Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen széket vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
forumpista #105498 üzenetére
Tanulsag? Tudni kell idoben valtani.
Nem tudom, hogy ez-e a tanulság. Szerintem aki az ingatlanpiacon nyert, annak simán csak szerencséje volt. Mint ahogy az állampapírosoknak is. Senki sem látta előre a jövő, senki sem látta, hogy meddig tart a rally. Itt sem, sehol sem. Eleve kevesen vettek spekulatív céllal ingatlant, ebben biztos vagyok. Tehát tudatosságot feltételezni a dolog mögött tévút. Amúgy 2013-2022-között szerintem az is jól járt, aki sima SP500-ba rakta a pénzét.Azt sem látja senki, hogy újra repülőrajtot vesz-e az ingatlanpiac.
-
forumpista
aktív tag
válasz
PredatorZoli #105492 üzenetére
Marmint arra a kiszivasra gondolsz hogy 2019 es 2022 kozott kozel duplaztak az ingatlan arak?
Tolem amugy mindenki azt csinal a penzevel amit akar, en amikor 5% lesz az infla es a PMAP 5.25%ot fizet, tuti nem abban fogok ulni. Most meg PMAP-om van.
Ez egy penzugyi forum, aki 2008ban ingatlanban ult azt besz.pta a kovetkezo par evet, aki 2013 es 2022 kozott allampapirban ult ingatlan helyett az is besz.pta. Tanulsag?
Tudni kell idoben valtani. -
attiati
veterán
válasz
5% máp azért szívott el pénzt, mert az akkor monetáris szigorításának számított a korábbi kamatszintekhez képest. A 6% pmap enyhítés lesz. Nem mindegy, hogy melyik irányból érkezel.
Az se mindegy, hogy több év ralli után szigorítás jön, vagy pár év oldalazás (reálértékben brutál csökkenés) után enyhítés jön.
Nekem az lesz a kérdés, hogy a vételi oldalon 30-40%kkal megerősödött pozik milyen hatást jelentenek.
-
tlac
nagyúr
Államkincstár: tátongó rések a pajzson
na végül megtaláltam
csak az eleje, böngészős kép
ez meg a teljes szöveg -
válasz
Bizony. Én még emlékszem rá, hogy minenki örömujjongva vette a MÁP+-t, mert végre értékelhető hozamot produkált. Most meg már köpködik. Az emberek hamar felejtenek. Annak túl sok realitása nincs, hogy az ingatlan pár év távlatában verje a kockázatmentes befektetéseket.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
forumpista #105488 üzenetére
Ne felejtsük el, hogy amikor megjelent az 5%-os MÁP+ 2019 körül, már akkor is egy jelenség volt, hogy szívta ki a pénzt az ingatlanpiacról. Azóta az ingatlanpiacon a hozamod egy szemernyit se emelkedtek. Akkor a 6%-ot stabilan tudó PMÁP esetében miért lenne máshogy? Azt is vegyük figyelembe, hogy ezúttal a tv-ben nem azt fogják bemondani, hogy az elmúlt 4 évben ennyit és annyit rallizott az ingatlanpiac és duplázott meg triplázott, hanem ezúttal azt, hogy 4 éve oldalazik vagy enyhén lefele korrigál a piac. Teljesen más lesz a szentiment, ami megintcsak nem lendíti előre az ingatlanpiacot.
-
forumpista
aktív tag
válasz
fokukac #105487 üzenetére
Erto olvasas please, es ne probalj olyat a szamba adni amit nem mondtam.
NEM mondtam hogy most jo befektetes az ingatlan. Most NE vegyel.
Azt mondtam hogy amikor az infla 5% lesz, akkor az ingatlan siman jobb lehet mindenfele ingatlanpiaci rally nelkul is.Es mivel az utolso infla+0.25%-os PMAP-rol volt szo, legyszives ne kezd el terelni a temat mindenfele mas allampapirokra.
en se jovok azzal hogy aki 2015-ben lakast vs PMAP-ot az most hogy all. -
válasz
Amugy nem tudom hol lehet vadonatuj berendezett lakasokat 220ert berelni, jo lesz az 350knak is.
Studiorol beszéltem, az 25-30 nm méret. Azok messze nem 350-ért mennek, hanem 200-körül. 350-ért jó helyen találsz 3 szobás vadiúj kecókat erkéllyel.
Kiadni meg most is ki tudod 180k+rezsiert.
Azért nem olyan egyszerű az! Az ismerősöm a 3. kerület, Flórián téren (ami azért nem 22 külső!) bérelt ilyen panelt 120, aztán 150-ért. És az a kégli nem 30 millió, hanem 45-körül megy most is. Ő pár hónapja vett egy teljesen felújítandót 42-ért. De ahhoz, hogy azt ki tudd adni még legalább egy 5-öst rá kell locsolni.
A piacot nem tudod átverni, egész jól beállt ez a 4-5%-körüli bruttó hozam a bérleményeknél.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Ha vadonat újat nem is, de tapasztalatból írom, hogy az IX. kerületben 45 nm2-es kb. 8-10 éve épült tégla lakás kb. 200-220 ezer.
Látom közben már finomítottál a számokon, a 30M az 35M, a 200k meg 180k. Így lesz a 8%-os bruttó hozamból 6.2%. És ez bruttó, ebből lejön az adó, amortizáció, potenciális üresjárat, stb.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Vision #105481 üzenetére
Igen ismerek.
De nyugodtan keress ra pl. a 22 keruletben a 45 nm-nel nagyobb kiado lakasokra meg az elado lakasok araira.
Egy ilyen atlagos allapotu lakast most 35m korul hirdetnek amit siman elhozhatsz 30 misiert.
Kiadni meg most is ki tudod 180k+rezsiert.
Nyilvan ez most nem nagy biznisz, de a berleti dijak csak felfele mennek, ahogy irtam a egy 5%-os inflanal mar mas a leanyzo fekvese.Amugy nem tudom hol lehet vadonatuj berendezett lakasokat 220ert berelni, jo lesz az 350knak is.
-
fokukac
nagyúr
válasz
forumpista #105484 üzenetére
az okfejtéseidben nemes egyszerűséggel kihagysz pár lényegi elemet. Pl. a mostani pmáp is fog jövőre ~18% kamatot fizetni, de addig is fizet még időarányosan 14,75%-ot. Azaz 16 hónap alatt alatt ebben is van egy cirka +25%.
De a PMÁP állomány nagyja (cirka 6000 milliárd, ha jól emlékszem) ennél sokkal jobb, régebbi pmáp-ban van, amik tovább fognak jól fizetni. Olyan 35%-ot termelnek 2 év alatt.
A kérdés az, hogy ez a 6000 mrd ft mikor jönnne ki az ingatlanpiacra. majd akkor fognak nőni az árak, meg akkor, ha lesz olcsó hitel...
Addig meg oldalazás lesz, de az a jelen környezetben azt jelenti, hogy igazából ~20%-kal csökkent a lakások reálértéke.És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy szvsz be fog ragadni az infláció egy viszonylag magas (8-10%-os) szinten...
-
válasz
szabi__memo #105485 üzenetére
Én is hasonlót kérdeztem korábban, hogy volt mennyire reális a korona előtti ATH + 25-28% 2021 őszére?
VWCE esetén kb. 82-ről 104-ig ralizott. -
forumpista
aktív tag
válasz
fokukac #105476 üzenetére
Lasd utolso kommentem.
Akinek van egy bpi lakasra valo PMAP-ban, annak a feltetelezett 5%-os inflas kornyezetben pusztan lakaskiadasbol tobb haszna lesz. Nem kell hitel hozza.Azt en nem tudom megmondani hogy mikor lesz 5% az infla, de az utso PMAP 10 eves futamideju es biztosan nem fizet tobbet mint infla+0.25.
Velhetoen azert nem lesz mindig 2x % az infla a kovetkezo 10 evben. -
SzGee
aktív tag
válasz
forumpista #105480 üzenetére
Arra is kíváncsi vagyok, vajon tényleg lost decade lesz e a mostani? Ha azt nézzük, 2022 január 2 óta nem volt új csúcs az s&p-ben, azaz 21 hónap már ment a lecsóba a 120-ból
Akkor 4796 volt az index, most 4333, azaz -10% a "hozam"...Ha azt is hozzátesszük, hogy milyen infláció volt ezalatt, még siralmasabb a kép...
Közben ma is pirossá vált az s&p, hát nem volt nagy felpatt...
De utálom ezt az oldalazós piacot, legalább lenne egy masszívabb esés, amikor lehetne higítani, de ez...
Legalább a forintocska lassan a helyére kerül, ott 400 felett várok erőteljesebb zuhanást, addig még reménykednek az emberek -
robag93
aktív tag
válasz
forumpista #105480 üzenetére
Mondjuk aki azt a "8%"-ot választja az 5,25 helyett az meg is érdemli
-
válasz
robag93 #105479 üzenetére
Szerintem nincs így. Ezt mondtam tavaly is, év elején is, és most is. Hatalmas zuhanás nem lesz, nem is látszik. Korrekció van a félreárazott kecóknál, de van, ami most is azonnal elmegy. Ismerős most vett a XII-ben kéglit, sorban álltak érte, licitálnia kellett. Én is követtem telkeket comon, a fele már elkelt. Lakások is.
Van az a kategória, ami be van fagyva. Például a milliós panelek, amelyek árazása önmagában volt irreális. De ez nem az egész piac jóságát mutatja, egyszerűen ez a szegmens volt agyrém.
Persze az elmúlt 1-2-3 év őrülete nem fog visszatérni, de az nem is volt normális működés. Ettől viszont még nem omlik össze az árszint. Oldalazás lesz főleg.
#105480forumpista
Egy 30 millas Bpi panellakas perpillanat is azonnal kiadhato havi 200k+rezsiert.
Te ismersz személyesen ilyet? Nem kétlem, hogy talán van, de biztosan nem általános. 50 milla lesz az a 30, és akkor lehetséges. 30-ért most valami lepukkant garzont kapsz. Azt 200-ért nem lesz könnyű kiadni, amikor 220-ért vadonatúj, berendezett studiokat lehet találni. -
forumpista
aktív tag
válasz
PredatorZoli #105475 üzenetére
En nem beszeltem ingatlanpiaci rallyrol. De a kollega altal vazolt szituban ahol 5% az infla az utolso “csodaPMAP” fizetni fog 5.25% kamatot (mondjuk ez biztos nem 2024 inkabb 2025 leghamarabb)
Egy 30 millas Bpi panellakas perpillanat is azonnal kiadhato havi 200k+rezsiert.
Az meg 8%.
Persze ebbol hivalatosan adozni kellene, meg van amortizacio meg egyebek, de ez eddig sem erdekelt senkit sem.
Figyelembe veve meg azt a tenyt hogy velhetoen az ingatlan arak stagnalni fognak a kovetkezo par evben, 2 ev mulva ugyanugy megveheted ugyanazt a lakast 30 misiert, a berleti dijak szinte biztosan emelkedni fognak, szoval az a 8% lehet 10% is ket ev mulva.Na ezzel szemben fog allni egy 5.25%os PMAP ebben a teoretikus esetben.
-
válasz
forumpista #105474 üzenetére
...rengetegen vazoltak fel ilyen tervet hogy 1-2 evig PMAP, majd ha a kamatok leesnek kiveszik a penzt es go to ingatlan
Nem vennék én erre mérget. Jelen árszinteken rohadtul nem éri meg a befektetési célú vásárlás, a hozam bagó. Ez mitől javulna pár éven belül? Jó, ha felére esne az árszínvonal...de ennek van realitása? Ráadásul ha megrohannák a piacot a népek, akkor nyilván visszadrágulna minden. Na nem mintha most hatalmas korrekció lenne.
-
Dronte
aktív tag
Sziasztok, ti találkoztatok olyannal, hogy a Mobilkincstárban nullát mutat az egyenleg (miközben kb 4 féle állampapírt tárok rajta) anélkül hogy bármi tranzakció történt volna?
erősen merem feltételezni, hogy bug, de azért elég vicces -
fokukac
nagyúr
válasz
azért ez nem ilyen egyszerű. Ha majd lesz 3%-os lakáshitel megint, majd akkor. Az nem most lesz. mondjuk 4-6 év múlva.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Én nem számítok erre (mármint ingatlanpiaci emelkedésre rögtön ahogy beesnek a kamatok), Zsidaival értek egyet. Mo. bekerül egy negatív spirálba amiből sok év lesz a kilábalás, addig pedig ingatlanpiaci ralli nem elképzelhető. Ez a prociklikus gazdaságpolitika és a fogyasztás alapú adórendszer ára és hátulütője.
Eleve az rajzolódik ki, hogy a jövő év idehaza necces lesz. A jegybanknak leginkább azt kéne csinálnia, amit a nagy jegybankok, vagyis egész jövő évben magasan tartani a kamatokat és a monetáris kondíciókat, hogy az infláció ne térjen vissza. De már most látszik, hogy nagyon nagy lesz a politikai nyomás a kamatcsökkentésre illetve biztos lehetsz benne hogy a rádióban beígért növekedés hozására lesznek bőven piaci szint alatti kamatú támogatott hitelek, vagyis megint az lesz, hogy egyszerre nyomjuk a gázt és a féket is, ami nagy esélyel az infláció újbóli visszatérését eredményezi (amitől a nagy jegybanokok annyira fáznak mert tudják mekkora cumi). És akkor megint kamatemelés jön és az egész nagyon el tud húzódni, ez az ingatlanpiaci bummot simán hosszú évekkel kitolja.
Biztosak lehetünk benne, hogy itthon nem fogják jól csinálni. Ez pedig megágyaz a forint árfolyamnak is majd természetesen. -
forumpista
aktív tag
válasz
tonyrulez #105461 üzenetére
Az utobbi evek tapasztalata alapjan ha beesik a kamat akkor beindul az ingatlan piac.
Szoval oda fog transzferalodni a penz (ha csak ebben a forumban visszaolvasol, rengetegen vazoltak fel ilyen tervet hogy 1-2 evig PMAP, majd ha a kamatok leesnek kiveszik a penzt es go to ingatlan). -
fokukac
nagyúr
ezt csak úgy, szemléltetésképpen. A gazdaságpolitikánk hitelessége
-
ngaba
aktív tag
válasz
szabi__memo #105468 üzenetére
Az éves DKJ-val még akár lehet pozitív reálkamat is, PMÁP-pal szinte 100% (ha nem, akkor nekünk annyi).
-
Kobe
veterán
válasz
Csabroncka #105460 üzenetére
Varga tegnapi elboffenese is inkabb ket lehetseges hatterokra vezetheto vissza.
Az egyik, hogy valoban elhitte hogy neki penzugyi reszen a titulusahoz kepest van beleszolasi es intezkedesi joga barmibe, igy most a Foni masik pincsije rakja helyre az akolban
A masik opcio hogy bizonyos korokben massziv forint short pozikat vettek fel korabban es ra kellett segiteni
(lasd szijjarto kakaduek 2010es elszolasa)viszont az utleti kornyezetnek ez most egy eleg eros indikacio hogy meg a fiuk sem tudjak fent (kulonadot emelunk…..nem emelunk, csak nem vezetunk ki…..lehet hogy csak kicsit emelunk), hogy kit, de vkit azert a vegen csak megb….nak es mar elore keszitik a vazelint
-
fokukac
nagyúr
azért ez a 6,8%-os DKJ sokkoló. 16,4%-os 12 havi infla mellett meg pláne...
Úgy látszik, a Kincstárnak már nincs szüksége a pénzünkre...közben meg marciminiszter a pozitív reálkamat negatív hatásairól értekezik...
(kár, hogy itt nem volt olyan 7-8 éve. mármint pozitív reálkamat) -
tonyrulez
őstag
válasz
Joe123 #105392 üzenetére
És lesz 1-2 év múlva valami jobban fizető papír? Mert most mindenki mondja hogy így meg úgy ki fognak lépni tömegek az infláció+(0,25...1,5)% PMÁP-ból, de ez ugyanúgy infla felett fog fizetni alacsony infla esetén is. 2024-ben lesz 5% infla (csodával határos lenne), akkor fog 5-6%-ot kamatozni a PMÁP. Ha addigra BMÁP, DKJ és társai is ugyanúgy beesnek mint ez, akkor hova fogja átvinni a nép a pénzét? Hirtelen mindenki elkezd ETF-ezni aki a kormány unszolására tette csak a pénzét számláról papírba? Nemrég még mindenki megnyalta az ujját a 4,95% EHM-es MÁP+ után, most meg az 5-6% PMÁP miatt milliók fogják kivenni a pénzt a MÁK-ból? Ne már...
-
Ixion77
addikt
válasz
ad4m1337 #105458 üzenetére
VDST ETF.
5%+ hoz dollárban, sokkal likvidebb, kisebb a spread, és nem is kell foglalkozni vele állandóan. TBSZ-en ugyanúgy adómentes. Mivel nem forintban van, ezért az Interactive Brokersnél érdemes venni.
Kockázat annyi, hogy nem forint alapú, ezért ha valami csoda folytán beerősödne a forint a dollárhoz képest, akkor kevesebb a profit. De valószínűbb hogy gyengül, akkor pedig annyival még több. -
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Az elmult 2 evben folyamatosan DKJ -kat vettem ilyen 3-6 honappal lejarat elott, es igy gorgettem magam elott mindig a havi megtaritasokat.
Most latom, hogy bezuhantak a DKJ hozamok 6-8% koze... ki mit ajanlana hasonlo celra a kozeljovore? Lassan lejarnak es keresnek valami hasonlo kockazatu kotveny csomagot...
-
korcsi
veterán
válasz
SzGee #105447 üzenetére
"akkor egy jó arbitrázs programmal ki lehetne fosztani őket
"
Az arbitrázs kihasználásának hatására az árak az arbitrázs megszűnésének irányába mozdulnak.
Normál piaci helyzetben az arbitrázs csak átmenetileg lép fel, amíg valaki le nem kereskedi.#105454nandow Érdekes, hogy a februáritól "felfele" megmaradt 8% felett.
#105457Vesa: Volt vagy lesz? Mert, hogy mennyi volt annak nincs jelentősége, hogy mennyi lesz az fontosabb lenne, csak nem lehet tudni, csak saccolni.
-
Vesa
veterán
válasz
AMD Power #105397 üzenetére
Mondj egy racionális intézkedést ettől a kormánytól? Naugye...
A kockázat valójában ebben van, a hiteltelenségben és hogy láttuk már, bármit megcsinálnak ha az érdkük úgy kívánja. Innentől ez egy beárazandó, jelentős kockázat. Ne abból induljunk ki, hogy mi a racionális szerintünk. Szerintem... -
aAron_
őstag
válasz
Drizzt #105437 üzenetére
Biztos, hogy nem senki, mert a legutóbbi sorozatok kivezetése óta kb. negyedére esett a PMÁP értékesítésének a mennyisége. Ez azt jelenti, hogy az új sorozatra jóval kisebb a kereslet -> nem ér annyit a többségnek, mint a korábbiak. Nem csodálom, mert a 10 éves lejárat, kisebb kamatprémium már sokakat zavar.
Ha lenne rá lehetőség, 2027/I-t pl. szívesen vennék, bőven 100% fölött.
-
-
Drizzt
nagyúr
válasz
aAron_ #105436 üzenetére
"De nem lenne sokkal jobb neki 100% fölött eladnia? 99%-nál többet ér szinte az összes korábban kibocsátott PMÁP. MÁK-nak lehet kényelmes eladni, de rendkívül drága is."
Persze, de ki venné meg? Senki. Előbb picit gondolkodtam, hogy lenne-e értelme magasabb árfolyamon hamarabb lejáró PMÁP-ot venni magánszemélytől, de nem igazán.
Ami engem sokkal jobban érdekelne, hogy PMÁP-ot lehet-e közvetlen ingatlan vásárlásnál átadni, mint ellenértéket. Az mindkét félnek igen előnyös deal lehetne. Bár az államnak kevésbé, mert akkor nem szabadulna meg a magas kamat fizetési kötelezettségtől. -
aAron_
őstag
válasz
Vision #105427 üzenetére
"vagy visszaváltja 1%-on kényelmesen a kincstárnál."
De nem lenne sokkal jobb neki 100% fölött eladnia? 99%-nál többet ér szinte az összes korábban kibocsátott PMÁP. MÁK-nak lehet kényelmes eladni, de rendkívül drága is.
"Nem tud kialakulni valódi másodpiac, mert nincs kínálat"
Azért nincs kínálat, mert nem tud találkozni a kereslettel.
"Mert szerinted a tőzsde hogyan működik?"
Továbbra sem tudom elképzelni, hogy egy ilyen működjön intézményi árfolyamjegyzés nélkül. Mintha ETF-et kéne adni-venni úgy, hogy csak magánszemélyek kereskedhetnek vele. De még egy teljesen új infrastruktúrát is ki kell építeni hozzá.
-
válasz
ngaba #105434 üzenetére
ezek a papírok, még a 2025-ös kamatfizetésekkor is jól fognak tejelni, addigra hátha rendebrázzák annyira az országot, hogy akár a nagyobb kifizetésekkel se legyen gond. főleg ne egy évvel a választások előtt. bár teljesen kizártnak tartom, hogy valós tétje lenne 2026-nak, nem tudnak akkorát hibázni és az ellenzék nem tud akkorát fejlődni, hogy valós alternatívája legyen a fidesznek.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Vision #105431 üzenetére
Felfüggesztve nem lesz, de nem tudom, hogy hányszor kell még átlépni a Rubicont, hogy az örök optimisták egy kicsit óvatosabbak legyenek.
(A MÁP+-szal való összevetés teljesen rossz, abban erővel sem tudták volna benn tartani az embereket, hiszen évente egyszer 100%-on ki lehetett szállni. Illetve másik állampapírba szálltak át az emberek egy recessziós környezetben.) De szerintem sem várható, hogy egyszerre akar megmozdulni annak a 6500 md forintnak a nagy része. Ha véletlenül akarna, lenne itt kreatívkodás, hidd el, informatikai hiba stb-stb...
-
student
őstag
[TBSZ-számla bevezetésére készül Magyarországon a Lightyear]
Ti hány milliót mernétek lightyear tbszre tenni? -
ngaba
aktív tag
válasz
Vision #105427 üzenetére
Szerintem sem olyan egyszerű, az intézményes infrastruktúra jelenleg nem nagyon van meg hozzá. (Igaz, nem is kell.) Nem is nagyon lehet kihámozni, hogy melyik banknál mi kapható, most csak ezért senki nem fog egy CIB-es értékpapírszámlát nyitni mondjuk. Két konkrét magánszemély között meg hiányzik a bizalom, én csak rokonnal mernék bizniszelni. Rokonnak mondjuk lehet mondani, hogy ha van PMÁP-ja, akkor vissza ne váltsa, megveszed te, de vadidegennel nem üzletelnék.
-
válasz
aAron_ #105426 üzenetére
Most is lehetne a régi PMÁP-okra, még sincs normális formában.
Mert ahhoz kéne olyan ember is, aki eladja. De vagy nem adja el, mert jó kondikkal tartja, vagy visszaváltja 1%-on kényelmesen a kincstárnál. Nem tud kialakulni valódi másodpiac, mert nincs kínálat.Bank egyáltalán mennyi ideig tarthat lakossági állampapírt? Ha semeddig, akkor a vevőt és az eladót egyből meg kell találniuk, ami elég nehézkesnek hangzik.
Mert szerinted a tőzsde hogyan működik? Másodpiacon nem (feltétlenül) a kereskedő mérlegébe kerül a papír, közvetlen adásvétel történik valamilyen kialkudott árfolyamon. Ezt persze lehet olajozni. -
aAron_
őstag
válasz
Vision #105420 üzenetére
Én ebben nem vagyok ennyire biztos. Most is lehetne a régi PMÁP-okra, még sincs normális formában. Sokan szívesen vennének 100% feletti árfolyamon jó pár sorozatból, mégis mindenki a MÁK 99%-os nettó vételi árfolyamához igazodik, eladási árfolyam meg maximum talán privát banki ügyfeleknek van itt-ott.
Bank egyáltalán mennyi ideig tarthat lakossági állampapírt? Ha semeddig, akkor a vevőt és az eladót egyből meg kell találniuk, ami elég nehézkesnek hangzik. Így nem lehet rá árfolyamot jegyezni.
Olyan infrastruktúra, ahol magánszemélyként tudsz árfolyamot jegyezni, nem létezik jelenleg.
-
üzenabakusz
tag
Nem értek hozzá, de van egy tippem, hogy az a bizonyos másodpiacos árfolyam bezuhanhat 1-2 évre mondjuk 50%-ra.
Mert ki is venné meg jó pénzért azokat a papírokat nagy tételben, amitől mindenki szabadulni akar? És nyilván a 0.25%-ös papírokat akarják majd leginkább eladni. -
axioma
veterán
válasz
üzenabakusz #105407 üzenetére
szerk ja jo, latom mashol volt rossz
-
atee_13
őstag
Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy miért csak azzal kalkuláltok, hogy x% al emel az idő előtti visszaváltáson?
Az nem merül fel másban csak bennem, hogy egy kóbor kedd este 23:59 kor hoznak egy rendelet/törvényt, hogy mocskos Soros/Gyurcsány/Ukránok/USA stb és miattuk nincs lejárat előtti visszaváltás másnap reggeltől?
Nyilván a pénz nem veszik el de az akinek 1-2 év helyett beragad 10 évre nem tudom mit szólna hozzá. -
üzenabakusz
tag
válasz
ngaba #105414 üzenetére
Értem, köszönöm. Vettem már pár hónapja ebből a papírból, de azt hittem, hogy csak a felhalmozott kamat miatt kellett többet fizetnem. Nem baj, a stresszmentesség, a belátható futamidő miatt nekem jobban megéri még ez is mint a jelenleg PMÁP, meg persze a nemlétező banki kamatokhoz képest ez is nagyon jó.
Azért felfoghatom úgy, hogy a 2. és 3. évben 9.5%-ot fizet, miután az első évben kifizettem az árát :-) -
ngaba
aktív tag
válasz
üzenabakusz #105411 üzenetére
De van nettó árfolyam, akkor sem tudod 100%-on megvenni.
https://www.allampapir.hu/kincstari_arfolyamjegyzes/MAK/
Itt az Eladási Nettó Árfolyamot kell nézni (ami persze változik az idő múlásával): Jelenleg 104,6484% a 2026/H-nál, és még erre rakódik rá a felhalmozott kamat, ami 6,4288%. Tehát jelenleg 104,6484 + 6,4288 %-ért tudod megvenni. -
AMD Power
titán
válasz
szabi__memo #105398 üzenetére
Ez pontosan így van.
-
ngaba
aktív tag
válasz
üzenabakusz #105407 üzenetére
Rosszul számolsz több helyen is.
A BMÁP vs. PMÁP kérdésben biztos: A BMÁP jövőbeli kamatát nem is tudjuk, az 3 havonta változik (a PMÁP jövő évi kamatát legalább saccolni lehet egész jól). De várhatóan jövőre még nagyobb lesz a kamatkülönbség a PMÁP javára.
A 2026/H-val meg az a baj, hogy 100% feletti nettó árfolyamon fut, annak már csak 7,74% a hozama: Ahhoz, hogy megvegyél 1.000.000 ft névértéket, 1.046.484 ft-ot kell most fizetned + a felhalmozott kamatot. És csak az 1 millió ft fog kamatozni 9.5%-kal, nem az az összeg, amit befizettél. (Tehát a hozamot kell nézni, nem a kamatot. A te szemszögedből csak annyi jelentősége van a kamatnak, hogy milyen sokat fizet ki egyszerre kamatfizetéskor, mielőtt lejáratkor visszakapod az egész tőkét hozamostul.)
-
üzenabakusz
tag
válasz
ngaba #105388 üzenetére
Hát igen, most nézem, hogy állampapír kalkulátor szerint, ha csak 2%-ra emelik a visszaváltást a PMÁP-nál, akkor 36.935 hónap múlva
a BMÁP már veri a PMÁP-ot. A BMÁP 408 585 Ft-ot hoz biztosan, akkor jár le, a PMÁP csak 407 415 Ft-ot, és akkor nem számoltam PMÁP körüli stresszt és bizonytalanságot.
És nem számoltam ki pontosan, de vannak más stresszmentes 3 éves papírok 9.5% kamattal, például a 2026/H.
Mindkét papírból októberben érdemes még venni, amikor nem kell felhalmozott kamatot fizetni. -
Segal
veterán
válasz
AMD Power #105397 üzenetére
A máp+ azért egy tökéletes példa volt hogy amikor hirtelen mindenki vette ki a pénzét, akkor egyből duplázták a kivételi büntit.
Szerintem ha 25 elején is elkezdik sokan kivenni (márpedig addig megint jöhet egy jobb állampapír, ingatlanvásárlás, lakásfelújítás, autóvásárlás stb.) akkor tutira itt is lesz emelés, de én max 3%-ra tenném a voksom. -
-
szőröscica
addikt
A MÁK-nál a TBSZ utáni évszám a gyűjtőévet jelöli? Van egy 2019-es végződésűm, jól sejtem, hogy ez 2024. végén fog lejárni?
-
ngaba
aktív tag
válasz
szabi__memo #105393 üzenetére
Azt majd ő eldönti, hogy mennyire látja kockázatnak... Éppen fegyverkezünk stb., simán lehet olyan dolog, amit most nem látunk előre. Az összes megtakarításomat nem tenném PMÁP-ba. Még ha fele-fele arányban elosztja PMÁP és DKJ között, akkor is elég szép hozam az, és legalább a pénz feléhez garantáltan hozzá fog férni lejáratkor.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép Dell Latitude 7320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i7-1185G7 32/512 FHD IRIS Xe
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440H(fiz.4MAG!),8-16GB DDR4 RAM,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku,szép
- Új Asus ROG Zephyrus G16 GU603VI ,16" QHD+ IPS - 240Hz- ,i9-13900H ,NVIDIA RTX 4070 ,32GB ,1TB NVMe
- Ahh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Dell,14"FullHd IPS,core i5,8-16GB DDR4 RAM,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku,szép
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 32GB 1000GB FHD 17 1 év garancia
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest