Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Benőke

őstag

válasz Benőke #99185 üzenetére

Megbeszélem magammal :)
    Ha érdekes valakinek a dolog. Helyzet az hogy a Debian (12.7) jól kezeli. Ha hajtod az ssd -t akkor melegszik, ha nem akkor hűl, ha alszik akkor lassan lehűl. Ahogy kell. Minden mókolás nélkül elsőre.
    Viszont arra is rájöttem hogy a sata opció letiltásával BIOS ban a MINT és az UBUNTU is sokkal jobban kezeli a dolgot. Mert hogy az alaplapon ez egy kombó nvme csatlakozó. Erre nem számítottam. Kingston KC3000 továbbra sem kedvelt darab :) Debian se birkózik meg vele.

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99150 üzenetére

Ezzel a hőmérséklet dologgal azért kétségeim vannak.

:N Ne legyenek, az 50 celsius SSD-nek egy középoptimál hőfok. Nem emberi érzékeléssel kell megítélni, meleg-e egy ilyen device. Ahogy említettem, a nagyobb teljesítményű NVMe-ket gyárilag hűtőbordásan is adják, de nézz rá a reviewben lévő Samsung 990 Pro hőkamerás képére...ja és a reviewben semmi nyekergés nincs emiatt, max ennyi: Some thermal throttling when heavily loaded

We recorded a thermal image of the running SSD as it was completing the write test. The surface temperature of the heatsink 101°C, which very closely matches what the onboard thermal reporting shows.

Az viszont jogos, hogy sok notebooknál alig képes szellőzni az SSD, ezeket a rettenet gamer notikat olvasom néha, micsoda hőtermelés zajlik bennük, már maga ez a gamer noti kategória is egy elmebaj! Minden pörög benne ezerrel nyilván, hűtése meg gyakorlatilag semmi. :(

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99149 üzenetére

Ahogy nézem a service manual-t, nem nagyon van Sata sehol, még a két mSata helyre sem csatornázták be, mint régebbi notebookoknál, oda csa WWAN meg WLAN card megy. Nálam nagyobb az akku, de a jobb oldali hely itt is megvan. Ha akarták volna, lenne hely Sata-nak, de úgy látszik 2020 utáni notikba ez már feleslegesnek tűnik.

• moleculez

veterán

válasz Benőke #99149 üzenetére

Nekem az X270-ben van egy jókora üres műanyagdarab, gondolom van belsőakksis verziója, nekem a cserélhetős van. Vagyis volt, meghalt az öreglány, RIP.

Ezt váltja az 5400. Átraktam a Thinkpadból a 32GB RAMot, gondoltam megy az 1TB Sata is, de nem, mert pont nem fér el :W
    Megy az asztaliba így.

Mindegy, kap egy nvme-t azon nem múljon, addig el van 256GB-vel, úgysem fő gép.

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99146 üzenetére

Szerintem két PCIe hely mellett nagyon nincs is igény Sata helyre, bár elég szellős a belseje valóban, de ez meg azért jó, mert sok agyonzsúfolt belsejű notebook valóban kazánként tud funkcionálni. Mikor vettem a gépet, akkoriban én is olvastam, hogy egyes 5520 modellekbe akár Sata meghajtó is mehetne, gondolom akkufüggő, bár itt nem is látok Sata csatlakozót, persze attól még lehet valahol. (sajna itt a két széle nem látszik)

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99141 üzenetére

Kingstonnal az a baj, hogy kiad egy modellt és aztán ha az felfut, szépen cserélgeti benne a komponenseket! Amúgy a Renegade Fure a rebrand-je(vagy fordítva?) és gondolom meghagyták KC3000 névvel is, de már QLC NAND-dal. Hát ez a baj a márkával. :(

A WD SN580 se rossz egyébként, alapból is egy fékezett PCIe 4.0, de ha még így is melegedni akarna, akkor átrakod az SSD1 foglalatba, ami csak PCIe 3.0. Amúgy Samsung OEM is van jó áron az aprón, de 1TB, mondjuk a 980 Pro OEM-je, ami teljesítményt tol rendesen, ezáltal hőt is termel. :K E kettő nincs egymás nélkül... Ha viszont hűtést is tudsz applikálni erre az SN580-ra Linuxszal futtatva, nem is lesz melegedési gondod.

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99137 üzenetére

At tényleg fura, hogy a BIOS-ban a Sleep blokkolva volt! De legalább ezt is megoldottad. Ez a SK Hynix normális működik, de ugye épp ez az az OEM gyártó a Samsung mellett, amelyik igen jó OEM SSD-ket gyárt, a KC3000 közelében sincs ezeknek, de ami a fő gond és nem is ajánlott notebookba, mivel PCIe 4.0 és melegedős! Tuti nem is szereti az 5520. Egyébként ha nem lett volna annyira fontos a 2TB méret, akkor Samsung 980 1TB-ot javasoltam volna, az nem melegedős fajta, no meg a PCIe 4.0-sok közül a SK Hynix PC801 sem az, nekem a Latitude 5520-ban max 58 celsiust ért el.

De az tényleg érdekes, hogy a KC3000 mutat sensor2-t, de a sensor1 meg sehol! :N Meg azok a hőértékek is magasak kicsit, még akkor is ha PCIe 4.0 SSD, ráadásul a notiban a SSD2 hely is csak PCIe 4.0x2-es, nem x4-es, legalábbis az enyémben az, de azért elég ez a sebesség is:

Most már csak a Linux Mint-et kell majd elfogadtatnod az Ubuntu megszokása után... ;]

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99112 üzenetére

Jó mondjuk a CPU venti is pörög mint a bolond, ott is be kellett avatkozni.

No éppen minap volt egy SSD-s thread egy nagyon melegedő SSD miatt, aztán kiderült, hogy a mellette lévő egységek(CPU vagy VGA, nem emlékszem)miatt volt rohadt meleg az SSD!

Alvással voltak gondok de az BIOS miatt volt, win se aludt.

Ezt meg kell nézegetni a BIOS-ban, bár nem egyszerű a BIOS-a az 5520-nak, de nálam szépen alszik, ha lecsukom a fedelét. Akár le is fotózhatod azt a BIOS oldalt, ami kétséges számodra, nem mintha értenék ehhez, de meg tudom nézni, itt hogyan van beállítva.

Fura, ha a sensors nem lát hőfokot, bár Kingston SSD-ket nem ismerem, itt is két OEM SSD van és az egyiknél egy érték van, nyilván sensor is csak egy van, azt a tipust se ismerem, de ahol van composite érték és sensor1 és sensor2, ott valamelyik érték a controller hőfokát mutatja, az a legmelegebb elméletileg. Ha a composite a magas, az lehet a környezeti komponensek miatt is. (ha jól rémlik, rég foglalkoztam már ezekkel)

Hugomé lesz a lapos, és elég régóta ubizik (8+ éve), megszokta a UI -t rendesen

Tudom, írtad, hogy a hugodé lesz a gép, de ha nehéz is lesz a Gnome felület után egy klasszikusabb felületet megszoknia, akkor is érdemes lenne Linux Mint-et felrakni. Mezei userek számára készült Ubuntut már nem nagyon optimalizálgatják, a Linux Mint-nél viszont kifejezetten sok időt szánnak arra, hogy a nem hozzáértőknél is a lehető legoptimalizáltabban működjön minden.

sudo sensors-detect futtatása után érdemes megnézni, amit kiír a végén:

"Monitoring programs won't work until the needed modules are
    loaded. You may want to run '/etc/init.d/kmod start'
    to load them."

Plusz érdekesség, hogy ha nem veszem le a terminal betűméretét 9-esre, akkor az alján már lemarad pár érték! Az alsó pár sor, amit a csíkkal alválasztottam, már nem látszott nagyobb fontokkal!

nvme-pci-5700
    Adapter: PCI adapter
    Composite:    +38.9°C  (low  = -20.1°C, high = +77.8°C)
                           (crit = +81.8°C)
    Sensor 1:     +38.9°C  (low  = -273.1°C, high = +65261.8°C)
    coretemp-isa-0000
    Adapter: ISA adapter
    Package id 0:  +52.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
    Core 0:        +51.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
    Core 1:        +49.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
    Core 2:        +49.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
    Core 3:        +49.0°C  (high = +100.0°C, crit = +100.0°C)
    dell_smm-virtual-0
    Adapter: Virtual device
    fan1:           0 RPM  (min =    0 RPM, max = 4600 RPM)
    temp1:        +52.0°C
    temp2:        +44.0°C
    temp3:        +36.0°C
    temp4:        +37.0°C
    temp5:        +40.0°C
    temp6:        +29.0°C
    nvme-pci-0100
    Adapter: PCI adapter
    Composite:    +47.9°C  (low  =  -0.1°C, high = +85.8°C)
                           (crit = +86.8°C)
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Sensor 1:     +41.9°C  (low  = -273.1°C, high = +65261.8°C)
    Sensor 2:     +41.9°C  (low  = -273.1°C, high = +65261.8°C)
    BAT0-acpi-0
    Adapter: ACPI interface
    in0:          16.34 V
    curr1:       1000.00 uA

• ubyegon2

félisten

válasz Benőke #99094 üzenetére

Szia!

Szerintem ezzel a jelenlegi tesztpárossal ne stresszelj feleslegesen! :N

Kingston KC3000 egy PCIe 4.0 SSD, ami tesztelésekkor kifejezetten meleg tud lenni, de minden PCIe 4.0 jóval nagyobb hőt termel terhelés alatt, mint a PCIe 3.0 SSD-k! Az idle hőfok meg lehet ilyen magas a KC3000-nél, bár kicsit soknak tűnik! Amúgy melyik helyre raktad be, SSD1 vagy SSD2-be?

Az nvme-cli nem igazán folyamatos hőmérésre jó, és azt se tudjuk, éppen mit mér az adott sensor a KC3000-nél. Használd folyamatos monitorozásra a watch -n1 sensors parancsot, célszerű használat előtt a sudo sensors-detect parancsot is lefuttatni.

Igazából úgyis a 970 EVO Plus tesztelése lesz a lényeges! Amit addig is érdemes lenne tesztelned, az egy másik disztró, nagyon nem optimalizált már az Ubuntu, egyre többször olvasom, hogy Ubuntun valamivel kinlódás van, felrakják helyette a Linux Mint Cinnamont és ott meg fut minden, szerintem rakd fel a Linux Mint CInnamont és azzal tesztelgesd majd az új SSD-t!

Szóval ne aggódj előre, ez az SSD ezen az oprendszeren ilyen. :K

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés