Hirdetés
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
qwertly
addikt
Ha hivatalosan is rendszergazda státuszban vagy, akkor a Státusztörvény (2023. évi LII. törvény a pedagógusok új életpályájáról) vonatkozik rád, így nyáron is -folyamatos- munkaviszonyban vagy.
Idén a tanév 06.19-ig tart, utána pl. nálunk két hétig mindenféle táborok vannak az iskola területén, augusztus közepén (idén mondjuk 08.17-től) pedig már az új tanévhez való készülődés zajlik, szóval messze nem az egész nyár szabad.(A rendszergazda is NOKS-os.)
(forrás) "A pedagógusok és egyes nevelést és oktatást közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben foglalkoztatottak a státusztörvény hatályba lépésétől kezdve csak köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozhatnak. Ez azt jelenti, hogy valamennyi pedagógus és a NOKS dolgozók egy csoportja a státusztörvény hatálya alá kerül. Ebbe a körbe beletartoznak az egyházi és a magániskolák pedagógusai és NOKS munkakörben dolgozói is."
(forrás) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszony – a törvénytervezet40-41. §-aiban foglaltak alapján – általában továbbra is határozatlan időre jön létre, határozott időre szóló munkaszerződés kizárólag a helyettesítés céljából történő munkavégzés esetében lehetséges.
Szóval szerintem pl. megbízási, vagy határozott idejű szerződéssel nem lehetsz rendszergazda. Vállalkozóként szerintem számlázhatsz, de az meg csak akkor lesz jó, ha máshonnan is van bevételed.Köszönöm a részletes válaszodat.
-
efemm
aktív tag
Ha hivatalosan is rendszergazda státuszban vagy, akkor a Státusztörvény (2023. évi LII. törvény a pedagógusok új életpályájáról) vonatkozik rád, így nyáron is -folyamatos- munkaviszonyban vagy.
Idén a tanév 06.19-ig tart, utána pl. nálunk két hétig mindenféle táborok vannak az iskola területén, augusztus közepén (idén mondjuk 08.17-től) pedig már az új tanévhez való készülődés zajlik, szóval messze nem az egész nyár szabad.(A rendszergazda is NOKS-os.)
(forrás) "A pedagógusok és egyes nevelést és oktatást közvetlenül segítő (NOKS) munkakörben foglalkoztatottak a státusztörvény hatályba lépésétől kezdve csak köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozhatnak. Ez azt jelenti, hogy valamennyi pedagógus és a NOKS dolgozók egy csoportja a státusztörvény hatálya alá kerül. Ebbe a körbe beletartoznak az egyházi és a magániskolák pedagógusai és NOKS munkakörben dolgozói is."
(forrás) A köznevelési foglalkoztatotti jogviszony – a törvénytervezet40-41. §-aiban foglaltak alapján – általában továbbra is határozatlan időre jön létre, határozott időre szóló munkaszerződés kizárólag a helyettesítés céljából történő munkavégzés esetében lehetséges.
Szóval szerintem pl. megbízási, vagy határozott idejű szerződéssel nem lehetsz rendszergazda. Vállalkozóként szerintem számlázhatsz, de az meg csak akkor lesz jó, ha máshonnan is van bevételed. -
qwertly
addikt
Sziasztok, csak kérdezem. Nyáron ha nincsen szerződés munkád mint iskola rendszergazda,
hogyan szoktátok átvészelni a nyári szünetet? -
efemm
aktív tag
A miénk egyházi, és a Krétában, az intézményi adatoknál még nem aktiválták a digitális aláíráshoz szükséges beállításokat. A Helpdesk szerint, majd, ha a minisztérium megrendeli tőlük. Nekünk NISZ-es aláírásunk van, azzal próbáltam a Personal signer-ben aláírni a teszt fájlt a data könyvtárból, de nem sikerült, "forduljak a rendszergazdához". Az itt olvasottak alapján, majd akkor próbálkozom legközelebb, ha másoknak legalább sikerült, és kapunk jogot a Krétában.
-
bolvar
senior tag
Így van. A tankertől köremailben mindenki kapott egy „TSA AUTH … .cer” kiterjesztésű fájlt. A KRÉTA tudásbázis és a NISZ dokumentáció alapján viszont az időbélyegzéshez nem publikus .cer, hanem .p12 formátumú, privát kulcsot tartalmazó (+jelszó) tanúsítvány szükséges, amellyel a kliens betud "mutatkozni" az időbélyeg-szolgáltató felé.
Magával a telepítéssel nincs gond, ezt a kapott és telepített .cer-et is belehet adni a PersonalSigner.SettingsEditor.exe-be, időbélyeg szerver is beállítva, személyes tanúsítvány is. Az aláírásnál viszont hiba, log file szerint: Failed to timestamp signature.
Az utolsó információ szerint várakozzunk - mert senkinek nem megy a tankerületen belül - hamarosan érkezik egy sokadik tájékoztató levél...
Ha minden kötél szakad, élek a felajánlott segítségeddel! THX!Ti legalább kaptatok bármit, mi semmit
Bár magán fenntartású a suli, szóval ha nem lenne e-szigno-ja a vezetőknek nem tudom mivel írnánk alá...Bár jövőhét csütörtökön tudom csak kipróbálni egyáltalán működik-e.. -
captainhook
csendes tag
Egyébként most hozzátok akkor csak olyan került ami .cer ?
Nálunk TSA AUTH kellett jelszó is ami a txt-ben volt.Esetleg ha nem segít semmi megnézhetjük, hogy én hogyan telepítettem aztan majd csak találunk valamit.
Így van. A tankertől köremailben mindenki kapott egy „TSA AUTH … .cer” kiterjesztésű fájlt. A KRÉTA tudásbázis és a NISZ dokumentáció alapján viszont az időbélyegzéshez nem publikus .cer, hanem .p12 formátumú, privát kulcsot tartalmazó (+jelszó) tanúsítvány szükséges, amellyel a kliens betud "mutatkozni" az időbélyeg-szolgáltató felé.
Magával a telepítéssel nincs gond, ezt a kapott és telepített .cer-et is belehet adni a PersonalSigner.SettingsEditor.exe-be, időbélyeg szerver is beállítva, személyes tanúsítvány is. Az aláírásnál viszont hiba, log file szerint: Failed to timestamp signature.
Az utolsó információ szerint várakozzunk - mert senkinek nem megy a tankerületen belül - hamarosan érkezik egy sokadik tájékoztató levél...
Ha minden kötél szakad, élek a felajánlott segítségeddel! THX! -
Rinocerosz
őstag
Igen, pontosan ezek az adatok vannak bevasalva, ahogy írtad, köszi!
Viszont a C:\Poszeidon\Sda.Poszeidon.PersonalSigner\Logs alatt kiolvasható:
Failed to timestamp signature (error 81924).Szerencsések vagytok, nálatok kompetens IT-s sok vannak, nálunk viszont az egész tankerben sehol nem megy.
bigyo108 És az is igaz, hogy magával a poszeidon.exe-vel is van lehetőség digitálisan aláírni - tehát nem a külön PersonalSigner moduljával (és az működik is), viszont ez a megoldás, úgy tudom nem "hivatalos".
Ha megérkezik fentről a hiányzó láncszem, megosztom hátha valakinek segítség lesz.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Egyébként most hozzátok akkor csak olyan került ami .cer ?
Nálunk TSA AUTH kellett jelszó is ami a txt-ben volt.Esetleg ha nem segít semmi megnézhetjük, hogy én hogyan telepítettem aztan majd csak találunk valamit.
-
captainhook
csendes tag
Nálunk az igazgatónak csak laptopja van. A tankerülettől voltak itt nagyon hivatalos infósok, bizonyára ezt állították be, de semmiféle pin kódos borítékról nem tudok.
Ebben a korai szakaszban még nem voltam benne a projektben, mert csak azzal foglakoztak, hogy egyátalán induljon el a pozseidon.
Amúgy mindent innen húz le:
Név (logikai): POSZEIDON KK
• Protokoll (http vagy https): http
( itt vigyázni kell mert a poszeideon https -t ír ide alapjáraton
• Számítógépnév (név vagy IP): poszeidon-kk.e-kreta.hu
• Kapu (port):33333És ahogy az előttem lévő kollégák is említették utána itt már csak tallózni kell.
PersonalSigner.SettingsEditor.exe-nélNálunk most minden flottul működik, de ez nem biztos, hogy 1 hét múlva is így lesz.
A héten még szeretnénk egy olyat tesztelni, hogy több file-t egyszerre ( vagyis egymás után ) egy csomagban írunk alá, mondjuk 50 darabot. ( ez lenne az életszerű)Ami még fontos lehet, hogy az aláíró gépén be kell állítani a trusted signer-t az adobe reader-ben, mert amúgy ismeretlennek titulálja a gép.
Igen, pontosan ezek az adatok vannak bevasalva, ahogy írtad, köszi!
Viszont a C:\Poszeidon\Sda.Poszeidon.PersonalSigner\Logs alatt kiolvasható:
Failed to timestamp signature (error 81924).Szerencsések vagytok, nálatok kompetens IT-s sok vannak, nálunk viszont az egész tankerben sehol nem megy.
bigyo108 És az is igaz, hogy magával a poszeidon.exe-vel is van lehetőség digitálisan aláírni - tehát nem a külön PersonalSigner moduljával (és az működik is), viszont ez a megoldás, úgy tudom nem "hivatalos".
Ha megérkezik fentről a hiányzó láncszem, megosztom hátha valakinek segítség lesz.
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
-
bigyo108
aktív tag
Ennek örülök, de az intézményvezető asztali gépét nem vihetem be a tankerületbe.
Mostanra kb. a negyedik módosított és továbbított levelet kapjuk a tankertől, ebből próbáljuk összerakni. ( Az intézményvezető személyes tanúsítványát, amit nálunk személyesen kellett átvenni és aláírni lezárt pin kódos borítékkal, nem világos, hogyan húzta le nálatok a poszeidon, de ez most lényegtelen is) Az időbélyeg cert a lényeges, jó esetben csak ennyi hiányzik. Azért köszi az infót
Nálunk az igazgatónak csak laptopja van. A tankerülettől voltak itt nagyon hivatalos infósok, bizonyára ezt állították be, de semmiféle pin kódos borítékról nem tudok.
Ebben a korai szakaszban még nem voltam benne a projektben, mert csak azzal foglakoztak, hogy egyátalán induljon el a pozseidon.
Amúgy mindent innen húz le:
Név (logikai): POSZEIDON KK
• Protokoll (http vagy https): http
( itt vigyázni kell mert a poszeideon https -t ír ide alapjáraton
• Számítógépnév (név vagy IP): poszeidon-kk.e-kreta.hu
• Kapu (port):33333És ahogy az előttem lévő kollégák is említették utána itt már csak tallózni kell.
PersonalSigner.SettingsEditor.exe-nélNálunk most minden flottul működik, de ez nem biztos, hogy 1 hét múlva is így lesz.
A héten még szeretnénk egy olyat tesztelni, hogy több file-t egyszerre ( vagyis egymás után ) egy csomagban írunk alá, mondjuk 50 darabot. ( ez lenne az életszerű)Ami még fontos lehet, hogy az aláíró gépén be kell állítani a trusted signer-t az adobe reader-ben, mert amúgy ismeretlennek titulálja a gép.
-
captainhook
csendes tag
Ennek örülök, de az intézményvezető asztali gépét nem vihetem be a tankerületbe.
Mostanra kb. a negyedik módosított és továbbított levelet kapjuk a tankertől, ebből próbáljuk összerakni. ( Az intézményvezető személyes tanúsítványát, amit nálunk személyesen kellett átvenni és aláírni lezárt pin kódos borítékkal, nem világos, hogyan húzta le nálatok a poszeidon, de ez most lényegtelen is) Az időbélyeg cert a lényeges, jó esetben csak ennyi hiányzik. Azért köszi az infót
-
bigyo108
aktív tag
Én tegnap voltam a tankerületi központban, teszteltük a 3.850 es verziót.
Telepítéskor csak konfigurálni kellett és szerverről lehívott minden tanusítványt és időbélyegzőt.
Semmi probléma nem volt. -
Rinocerosz
őstag
Nagyon köszi a választ!

Feltettem a többi GOVCA-s certet is ahogy írtad a személyes legfelsőbe, nincs változás:
Failed to timestamp signature (error 81924). A részletes logolást és az automata belépést is beixeltem.Egy keresztkérdés: A tankertől kapott időbélyeg tanúsítvány nálunk .cer kiterjesztésű , tehát publikus, viszont a NISZ leírásban ennek P12-nek kéne lennie, ami tartalmazza a privát kulcsot is.
Ti milyen időbélyeg tanúsítványt használtok, cer vagy p12/pfx ?Előre is köszi a segítséget!
Nekünk is .p12 lehet akkor az lenne a baj.
-
jedimi
csendes tag
Nagyon köszi a választ!

Feltettem a többi GOVCA-s certet is ahogy írtad a személyes legfelsőbe, nincs változás:
Failed to timestamp signature (error 81924). A részletes logolást és az automata belépést is beixeltem.Egy keresztkérdés: A tankertől kapott időbélyeg tanúsítvány nálunk .cer kiterjesztésű , tehát publikus, viszont a NISZ leírásban ennek P12-nek kéne lennie, ami tartalmazza a privát kulcsot is.
Ti milyen időbélyeg tanúsítványt használtok, cer vagy p12/pfx ?Előre is köszi a segítséget!
Esetleg akkor is gond lehet, ha a gép órája nem pontos.
-
captainhook
csendes tag
Az összes tanúsítványt telepíteni kell vagy legalábbis érdemes. Legfelső szintű hitelesítésszolgáltatókhoz kellenek.
Innen: [ECC környezet]
Ezt is érdemes lehet telepíteni: [kép]
PersonalSigner.SettingsEditor.exe-nél érdemes az automata bejelentkezést is bekapcsolni és akkor nem kell minden alkalommal beírni az adatokat... így is gusztustalanul lassú.Akkor lesz jó ha 100% és zöld a csík és a webes poszeidonban látni fogod, hogy verzió 1-ről 2-re ugrik az irat. Ha azt letöltöd akkor ott lesz az aláírás.
Amúgy az asztali klienssel is meg lehet csinálni ezeket, de a webes megoldás van most erőltetve.Nagyon köszi a választ!

-
Rinocerosz
őstag
Sziasztok,
Kréta-Poszeidon - bizonyítványok digitális aláírása témakörben szeretnék segítséget kérni, hátha valaki átrágta már magát és tudja miért hasal el nálunk az aláírás.
Letudjuk tölteni a teszt .psgn aláírandó file-t a webes poszeidon\feladatok menüből.
Az aláíró modul a legfrissebb poszeidonnal telepítve (PersonalSigner.exe).
Intézményvezető személyes tanúsítványa telepítve, aláíró program beállításával kiválasztva (PersonalSigner.SettingsEditor.exe)
A tankertől kapot időbélyeg (TSA AUTH... .cer) személyes tárba telepítve, aláíró program beállításával szintén kiválasztva.
Időbélyeg: https://ts.hiteles.gov.hu/ts beállítva.
A Kréta tudástárban leírtak szerint.Az aláírás elindul, de 5-10mp múlva a folyamatjelző csik pirosan hibát dob. A C:\Poszeidon\Sda.Poszeidon.PersonalSigner\Logs szerint a TSA időbélyegzés bukik el (81924).
Személyes legfelső szintű hitelesítésszolgáltatókhoz hozzá lettek adva:
GovCA Főtanúsítványkiadó
GovCA Titkosító Tanúsítványkiadó
GovCA Minősített Időbélyegző TanúsítványkiadóHol lett elszúrva a folyamat vagy kihagyva valami?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
PéterAz összes tanúsítványt telepíteni kell vagy legalábbis érdemes. Legfelső szintű hitelesítésszolgáltatókhoz kellenek.
Innen: [ECC környezet]
Ezt is érdemes lehet telepíteni: [kép]
PersonalSigner.SettingsEditor.exe-nél érdemes az automata bejelentkezést is bekapcsolni és akkor nem kell minden alkalommal beírni az adatokat... így is gusztustalanul lassú.Akkor lesz jó ha 100% és zöld a csík és a webes poszeidonban látni fogod, hogy verzió 1-ről 2-re ugrik az irat. Ha azt letöltöd akkor ott lesz az aláírás.
Amúgy az asztali klienssel is meg lehet csinálni ezeket, de a webes megoldás van most erőltetve. -
DS39
nagyúr
Sziasztok,
Kréta-Poszeidon - bizonyítványok digitális aláírása témakörben szeretnék segítséget kérni, hátha valaki átrágta már magát és tudja miért hasal el nálunk az aláírás.
Letudjuk tölteni a teszt .psgn aláírandó file-t a webes poszeidon\feladatok menüből.
Intézményvezető személyes tanúsítványa telepítve, aláíró program beállításával kiválasztva (PersonalSigner.SettingsEditor.exe)
A tankertől kapot időbélyeg (TSA AUTH... .cer) személyes tárba telepítve, aláíró program beállításával szintén kiválasztva.
A Kréta tudástárban leírtak szerint.Az aláírás elindul, de 5-10mp múlva a folyamatjelző csik pirosan hibát dob. A C:\Poszeidon\Sda.Poszeidon.PersonalSigner\Logs szerint a TSA időbélyegzés bukik el (81924).
GovCA Főtanúsítványkiadó
GovCA Minősített Időbélyegző TanúsítványkiadóHol lett elszúrva a folyamat vagy kihagyva valami?
Üdv,
PéterMeg kell kérdezni azt, aki írta a programot. Van supportjuk az intézmények számára.
-
captainhook
csendes tag
Sziasztok,
GovCA Főtanúsítványkiadó
Üdv,
Péter -
Rinocerosz
őstag
Remélem, hogy lesz majd valaki aki gondol a rendszergazdákra mert nagyon el vagyunk hanyagolva.
Nem ártanának képzések, meg valami emberi bérrendezés.
Jó lenne ha modernizálás is lenne... nem lenne ez, hogy egyik intézménynek adnak szervert másiknak nem....
Vagy az lesz, hogy full Linuxba kell majd tolnunk mint a Franciáknál
Bár úgy vagyok vele, hogy ebben az évben sok mindenre nem számítók még. -
efemm
aktív tag
-
bigyo108
aktív tag
Sziasztok,
Milyen változásokra számítotok, ami minket rendszergazdákat is érint? -
bolvar
senior tag
Az egér görgővel, a touchpaddal pedig a 2 ujj fel le mozgatásával. Előtte rá kell kattintani a Hikvision zoom ikonra.
Továbbra se értem minek nyúlkálsz hozzá, nem a tiéd nem kaptál rá ukászt, ott porladna el nálam
-
macilacipaci
tag
Hogy lehet zoomolni a visszanézett felvételbe Hikivisionbe?
Az egér görgővel, a touchpaddal pedig a 2 ujj fel le mozgatásával. Előtte rá kell kattintani a Hikvision zoom ikonra.
-
macilacipaci
tag
Továbbra is él az állítás, a kapott infóból nekem ez jött le. Ha az iskola megrendelésére készült a kamerarendszer és gdpr feljogosítanak téged hogy kezeld akkor van hozzá jogköröd, ugyanis ezt abban megkell határozni ki a kezelésére, visszanézésére jogosult személy, nem boldog boldogtalan nézheti kezelheti ezt
De mivel nem derült ki ki és miért szerelte fel, te se írtad kaptál rá írásos felhatalmazást foglalkozz vele, innentől kezdve minek. Ott volt a telepítő cég, ha nem ért ahhoz amit csinál, fizetni se kell nekik kb, hisz egy beüzemelés minimum az árban szokott lenni, de ugye erről se írtál semmit
Így maximum találgat az ember.Hogy lehet zoomolni a visszanézett felvételbe Hikivisionbe?
-
bolvar
senior tag
Már miért ne lenne jogom hozzá? A szerelők nem értenek hozzá. Mondták is hogy én állítsam be. Már telefonról is elérhető a Hi-Connect applikációval.
Továbbra is él az állítás, a kapott infóból nekem ez jött le. Ha az iskola megrendelésére készült a kamerarendszer és gdpr feljogosítanak téged hogy kezeld akkor van hozzá jogköröd, ugyanis ezt abban megkell határozni ki a kezelésére, visszanézésére jogosult személy, nem boldog boldogtalan nézheti kezelheti ezt
De mivel nem derült ki ki és miért szerelte fel, te se írtad kaptál rá írásos felhatalmazást foglalkozz vele, innentől kezdve minek. Ott volt a telepítő cég, ha nem ért ahhoz amit csinál, fizetni se kell nekik kb, hisz egy beüzemelés minimum az árban szokott lenni, de ugye erről se írtál semmit
Így maximum találgat az ember. -
macilacipaci
tag
-
bolvar
senior tag
Mai meglepetés. A 16:9 élőkép 4:3-ban került mentésre. Most ezt korrigáltam. 1280x720p 22fps enged.
Itt a gond hozzányúlsz akkor valamihez amihez jelen megértésem szerint jogod sincs
-
macilacipaci
tag
-
kali
legenda
De idővel hátha mindenhol kötelezővé teszik, mint a KRÉTA használatot
-
bolvar
senior tag
Az épülettel együtt már elev így történt a kivitelezés ( 4 éve )
Kültérre 5 kamera néz : bejárat , oldal falak, iskolaudvar, tornaterem vészkijárat, hátsó ajtó.
Beltéren minden folyosó, aula, emeleti aula, ellenőrzés alatt van.
WC-kig is ellát a kamera de csak annyira, hogy lehessen látni ki megy be és ki jön ki.
Én úgy gondolom, mivel a szerver szekrényben is történik beavatkozás, a NISZ vagy KIFÜ vagy hívják bárhogy, megkerülhetetlen és az ukász a tankerületi központból jön, mert költségelszámolás szinten az intézményvezető kell hozzá.
A kamera rendszert kiépítő cégnek nem adunk semmit, csak figyeljük, hogy mit csinálnak. Bakker, ha szervízelni jönnek, akkor sem adok nekik semmit, a nap végén úgyis benyújtják a munkalapot az iskolatitkárnak.
Te mint IT maximum jelzed a DASHBOARD-ban, hogy mi várható, véleményed szerint szükséges-e bármiféle konfigurálás, ha igen azt végezzék el.
Ezt a fejlesztést home made gerillában egy iskolában nem lehet kivitelezni.
Ennél egyszerűbben nemtudom körülírni a folyamatot.
Nekem kár válaszolni, mert nem én tettem fel a kérdést, bár a válaszokból továbbra se derült ki ki és miért csinálta a kollégánál
Én csak egy művészeti suliba dolgozok be így nem kell ilyen kamerákkal töprengeni
-
efemm
aktív tag
Hú ne is mond az iskola rádiót. A múltkor egy gyerek leszedett egy hangfalat, de olyan fura annak a hátulja. 3 csavar van, de semmi hangszóró csatlakozó, pedig a falban a kábel végek hangszórósak.
Akkor jó lesz ha vigyázol, mert az iskola hangszórók mindenhol 110V-osak, szóval ne szereld akkor, ha rá van kapcsolva az erősítőre.
-
macilacipaci
tag
Hú ne is mond az iskola rádiót. A múltkor egy gyerek leszedett egy hangfalat, de olyan fura annak a hátulja. 3 csavar van, de semmi hangszóró csatlakozó, pedig a falban a kábel végek hangszórósak.
-
macilacipaci
tag
A szerelők a felvevőt jó magasra csavarozták, ráadásul hátul van a LAN. Így nem tudom bedugni az internet kábelt. Még létrával se férek hozzá, mivel fal felől van a doboz segge.
Sikerült bedugni. Online van az eszköz. Persze Google Chrome-ban nem látszanak a kamerák. Microsoft Edge-ben is csak Internet Explorer módban működik. Ráadásul egyenként kell hozzáadni a kamerákat. 12 van. Viszont az iVMS-4200 VS(V1.6.5.4_E) nevű programmal az összes kamera működik miután egy csoportba raktam őket. Böngészőben van rá tippetek hogy lehetne egy gombnyomással láthatóvá tenni az összes kamerát?
-
bigyo108
aktív tag
A szerelők a felvevőt jó magasra csavarozták, ráadásul hátul van a LAN. Így nem tudom bedugni az internet kábelt. Még létrával se férek hozzá, mivel fal felől van a doboz segge.
Nekünk sarokban van, én lebontottam a szerver szekrény jobb oldalát, mert csak úgy tudok hozzáférni bármihez, tisztítani stb ...
Így derült ki, hogy azért nincs iskola rádió, mert tunerből az erősítőbe rossz helyre volt dugva az RCA
-
bigyo108
aktív tag
Az épülettel együtt már elev így történt a kivitelezés ( 4 éve )
Kültérre 5 kamera néz : bejárat , oldal falak, iskolaudvar, tornaterem vészkijárat, hátsó ajtó.
Beltéren minden folyosó, aula, emeleti aula, ellenőrzés alatt van.
WC-kig is ellát a kamera de csak annyira, hogy lehessen látni ki megy be és ki jön ki.
Én úgy gondolom, mivel a szerver szekrényben is történik beavatkozás, a NISZ vagy KIFÜ vagy hívják bárhogy, megkerülhetetlen és az ukász a tankerületi központból jön, mert költségelszámolás szinten az intézményvezető kell hozzá.
A kamera rendszert kiépítő cégnek nem adunk semmit, csak figyeljük, hogy mit csinálnak. Bakker, ha szervízelni jönnek, akkor sem adok nekik semmit, a nap végén úgyis benyújtják a munkalapot az iskolatitkárnak.
Te mint IT maximum jelzed a DASHBOARD-ban, hogy mi várható, véleményed szerint szükséges-e bármiféle konfigurálás, ha igen azt végezzék el.
Ezt a fejlesztést home made gerillában egy iskolában nem lehet kivitelezni.
Ennél egyszerűbben nemtudom körülírni a folyamatot.
-
macilacipaci
tag
IT oldlaról csak ennyi :
Adott gépre adott szoftvert tesznek fel. Van 1 db admin felhasználó.
Felvételt visszanézni csak adott személy jogosult.
Szerver szekrénybe van egy kameraközpont ( olyan mint egy POE switch ) erre konfigurálják a kamerákat. ( HDD ezekben nincs, az felvételek a szolgáltató "szerverén" vannak )
Fix IP címmel elérhető a switch, ebben lehet állítani a kódoloást és különböző mozgásérzékelő figyeléseket, tipikus biztonsági kamera beállítások, csak rengeteg az opció, de ezt nem is piszkáljuk soha.
Minden más a Iskolán kívül van.
DE lehet, hogy már máshogy csinálják, pl wifi kamerákkal vagy egyéb megoldással.A szerelők a felvevőt jó magasra csavarozták, ráadásul hátul van a LAN. Így nem tudom bedugni az internet kábelt. Még létrával se férek hozzá, mivel fal felől van a doboz segge.
-
Tamy
őstag
Tudomásom szerint közintézményben eddig is kötelező (lett volna) a kamera, mint ahogy a riasztó, és a tűzjelző is. Nálunk régebben volt kint és bent is (folyosók), igaz már egyre több sebből vérzett (analóg kamerák), mígnem egy villámlás végleg elintézte. Utána évekig nem volt semmi, aztán pár éve megérkezett az ip alapú, de "ideiglenesen"
egyelőre csak az udvaron van. Újabb fejlesztésről én nem tudok, de bármi lehetséges (meg annak az ellenkezője is)
-
bolvar
senior tag
Projektoros kérdés hátha tudtok tanácsot adni, futkározós projektorra lenne szükségem, ami nem egy vagyok de hosszú távon ha cserélni kell lencsét szűrőt bármit értelmezhetően fenntartható. Létezik ilyen ?
-
bolvar
senior tag
IT oldlaról csak ennyi :
Szerver szekrénybe van egy kameraközpont ( olyan mint egy POE switch ) erre konfigurálják a kamerákat. ( HDD ezekben nincs, az felvételek a szolgáltató "szerverén" vannak )
Fix IP címmel elérhető a switch, ebben lehet állítani a kódoloást és különböző mozgásérzékelő figyeléseket, tipikus biztonsági kamera beállítások, csak rengeteg az opció, de ezt nem is piszkáljuk soha.
DE lehet, hogy már máshogy csinálják, pl wifi kamerákkal vagy egyéb megoldással.Ez továbbra se teljesen érthető
Technikailag képben vagyunk itt hogy működik ám
A kérdés mit rögzítenek az utcát, a folyosót, az udvart, a wc-t, te mint it kitől kaptad az ukászt bármit adj nekik, helyet netet, áramot egyáltalán
De lehet egy ner lovag jár oda és vigyáznak rá 
-
bigyo108
aktív tag
IT oldlaról csak ennyi :
DE lehet, hogy már máshogy csinálják, pl wifi kamerákkal vagy egyéb megoldással. -
bolvar
senior tag
Hozzátok is telepítenek kamerákat?
A telepítenek az hova?
Mert ez így elég tág fogalom hogy telepítenek 
Az utcára, a wc-be
Ha te vagy a rendszergazda elég kellemetlen nem tudsz róla van-e bármi it követelménye
-
akaido
addikt
Milyen kamerákról van szó?
Gödöllőn a mi iskolánk még nem kapott róla értesítést. -
macilacipaci
tag
-
bigyo108
aktív tag
Sziasztok,
Ha van valaki aki eDIA méréseket szokott csinálni, kérem ossza meg velem, hogy tapasztalt-e olyan esetet, hogy mérés közben megszakad a kapcsolat.
Véleményem szerint a szegedi oldalon van a probléma.
Nekik még nem szóltam, egyenlőre infót és tapasztalatot gyűjtök. -
bon
őstag
Nem kell vele foglalkozni, nagyon régen kérdeztem akkori Tisztaszoftver üzemeltetőtőől és az álam biztosítja a szüökséges user cal-t. De a Microsoft nem ellenőrzi amúgy se, csak papír. VAn egy cég ahol még legálisan megvettem jó néhány db-ot, és a forgalmazó mondta, hogy nincs ellenőrzés.
-
akaido
addikt
Szerintem ha ez gond lenne akkor már nagyon régen szóltak volna
.Valszeg így van, nem törődnek vele.
A Tisztaszoftvernek jogtiszta alapjának kellene lennie, mert ez egy "frissítési licenc", legalábbis desktop fronton anno így működött, de húsz éve vagyok ugyanabban a suliban, egyszer sem volt MEO.
-
Rinocerosz
őstag
-
bolvar
senior tag
A user cal egy papír nem több, megy anélkül minden.
A fórumtárs mentén mentem én is, nem foglalkoztam vele domain feltelepít megy minden. Tisztaszoftver erre biztos nem ad megoldást, ha megakarod venni valami szoftverprémiumot megkeresel és megveszed jóárban. -
GoZoL
senior tag
Én sem foglalkozom vele. Tisztaszofvertől megigényeltem a szerver licence-t intézményi gépre, aztán ennyi. Még 15 évvel ezelőttről láttam egy kinyomtatott CAL licence-t, nyilván jóval kevesebb gépről, de azt még az elődöm igényelte (vagy TIOP-ban jött, fogalmam sincs).
Esetleg kérdezd meg email-ben a Tisztaszoftvert, hogy mi a teendő CAL ügyben, esetleg az is ingyenes-e.Biztos nem ingyenes. De jó lenne a domain mert így workstationba szenvedés minden. Nem merem csak úgy beléptetni a gépeket, igez user is van már meg share is amihez már amúgy is kellene...
-
efemm
aktív tag
Sziasztok!
Microsoft Domain-t szeretnék üzemeltetni egy iskolában. Oprendszer licenc rendelkezésre áll de CAL device vagy user licenc nincs. Ezt hogy oldottátok meg? Sehogy mivel úgyse fogják ellenőrizni az iskolát vagy vettetek pár db-ot hogy legyen? Nem egyszerű beszerezni 150 gépre a licencet, szinte lehetetlen...
Köszi!
Én sem foglalkozom vele. Tisztaszofvertől megigényeltem a szerver licence-t intézményi gépre, aztán ennyi. Még 15 évvel ezelőttről láttam egy kinyomtatott CAL licence-t, nyilván jóval kevesebb gépről, de azt még az elődöm igényelte (vagy TIOP-ban jött, fogalmam sincs).
Esetleg kérdezd meg email-ben a Tisztaszoftvert, hogy mi a teendő CAL ügyben, esetleg az is ingyenes-e. -
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Microsoft Domain-t szeretnék üzemeltetni egy iskolában. Oprendszer licenc rendelkezésre áll de CAL device vagy user licenc nincs. Ezt hogy oldottátok meg? Sehogy mivel úgyse fogják ellenőrizni az iskolát vagy vettetek pár db-ot hogy legyen? Nem egyszerű beszerezni 150 gépre a licencet, szinte lehetetlen...
Köszi!
-
macilacipaci
tag
Felhívjuk figyelmüket, hogy a weboldalak 2025. augusztus 11-től PHP 8.2 verzióval működnek.
Azóta nektek is hibákat dobál az iskolai weboldal? -
pistu1
tag
A Synology NAS-on készítettem mappákat az 5.a-b-c a 6.a-b-c a 7.a-b-c és a 8.a-b-c osztályoknak, plusz négy tanárnak. Minden mappa jelszó védett, és jogosultságokkal beállított. A hátrány, hogy osztályon belül mindenki láthatja a másik mappáját, (a másik osztályokét egyiket sem). Közel 300 diáknak így van saját mappája, de annyira nem egyedi, hogy csak ők saját maguk férhessenek hozzá.
A W11-ből tudok csatlakozni a NAS-on lévő mappákhoz, a jelszó függvényében. A NAS beállításait most nem tudom "képernyőképezni" a nyári leállás miatt, és a w11 laptopokon is ügyeskedni kellett, hogy egyáltalán lássák a NAS-t. Kihagytam, hogy pl. H: hálózati mappát "mappeljek fel" a w11-ekhez.Szuper, köszi

-
akaido
addikt
A Synology NAS-on készítettem mappákat az 5.a-b-c a 6.a-b-c a 7.a-b-c és a 8.a-b-c osztályoknak, plusz négy tanárnak. Minden mappa jelszó védett, és jogosultságokkal beállított. A hátrány, hogy osztályon belül mindenki láthatja a másik mappáját, (a másik osztályokét egyiket sem). Közel 300 diáknak így van saját mappája, de annyira nem egyedi, hogy csak ők saját maguk férhessenek hozzá.
A W11-ből tudok csatlakozni a NAS-on lévő mappákhoz, a jelszó függvényében. A NAS beállításait most nem tudom "képernyőképezni" a nyári leállás miatt, és a w11 laptopokon is ügyeskedni kellett, hogy egyáltalán lássák a NAS-t. Kihagytam, hogy pl. H: hálózati mappát "mappeljek fel" a w11-ekhez. -
pistu1
tag
Egy Synology NAS-om van osztályonkénti megosztott mappákkal, két 500 GBHDD-vel, nem egy atomvillanás, de Etherneten stabilan működik.
A másik suliban(ott nem én vagyok a gizda) a Google Workspace megosztást használjuk, van úgy, hogy wifiről nem lehet hozzá csatlakozni némelyik gépről, pedig be van állítva rendesen.És mind a 8 osztálynak vannak külön felcsatolva a kliens gépeken? Le tuod írni hogy pontosan hogy van nektek?
-
akaido
addikt
Én pont most akarom megszüntetni az info teremben a szervert, tök menö meg minden, (óraadó infotanár rakta össze) ... csak nekem idejétmúlt.
Meg is mondom miért....
több alkalommal volt már olyan, hogy csak az infóteremben nem volt internet, mindenhol máshol volt az épületben, wifi ment, oktatsi eszközök ment, lan ment.
Természetesen a szerverrel volt probléma.
Na és akkor most jön a lényeg: ROHADT KELLEMETLEN TUD EZ LENNI EGY KOMPETENCIA MÉRÉS INDÍTÁSAKOR 07:55 - KOR, HOGY AZ INTÉZMÉNYBEN MINDENHOL VAN INTERNET HOZZÁFÉRÉS, CSAK AZ INFÓ TEREMBEN NINCS.
Egy általános iskolába véleményem szerint ez totál felesleges.Egy Synology NAS-om van osztályonkénti megosztott mappákkal, két 500 GBHDD-vel, nem egy atomvillanás, de Etherneten stabilan működik.
A másik suliban(ott nem én vagyok a gizda) a Google Workspace megosztást használjuk, van úgy, hogy wifiről nem lehet hozzá csatlakozni némelyik gépről, pedig be van állítva rendesen. -
bigyo108
aktív tag
Van valakinél PI-TIME 01D csengő vezérlő?
Van valakinek ehhez leírása ?
Mi van a belsejében? Hogyan működik ?
Csak relék ? Vagy van benne valami MIDI modul, vagy beégetett dallammal megy ?
Azért jutott ez eszembe, mert Az ECLER HUB -on keresztül a PAGER-nek a bejelentkező zenéjét azt tudom cserélni, de a csengetési melódiát azt nem .
Ha van valakinek bármi tapasztalata, kérem ossza meg velem. -
bigyo108
aktív tag
Általános iskolában se felesleges egy tartomány. Amikor én a suliba kerültem 2x éve, akkor pont így volt a két termünkben, hogy a tanárok álltal összeállíott szerver gép volt. Az első volt, hogy kukáztuk a kollégámmal mind a kettőt, mert már akkor is voltak velük problémák. Egy közponit AD szerver lett beállítva, majd a későbbiekben ahogy felődtünk már kettő AD server plusz az extra szolgáltatásoknak szerverek.
-
bon
őstag
Én pont most akarom megszüntetni az info teremben a szervert, tök menö meg minden, (óraadó infotanár rakta össze) ... csak nekem idejétmúlt.
Meg is mondom miért....
több alkalommal volt már olyan, hogy csak az infóteremben nem volt internet, mindenhol máshol volt az épületben, wifi ment, oktatsi eszközök ment, lan ment.
Természetesen a szerverrel volt probléma.
Na és akkor most jön a lényeg: ROHADT KELLEMETLEN TUD EZ LENNI EGY KOMPETENCIA MÉRÉS INDÍTÁSAKOR 07:55 - KOR, HOGY AZ INTÉZMÉNYBEN MINDENHOL VAN INTERNET HOZZÁFÉRÉS, CSAK AZ INFÓ TEREMBEN NINCS.
Egy általános iskolába véleményem szerint ez totál felesleges.Általános iskolában se felesleges egy tartomány. Amikor én a suliba kerültem 2x éve, akkor pont így volt a két termünkben, hogy a tanárok álltal összeállíott szerver gép volt. Az első volt, hogy kukáztuk a kollégámmal mind a kettőt, mert már akkor is voltak velük problémák. Egy közponit AD szerver lett beállítva, majd a későbbiekben ahogy felődtünk már kettő AD server plusz az extra szolgáltatásoknak szerverek.
-
bigyo108
aktív tag
Sziasztok,
Találkoztatok már olyannal, hogy DHCP-ből kizártatok egy IP / MAC párost és mégis más IP-t kapott az eszköz?
Hónapokig üzemelt a MULTIFUNKCIÓS nyomtató, erre ma reggel amikor bejöttem, más IP címet kapott a gép.
Persze próbáltam manuálisan kényszeríteni a nyomtatót a megfelelő címre, de a DASHBOARD tartotta az eredetileg megadott IP-t, így a nyomtató nem engedte, mert duplikációra hivatkozott.
Erre el kellett engednem újra a DHCP-t , új címet kapott a nyomtató, aztán ezt a címet újra kizártam, persze az összes pedagógusnál le kellett frissítenem.
Viszont most manuálisan megadtam az IP címet a nyomtatóban is.
Tehát az automata DHCP most minden oldalról (DASBOARD / NYOMTATÓ) tiltva van.Lehet, hogy nem így kellett volna megoldanom, de nyakamon voltak a kollégák, mindenki nyomtatni akarta a térválallást és káosz volt
De a lényeg az, hogy ti találkoztatok-e hasonló anomáliával???
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- OLED TV topic
- Robogó, kismotor
- MIUI / HyperOS topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Végre véglegesek az AV2 kodek specifikációi
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Le Mans Ultimate
- NBA és kosárlabda topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- iPhone 15 Pro 1 év garanciával
- ASUS TUF Gaming F15 (FX506HEB) i7-11800H / RTX 3050 Ti / 32GB
- Komplett Gamer gép akár monitorral is! Ryzen 5 3600/AIO/16GB Ram/TUF 3080 10GB/500GB M.2 PCIe
- HP 650 G2 laptop (15,6FHD/I5-6200U/8GB/128SSD/Magyar/Win11) - Áfás számlával
- BONTATLAN Zacskós ThinkCentre M70s SFF Business Időtálló Asztali gép -50% i5-14500 16/512 770 Magyar
- ÁRGARANCIA! RÉSZLETFIZETÉS! Épített KomPhone Gamer PC AMD Ryzen 5 7500X3D CPU választható RTX RX VGA
- 220 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4070
- Telefon felvásárlás!! iPhone 17 /iPhone17e / iPhone 17 Pro/ iPhone 17 Pro Max
- SK Hynix, Samsung és más 16GB DDR4 so dimm 3200MHz modulok számlával, 6 hó garanciával
- AKCIÓ! Asus B150 i5 7600 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 3GB AIO Kendo DeepCool 400W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
hogyan szoktátok átvészelni a nyári szünetet?
Nem ártanának képzések, meg valami emberi bérrendezés.