-
10828 - 10701
10828 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
krokk
senior tag
A nehézkes használat (jogszabály betartása) miatt. Nem beszélve arról, amit krokk kolléga leírt.
Hogy az megértsétek a felhasználási szokásomat, én NEM drónozni/reptetni szeretnék. A drón csak egy eszköz lett volna amivel -max 10-20 m magasból- képeket/videót csináltam volna rólunk ill. a panorámáról, amit egy adott helyről nem láthatok.
Lehet , hogy közületek többen fogjátok majd a fejetek és "ezt a hülyét!!" mondatot kántáljátok, de én tényleg csak erre vettem volna.Amúgy ehhez pont elég egy NEO (2 preferáltan).
A nemzeti parkos kérdést én is megválaszolom neked: ha környezetvédelmileg korlátozott terület akkor a repüléseddel érintett megyénként kifizeted a 24e és beadod a kérelmed 90 nappal korábban (azt hiszem max egy hónap hosszára tudsz engedélyt kérni). Illetve utána megye/park függően még lehet egyeztetni kell egy kontaktal a parknál, hogy merre fogsz repülni.
-
Pulsar
veterán
gyakorlatilag használhatatlan, kell hozzá az insta GPS remote
igen, nagyhon gyorsan meguntam én is, és vettem egyet

majd lehet nyomtatok valami tartót, amivel fel tudom rakni a mavic2-re, vagy repcsire, vagy akármire
-
SeniorTilla
veterán
-
Pulsar
veterán
-
Tutu7030
veterán
Ha jól emlékszem, az insta képes a telefon gps adatait is használni, ha a telefonos insta alkalmazásról indítod a felvételt.
-
Technoman
őstag
A Mavic eleve rögzít GPS telemetriát, mint minden drón.
A kamerához nekem van távirányítóm, ebben van GPS, de nyilván egy helyen kell legyenek.
Gopro Hero 11 és 13-ban van GPS, ezekkel a legkönnyebb rögzíteni és rátenni a videóra.
Nem nézünk hülyének senkit. A szabályokat viszont igen. Elég sok drónt eladok és sokat beszélgetek a vevőkkel. Nagyon sokakat nem érdekelnek a szabályok, mert betarthatatlanok. Repülnek saját örömükre, vagy úgy ahogy te szeretnél, csak fotózni, videózni. Egy minit senki nem fog meghallani, főleg nem az erdőben. Ezt is érdemes meggondolnod.
Srácok, ismételten köszönöm a gyors válaszokat.
-
SeniorTilla
veterán
Na, azért még adtam egy esélyt a drónnak. Szétküldtem a nemzeti parkoknak (igen, mind a tíznek
) egy kérdés, hogy mi a hatályos jogszabály ottani drónozásra. Ennek tükrében fogok dönteni.(de már előre látom a dolog csúf végét)
SeniorTilla: Látom az "Akciókamrás" topikban, hogy van DJI Osmo 360-ad. Ott hogy tudsz te GPS jelet rögzíteni? (bocs, srácok nem akarom szétoffolni a topikot)A Mavic eleve rögzít GPS telemetriát, mint minden drón.
A kamerához nekem van távirányítóm, ebben van GPS, de nyilván egy helyen kell legyenek.
Gopro Hero 11 és 13-ban van GPS, ezekkel a legkönnyebb rögzíteni és rátenni a videóra.
Nem nézünk hülyének senkit. A szabályokat viszont igen. Elég sok drónt eladok és sokat beszélgetek a vevőkkel. Nagyon sokakat nem érdekelnek a szabályok, mert betarthatatlanok. Repülnek saját örömükre, vagy úgy ahogy te szeretnél, csak fotózni, videózni. Egy minit senki nem fog meghallani, főleg nem az erdőben. Ezt is érdemes meggondolnod.
-
Pulsar
veterán
Na, azért még adtam egy esélyt a drónnak. Szétküldtem a nemzeti parkoknak (igen, mind a tíznek
) egy kérdés, hogy mi a hatályos jogszabály ottani drónozásra. Ennek tükrében fogok dönteni.(de már előre látom a dolog csúf végét)
SeniorTilla: Látom az "Akciókamrás" topikban, hogy van DJI Osmo 360-ad. Ott hogy tudsz te GPS jelet rögzíteni? (bocs, srácok nem akarom szétoffolni a topikot)ha jól tudom ugyan úgy kell egy óra szerűség, mint az instához (Nekem utóbbi van)
és hogy ne legyen annyira off, ez ezért érdekes, mert már gondoltam hogy felrögzítem valahogy a mavix2 aljára, és csinálok úgy videót, és jó lenne hozzá gps adat is
-
Technoman
őstag
A nehézkes használat (jogszabály betartása) miatt. Nem beszélve arról, amit krokk kolléga leírt.
Hogy az megértsétek a felhasználási szokásomat, én NEM drónozni/reptetni szeretnék. A drón csak egy eszköz lett volna amivel -max 10-20 m magasból- képeket/videót csináltam volna rólunk ill. a panorámáról, amit egy adott helyről nem láthatok.
Lehet , hogy közületek többen fogjátok majd a fejetek és "ezt a hülyét!!" mondatot kántáljátok, de én tényleg csak erre vettem volna.Na, azért még adtam egy esélyt a drónnak. Szétküldtem a nemzeti parkoknak (igen, mind a tíznek
SeniorTilla: Látom az "Akciókamrás" topikban, hogy van DJI Osmo 360-ad. Ott hogy tudsz te GPS jelet rögzíteni? (bocs, srácok nem akarom szétoffolni a topikot) -
Technoman
őstag
Miért mondtad vissza?
Lehet , hogy közületek többen fogjátok majd a fejetek és "ezt a hülyét!!" mondatot kántáljátok, de én tényleg csak erre vettem volna. -
rebugra
aktív tag
megrendelte! az még visszamondható...
Amúgy madarak: nekem eddig egyszer akart lecsapni rá valami nagyobb madár a mini 3 ra. de már épp jöttem le vele be a kis tisztásra ahonnan felemelkedtem, így utolsó pillanatban gyakorlatilag pár cmre a géptől elsuhant felette. Ha nem olyan gyorsan süllyedek vele akkor még pont elkapta volna asszem
ezen kívül 2 év alatt nem volt velük bajom. De szerinem alapban olyan helyeken voltam mindig ahol kevés madár volt.Jártam én is így, egy réti sas rá markolt, de a hátsó propeller "megdarálta kicsit " és el is engedte azonnal...
persze cserélni kellett őket.
-
SeniorTilla
veterán
-
Technoman
őstag
Már megvette a Lito-t

Nem, csak.megrendeltem. De már vissza is mondtam.
-
krokk
senior tag
Már megvette a Lito-t

megrendelte! az még visszamondható...
Amúgy madarak: nekem eddig egyszer akart lecsapni rá valami nagyobb madár a mini 3 ra. de már épp jöttem le vele be a kis tisztásra ahonnan felemelkedtem, így utolsó pillanatban gyakorlatilag pár cmre a géptől elsuhant felette. Ha nem olyan gyorsan süllyedek vele akkor még pont elkapta volna asszem
ezen kívül 2 év alatt nem volt velük bajom. De szerinem alapban olyan helyeken voltam mindig ahol kevés madár volt. -
SeniorTilla
veterán
-
Neck
veterán
Jaja igazad van, van benne SD. Előfordul mindenkivel, hogy néha félreír/olvas valamit

Madarakkal mennyire gyűlt meg a bajotok?
-
SeniorTilla
veterán
Én csak azt mondtam ami van
Nem azt hogy egyet is értek vele
#10808 Technoman: Én végül azért vágtam bele, mert kicsit félreértelmeztem a tiltott területeket és rájöttem, hogy a közelemben sokkal több helyen tudok repülni mint gondoltam. És akkor még nem is volt annyira rendezett a lakott terület fogalma mint most. Szóval nézd meg, hogy ahol legtöbbször repülnél ott lehetséges-e, és ez alapján dönts. Max egy kis Neo 2 vel kezdj és akkor nem buksz akkorát ha mégsem válik be annyira.
Már megvette a Lito-t

-
krokk
senior tag
Természetvédelmi terület... a Mátra... igen az. Tarvágásokkal, erdőirtásokkal, krosszmotorosokkal, quadosokkal, kiherélt, nyélgázon üvöltő sportmotorosokkal és emlékművel azoknak akiknek nem adta ki. Majd pont a drón fogja zavarni a madarakat...
Ja és ott van a semmire nem kellő lőtér Füreden, ahonnan esik a nyakadba a sörét ha az erdőben túrázol és ők pont lövöldöznek. Marha nagy természetvédelem.
Olyan ez mint a 3x10 kilométeren át tartó 80-as korlátozás a pályán, ahol munka nem folyik, de le van zárva egész nyáron. Megőrülnénk, ha mindenki betartaná a 80-at, ami indokolatlan, hiszen a sima országúton is 90. A drónszabályok is hasonlóak.
Én csak azt mondtam ami van
Nem azt hogy egyet is értek vele
#10808 Technoman: Én végül azért vágtam bele, mert kicsit félreértelmeztem a tiltott területeket és rájöttem, hogy a közelemben sokkal több helyen tudok repülni mint gondoltam. És akkor még nem is volt annyira rendezett a lakott terület fogalma mint most. Szóval nézd meg, hogy ahol legtöbbször repülnél ott lehetséges-e, és ez alapján dönts. Max egy kis Neo 2 vel kezdj és akkor nem buksz akkorát ha mégsem válik be annyira.
-
SeniorTilla
veterán
Hát nézd meg legter.hu-n vagy mydronespace appban, hogy hol vannak a természetvédelmi területek.
Bükk, Mátra ugyanúgy természetvédelmi területek. Így érintett megyénként 24ezer ft és 90napos ügyintézési határidő.
És igen teljesen mindegy, hogy 1 méter vagy 100méter magasan repkedsz, ha a drón a levegőben van az már számít. Majd reméljük az új kormány alatt változik... meglátjuk.
Én amikor először akartam drónt, akkor egy évre félre is tettem az ötletet amikor megláttam, hogy mennyi korlátozás van.Természetvédelmi terület... a Mátra... igen az. Tarvágásokkal, erdőirtásokkal, krosszmotorosokkal, quadosokkal, kiherélt, nyélgázon üvöltő sportmotorosokkal és emlékművel azoknak akiknek nem adta ki. Majd pont a drón fogja zavarni a madarakat...
Ja és ott van a semmire nem kellő lőtér Füreden, ahonnan esik a nyakadba a sörét ha az erdőben túrázol és ők pont lövöldöznek. Marha nagy természetvédelem.
Olyan ez mint a 3x10 kilométeren át tartó 80-as korlátozás a pályán, ahol munka nem folyik, de le van zárva egész nyáron. Megőrülnénk, ha mindenki betartaná a 80-at, ami indokolatlan, hiszen a sima országúton is 90. A drónszabályok is hasonlóak.
-
SeniorTilla
veterán
Jaja igazad van, van benne SD. Előfordul mindenkivel, hogy néha félreír/olvas valamit

-
Technoman
őstag
Hát nézd meg legter.hu-n vagy mydronespace appban, hogy hol vannak a természetvédelmi területek.
Bükk, Mátra ugyanúgy természetvédelmi területek. Így érintett megyénként 24ezer ft és 90napos ügyintézési határidő.
És igen teljesen mindegy, hogy 1 méter vagy 100méter magasan repkedsz, ha a drón a levegőben van az már számít. Majd reméljük az új kormány alatt változik... meglátjuk.
Én amikor először akartam drónt, akkor egy évre félre is tettem az ötletet amikor megláttam, hogy mennyi korlátozás van.Hát, köszi az infót. Valószínűleg én is követni fogoma példádat és kisidőre én is félretolom, ez a projektet.
-
krokk
senior tag
OK, persze értem én és -bármilyen furcsa- még egyet is értek veletek, de hát én elég spontán ember vagyok, így lehet hogy ezt az egész drónozást átgondolom.
Még1x: Én sem szeretem, ha állandóan zümmögne a fejem felett valami (volt benne részem túrázásom során), de ahhoz, hogy én ha felmegyek a hegyekbe (jellemzően a kocsiba döntünk a kirándulás helyszínéról) csináljak pld. 4x3 perces videót alacsony magasságból és ehhez még pluszba a sokadik engedélyt is ki kellene kérnem (+ még fizetős is a dolog) ez már nem biztos, hogy nekem megéri. Ja és akkor még csak az egyik nemzeti parkról beszéltünk. Ott van még a Bükk, a Mátra, stb... ahová járni szoktunk.Hát nézd meg legter.hu-n vagy mydronespace appban, hogy hol vannak a természetvédelmi területek.
Én amikor először akartam drónt, akkor egy évre félre is tettem az ötletet amikor megláttam, hogy mennyi korlátozás van. -
Technoman
őstag
Hasonló, mint a rendes autós jogosítvány. Ha régi kicsi kocsival megyek lassan a környéken, akkor is kell. Nyilván jó lenne gyors online ügyintézés, de nem biztos hogy baj hogy nem repkedhet mindenki épp ott ahol eszébe jut. (Nem ellened szól, én is drónozom és nagyon jó lenne mindenhol gyorsan és könnyen repülni)
OK, persze értem én és -bármilyen furcsa- még egyet is értek veletek, de hát én elég spontán ember vagyok, így lehet hogy ezt az egész drónozást átgondolom.
Még1x: Én sem szeretem, ha állandóan zümmögne a fejem felett valami (volt benne részem túrázásom során), de ahhoz, hogy én ha felmegyek a hegyekbe (jellemzően a kocsiba döntünk a kirándulás helyszínéról) csináljak pld. 4x3 perces videót alacsony magasságból és ehhez még pluszba a sokadik engedélyt is ki kellene kérnem (+ még fizetős is a dolog) ez már nem biztos, hogy nekem megéri. Ja és akkor még csak az egyik nemzeti parkról beszéltünk. Ott van még a Bükk, a Mátra, stb... ahová járni szoktunk. -
TheMarci
addikt
Hasonló, mint a rendes autós jogosítvány. Ha régi kicsi kocsival megyek lassan a környéken, akkor is kell. Nyilván jó lenne gyors online ügyintézés, de nem biztos hogy baj hogy nem repkedhet mindenki épp ott ahol eszébe jut. (Nem ellened szól, én is drónozom és nagyon jó lenne mindenhol gyorsan és könnyen repülni)
-
Technoman
őstag
Attól függ milyen engedélyre gondolsz.
Eseti lakott területhez 30 nap és ingyenes. Viszont ha a Börzsönybe szeretnél igényelni az 90 nap és az fizetős is 24e. Viszont kikérheted egy egész hónapra. Én pl ilyenben vagyok épp benne. Ha megvan az engedély akkor még a nemzeti parkkal is kell egyeztetni a madarak miatt.
Regisztrációk meg 1-6hét ha jól emlékszem itt a tapasztalatokra. nekem 2-2 hét volt amikor intéztem őket.Most pl az egyik helyre mondták, hogy hát megpróbálhatom, de nem ajánlják mivel ragadozó madarak költenek épp arrafelé és ha megzavarom őket, akkor le fogják vadászni a kicsi drónomat
Propellervédőt feltéve automatán átkerülsz C1be C0ból gyanítom. Általában pár grammal kisebbek a gépek mint a 250g. És ezzel meg átesel rajta, így más szabályok arra már. Illetve ennek inkább zárt tértben van jelentősége. Hogy falba vagy valami tárgyba ne ütközz. Én csavartam fel bokorra 1x gépet mert alacsonyan reptettem. Szerencsére semmi baja nem lett. De ezen kívül nem volt semmi közeli fa vagy ilyesmi amihez kellett volna a lassan 2 évem alatt. Pedig heti szinten repülök 1-2órákat
Inkább a dji care-t vegyed rá 2 évre és ha bármi komoly baja lesz akkor az jó ha van.Húúú, ez most komoly? Még a Nemzeti Parkkal is kell egyeztetnem és + pénzbe kerül.
Még akkor is, ha csak nagyon hobbi szinten (alacsony, pár tíz méter, látótávolság és csak családi fotó/videó miatt) reptetem ??

-
krokk
senior tag
Nagyon köszi, a gyors választ
A Börzsönyben nem tudok jelenleg is működő katonai támaszpontot, a börítől (Márianosztra ugyebár) meg elég messze, a Magas-Börzsönybe szoktam mászkálni (pld Csóványos és a kaszálók környékén)
Az engedélyekre általában mennyit kell várnom? Ha jól értettem a tutorialt, addig nem tudok azt engedélyt kiváltani , amig nincs meg a drónom (serial number megadása kötelező)
Még egy kérdés -lévén NAGYON kezdő lennék- van értelme propellervédőt vennem? Nem szeretném az első hetekben lezúzni a kis édest.
thxAttól függ milyen engedélyre gondolsz.
Eseti lakott területhez 30 nap és ingyenes. Viszont ha a Börzsönybe szeretnél igényelni az 90 nap és az fizetős is 24e. Viszont kikérheted egy egész hónapra. Én pl ilyenben vagyok épp benne. Ha megvan az engedély akkor még a nemzeti parkkal is kell egyeztetni a madarak miatt.
Regisztrációk meg 1-6hét ha jól emlékszem itt a tapasztalatokra. nekem 2-2 hét volt amikor intéztem őket.Most pl az egyik helyre mondták, hogy hát megpróbálhatom, de nem ajánlják mivel ragadozó madarak költenek épp arrafelé és ha megzavarom őket, akkor le fogják vadászni a kicsi drónomat
Propellervédőt feltéve automatán átkerülsz C1be C0ból gyanítom. Általában pár grammal kisebbek a gépek mint a 250g. És ezzel meg átesel rajta, így más szabályok arra már. Illetve ennek inkább zárt tértben van jelentősége. Hogy falba vagy valami tárgyba ne ütközz. Én csavartam fel bokorra 1x gépet mert alacsonyan reptettem. Szerencsére semmi baja nem lett. De ezen kívül nem volt semmi közeli fa vagy ilyesmi amihez kellett volna a lassan 2 évem alatt. Pedig heti szinten repülök 1-2órákat
Inkább a dji care-t vegyed rá 2 évre és ha bármi komoly baja lesz akkor az jó ha van. -
Neck
veterán
Az amúgy megvan neked, hogy a Lito X1-ben van kártyafoglalat? Nem hagyták ki belőle a 2 dollár spórolásért...
Sőt, még azt se mondhatom, hogy összekeverted az olcsóbb Lito 1-el, mert abban is van...
Az 50 megás belső tárhely egy plusz. És mivel plusz, pont nem spórolás, hanem extra, belefért ennyiért is. Ha bekrepál az SD kártya, vagy egyszerűen otthonhagytad, akkor is ott van a drónban, nem ment fuccsba a délutánod.
Ráadásul, én fotózni fogok főleg a drónnal, az 50 giga egy rakás fotónak elég...Az egész gondolatmenetedet nem értem különben. Kijelenthető, hogy a Lito lett kb a "mini" kategória, a belépőszint. A Miniből meg az 5 pro óta sub250g félprofi gépet csináltak.
Nézzük már meg, hogy a Lito mint belépőszint mennyit ad - akár a korábbi minikhez képest is! A korábbi belépődrónok kb játékkategória (Mavic mini, mini 2 / SE stb) ehhez képest, és anno ezek is kb ennyibe kerültek.Mi a gond? Tényleg nem értem!
Bocs, helyesbítek. 42 giga a Lito X1 tárhelye (Lito 1-ben nincs).
Nem 50 mega és 50 giga.
Ettől függetlenül az SD kártya foglalat megléte stimmel.Ilyen az, amikor az ember még gyorsan elküldi a hozzászólást , pedig üvölt a gyerek
-
Neck
veterán
Ez így van. A baj a kártyafoglalat hiánya, nem a belső memória. Fent már kifejtettem

Az amúgy megvan neked, hogy a Lito X1-ben van kártyafoglalat? Nem hagyták ki belőle a 2 dollár spórolásért...
Sőt, még azt se mondhatom, hogy összekeverted az olcsóbb Lito 1-el, mert abban is van...
Az 50 megás belső tárhely egy plusz. És mivel plusz, pont nem spórolás, hanem extra, belefért ennyiért is. Ha bekrepál az SD kártya, vagy egyszerűen otthonhagytad, akkor is ott van a drónban, nem ment fuccsba a délutánod.
Ráadásul, én fotózni fogok főleg a drónnal, az 50 giga egy rakás fotónak elég...Az egész gondolatmenetedet nem értem különben. Kijelenthető, hogy a Lito lett kb a "mini" kategória, a belépőszint. A Miniből meg az 5 pro óta sub250g félprofi gépet csináltak.
Nézzük már meg, hogy a Lito mint belépőszint mennyit ad - akár a korábbi minikhez képest is! A korábbi belépődrónok kb játékkategória (Mavic mini, mini 2 / SE stb) ehhez képest, és anno ezek is kb ennyibe kerültek.Mi a gond? Tényleg nem értem!
-
PhoenixK
őstag
Pont ez a baj a szabályozással. Gyakorlatilag betarthatatlan, értelmetlen és ebben a formájában csak arra ösztönöz, hogy xarj bele és menj repülni amikor jól esik.
Be is fogják adni a petíciót és kérelmet az új miniszternek, hogy gondolják át és enyhítsenek rajta. Én is aláírtam, ti is írjátok alá, a FB-on van fent.
Egy idő után meg fogod látni te is: ha van egy szép naplemente, szép felhőzet, szépen virító repce, bíborhere, stb. akkor ott a helyszínen szabályosan nem tudsz felszállni, mert a rohadék MDS megint nem működik, vagy mert az erdő közepén nincs térerő, vagy ha légtérben vagy, nem sietnek a megadásával. 30 nap. 2026-ban. Viccnek is rossz.
Az egésznek a korlátozás a lényege: ne repkedj csak ott és akkor amikor a Kedves Vezetők megengedik
és úgy, hogy a Hivatal tudjon róla.Nagyon sokan lexarják ezt, kimennek és repülnek saját örömükre.
A kis 249 grammos "halálosztód" senkiben semmi kárt nem tud tenni még ha direkt akarnád is, de nyilván nem akarod. Mi értelme van az egész korlátozásnak?
Ezzel sajnos egyetértek. A szabályozás alapból jó ötlet lenne, de a mindenkori check-in és az igénylés bonyolítja, pláne ha valaki csak egyszeri repülésre szánja rá magát.
Németországban élek, ott szerencsére ha szabad légtér van, akkor gond nélkül lehet VLOS repülni. Viszont ha eseti vagy korlátozott légtérben akarsz drónozni, akkor biza itt is megy az igénylés, jobb esetben online nyomtatvánnyal...Idén lesz pár családlátogatás, szóval leshetem megint, mit kell aktualizálni, és mi a fenéért kell a GoodID, amit talán megint müködni fog...
-
SeniorTilla
veterán
Nagyon köszi, a gyors választ
A Börzsönyben nem tudok jelenleg is működő katonai támaszpontot, a börítől (Márianosztra ugyebár) meg elég messze, a Magas-Börzsönybe szoktam mászkálni (pld Csóványos és a kaszálók környékén)
Az engedélyekre általában mennyit kell várnom? Ha jól értettem a tutorialt, addig nem tudok azt engedélyt kiváltani , amig nincs meg a drónom (serial number megadása kötelező)
Még egy kérdés -lévén NAGYON kezdő lennék- van értelme propellervédőt vennem? Nem szeretném az első hetekben lezúzni a kis édest.
thxPont ez a baj a szabályozással. Gyakorlatilag betarthatatlan, értelmetlen és ebben a formájában csak arra ösztönöz, hogy xarj bele és menj repülni amikor jól esik.
Be is fogják adni a petíciót és kérelmet az új miniszternek, hogy gondolják át és enyhítsenek rajta. Én is aláírtam, ti is írjátok alá, a FB-on van fent.
Egy idő után meg fogod látni te is: ha van egy szép naplemente, szép felhőzet, szépen virító repce, bíborhere, stb. akkor ott a helyszínen szabályosan nem tudsz felszállni, mert a rohadék MDS megint nem működik, vagy mert az erdő közepén nincs térerő, vagy ha légtérben vagy, nem sietnek a megadásával. 30 nap. 2026-ban. Viccnek is rossz.
Az egésznek a korlátozás a lényege: ne repkedj csak ott és akkor amikor a Kedves Vezetők megengedik
és úgy, hogy a Hivatal tudjon róla.Nagyon sokan lexarják ezt, kimennek és repülnek saját örömükre.
A kis 249 grammos "halálosztód" senkiben semmi kárt nem tud tenni még ha direkt akarnád is, de nyilván nem akarod. Mi értelme van az egész korlátozásnak?
-
Technoman
őstag
Első: Ha a legalitást nézzük akkor kell hozzá a regisztráció, szóval meg kell várnod amíg megkapod a drón és a saját regisztrációdról is a határozatot.
Már csak azért is mert a drónon is szerepelnie kell fizikailag ráírva az azonosítója, illetve az applikációba (mydronespace) is be kell írnod a drón azonosítóját amit kapsz és úgy tudod csak bejelenteni a repülést. A Börzsi az meg ha a legalitást nézzük és elmennél most így vele repülni papírok nélkül akkor elég sok szabályt megszegnél
Mivel ott még pluszban környezetvédelmi engedély is kell a repüléshez, illetve börtön meg katonai objektumok miatt is vannak még ott problémás részek ha jól emlékszem
Második: Jó van van ettől függetlenül telón is. Irányítani így nem tudod vele, de pl a képek videók áttöltéséhez néha jól jön, ha nem akarod kivenni a memóriakártyát belőle.
Harmadik: ez drón/firmware függő nem csak konti. Szóval 99% hogy tud ilyet. Annyit találtam hírtelen róla, hogy az alap panoráma funckiókat tudja, szóval szerintem ezt is. A free panoráma nincs benne amikor ki tudsz jelölni egy területet a kontival amit aztán több fotóból fog összeállítani. De ez nem akkora érvágás, hogy nincs benne.
Negyedik: a legális repüléshez kell, igen. Az más kérdés, hogy ha nincs neted mert tényleg annyira a rengetegben vagy, akkor hogy kivitelezed
Tipp: ha tudod hogy lesz akkor előre bejelölöd az appban hogy mikor és mennyit fogsz repülni és hol.Nagyon köszi, a gyors választ
thx -
SeniorTilla
veterán
Azért nem hátrány a beépített memória (az sd foglalat mellett is). Engem két hét alatt kétszer "mentett" meg.

Kezdte az avata 2, majd tegnap folytatta a mini 5 pro (erre nem is emlékeztem, hogy 'neki' is van saját tárhelye). Otthon szembesültem vele, mikor ki akartam venni az sd kártyát, de csak az üres slotot találtam.
Ez így van. A baj a kártyafoglalat hiánya, nem a belső memória. Fent már kifejtettem

-
Tutu7030
veterán
5-10e forint egy 64GB-os felső kategóriás SD kártya. Nem hiszem, hogy ez szempont kell legyen. 50-60 GB nekem egy repülési szett az FPV-vel, 7 akksival, azaz ennyi lesz a felvétel tömege amit egy alkalommal készít. Ha betelik, aztán mi lesz? Törlöm?

Sokkal-sokkal jobb ha van benne SD foglalat. És drágább is 2 dollárral, vagy valamennyi jüannal. Ezért hagyták ki belőle. Óccsó legyen, a cél a minél nagyobb haszon ugye.
Ahogy a binokuláris akadályérzékelést is kihagyták, mert 2 kamera sokkal olcsóbb mint 4. Sorolhatnám még. Budget Price drón a Lito, ez kell ma, olcsó legyen és első hallásra legyen faxa. De ha mélyebben belemész, látni fogod, hogy a 4 pro, 5 pro sokkal jobb gépek. A nagyokról nem is beszélve. Air 3? 3s? Mavic sorozat?
Azért nem hátrány a beépített memória (az sd foglalat mellett is). Engem két hét alatt kétszer "mentett" meg.

Kezdte az avata 2, majd tegnap folytatta a mini 5 pro (erre nem is emlékeztem, hogy 'neki' is van saját tárhelye). Otthon szembesültem vele, mikor ki akartam venni az sd kártyát, de csak az üres slotot találtam.
-
krokk
senior tag
Na, megrendeltem a DJI Lito X1-et, de lenne pár kérdésem.
Mivel teljesen kezdő vagyok és szeretném ezt az egészet legálisan csinálni.
Az már világos, hogy le kell "papíroznom" a drónt
Itt jön az első kérdésem: Ha mind a drónt és magamat reggeltem a megfelelő helyen + befizettem azt a komoly 4 K-t, majd feltöltöttem a megfelelő helyre + az utalások bizonylatát, addig nem használhatom a drónt, amig nem kapom meg az engedélyeket? A drónt még egy olyan helyen sem röptethetem, mint pld a Börzsöny legeldugottabb részén távol a lakott területektől, ahol max a mókuskával találkozom?
Második: Fly More Combo lesz belőle, mert jobban megéri és jobb egy dedikált táv, mint a teló (+ ha jól látom az RC2-es táv csak önmagában cca 170K, nem beszálve az aksikkról, a táskáról, a pót propellekről) Jól értem, hogy ebben az esetben nem kell letöltenem a DJI Fly-t a telőra, mert az már gyárilag rajta lesz a kijelzős távon?
Harmadik: Akinek van ilyen RC2-es távja, az megtudja erősíteni, hogy az appal lehet csinálni 360°-as gömbpanorámát? (valahol olvastam, hogy az appon belül "Sphere" módban lehet ezt csinálni, a drón 48 képet csinál és azt a drón is rakja össze) Ez fontos lenne számomra.
Negyedik: A tutorial videókban az látom, hogy a My Drone Space app-ot kötelező használni, még akkor is ha mindentől távol vagyok, kint a rengetegben. Ez igaz?
Kösz a válaszokat.Első: Ha a legalitást nézzük akkor kell hozzá a regisztráció, szóval meg kell várnod amíg megkapod a drón és a saját regisztrációdról is a határozatot.
Már csak azért is mert a drónon is szerepelnie kell fizikailag ráírva az azonosítója, illetve az applikációba (mydronespace) is be kell írnod a drón azonosítóját amit kapsz és úgy tudod csak bejelenteni a repülést. A Börzsi az meg ha a legalitást nézzük és elmennél most így vele repülni papírok nélkül akkor elég sok szabályt megszegnél
Mivel ott még pluszban környezetvédelmi engedély is kell a repüléshez, illetve börtön meg katonai objektumok miatt is vannak még ott problémás részek ha jól emlékszem
Második: Jó van van ettől függetlenül telón is. Irányítani így nem tudod vele, de pl a képek videók áttöltéséhez néha jól jön, ha nem akarod kivenni a memóriakártyát belőle.
Harmadik: ez drón/firmware függő nem csak konti. Szóval 99% hogy tud ilyet. Annyit találtam hírtelen róla, hogy az alap panoráma funckiókat tudja, szóval szerintem ezt is. A free panoráma nincs benne amikor ki tudsz jelölni egy területet a kontival amit aztán több fotóból fog összeállítani. De ez nem akkora érvágás, hogy nincs benne.
Negyedik: a legális repüléshez kell, igen. Az más kérdés, hogy ha nincs neted mert tényleg annyira a rengetegben vagy, akkor hogy kivitelezed
Tipp: ha tudod hogy lesz akkor előre bejelölöd az appban hogy mikor és mennyit fogsz repülni és hol. -
Technoman
őstag
Na, megrendeltem a DJI Lito X1-et, de lenne pár kérdésem.
Mivel teljesen kezdő vagyok és szeretném ezt az egészet legálisan csinálni.
Az már világos, hogy le kell "papíroznom" a drónt
Itt jön az első kérdésem: Ha mind a drónt és magamat reggeltem a megfelelő helyen + befizettem azt a komoly 4 K-t, majd feltöltöttem a megfelelő helyre + az utalások bizonylatát, addig nem használhatom a drónt, amig nem kapom meg az engedélyeket? A drónt még egy olyan helyen sem röptethetem, mint pld a Börzsöny legeldugottabb részén távol a lakott területektől, ahol max a mókuskával találkozom?
Második: Fly More Combo lesz belőle, mert jobban megéri és jobb egy dedikált táv, mint a teló (+ ha jól látom az RC2-es táv csak önmagában cca 170K, nem beszálve az aksikkról, a táskáról, a pót propellekről) Jól értem, hogy ebben az esetben nem kell letöltenem a DJI Fly-t a telőra, mert az már gyárilag rajta lesz a kijelzős távon?
Harmadik: Akinek van ilyen RC2-es távja, az megtudja erősíteni, hogy az appal lehet csinálni 360°-as gömbpanorámát? (valahol olvastam, hogy az appon belül "Sphere" módban lehet ezt csinálni, a drón 48 képet csinál és azt a drón is rakja össze) Ez fontos lenne számomra.
Negyedik: A tutorial videókban az látom, hogy a My Drone Space app-ot kötelező használni, még akkor is ha mindentől távol vagyok, kint a rengetegben. Ez igaz?
Kösz a válaszokat. -
SeniorTilla
veterán
A Lidar pont a Lito-ban van, a Mini 4 Pro-ban nincs.
Szóval a Lito X1 mellett a Lidar meg a belső memória szól, ellene a nem forgatható kamera és a gyengébb vétel.
Én nem tervezek olyan messzire repülni vele, hogy ne lássam, ezért abban reménykedem, hogy a gyengébb vétel talán nem akkora baj. A kamera meg jó nekem forgatás nélkül is.
Viszont a Lidar meg az 50 gigás belső tárhely faja.
5-10e forint egy 64GB-os felső kategóriás SD kártya. Nem hiszem, hogy ez szempont kell legyen. 50-60 GB nekem egy repülési szett az FPV-vel, 7 akksival, azaz ennyi lesz a felvétel tömege amit egy alkalommal készít. Ha betelik, aztán mi lesz? Törlöm?

Sokkal-sokkal jobb ha van benne SD foglalat. És drágább is 2 dollárral, vagy valamennyi jüannal. Ezért hagyták ki belőle. Óccsó legyen, a cél a minél nagyobb haszon ugye.
Ahogy a binokuláris akadályérzékelést is kihagyták, mert 2 kamera sokkal olcsóbb mint 4. Sorolhatnám még. Budget Price drón a Lito, ez kell ma, olcsó legyen és első hallásra legyen faxa. De ha mélyebben belemész, látni fogod, hogy a 4 pro, 5 pro sokkal jobb gépek. A nagyokról nem is beszélve. Air 3? 3s? Mavic sorozat?
-
Neck
veterán
A Lidar pont a Lito-ban van, a Mini 4 Pro-ban nincs.
Szóval a Lito X1 mellett a Lidar meg a belső memória szól, ellene a nem forgatható kamera és a gyengébb vétel.
Én nem tervezek olyan messzire repülni vele, hogy ne lássam, ezért abban reménykedem, hogy a gyengébb vétel talán nem akkora baj. A kamera meg jó nekem forgatás nélkül is.
Viszont a Lidar meg az 50 gigás belső tárhely faja.
-
krokk
senior tag
A konti miatt gyengébb vétel az én szememben
de eléggé felhasználás függő, ha nem használod a lidart és nem fontos a kamera 90fokban forgatása pl akkor annyira talán nem. Nekem ezek fontosak így számomra jelentősen gyengébbnek számít. -
Neck
veterán
Sziasztok!
Egy Lito X1-en gondolkozom, abból is az RC2-es "lite"-os csomagján (270k)
Jól értelmezem, hogy ez egy C0-ás kategóriájú készülék, amire bár pilóta vizsgát nem kell tennem, de -mint minden drónra- kötelező regisztrációt és biztosítást kell kötnöm?
Ha pedig a full extrás csomagot veszem meg, a combosabb aksikkal, az exta súly miatt az már C1-es kat. és arra már kell vizsgáznom?
(nem volt még drón a kezembe, de szeretnék kipróbálni egyet, így vannak -és lesznek is- lúzer kérdéseim
)
thxÉn is pár napja rendeltem, Calumetnél (német fotós cég) 509 euróért a Fly More-t RC3 távirányítóval.
Szerintem ennyiért verhetetlen áron van.
Tudom, az RC2-vel az igazi, de ez volt akciós
Szerintetek a gyakorlatban mekkora hátrány a valamivel gyengébb vétel a Mini 4 Pro-hoz képest?
-
SeniorTilla
veterán
Nálunk én hordom a nadrágot
. Most kell felgumiznom két F11-et, egyiken 19" másikon 18"-as görgők vannak, M-es kétszélesek. 5 felett lesz sztem -
Creative997
őstag
Köszi.
Jah, csak asszony már kezd nyígni
kinek a felni, kinek a drón 
-
Creative997
őstag
-
Pulsar
veterán
egy olyan igazi 360-as nekem is kéne

-
SeniorTilla
veterán
Szép flotta, grat!
Próbálj ki egy 5"-est is, egészen más világ mint a kicsik:

-
Creative997
őstag
-
r3dsnake
nagyúr
kíváncsi lennék, hány felhasználó veszi az előre beállított waypoint repülések miatt

bocs, tényleg nem tudom, sztem 0,01% az akit ez érint
Persze, elég niche terület, nekem legelő-monitoring miatt lenne izgalmas téma, szeretnék kicsit jobban belelátni ebbe a témába.
-
SeniorTilla
veterán
-
Technoman
őstag
Mini 4k felejtős, már őskövület, és még alacsonyabb kategória mint a Lito. Belépő szintnek a lito oké, ha csak alap felhasználásra kell.
A régebbi gépekben van amikor PONT a támogatás hiánya a jó. Illetve az, hogy az EU nem figyel már rájuk. Ezért vannak Mini 4prok 500 méteres magassággal, Mini 3 prok bármilyen magassággal, stb-stb. A nagyobb gépekről nem is beszélve. A drónozás eleje ezek a kicsik, aztán ha megtetszik, vágyhatsz majd egy nagyobbra, ami többet tud, stabilabb, gyorsabb és izgalmasabb. Vagy marad a sima nyaralásos élményfaktor, arra hibátlan bármelyik mini, a lito is.
...." Vagy marad a sima nyaralásos élményfaktor, arra hibátlan bármelyik mini, a lito is."
Pontosan erre venném.
thx -
r3dsnake
nagyúr
A lito x1 amúgy tamogatja rendesen az RC2-re töltött waypoint berepülést? A flipet emiatt (is) adtam el, mert nem tudta.
-
Timer
veterán
ott sztem üzleti érdek is van a myactioncam-en keresztül, de ez csak fikció, nem mondtam semmit
Magyarázná mindenesetre a tapasztaltakat.
-
SeniorTilla
veterán
ott sztem üzleti érdek is van a myactioncam-en keresztül, de ez csak fikció, nem mondtam semmit
-
SeniorTilla
veterán
Köszi srácok a választ
Szóval, -ahogy már a másik drónos topicban leírtam-vennék, teljesen kezdőként egy röptetőt.
Mivel nem szeretem a rövidtávú dolgokat, hosszabb időre venném.
Megvizsgáltam -amennyire kezdőként tudtam- és a Lito X1 árban a legszimpatikusabb, mert:
Lito X1 vs Mini 4K
- új (lesz rá még pár évig támogatás)
- jobb a kamerarendszere (1/113" !8MP vs 1/2,3" 12MP)
- fejlettebb az átviteltechnológia is ((O2 vs 04)
- nem beszélve az akadályelkerülésrőlMini 4k felejtős, már őskövület, és még alacsonyabb kategória mint a Lito. Belépő szintnek a lito oké, ha csak alap felhasználásra kell.
A régebbi gépekben van amikor PONT a támogatás hiánya a jó. Illetve az, hogy az EU nem figyel már rájuk. Ezért vannak Mini 4prok 500 méteres magassággal, Mini 3 prok bármilyen magassággal, stb-stb. A nagyobb gépekről nem is beszélve. A drónozás eleje ezek a kicsik, aztán ha megtetszik, vágyhatsz majd egy nagyobbra, ami többet tud, stabilabb, gyorsabb és izgalmasabb. Vagy marad a sima nyaralásos élményfaktor, arra hibátlan bármelyik mini, a lito is.
-
Timer
veterán
Én innen már évek óta elintéztem. Virágokat az öltözőmbe kérem

Bandi még a youtube-os videóiból is kivágta a légteres részt, amikor összebalhéztak (csak gondolom, nem tudom biztosan). Valszeg nem véletlenül.
Folyamatos az ellenállás és felháborodás miatta, én sem értem miért van bent (valszeg a jó öreg neres srácok s*ggnyalója volt és kellett a pénz) de már elengedtem a témát. A FB-n van tiltás, és milyen jó is az. Nem látod, ő sem lát, nincs stressz. Egy dolog biztos: nem lennék a helyében (alapból sem), de most főleg. Ennyi ellenséggel nem lesz könnyű.
Már én is tiltottam 2 éve, amikor már másodjára rúgta össze a port a DH facebook csoportban mindenkivel is, és követelték, hogy b_sszák már ki, mégse történt semmi. Ezek szerint Bandival is megromlott a viszonya azóta?
-
SeniorTilla
veterán
Én innen már évek óta elintéztem. Virágokat az öltözőmbe kérem

Bandi még a youtube-os videóiból is kivágta a légteres részt, amikor összebalhéztak (csak gondolom, nem tudom biztosan). Valszeg nem véletlenül.
Folyamatos az ellenállás és felháborodás miatta, én sem értem miért van bent (valszeg a jó öreg neres srácok s*ggnyalója volt és kellett a pénz) de már elengedtem a témát. A FB-n van tiltás, és milyen jó is az. Nem látod, ő sem lát, nincs stressz. Egy dolog biztos: nem lennék a helyében (alapból sem), de most főleg. Ennyi ellenséggel nem lesz könnyű.
-
Technoman
őstag
Köszi srácok a választ
Szóval, -ahogy már a másik drónos topicban leírtam-vennék, teljesen kezdőként egy röptetőt.
Mivel nem szeretem a rövidtávú dolgokat, hosszabb időre venném.
Megvizsgáltam -amennyire kezdőként tudtam- és a Lito X1 árban a legszimpatikusabb, mert:
Lito X1 vs Mini 4K
- új (lesz rá még pár évig támogatás)
- jobb a kamerarendszere (1/113" !8MP vs 1/2,3" 12MP)
- fejlettebb az átviteltechnológia is ((O2 vs 04)
- nem beszélve az akadályelkerülésről -
Timer
veterán
Várj néhány hónapot. Az ilyen seggfejek ki fognak hullani, ha úgy mennek tovább a dolgok mint eddig. Van ellensége gazdagon...
Azt nem tudom, a légtér miért nyomja ennyire. De mondjuk Drónos Bandi se b_szta ki a vonatkozó csoportból, pedig ott is csak és kizárólag a hangulatot keltette.
-
SeniorTilla
veterán
-
Timer
veterán
-
SeniorTilla
veterán
-
Grillo
őstag
-
Timer
veterán
Ha a természetben használod, senkit nem érdekel, nincs belőle bajod. Nem tart ott a technika, hogy minden repülést lásson a "hatóság"
Most egy ideig várhatóan lesz is más dolguk!
A2 frissítő vizsgát nézett már valaki? Légtérnél van, de nincs kedvem régi jóbarátunk arcát nézni. -
SeniorTilla
veterán
-
r3dsnake
nagyúr
Sziasztok!
Jól értelmezem, hogy ez egy C0-ás kategóriájú készülék, amire bár pilóta vizsgát nem kell tennem, de -mint minden drónra- kötelező regisztrációt és biztosítást kell kötnöm?
Ha pedig a full extrás csomagot veszem meg, a combosabb aksikkal, az exta súly miatt az már C1-es kat. és arra már kell vizsgáznom?
(nem volt még drón a kezembe, de szeretnék kipróbálni egyet, így vannak -és lesznek is- lúzer kérdéseim
)
thxÉn is erre váltok Flipről. Szerintem a c1 túl risky, főleg hogy az remote id-t is sugároz.
-
SeniorTilla
veterán
Szia, itthon csak a pilótát/üzembentartót illetve a gépet kell regelni. C0-shoz nem kötelező biztosítás.
A vizsga meg erősen ajánlott (főleg az osztrák oldalon összekattintgatós), szóval szerintem csináld meg attól függetlenül, hogy kell vagy nem kell és C0 vagy C1 lenne a drón.Lehet egy kis NEOval jobban járnál amúgy kezdés képp
vagy egy Mini 3 / 3 pro géppel.Egyetértek
-
PhoenixK
őstag
Szia, itthon csak a pilótát/üzembentartót illetve a gépet kell regelni. C0-shoz nem kötelező biztosítás.
A vizsga meg erősen ajánlott (főleg az osztrák oldalon összekattintgatós), szóval szerintem csináld meg attól függetlenül, hogy kell vagy nem kell és C0 vagy C1 lenne a drón.Lehet egy kis NEOval jobban járnál amúgy kezdés képp
vagy egy Mini 3 / 3 pro géppel.Ha mindenképp kezdés, akkor Mini 4k, már csak az ára meg a sérülésállósága miatt is. Viszont ha a Lito belefér, és komolyan is gondolja a kolléga, azért az sokkal több segítséget és lehetöséget ad!
-
krokk
senior tag
Sziasztok!
)
thxSzia, itthon csak a pilótát/üzembentartót illetve a gépet kell regelni. C0-shoz nem kötelező biztosítás.
vagy egy Mini 3 / 3 pro géppel. -
Technoman
őstag
Sziasztok!
)
thx -
x1port
addikt
-
Viktor S
csendes tag
-
x1port
addikt
-
Viktor S
csendes tag
-
x1port
addikt
Sziasztok. Új vagyok még ebben a világban. Neo t vettem kezdésnek.
Egyelőre csak mobillal nyomom.
Dji fly appnak így is kellene írnia a Home point updatedet ?
Köszi ! -
SeniorTilla
veterán
-
Pulsar
veterán
Nekem van egy szivacsos, de nem vált be, a gyári jobb
ó, ez érdekes, köszi. Ami neked van az sziacs szivacs, vagy olyasmi anyag, mint a lencse védő, valami szövetes cucc?
-
SeniorTilla
veterán
-
Pulsar
veterán
Sziasztok
Aki lecserélte a goggle 3 szemvédő árnyékoló gumi takarót szivacsosra, mit ajánlana? Aliról bármelyik jó lehet? Vagy van kimondottan preferált ebből, és az alisat felejtsem el?
Köszi -
SeniorTilla
veterán
DJI store-ban ha Magyarországot választod, akkor 249 Euro az ár. Ha más országra mész, ott meg nem szállít hozzánk...
Illetve pl. árulnak Alin is eredeti Neo-t (ez nem tudom mennyire hivatalos), de nem annyira jók a garival kapcsolatos értékelések, mert előre beregisztrált termékeket adnak - ha jól értelmeztem a visszajeléseket.@SeniorTilla Milyen váltás van most?
A DJI-tól pedig pont azt nem tudom rendelni, amire nekem szükségem van. Vagyis a Fly more combo-t de távirányító nélkül. Az a Hungarian location shopban nincs :SHát Rendszer!
-
Imike_80
aktív tag
DJI store-ban ha Magyarországot választod, akkor 249 Euro az ár. Ha más országra mész, ott meg nem szállít hozzánk...
Illetve pl. árulnak Alin is eredeti Neo-t (ez nem tudom mennyire hivatalos), de nem annyira jók a garival kapcsolatos értékelések, mert előre beregisztrált termékeket adnak - ha jól értelmeztem a visszajeléseket.@SeniorTilla Milyen váltás van most?
A DJI-tól pedig pont azt nem tudom rendelni, amire nekem szükségem van. Vagyis a Fly more combo-t de távirányító nélkül. Az a Hungarian location shopban nincs :S -
SeniorTilla
veterán
-
Pulsar
veterán
-
Imike_80
aktív tag
Sziasztok,
Neo 2 vásárlás előtt vagyok. Figyelem a dji honlapot, de nekünk magyaroknak 249 euró áron jönne. Magyar oldalakon szintén 100k körül mocorog. Más régióban a dji store sokkal kedvezőbb áron lenne. Esetleg van korrekt beszerzési forrás máshonnan?
Amazon német oldalon is néztem, csak nem vagyok biztos miként működik a garancia probléma esetén.
Neo 2 érdekelne vagy a fls more combo távirányító nélkül, 3 akkuval. Köszönöm ha segitetek!Meghalt a buli

-
Imike_80
aktív tag
Sziasztok,
Neo 2 vásárlás előtt vagyok. Figyelem a dji honlapot, de nekünk magyaroknak 249 euró áron jönne. Magyar oldalakon szintén 100k körül mocorog. Más régióban a dji store sokkal kedvezőbb áron lenne. Esetleg van korrekt beszerzési forrás máshonnan?
Amazon német oldalon is néztem, csak nem vagyok biztos miként működik a garancia probléma esetén.
Neo 2 érdekelne vagy a fls more combo távirányító nélkül, 3 akkuval. Köszönöm ha segitetek! -
korcsillio
addikt
Rögzíts flat színprofilban, és később fényeld meg pl.
A neten sok infót találsz róla.
Köszi
-
total90
támogató
Ahogy gondolod. Csak figyelj az építettel, hogy nem maradjon ott valahol. Ott nincs RTH, akadálykerüléssel biztos nincs. Ezért nem építek, veszek építettet, mert úgyis leesne és ott maradna valahol.
Nincsenek rácuppanva a 360-ra, csak elhiszed a marketing bullshitet. Nem minden úgy van, ahogy a youtuberek mondják.

A Mini egy lapon sem említhető egy valódi FPV-vel. Max. mellé jó cine drónnak, de a kettő teljesen más. Próbálj ki egy 5"-es FPV-t, be fogsz sírni, milyen élmény.
Eszembe sem volt a Minit egy FPV-vel összehasonlítani
Azzal azt akartam mondani, hogy nem maradok addig sem drón nélkül. Az építettel való repülés negatívumai meg ismertek számomra is
-
Tutu7030
veterán
Ahogy gondolod. Csak figyelj az építettel, hogy nem maradjon ott valahol. Ott nincs RTH, akadálykerüléssel biztos nincs. Ezért nem építek, veszek építettet, mert úgyis leesne és ott maradna valahol.
Nincsenek rácuppanva a 360-ra, csak elhiszed a marketing bullshitet. Nem minden úgy van, ahogy a youtuberek mondják.

A Mini egy lapon sem említhető egy valódi FPV-vel. Max. mellé jó cine drónnak, de a kettő teljesen más. Próbálj ki egy 5"-es FPV-t, be fogsz sírni, milyen élmény.
Ez így van! Én is a mini 5 pro mellé vettem az avata 2-t. Még egy fpv controllert beújítok majd mellé, és el leszek velük egy darabig. 😃
(Az Air 2s még mindig hiányzik. Azt nagyon szerettem) -
SeniorTilla
veterán

-
total90
támogató
Nem hiszem, hogy lesz több generáció belőle. A népnek az egyszerű kell, a 360-as vidószerkesztés pedig nem az. AI-s funkciók nevetségesek. Évek óta van Insta360 X4, X5-öm (sőt volt GoPro is), most DJI Osmo 360 van, eddig ez a legjobb. Ezzel készült a fentebbi felvétel is az FPV tetején.
Amit tudni kell: az FPV-zés alkonyatban életveszélyes, törtem már a sötét miatt így gépet, megkeresni sem volt egyszerű az almásban, amikor csörtettek az őzek körülöttem. Avata 2-vel lehet, mert nagyon jó a kamera fényérzékenysége, főleg ha felhúzod az EV-t, az fps-t pedig le. Goggles 3-ban van enhanced mode, ez ilyenkor kötelező, emeli a kontrasztot és a sötét részeket is.
Az Insta az Antigravity-vel megelőzte DJI-t, de xar lett, nincs fps, még közel sem, mert elégtelen a jelátvitel, sávszélesség, mittudomén. Xar az egész, nem lehet vele repülni. Az ugye megvan, hogy egy FPV-nél a 15fps, ami még droppol is, életveszélyes. Mert nem látod amikor már becsapódtál. Ja és élvezhetetlen is. DJI válasza volt ez az Avata 360, amit én ledegragáltam Neo360-ra, mert tulajdonképpen az. Csak a mérete avatás, a funkciói neósak. A kinézete meg morfeuszos, kék pirulával

Szerintem lesz, ahogy nézem eléggé rá vannak cuppanva az emberek. Én kivárok, vagy a következő generáció, vagy egy Avata "3". Addig el leszek a Mini 5 Pro-val, vagy építek egy FPV-t
-
SeniorTilla
veterán
Sziasztok
Hogyan tudom állítani hogy ne legyenek túlszaturáltak a videók?Ez másnál is "gond"?
Ha nem 4k-ban videózok jobb lesz?(Neo2) -
pumuklis1
csendes tag
Sziasztok! DJI Neo2 nem akar csatlakozni a az Appon a telefonhoz wifin keresztül. Már három Androidos telefonál próbálkoztam sikertelenül. A telefonok látják a drónt, csatlakoznak hozzá, de az Appon keresztül sikertelen csatlakozást ír. Kikapcsoltam, újraindítottam a drónt, és az appot semmi eredmény. Tud valaki segíteni?
-
korcsillio
addikt
Sziasztok
Hogyan tudom állítani hogy ne legyenek túlszaturáltak a videók?Ez másnál is "gond"?
Ha nem 4k-ban videózok jobb lesz?(Neo2) -
Tutu7030
veterán
Avata 2, Mavic 4 pro
Ezeket már cserélte nekem a DJI, Avata 2-t intéztem már ügyfelemnek is. Szóval nekem megérte. FPV-re azért nem vettem, mert annyiba kerül mint egy FPV, ezért nincs értelme.
Egyébként miért offoztok? Ez pont nem off téma

Részemről véletlen volt az off, fel sem tűnt. 😃
-
SeniorTilla
veterán
Avata 2, Mavic 4 pro
Ezeket már cserélte nekem a DJI, Avata 2-t intéztem már ügyfelemnek is. Szóval nekem megérte. FPV-re azért nem vettem, mert annyiba kerül mint egy FPV, ezért nincs értelme.
Egyébként miért offoztok? Ez pont nem off téma

-
Tutu7030
veterán
Nyilván nem célom!
Volt pár drónom már és egyiket sem törtem...
Akkor így fölösleges pénzkidobás...
Én anno megvettem a mini 2-re és és a mini 5 prora valamint az avata 2-re is. Az Air 2s-re csak azért nem, mert azt használtan vettem. 😃 Eddig még szerencsére egyszer sem kellett igénybe venni. Így kidobott pénznek tűnik, de ki tudja.. 😃
-
korcsillio
addikt
hogyne, de csak ha összetöröd, egyébként nincs

Nyilván nem célom!
Volt pár drónom már és egyiket sem törtem...
Akkor így fölösleges pénzkidobás...
-
SeniorTilla
veterán
Köszi.
Crare-nek van értelme?hogyne, de csak ha összetöröd, egyébként nincs

-
korcsillio
addikt
-
SeniorTilla
veterán
Van egy német YouTuber (RevealRabbit), ő csinált 2 videót az Avata 360-ról és kitért a negatívumokra is. Talán az eddigi legjobb review a neten. Tett fel letölthető tesztvideókat is.
Annyira nem lett ez rossz, de pl. az egylencsés minőség rosszabb mint egy Mini 5 Pro-ban, de a 360-fokos videó minősége is. Ha jók a fények, akkor egészen jó az eredmény, viszont alkonyatban durván zajosodik. A stiching meg DJI Studio-ban egészen jól javítható, de ha valami közeli tárgyat, személyt... veszel fel, azon durván látszik az illesztés.
Minden esetre számomra eldőlt, hogy nem veszem meg. Talán majd a 2., 3. generációt. Kezdésnek viszont egészen okés lett ez
Nem hiszem, hogy lesz több generáció belőle. A népnek az egyszerű kell, a 360-as vidószerkesztés pedig nem az. AI-s funkciók nevetségesek. Évek óta van Insta360 X4, X5-öm (sőt volt GoPro is), most DJI Osmo 360 van, eddig ez a legjobb. Ezzel készült a fentebbi felvétel is az FPV tetején.
Amit tudni kell: az FPV-zés alkonyatban életveszélyes, törtem már a sötét miatt így gépet, megkeresni sem volt egyszerű az almásban, amikor csörtettek az őzek körülöttem. Avata 2-vel lehet, mert nagyon jó a kamera fényérzékenysége, főleg ha felhúzod az EV-t, az fps-t pedig le. Goggles 3-ban van enhanced mode, ez ilyenkor kötelező, emeli a kontrasztot és a sötét részeket is.
Az Insta az Antigravity-vel megelőzte DJI-t, de xar lett, nincs fps, még közel sem, mert elégtelen a jelátvitel, sávszélesség, mittudomén. Xar az egész, nem lehet vele repülni. Az ugye megvan, hogy egy FPV-nél a 15fps, ami még droppol is, életveszélyes. Mert nem látod amikor már becsapódtál. Ja és élvezhetetlen is. DJI válasza volt ez az Avata 360, amit én ledegragáltam Neo360-ra, mert tulajdonképpen az. Csak a mérete avatás, a funkciói neósak. A kinézete meg morfeuszos, kék pirulával

-
total90
támogató
Ez az új gép sztem igazából nem is Avata, hanem csak egy Neo. Nem rendes FPV, mert ahhoz FPV RC kell, nem Motion RC.
Egy igazi FPV 360 fokos felvétel legalább ÍGY kell kinézzen. DJI Osmo 360 a DJI FPV tetején.
Van egy német YouTuber (RevealRabbit), ő csinált 2 videót az Avata 360-ról és kitért a negatívumokra is. Talán az eddigi legjobb review a neten. Tett fel letölthető tesztvideókat is.
Annyira nem lett ez rossz, de pl. az egylencsés minőség rosszabb mint egy Mini 5 Pro-ban, de a 360-fokos videó minősége is. Ha jók a fények, akkor egészen jó az eredmény, viszont alkonyatban durván zajosodik. A stiching meg DJI Studio-ban egészen jól javítható, de ha valami közeli tárgyat, személyt... veszel fel, azon durván látszik az illesztés.
Minden esetre számomra eldőlt, hogy nem veszem meg. Talán majd a 2., 3. generációt. Kezdésnek viszont egészen okés lett ez
-
BITBOYS
addikt
Köszi.
Ha fmc veszek hogyan jobb használni?1 akkut töltögessek(a későbbi eladás végett a többi 0 töltésű marad),vagy nem érdemes ezzel foglalkozni?Sajnos ebben nem tudok segíteni, de azt gondolom úgy is sokat repülsz majd vele és akkor használni fogod az összes akksidat.
-
korcsillio
addikt
-
Pulsar
veterán
Jaja. Erre kíváncsi lennék, mert az igazi 3D élményt csak így lehet lehozni. Kérdés hogy sikerült a szemüveget is két külön jelre hangolni.
A köv. nagy dobás ez lenne a DJI-nak.
Mi ezt sok sok éve analog rendszeren, és repcsin próbáltuk, de ott nem igazán volt 3D hatás. Nyilván ott nem is repülsz olyan közel dolgokhoz, mint egy drónnal, meg a kamerák / szemvegek is sokat fejlődtek azóta. Ha megcsinálod, kíváncsi leszek az eredményre

-
korcsillio
addikt
Üdv.
Neo 2 fmc rc-vel hol van a legjobb áron? -
FecW
csendes tag
Jaja. Erre kíváncsi lennék, mert az igazi 3D élményt csak így lehet lehozni. Kérdés hogy sikerült a szemüveget is két külön jelre hangolni.
A köv. nagy dobás ez lenne a DJI-nak.
-
SeniorTilla
veterán
-
FecW
csendes tag
Épített már valaki kétkamerás fpvt?
Ilyenre gondolsz? Stereoscopic? Netes kép. Nem válalkoznék rá.😊

-
SeniorTilla
veterán
-
FecW
csendes tag
Akkor minek az fpv rc, ha nincs Manual? Ott az összes futó RC, azok megcsinálják a normál és sport módokat. Semmi értelme FPV RC-nek így. Próbáljunk már meg a lényegről beszélni, ha már beszélgetünk. A technika eleve nem adja a valódi fpv repülési élményt, de adhatná, ha a kamera 360 fokos lényege nem korlátozná be. A mindent egyben megkapsz policy alapján készült a drón, mint a neo2. Nem mondom, hogy rossz, de nem is jó. Más az irány. Instáék ellen ment az egész hadművelet. Osmo360 sokkal jobb lett mint insta x5, hát legyen drón is.
Ezzel nincs gond. De nem kell hájpolni csak mert a csapból is ez folyik. És nem kell butaságokat beírni. Ha te igazi fpvs vagy, akkor most leszel megkövezve
A valódi fejlődés a sztereoszkopikus drón lenne, 6,5cm távolságra két kamerával, mint a szemed. Az igazi 3D lenne.
Van dji is és van épitet is. Én nem hájpolom de mint újdonság ki fogom próbálni.
-
SeniorTilla
veterán
Akkor minek az fpv rc, ha nincs Manual? Ott az összes futó RC, azok megcsinálják a normál és sport módokat. Semmi értelme FPV RC-nek így. Próbáljunk már meg a lényegről beszélni, ha már beszélgetünk. A technika eleve nem adja a valódi fpv repülési élményt, de adhatná, ha a kamera 360 fokos lényege nem korlátozná be. A mindent egyben megkapsz policy alapján készült a drón, mint a neo2. Nem mondom, hogy rossz, de nem is jó. Más az irány. Instáék ellen ment az egész hadművelet. Osmo360 sokkal jobb lett mint insta x5, hát legyen drón is.
Ezzel nincs gond. De nem kell hájpolni csak mert a csapból is ez folyik. És nem kell butaságokat beírni. Ha te igazi fpvs vagy, akkor most leszel megkövezve
A valódi fejlődés a sztereoszkopikus drón lenne, 6,5cm távolságra két kamerával, mint a szemed. Az igazi 3D lenne.
-
SeniorTilla
veterán
Kompatibilis. De! Más valaki utána járt. A válasz. Thanks for waiting, it does not support M mode... the core design of DJI Avata 360 is to capture complete spatial information for you on the basis of smooth and safe flight, enabling diverse camera movement expressions through post-production creation. Our top priority is to enable more users to easily experience immersive panoramic creation without barriers, rather than focusing on professional-level manual parameter adjustments. On this basis, to balance creativity and ease of use, we have provided a variety of Easy ACRO features in the Goggles system. These features support creative camera movements to meet both daily and professional creative needs.
mindegy, hagyjuk... alap angoltudás azért nem ártana, és nem ai-s
-
FecW
csendes tag
Sajnos nem. ButAInak ne higgy el mindent, fogalma sincs róla. Nézz youtubeot. Hogyan is lehetne FPVRC-vel irányítani... repültél már igazi FPV-vel?
Kompatibilis. De! Más valaki utána járt. A válasz. Thanks for waiting, it does not support M mode... the core design of DJI Avata 360 is to capture complete spatial information for you on the basis of smooth and safe flight, enabling diverse camera movement expressions through post-production creation. Our top priority is to enable more users to easily experience immersive panoramic creation without barriers, rather than focusing on professional-level manual parameter adjustments. On this basis, to balance creativity and ease of use, we have provided a variety of Easy ACRO features in the Goggles system. These features support creative camera movements to meet both daily and professional creative needs.
-
FecW
csendes tag
Sajnos nem. ButAInak ne higgy el mindent, fogalma sincs róla. Nézz youtubeot. Hogyan is lehetne FPVRC-vel irányítani... repültél már igazi FPV-vel?
Manual módban elforgatott gimballal lehet (single lens mode)
-
FecW
csendes tag
Van egy pár. Gondolom te a dji fpv gépre gondolsz.
Itt találsz róla infót! https://www.dji.com/hu/mobile/avata-360/specs?startPoint=0 -
SeniorTilla
veterán
-
SeniorTilla
veterán
Ez az új gép sztem igazából nem is Avata, hanem csak egy Neo. Nem rendes FPV, mert ahhoz FPV RC kell, nem Motion RC.
Egy igazi FPV 360 fokos felvétel legalább ÍGY kell kinézzen. DJI Osmo 360 a DJI FPV tetején.
-
total90
támogató
-
Tutu7030
veterán
Addigra talán a felbontásra is gyúrnak még kicsit. (legalább 16k legyen, hogy a 16:9 kivágásban is nézzen már ki valahogyan az a videó
) -
total90
támogató
Kint van YouTubeon egy csomó új Avata 360-as videó. Nagyon vártam, de szerintem nem veszem meg. Talán majd a 2.-3. generációban jobb lesz a lencsék összekötése és gyorsabb lesz a drón. 60 km/h elég béna…
-
SeniorTilla
veterán
-
SeniorTilla
veterán
Azta, ez tényleg kemény. FPV-t vagy Avata 1-et próbáltál már Goggles V2-vel? Ez egészen más szemüveg, sokkal nagyobb, kényelmesebb. Én szinte csak V2-vel repülök, pedig van AV2-m és G3-am is. De a Goggles V2 a legjobb.
-
_seth_
veterán
Igen ezzel tisztában vagyok, tavaly csináltattunk először Coragenes kezelést kukoricában. Platós kisteher rajta generátor, IBC tartály víznek, külön keverő tartály + drónnak hely és kis ponyvás utánfutóban pedig mobil klíma és az akksik egy Agras T50-nek. 10 hektáros kisérletünket pik-pak megcsinálták. Brutális az a gép élőben.
Mi nyilván nem szolgáltatni akarunk, csak a saját kisérleteinket kezelni mert sok partnernek nincs hidasa amivel bele tudna menni, meg őszintén nem is szeretem ha már a nagy kukoricába mennek mert általában több kárt csinálnak mint hasznot.
Jaja, a permetezős egy elég látványos komoly műfaj
Ahhoz képest a felmérő drónozás egész egyszerű és szerény.Igen, lenne létjogosultsága, de a szabályozáson dolgozhatnának, pl eleve kar légteret kérni egy permetező dronnak, nem fognak fele pár méternél magasabbra repülni. A szerek engedélyeztetése is vicces, rég hagyni kellene, hogy használjanak amit szeretnének.
A héten láttam egy Mazotti Hidas gépet, igazi ufó

-
MaddeNNNN
addikt
Igen ezzel tisztában vagyok, tavaly csináltattunk először Coragenes kezelést kukoricában. Platós kisteher rajta generátor, IBC tartály víznek, külön keverő tartály + drónnak hely és kis ponyvás utánfutóban pedig mobil klíma és az akksik egy Agras T50-nek. 10 hektáros kisérletünket pik-pak megcsinálták. Brutális az a gép élőben.
Mi nyilván nem szolgáltatni akarunk, csak a saját kisérleteinket kezelni mert sok partnernek nincs hidasa amivel bele tudna menni, meg őszintén nem is szeretem ha már a nagy kukoricába mennek mert általában több kárt csinálnak mint hasznot.
-
_seth_
veterán
Naa én lassan 3 éve dicsekedtem vele hogy végre leváltottuk az M600-at a kisérletek adatfelvételezésére
De mezőgazdasági permetezés még nincs, viszont jó lenne mert sok területünk szenved kukorica moly kártételben és ez miatt úsznak el adatok. Arra meg hivatalosan engedélyezett a Coragen ahogyan a kolléga is írta. Csak még valahogy be kell adnom a vezetőségnél, hogy egy kis 20 litykós permetező drón és nekem jogosítványok kellenének
Permetező drón is van mindig olcsón, sokan belevágnak majd rájönnek, hogy mégsem szalad annyira a a műfaj, legalábbis nem mindenkinek. Akik nagyban csináljak ott kell egy pickup vagy egy kisteherautó amibe generátor, keverő, plusz akkuk, maga a drón is befér.
-
MaddeNNNN
addikt
Sztem te vagy itt az első, aki a mezőgazdasági ipari drónozással kapcsolatban írsz be. Permetezésről soha még csak szó sem volt
Hobbisták vagyunk itt a legtöbben.Naa én lassan 3 éve dicsekedtem vele hogy végre leváltottuk az M600-at a kisérletek adatfelvételezésére
De mezőgazdasági permetezés még nincs, viszont jó lenne mert sok területünk szenved kukorica moly kártételben és ez miatt úsznak el adatok. Arra meg hivatalosan engedélyezett a Coragen ahogyan a kolléga is írta. Csak még valahogy be kell adnom a vezetőségnél, hogy egy kis 20 litykós permetező drón és nekem jogosítványok kellenének
-
_seth_
veterán
Sztem te vagy itt az első, aki a mezőgazdasági ipari drónozással kapcsolatban írsz be. Permetezésről soha még csak szó sem volt
Hobbisták vagyunk itt a legtöbben.Látom már igen, neo 2, avata, mini a fő irány
Új hozzászólás Aktív témák
-
10828 - 10701
10828 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 9901 9900 - 9801 9800 - 9701 9700 - 9601 9600 - 9501 9500 - 9401 9400 - 9301 9300 - 9201 9200 - 9101 9100 - 9001 9000 - 8901 8900 - 8801 8800 - 8701 8700 - 8601 8600 - 8501 8500 - 8401 8400 - 8301 8300 - 8201 8200 - 8101 8100 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● Drón topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Xbox tulajok OFF topicja
- Asztalos klub
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elemlámpa, zseblámpa
- Projektor topic
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mesterséges intelligencia topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Biztonsági kamera rendszer POE 4db kamera, 5Mp (opcionáis 1 vagy 2T HDD)
- Milwaukee Switch Tank
- Saeco Intelia Evo Black I Gőzölőkar I Szervizelve I Garancia I Számla I Beszámítás
- Csak kipróbált!!!! Roborock Q10 VF+ robotporszívó, fekete
- Csak kipróbált!!! JONR X1 Max 20000 Pa Automata állomás LiDAR + AI
- HP EliteBook 830 G8 13,3" i7 -1185 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- 27% - Intel xeon E5 2630 / RX550 / 16GB / 512GB / 500W Konfiguráció
- iPhone 17 256 GB Sage - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450M R7 5700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- 27% - ASUS TUF Gaming Z690-PLUS WIFI D4 Alaplap
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ezen kívül 2 év alatt nem volt velük bajom. De szerinem alapban olyan helyeken voltam mindig ahol kevés madár volt.

)
. Most kell felgumiznom két F11-et, egyiken 19" másikon 18"-as görgők vannak, M-es kétszélesek. 5 felett lesz sztem