- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
H2o-pok
senior tag
Üdv
Oly em10 mark 2 gépemre szeretnék egy 28mm manualt. 3tipus van, ezek közül valakinek van esetleg véleménye,tapasztalata,mit javasol,stb.
Panagor auto wide angle 28mm f2.5
Vivitar 28mm f2.5
Yashica DSB 28mm f2.8
Köszi -
Rapid136
őstag
Emeljük a tétet: Daguerre Achromat
-
Muerte68
addikt
új szerzemény Vivitar telephoto 200/3,5
Még barátkozunk súlyos darab -
Muerte68
addikt
válasz
KelemenUhr #9792 üzenetére
Ha szereted az ilyet
-
Muerte68
addikt
válasz
KelemenUhr #9788 üzenetére
Érdekes játszós obi,effektezni jó elég egyéni képe van,de nem egy élességbajnok.
Viszont olcsók ezeket még nem fedezték fel a nepperek
[link]
Amúgy leica koppintvány -
faki_
senior tag
válasz
FED-5 (távmérős váz) + Industar-61 L/D. M39/LTM menet, MILC-re jó, az adapter is kb. annyiba kerül, mint amennyit az obi ér (2-3e Ft).
-
Rapid136
őstag
válasz
Ha MILC-ed van akkor igen. M39 távmérős csatlakozás.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
MrChris #9777 üzenetére
4 lamella
daniduke: Há' de az nem olyan...
A többi ízlés kérdése
Na mindegy, szerintem hanyagolom a témát, csak van fölös 75 dodóm paypalen és gondoltam elköltöm elmebayen valami bizb*szokra
. Más olcsó érdekes obiról nem tudok, heliosom van, szappanbubis meyer van, cctv obi van...
Wa2x_: Szerintem ez SMC Pentax M vagy K 50mm F1.4
-
daniduke
tag
Ha
csicsásnégyszögletes bokeht szeretnél, akkor miért nem a béna, de bevált DIY módszert használod? Egy idő után szerintem úgyis meg lehet unni, meg szvsz mindegyik ronda amelyik nem a hagyományos kör vagy max macskaszem -
jjeahh
nagyúr
Na jó, hagyom a francba, ez bonyolultabb mint hittem
. Annyit azért már sajnálok rá költeni, hogy minden bizbaszt megvegyek hozzá és kísérletezzek, amíg végre jó lesz (vagy nem
).
szerk: na, itt kommentben ezt írja:
"This lens has 23.5mm mount thread. Adapter setup: lens-> 23.5mm to M39 adapter-> M39 to M42 adapter-> M42 extension tubes-> M42 to Sony E mount NEX adapter-> camera. These adapters can be bought off ebay."
Hm, utánnanézek ez a sor így mennyibe fáj... Vagy a harmonika egyszerűbb? Életemben nem használtam harmonika kihuzatot, fogalmam sincs hogy működnek, mi az előnyük/hátrányuk -
jjeahh
nagyúr
Tudom, hogy futott, de akkor csak a bajonettről volt szó
. Most az érdekelne, hogy az 50-esen kívül még melyik 4 lamellás, mert szívesebben vennék 75-öst, vagy még hosszabbat. A 75-ös pl. zavaros, mert van belőle sok lamellás is, így amiket ebayen árulnak fogalmam sincs milyenek
. No de akkor rákérdek az eladóra szerintem.
Arra viszont még mindíg kíváncsi lennék, hogy mit lehet velük fotózni, a flickr-en pl lehet találni gombás képeket, de sehol nem írja, hogy át kell-e alakítani hozzá, vagy közgyűrűzve van-e vagy mi -
jjeahh
nagyúr
No még egy kérdés: ezeken látom nincs fókuszgyűrű, akkor vajon milyen távolságra vannak belőve?
Végtelenre és közelebbi témákhoz közgyűrűzni kell?
-
jjeahh
nagyúr
Srácok, tudom kissé lehetetlen kérdés, de hátha: nem tudtok valami infót arról, hogy melyik meopta obiknak négyzet alakú a bukéja? Mert ebayen ritkán tűntetik fel...
-
fefe9
tag
válasz
Muerte68 #9766 üzenetére
Korrekt kis üveg, de csodát ne várj tőle. A Meyer változatok árban elszabadultabbak, láttam 8-12 ezer Ft között is hirdetve, annyit nem ér szvsz.
Úgy tudom, az utódja, a Pentacon 50mm 1.8 optikailag megegyezik vele, ezt már 5 ezer körül is láttam.Nekem 50-esben a Minolta MD 50mm f1.7 a favorit.
-
Muerte68
addikt
meyer görlitz oreston 50mm 1.8-mennyire jó,mennyit érhet?
pentacon gépen van vsz m42
-
jjeahh
nagyúr
24mm f/14 2x
Besza érdekes üvegekkel rukkolnak ki, én már a 15mm F4 macro-n és a kétrekeszes portréágyún lehidaltam anno, az új 7,5mm F2 mft obijuk meg ha jó képű lesz, csak simán kell... -
Ramius
őstag
Üdv. Van két m42-es Porst fix obim. Egy 135, és egy 35mm-es. Meg egy 2x tele konverterem. Minden működik, és el szeretném őket passzolni. Van ezekre kereslet? Mennyit érhetnek?
Előre is köszi. -
MrChris
nagyúr
válasz
H2o-pok #9756 üzenetére
Lehet, hogy M42x1 az a menet benne, de nem érdemes rátenni, mert a bázistávja az M42-es obiknak negyvenvalahány mm, míg ez mindössze 4,6mm. Ehhez még kell egy menetes további toldalék, közdarab vagy amit akarsz és annak végén a megfelelő további csatlakozás az objektívhez, mindezt úgy hogy helyes legyen a bázistáv.
A két adapter közé fekete polyamid rúdból tudok esztergálni megfelelő méretű és rögzítésű közdarabot, így lesz rendes első-hátsó bajonettem. Lehetne aluból, esetleg rézből is, csak azt még feketére kell festeni, ami könnyen lejön, sérül, meg sajnálnám pocsékba forgácsolni. Már ha lesz erre egyáltalán időm... -
MrChris
nagyúr
válasz
Balinov #9754 üzenetére
Köszi, találtam egy ilyet, erre bármit rá lehet aplikálni. Van vastagsága is csavarozáshoz. Másik végére egy OM-EOS-om van régebbről, ilyen szép krómozott réz, még chipje is van, annak nem lesz sok funkciója
(Miért is nem tudnak mft-re ilyet gyártani!) Így tulajdonképp nincs nagy akadálya. Vagyis egy kétely, az összes m4/3 adapterem egy hangyányit el tud mozdulni ha jól megmarkolva erőltetem. A nagy 180-as obimnál már nem kell annyira erőlködni, fókuszgyűrűt tekerve (ami szépen, de elég szorosan jár) megmoccan. Videónál csúnya, fotózásnál kényelmetlen holtjáték. Költői kérdésem maradt, hogy vajon ez mitől lenne pontosabb.
Tulajdonképp a natív obik se olyanok mintha oda lennének ragasztva, csak azok pille könnyűek, nem kétmarokra erőltetve csavargatja a használó. -
tailor
őstag
Skacok, bocs, hogy itt, de talán sokan olvassák: sos szükségem lenne egy Pentax K - Sony E adapterre, budapesti átvétellel / elsőbbségi postával lehetőleg péntek estig. Van valakinek felesleges? Vagy ha kölcsön tudja adni, az is jó - természetesen a letétben megegyezünk.
Köszönöm! -
MrChris
nagyúr
Lehet valahol kapni olyat, hozzájutni szervizből, mittomén, hogy eredeti, vagy eredetivel kb megegyező objektív bajonett? m4/3-ra csak ezek a fekete alu adapterek vannak, szívesen levágnám róla és felszerelnék egy szép csillogó igazi bajonettet.
-
tvamos
nagyúr
A Pentacon "sorombol" nagyon hianyzik a Pentacon auto 2.8/29mm.
CX-en jo gyutav lenne. Mennyi most ennek a realis ara? Vagy van valmi, ami tutibb lenne?
Van egy Sigma mini-wide 1:2.8 28mm uvegem, de se nem tueles, se nincs faja buke... semmi izgi.
Van kinai 25-os is, de azt nem szeretem. -
El águila
csendes tag
Üdv!
Hogy lehet letesztelni egy 55/300-as VR objektíven a VR működését?(Tudom kapcsoljam ki, majd be.) Létezik valamilyen egzakt módszer, tesztábra stb.?
Ej bocs, rossz helyre írtam. Át lehetne rakni a nikonos témába? -
fefe9
tag
Helios témakörhöz általánosságban egy tipp, nem közvetlen az átalakításhoz, inkább a háttéranyagok neten történő kereséséhez: ha a cirill betűkkel írjuk be a gugliba keresőbe a kifejezést (Гелиос-44М), sosem látott mélységek (és oldalak) is megnyílnak, ez igaz a youtube-ra is.
Saját példa: küzdök egy Helios 44m-4 blendeállító mechanizmusával, hiányzik egy kis rugó belőle, ha jól gondolom, két egyforma kell a helyes működéshez.
Így hiába machinálom meg a kis beugrasztó pöcköt, nem működik a rekeszelés. Persze a szétszerelés előtt nem jegyeztem meg, hogy van összerakva, de végül ez az oldal segített: [link]
Pont egy Nikonra történő, bár bonyolultabb átalakításról szól, bár nekem csak a blendeállító szerkezet eredeti képe miatt kellett.Sajnos a második rugó hiánya miatt továbbra sem jutok előbbre, marad három lehetőség: nyitva használom csak, fixre kötöm valahogy a blendegyűrűt a mechanizmus karjával, vagy hajtogatok egy ugyanolyan kis rugót, mint a meglévő.
-
rellif
senior tag
válasz
Jannus333 #9741 üzenetére
Itt találsz Nikon végű jófajta Szovjet obikat.
Helios 81N kezdésnek tökéletes.
-
Jannus333
csendes újonc
Azt 1mm bazistávot+a konverter méretét akarom leküzdeni egy spéci átalakított adapterrel hogy legalább egy heliost tudjak használni..
-
Rapid136
őstag
válasz
Jannus333 #9735 üzenetére
Az objektivek alapvetően úgy vannak tervezve hogy legyen hely a tükörnek. ráadásul ezek az obik 24x36-os képkockára vannak méretezve, ahol azért nagyobb a tükör mint egy APS-C vázban.
A Nikonnak a bajonettje van túl távol az érzékelőtől, a tükre kb ugyanott mint a többi gépé.
Ugy rémlik hogy csak az EOS 5D-nél vannak gondok egy-két régi obival, máshol nem.
Viszont nem hinném hogy egyszerűen le lehetne venni az obik széléből hogy beférjen a Nikon bajonettbe. Ez már tényleg olyan mint széllel szembe pisilni...
A többi gyártó szinte összes vázával működnek ezek a régi m42 obik, az extra bajonettesek meg a MILC-ekkel. Miért kell pont a Nikonnal kisérletezni? -
Jannus333
csendes újonc
Azon már túl vagyok...hogy nem kénne...ez van most ezzel "játszom". Épp ezért kérdezem meddig lehet befele menni az obival...hogy azért kárt ne okozzak..
-
Jannus333
csendes újonc
Sziasztok, újra itt a kérdéseimmel.....honnan tudhatnám meg hogy mennyit " lóghat" be a menetes obim a tüköraknába? Gondolom persze mérjem le...de vannak valahol ilyen jellegű dokomentumok-leírások? A gép még mindig Nikon D5500...ezt erőltettem manualoznii..
-
halagabor
tag
Sziasztok!
Szeretem a flare-t a képeken, ez a kép is tetszik így, de ilyet még nem láttam sehol. Szóval az lenne a kérdésem, hogy szerintetek normális hogy zöld pontok vannak a flare-ben a kép jobb oldalán? Én azt gondoltam, hogy mivel mintába vannak rendeződve biztosan az objektív sajátossága. Lehet, hogy így van? És mi okozhatja? Az obi egy micro nikkor 55mm 2.8 ai és nem volt rajta semmilyen szűrű, teljesen nyitva volt mikor a kép készült.
és íme a kép:
-
tailor
őstag
válasz
Dexter68 #9725 üzenetére
Szia!
Ezt az obit (mint a nagylátókat általában) full frame-en érdemes használni, mivel kisebb szenzoron van sok, jobb és olcsóbb alternatíva. Ritka darab, ezért már gyűjtői ára van, ami sajnos nem áll arányban a tudásával (persze ez eladói oldalról inkább szerencse, mint sajnos
)
-
Dexter68
addikt
Sziasztok, apukám cuccai közt találtam egy ilyen obit, hogy:
Auto Chinon Tomioka 1:3.5/21
Mit lehet erről tudni?Köszi előre is
-
halagabor
tag
válasz
fulemuless1 #9723 üzenetére
Na és mi a tuti módszer?
-
tvamos
nagyúr
Szeretnek egy Schneider-Kreuznach-ot, es a 90mm meg hianyzik nekem. Erre gondolok most: [link]. Ez jo lenne az en masinamon? (Nikon 1 ugye.)
(#9690) MrChris válasza tvamos (#9689) üzenetére
Rendeltem gyorsan 2 C-mount adapter, az a legolcsobb. -
HKorn
veterán
Pentacon 29/2.8 milyen, megéri feltenni egy Oly PL6-ra? Teljesen nyitva mennyire éles?
Most egy Minolta 50/2 van rajta, ezzel teljesen meg vagyok elégedve.
-
Rapid136
őstag
A gyújtótávolság fix érték, nincs rá hatással az érzékelő mérete.
Ugyanigy a reciprok szabálynál sem.
Az ekvivalens érték az oldschool filmes fotósoknak volt érdekes amig a digit gépekre felrakták a régi objektivjeiket, az APS-C és m4/3 érzékelőn felnőtt generációt csak megzavarja :-)
Én raknék egy szűrőt a fotós fórumokon az ekvivalens szóra, szerintem sokan azt se tudják miért (pedig nincs is rá szükség) használják... -
GyureX
tag
Köszöntem a segítséget!
-
GyureX
tag
Nekem sajna nem volt egyértelmű, de hadd kérdezzem meg, hogyha egy m10 mark2-re felrakok egy pl. m42 üveget, és hozzá akarom állítani a képstabit, akkor az obi eredeti gyutávját vagy az ekvivalens értékét kell megadnom a gépnek?
-
MrChris
nagyúr
Előszedtem az OM 180/2.8-at mit is tudok vele megtartani az új vassal, mert az ekvi. 360mm nekem már soknak bizonyult. Verőfény és legalább 1/400 záridő. Egyrészt bemozdul másrészt a fókuszálást is alig látni a remegéstől. A szenzorstabival viszont hihetetlen mit meg lehet tartani, ez pl 1/25-el készült, elvileg az 1/200-ot is már nehézkes megtartani. Rátesz egy lapáttal, hogy a stabilizált keresőben sokkal könnyebb a pontos fókusz belövése. Belenagyítva 1:1-be egy ilyen obinál már durva cikázás van, a témát is keresni kell. Ehhez képest az 50-essel (ekv100mm) IS-el már gyerekjáték a gyors fókusz. Ha még a píking is jobb lenne akkor semmire nem maradna panasz.
-
80hun
addikt
válasz
Jannus333 #9699 üzenetére
Nem inkább a hátsó lencsetagokra gondolsz
-
daniduke
tag
+1, tartsd meg a nikont, vegyél hozzá egy filléres nexet/m43 vázat, 20-30ból megvan. Könnyen kiderülhet ,hogy hosszú távon már nem pálya a manuálozás, és akkor bukó nélkül eladhatod + a nikon is megmarad.
Pont nikonhoz elég olcsón hozzá lehet jutni jó ár-érték arányú (=olcsó) natív fényerős obihoz, lásd 35 és 50-es nikon obik. Nem biztos ,hogy megéri neked manuálokkal "szívni" -
Jannus333
csendes újonc
Illetve az akvároumom élővilágárol makrókat...
Pl a garnikrol v.mi ilyesmit szoktam elkovetni kitt obival....fejlődnék..
https://flic.kr/p/Lzi1Rq -
Jannus333
csendes újonc
Nikon D5500 ha a gép volt a kérdés...
Szeretnék egy fényerős obit olcsón...ez volt az alapfelálás...láttam gyönyörű portrékat ezekkel az obikkal..egyszerűen ki akkarom próbálni.
A makrózás is felmerűlt de ott nincs gond a közgyűrűkkel...a fordító gyűrűt nem probáltam még.
Illetve ami tervbe van végre egy "normális"fényrős obival szeretném lekapni a tejutat.. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Jannus333 #9696 üzenetére
Évek óta szinte csak manuálokat használok, +1 az előttem szólóknak, én is arra a lyukadtam ki, hogy ha sokat manuálozol és nagyon szereted a régi üvegek karakterét, akkor "kevés" pénzből fuji (+ egy focal reducer
), ha meg vastagabb a pénztárcád, az a7 sorozat a legideálisabb erre a célra. Ha meg meg akarod tartani a nikont esetleg beszerezhetsz egy olcsó használt vázat mellé csak manuálozni, pl. sony nex sorozat vagy fuji x-e1 manapság már bagóért mennek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Automata kávégépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest