Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Milyen széket vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
"az elso kamatfordulo napja utan, 2024. január 20 es 2023. október 21. mar a teljes rafoditott osszeget nevertekkent fogom latni, azaz a tovabbi periodusokban mar az kamatozik tovabb, nem lesz ez a "tort resz" mint az elso eseteben a nem kibocsajtasi vasarlas miatt?"
Nem. A nevertek az vegig fix. Annyi forintnyi allampapirod van, amennyi a nevertek.
Ha 3M neverteku papirt akarsz venni, akkor 3M + az eddig felhalmozott kamata penzert kapod meg. Ha 3M-ert veszel, akkor jovval kevesebb neverteku papirt kapsz es az termeszetesen ugy is marad mindvegig. (Kiveve persze ha kesobb veszel meg)
Pontosan neverteken venni allampapirt szinte lehetetlen. Korulbelul a kibocsatas napjan lehetne, vagy kamatfordulokor, de akkor meg nem nagyon lesz hol megvenni eppen. -
Nite
őstag
sziasztok!
szeptember 19-n lejar a D230920 egy meglehetosen nagy osszeggel, amire elorelathatolag jovo majusban szuksegem lesz!
mivel a 2033/I limitjet meghaladom ezert melle 2026/O vasarlasan gondolkozom, ketto kerdesem lenne ezekkel kapcsolatban:
az elso kamatfordulo napja utan, 2024. január 20 es 2023. október 21. mar a teljes rafoditott osszeget nevertekkent fogom latni, azaz a tovabbi periodusokban mar az kamatozik tovabb, nem lesz ez a "tort resz" mint az elso eseteben a nem kibocsajtasi vasarlas miatt?
valamint, amint a piaci ertek majd eleri a neverteket mar lenyegeben 0-ban vagyok, mert az mar az 1% levonasa utani erteket tukrozi mint a PMAP, mind a BMAP eseteben?
koszonom szepen!
-
aujjobba
addikt
Kis reklám a HOLD blogon az aktív alapoknak:
A kényelmes befektetések időszakának vége
Konklúzió:
A fundamentális elemzés, valamint az érték alapú részvény szelekció azonban reneszánszát élheti ebben a környzeteben, ahol elsősorban a relatív értékből jöhet többlethozam.Nyilván azt nem említi, hogy ezt Value ETF-ekkel is el lehet érni (én is ezt teszem fejlett value, EM value, és USA/EU SmallCap value alapokkal).
-
IG55
senior tag
Jól látom, hogy ezek a trading fee-k IB-n, ha ETF-et veszek?:
Vagyis ha 2000 euróért vásárolok, akkor 1 euró a fee tieredben?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
Viiktor1989 #104385 üzenetére
A tényleges nyereségről megállapítod, hogy hány százaléknak felel meg, ezt elosztod a lejáratig lévő napok számával, és szorzod 365-tel.
Például van egy papír, amit most megveszel 9500-ért, és 180 nap múlva 10000-et kapsz:
(500/9500*100)/180*365=10,67% a hozamod.
Ez csak egy éven belüli lejáratú papírra érvényes, hosszabb futamidő esetén máshogy kell számolni.
-
Andralin
aktív tag
válasz
Andralin #104241 üzenetére
Szerda óta még mindig se híre, se hamva a 2 millió Ft-omnak, amit a MÁK "elvileg" kiutalt a bankszámlámra a lejárt DKJ után, már 6 napja!
Nem kicsit vagyok ideges, ez azért már mindennek az legalja, hogy az ember pénzével így szórakoznak, ezek után nem tudom hogyan merjek akár tízezer forintot is rájuk bízni, ha bármikor csak úgy eltűnhetnek a semmiben az ember megspórolt milliói!
Tudtok nekem abban segíteni, hogy telefonon lehet-e holnap felkérdezni őket, ha igen, akkor milyen számon? 1811 tud majd ebben segíteni? És ezt esetleg külföldről lehet hívni valamilyen nemzetközi formátumban, mert most éppen külföldön vagyok munkaügyben.
-
szkorhetz
őstag
válasz
Viiktor1989 #104385 üzenetére
Simán az államkincstár app kidobja vásárlás előtt, ennél egyszerűbben ezt nem lehet megoldani.
A végén a névértéket kapod meg, vásárlás összege meg magától értetődik.
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Tudtok abban segíteni,hogy egy pl 2024.03.20-án lejáró dkj-t a kalkulátoron kívül,számológéppel hogyan tudom kiszámolni,hogy mekkora hozamra számìthatok? Köszönöm!
-
aAron_
őstag
-
axioma
veterán
válasz
robag93 #104379 üzenetére
azert ne felejtsuk el hogy a vilag jo nagyot valtozott, a szulok ha megengedhetnek maguknak (akar csak a Bp-re) akkor se hajlandoak koltozni barmi indokra hivatkozva, ellenben elerheto egy csomo ellatasi segitseg szolgaltataskent + a pszichologiai resz a tavkozlessel mar mas, mint az egy het alatt oda nem ero csigapostaval
-
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
venom8888 #104374 üzenetére
Olyan nincs hogy semmi kockázat.
Illetve akkor is kockáztatsz, ha nem csinálsz vele semmit vagy túl keveset kockáztatsz, ekkor ugyanis azt kockáztatod hogy el fog értéktelenedni az amit megkerestél.
Ha nincs jobb ötleted vagy hosszabb távú perspektívád, a PMÁP jó lehet.
A "bohocok" alatt nem tudom pontosan mire gondolsz. -
adalbert1
veterán
válasz
bandus #104352 üzenetére
Asszony is ezzel traktál, hogy akár feladná a folyamatban lévő phd-jét is, és inkább lenne eladónő egy normálisabb társadalomban, mint hogy itt kelljen még évtizedekig élnie
Pfiucska: szerintem a pénzügyi helyzet addig nagyon meghatározó, amíg az alapvető szükségleteidet nem tudod finanszírozni (szóval kb. a Maslow-piramis alsó két szintje nincs meg). Egy normális jövedelemmel vagy vagyonnal, egy ponton túl már nem annyira motiváló a dolog.
Pl. ha egy nyugati társadalomban is keresel annyit, hogy fedezve legyenek a szükségleteid, és még tudj félre is tenni, akkor az már számomra mindegy lenne, hogy mondjuk itthon elraktam havi 500k-t, ott meg csak 500 eurot tudok megtakarítani.Illetve ha valaki már nem vesz részt az oktatási rendszerben, és még nincs gyereke, akkor elhiszem, hogy annyira nem érdekli, hogy most hogy áll az oktatás. Ugyanez az egészségügyre, ha valaki fiatal és nincs semmilyen krónikus betegsége, akkor ritkán venné igénybe, nem feltétlen látja a problémákat, vagy nem is érdeklik azok.
bandus: a család engem azért zavarna, mert mindkét oldalon egyre idősebbek a szülők, ha mennénk valahova, akkor ők nem hiszem, hogy kiköltöznének velünk - viszont így meg kicsit problémás lenne magukra hagyni őket
De előbb-utóbb sajnos muszáj lenne választani a gyerekem jövője és a szüleink között, és hát inkább a gyereket helyezném előtérbe. -
venom8888
őstag
válasz
dellfanboy #104368 üzenetére
Semmi kockazat es 5 évre.
-
venom8888
őstag
Sziasztok. Van 2M ft om,mibe erdemes tenni most?
-
robi212
tag
válasz
szabi__memo #104329 üzenetére
Ha már az eü-ről is volt szó ..
Nyilván költői volt a kérdés, és szerintem mindenki tisztában is van vele, de azért leírom, hogy a vidék egészségügye (is) messze túlhaladt a "béka segge alatt" kategórián.
Magánban bejutni egy vizsgálatra közel ugyanaz, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt az államiban: jó esetben hetekre, de inkább hónapokra kapsz időpontot.
És közben a dokik leterheltek, mindenkinek van a rendes állami munkája, utána megy a magánba, hogy tartsa a színvonalat - mondjuk a 24 órás kórházi műszak után, aminek a legvégére még bejön egy sürgős műtét, ami miatt a magánrendelés 3 órát csúszik.
Vagy éppen este fél 10-re ad időpontot.
Vagy mondjuk bemész a helyi ügyeletre falun, mert pl. leforráztad a lábad, és kapsz egy szar ellátást vagy jobb esetben hozzád sem nyúlnak - mindkét esetben a hozzáértés hiánya miatt - és elirányítanak a 60 km-el arrébb lévő, legközelebbi központi (megyei) kórház ügyeletére.
Ezek mind megtörténtek és szerintem mind azt jelzi, hogy az egészségügy lecsúszott, a benne dolgozók leértékelődtek, elveszett a respektjük.
És ugyanez az oktatásban is, de az egy másik horror story. -
Revorol IBhez usd utalasnak lesz dija? Ha igen lehet sejteni, h mennyi?
-
válasz
Pfiucska #104361 üzenetére
"elsodlegesen (tulzok) a penzugyi helyzeted hatarozza meg" --> mostanában elég sok pszichológiával kapcsolatos könyvet olvasok, ez többszörösen bizonyított, hogy nem így van. vagyis azért van így, mert ezt helyezed előtérbe. a többi érv sokkal validabb: barátok, család.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
bandus #104352 üzenetére
Az a “problema”, hogy a hetkoznapokat szerintem elsodlegesen (tulzok) a penzugyi helyzeted hatarozza meg (legalabbis jelentos reszben).
Szeretem a munkahelyemet, a munkamat, a csaladomat es a barataimat. Ezekbol sok mindent “fel kene adni” / kockaztatni azert cserebe, hogy a jelenleg altalam kozvetlenul kevesbe erzekelt (de nyilvan tisztaban vagyok vele h ez ideig-oraig tart) sz.r egeszsegugy, oktatasi szinvonal stb. jobb legyen. Ja’ anyagi szempontbol pl egyertelmuen visszalepes lenne szamunkra. Persze az nehezen szamszerusitheto, h egyre inkabb ugy erzem h allandoan tema a hetkoznapjaimban a korrupcio, kozhangulat es tarsai, melyek folyamatosan demotivalnak. Borzaszo h lepten nyomon abba botlik az ember (jogosan), h milyen a helyzet jelenleg itthon. -
Az NN-nél van egy rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosításom; forint alapú megtakarítási, befektetési lehetőség életbiztosítási védelemmel.
Lényegében ez egy életbiztosítás, melyben van egy befektetési rész is. A díjnak egy része eszközalapokba megy. 10 évre kötöttem tavaly.
A jelenlegi portfólióm így néz ki:
Mikor egy éve kötöttem, akkor az üzletkötő ezeket az eszközalapokat ajánlotta, és ő osztotta szét százalékosan. 360 ezerből van most 332 ezer. Lényegében az összes alap negatív, kivéve az IT szektort.
Most már úgy gondolom, hogy inkább utánajárok, és kérdezek, hogy a következő fizetendő díjat hogyan lenne érdemes szétosztani.Ebben segítsetek légyszi. A következő eszközalapok vannak, és így hoztak az elmúlt 1 évben:
Itt van digitálisan is: https://www.nn.hu/hozamszamlalo
(A Visio rendszeres díjas terméket kell kiválasztani, aztán oldalt mindegyik eszközalapot kijelölni és Megmutat gomb)Tehát a kérdéseim:
- Százalékosan hogyan lenne érdemes szétosztanom a következő esedékes díjat?
- Illetve a jelenlegi portfóliómban mit kéne változtatni? Tudom, hogy azzal elkönyvelem a veszteséget.Kérlek, azt most ne vizsgáljuk, hogy jó cég-e az NN, vagy hogy jó-e ez az életbiztosítás.
Hitel miatt kötöttem és olyat akartam, aminek a lejártakor lehetőleg visszakapom a befizetett pénzem egy részét; az életbiztosítási részt nyilván nem kapom vissza, de a befektetési résztől várom, hogy enyhítse a kiadást. -
ngaba
aktív tag
válasz
attiati #104350 üzenetére
Nemcsak a lopás miatt van Mészáros (bár az a fő ok), hanem az is cél, hogy minél több ember közvetlenül függjön tőlük. Ha kiszámolod, hogy hány ember dolgozik a közszférában + NER-cégeknél, szerintem bődületesen nagy szám jön ki. És a NER-cég dolgozója anyagilag is érdekelt a NER fennmaradásában (legalábbis így gondolja), jobban mint a közszféra esetén.
De amúgy feleslegesen ventilálunk ilyeneken, a karaván halad.
-
válasz
adalbert1 #104338 üzenetére
+1. nagyon be van szűkülve az ottani látásmód, még az egyébként ügyes, okos, tehetsége,s tájékozott emberek esetében is. és a jólétet egyértelműen a fizetéssel vagy a megtakarítással azonosítják. közben ezer másik, akár fontosabb faktor is van. szóval én továbbra is nagyon jó döntésnek tartom, hogy lassan egy éve dobbantottunk, nem nagyon tudom elképzelni minek kellene ahhoz történnie, hogy hazamenjün. most úgy érzem ha valami történne meló fronton, inkább dolgoznék itt a zarában, mint otthon a területemen
-
Simulacrum
senior tag
-
Sziasztok!
Jelenleg a pénzem 95%-a különböző PMÁP-ban van 5%-a pedig wise-on USD-ben(ugye itt él a 3,85%-os éves pénzvisszatérítés havonta /mínusz belga kamatadó/ tehát kb. 2,8% kamat).
Kb. két év múlva szükségem lesz mindre saját használatú ingatlan vételére(HUF-ban).
Szerintetek addig is érdemes nagyobb mértékben diverzifikálni a kettőt mondjuk 90%-10% vagy 90%-15% arányban? vagy teljesen kiszámíthatatlan jósgömb az egész mi lesz két év múlva a forinttal..
Köszönöm a véleményeket! -
Llew
senior tag
Jó a telexes cikkben, hogy kitér a kommentelők riogatásaira, erre alatta megy a hirig a kommentekben, hogy mindenkinek lenyúljak majd a pénzét, mindenki hülye, aki állampapírt vesz.
Valahogy Kiszámoló Miklós cikkét kicsit megalapozottabnak erzem, mint atlag kommentelökét.
-
IG55
senior tag
Próbálom többszörösen átgondoltan meghozni a pénzügyekkel kapcsolatos döntéseket. Ez nem mindig jön össze: IB-re referral link nélkül regisztráltam. Mondom oké, hülye vagyok, de mit lehet tenni? Nem sokat. IB-nél rákérdeztem, lehet-e törölni a meglévő regisztrációt, és egy újat nyitni, már referral linkkel. Lehet, de minek:
If the account was not funded, then you could have closed this account and could have started a new application using the referral link. However, as you have already funded the account. You would not be eligible for the referral benefit, even if you close this account and start a new application.
-
válasz
travix #104337 üzenetére
Optimista vagy, ezzel a lakossággal itt évtizedekig nem lesz semmi, az értelmes valszín lelép, marad a zacc, abból meg sok sikert az építkezéshez..
adalbert1: ez a kettő nálunk is.a fő mozgatórugó + a lakosság nagyrésze is ipari hulladék. Addig vagy okés, amíg a saját buborékodon belül mozogsz, ahogy onnan kénytelen vagy kilépni arconcsap a valóság.
-
adalbert1
veterán
válasz
Vision #104327 üzenetére
Aki magyarként jobban akar élni, az takarodhat külföldre, mert itt megszűntek a közszolgáltatások.
Érdekes, a legtöbb jól kereső ismerősömmel ha beszélek erről, ők első körben addig látnak, hogy külföldön sem lehet magasabb életszínvonalon élni hasonló pozícióban dolgozva - mire mondtam nekik, hogy engem inkább az oktatás színvonalának zuhanása zavar (gyerek nemsokára iskolás) és az egészségügyé (ugye mi meg csak öregszünk, hosszabb távon előbb-utóbb úgyis egyre több nyavajája lesz az embernek), illetve az is, hogy a társadalom is mintha inkább visszafele fejlődne.
Ráadásul nálunk otthon az asszony egyre aktívabban presszionál, hogy lépjünk valahova, és igazából én sem túlzottan szeretném, hogy a gyerek ebben a környezetben szocializálódjon még legalább tizenpár évig. -
travix
aktív tag
válasz
szabi__memo #104319 üzenetére
Lehet tolni ezeket a cikkeket, de akinek szólna az úgyse fogja látni, valószínűleg értelmezni sem tudná, mert nincs meg hozzá a szövegértési képessége. Meg kell várni amíg kipusztulnak a dínók és utána lehet valami esetleg. Sajnos a határontúliak miatt sem esélyes semmilyen rendszerváltás, ennyi erővel adhatták volna a zimbabweieknek is az állampolgárságot, ugyanúgy meglehet venni tőlük a szavazati jogot
-
axioma
veterán
válasz
Vision #104332 üzenetére
A 10 eves kamper eseten valoszinuleg mar keves van a mostani evbol belearazva, tehat HA az korrektul a 10 eves varakozasokhoz van szamolva, akkor a 8.5 lehet hogy nem csokken hamar sokat, ebben igazad van. Mas kerdes, hogy mennyire ahhoz vannak szamolva. Szar helyzetben vannak a bankok, mert kb. nem tudnak mit csinalni az atlagolas "jo reszet" kihasznalo majd hitelkivalto ugyfelekkel szemben, max. remelni hogy maradnak penzugyi analfabetak es nem valtanak. Szoval nekem siman benne van, hogy a 8.5 mar egy "le tudjuk nyomni a torkukon, hiszen az infla majd 20%" pszichologiai hatast is tartalmaz. Akkor lehet hogy ez lekophat rola. Attol me'g a 6% nem jon feltetlen el...
(Viszont lehet hogy itt tul off ez. Nyilvan erdekel es vszinu erinteni is fog.)
Vesa: en a most a kamatszint (es talan me'g inkabb emiatt elegtelen jovedelemara'ny) miatt elhalasztodott vasarlasokra gondolok. -
Vesa
veterán
válasz
axioma #104331 üzenetére
Bármi lehet, de csodálkoznék, ha jelentős növekedés lenne. Valamennyi tőke vissza fog menni a piacra az állampapírból, de az ország nyilvánvaló lecsúszásával nem tudom mi táplálná a kersleti oldalt. A befektetők eladásra vesznek, de ha nincs elég vevő, akkor ők is ki fognak menni a piacról. Persze, jöhetnek még külföldiek is. A barátaim elmondása alapján, a lakások és házak 50-60%-át már a háború előtt is kínaiak és egyéb külföldiek vették meg.
-
válasz
szabi__memo #104326 üzenetére
Nálad bűn, a többiek meg bőszen ott tapsikolnak* az atlétikai foskonténerben a 35 fokban.
Ez a szint a lakosság nagy részénél, csak azoknál fordul a kocka, akik belelépnek valami komolyabb rozsdás szögbe, pl. közeli családtag marad ellátatlanul...*nem ám magadra venni!
(#104333) Ringman : majd nálunk is 3M magyar fog a határokon belül élni. Bár örményország lakossága nem volt több 4-nél sosem.
-
Ringman
félisten
válasz
Vision #104327 üzenetére
kormánynak nem is célja a lakosság jólétének a növelése
ez nem igazán volt eddig sem prioritás, az elmúlt 3 évben (covid megjelenése óta) meg kiderült, hogy nincs is igény rá, mint ahogy (köz)egészségügyre sem.simán lehetne 180 fokos fordulat, azt is elfogadnák a választók, de nincs rá ingerencia.
több évtizedre lesz szükség kiheverni mentálisan ezt a lakosságnak, kb örményországi pályára állhatunk, lásd a 10 éves (!) blogbejegyzés. [link]
-
-
válasz
PredatorZoli #104315 üzenetére
Szerintetek az ingatlanpiac tovább zuhan majd a mélybe? Van-e bármilyen fundamentális/monetáris alapja egy felpattanásnak mondjuk jövőre?
Egyelőre nem látom a nagy zuhanást sehol. A nyilvánvalóan félreárazott kéglik továbbra is eladhatatlanok, de ami jól van árazva a fővárosban, azt viszik. Telkek ára is beragadt, egy fillért sem akarnak engedni belőlük. Elég sokat el is vittek.
-
válasz
Ringman #104325 üzenetére
Szerintem most Magyarország nagyobb erkölcsi és gazdasági csapdában van, mint 2006 után, pedig ez nagy szó. Fogalmam sincs, hogy ebből hogyan fog kivergődni az ország. Az akkugyáraknál azt látom, hogy a kormánynak nem is célja a lakosság jólétének a növelése, hiszen ott vendégmunkások fognak dolgozni. A bevétel szépen pörög majd a haverok zsebébe, és kész. Aki magyarként jobban akar élni, az takarodhat külföldre, mert itt megszűntek a közszolgáltatások. Baszki, Budapesten, Budán az asszony nem tudott elmenni ultrahangra. Még időpontot sem kapott államiban.
Ez mi?
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
Vision #104323 üzenetére
Ebben igazat adok neked. Bár a hülyeségekre költött összegek, bármilyen nagyok is, valószínűleg azért nem fednék azokat amik fontosak lennének. Persze szerintem pont ezért, szerintem még nagyobb bűn is ez, mivel fontos lenne ezeket is beletolni és nem még tovább rombolni... Ha minden fontosra jutna pénz is bűn, de így hülyeségekre költeni nálam minimum duplán számít..
-
Ringman
félisten
válasz
Vision #104323 üzenetére
szerintem most (átmenetileg) pénz sincs, nincs konjunktúra, elszálltak az energiaárak, amit nem szabad 1:1-ben a lakosságra szabadítani (13 év alatt meg nem volt célzott energetikai program) + jövőre nagy kamatkiadások lesznek.
+ nyilván nem veszik le nullára a holdudvar etetését.
-
Attis7
tag
válasz
PredatorZoli #104315 üzenetére
Csak az illetékre értettem, ellenben ha 25-ig várok akkor megeshet hogy hitelre sem lesz szükség.
-
válasz
Egyetlen dolgot nézett be Zsiday:
az államnak nincs elegendő erőforrása a közszolgáltatások korábbi szintjének fenntartására, ezért folyamatos minőségrontással, próbálja fenntartani a rendszert – anélkül, hogy népszerűséget vesztene.
Nem igaz, hogy nincs elegendő erőforrása. Nincs akarata! Ahol (tíz)ezermilliárdokat öltek stadionokba, látványsportokba, autópályákba, és még sorolhatnám, ott erőforráshiányról beszélni értelmetlen. A politikai akarat hiányzott hozzá, mert látták, hogy ez az emberek többségét nem érdekli. Az, hogy nem lesz vizük 10 év múlva, felfoghatatlan a funkcionális analfabéta magyar társadalomnak. Ha épül új Puskás, az fasza, mert lehet menni oda koncertre. -
szabi__memo
nagyúr
válasz
PredatorZoli #104321 üzenetére
Így van. Jól összefoglalja. Azért is dobtam be
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Szerintem ez egy jó írás. Amiket leír, azok nem igazán vitathatóak. Sőt, ha belegondolnának a "zemberek", magától értetődő.
-
válasz
Múltkor nem valam olyasmit mondott, hogy szerinte a foringyó nincs túlértékelve? Vagy azt csak a magas kamat miatti állapotra mondta volna?
-
szabi__memo
nagyúr
A populizmus gazdaságpolitikája természetéből adódóan előbb vagy utóbb devizaleértékelődésben, inflációban és gazdasági összeomlásban csúcsosodik ki
Kétség nem fér hozzá
Rejtett infláció | Zsiday Viktor befektetési blogja -
Vesa
veterán
válasz
PredatorZoli #104313 üzenetére
Ebben is van logika!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Attis7 #104314 üzenetére
Nagyon nagy esés kellene ahoz hogy kompenzálja az elvesző támogatásokat és az olcsó hitelt ami jár vele+a kedvezményeket. Szerintem aki ezekre jogosult, az jobban jár ha még last minuteban kihasználja. Aki meg eleve támogatás nélkül akar/kényszerül vásárolni, az jobban jár ha vár legalább 2025-ig.
-
Attis7
tag
Nem tudom mennyire általános az mi estünk, a bababáró bevezetése óta nézelődünk és nem sikerült a költözés, mert a házárak mindig nagyobb mértékben nőttek, mint a megtakarításunk, így folyamatosan kerültünk messzebb a váltástól, most el is engedtem a történetet, a pénzt beraktam különböző papírokba, nézem az ingatlanpiacot, totál áll és nem egy ingatlannál már 10% fölötti áresés van. Ellenben ha idén nem költözünk, akkor ugrik a 3%-os hitel meg az illeték kedvezmény, de mindegy is, az utóbbit lehet helyből kompenzálja az ingatlanpiac.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ez szerintem is egy helytálló gondolatmenet. Van aki túl kockázatosnak ítélte meg a helyzetet és devizára váltott vagy csak simán kp-re, esetleg valami befalapra. Míg belement PMÁP-ba egy bizonyos kockázati tőke ami mondjuk most nem ingatlanban vagy tőzsdén/vállalkozásban van.
Ugyanakkor ez az oka annak is, hogy miért nem lesz az egészből nagy gond. Ahogy a forróbb tőke elkezd visszamenni a magasabb kockázatú eszközökbe, úgy ezzel együtt azok, akik számára átmenetileg kockázatosnak tűnt az állampapír és inkább kesben vagy devizában ültek, belátják hogy elmúlt a vész és visszaszállnak az alacsony hozamoktól függetlenül. Utóbbi csoportnak a hozam teljesen másodlagos. -
Vesa
veterán
válasz
Drizzt #104311 üzenetére
Ennek az is oka lehet, hogy a pénz "kicserélődött". Azoknak a magánembereknek egy része, akik a MÁP+ időkben nyugodtan ültek a papírban, a 2022-es forint rally idején kimenekültek a papírból és rengetegen vettek devizát. Ezek kisemberek, akik persze jól megszívták ezt is, de ettől még a pénz egy része az állammal szembeni bizalmatlanság miatt és látva a forint rohamos gyengülését, átmenekítődött devizába. Aztán ősszel már világossá vált, hogy a vállalkozások nem éppen könnyű időszak elé néznek, így aki tehette -ezek között vannak tipikusan az ingatlanos befektetők is-, átült PMÁP-ba és elment 2 évre pihenni. Vagyis az állomány bár nem nőtt érdemben, de esélyesen kicserélődött és mára nem a sok kis mari néne aprója álkotja az állampapír állományt, hanem a tehetősebb vagyont betolók.
Mert amúgy arról is volt adat itt is korábban, hogy irtózatos mennyiségű lakossági megtakarítás konkrétan kiment az országból és átalakult EUR/USD devizákká.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
szabi__memo #104310 üzenetére
Most csak azért, mert van benne retrospektív ábra.
Lakossági állampapír állomány jelenleg 9300 milliárd Huf. Ami nem ATH. Sőt, majd 1000 miliárddal kevesebb, mint egy éve. Az a pénz akkor hova ment? Ingatlanba? Euróba? ETF-be, kriptoba? De még ha azt nézitek, 2019-hez képest sincs 2000 milliárddal se nagyobb az állomány. (Egyébként még most is számomra meglepően magas a befektetési célú ingatlanvásárlás aránya a DH szerint, bár alacsonyabb, mint tavaly. Meg persze eleve alacsonyabb az össz. tranzakciószám is, úgyhogy érzésre a közelmúltbeli befeketetői ingatlanpénzhez képest annak a 40%-a lehet idén jelen. El tudom képzelni, hogy a fennmaradó 60% jelentős része PMÁP-ba ment, de egy része simán eltűnt valószínűleg mert csak hitel formájában létezett és elérhetetlenné vált).
Én tervezek 2 éven belül lakást venni, de saját lakhatás céljából.
-
Vesa
veterán
válasz
korcsi #104222 üzenetére
Ismerni kéne az arányokat, hogy a jelenlegi PMÁP állomány az miből tevődik össze. De ilyen adat nem létezik.
Amit viszont magam körül látok -mégha ez nyilván nem is jelent semmit-, több ingatlanos befektető barátom hanyagolja most az ingatlant, mert a PMÁP jobban hoz. Tulajdonképpen ez sem igaz, mert az ingatlanon sokkal nagyobb a profit ha jól csinálja valaki, de jelenleg a piac éppen földbe áll, és többen kivárnak. Addig betették a tőkét a kincstárba. Itt akár 100M feletti összegekről van szó. Valójában nem is attól teszik függővé a kivételt, hogy mikor zuhan be a kamat, hanem attól, hogy mikor kezd el ismét pörögni az ingatlanpiac (vagy mikor érzik azt, hogy már eléggé nyomott áron tudnak vásárolni ahhoz, hogy a realizálható profit mértéke miatt érdemes legyen kiülni akár még 1-2 évet is úgy, hogy benne áll a pénze).
Olyan imserőseim is vannak, akik már nem vettek ingatlant mert abban bíznak, hogy árcsökkenés lesz, vagy sokkal jobb alkupozícióból tudnak indulni 2024-2025 körül. Addig viszont betették a pénzt állampapírba, de nem fogják ott hagyni 5-6%-ra, főleg, ha közben tényleg beesnek az árak és tudnak venni jó áron ingatlant, vagy ha látják, hogy elkezdenek emelkedni az árak. Akkor azonnal ki fogják majd venni és elkölteni.Nem tudom az ilyen emberek pénze pontosan milyen arányt képvisel az állampapír állományban, de van egy olyan érzésem, hogy nem keveset.
-
aujjobba
addikt
válasz
Tyler Durden #104306 üzenetére
Kicsit árnyaltabb azért a kép, persze tele vagyunk szalagmunkával, ugyanakkor a szolgáltató szektor is egyre erősebb.
A g7 többször írt ezekről, pl.:
Dübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közé -
-
axioma
veterán
válasz
Oppenheimer #104299 üzenetére
Az a baj hogy van amit nem toldozgatni kene hanem ujrakezdeni, de pont ezeken lehet a legtobb megtakaritast kimutatni. Plane, minel nagyobb...
En a kisfalvak nagy, elavult hazaibol ki osszkomfortos varosiba koltozest hosszabbtavon jobban megterulonek gondolnam. A mai mobilitas nem igenyli a muvelendo fold mellett lakast. Ehelyett jon a falusi csok ;-( lelegeztetik a nem elheto telepuleseket. -
Nem ide...
-
Ringman
félisten
válasz
Oppenheimer #104299 üzenetére
így van, egyszerűen csak kitömték saját magukat pénzzel (ill. eszközzel)
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
PredatorZoli #104300 üzenetére
Már amennyire, ugye...
Még két év felmentést kaptak a lakásépítők a szigorú energiaszabályok alól
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- esdR *: Van akinek még ismerős ez a PC játék? :D
- Futás, futópályák
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Yettel topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Szép Dell Latitude 7320 -60% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i7-1185G7 32/512 FHD IRIS Xe
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440H(fiz.4MAG!),8-16GB DDR4 RAM,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku,szép
- Új Asus ROG Zephyrus G16 GU603VI ,16" QHD+ IPS - 240Hz- ,i9-13900H ,NVIDIA RTX 4070 ,32GB ,1TB NVMe
- Ahh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -50% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Dell,14"FullHd IPS,core i5,8-16GB DDR4 RAM,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku,szép
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon 3rd: i7-5GEN I 8GB I 512SSD I 14" WQHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5530 - i5-3GEN I 4GB I 250GB I HDMI I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest