Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mini-ITX
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- Autós kamerák
- Házimozi belépő szinten
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Csizmás
titán
-
izisz
senior tag
Ugye az a gondolat megvan asztal kapcsán, hogy tökig tekeritek a szintező csavart (=rugó teljesen legyen összenyomva), majd innen lazítani kb 1 fordulatot (vagy 2-őt). Erre az asztalmagasságra állítani a Z endstopot (ha van) és így beszintezni kézzel (ideálisan szintezés közben már csak szorítani kell a rugókon)?
A lényeg, hogy a rugók a lehető legfeszesebbek legyen alapból és csak pici lazítás lesz a szintezés miatt.
Ha lazák a rugók, az asztal mozgás közben "imbolyog" mint egy hajó a vízen (attól, hogy nem látványosan még csinálja)
Értsd: mind X (talán ez kevesebb), mind Y irányba képes kis mértékű kimozdulásra (gondolj arra, mikor hirtelen irányt vált a motor, de a tehetetlenség miatt az asztaltömeg - tükör/alulap/akármi - picit tovább lendül, amit csak a rugóval feszített csavar tart; ez pedig meglátszódhat a nyomaton)
Hasonló előfordulhat csak Z-ben mozgó asztallal is. Gondoljatok egy hídra földrengés idején. Ahogy szaladgál a fej X-Y irányba és tegyük fel nudli a mechanika, a hirtelen irányváltások hasonlóan hatnak (persze kicsiben), mint a hídra a földrengés. -
Reggie0
félisten
válasz
vizimento #14890 üzenetére
Nekem nincsenek ilyen gondjaim. Elso reteget 60 fokon nyomtattam a gyari asztalra. Gembird sargat meg pont nem probaltam ki, csak fekete, szurke es galaxiskek szinekben, de nem kellett mas beallitas egyikhez sem.
(#14895) Zsolt74: Nagyobb szijtarcsaval kisebb erovel tudja mozgatni, mert a forgatonyomatek nem valtozik, emiatt no a rezges is es csokkenteni kell a maximalis gyorsulast. Emiatt lassabban fog nyomtatni.
Ezen felul a motor kvantalt lepeseket tud csak lepni, igy a felbontast is csokkented, durvabb lesz a rajzolat.
Amugy a nyomtatando objektumok nagyon sokszor nem nagy tavolsagokkal van tele, hanem sok rovid ut utani iranyvaltasokkal, tehat nem a maximalis fordulatszam fogja korlatozni a nyomtatas sebesseget. -
BVEKT0R
csendes tag
válasz
vizimento #14890 üzenetére
Gyári rugók elég rosszak enderen, nekem szinte full ki kellett csavarni. Vettem helyette [ilyeneket]. A nagyobb erő a csavarokat is talán picit szorítja, de nekem kilazulással annyira nem volt eredetileg se problémám.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Használ valaki Slic3r-t és raft-ot?
Csak én vagyok retardált, vagy nem lehet rendesen paraméterezni, hogy hogyan épüljön fel?
-
Zsolt74
senior tag
válasz
MASSlag #14891 üzenetére
Egy javaslat.
Az asztal mozgatásához használj nagyobb szíjtárcsákat, mert ezek a 20 fogúak túl kicsik lesznek, könnyen megugrik rajta a szíj (tapasztalatból írom ezt neked).
Legalább a 40 fogú kellene hozzá, a motor így könnyebben tudná mozgatni a nagyobb szíjtárcsával az asztalt. -
MASSlag
tag
Köszönöm a linket!
Még megy nálam a matek, hogy szíj vagy orsó főleg a fűtés miatt (egy erősített szíj talán jobban tolerálná a hőtágulásokat, mint egy orsó)
A síneket az ali-s anycubic store-ból rendeltem (csak abból az apropóból, hogy volt kuponom egy Kossel rendelés miatt és így elég olcsón jött ki). Meglepően pontosan és igényesen szállította, majd a fűtött kamránál jön ki, hogy mennyi maradó feszültség van benne.
A hotend felfogatót és az összes rozsdamentes lemezt amit látsz a nyomtatón édesapám vágatta ki lézerrel a munkahelyén az ottani maradék lemezekből, a tervezés saját. Most így az egész hotend levehető négy csavarral és nem kell a nyomtatóban szerelni.
-
izisz
senior tag
válasz
MASSlag #14891 üzenetére
TR10x2 - én Tőle vettem végmegmunkált trapézorsót (kottymentes anyát is ad, ha kérsz) - látva az elrendezésed, lehet érdemes lenne ilyenben gondolkodni a kóvájgóak helyett
pöcc 5mm-es véget alakított ki, így 5-ös ID csapágyba szépen passzol. Annyi, hogy 5->5 tengelykapcsoló kell hozzá (vagy 5-ös belső furatos pulley)
Amúgy szép nyomtató!A síneket mely eladótól szerezted be? Mennyire vagy velük elégedett?
A hotend felfogató alu lapkát magad gyártottad? -
MASSlag
tag
Dübörög az új gép alfa állapotban.
Nem is emlékeztem, hogy ennyire rossz papírra nyomtatni, nagyon pontosan be kell lőni a magasságot, hogy tapadjon.
Nincs véletlenül valakinek eladó Bed-sticker-e legalább 300x250 méretben (kínai BuildTak copy)?Egyenlőre még fix fejjel, a fűtött kamra nagyobb prioritás. POM, PEI, PC, igénylik a melengetést (PEI-ből szeretném majd a szerszám cserélőt, hogy bírja majd a strapát). Egy optikai Z home-on kívül semmi elektronika nincs a kamrában.
A hátulja még egy kicsit kaotikus (EPH FTW), de már elő van készítve a kivezetés a kamra keringető keresztáramú ventinek és a fűtésnek. Egyenlőre várja a borítását.
Mire kibogarásztam a Klipperhez a Fysetc F6 pinjeit, megőszültem, az SPI-ról olvasás még mindig nem működik, hiába tiltottam le a nem használt lábakat, de nem igazán zavar.Egy nagy problémám van a Z orsók borzasztóan kóvályognak, hiába van úszó rögzítése az asztalon, nagyon látszik a nyomaton és nehéz miatta a debug. Vagy keresek jobb orsókat, vagy szíjjal oldom meg. Van is egy csigás, encoderes DC motorom a szíjhoz, de borzasztó körülményes az integrálása az elektronikába (+Arduino +H-bridge).
-
vizimento
senior tag
Ender 3 első tapasztalatok:
A gyári fehér PLA-val szépen nyomtatott (amíg kitartott az a darabka) gyári beállításokkal, ha jól emlékszem 200C/50C, de a sárga Gembird PLA-val meggyűlt a bajom. Képet teszek fel délután, de ami tuti: egyszerűen nem tapad. Gyári alap pad, de hát akkor is, nem gondoltam volna, hogy már a PLA így megszivat. Hőmérsékletekkel már felmentem 222C/77C-ig, de még így sem ok. A gyári ágyon is használható a hajlakk, vagy csak üvegen? Mert arra gondoltam az lenne következő lépés amit kipróbálok.
A másik gondom az ágyszintezéssel van: Olyan könnyen tekeredik, hogy egy több órás nyomtatás alatt egyszer le is tekeredett, le is esett az egyik. Nyilván meg is látszott a nyomaton a menet közbeni "elferdülés". Szóval kitaláltam, hogy (mivel menetrögzítőm, vagy önzáró anyám nem volt otthon kéznél) tekerek egy kis teflon szalagot a csavarra, hogy picit szoruljon rajta az anya. Ez jó is lett volna, csak így meg az egész csavar elforog, nem a csavaron az anya. Másnál nem volt ilyen probléma? Ha volt, hogy oldotta meg?
-
kulu22
aktív tag
válasz
energy4ever #14888 üzenetére
Marlin, Configuration.h:
// This defines the number of extruders
// :[1, 2, 3, 4, 5]
#define EXTRUDERS 1+ egy csomó kérdés: milyen fej, van-e külön termisztora, mi az offset stb, ezt mind be kell állítani
-
izisz
senior tag
válasz
energy4ever #14885 üzenetére
persze, marlinban alap 170 fok, ha nincs kikapcsolva (cold extrude védelem)
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
energy4ever #14885 üzenetére
fw-ben szokott lenni ilyen sorompó script, hogy csak felfűtve enged E-t.
-
i.attila
tag
Akko i3 mega lett, megrendeltem
Filament-et hol veszitek? Kell még hozzá valami egyéb kiegészítő?
-
izisz
senior tag
válasz
energy4ever #14848 üzenetére
Ha táp alatt húzod le a motort/dugod vissza, az megölheti a drivert.
-
Reggie0
félisten
válasz
Dyingsoul #14879 üzenetére
Az overhang alatti kis oszlopoknal megcsusztak retegek, ugyan igy a gulakban is, - sot a gulak helyenkent vastagabbak, mint kene -, a gyuruk felszine egyaltalan nem sik, valoszinuleg tulextrudal. Az oszlopok aljan mintha blobos lenne a sikkal erintkezo elso 1-2 reteg.
-
bigrob
őstag
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Reggie0 #14878 üzenetére
"Ha te is F100 E100-al kalibraltal akkor ugyis szar. Amugy latszik a kepeken, hogy valami nincs rendben."
Nem kalibráltam semmivel hiszem még kapcsolatot sem tudtam létesíteni vele.
Mi látszik a képeken, mi nincs rendben? Nekem meg pont úgy tűnik, hogy teljesen jól nyomtat most is. 2-es layer height-tal csináltam így max azt lehet kivenni, hogy magas a layer. 50 fölötti overhangnél kalibráció után is lesz blobosodás. Így totál nem értem mi a gond ezzel most. -
Reggie0
félisten
válasz
Dyingsoul #14877 üzenetére
Ne hasznalj win10-et.
Ha te is F100 E100-al kalibraltal akkor ugyis szar. Amugy latszik a kepeken, hogy valami nincs rendben.
A 6:40 percnel levo "speed test" semmire sem jo, nekem nem mutatott semmilyen hibat,de bonyolultabb formakat megis rosszul nyomtatott a gep.
Amugy en is ezt a videot probaltam legeloszor, de kb. csak a fele hasznalhato.
-
Dyingsoul
veterán
Nekem miért minden 20x körülményesebb, mint az interneten lévő összes tutorialban?
Többek között ez alapján akarnék hozzálátni a kalibráláshoz. A teszt modelleket már kinyomtattam, hozzáteszem szerintem szépen sikerültek.Letöltöttem a pronterface-t, csatlakoznék az Ender 3-ra.
A képen látható hibát írja ki.
Próbáltam:
-Rendszergazdaként indítani.
-Több USB portban is próbáltam.
-Feltettem az SD kártyán lévő drivert.
-Megnéztem 20 másik tutorialt.
-Rákerestem a hibaüzenetre, de csak annyit találtam, hogy valószínűleg valami használja ezt a COM portot. PL Win10-nek jó szokása, hogy mindent monitoroz és a soros porton ha van kapcsolat akkor nem lehet párhuzamosan újabb kapcsolatot nyitni ugye... és ezért van access denied a Pronterface-ben.
-Ezek után kikerestem a device managerben a service nevét ami "CH341SER_A64". Ezt nem tudom semmilyen futó folyamathoz kötni amit leállítva csatlakozhatnék.Van bármi ötletetek?
-
energy4ever
addikt
válasz
Mr.Csizmás #14874 üzenetére
Milyen filamenttel probalod? Valamelyik spectrum pla pl nem jo hozza( a csillamosak). PTFE vegig megy?
-
i.attila
tag
Sziasztok,
szertnék belevágni a 3D nyomtatásba szigorúan hobbi szinten.
Ehhez kellene valami jó kis kezdő gép.
Eddig ezeket néztem:
Anycubic i3 mega
Creality ender 3
Creality ender 5
Creality C20 pro
Ha kicsit szerelni kell az elején, azzal nincs gond, de jó lenne, ha később azért megbízhatóan működne.
Szóval melyik legyen? -
Mr.Csizmás
titán
válasz
energy4ever #14873 üzenetére
nem, 100%. a nozzle size egyértelmű, layer height-et is lejjebb vettem, stb. gyorsítsak rajta?
-
energy4ever
addikt
válasz
Mr.Csizmás #14872 üzenetére
Lehet nagyon buta kerdes, a most a flow-t piszkalod, vagy tenyleg atirtad?
Cura: Settings, printer, manage printer, machine setting, extruder 1, nozzle size.
-
Mr.Csizmás
titán
halp: nozzle cserénél cura-ban mit és mennyire írjak át? 0.4 -> 0.3 csere volt, most 4-5 órája vagy taknyol, vagy alulextrudál
-
kopi120
tag
Lassan szeretném elkezdeni az uj nyomtató alkatr3szeinek a kinyontatását, ehez petg-t rendeltem. Az volna a kérdésem, hogy teflonos heatbreak-el nekieshetek, vagy inkább allmetal?
Mielött felmerülne a kérdés, nem voron
-
Saccco
nagyúr
válasz
gerleimarci #14867 üzenetére
SLS-nek nem.
-
Reggie0
félisten
válasz
erer1000 #14861 üzenetére
Itt vannak a tipikus problemak az FDM nyomtatokhoz:
https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/thingiversen meg egy rakat tesztobjektum van, azokat nezegesd meg, hogy melyik mire megy ra. Ezekbol szerintem mar jo kozelitessel a nagyresze meg lesz, es marad a feladat, hogy hogyan tudod ezeket egy objektumban takarekosan otvozni.
-
Reggie0
félisten
válasz
2thletme2day #14858 üzenetére
Ezek a vezerlok nem tudom mennyire ESD vedettek.
(#14859) erer1000 Es konkretabban milyen gep az a gyorstprotipus gyarto gep? Ez kb. olyan, mint ha azt kerdeznek, hogy hogyan tesztelnel gepi hajtasu kozlekedesi eszkozt, aztan azt se tudod, hogy az gepjarmu, repulo vagy hajo. Prototipizalobol van: SLA, DLP, FDM, SLS, SLM, EBM, LOM, BJ, MJ.
-
erer1000
őstag
sziasztok
egy olyan kérdéssel/problémával fordulnék felétek, hogy gyártástechből gyors prototípús gyártás témakörből egy beadandót kell csinálnunk és mivel előtte nem igen volt közöm a 3D nyomtatáshoz sem, ezért egy kis iránymutatásért fordulnék hozzátok, hogy szerintetek milyen irányból kéne megközelíteni a beadandót
Tervezzen olyan minta alkatrészt, mely alkalmas arra, hogy adott gyorsprototípus gyártó gép technológiai határait felmérje. Feladat értékelésénél a következő főbb szempontok számítanak:
a. egyedi kreatív megoldások
b. minél költséghatékonyabb legyen a vizsgálat (elsődlegesen alapanyag felhasználás és nyomtatási idő)
c. tartalom: adott részmegoldásokból milyen következtetések vonhatók le a technológiát illetően, illetve a tervezés során hogyan használható fel a megszerzett információ
az adott előadás után láttam élőben először 3D nyomtatást, szóval eléggé zöldfülű vagyok a témában
-
2thletme2day
őstag
válasz
energy4ever #14848 üzenetére
Tegnap nálam ugyanez volt Z-vel. Szétszedtem teljesen a Tornadot mert beköltöztettem minden elektronikát a nyomtató alá, összeraktam, bekábeleztem mindent erre a Z meg sem moccant. A megoldás végül a motorvezérlő csere lett. Kicseréltem a vezérlőt és azóta gyönyörűen dolgozik megint. Nem értem egyébként a dolgot mert az átalakítás elején lehúztam a motorkábeleket a motorról meg hát Z irányban annyira nem szabad a mozgás mint x vagy y irányban.
-
Saccco
nagyúr
Néma motor 17HS4801, mellette a Tarantula gyári motorja.
-
energy4ever
addikt
Tarantulan lehuztam az extrudert, visszadugtam, azota nem mozditja. Masik motort sem vezerel arrol az allasrol, de masik allasrol vezerli azt a motort.
Mi lehet a baj? Ledoglott volna az E1 kiallas? -
Saccco
nagyúr
Mindenre rá tudom.
Hát a Voron-ba a nagyobb fajta Nema17 motorok kerültek. Ráadásul szíjjal mozog Z irányba. És olyan a reluktancia aránya az indukció szempontjából, hogy a megfelelő réteghűtés mellett és elég nagy amperrel az E tengelyen bármilyen irányba is lengjen ki az impedancia és bármekkora sebességgel is mozogjon extruderrezisztor, az asztala akkor is sok nyútonméterrel fix rögzített, így a klipper rendesen tudja rángatni és mégis úgy nyomtat, mint a Voronoi Vénusz Karácsony másnapján a csokikómában.Egyébként az Voron24, nem 23.
-
fape
senior tag
válasz
gerleimarci #14840 üzenetére
Figyeld meg mindjárt kapunk egy voron23 linket
-
Reggie0
félisten
válasz
gerleimarci #14833 üzenetére
Ja, csak ebben a kepletben a V nem a motor terfogata, hanem a feszultseg. Tehat az, hogy nagyobb a motor meg mindig nem feltetlen azt jelenti, hogy nagyobb az induktivitasa. (Arrol mar nem is beszelve, hogy a reluktancia motoroknal az induktivitas poziciofuggo is, mert a legres is valtozik. Ezert is van nyomatekluktetese, ha uresjarasban meg akarod forgatni.)
Mellesleg a feszultseg megvalasztasa kihat a maximalis es billeno nyomatekra is, hiszen az armaturafeszultseg es az indukalt feszultseg kulonbsegtol linearisan fug a maximalis aram. Tehat a nagyobb feszultseg nem feltetlenul csak abbol adodhat, hogy nagyobb a motor.
-
-
Dyingsoul
veterán
válasz
Mr.Csizmás #14832 üzenetére
Hát nálam nem tudom hogy fog ez kinézni de ez lenne az én tervem is. Fontos, hogy kívülre kerüljenek ezek az eszközök? Az a cirka 40-50 fokos környezeti hő sok lehet ami ott bent keletkezhet? Vagy nagyobb annál?
Talán egy plexi ház kívülre, a tetején egy 140-es ventivel, oldalakon pedig lyukak. -
imibogyo
veterán
válasz
gerleimarci #14826 üzenetére
Én is gondoltam szíjas Z-re, mint itt, csak én kettő szíjat gondoltam használni (bár 4 darab sem nagy plusz költség). Itt is egy darab Nema17 hajtja az egészet. Nekem is egy dolog biztos, hogy az egyszerűség miatt én is csak egy motorban gondolkodom minden tengelyen.
A nagyobb motorra egyébként elsődlegesen a Z-nél gondoltam (mivel ott van/lehet komolyabb tömeg). Tehát nem a sebesség miatt lenne nekem érdekes a Nema23, pláne nem 100 mm/s-hez, hanem hogy a relatíve nehéz ágyat (hasra sacc alapján 3-5 Kg között lesz valahol szintező asztal nélkül) "könnyen" tudja emelni. De ez a nagyobb motor dolog egyáltalán nem valami becsípődés nálam, csak eljátszottam a gondolattal, mert a CNC marógép építéséből még maradtak ki 0,9 fokos 1,8 Nm-es Nema23-as motorok (2,8A-esek), amik felbontásban és nyomatékban is azért elég messze vannak a "mezei" Nema17-ektől (mármint amik nekem a polcon vannak elfekvőben).
MASSlag: én is néztem csigás hajtást. Nagyon ebbe sem ástam még bele magam, mivel még csak kavarognak a fejemben a dolgok, nincs semmi kőbe vésve. Járatom az agyam, meg begyűjtöm a véleményeket pl. tőletek is, aztán majd meglátjuk. Nem azonnali a dolog, most kiköltekeztem magam egyéb hobbi területeken (autó, hobbi asztalosság, műhelyépítés), szóval ez most csak amolyan iránykeresés, hogy majd mi legyen a jövőben.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Dyingsoul #14828 üzenetére
csak terminal kell neki, azt meg natúrba meg lehet, ahogy gerleimarci írta.
imho heatsink kötelező + ventis case. majd ha megy ketrecbe a nyomtató, és kiköltözik a gépházon kívülre az alaplap és tsa, összeraknám őket egy 140-es venti alá egybe, a pi-t, alaplapot, TL smoothert, tápot, csak a burkolatot kellene kitalálnom
-
Reggie0
félisten
válasz
A motorokkal kapcsolatban: minél nagyobb egy motor, annál nagyobb az induktivitása és ezért adott feszültségen kisebb fordulatot tud elérni.
Hat ez azert nem igazan igy mukodik.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
MASSlag #14827 üzenetére
Nem kell annak teljesen önzárónak lennie. Ha elég nagy az áttétel (van1:139-es is, bár az már brutál lassú lenne) a bolygóműnél, akkor nagyon nagy erő kell, hogy megforgassa. És az sem baj ha megforgatja, mert ha ezt lassan teszi, akkor szépen óvatosan megy le a tálca.
Csak ez így kész megoldás, nem kell fogaskerekekkel bajlódni. -
Dyingsoul
veterán
válasz
Mr.Csizmás #14604 üzenetére
Korábban írtad nekem ezt az extruder kalibrációs és PID kalibrációt is. A PID-hez kell majd Raspberry, ez tiszta. Extruder kalibrációhoz is az kell, hogy kiadhassam a parancsot? Vagy van még valami kalibráció amit meg tudok csinálni extra hardver nélkül?
Más: Octoprint.
Csak összeállítanék hozzá egy Raspberryt. Tudnátok segíteni esetlek linkekkel, hogy pontosan mire is van szükségem? Amennyit visszaolvastam úgy láttam ezek kellenek (például):
Raspberry 3 B+ (ezen a linken több bundle is van, nem tudom pontosan melyikre lenne szükségem)
Kamera (szeretnék infrásat, hogy este is követhessem a nyomtatást).
Heatsinkek mennyire fontosak? 16 Gb kártya elég vagy 32-re kell menni? Case-t láttam, hogy lehet nyomtatni így az nem olyan fontos. Érdemes várni valamiféle akciókra vagy mennyire jellemző Pi 3 B+-ra az akció? -
MASSlag
tag
válasz
Csigahajtással jobban jár, mert az önzáró (ezért nagyon jó felvonókhoz), a bolygómű, ha korrektül meg van tervezve akkor nem az. Nema 17-re nincs kész csiga, de ha nyomtat neki egy házat működik.1:20 áttétellel árulnak hajtópárokat az ebay-en. Z-nél nem érdekes az sem, hogy pocsék a csiga hatásfoka, úgy is jó nagy az áttétel.
A Nema17/23 témánál abszolút így van, gyakorlatilag pont annyival gyorsabban veszíti a sebességgel a nyomatékot a nema23, hogy 20-as kerékkel 100mm/s-os sebességnél kb. ugyan annyit tud mind két méret.
-
gerleimarci
aktív tag
válasz
imibogyo #14825 üzenetére
A golyósorsó felesleges, sőt, még rosszabb is a a nagyobb menetemelkedés miatt. Az E3D tool-changerbe is először ilyet akartak, de visszaváltottak trapézmenetes orsóra. Szerintem(!) a legjobb megoldás az lenne, ha két 15mm-es GT2 szíj (kb. lehetetlen megnyújtani) emelné és egy bolygóműves áttétellel egy léptető a nagy felbontás miatt és hogy ne zuhanjon le az asztal.
A motorokkal kapcsolatban: minél nagyobb egy motor, annál nagyobb az induktivitása és ezért adott feszültségen kisebb fordulatot tud elérni. +Minél szélesebb (nema17 vs nema23), annál nagyobb a motor forgórészének tömeg, ezzel együtt a tehetetlenségi nyomatéka.
Szóval értem én, hogy a nagyobb a jobb, de nem mindig
-
imibogyo
veterán
válasz
Saccco #14820 üzenetére
Nekem is alakul egy sínes nyomtató fejben. Alapvetően az Ender 5 mechanikáját vinném/fejleszteném tovább, csak komolyabb lineárisokkal, teljes asztal megvezetéssel és dupla golyósorsóval (de egy darab motorral), valamint "kijavítanám" a váz hiányosságait, nekem nem tetsző dolgait (pl. az első kereszt 2020-as profil pont belelóg a képbe és szintezni sem kényelmes tőle stb.). Az is reális természetesen, hogy eleve magát az Ender 5-öt alakítom át, de praktikusabb lenne újat építeni, mert akkor mindig lenne egy nyomtató kéznél, ha menet közben valamin változtatni kell.
Még ilyenekkel is játszom fejben (még nem olvastam utána, hogy ezek közül mi a reális és mi nem...), hogy mi lenne ha a teljes gép golyós orsót használna, láttam már ilyet YT-on, vagy pl. mi lenne ha sima léptető motorok helyett hibrid léptető motorokat használnék (vagy servo-t), esetleg Nema17 helyett mondjuk Nema23-at, hogy ne legyenek annyira kihegyezve a motorok (melegedés) stb. stb.. Nem tudom ezek közül mi az ami megérné a vesződést hobbi szinten és mi nem. De érdekes lenne ezekkel kísérletezni már "csak úgy" is...
Hangsúlyozom, hogy a terv egyelőre V0.0001 fázisban van (tegnap éjjel dobtam össze). Szóval nagyon sok benne az elnagyolt dolog, így nézzétek. Az asztalt ~300x300 mm-re tervezem, de mivel még csak egyszer volt szűkös a 220x220 mm, ezért nem vagyok benne biztos, hogy kell ez nekem. Viszont a magasság már többször volt kevés/necces, ezért Z irányban biztosan többet tudna majd az új gép, mint az Ender 5...
-
vizimento
senior tag
válasz
Saccco #14815 üzenetére
Tekercsnek nem nevezném
Éjjel nem bírtam magammal: még délutános műszak után összedobtam és a pár méter szállal amit adtak hozzá elkezdtem a kutyát. Hát a lábaira se volt elég
Azon a kis darabon szépnek tűnik a külseje, de belül az infill rácsok közt látok szál áthúzásokat. Illetve egyszer lepauséztam a nyomtatást, majd pár óra múlva folytattam, de X és Y irányban is 1-1mm elcsúszással folytatta. Ezek mitől lehetnek? -
Mr.Csizmás
titán
halp: arduino-cli-t hogy tudom feltenni? github linket nem akarja.
-
KIZS
aktív tag
Hol és milyen lineáris csapágyat érdemes venni?
Az épülő nyomtatómhoz vettem igus és golyós csapágyat is. Az igus szépen egyenletesen csúszik, de kicsit nehezen (szorul). A golyós könnyedén csúszik, de nem egyenletesen, kicsit akadozik néha. Pedig az összeszerelő videókon olyan jó minőségűeknek tűnnek a golyós csapágyak, biztos én vettem meg a leggagyibbat. Milyen gyártmányút érdemes venni? -
Holleanyo
tag
válasz
Mr.Csizmás #14798 üzenetére
Engem is érdekel az Ender direct drive-ra való átépítése. Megköszönném, ha készítenél egy rövid leírást az átépítés menetéről. Megrendeltem a hozzá való cuccokat. Kb. két hét, amire ideér.
-
vizimento
senior tag
-
2thletme2day
őstag
válasz
Gabesz87 #14797 üzenetére
Én ezt a motort használom a Tevo Tornadomon BMG extruderrel direct drive-ra MKS Gen L lappal. De nem hiszem, hogy a dupla ár indokolt azzal szemben amit linkeltél.
-
Dyingsoul
veterán
Húsvéti tojást nyomtattam. A szálak néhol kicsit mintha szétfolytak volna. Thingyverseről van a model, ott javasolt 0.25-ös layer magassággal és support nélkül nyomtattam. Mi produkál a képeken látható hibákat? Túl magasan lenne a bed vagy túl nagy a nozzle hőmérséklet? Esetleg a nyomtatási sebesség túl nagy (60/30-cal nyomtam)? Cura alapbeállításaival nyomtam amúgy, 200C nozzle 60C bed, Spectrum PLA-val.
Szerk: képek.
-
gerleimarci
aktív tag
Most rákérdeztem. Az Odrive téma még csak ott jár, hogy most csinálják a teszt panelokat. Küldött is képet, csak azt nem biztos, hogy jó ötlet továbbküldenem.
-
Gabesz87
veterán
Huh....ne haragudj meg, de lehet, hogy neked sem ártana visszaolvasni. Igen már tudom hogy a postaköltséggel trükköznek, és ez ki is volt tárgyalva akkor Sacco-val. Szóval megvilágosodtam hogy nincs különbség köztük.
Én inkább vásárlások száma, vagy értékelés alapján rsngsorolok. -
izisz
senior tag
válasz
Gabesz87 #14800 üzenetére
Azt észre vetted, hogy amit 3-ért láttál, ott van posta költség, a 7+ usd körüliek meg freeship-esek?
És Saccco válaszolt is neked, pontosan ugyanerre célzott, csak tömören(#14494) Saccco típusszámot adott, ez a lényeg ilyenkor.
ez annyi, hogy tipikus alis eladó parasztvakítás, hogy aki ár szerint rendezi a termék találati oldalt, az rögtön lecsapjon az "úh,de olcsó, ez kell" termékre...
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- IBM PS/1 2168-552 486SX-25
- HP Spectre x360 Érintős TERVEZŐ Laptop Tab 16" -60% i7-1360P 32/2TB Intel Arc A370M 4GB UHD OLED
- Makulátlan!Dell 15 GAMER core i7 (8X3,8Ghz)GTX 1060 6GB 192bit VGA,16-32GB/256SSD+1TBHDD,!
- Lenovo Ideapad,15,6",Ryzen3(3,5Ghz)Vega VGA,8-20GB RAM,SSD,jó akku,szép állapot
- ÚJ HP ENVY 17 Nagyképernyős "Kis Gamer" Laptop -45% 17,3" Brutál i7-13700H 16/1TB Iris Xe FHD IPS
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 512GB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest