-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
izisz
senior tag
Nálam tmc2130-asok mennek, egyik gépen standalone módban, másikon SPI-n.
Az SPI-s verziónál a stallguard nagyon kellemes funkció, X,Y-ról repültek is az end stopok azonnal
Ezen kívül az automatikus áram szabályozás is kellemes ficsőr SPI-n.A 2208 soros kapcsolatot igényel, tudtommal azok nem fűzhetők fel busz jelleggel, ill stallguard sincs benne.
Ettől függetlenül ha csak csendesíteni akarod a gépet, akkor mindegy melyiket választod, a célt teljesítik.Configuration_adv.h fájlban keress rá 2130/2208-ra, ott lesz a konfig rész.
(Standalone módban - vagyis se SPI, se soros - nincs szükség külön konfigra, csak beteszed a board-okat és hajtod)(#6097) blountex: Nézz szét Taulman kínálatában, mint égen a csillag majdnem annyiféle nylon-t gyártanak.
(#6090) varadigabor: Nézz meg pár review videót YT-n. Én a tornádóra szavazok, az anet egy gyengébb tornádó koppintás...
-
fabula
őstag
Tevo Tornado-hoz MKS GEN L alaplapot tervezek rendelni (mivel a gyári nem működik megbízhatóan, hol megy, hol nem
).
Milyen drivert érdemesebb most hozzá venni, TMC 2130-at vagy 2208-at és melyiket miért?
Milyen változtatások kellenek a marlin firmware-ben, ha ezek közül valamelyiket használom az eredeti HR4982-esek helyett? -
blountex
senior tag
Érdeklődnék, hogy melyik anyag lehet a megfelelő amit bele lehet verni a betonba ?
Nylon, PET-G, esetleg PC? PC lévén a zárt környezet hiányában nehézkes lenne a nyomtatás. -
Saccco
nagyúr
Valamit variálhattak a Cura support-jain, mert sokkal könnyebben elválnak a nyomtatott tárgyról.
Most nyomtatok egy 1:100-as Tigris tankot, kíváncsi leszek a kitámasztott részek minőségére. -
Xantomas
őstag
Kiváncsi vagyok mit lehet kihozni belőle.
Úton még hozzá egy Bondtech extruder, meg egy microswiss futt metal hotend, és egy adag új venti.Kb fél évet bírt a wanhao D6 alap kiépítésében.
Minden venti csapágyas lett, búgtak, zúgtak, hiába olajoztam, a hotend állandóan eldugult, az extruder csapágya szétesett.
-
varadigabor
senior tag
Szaisztok!
Anett E10 nyomtatóról van valami infó? GB Eu warehouseban most 361 dollár. Inkább maradjak a Tornadonál?
Mondjuk lehet annyira nem jó deal, kínai raktárban csak 279..
-
Mr.Csizmás
titán
QQ:
rugalmas filamentből van valami ajánlott?
-
Zsolt74
senior tag
válasz
layerke #6084 üzenetére
Sokan esnek abba a hibába ,hogy a nyomtatás végén rögtön kikapcsolják a nyomtatót amikor a fej még forró, így a ventilátor leállása miatt pillanatok alatt el tud dugulni a fej, pláne ha PLA-val van használva.
Én mindig megvárom míg kihűl a fej, és csak akkor kapcsolom ki a nyomtatót. -
molvany
aktív tag
-
molvany
aktív tag
CTC ( Anet A8 változat ).
Néhány hete van meg. Kezdetben gyönyörüen nyomtatott. Talán az árához képest " túl jól is "
Két napja enyhén szólva katasztrófa. Nyomtatásnál kihagyja a sorokat, Néha úgy néz ki mint a lyukas pókháló. Késöbb gondol egyet és ismét " teljesen normálisan nyomtat ".
Ja, mikor a sorokat kihagyja, vannak helyek, ahol " kisebb csomók keletkeznek ". Olyan érzésem van, hogy azt amit kihagy, egyszerre " köpi ki " imitt - amott
Már variáltam a hömérséklettel, gyorsasággal, sürüséggel, anyagcserével ( PLA - t használok ) vagyis ugyan azt továbbra is amivel kezdtem.Járt már valaki így ? Mi lehet ez ?
-
hala8
csendes tag
Sziasztok!
Hobbi szintű felhasználásra szeretnék venni egy nyomtatót.
Gearbesten néztem őket, max. 200$ értékben melyik lenne szerintetek a legjobb választás?Tevo Tarantula
Tronxy X5
Tronxy X8
Anet A8Esetleg ha valaki tud olcsóbb és megbízható forrást azt megköszönöm.
-
Saccco
nagyúr
válasz
FireKeeper #6079 üzenetére
A teljes csendhez kell még bele egy MKS GEN alaplap TMC driverekkel.
-
Devil Smile
őstag
válasz
FireKeeper #6079 üzenetére
+1 a Tarantulanak..
en vettem mind2obol 1-1et az Anetbol is lehet jo nyomtatot csinalni de sok upgrade kell hozza
a TT az alu vaz miatt sokkal stabilabb es szerintem jobb alap.. -
FireKeeper
nagyúr
sziasztok!
full kezdőként érdeklődnék a 3d nyomtatás irány. elsősorban belépő szintű printereket nézegettem, a DIY nem probléma, elektronikai szerelésekben már elég nagy tapasztalatom van. youtube stb alapján két printerre szűkítettem le a választást, az Anet A8 és Tevo Tarantula, érdekelne, ti melyiket ajánlanátok inkább. az alacsonyabb zajszint miatt talán a tarantula felé hajlanék inkább de ha azt mondjátok hogy az A8-el jobban járok, meggyőzhető vagyok
elsősorban kisebb méretű funkcionális printek érdekelnek, készülékházak elektronikus/ház körüli projektekhez, illetve lehet kipróbálnék flex töltőanyagot is.
-
Kösz srácok, elsiklottam felette!
-
TMC2130-ast hogy állítom be hogy a kimeneti áram erősség potméterje az alján van?
-
kzkz
őstag
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Lehet nem jó helyen kérdezem, de Budapesten tudtok ajánlani megbízható céget/embert 3d nyomtatásra?
-
zoombiee
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a PET-G vel való segítséget.
Sajnos még nem sikerült jót nyomtatni.
Legutóbbi beállítások:
225°
most az asztal nem volt felfűtve (nem igazán írt róla senki)
0,2 réteg
hűtés:
0 layer 0%
3 layer 10%
5 layer 20%
infill 40%
És ugyanúgy felhajlott, le is vált volna, ha nincs leragasztva, a sarkoknál húzta is fel a ragasztót.
Lehet, ha simán az üvegre nyomtatok, akkor az jobb lenne? (gyári cr-10)
Érdekes az, hogy a tetej pedig teljesen tökéletesen egyenes az összes próbálkozásomnál.Youtubon találtam egy videót ahonnan szedtem az alap beállításokat, PLA-nál egész jól működik.
PET-G-hez is leszedtem ugyanonnan, mivel nem értek hozzá (rajta vagyok az ügyön) előfordulhat, hogy scrip ami benne van, az okozhat még valami problémát? Ami elsőre feltűnt az az, hogy még PLA-nál nem emelgette a fejet, itt csinál olyat, ha egy szakasszal végez, akkor kiemeli a fejet - arrébb megy és visszateszi a magassára.Script
M83 ; use relative distances for extrusion
G28 ; home axes
M203 Z20 E200 ; Set max feedrate
M84 S0 ; Disable Stepper Timeout
G0 Z6 F4000
M104 S160 ;
M140 S[bed0_temperature];
G1 X150 Y0 F9000 ; go to front of bed
G1 Z0.12 ; use the bed to block the nozzle to prevent ooze
M190 S[bed0_temperature];
M109 S[extruder0_temperature];
G92 E0 ; zero the extruder
G1 E6 F50 ; make a blob
G1 X100 F4000 ; wipe along the edge of the bed
G1 Y5 F4000 ; wipe along the edge of the bed
G1 X200 F4000 ; wipe along the edge of the bed
G1 Z0.5 ; lift before move to center
M82 ; -
janek69
senior tag
Én anyát szoktam beletenni.Most azt akrom kipróbálni,hogy megcsinálom az anya helyét 2-3 réteggel mélyebbre,leállítom a nyomtatást,beteszem az anyát és folytatom.Valószínűleg aaddig a pontig érdemes lesz az anyát az ágyon melegíteni,hogy egyforma hőmérsékletű legyen a műanyaggal.Eddig oldalról becsúszósra csináltam.
-
trialkornel
tag
válasz
zoombiee #6046 üzenetére
Nekem is nagyon sokszor pöndörödött a DD pet-g nyomatok széle. A hűtés volt a hibás. Vagy csak későbbi rétegnél (8-10) szabad tárgyhűtést kapcsolni (és nem max fordulattal) vagy hűtés nélkül nyomtatni. Mondjuk valahol azt olvastam hogy a pet-g-t is kell hűteni de újabban én már nem használok hűtést hozzá, azóta szép egyenes mindig.
-
Zsolt74
senior tag
válasz
mazso26 #6055 üzenetére
Annyit még hozzá tennék hogy én az első réteget mindig 0,3 as rétegvastagsággal nyomtatom, mert így az anyagtöbblet miatt jobb a tapadás, és az asztal egyenetlenségeit, így ezzel kis mértékben, de kompenzálni lehet.
Én se szoktam 50%-nál nagyobb kitöltést alkalmazni.
A petg-t én csak minimálisan hűtöm(10-30%), de hűtés nélkül is a legtöbb tárgyat ki lehet nyomtatni. -
atus72
őstag
Van egy jó cikk (igaz angolul) ahol 3d nyomtatott tárgyakba történő különféle csavarrögzítési megoldásokról írnak:
[link]Itthon tudja valaki hogy lehetne kapni ilyen besüllyeszhető elemet?
Angolul "Heat-Set Inserts for Plastics" néven fut, de magyarul ennek mi lenne a helyes megfelelője?
Valamilyen persely? -
mazso26
tag
válasz
zoombiee #6046 üzenetére
Egyetértek Zsolt74-el, 0.1 teljesen felesleges ennél a tárgynál (meg úgy legtöbbször egyébként is
)
225-230C nálam is elég szokott lenni fekete DD PETG-re (picit függ a nyomtatási sebességtől is, minél gyorsabban nyomtatsz annál melegebb kellhet). Annyival kiegészíteném, hogy képek alapján az első réteg túl magasan van, ezért is engedheti könnyen el a sarkainál.
Másik, hogy minél tömörebb egy nyomtatott tárgy (infill %) annál nagyobb mértékben fog rá hatni a warping is.
100% infillnek az esetek túlnyomó többségében semmi értelme, 50% fölé nem igazán érdemes menni szvsz.
Én még nyomtató alkatrészeknél sem mentem 30% fölé és sok száz órányi működés után is magabiztosan deformáció, kopás, sérülés nélkül teszik a dolgukat (narancs dd petg). -
fabula
őstag
Köszönöm a választ. Sajnos 24V-os tápom nincs kéznél, venni meg nem akarok, mivel várom, mit reagál a Gearbest a hibabejelentésemre. Remélem kicserélik a hibás/megbízhatatlan, első bekapcsolástól furcsa jelenségeket produkáló controll boxot. Ha nem ..., akkor vehetek tápot, alaplapot, stb., hogy normálisan használhatóvá tegyem a Tornádót.
-
kulu22
aktív tag
A mágnes csak azt állítja, hogy mennyire engedje felhúzni a tüskét. Nálam egyszer állítani kellett, mert a behúzó tekercs (vagy maga a csavar ami mágneses) nem tudta rendesen megtartani. Nem azt mondom (compi-val egyetértve), hogy egyből neki kell esni, de láttam már olyat, hogy ez volt a bibi.
8mm: ok, azt hittem, hogy a tüske - nozzle távolság. (a firmware-ben ezt kéri és a behúzott állapotra vonatkozik).
Nincs módod esetleg valami más táppal kipróbálni a nyomtatót? Nagyon fura, hogy így viselkedik az alaplap. -
Zsolt74
senior tag
válasz
Multikiller #6049 üzenetére
Sokára tisztul ki teljesen a fej.
Van hogy, ha nyomtatsz szálcsere után, akkor a nyomtatott tárgyon még jó néhány réteg után is látszik, az előző szín, pláne ha mondjuk fekete után fehéret használsz. -
compi.hu
senior tag
válasz
Multikiller #6049 üzenetére
Ha nem elemental pull után fűzöd be az új szálat akkor az olvadt anyagmaradéknak még kell egy kis idő amíg kitisztul.
-
Multikiller
tag
Mik az oka annak, hogy nyomtatószál cserekor még 20-25 centi extrudálása után is látható az előző szín? Dugulás? Fekete után nyomtatok piros színnel és rengeteg fekete pla-t nyomott ki a csere után, aztán meg fekete-piros árnyalatot vagy 20 centit.
-
Zsolt74
senior tag
válasz
zoombiee #6046 üzenetére
DD Petg nyomtatásnál nálam a fej 225 fokos,az asztalt 60 fokos , szerintem a 0,1-es rétegvastagságot felejtsd el, mert semmi szűkség nincs rá , maradj a 0,2-nél, azzal sokkal megbízhatóbban lehet nyomtatni.
Én kapton szalagra nyomtattam, arról soha nem jött fel a petg, sőt, alig lehetett leszedni. -
compi.hu
senior tag
Jópár TL-Touch átment már a kezem között de a vasmagoz még soha az életben nem kellett nyúlni, szerintem te se tedd. Azt hogy mi a rossebet csináljon a szenzor, kompatibilitási okokból elég kacifántos módon közli a nyomtató az eszközzel (mivel ez az egyik szervó vezetéken át történik, így egy PWM jel kitöltési tényezője hordozza az infót) ami baromi érzékeny a zavarokra. Én ebben az itányban keresgélnék tovább inkább.
-
zoombiee
csendes tag
Szeretnék kérni egy kis segítséget.
DD PET-G-ből szerettem volna nyomtatni (CR-10), de sajnos a sarkai felgörbültek a tárgynak.
Szerintetek hőfok probléma, vagy esetleg túl lassan nyomtattam? 5 és fél óra a nyomtatás 0,1 réteg vastagság, 235° és 78° 100% kitöltéssel ment. Az asztalról szerintem csak azért nem vált le, mert ahogy PLA-nál is nyomtattam eddig, a nyomtatóhoz adott sárga ragasztószalag és kétoldalú ragasztó kombóra nyomtattam. (lehet ezt a nálam tapasztaltabbak hülyeségnek tartják, de így legalább nem kell azon izgulnom, hogy a nyomtatás 3/4-nél elmozdul a tárgy.
Képek a tárgyról.Molvany. Szép lett a burkolat!
Én is készítek hozzá egyet, bár az enyém nem fog ilyen jól kinézni, bár én azért csinálom, hogy a garázsba le tudjam vinni a nyomtatót, hogy este ne kelljen hallgatnom.
Szerintetek, ha teljesen lezárom, akkor nagyon fel fog melegedni? Kellene beépítenem egy nagyob hűtőt a "dobozra", hogy ne melegedjen túl? -
fabula
őstag
Köszi az infókat.
Lehet, hogy az alaplap sem 100-as, de eddig legalább jól nyomtatott az érzékelő nélkül, amikor a controll box hajlandó volt működni.
Az érzékelőben lévő mágneshez még nem nyúltam, nem akartam elállítani, mivel le van festve. Azt gondoltam, ezeket gyárilag bekalibrálják és azért festik le.
Amúgy ilyen esetben merre állítsam? Ez mit szabályoz és hogyan? A tekercs mágneses erősségét szabályozza, vagy csak azt, hogy meddig húzza fel az érzékelő tüskét?
Magyarul befelé, vagy kifelé tekerjem?A Firmware a Torndo owners groupból letöltött 1.1.6-os marlin BLTouch verzió a megfelelő beállításokkal, a legtöbben ezt használják és jól működik nekik további módosítás nélkül. Többen használják BLTouch klónokkal is gond nélkül ugyan ezt.
A 8 mm-t a hozzá adott gyári leírás írja, ez a nozzle hegye és a 3D Touch műanyag házának alja (és nem a tüske alja) közötti előírt távolság, így kell rögzíteni. A rögzítő elemet a thigiverse-ről töltöttem le, ez Tornádo-hoz való és pontosan méretezett darab, le is mértem és az előírt távolságra van tervezve, ezzel nem lehet gond.
-
pulutodurumo
őstag
válasz
pulutodurumo #6041 üzenetére
Ha kell, a modellt fel tudom tenni valahová.
-
pulutodurumo
őstag
Sziasztok!
Szeretnék valakivel, valahol kinyomtattatni egy alkatrészt. Egy 28,5/35mm gyűrű lenne a cél, ami 1,5mm vastag. Plusz van benne pár süllyesztett minta, amik 0.75mm mélyek, 1x2mm területűek.
Nem kell nagyon durva strapabírás, egy karórába kéne lünetta betétnek.
A kérdések: milyen gép, filament kombót keressek? Nagyjából mennyiért vállalnak ilyet? -
layerke
aktív tag
válasz
Mr.Csizmás #6037 üzenetére
Ja hogy 10nél le volt nullázva a tolómérő és most 20nál mutat 10et? Frankó.. Én is benéztem, kicsit késő volt már
De nagyon segíteni akartam és elméletben a megoldásom jó is lett volna
-
izisz
senior tag
válasz
Fotonhámozó #6035 üzenetére
Tolómérő használatból bukott az illetőke ha jól sejtem.
20-nál 10et mutat... -
Mr.Csizmás
titán
válasz
nem értem a problémát
@layerke ha jól látom ez akkora user error, mint a ház
-
layerke
aktív tag
válasz
Attól függ minden irányban fele akkora-e, ha igen, akkor simán a lépésszám/mm értékek nem jók a firmwareben, meg kell kétszerezni és kész.
Értelmezhetetlen számomra ez a 4 emotikon egymás után... megmagyaráznád? -
kulu22
aktív tag
Az érzékelő tüskéjének nem szabad leesnie menet közben. Próbáltál már játszani a végében lévő kis mágnessel? (imbusszal állítható). Nálam a Geetech féle klón van, azzal nincs gond és elég akkurátus, 3-4 század mm körüli. Nem lehet, hogy az az alaplap nem 100%-os? Az a 8mm nekem soknak tűnik, nálam max a fele. FW-ben mit / hogyan módosítottál?
-
fabula
őstag
Na, újra én.
Nem elég, hogy az új Tornado csak akkor működik, ha a controll box szét van szedve (most így használom), újabb gondom akadt.
Rászereltem egy Trianglelab 3D Touch bed level szenzort, ami első látásra jól is működött, de teljesen kiszámíthatalan, ha nyomtatnék is vele.
A bed level folyamat időnként hibával megáll, vagy lefut, de a nyomtatás fizikailag nem kezdődik el, bár a kijelzőn - természetesen irreális sebességgel - fut a nyomtatás állását jelző sáv, a fej meg közben pihen a jobb hátsó sarokban, meg sem mozdul, nem hogy nyomtatna.
Ha még is elkezdi a nyomtatást, nem engedi le teljesen a nozzlet, a levegőbe engedi a filát, hiába lett pontosan szintezve, offset a 3D Touch-hoz pontosan beállítva.
Olyan is volt egyszer, hogy simán lefutott a bed levelling, majd nyomtatott is, de a tárgyon bizonyos magasságokban lett egy csík (vagy kiálló, vagy süllyesztve), mint ha az X vagy az Y tengely megváltozott volna közben, de azokkal eddig nem volt gond, de mióta fent van a 3D Touch, azóta jelentek meg ezek a hibák.
Aki már használt ilyen Trianglelab 3D Touch szenzort, esetleg tudna-e segíteni.
Mechanikailag jól van beállítva (8 mm nozzle hegye és a szenzor müa alja között), az alaplapra jól van csatlakoztatva és elméletileg időnként még működik is.
Annyit még észrevettem, hogy bed levelling közben néha akkor is visszaesik az érzékelő tüske, mikor szerintem nem kellene. Az első érintés után, amikor elindul felfele a fej , akkor egy pillanatra lekoppan a tüske, de rögtön visszahúzza és ua. ponton lefut a második, lassabb érzékelés is rendben.
Esetleg a Tornado alaplap (MKS Base 1.4 klón) 3.3 V-os és be kellene kötnöm a hozzá adott ellenállást a fehér és fekete vezeték közé, vagy 5V-os és nem kell (most ellenállás nélkül van bekötve).
Előre is köszi a segítséget.
Megjegyzem, a sokkal "gyengébb" Anett A8-al nem küzdöttem ennyi és azon stabilan megy a bed levelling is induktív szenzorral. El is vagyok keseredve rendesen a Tornado "használhatatlansága" miatt. Pedig nagy reményeket fűztem hozzá az Anett után. -
MASSlag
tag
A 2100 plug&play, a fortasztásokkal be lehet állítani a StealthChop, Spread Cycle módokat, a mikrolépést és az interpolációt. A 2208-nál csak a módokat csak konfigurátorral tudod változtatni, de szerintem az pont, hogy kényelmesebb, mint a forrasztás. A nyomaték különbség azért lehet, mert a 2208-ban már StealthChop2 van, ami fejlettebb.
(#6030) Danaf a különbözetből veszel alaplapot, TMC vezérlőket, raspberry PI-t kijelzővel, titan extruder, e3d hotend, BLTouch klónokat, minőségi 24V-os tápot (+ventilátort, hotend fűtőt) és 3 tekercs filamentet.
-
Danaf
csendes tag
Utánanéztem ennek a Tronxy X5S-nek és egyre jobban tetszik. Annak ellenére hogy tele van alapvető tervezési hibával és a minőségellenőrzés egyenlő a nullával, remek kiindulási alap egy project-hez. Mások eredményeit látva pedig tényleg egy nagyon jó gépet lehet kihozni belőle a megfelelő fejlesztésekkel. Ráadásul az ára is kedvező most GB-n. Sajnos az Ali-n jóval magasabb áron lehet csak beszerezni német raktárból.
#6004: Zsolt74
Tényleg nagyon jónak tűnik az a Flyingbear Tornado, tetszik a 24 V-os rendszere és a mechanikája is, de kétszer annyiba kerül mint az X5S. Még ha a teljes különbözetet rá kellene költenem az X5S fejlesztésére, akkor is előrébb lennék a 330×330×400mm nyomtatási méret miatt. Nem beszélve az alkotási vágy kiéléséről és a tapasztalatszerzésről. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
tothmaxy182 #6027 üzenetére
de ez nem üveg mögött van, jól értem? gondolom vhol a szélvédő tövében kívül, hacsak nem valami ortopéd autóról van szó.
-
Zsolt74
senior tag
válasz
tothmaxy182 #6027 üzenetére
Én csak a napra tettem ki egyszer egy fekete PLA-t, (akkus sövénynyíró nyomtatott akkutartóját), és teljesen elvetemedett,pedig csak egy negyed órát volt a napon.
Egy autóban melegebb van, pláne az ablak mögött, ha rásüt a nap.
Telefon tartót biztos hogy nem lehet belőle nyomtatni. -
tothmaxy182
őstag
-
Zsolt74
senior tag
válasz
tothmaxy182 #6017 üzenetére
A PLA autóban használhatatlan, mert nyáron melegebb van mint a lágyulási hőmérséklete.
A High Temp PLA-t viszont tudnál használni, de az meg zsugorodik az (edzése) során. -
janek69
senior tag
Sziasztok!
Ismét egy gyakorlati kérdés.Annyit tudok,hogy a PLA zsugorodik,na,de mennyit?
Nyomtattam egy dugattyút,ami 35mm átmérőjű kellett volna,hogy legyen és benne 2db 3mm mély horony,tehát a horonynak belül 29mm-nek kellene lenni.
A két átmérő kisebb egyenetlenségeket leszámítva 0.15-0.2mm-el kisebb lett,ellenben a horony mélysége,ami kb. 10-ede az átmérőknek szépen 2.99-3mm.
Az is hozzátartozik,hogy nem tömör 25%-os kitöltésű 1.2mm falvastagsággal és 35mm magas és 0.1mm layermagassággal nyomtattam.
Lehetséges az,hogy a 35mm átmérőn 0.2 mm körülit zsugorodik?
A WADE extruder fogaskerekének átszerkesztésénél nézegettem,hogy az openscad fájlba konkrétan beleírták,hogy az 5mm-es tengelynél 0.35mm hagynak rá átmérőben,hogy jó legyen.
Ez alapján 35mm-en a 0.2 símán elmegy. Kinek mi a tapasztalata ebben? -
tothmaxy182
őstag
válasz
MASSlag #6018 üzenetére
Köszi a választ!
Mivel abszolút kezdő vagyok a témában, azért először csak PLA-val akarok kísérletezni (nem hiányzik kezdetben a sok kudarc
), illetve a rendelt nyomtatónak nincs fűthető asztala (nem akartam drága nyomtatóval kezdeni a tanulást), ezért gyakorlatilag egyelőre csak a PLA marad.
A megállapításaid jogosak, én is már a viszonylag alacsony hőmérsékleten való lágyulástól félek a legjobban. Szerintem a működés közben való melegedés nem lesz gond, ugyanis egy teljes ablak lehúzás közben a kerék kb 3-szor fordul körbe (ez tuti, mivel a kirágódott kerék miatt 3-szor akad meg az ablak használat közben és ezen a 3 ponton kell kézzel átrángatnom). Szóval azt nem hiszem hogy egy jól bezsírozott kerék egy teljes ablaklehúzás (tehát 3 körbefordulás) alatt felmelegedne.
Az viszont tényleg gond, hogy ha a kocsiajtót nyáron telibesüti a nap. Ráadásul fekete kocsiról beszélünk, valószínűleg rohadtul felmelegszik az ajtó...Nah, mindegy. lehet hogy egy próbát megér majd, aztán ha nem működik majd rendesen, akkor megrendelem e-bay-ről a rendes, fröccsöntött PA csigakereket...
-
MASSlag
tag
válasz
tothmaxy182 #6017 üzenetére
Mivel itt töredékét kapja a terhelésnek a rétegekre merőlegesen, úgyhogy megközelíti egy fröccsöntött alkatrész teherbírását. Viszont PLA-ból nem nyomtatnám, mert egyrészt a kocsiajtóban meleg van nyáron, másrészt nem tudom hány bekezdéses a csiga, de jobb esetben is 40-50% a hátásfoka a csúszás miatt, szóval melegszik, a PLA pedig hamar lágyul.
Nyomtasd PETG-ből, valószínűleg nem tud majd annyit, mint PA-ból (ezek általában abból készülnek, mert kopással és ciklikus terheléssel szemben nagyon ellenálló),de azt nem egyszerű nyomtatni, kezdőként meg főleg nem. -
tothmaxy182
őstag
Sziasztok!
Érdeklődnék tőletek a 3D nyomtatott alkatrészek teherbírásáról. A sztori a következő:
Elromlott a kocsimban az elektromos ablakemelő, még nem szedtem szét, de a neten lévő tünetek és leírások alapján valószínáleg az ablakemelőszerkezetben lévő csigakerék kirágódott, elkopott...
Most kezdek majd bele a 3D nyomtatásba (úton van az első nyomtatóm) és az lenne a kérdésem, hogy pl egy ilyen csigakereket (pontosan EZT) ki lehet-e úgy nyomtatni, hogy az bírja a gyűrődést. A hajtórúd azt hiszem fém, csak maga a kerék műanyag. PLA-ból nyomtatnám. Ez az anyag bírja a kenőzsírt? Mert ugye egy ilyen szerkezetnél azért illik jól bezsírozni a hajtást, hogy ne kopjon el hamar. És vajon mennyire bírja egy ilyen PLA csigakerék a terhelést? Nem kopik el hamar, vagy törnek ki a fogai?A modell megrajzolásával nem lesz gond, mivel ez a szakmám.
Viszont a 3D nyomtatott alkatrészek teherbírásáról nincs tapasztalatom.
Köszi a választ! -
Zsolt74
senior tag
válasz
Mr.Csizmás #6014 üzenetére
Páramentesítésre a (cipős dobozban is megtalálható silica gel páramentesítőt használd).
Vagy fillérekért tudsz rendelni a neten,
[link] -
kekigyu
aktív tag
Sziasztok, még mindig keresek olyan szakit aki nyomtatna nekem egy bankkártya tartót. Konkrétan erre gondolok: wallet Stl file van, szeretnék egy kis módosítást ( csak törölni kellene a file-ból, hogy ne legyen lyukas a fedlapon a tartó ). Segítsetek lécci!
-
Mr.Csizmás
titán
közérdekű? aldiban van páramentesítő készülék, és utántöltő tabletta is. nagy, kék-fehér fánk tablettás. (filament dobozba' jó e)
-
HUresz
tag
Meg semmi ... polcon figyel ... tartaleknak erkezett, de ugy nez ki hogy a tornadoban lesz upgrade.
Figyeltelek titeket, ahogy dumaltatok rola, igyekeztem osszeszedni az info morzsakat, de meg nem astam bele magam. Nem teljesen tiszta, hogy mikepp kell felkonfiguralni, es neztem azt is, hogy nem lesz olyan plug&play mint a 2100-as volt anno.
Ha aktualis lesz belemaszok, illetve megkerdezem az itteni szakikat is.Lassan 1 honapja uton a tornado ... remelem ideer nemsoka. A tartalek alkatreszek mar lassan beerkeznek az alirol.
Mas:
Rendeltem egy titant mert az elso, amit anno a tarantulahoz rendeltem kisse megvetemedett. (a tengely amire a gorgo van rogzitve es amit tamaszt a rugo)
Nem art ha van tartalek, nem ker enni. Szoval tegnap megerkezett es csak lestem .... nem kicsit mas mint az elsoAz elsonel meg csak 2 iranyba lehetett felrakni a konzolra ... modositottak a frocsi szerszamot ... meg azt is latni ... de mar mind a 4 iranyban felmegy.
A bordazott tengely ... (nem tudom mi a hivatalos neve) is total uj ... ritkabbak a fogak de kb 2x olya magasak ... ez aztan belemar rendesen, nem kezdi el csiszolgatni a filament felszinet.
A tengely, ami az elsonel kicsit megvetemedett, az itt kapott egy rogzito csavart, ranezesre is stabilabb.
-
HUresz
tag
Nincs otletem a dologra ... tulsagosan zavaros ...
De en kicserelnem az elektronikat. Mondom ezt konnyen, mert van polcon egy zsir uj MKS Base es egy MKS Gen 1.4 -is (+TMC2208)
En is rendeltem egy Tornadot. Nem akarom ugy "szethergelni" mint a tarantulat .... de nem hiszem, hogy sokaig lesz benne a gyari vezerlo. Annyira csondes ezzel a TMC-vel a kicsi.
-
SZULTA
tag
Keresek teflon csovet anet a8 ashoz valamint nozzle veget akinek van kerem irjon nem kerem ingyen koszonom
-
fabula
őstag
Nem valószínű, mivel az alaplap, illetve a kijelző nyákja a doboz felső részéhez van rögzítve, nem tud egyik sem megmozdulni attól, hogy a felső részt az alsóhoz képes 3 cm-re előrébb húzom. Ennyi már elég, hogy elinduljon. Azt is megfigyeltem, hogy ha a tápot kifordítom az alsó résszel együtt, gyorsabban bootol be a firmware, mint ha csak kicsit eltolom a két részt egymáshoz képest.
Én erre eddig semmi ésszerű magyarázatot nem találtam, de valami oka nyilván van.
Írtam a szállítónak, hogy ez van, küldjön egy új controll boxot, mert ez így nem használható rendeltetésszerűen. Kíváncsian várom, mi lesz.
Addig is ha valakinek van még bármi ötlete, ne kíméljen.
Az eddig válaszólaknak pedig köszönöm, hogy időt szántak rám és próbálnak segíteni. -
Zsolt74
senior tag
válasz
MASSlag #6005 üzenetére
Igen, H-Bot rendszerű, a tápegysége ha jól emlékszem 24V 350 vagy 400W-os, de erre nem emlékszem most pontosan.
Már rendeltem hozzá egy DC-DC SSR relét, hogy ne az elektronika kapcsolgassa közvetlenül az asztal fűtést.
Azért ezt rendeltem mert ,elég nagy a nyomtatási mérete(350x300x290mm), és ez legalább lineáris sínekkel van szerelve, ami miatt sokkal merevebb az egész mechanika.
Egész korrekt amúgy a minősége, és jó az ára is.
Nekem összesen 144.000Ft-ba van. -
T. Peet
tag
Sziasztok!
Ha szeretnék magasabb hőmérsékleten nyomtani, akkor ahhoz ugye szükségem lenne egy all metal hotend-re, mert a PTFE tube nem bírja a nagyobb hőt.
Elméletben az all metal hotendet kiválthatnám egy ilyennel, próbálta már vki?
https://www.captubes.com/shop/#!/1-Meter-Low-Friction-Bowden-Tubing/p/82190682/category=23214267A másik kérdésem, hogy fogaskeréknek mi lenne a legalkalmasabb anyag? A legtöbb helyen a Nylon-t látom hogy ajánlják. A hátrányaival tisztában vagyok, hogy macerás nyomtatni.
Egy robotgépbe szeretnék fogaskereket tervezni, mert elkopott.Saccco: köszönöm a múltkori helpet.
-
Zsolt74
senior tag
Én egy Flyingbear Tornado [link]nyomtatót vettem, mert annak már elég nagy a nyomtatási mérete 350x300x290mm
Most még nem üzemel rendesen, mert várom hozzá a TMC2208-as motorvezérlőket.
Addig feleslegesnek tartom a firmware újra rakását, és beállítását(a gyári firmware nem igazán jó, át kell benne jó néhány dolgot írni, hogy rendesen üzemeljen).
Az automata szintezőt is kiszedtem belőle mert nem igazán használható.
Viszont a váz és a mechanika korrekt, egyedül a kábeleket volt kicsit problémás úgy elvezetni, hogy szépen is nézzen ki. -
fabula
őstag
Sajnos nem (amúgy árnyékoltak a kijelző kábelek), mivel be sem bootol a firmware addig, míg a tetőt előbbre nem húzom. Addig csak üresen világít a kijelző. Ha ezután - kikapcsolás nélkül - a doboz felső részét, amihez a kijelző és az alaplap van rögzítve, előbbre húzom 3 cm-t az aljától , amire a táp és a hátsó két csatlakozó (HE, HB) van rögzítve, akkor egyszer csak bebootol. Csak a két rész fizikai helyzete változik egymáshoz képest Y irányban 3 cm-t eltolva és csak akkor indul el, addig az alaplap "vár" (a piros és kék LED világít a lapon).
Ezért nem értem, mifene lehet ez. Elég vicces, nem? Nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Milyen autót vegyek?
- Hővezető paszták
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Elden Ring
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autóhifi
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged