- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házi hangfal építés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
80hun
addikt
Nekem 90mm vivitar macrom van. Jó obi. És mindkettő 1:1 leképzésre képes.
Vágyom az 55mmes-re is. :-) -
grigo
őstag
Van valakinek tapasztalata Vivitar 55mm 2.8 macroval?
-
tailor
őstag
Vegyél inkább egy 18-55 SAM II-t, a 18-70-es kitobinál sokkal jobb minőségű. A200-on vért fogsz izzadni a belenagyítás és élesség visszajelzés nélküli manuálozásba. Ráadásul tájképhez nagylátó objektív (APS-C-n 18 mm és alatta) a célszerű, az meg nem arany, hanem gyémánt árban van a manuális obik között is - viszont a minőségük nem feltétlenül arányos ezzel.
Ha nagyon ki akarod próbálni, vegyél egy Helios 44-est 2-3 ezerért, egy adaptert ugyanennyiért, és ha nem jön be, szőrén megválsz tőle. -
80hun
addikt
A jó mondjuk egy Minolta AF 28mm f2.8 lenne legalább de az 20-28e szokott mozogni.
Ha nincs rá annyid akkor jöhet az m42 olcsón, de az éleséget nem fogja bejelezni a géped.
Sajna hogy a kitobánál jobb képet kapjál majden ott tartasz árban mintha vennél egy AF-es Minolta obit.
Talán ezt a robotárt ajánlanám olcsó obiból + kell mellé egy adapter.Én inkább gyüjtögetnék egy minoltára és ha megvan a pénz már csak találni kell egyet.
Nem egy öröm a manuálozás a tükrös gépeken élességkijelzés nélkül.Nekem a 18-55 SAM II -es obi elég jól teljesített kitobihoz képest.
Vagy a Af 18-70mm-es se rossz. -
Roxx
tag
Sziasztok,elsősorban tájképekhez keresnék Sony A200-as gépemhez manuál obit.Szerintetek ez jó lenne hozzá?? [link]
-
faki_
senior tag
válasz
MrChris #7185 üzenetére
Halkan jegyzem meg, hogy én már nem akartam manuálozni (nem túl jó a szemem, romlik a látásom, így nem volt nagy sikerélmény tükrösön keresőnagyítóval és mattüveg cserével sem), csak kíváncsiságból próbáltam ki amikor vázat cseréltem és hát ez egy másik kávéház ilyen szempontból is.
Azt hittem, az élkiemelés lesz a nagy segítség, de a belenagyítás az lényegesen jobban használható számomra. Több más dolog mellett az EVF miatt is az X-E1 volt a biztos befutó.
-
faki_
senior tag
válasz
MrChris #7182 üzenetére
Ja, beteges birtoklási vágy. Ha pár nappal előbb beszélek a tulajjal, akkor elég baráti áron odaadja, odaígérte valakinek, de még van halovány remény... Jól passzol a vázra és a kezembe...
konyi79
Nem, azon kívül, hogy vezetem az áramot.
-
faki_
senior tag
válasz
MrChris #7175 üzenetére
Egy viszonylag ritka, hosszabb lilulóst kipróbálhattam (SMC Pentax 2.8/105), nem kellet volna. :-(
Nyitott rekeszes képek. -
MrChris
nagyúr
válasz
Elektrosokk #7176 üzenetére
Szívesen!
-
MrChris
nagyúr
Volt szerencsém két régi géphez, egy Leica Ernst Leitz Wetzlar- hoz és egy Zorkij-hoz apám vitrinjéből. Igaz már évek óta ott dekkolnak
de mivel épp beszereztem egy M39-es adapter, gyorsan ki is próbáltam az objektívjüket. Az egyik egy Leitz Elmar, másik egy Industar 22, mindkettő 50mm f:3.5. Az öreg komcsi szovjet eléggé leszerepelt, elég blur effekt obi, 4,5-en is eléggé becsillan. A Leitz eléggé állja a sarat bő 60 év után.
Ezek 4,5-en készültek:
Leitz
IndustarLehet hogy lesz egy zsák Leica, Voigtländer, Bessa R...
kíváncsi vagyok milyenek.
-
aginor
veterán
PEsten tudtok, megbízható és nem túl drága szervizest manuális obikhoz?
-
rellif
senior tag
Sziasztok!
Nikon-ra nézegetem mostanában a Helios 81N(H)-t.Ha jól gondolom ez adapter nélkül felrakható Nikon vázra.
Érdemes vele foglalkozni vagy ennél sem lesz végtelen mint pl. a Helios 44-3-nál vagy mint a többi M42-nél? -
aginor
veterán
Az első kivételével mind F4-en készült, szerintem határozottan szép rajza van, és a színvisszaadása kiváló, ha nem kerül ellenfénybe.
-
jjeahh
nagyúr
Ja, a bokeh tényleg nagyon ronda, de amúgy fura, hogy a zuiko 50/1.8 meg a minolta md 50/1.7 mennyire alulbecsült obik, pedig talán jobbak mint az agyondícsért drágább takumar-ok, sőt, szerintem jobbak az autofókuszos nikkor 50/1.8D meg canon 50/1.8-nál is, pedig aprópénzbe kerülnek. A szuper népszerű helios-oknál pedig fényévekkel jobbak (bokeht leszámítva
), igaz, azt nem a képminőségéért szeretjük, hanem a karaktere miatt.
-
Wa2x_
veterán
Köszönöm a sok segítséget srácok, ez több, mint amire számítottam!
Megnézem akkor a bevonat színét mindenképp, 1.8-ból? Ott is inkább az MC-s verzió gondolom, ezeken az üvegeken hol a sorozatszám amúgy? Menetnél vagy a frontlencsénél?
-
MrChris
nagyúr
OM 50/1,4-nél már a lencse csillogásából is meg lehet már állapítani, hogy érdemes e foglalkozni vele. Aminek ilyen szép barnás, főképp ha 'silver nose' mint a képeken láthatók, ahhoz ne fűzz nagy reményeket.
Aminek viszont ilyen színes, zöld-kék vagy víztiszta jellegű ott vannak komolyabb lehetőségek. Ezek az MC bevonatosak, sokakon nem jelölik! Már 400e. feletti sorozatoknál is vannak ilyenek. Ha egy tesztben a 'barna lencsés' Single Coated a versenyző, akkor biztosan le lesz húzva.
Egy rendes 50/1,4 messze jobb az 50/1,8-nál. A jobb példányokat teljesen nyitva is, megfelelően komponálva lehet használni. -
80hun
addikt
Valaki használt már CANON FD 55MM F1.2 SSC-T?
-
tailor
őstag
Itt találsz egy listát a sorozatszámokkal. Az 50/1.4-ből az 1 xxx xxx feletti sorozatszámúak a legjobbak tudtommal. Mindkettőnél F2 a következő blendeállás a teljesen nyitott után, de, hogy melyik itt a jobb, azt majd a hozzáértők (és tesztelők) majd megmondják
Nekem 50/1.8 MC van, és penge, bár a bokeh egy kicsit ideges. -
Wa2x_
veterán
Lenne egy Zuiko 50/1.8 meg egy 1.4 eladó, melyiket érdemesebb venni? Melyiknek a képe jobb? Van olyan jó az 1.4 1.8-on, mint az 1.8 nyitva?
Illetve honnan tudom, hogy újabb vagy régebbi gyártásúak?
-
aginor
veterán
Köszönöm a tanácsokat, beszereztem egy Jupiter 21M-et.
Eddig vegyesek vele a tapasztalataim, de egy eléggé szerethető lencsének tűnik. Ha valakit érdekel, akkor tölthetek fel pár tesztképet vele.
-
Vyndree
őstag
Köszönöm mndkettőtöknek a segítséget.
-
faki_
senior tag
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Vyndree #7152 üzenetére
Nagyon jó obi az is, múlt télen én is nyúztam egyet, bár állvány nélkül használtam mft vázon (ekv. 400mm!), így nagyon nehéz volt vele fókuszálni, de ettől függetlenül nagyon szerettem, egyszer tuti veszek is egyet. Csak arra kell figyelni, hogy 15 lamellás verzió legyen, azok élesebbek.
-
Vyndree
őstag
Esetleg Pantacon 4/200? Ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik ránézésre. Ezt is meg szabad venni, vagy ez sokkal rosszabb?
-
MrChris
nagyúr
válasz
Vyndree #7146 üzenetére
Xar lesz.
Tipp, pár méter 2-3.Ez nem M42 menetes, hanem Praktica B bajonett! Bázistávja azonos a canon ef-el, de nem tehető fel rá, más a csatlakozás. Nikonnál 2.5mm-el rövidebb, arra végképp nem. Egyébként is valszeg ótvar képe lehet egy ilyen obinak, lencsés adapter (van egyáltalán praktica B bajonettes?) meg rátesz egy lapáttal. Nikon szívás adapterezésre.
-
Vyndree
őstag
D5000-re ha adapterrel réteszek egy ilyet, akkor mi lesz a végeredmény? Vajon meddig lesz fókuszom? Esetleg a lencsés adapterrel? Ennek a mount-ja megegyezik az M42-vel?
-
80hun
addikt
válasz
MrChris #7140 üzenetére
A L-es jobb ez tény , föleg nyitva nem olyan lágy.
De erre van lehetőségem, így ezt kell szeretni.. Esetleg még az SSc-t tudom megszerezni.
Egyébként ha megnézed nemzetközi oldalon az árakat az L-es verzió nagyon drága, majd 100e a különbség.
Itt van egy pár kép összehasonlítva , hogy nyitva milyenek nex-7-en.http://www.verybiglobo.com/super-fast-50-58mm-shot-out-wide-open/
Meg még egy kicsi:
http://www.flickriver.com/groups/2006221@N22/pool/interesting/ -
MrChris
nagyúr
válasz
daniduke #7138 üzenetére
Én úgy láttam, hogy eléggé tönkrevágja, főképp apsc-n. A G6-on teljesen jók az OM-ek, régi e510-en pedig még picit jobbak. Canon 700d-n viszont picivel pixelkukkolva szinte alig észrevehetően gyengébb, de ez lehet a szenzor miatt volt. Még fuji xe1 jöhetne számításba, tetszik a színe és a magasisos színtartása.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
Elektrosokk #7128 üzenetére
Jó lenne alá a sony-d
Jó lenne alá a sony-d?
-
80hun
addikt
válasz
MrChris #7127 üzenetére
Szép kis szett.
Én nem birok addig várni mig lemegy az ára annyira. Az A6000-et is most akarom eladni és venni helyette egy újszerű A7-et. :-)
Nekem még nincs olyan sok obim:, de szép lassan gyűlik :-)
Vivitar 90mm f2.8 macro
Md 100mm f4 Rokkor-x macro
Industar 61 l/z 50/2.8 macro
Chinon MCM 50/1.7 Macro
Oly 75-150/4
Takumar 105/2.8 preset
Canon fd 70-150/4.5
Czj sonnar 135/3.5 (Open, lamellákat kiszedtem mert széthultak,és hiába rakom össze széthullik)
És persze 20 db helios közül egy kiválasztva 44-2 -
MrChris
nagyúr
-
faki_
senior tag
TAIR-3S 300mm F4.5 (M42)
Nagy, kicsit nehézkes kezelni, de nyitva is éles. Fotópuska, fotosniper néven is keresheted, 15-20e Ft a reális ára, 20-25e-ért szokták néha kofferestül, Zenittel, Helios obival, sallangokkal együtt is adni.Auto Chinon Multi-Coated 200mm F3.5 (PK, M42)
Rekeszelve szerintem ez is bőven vállalható, létezik Revuenon verzió is és régebbi MC nélkülek. 8-12e Ft-ot érhet.SMC Pentax-M 200mm F4 (PK)
12-15e Ft lehet, de nem sűrűn van eladó.(szerk.)
Wa2x_
Ha nem ismernéd:
https://www.flickr.com/photos/regiobjektivek/albums -
Wa2x_
veterán
Jupiter 21M 200/4 saját képek, de jó nehéz, full fém, F4-en is penge, én is egy ilyenre vadászok újra.
-
80hun
addikt
Jók a Pentaconok, hát a helios 200mm-el még nem találkoztam elég ritka.
Még ami eszembe jutott egy egyszerű Sigma af 70-300mm APO valamilyen bajonettel ami adapterezhető m4/3-ra és a rekesz is állítható rajta.
Vagy vmi hasonló.Esetleg egy sima 4/3-as olympus obi, ahoz mé af-es adapter is kapható kb15e-ért.
-
-
80hun
addikt
-
Wa2x_
veterán
Nekem volt/van: Pentacon 50/1.8, Helios 44-2, Carl Zeiss Jena Sonnar 3.5/135, Jupiter-21 M 4/200
Az első kivételével összes szépen karcol már nyitva is. Ami kellene még nagyon az egy SMC Takumar 50/1.4, egy Jupi-9 85/2, ill. újra egy Jupi 21M vagy egy Pentacon 200/4.
-
80hun
addikt
Nekem is van ebből a listából ez az:
Pl:
Takumar 105mm f2.8 preset , Csak ajánlani tudom , kompakt portré obi.
Takumar 35mm f3.5 (Ettől ép meg akarok válni mert nem használom)
Zoomból milcre nagyot nem szeretek rakni mert nehezek.Nekem ami van:
Olympus Om 75-150mm f4 (Csak ajánlani tudom, zoomhoz képest könnyű és jó)
Canon fd 70-150mm f4.5 (Kicsit neház de mint minden canon fd jó)+ Főleg makrókat használok Vivitar90/Minolta md100mm
-
p_adam
addikt
Canon-ra OM-et érdemes rakni, az oroszoknál jobb a képük(szebb színek, jobb élesség, kevesebb CA), és mechanikailag is finomabbak.
Tükör nélkülire viszont vannak még jobb (olcsóbb) opciók.
Egyetlen hátrány, hogy ezeket itthon ritkán találni. -
jjeahh
nagyúr
-
MrChris
nagyúr
Ezekhez ragaszkodsz? Más típus nem jöhet számításba?
Nekem OlyOM-ek vannak. Abból ha nagylátó kell a OM28/3.5 elég jó, nyitva is, tokkal, gyári napellenzővel, kupakokkal sajnos 16ezerért eladtam pár éve. A OM100/2.8-at csak ajánlani tudom, nagyon jó lencse. Az OM50/1.4-esből pár féle változat van, közülük a silvernose kerülendő, meg amelyiknek sárgás, barnás a lencse csillogása. Az OM200/5 nagyon jó tele, bár nem tűnik fényerősnek viszont nem kell rekeszelni mert kezdőn is kiváló. És ez szokott általában félrevezető lenni. Pentacon 200-as is hiába f4 de nyitva összefossa magát. Párat láttam és egy volt (számomra az első) köztük ami tűrhető volt, ráadásul olyE510en ami talán jobban bírja a régi lencséket. Jól becsapott. Csábító a nagy fényerő, némelyiknél 0.5 de akár 2-3fé-t is elérheti egy kitobihoz képest, de akkor nem sokat ér ha használhatósághoz 1.4, 1.8-ról 2.8, 3.5, 4.0-ig zárni kell! -
jjeahh
nagyúr
Akkor csak a saját szempontjaim alapján, amik kellenének (vagy megvannak már és szeretem) a listádból nekem is
:
Carl Zeiss T* Planar 50mm f1.4 - ez mondjuk csak akkor kellene, ha nem lenne 60-as nagyon éles autofókuszos sigmám, így mellé fölösleges, max gyenge fényben használnám, ahol a sigma már elvérzik.
Helios 44-2 58mm f/2 - megvan, szeretem
Meyer-Optik Görlitz Primoplan 1.9/58 - agybeteg bokeh gombafotóhoz
Helios 40 85/1.5 - szintén, csak portréra
Meyer Optik Trioplan 2.8/100 V - szintén, csak portréra, amikor nem használom mehet a polcra dísznek
Carl Zeiss Jena Sonnar 4/135 1Q - elvileg éles
Pentacon 4/200 - ebből a soklamellás kéne, egy nálam volt hetekig, és eszméletlenül karcol, igaz az ellenfényt nem bírja. -
jjeahh
nagyúr
Én az ötvenesekből a pentacont 1.8-ast nem szeretem, ha karakteres meg fura, akkor legyen karakteres (pl. helios, meyer), ha meg jó, akkor legyen jó egy obi sztem, de ez egyik sem igazán
135mm-ből asszem a jupiter 11 meg a zeiss sonnar F3.5 jó, 200-asokból meg a soklamellás pentacon verhetetlen. -
Wa2x_
veterán
Beszereztem egy Helios 44-2-t, imádom, szép lassan pedig szeretném feltölteni a parkot régi fixekkel, zoomot nem is használok. Mik az ajánlottak? Ezt próbálnám meg összeszedni és kérni a segítségeteket.
Kezdjük lentről. Nem nagyon vagyok képben a "nagylátó" fixek körében.
28mm:
Super-Takumar 28mm F3.5
Vivitar 28mm 2.835mm:
Carl Zeiss 35mm F2.4 Flektogon MC
Cosina Voigtlander 35/2.5
Asahi SMC Takumar 3.5/35
Porst WW 1.8/35 MC Auto H50-58mm:
Rokinon f/1.4
Carl Zeiss T* Planar 50mm f1.4
SMC Takumar 50/1.4
pentax smc 50mm 1.4
Yashica ML 50mm 1.4
Fujinon 50mm f/1.4
Pentacon 50mm ƒ/1.8
CZJ Pancolar 50/1.8
55mm/2.0 Super Takumar
Helios 44-2 58mm f/2
Helios 44M-4 f/2
Helios 77M 50/1.8
Meyer-Optik Görlitz Primoplan 1.9/58
Carl Zeiss Tessar 2.8/5085-105mm:
Super-Multi-Coated TAKUMAR 85/1.8
Jupiter-9 85/2
Helios 40 85/1.5
Tamron 90/2.5
Asahi Super-Takumar 2.8/105
Meyer Optik Trioplan 2.8/100 V135mm:
Asahi Super-Takumar 3.5/135
Carl Zeiss Jena Sonnar 4/135 1Q
Jupiter 37-AM 3.5/135
TAIR-11 2.8/135
Jupiter-11 4/135
Mamiya/Sekor SX 135mm f/2.8200-300mm:
Jupiter-21 M 4/200
Pentacon 4/200
Tair 3-S 4.5/300500mm:
Pentacon 500/5.6 MC -
erzol
őstag
Szia!
Hirtelen felindulásból vettem egy soligor 75-205 3.5 macrot kemény 6e pénzért epl5-re.
Még csak mókázni sem jött be a maga ~1 kilójával.
Képtelen voltam vele éles képet produkálni. Fogást sem találtam rajta, mivel minden tagja mozgatható.
Két-három próbálkozás után porosodik a polcon... -
MrChris
nagyúr
Mire teszed, mire kell? Borzasztó nagy és nehéz ez az obi. Makróra jó lehet, ott úgy is rekeszelni kell, érdemes 8-11 ig, hogy legyen mélységélesség. Amúgy meg verőfényben állványról tudsz majd bogarakat, virágokat fotózni vele. Telefotózásra viszont elég hurka lehet. Egy jó fix 135-ös kerül ennyibe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Formula-1
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gumi és felni topik
- SörcsaPH!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged