Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Házimozi belépő szinten
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Autós kamerák
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
daniduke
tag
Konkrét tapasztalatom nincs vele, de szerintem másnak se nagyon. Annyi azért valószínű ,hogy nincs valami jó képe, mint ezeknek a régi, filléres telezoomoknak általában.
Fix 300-as Soligorom volt, de sokat kellett rekeszelni hogy még az én alacsony igényeimnek is megfeleljenhttps://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
aginor
veterán
Sziasztok!
Erről mi a véleményetek? Soligor Makro-Zoom 100-300mm f5
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
MrChris
nagyúr
válasz Manning papa #7095 üzenetére
Neked pedig ajánlom első körben az 1. hozzászólás előtti topik összefoglalót.
De röviden, nikon-m42 adapterrel néhány (1-3) méterre lesz a 'végtelen'. Lencsés adapterrel lesz valódi végtelen de ront a képminőségen. Opciós megoldás, ha módosítod az obi farát, hogy legalább 1,04mm-el beljebb kerüljön a lencse. -
MrChris
nagyúr
Ja, tudok.
Hülyeség.
Bővebben ajánlom a Prohardver honlap Digicam rovatában napokban megjelent "Fényerő, fényrekesz, átvitel – tegyünk rendet a fejekben!" cikk alapos átolvasását, megértését, hogy ne hit, vallás... alpú legyen az ismeret, hanem a fizika valóságán képződjön le. -
Manning papa
újonc
Sziasztok
Nikon D3100-hez hogyan ,milyen adapterrel tudok hozzátársítani egy Helios M44-6 -ot?
Gondolom M42-es gyűrű...
Konkrét terméket (fellehetőséget ) tud valaki adni? -
RCH
tag
Hátha tudtok erre mondani valamit!
Olyat hallottam a napokban, hogy a bokeh nem csak az általánosan ismert dolgoktól függ (blende, távolság, blabla), hanem az is számít, hogy az objektív milyen hosszú építésû. Tehát egy rövid obinál szebb elmosást tud egy ugyanolyan gyújtótávolságú, de hosszabb objektív.
Nos...?[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz bogar51 #7092 üzenetére
Mert a gyárban egy ilyen adapter után 3 szem rizst kap meg egy maflást hogy miért tartott 8 másodprecig a legyártása.
De igazából még most sem értem miért probléma ez, a menetes obik se azok az atom precízek, pont ezért jó hogy állítható és be is kell állítani. A dslr-emé fix volt és alulra került a skála. Meg végtelen se volt. Még jó hogy van esztergám
-
bogar51
csendes tag
válasz Muerte68 #7091 üzenetére
Köszönöm szépen a hozzászólásokat! Betettem a fagyasztóba beletekerve egy m42 közgyűrűt aztán meg rá a rezsó platnijára... és láss csodát, szépen kijött... Visszafelé egyszerű volt, bejelöltem, hol kell lennie, az egyiket hűtöttem a másikat ráültettem a rezsóra és szépen összecuppantak, aztán meg már nem is mozdult... csavarok vissza, OK! hogy ez miért akkora feladat egy kici kinajinak, azt nem tudom...
-
Muerte68
addikt
válasz bogar51 #7086 üzenetére
az egyiket hűteni kellene-a belsőt,vagy a külsőt melegíteni.egyszerre a kettőt semmi értelme tágul mindkettő.Rakd be fagyóba,utána a külsőt melegítsd.
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
polcsa
aktív tag
válasz bogar51 #7082 üzenetére
Nekem kijött könnyen, nem kellett erőszakhoz folyamodnom. Már a gagyi sem a régi, az első fotgával semmi baj nem volt, a második el volt fordulva, most meg neked már szorul is.
Sajna nincs jobb ötletem, mint az előttem szólóknak.
Azt tudom még elképzelni, hogy a csavar lemetszett egy kis darabot az anyagból és az szorult be. De ha így is van, nem vagy vele előrébb.Esetleg próbáld a belső gyűrűt körbe kocogtatni kifelé vagy nemtom. -
daniduke
tag
válasz bogar51 #7082 üzenetére
Nekem prost van, képek alapján ugyan az. Nekem se jött ki könnyen, egy kis erőszak amúgy sose árt persze ne vidd túlzásba mert nekem sikerült is egy kicsit elgörbitenem....
Megnéztem a noname 4/3 adapteremet is, abból bezzeg ugy kijött hogy olyan még a mesében sincs, és imbusszal se kellett szórakozni.https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
bogar51
csendes tag
Szia!
Szóval nekem is sikerült beszereznem egy FOTGA adaptert... :-(
Aztán, miután persze nem jó pozicióban állt az objektív, rátaláltam a megoldásodra! :-) Sikerült 1.27-es imbuszt is találnom, kicsavartam a három kis csavarkát de láss csodát, nem jön ki szépen 'magától' az ezüstszínű betét a fekete házból. Nálad hogyan váltak ketté? kellett kicsit ütögetni ? Vagy? köszönöm a választ! -
jjeahh
nagyúr
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
polcsa
aktív tag
Valakinek akadt horogra valami jó vétel a hétvégi börzén?
-
mumk1
addikt
válasz Elektrosokk #7073 üzenetére
http://www.flickr.com/photos/airsmile/ --------- http://www.fotovesely.com/sk/kontakt/
-
orko
tag
Helios 44M-2 vagy 44M-4 a jobb választás?Miben külömböznek?
-
daniduke
tag
válasz masterful87 #7065 üzenetére
Az könnyen lehet, de mint írtam nem is próbáltam, nekem szükségtelen, a milcemen a szódásüveggel is van végtelen
Nem tudom mennyire változtatja meg a kirajzolt képet, de egy próbát megérhet, hátha nem olyan vészes a helyzet. Vagy nagyon nagy lehet a difi?https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
RCH
tag
Meghozta a postás a 28 mm-es, f/2.8-as Promaster obit a Nikonomhoz.
Egy tisztítás ráfér majd, de amúgy jónak tûnik: a szín rendben, CA nincs. -
daniduke
tag
válasz MrChris #7059 üzenetére
youtubeon nem régen láttam egy videót pont egy magyar gyerektol aki heliost alakít át nikonra. Most nem tudok linkelni, de a "Nikon helios Infinity focus " kulcsszavakra elsők között dobta ki. A lényeg annyi hogy egy drót darabbal hátrébb tolta a hátsó lencse tagokat, annyira amennyit a hátsó lencse tartó még lazán elbír es a tükör se ér bele. Persze csak saját felelősségre, de egyszerű és eszterga mentes megoldás
na közben meg is találtam: https://youtu.be/ggDbEG2_0dg
[ Szerkesztve ]
https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
MrChris
nagyúr
válasz Clargica #7060 üzenetére
Miért? Azon a filléres obin úgy se lehet veszíteni és ha müxik akkor ha megunod elboltolod. Lencsés adaptert is lehet venni már 3200 pénztől. Bár ezeket a régi obikat lencsével kár tovább rontani.
Én annó nyeltem egy nagyot és a konica 50/1.7-t végül megpörgettem az esztergával Beleszereltem egy 4/3-os chipes m42-es adaptert -
MrChris
nagyúr
válasz Clargica #7058 üzenetére
Ahogy nézegetem a kezemben a Heliost, meg amibe betekerem adaptert, a Heliosból simán le lehet esztergálni azt az 1,04mm-t! Kérdés csak az hogy az adapterben van e elég mélyen menet. Másik lehetőség hogy ha nincs elég menete akkor rászerelni (ragasztani) fixen a leesztergált Heliost az adapterre.
Lemértem, 60mm a Helios, még aszem pont be lehet fogni a barkács esztergába. -
Clargica
csendes tag
Köszi szépen a választ! Portréhoz jobb lenne - nekem legalábbis - valami 50 körüli ,mert a 135-ös az APS-C-n kicsit már hosszú lenne. (beltérben) A Heliost és a Pentacon-t hogyan és mennyiért alakítanák át? Átalakítás nélkül nem lenne végtelen fókusz, vagy alapból nem jó?
-
Gertev
csendes tag
válasz Clargica #7056 üzenetére
Portréhoz inkább én pl:
- Jupiter 11A (135mm f3.5) - cserélhető végű (KP/N adapterrel végtelen is van)
- Tair-11A (135mm f2.8) - cserélhető végű (KP/N adapterrel végtelen is van)
- zeiss Biometar 80mm f2.8 vagy: Biometar 120mm f2.8 - Pentacon Six végű, erre van Nikonhoz is adapter (lesz végtelen)
- Zeiss Sonnar (180mm f2.8) - Pentacon Six végű, erre van Nikonhoz is adapter (lesz végtelen)
javasolnék!Vagy átalakíttatni fotoműszerésszel egy Pentacon 50mm f1.8-at vagy valamelyik helios 44-m-et...
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Clargica #7054 üzenetére
1.hsz.! A probléma nikonnál a nagy bajonet távolság az érzékelőhöz képest (bázis távolság) A többség optikája rövidebbre van tervezve, készítve. Lencsés adapterekkel korrigálható, de ront a képminőségen. Persze sima adapterrel is feltekerhető csak akkor pár méternél meszebb nem tudsz élesre állni.
Olyan obikat keressél amikkel van végtelened nikonon (focus infinity), mivel ebből kevesebb van és keresett ezért némileg drágábban adják. -
Clargica
csendes tag
Sziasztok. Van egy Nikon D3200-esem és ma hallottam,hogy lehet régi manuális obikat is rácsatlakoztatni portrézáshoz,melyek jóval olcsóbbak mint pl. egy 50/1.8G.A kérdésem tehát melyik lenne az adott géphez a jó,milyen adapterrel.Annyit már utánaolvastam,hogy pont a Nikon amelyikhez nehéz régi obit találni.50-es vagy akörüli legalább f2-es fényerejűt szeretnék. Köszi a segítségeteket!
-
daniduke
tag
Megérkezett az új kis objektívem, a Pentax 110- 18 2.8
Gondoltam írok pár sort, mert eléggé ritkaság itthon ahogy látom.
Első körben annyi biztos hogy nagyon pici, már-már a cukiságot súrolja, jó kis mindennapos hipszter-kombó lesz belőle
Az alacsony árat sajnos a képminőség és a blende hiánya kompenzálja. [link] Itt ha minden igaz találtok egy full méretű sooc képet, a jobb oldali jelentős minőségromlást én a DIY adapternek tudom be egyelőre, ugyanis a másik oldal teljesen rendben van.
Sajnos ez a látószög nekem nem teljesen gyerebe, későbbiekben lehet beruházok a 24 milis "'nagy"testvérre.
Elvileg az APS-C-t is kirajzolja, én m4/3-n próbáltam, persze ott még szerényebb képminőséget várhatunk a képszéleken.https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
MrChris
nagyúr
válasz szuszinho #7048 üzenetére
Az ilyen olcsó telekonverterektől ne várj sokat. Amik nálam megfordultak annyit rontottak lágyítottak a képen, hogy jobb eredményt adott ha nélküle készült képből lekroppoltam a felét. Az eredeti Olympus 2x-ező hozott valódi pluszt, csak az elég drága.
Meg ugye azt az 1.8-as obit 2.8-ra kell legalább rekeszelni, hogy elfogadhatóvá mérséklődjön a lágyulás, ami még a telekonverter miatt további fényt veszít. Összesen 2 fényértéknyit azaz mintha 5.6-os lenne. -
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Vettem egy Oly 50mm 1.8-at, és kaptam hozzá egy foto care auto 2x teleconvertert. A converter tiszta dzsuva. 3-3 kis csavart látok a két végén. Ha ezeket kicsavarom, nem fog darabokra hullani az egész? Gondoltam kitisztítom, ha már van egy ilyenem is.
-
MrChris
nagyúr
Igen az nagyon jó. Csak az a 100/2,8 fele akkora, néha összekeverem az 50-essel és rekeszelve a CZ fényerejére akkor már jobb, kisebb a blúr, kontrasztosabb. Amúgy meg FHDban(1080sor), UHD-ban (2160sor) mindegyik tök jó nyitva is, m4/3 rendszerben szívesen elfogadnám 100e alatt
De most hogy van a 3 fix natív bizony ellustultam az AF-el. Nincs sok kedvem tekergetni, pláne hogy nem tok elmenni fotózni sem, ha meg igen az család, ott meg jól jön a kis villanymotor. -
MrChris
nagyúr
válasz MrChris #6837 üzenetére
No hát ez a teszt csak nem akar úgy összejönni. Végül ezt sikerült összehoznom.
Állandóan változik a nap fénye, hol alexpós lett hol kiégős, nem pöcsöltem tovább, ezért kicsit utána igazítottam külön külön az exposurt meg wb-t. Sharpot 40-re növeltem meg 20-ra a szaturációt. Aztán csak alexpós lett az összes , na mindegy, úgy is a CA, blur és felbontás a lényeg. Az OM180/2,8-t annyira CA-snak láttam, hogy abból inkább az f4-t tettem be, így is khm... a többi mind nyitva. -
jjeahh
nagyúr
oh tényleg, bele sem néztem, alatta viszont van egy ilyen komment:
"The new Vivitar 85mm f 1.8 has horrible chromatic aberration compared to Samyang. Cleans up at around f5.6. Also the focusing ring gets tighter as you turn it, NOT VERY SMOOTH! I had a lot of play in the copy I tested, so I removed the rubber grip on the ring and tightened the little screws which helped a lot and made it more snug, less rickety feeling with less play. I would say spend the extra and get the Samyang, if you absolutely can not, and are on a tight budget then get it and shoot stopped down to rid the horrid purple fringing known as chromatic aberration"
Fórumokon is ezt írják, meg az a pár kép amit találtam sem bíztató, szal sok jóra sztem ne számíts. Az Opteka 85mm f/1.8 amúgy nem ugyanez az obi csak átcímkézve, canon bajonettel? mert arról több az infó
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
jjeahh
nagyúr
-
RCH
tag
Szerintetek?
Vivitar-85MM-F-1-8-Aspherical-Portrait-Lens-for-Nikon
Cca 31.000 Ft[ Szerkesztve ]
-
RCH
tag
Ajánljatok jó ND filtert! Az sem baj, ha nem drága
-
daniduke
tag
Én most egy Pentacon 80 2.8-cal szórakozok ezen a gyutávon. Az biztos hogy a szögletes blendétől nem kell félni mert semmilyen nincs benne Úgy mint bajonettje és fókuszgyűrűje se, de legalább ingyé volt. (licitálós oldalon 2 rugóért láttam)
https://www.flickr.com/photos/133492723@N03/
-
jjeahh
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #7033 üzenetére
a 85-ös F1.8 canon fd-ről jókat írnak néhány helyen és viszonylag jó áron mennek, az egyetlen hátránya valszeg a rekeszelve szögletes bokeh.
-
MrChris
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #7031 üzenetére
Azzal nem nagyon vagy előrébb a kit telezoomhoz képest.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz silmatauki #7026 üzenetére
végül egy jupiter 85/2 lett belőle, f2-n nyitva lágyul mos mint egy mexikói könyvelő ( ), f4-f5.6 körül már éles képe van. összeségében tetszetős obi, de nem az én műfajom.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
silmatauki
őstag
válasz Mr.Csizmás #4810 üzenetére
"újra tervezgetek, milyen fényerős obi van, 85 mm, és f2 vagy jobb? samyang 85/1,4-nek keresek alternatívát a leendő fuji xe-1-hez. bármi, nikon ai, fd, stb. foglalat jöhet."
Megkérdezhetem, hogy aztán milyen mounttal vetted? Ha nem natív Fujissal, akkor hogy szuperál?
Én is tervezek most egy Samyang 85/1,4-et, és azon filózom, hogy megveszem Nikon bajonettel, amit aztán mindenen tudnék adapterrel használni (Fujin, esetleg, ha beszállok abba a rendszerbe is, Samun, meg persze ha bárki havernak kell, akkor Canonon, Nikonon stb.), ráadásul most Mo-n a legolcsóbb (85k), bár a Canon csak 2k-val drágább, és valszeg úgyis az lenne a legnagyobb bázistávú rendszer, amire felraknám.
A Nikon AE chip nem kavar be ilyenkor, azaz ha adapteren használjuk teljesen "dumb" módon? Nikon G – FX-re van egy (apertúraállítós pöckös) Fotasy AFNG adapterem.
-
sideburns
aktív tag
Sziasztok,
adott egy Samsung NX300, amin M42 adapterrel használtam egy Helios objektívet.
Hosszú idő után újra elővettem, de most már valamiért az adapter bajonett felőli pereme nem nyomja be a pöcköt, ami ahhoz kell, hogy a gép felismerje, hogy objektív van csatlakoztatva. Ilyenkor a No lens üzenet jelenik meg. Lehet, hogy kicsit kopott a perem.
Tehát megpróbálnám kicsit megvastagítani és meghosszabbítani a peremet.
A kérdés csak az, hogy hogyan. (Mindezt úgy, hogy lehetőleg ne okozzak nagy kárt.)Két megoldáson gondolkozom:
- fekete szigetelőszalag
- epoxi ragasztó
Az elsődleges szempont az, hogy semmi ne jöjjön le róla, ami kárt tehetne a szenzorban.
(Volt olyan, aki egyszerűen beragasztotta a pöcköt, én ilyenre nem vetemednék.)Van olyan, aki csinált már ilyet?
Új adaptert nem szeretnék venni, mert több helyen olvastam, hogy azok már eleve nem múködnek jól. (Valamiért az NX300 bajonettje kicsit más, mint a többi modell, ami működik máson, nem biztos hogy működik ezen is.)A képeken bekarikáztam a pöcköt, illetve a perem azon részét, ami benyomja.
Minden tanácsot előre is köszönök. -
RCH
tag
Vettem egy Vivitar 75-205 f/3.8-at Nikonra. Blendehibás (teljesen nyitva), de ez nem zavar, mert pont kis mélységélessûgû fotókhoz vettem. (Ma vittem javíttatni, hogy tökéletes legyen.) Szerintem jó ára volt, ráadásul 2 nyugdíjastól vettem, ezért nem is alkudoztam.
Az obi képe nagyon tetszik: kellôen kontrasztos, telített színekkel.
https://www.flickr.com/photos/rch_rch/16876026700/in/photostream/
https://www.flickr.com/photos/rch_rch/16437890593/in/photostream/
https://www.flickr.com/photos/rch_rch/17043579842/in/photostream/Van még egy majdnem ugyanilyen eladó (70-210 f/3.5, szintén Nikon véggel), szalon állapotban, de az már jóval drágább, 38.000 Ft irányárban.
[ Szerkesztve ]
-
konrad
aktív tag
válasz MrChris #6985 üzenetére
Kicsit túlhúztam a szaturációt LR-ban, és a Hue/Green csuszka lett elhúzva sárga felé.
A felvétel túl lett exponálva asszem +0,7EV-vel.
Vele lőttem a képeket:
[link][ Szerkesztve ]
Búcsúbeszéd a villanyszerelők főnökének temetéséről: - Jó vezető voltál, mindig nagy volt körülötted a feszültség. De most, hogy kiverted a biztosítékot, földelünk.
-
jjeahh
nagyúr
Pentacon 50mm 1.8 mc-re gondolsz? Szerintem az annyira nem jó, sőt, nekem nem kéne A haveromnak van egy, próbáltam és nem vagyok oda érte... ha olcsó 50mm, akkor a minolta md 50/1.7-et meg a zuiko 50/1.8-at ajánlom inkább, elvileg az utóbbiból a késői példányok jobbak, én pont egy ilyent fogtam ki... igaz nyitva ezeket is csak szórt fényben használom (kevesebb CA, képi hiba), de egyet rekeszelve szuper kis üvegek, az ellenfényt is elég jól bírják. Helios-t szvsz akkor érdemes venni, ha tetszik a lágy, kopott képi világa, a flare amit produkál meg az örvénybokeh... én személy szerint imádom
-
gonger
senior tag
Nekem ez 50-es gyújtótáv jobban tetszik. Nex-re vennék már napok óta egy Helios 44-et, a nekem megfelelő adapterrel árulják, de az eladó elérhetetlen egy ideje...
Tegnap este elkezdtem másik hirdetéseket keresni, szóba jött a Pentacon 50 mm-ese is, épp a fentiek miatt. Helios 77-est most nem találok az aprókban. -
jjeahh
nagyúr
-
hemaka
nagyúr
Megérkezett a Helios 77m-4, lőttem vele gyorsan pár képet. Ahogy lesz időm, kipróbálom majd kicsit jobban.
Teljesen nyitva kb. használhatatlan, egyet vagy kettőt rekeszeltem rajta általában. Szerintem egy kis élesítéssel eléggé vállalható a dolog, na meg persze némi CA takarítás után. Csak átméretezve van, alap Oly Jpeg.crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
félisten
válasz Mr.Csizmás #7004 üzenetére
Én a régi Olympus szett csillogós belselyű ebay-es m42 makrógyűrűket először lecsiszoltam 100-as papaírral, majd egy alkoholos tisztítás után a meneteket kimaszkolva legolcsóbb matt akril festékkel lefújtam. Jobb lett, mint a sokkal drágább (bár még mindig olcsónak számító ebay-es) makrógyűrű - persze tuti nem olyan jó így, mint egy jóféle drága bolti cucc.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
Mr.Csizmás
titán
adapter belsejét mivel gittelnétek ki, a fényszóródás elkerülése végett?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest