok, 0.3mm reteg, 0.4mm vonal
3. Kalibralas utani, kalibralt flow-al, de infill sebesseg es gyorsulas 100-ra(500-rol) lassitva. 215 fok, 0.3mm reteg, 0.4mm vonal
4. Kalibralatlan geppel, eredeti beallitasokkal. 205 fok, 0.3mm reteg, 0.4mm vonal
5. Kalibarlas utani, kalibralt flow 215 fok, 0.3mm reteg, 0.45mm vonal
6. Kalibralas utani, kalibralt flow, 215 fok, 0.3mm reteg, 0.4mm vonal
7. Kalibralas utani, kalibralt flow, 215 fok, 0.2mm reteg, 0.4mm vonal(#14109) Saccco: Biztos nem nedves, vakuumos volt es egy het alatt elfogyott. Egy vonal vastagsaga neked 0.4mm ha visszamered?
Az az erdekes, hogy terfogatilag mintha nem jonne ki a dolog, mert ahol a feluleten latszodik hezag az infill korul, az vegig hianyzik a teljes Z iranyban.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
-
Reggie0
félisten
válasz Saccco #14104 üzenetére
235 fokig felmentem, az sem segitett, pedig a heat toweren mar 195 fokon szepek a szalak. De probaltam 205 es 215 fokon is.
Igazabol ott kezdodot a problema, hogy bekalibraltam a tengelyeket es az extrudernel a fogyo hosszt, majd utana a szokasos kocka odal nyomtatas es beallitottam a flow-t, hogy a 0.4mm vastagsag az 0.4mm legyen - ehhez 100%-rol 82%-ra kellett levenni - es innentol kezdve jottek elo a problemak, amiket sem a homerseklet allitas, sem az overlap allitas nem oldott meg. Curaban meg nem lehet kulon flow-t megadni az infillre. Felteteleztem, hogy akkor a 0.4mm leptetes nem megy XY-ban, leellenoriztem, de az pontos maradt. Esetleg filamentre tudnek gyanakodni.
Te a vazat mekkora turessel nyomtattad? Ha visszaterek az extruder kalibracio elotti flowra, akkor ismet szep lesz, csak ugy az egymasba illeszkedo alkatreszekkel van szivas, pl. csavar es anya alig tekerheto egymasra.
(#14106) Imy: Gembird PLA szurke szin.
-
Imy
veterán
válasz Reggie0 #14103 üzenetére
Milyen anyag/márka?
0.2 de 0.25 fölé én nem mennék rétegvastagságban. 0.3mm pont a nozzleátmérő 75%, ami a maximálisan ajánlot rétegvastagság. Én most nyomtatok 0.8mm-es nozzle-val, és 0.3 a normál rétegvastagság, varianciának 0.05mm van megadva, azaz 0.25 és 0.35 a vastagság.
Ahogy elöttem mondták lehet hogy kevés a hő. Lehet hűtés sem kell, de ez függ a modelltől is. -
Saccco
nagyúr
válasz Reggie0 #14103 üzenetére
Szép eredménnyel nyomtatható a 0,3mm a 0,4-es nózival.
Ha nem tapad, akkor adj rá 4-5°C-t.A fenti vázát 0,3/0,4-gyel nyomtattam, a javasolt 0,32mm lett volna.
-
Reggie0
félisten
Sziasztok!
0.4-es nozival milyen minosegunek kene lennie a 0.3-as retegvastagsagu nyomatasnak? Ha nem overextrudalok, akkor helyenkent repedesek vannak az oldalaban a Z tengelyre merolegesen, illetve lathatoan nem tapad tokeletesen az infill a falakhoz.
Szoval a kerdes, hogy jol beallitott geppel ugyan olyan hibamentesnek kene lennie, mint 0.2 retegvastagsaggal, vagy altalanos, hogy rosszabb a minoseg(es itt nem a rajzolat finomsagara gondolok), mert kozelebb van a nozzle merethez?
[ Szerkesztve ]
-
izisz
senior tag
válasz Vasshammer #14101 üzenetére
Amennyiben nem lesz beburkolva a nyomtató, akkor mehet PLA-ból is (az extrúder környéki modelleket kivéve). Sőt, mivel a PLA "rugalmatlanabb" mint a PETG, bizonyos mértékig - talán észre sem vehető - jobb is lehet mechanikai alkatrész alapanyagnak.
Ezzel együtt viszont, ha pl. a 8-as rudat próbálod belekalapálni a nyomtatott furatba (ami lehet, hogy nem pontos méretű), akkor a PLA sanszos, hogy szimplán szétreped és nyomtathatod újra, míg a PETG-ben van annyi "rugalmasság", hogy ennyit képes elviselni.
Mindkettőnél csak annyi tárgyhűtést használj, amennyi feltétlenül szükséges, így jobb rétegösszetartást kapsz, ami nem hátrány (dísz bizbazok esetén ugye ez nem annyira fontos tényező) -
Vasshammer
tag
válasz csadi0011 #14099 üzenetére
sose nyomtattam se TPE-vel, még PETG-el sem, őszintén megvallva... Csak olvasgattam eddig a szakirodalmakat, ahol direkt előtolást javasoltak a flexihez.
Kérdésem továbbra is az, PLA-val nyomtathatom a AM8 alkatrészeket? (Z tengely tartó, Z motor tartó, Y tengely tartók stb)
[ Szerkesztve ]
Üdv, VH
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Sweet.tv - internetes TV
- Horgász topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jófogás tapasztalatok
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Milyen asztali médialejátszót?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Logitech G305 2év garancia.
- ASUS Zenbook 14X UM5401QA-L7208W használt garanciás notebook