-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
5leteseN #99096 üzenetére
Erre írtam hogy procifüggő.
Egy mai asztali 8 magos proci kikódolja izomból még a 4K-t is mindenféle hw gyorsítás nélkül, 4-5% használaz mellett.
Pláne ha a natív utasításkészletében már benne van a dekódoló.
Ugyanez egy régebbi harmatgyenge vason használhatlan, 90-100% processzorhasználatot eredményez fhd-ba is.
Pl. nálam ilyen az Intel N3150 gépem. HW gyorsítás nélkül finito, meghal a gép. Ilyenkor jön a kényszermegoldás hogy pl. a Yutubot 360 felbontásban kell nézegetniés egy komolyabb weboldal görgetésébe is beleszakad a szerencsétlen vas.
Itt nagyon fontos hogy a videokártya levegye a terhet a prociról. -
-
-
tusi_
addikt
válasz
CPT.Pirk #99092 üzenetére
Problemam meg nem volt az egesz linux rendszerrel, bar csak szerda ota van meg a laptop. Eloszor egy Mint volt rajta, de a 4K miatt ratoltam egy wint is, ami most feleslegesse valt
Emiatt persze ujra kellett huzni es Debian ment fel..
Amugy a Debian jo valasztas a Mint helyett? Nekem nagyon bejon mind2, Ubuntut annyira nem szeretem. Masik disztrot nem is ismerek.
-
Benőke
őstag
Sziasztok.
Pár napja szívok egy laptopal. Adott egy Dell Latitude 5520.
Illetve egy NVME SSD, elvárás az volt hogy 2TB os legyen. Nos lett.
OS gyárilag win volt de itt Ubuntu linux lesz egyenlőre 24.04 LTS -el kínlódtam. 01 verzió.
Egyik probléma a SSD hőmérséklet. Jelenleg egy Kingston KC3000 van benne, nem ez lesz a végleges, csak a gépet akartam kipróbálni, ez volt itthon a fiókban.
nvme-cli vel nézegettem, kézzel is igen melegnek tűnik. "Termal sensor 2" -t látja csak de arra fix 75C -t mond. Gondolom ez a vissza szabályzási hőmérséklet, amúgy a termal ra idle ben ilyan 53-56C ír, de hozzá teszem hogy a laptop burkolata nincs fent és direkt egy álványon van.
NA most Win alatt ilyen konszolidált 45-50 fok körül muzsikál burkolattal együtt.
Valamint Linux alatt mikor alvó módban van akkor is marad ez az 50c+, érzésre legalábbis kézzel. Nem értem miért melegszik ennyire.
Futtatam egy sebesség tesztet ami alatt ilyen 67 fokig melegedett az ssd, ami még ok, majd vissza hűlt szépen de maradt a 50c+ értékeknél.
Ennek mi az oka? Nem tud energia takarékosabb módba lépni? Gondolom ez az oka annak is hogy alvó módban szintén meleg az ssd.
SSD hőmérséklete aggaszt. Végleges ssd is jön már ill rendeltem hűtőbordát hozzá ha befér a burkolat alá.
Egyik Asztali gépen van nvme ssd -vel azthiszem ubi 22.04 -el. Semmi gond, alvó módban se forró, és menet közben is szépen dolgozik pedig az ssd forró fejű borda nélkül samu 970 evo.
Valakinek valami ötlet? -
válasz
moleculez #99090 üzenetére
Igazán nincs mit, hátha nálad is hasznos lesz valamelyik. Amúgy a magyar alma is milyen drága már, nem csoda, hogy az USA Apple se ócsó!
Azt már bánhatod, hogy eladtad...
Tapipad megy nálam már sok éve, egerezni rohadt kényelmetlen volt notebookon, a tapipad meg pont ott van, ahol megtámasztom a balkezem, bill only nem menne, de nem is bánom, mert amin megszoktam a tapit, az skandináv bill volt, most a Dell meg valami más, viszont itt meg szerencsére teljesen baloldalra van tolva a tapipad, ha megszokja a user, halál könnyű így.
tordaitibi
Popcorn time? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #99091 üzenetére
De tusi_ Debiant rakott fel, annál a régi csomagok a normális... Kivéve pár backportsos csomagot.
Viszont az utóbbi 6..8 évben AMD kártyákkal gond nélkül ment a HW gyorsítás nálam mind SMPlayer, mind VLC alatt, mindegy melyik disztrót nézzük, használtam párat.Az elején volt probléma, hogy jellemzően egyszerűen nem volt a disztrók alap telepítésének része az a pár csomag, ami a HW gyorsítást tette elérhetővé, mert csak. Idő kellett, mire megváltozott ez a szemlélet és most már egy Debianon is ott vannak ezek alapból.
-
Hehe... ez mekkora... a zsírfriss tárolók... csak 2 éves verzió
24.5 a mostani.
De én neeem, tényleg nem, csend Tibi, kussolkodik!! mer' megint meggyőznek hogy ennek így kell lennie.
Tusi_ , énnekem az Smplayer még feltelepített állapotába soha nem volt képes normálisan használni a hardvert. (hazudok, dehogynem csak azt a rendszert nem Linuxnak hívják)
Beállítások, általános, Videó fül, itt lehet játszadozni a kimeneti meghajtóval.
A Teljesítmény pontban a Hardveres dekódolással szintén lehet totózni meg az általad megtalált Hurokszűrővel, meg még a H264 esetén a dekódolási szálak számával.
Miután sikerült ezeket úgy beállítgatni ahogyan neki pont jó, tényleg képes szinte nulla procival videókat lejátszani.
Előtte meg 20-70%, procifüggő. -
Rimuru
veterán
eltűnik a Media rész az about:support tabon - csak addig nem jelenik meg nem nyitottal meg semmit ami hasznalna, pl nyiss meg egy youtube videot es utana frissitsd be az about:support-ot.
Irja is: "Codec support information unavailable. Try again after playing back a media file."
-
Horvi
őstag
válasz
CPT.Pirk #99077 üzenetére
Ez a beállítás nvidia kártyával is valid? Vagy oda valami másra van szükség?
Mert a media rész az about:supportnál nekem is úgy néz kis mint tusi_-nál. Viszont ha az about:config-ban átírom az értéket amit javasoltál true-ra akkor eltűnik a Media rész az about:support tabon. -
moleculez
veterán
Vennék MX Master 2s egeret. Mennyire tudom kihasználni, konfigolni a sok-sok gombját Linux alatt? Az hogy a saját sw-je nem megy az nyilvánvaló, van valami openszósz megoldás rá?
-
-
tusi_
addikt
válasz
CPT.Pirk #99079 üzenetére
2 Kerdes.
1.
Ugynezt a supportot szeretnem 4K videok alatt. Eddig vlc-t hasznaltam, de olyan furcsa a kepe, mint ha interlaced lenne. Deinterlacer be van kapcsolva. Atalltam Harunara, de ott is nagy loadot kap a CPU, mintha nem menne a video hw gyorsitas.2. A laptopon vannak gombok, amik FN billentyuvel vmi funkciot szolgalnak. Pl: a vilagositas, halkitas... mukodik, de a hattervilagatasa a billentyunek az nem kapcsolhato ki-be, folyamatosan vilagit. Ha ujra inditok, akkor amig a GRUB alatt vagyok es varok a bootra, akkor allithao, de amint benne vagyok az OS ben, mar nem megy. (Win alat megy, rgo nem hw hiba.)
Olvastam vmit a wayland, xorg - vagy mi - atallasrol es azutan nem ment sokaknak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Elvileg az van, hogy a most már alapnak számító Wayland compositor alatt még alapból nem engedi a Firefox a HW gyorsítást, csak a régi X11 alatt, ami már kikopóban van.
Elvileg ezt a kulcsot kell true-ra állítanod, majd újraindítani a böngészőt, és itt a média alatt is látni fogod a sorok egy részének bezöldülését:
media.hardware-video-decoding.force-enabled
-
tusi_
addikt
Ja az lemaradt, firefoxot hasznalok...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Alapból az AMD nyílt driverével működik, nem kell hozzá külön az AMD gyári drivere.
Ami itt kérdés, hogy megvannak-e a hardveres gyorsításhoz kellő csomagok, és h. olyan böngészőt használsz-e, amivel tudja a Youtube VP-9 gyorsítást.
Kezdésnek sokat segítene, ha bemásolnád a
vainfo
parancs kimenetét. Ha alapból nincs fent a vainfo, akkor telepíteni kell. -
tusi_
addikt
Ezzel a 4K val kapcsolatban lenne kerdesem.
Most van egy win 10, meg egy debian 12 a gepen. Ami hatranyt latok, az az, hogy a Debian alatt tobb resourceot igenyel a gep youtube 4K, vagy film 4K alatt.
Neha beindul a venti is, eleg zavaroan hangos ilyenkor.Win 10 alatt alig van terheles, Debian alatt olyan kb 20%-on teker a cpu - ryzen 5 7430 - es 69 fok korul van (sensors paranccsal kiolvasva)
Lehetseges, hogy vmit telepiteni kene meg, hogy menjen a HW gyorsitas? Codecs csomag fenn van es az aktualis amd driver is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #99067 üzenetére
A Youtube már alapból nem azt használja, hanem a VP9-et. Még per pillanat egy kieggel vissza tudod kényszeríteni a videókat az x264 codecre, de csak 1080p felbontásig működik. Valszeg végleg ki fogják vezetni az x264-et idővel.
Jó kártyák voltak, főleg az RX570-ek érték meg, de lassan 7 éves technika.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #99065 üzenetére
Támogatott, persze. Berakod, működik, driverrel sem kell foglalkoznod. A kártya maga régi, a h264 videókat ugyan tudja hardverből, de játékra lassú.
-
peterattila
aktív tag
Megöröklöm a fiamtól a régi rx560 kártyáját, kap helyette rtx 3060-at. Kérdésem az, hogy mennyire támogatott ez az architektúra még? Érdemes vele foglalkozni vagy tegyem fel hardver apróra?
-
tusi_
addikt
Ki lehet vhpgy kapcsolni, vagy legalabb csokkenteni ezt a key ring funkciot?
Az hogy be kell irni a jelszavamat, ha frissiteni akarom a rendszert, vagy felcsatolni egy meghajtot, az meg okay. Dehogy az osszes jatek eltavolitasnanal, vagy egy nyomtato alapertelmezette tetelenel is be kell irni, ez mar idegestio.Probaltam a sudoers-ben atirni a "user ALL:ALL ..." akarmit, de semmi hatasa.
-
válasz
I02S3F #99055 üzenetére
Örülni örülök, de valahol csalódott is vagyok. Még Fedorán se találtam hozzá olyan csomagot, amit a belső repókból be tudok húzni, pedig annak az alapja egy Enterprise Linux. Ott azért gondolnám, hogy komolyabb a hardvertámogatás, aztán mégse...
Majd legközelebb HP-t, vagy Brothert veszek. -
Vettem egy Epson fotószkennert, sajnos előtte nem néztem meg, hogy Linuxra milyen a támogatottsága. Debianon nem találtam hozzá olyan drivert, ami felismerné... a honlapjukon van, viszont az csak egy egyszerű .rpm vagy .deb fájl, amit manuálisan lehet csak frissíteni. További negatívum, hogy a Linuxos csomag kevesebbet tud, mint a Windowsos (igen, leteszteltem). Winen magasabb felbontást tud szkennelni, mint Linuxon.
-
válasz
sicc_innen #99049 üzenetére
Mint írták, Xsane. Ezt használom ilyenre, nálam is van még használatban egy 20 éves Epson.
Távolról se biztos hogy kezelni fogja, nálam elég sokat kellett gépészkedni hogy menjen.
A Wines telepítő CD-ről ki kellett bámnyászni egy .bin fájlt és betenni az Xsane megfelelő könyvtárába.
Gyakorlatilag egy favágó módszeres driver telepítésNekem megvan az utolsó ingyenes VueScan verzió, viszont az egy Windowsos portable.
És valóban kezeli az őskövület Epsont.Ha gondolod adok egy linket hogy letöltsd tőlem, de azt nem tudom mit csinálna Linuxon.
-
2544AACD
csendes tag
válasz
xsane
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Igen van, a skanlite
Én ezzel használom azt a régi Canon szkenneremet, amihez utoljára az XP alá adtak ki drivert.
sh4d0w: ahh, tényleg. Végül mindenki nyert.
-
5leteseN
senior tag
válasz
vadkörte #99046 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor az MX-Linux "elődje" volt idősebb gépekre kihegyezve, otthoni használatra felkészítve, emlékszem, hogy voltak benne "csomagolt" videó-vágó programok is(, ehet, hogy tudják a digitalizálást, amire készülsz (az életem nem tettem rá)!
Ehhez képest meglepetésemre a COVID-unalom ellen vásárolt DELL szerverre is feltelepült, majd hiba nélkül letöltötte a szükséges programokat!
Home-pub sörökkel ünnepeltük ezt rejtett tudását!Vissza térve: Maga az MX is jó ebből a szempontból, a DELL 7520(bár már DDR3-as, de túl van csikó-korán) rendesen, hibátlanul megy és frissülget.
Ha a többiek tudják az "előd" disztró nevét, akkor azt javaslom elsődlegesen, de addig is egy MX-Linux sem kockázatos ebből a szempontból.
A kezem alatt sok MX fut, szintén céges-leadott laposokon.
A majd két tucatra negyedévenként jut egy "esemény"!Ha esetleg van USB 3-asa a laposnak, akkor szerintem oda lenne célszerű a SATA-SSD.
Belső NVMe-SSD foglalat szerintem nincs neki(bevallom, hogy nem kerestem rá, csak tippeltem).Mintha Klassic-Linux (vagy valami hasonló) nevű lett volna...
-
sicc_innen
tag
Sziasztok!
Régi lapszkennerekhez létezik Linux alá "univerzális", ingyenes soft, amivel működésre lehetne bírni pl. az Acer S2W 3300U (USB-s) masinát, ami jó 20 éves?
(Eddig csak a VueScan-t találtam, de az sajnos fizetős) -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
vadkörte
addikt
Szakik!
Lenne egy 1000+1 éves Core2Quad gép, talán 4(-8???)GB DDR2 RAM-mal. WinXP-volt valamikor rajt, majd W7, végül W10. Munkahelyi, eszed nem eszed nem kapsz mást. Nem elsődleges gép. Ha megtalálom otthon a dugi OCZ Vertex3-am, akkor SSD-re telepedne a rendszer, ha nem akkor olyan HDD-re amit találok (250-es SATAIII-asok).
A gép digitalizálni fog, kerül majd bele egy Creative hangkártya (miután egy letört alkatrészét visszaforrasztom...) A hangkártyával analóg forrásból (szalagos magnó) kell hanganyagot digitalizálni, valamint MILC kamerával különféle alapanyagokat (35mm/KF/NF negatívok, iratok, stb...) A fényképezőgépet Entangle-lel tervezem vezérelni. Ez elvileg csak Canon és Nikon gépeket képes vezérelni, de a Sony-m is sikerült felismertetni vele. Ezért reményeim szerint a hamarosan megvenni tervezett Fuji-val is boldogulni fog. (ez a váz is saját lesz)
Kérdés:
Érdemes roling-disztróval foglalkozni és a tárolóiból felmasszírozni a szükséges programokat, ez esetben maradok az Endeavour-nál, vagy toljak fel egy uborka studio LTS-t és gyomláljam ki a szemetet, ami nem kell? -
ballington
addikt
Azért nem írtam le, mert túl sok mindent állítgattam, ide-oda, a sorrendet se tudtam volna felsorolni és hogy mit mire. Egyébként csak a fenti alkalmazásokat telepítettem fel, illetve azon belül az input-output paraméterekkel játszottam. Az volt fura nekem, hogy miért az újraindítás után ment el minden.
De közben újratelepítettem a rendszert, mert annyira nem laktam be, így most jó. A közeljövőben nem fogom ezt az audiót bántani, azt már tudom.
De köszi. -
szbalogh
addikt
Sziasztok!
Három gép van összekötve switch-en keresztül ethernet LAN-on fix/manuális ip mindegyikben.
Az egyikben van wifi és a többit vnc-n keresztül használom.
Meg szeretném osztani az internetet is a másik két gépre de ha beállítom a "shared to other computers"-t elrontja az ip címeket és oda a vnc kapcsolat. Sőt, internet sincs a másik két gépen.
Csak dhcp módban tudná fogadni a két gép az internetet? Ekkor viszont nem menne a vnc.
Hogy lehetne ezt megoldani? -
Rimuru
veterán
válasz
urandom0 #99037 üzenetére
Es egy remalom lenne az uzemeltetoknek (es a fejlesztoknek is)... Nem az alkalmazas fellelossege hogy mi hova kerul hanem a csomagkezeloe. Plusz csomo egyeb kerdest is felvetne egy hasonlo megoldas, pl hogy kap root jogokat a script?, stb..
TLDR: Linuxon barmikor ki tudsz cserelni(/torolheszt,stb) megnyitott fileokat (ami lehet egy binaris is, akkor is ha az fut). Amit az update elott nyitottak meg azok a regi inode-ot hasznaljak az uj megnyitasok pedig mar az updateltet fogjak. Egy binaris eseten ha betolt mindent a memoriaba indulaskor akkor a menet kozbeni update azert nem szamit mert mar nem nyul a filesystemhez futas kozben (legtobb esetben ezert nem okoz problemat az update), de ha egy program valamiert futas kozben olvas diskrol az problemat tud okozni mert akkor mar az updatelthez fog hozzaferni (ezt csinalja a firefox de ok le kezelik, ezert kapsz egy szep uzenetet ahelyett hogy pl crashelne).
-
2544AACD
csendes tag
Akit érdekel: Linux MInt-en alapértelmezetten ott a tálcán egy pajzsocska ikon (frissítéskeze
lő), ami tájékoztat a rendszer frissességéről.
-
cigam
titán
válasz
ballington #99032 üzenetére
"fejes"
(Miért kell ilyen sznobul hívni a fejhallgatót?)
Amúgy jól körülírtad, de pontos parancsokat nem írtál, ami alapján le lehetne követni, pontosan mit mire módosítottál, és hogy mivel/hogyan javítottad ki. -
urandom0
senior tag
válasz
Rimuru #99033 üzenetére
A csomagkezelő oda rakja a binárist, ahova a készítője akarja. Megcsinálhatná a Firefox is azt, hogy a csomag nem a végleges helyére rakja a binárist, hanem másik mappába, vagy ugyanabba a mappába, csak másik névvel, és amikor indítod a Firefoxot, akkor egy script kicseréli a régi binárist a régire.
Nem csak engem zavar ez a dolog,, és látom a kommentek közt más is írta már ugyanazt a megoldást, amire én gondolok. -
válasz
urandom0 #99028 üzenetére
Windows alatt úgy szoktam frissíteni, hogy Beállítások -> Súgó -> Névjegy. Ott elkezdi frissíteni. Debianon meg terminálon keresztül apt update && apt upgrade.
Sőt most raktam fel Gnomera egy package-update-indicator nevű csomagot. Praktikus. Ráböksz egy ikonra, majd felugrik ez az ablak és felajánlja, ha van éppen frissítés. Ez mellett mondjuk az unattended-upgrades is fent van, ami elvileg automatikusan frissít mindent.
-
ballington
addikt
Sziasztok!
Adott az alábbi rendszer: Fedora40, gnome. Hátsó USB-re kötve egy külső dac, azon egy fejes. Az alaplapi line out-ra kötve egy erősítő, hangfalakkal. Eddig tök jól működött, tudtam kapcsolni a hang kimenetet vagy a fejesre, vagy a hangfalakra.
Namost tegnap este próbálgattam a Pulseeffects-et+PulsAudio Volume Controllt, mert a fejesemhez találtam egy módosított EQ-t, amitől szebben szól. Szólt is, tegnap estig.
Azonban ma reggelre bugosan indult a rendszer, nem adott ki hangot egyik vonalon sem, de nagy nehezen sikerült hangra bírni őket. Hozzáteszem, hogy pl. yt videókat nagyon nehezen játszotta le, nem töltötte be, de csak délután jöttem rá, hogy miért.
Aztán ma délután megint bugosan indult a rendszer, de most már sehogy sem tudtam szóra bírni. Leszedtem a Pulseeffects-et és a Volume Controlt, de valami továbbra sem okés. A fejest nagy nehezen sikerült hangra bírni (de szerintem régen nem volt ennyire komplikált), de a line out-on egyáltalán nem jön hang, sőt a yt sem játszik le videókat, csak ha mute-olva vannak. Szóval ha rendesen jó a hang, akkor lejátsza a videókat hanggal, de ha nem jön ki jel, akkor a videót sem játsza le, csak ha mute-olva vannak.
Mit tudok tenni? Van valami hang driver reset vagy ilyesmi? Vagy tegyem újra a rendszert, mert amúgy is tervezem a közeljövőben? -
Rimuru
veterán
válasz
urandom0 #99028 üzenetére
Ez mindenhol igy mukodik ahol futas kozben tudsz frissiteni. Sok alkalmazasnal ez nem okoz problemat de a firefox pont nem ilyen. Hogy miert igy mukodik az mar nem kezdo topic.
Masik hogy ez max akkor fordul elo ha auto update be van kapcsolva vagy elfelejtetted hogy frissitettel firefoxot... -
válasz
CPT.Pirk #99025 üzenetére
A Jammyban marad a nem működő verzió.
Mert úgy naon-naon STABLE, a buggal együtt is.
LTS disztrók átka, gondolom én, hogy a sz*rt is benne hagyják, mert, ha az ki lenne javítva, akkor már nem lenne stable.
LTS-ről jut eszembe az RHEL vonalbéli disztróknál az Alma legalább annyiból jobb, hogy ők az RHEL-ben lévő bugokat is javítják, tehát már nem céljuk az 1:1 RHEL kompatibilitás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #99024 üzenetére
131... De a Debi az ESR-t használja, viszont legalább frissítik. Úgy emlékszem még ezzel is volt gondjuk korábban.
Most másfél év után lezárták az egyik Ubuntus bugreportomat, hogy a Jammy-ban a libqt5pas verziója egyszerűen túl régi volt a mellé csomagolt Lazarus számára és így használhatatlan volt... Na lezárták azzal, hogy a Nobel kiadásban már javították. Fasza... A Jammyban marad a nem működő verzió.
-
Debianon frissült a Firefox.
-
kisi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #99018 üzenetére
Elnézést, lemaradt : mint 22, és cinnamon.
Úgy tűnik, a pont hiánya megoldaná az elindítását, de per pillanat "semmit sem csinál"A hiba lehet részemről a . net 7 nem jó telepítése - a jelenlegi telepítés csak egy munkamenetre engedi, és nem sikerült állandóvá tennem, minden játék indítás előtt ki kell adnom a következő parancsokat:
DOTNET_FILE=dotnet-sdk-7.0.410-linux-x64.tar.gz
export DOTNET_ROOT=$(pwd)/.dotnet
mkdir -p "$DOTNET_ROOT" && tar zxf "$DOTNET_FILE" -C "$DOTNET_ROOT"
export PATH=$PATH:$DOTNET_ROOT:$DOTNET_ROOT/toolsE nélkül arra panaszkodik, hogy a 8-as verzió van telepítve, és a 7-es .net kell neki..
Próbáltam a .net manuális telepítést végig, de valamiért nem akar sikerülni véglegesre.Mivel, gondolom a munkamenet a megnyitott terminalra vonatkozik, így minden terminalon kívüli indítási kísérlet kudarc. (parancsikon, a fájkezelőben jobklikk a run.sh-n és open -> futtatás terminallal..)
-
Csinálj neki ikont, azzal már azt csinálsz amit akarsz.
Szerk bocs látom pont azt csinálod.
Az a legnagyobb gond hogy ahány disztró, ahány DE, annyi variáció van a feladatra.nálam KDE van, ott bármilyen .sh vagy futtathatót kihúzok az Asztalra, megkérdi micsináljon, rákkatintok "Ikon".
Asztalon ott az ikon, parancsikon ahogy tetszik, jobgomb, Tulajdonságok, Jogok fülön bepipálom hogy "Futtatható".
Általános lapon katt az ikonra, és itt egy felugró ablakba olyan ikont adok neki amit csak akarok, leokéz. És készen van.
Maradhat az Asztalon, le tudom húzni a Panelre, az Autostartba stb.
A művelet kb. 10 másodperc alatt kész van, csak leírva hosszú.De ez KDE. Gnome vagy Cinna vagy más alatt gőzöm sincs hogy megy. Meg még szerintem bekavarhat a disztró is, lehet külön terminálos macerával lehet megadni a futtatási jogot stb.
Cigam jól közelíti meg, mindenképp kell a disztró meg az ablakkezelő legalább.
-
cigam
titán
Mert abból a könyvtárból indul ki, amiből indítod. Jelen esetben a home könyvtáradban keresi a "Vintagestory" programot, és nem ott, ahol van. Előbb bele kell lépni abba a könyvtárba, ahol a run.sh van, és onnan indítani.
Ezt vagy az indítóikonban állítod be, (gnome alatt .desktop), vagy a run.sh-t átírod, hogy ugorjon abba a könyvtárba, ahol nálad éppen megtalálható.
Milyen ablakkezelőt használsz? Mert ez sem mindegy. -
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Úgy tűnik, abszolut nem megy nekem ez a konzolosdi...
Egy adott mappa, adott fájlja... Látom, ott van.. elindítani mégsem tudom.
A hiba bennem van, tuti user error, csak nem tudom hogy orvosoljam...Ha cd /könyvár belelépek, utána a ./run.sh val elindul, de így egyben?
Ez még a parancsikonos szenvedésem része lenne... -
válasz
5leteseN #99010 üzenetére
Azért félválasz volt, mert csak ennyit tudok, hogy az enterprise, server, industrial osztályú meghajtók smart és egyéb adatai sokban eltérnek a konzumer meghajtók adataitól, így az utóbbiakhoz készített monitoróző appok részleges adatokat jelenítenek meg max róluk.
Mivel Windows alatti megoldást szeretnél, erre nyilván nem tudok válaszolni.
Ha viszont arra vagy kíváncsi, megy-e a TRIM, abban nincs különbség, ugyanúgy tudod megállapítani, mint a konzumer eszközök esetében, de Windows alatt nekem fogalmam sincs, hogyan kell...Linux alatt egyszerűbb lenne. (legalábbis nekem)
Egyébként itt van a Gsmartcontrol GUI-s app, a két OEM SSD-t így jeleníti meg és max néhány adatot ír ki rákattintva a sok oldalas infóhalmaz helyett:
A smartctl terminalban ugyanezeket dobja nyilván, de ott kapcsolókkal lehet még kinyerni többet is. -
moleculez
veterán
Sziasztok!
Adott egy Lati 5400 (nem mai tyúk de na’ megteszi)
Céges gép volt onnan lett selejtezve. Működik, mert a bebootolt meg minden.
Na szóval kitaláltam hogy gyalu, aztán Linuxot neki!
Igenám, csak hogy az telepítő nem látta. Gondoltam valami egyedi céges policy, elkezdtem BIOS-ban túrkálni. Ott látszik az nvme eszköz. Secure bootot kikapcsoltam, nem jó. Töröltem a lemezt, még mindig nem jó. Diagnosztikát futtatom, átment. Szóval hardveresen minden fasza.USB-ről Mint futtatva:
lsblk nem listázza a meghajtót. Felraktam az nvme toolt az listázta hogy van valami de ott vége is.Na erre hogy rakok rendszert? Valami amivel live linux alatt be tudom mountolni vagy legalább formázni? Vagy más megoldás?
-
válasz
5leteseN #99004 üzenetére
A szektorhibákat lehet félvállról venni, elég nagy hibatűrés, tartalék területre helyezési lehetőség van a merevlemezeknél. Az olvasófej hiba már más kategória, de nagyon. Nézd csak meg mennyi darab szektor van egy merevlemezen és mennyi az olvasófejek száma.
Mindjárt nem fogsz tapsoló smiléket rakosgatni!
-
5leteseN
senior tag
A GParted remélt megoldása miatt kezdtem el ide "gyömöszölni" a témát, de mivel amit lehet (szinte) azt a HDD javította, ezért lassan le is cseng részemről a dolog.
Köszönöm, mindenkinek!Közben megkaptam egy friss állapot jelentés,
...az "Áthelyezett szektor..." mennyiség(82) nem nőtt.
Nem kell rohannom hétvégén(, remélem), de amikor eljön az ideje(azért nem túl soká) viszek majd magammal egy csere-HDD-t.
-
vadkörte
addikt
válasz
5leteseN #98999 üzenetére
"...pendrive-ról induló..."
Ez a kulcs! Onnan indul, de nem onnan fut. Mivel a flash meghajtón csak a bootloader van, így oda viszonylag keveset ír (=kb. semmit). Eszembe nem jutna pendrive-ra telepíteni élő rendszert.
Komoly editáló munkánál a rendszer többi komponense lehet még vékony keresztmetszet. Ha több 100 24MP-es nyers fájlon futtatok AI-zajszűrést az azért az M2-es Silicon-t is meg tudja fogni, pedig ott a CPU/GPU/NPU/SSD "távolság" mm-ekben mérhető, tehát az adatbusz nem lehet lassító tényező. Ha "csak" konvertálom TIFF-ből JPEG-be, az olyan tempóval megy végbe, hogy szabad szemmel alig tudom követni. -
-
5leteseN
senior tag
Jut eszembe: az egyik HDD a szokásos vízszintesen van beépítve, a másik függőlegesen(oldalazva). Bár emlékeim szerint ez "ma" már nem számít, ennek ellenére én ha csak lehet fekve szoktam berakni a HDD-ket, de itt nem volt két hely a házban. Ez lehet az ok vajon?
Ha majd a helyszínen leszek(hétvége ? ), kíváncsiságból meg is jegyzem majd, hogy melyik pozícióban lévő HDD a problémás.
Érdekes egyébként, hogy pont kevesebb bekapcsolással rendelkezőnél jelentkezett a baj.Ez a HDD egyébként alapból ilyen lassú, vagy az alaplap BIOS-ban maradhatott valami lassú(vagy Automata) beállításon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- iPhone topik
- Patapon 1+2 Replay teszt
- Házimozi belépő szinten
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Formula-1
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- HP OMEN MAX 16T-AH000 - Ultra 9 275HX, 32GB, 1TB SSD, NVIDIA RTX 5090
- Samsung Galaxy A16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest