- Milyen házat vegyek?
- VR topik
- Milyen videókártyát?
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Bluetooth hangszórók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #100799 üzenetére
Van itt kéremszépen DE arzenál, Xfce, Lxqt, Xfce wayland session, KDE, Ubuntu...
Te atyaég... ez rettenet a KDE után ráadásul nem tudja valamiért indítani a snap Operámat, a Firefox meg valamiért leszedte a fél internetet frissítés címszóval és amúgy is egy borzalom...Naszóval XFCE,
Applications menü, Beállítások, Billentyűzet.
Itt kivenni a pipát a Rendszer alapértelmezésének használata elől,
így lehet szerkeszteni a beállításokat.
Legördülő menübe Általános 101 gombos PC
Alul Szerkesztés nyomógomb, legörgetni a
Magyar szabványosig és beállírani.
Mindent leokézni.
Remélem segít. -
-
válasz
UserX #100797 üzenetére
Ahogy urandom0 is írta, a default magyar a jó, amit a telepítősegéd is felajánl, szóval ha nem piszkálod és továbblépsz annál az opciónál, akkor minden OK! QWERTY szerintem alapból pont rossz, elég ha csak ránézel arra a sorra.
Rendszerbeállításoknál ott a Kiosztás menüpont, ahol be tudod állítani a sima magyar kiosztást és alul van a kis bill ikon, arra rákattintva látod is, milyen lesz.
Bocsánat én Win felhasználó vagyok!
Ezt sajnos biztosan nem bocsájtjuk meg, de Linuxos dolgokban azért segítünk!
***************upd
Fenébe, most fogtam fel, hogy XFCE-t raktál fel, nem Cinnamont, de ott is kell lennie a Rendszerbeállításokon belül billentyűzet beállítási opcióknak. Amúgy a Cinnamon verzió a legkönnyebben kezelhető, időseknek főleg.
Itt van egy ilyen leírás, de ez terminalos, ahogy látom...
How do I set default keyboard layout in XFCE?
Hátha van itt XFCE-s fórumtárs is...ő majd segít, ha ezek alapján nem megy a dolog.
-
UserX
addikt
válasz
urandom0 #100796 üzenetére
Köszönöm!
Ma már nem megyek át, de holnap ránézek! A billentyűzet beállításokat a Tálca jobb sarkában találom? Ha nem, akkor hol???
Bocsánat én Win felhasználó vagyok!Viszont a kedves idős házaspár azt hajlamos 1-2 hónapon belül kiakasztani, magamat is kímélve kaptak LINUX-ot!
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Csak azért írok, mert ez a 'kezdő' topik, nem röhögni!
Szomszéd idős házaspárnak telepítettem Mint Xfce-t...
1. Ez a 'gamer' csoda, milyen kiosztású billentyűzet???
Telepítéskor magyar QWERTY-t adtam meg, de a használatnál nem 100%-os. Y <-->Z stb. Ékezetes betűk vannak...2. Mire és főként hogyan állítsam át a kiosztást, hogy megfelelően működjön???
Előre is köszönöm az érdemi választ!
-
Warton
őstag
válasz
poirot #100788 üzenetére
Én első körben újratelepíteném a windowst, hátha egy friss install gyorsít, ha ez már megvolt akkor cserélném benne a procit ha lehet. Nem ismerem ezt a géptípust. Az az i3 se fogja megváltani a világot, de azért mégis jobbnak hangzik. Ezek a procik a párezres kategóriában vannak. Utána próbálkoznék újra a windows10-zel.
Ha hülyeséget beszélnék és nem lehet benne procit cserélni akkor LinuxMint, de azért a doc fájlok szerkesztgetésével lesznek kompatibilitási gondjaid akár Libreofficet, akár Onlyoffice-t használsz. Esetleg próbálkozhatsz az online MS Office-szal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
poirot #100788 üzenetére
Az a celeron 2 mag 2 szállal sajnos elég gyenge láncszem, csodát a Linux sem fog tenni ezzel a géppel. Pl. Lubunutut, Mint XFCE-t megnézheted rajta.
Továbbá ha feltétlen MS dokumentumokat szeretnél rajta kezelni, akkor nem biztos, hogy a Linux a jó választás, akármennyire is jó pl. a LibreOffice manapság, lehetnek kompatibilitási gondjaid.
-
poirot
őstag
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni evvel a gépemmel kapcsolatban;
[link]
A gyengébbik processzor van benne, 8 GB-os memória, egy 120 GB-os M.2 SSD, egy 120 GB-os SSD és egy 250 GB-os SD kártya.
Windows 10 pro-val szenved, mert nagyon lassú.
Szeretném ha egy olyan Linux disztribúciót javasolnátok, ami a fenti konfiggal könnyen, fürgén elboldogul. Nagy igényem nincs, word doc, docx, illetve pdf olvasása, gondolom zene lejátszó van, illetve láttam az Aimp linuxos verzióját. Tudja az érintő képernyő használatát.
Köszönöm a válaszokat. -
válasz
Rimuru #100782 üzenetére
Az hogy mar firmware szinten nem latszodik nekem nem erre utal.
Ööö...látszódik itt minden, főleg az, amit a BIOS ír boot előtt, hogy gond van a ventivel szerinte! De a kapott kódokat beírva a supportoldalra meg egy nagy semmit ír. Pucoljam ki a port meg hasonlók? Ezt van, aki magától nem nézné meg!?
Még ma van kis időm, valami rejtett BIOS opciókat előhívok, mert valahogy meg lehet mocorogtatni a ventit így, nem hiszek annyira a sikerben, de kíváncsi vagyok a rejtett BIOS opciókra.
-
válasz
tordaitibi #100783 üzenetére
A tacho az sebességet jelent angolul.
Ja OK, azt hittem, hogy eltartott kisujjal írkáltad.
Köszi az ajánlatot, szerintem élni is fogok vele, de már csak januárban szerintem!
Ha a ventillátor meghajtó fet vagy tranzisztor van megszakadva és ezt Te szoftveresen megjavítod akkor tudod...
Azt mondod, még igen erős akarattal sem bírnám megcsinálni!?
Nem ismersz még akkor!
De nyáron tuti kampeca lenne a proci, most is egyetlen csomag frissítésekor, igaz GRUB-ot is frissített utána, de pillanat alatt 100 celsiust mutatott... Pedig úgy örültem neki, hogy kaptam új ventit is hozzá, ki is tudtam cserélni, összerakom, beindul...és ugynúgy semmi.
Szóval tényleg rendes tőled, ha nem ilyen bolodokháza időszak lenne, mindegy mire visszautaznak a népek úgyse lesz kész, jó lesz az a január. Addig most már ne érjen kéz-lábtörés, ill utóbbi nem lényeges.
-
válasz
ubyegon2 #100776 üzenetére
A tacho az sebességet jelent angolul.
Azaz sebességgel arányos nagyságú jel jön vissza a ventiből az alaplapra és ez alapján tudja mennyit fotog perpill a venti.
Nem tahóJuttasd el hozzám és ha reljesen meghalt a ventivezérlése akkor megoldom hogy állandó 60-70%-on menjen a venti. Ez még nem üveghang, elviselhető és nem fog megsülni semmi.
Ha javítható akkor természetesen megjavítom.
Ingyenvást ezt rögtön gondolhatod.
Így nem lehet használni meg fog sülni a procija és hol van még a nyári 38 fok.
Ha a ventillátor meghajtó fet vagy tranzisztor van megszakadva és ezt Te szoftveresen megjavítod akkor tudod... fényes nappal a Deák téren térdelek a cipődre úgy hogy a 3 fő tv adó élőben közvetítheti
Ez olyen kb. mint lemerült akkus telefont szofrveresen elindítani. lehetetlen. -
urandom0
senior tag
válasz
Rowon #100779 üzenetére
Az sdbootutil nem olyan program
Ezzel a systemd-boot bejegyzéseit lehet menedzselni: https://github.com/openSUSE/sdbootutilCsak arra vagyok kíváncsi, hogy más disztrók is használják-e, vagy teljesen Suse-only.
Horvi: köszi!
-
válasz
urandom0 #100777 üzenetére
Minten nekem a beépített Mintstick nevű szoftver maradéktalanul elég, Fedorán szintén van egy Media Writer.
Ami nekem nagyon bejött, az egy külső szoftver, a Balena ETCHER: [link] Debianon ezt használom. Nagyon jó program, amit kiírok vele az biztosan működni fog.
Szerk.: itt a Githubos release - [link] AppImage is van hozzá. -
urandom0
senior tag
Az sdbootutil kinél van még telepítve alapból? Archosok, Mintesek, Fedorások...?
-
válasz
tordaitibi #100775 üzenetére
Inkább a hobbiekektronika topikba
Oda azért nem írok, mert ugyanúgy nem fogom érteni, amit írnak, mint ahogy nem értelek téged sem.
nem jön vissza tahó jel
Lehet azért, mert nem is ment sehová.
Dell notis topikban ezt írták, ami igaz lehet, de a másik javaslat még jobb lenne. Dell support oldala meg ezt írja, szóval kb annyi, hogy ha éppen sütne a nap és nem nézek bele, az úgy jobb.
De anno kernel paraméterrel oldottam meg azt is, hogy ne csak egyetlen processzormag működjön a Toshiba Satellite L305-ben, ezért is gondoltam, hogy kernel paraméter is jó lenne.
Hardverhiba meg nincs, mivel cseréltem a ventit.
-
válasz
ubyegon2 #100774 üzenetére
Inkább a hobbiekektronika topikba
Magánvéleményem szerint nincs, ezt a bios intézi és be lehet avatkozni bizonyos mértékben os szinten. De ha gyárilag nem megy a venti ott hardveres gond lesz.
bios reset volt? Valamint mérjél a ventin, laposokban 99% hogy 5 voltnak kéne lenni rajta ha az alaplapon a vezérlője jó.
Amúgy próbáltad a ventit egy 5V telefontöltőről? még az is lehet bár kis eséllyel hogy gyári hibás.
Valamint ez az egész nagyon nem gömbölyű, normális alaplap 5 másodpercen belül kikapcsol ha a ventillátorról a sense pinen nem jön vissza tacho jel hogy forog a ventillátor.
Szerk,
Ha minden csődöt mond, és a venti jó, nézel az alaplapon egy 5 voltot és direktbe kötöd, ekkor sajna állandóan padlógázon fog üvölteni. -
#100773 ubyegon2-ben lévő problémával kapcsolatos kérdésem lenne. Ha a Dell Latitude 7400 2in1 ventilátor vezérlője nem indítja a ventit, van erre valami kernel paraméter, amivel át lehetne hidalni, akár direktben használva is a ventit?
Vagy ezt már a Haladóba írjam?
-
válasz
RaZroX #100760 üzenetére
Igenyli 3D megletet a Lightroom? Ha nem, akkor van eselyed. Ha igen, akkor at kell adnod a gyorsitot a VM-nek, de akkor kell egy masik is, amivel a host tud "gazdalkodni", plusz vagy ESXi kell hozza, vagy KVM, VirtualBox es VMware Workstation tudtommal nem alkalmas passthrough-ra - aztan kijavit vki, ha tevedek.
-
válasz
Rowon #100768 üzenetére
Többnyire régi, elavult procik, nem támogatják az újabb kodekeket.
Ööö...no de a használtüzleti nem csak 50-60eft lehet ám.
Mondjuk összehasonlítom a fél éve vett Dell Latitude 5520-at 32gigás konzumer 160eft-s biliműanyag géppel, OK, hogy ez a i5-1135G7 proci Iris XE-vel 32GB RAM-mal nem csúcs, de mégis...
-
-
válasz
csixy #100764 üzenetére
Az a fő gondom ezekkel a konzumer noticsodákkal, hogy a belső paraméterek bőven jók női user használatra, de a strapabírásuk nulla. Félévente kéne újat venni, ezért is írtam, hogy már az újabb használtüzletik sem olyanok, mint a régebbiek. Konkrétan a Dell Precision M4700 meg a HP Elitebook 8560w az medveagyonütésre is alkalmas.
De még a 8570p töltőöble is 5 év valóban intenzív használat után, hurcibálás után kezdett vacakolni és amikor én használni kezdtem, már volt benne 4-5 év üzleti használat.
Egyetlen hibája, hogy a linux telepítők minden verzióját visszaöklendezi.
Azér' az elég durva hiba, gyakorlatilag nálam repüljpáva lenne első napon.
-
cigam
titán
Én meg levegőt szoktam venni.... Elég nagyot, és mélyet ...
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #100763 üzenetére
Én is csak használt üzleti notit veszek. De itt van egy ellenpélda és annak az ellenpéldája vissza az üzleti notikhoz - és a mérleg a végén. A nejemnek kellett vennem egy speciálisan facebokozni,és török sorozatot nézni való vasat két+x éve. Akciósan vettem neki egy Acer Aspire A114-25 1920x1080 felbontású RAM upgradable kisképerrnyős Amd 3020e - még éppen Athlonnak sem nevezett - procis gépet. A milyen notit vegyek topicban erősen tiltottak tőle, de megvettem. 80 kiló volt akciósan, 25 kilóért tettem bele egy 256 megás NVME SSD-t és 10 kilóért 8 giga RAM-ot. A Windows10 home S oprendszerét ingyenesem a win áruház segítségével Win 10 home-má alakítottam. Már win 11 ketyeg rajta és a cpu-z szerint tudja atz SSE4.2 és a coreinfo szerint tudja POPCNT feature-t tehát a win11 24H2 verzió is fel fog menni rá. Köszöni jól van fillérekből. Egyetlen hibája, hogy a linux telepítők minden verzióját visszaöklendezi. Az ellenpélda: A komaasszonyomnak vettem 130-ért egy dell vostro gépet használtan , az egy kalasszissal jobb , már a win11 24H2 ketyeg rajta. Nagyon szereti. Ezen biztosan menne a linux is.
-
válasz
oreg0503 #100753 üzenetére
Hát ez a használtüzleti noti kérdés egy örök marad!
Nekem az ezeréves HP Elitebook 8570p-m múlt évben ment nyugdíjba, úgy, hogy még én is használtam bő 5 évet napi 12órában, melót is azon végeztem. Az, hogy a szekvenciális íráson kívül mindenben jobb volt a Sata3 Samsung 860 EVO SSD-m, ne is érintsük. Ugye azt tudjuk, hogy normál rendszerfuttatásnál nem érzékelhető a különbség Sata és NVMe SSD között...folyamatosan hurcoltam magammal, egyszer rá is zuhantam teljes súlyommal és a még durvább 8560w tesója még mindig használatban van.
A mostani Dell Latitude 5520-as mondjuk kétszer annyiba volt használtan, mint a HP Elitebook, de lényegében hasonló gépeket újonnan közel sem kapom meg ennek a duplájáért sem. Sajnos a mai használtüzleti notik viszont már fizikailag nem tűnnek annyira strapabírónak, legalábbis a mostani Dell és egy szintén régi Dell Precision M4700-am alapján ezt látom. Ez utóbbi kimaxolt hardveres tudásához hasonlót 4 éve kommersz gépekből igazán nem is tudtam volna találni.
De szerencsére sokan veszik a konzumer gépeket meg konzumer SSD-ket is, így a gyártó tudja gyártani a hasznosabb komponenseket is.
De a lényeg, hogy mindenki legyen elégedett. (Samsung 860 EVO óta már SSD-t is csak használtüzletit veszek)
-
válasz
szotadi #100750 üzenetére
Igazán nincs mit, remélem pont ez eddig kimaradt nálad.
Ez a Screen Flickering dolog eléggé meglepett, nagyon régen volt ez gyakori, ez az _iommu kapcsolgatás is ezerévesnek tűnik nekem, de legalább találtál rá megoldást.
Amúgy régen is és most is pont az Inteles gépek nem voltak problémásak, de úgy általában is elég sok gondról olvasni mostanában, amit az újabb kernelek orvosolnak. De legalább foglalkoznak vele, csak ha valaki home userként belefut ezekbe, azért nincs egyszerű dolga.
-
RaZroX
addikt
Hali!
Mennyire elborult Lightroomot futtatni VM-ben?
Darktable és társaival nem igazán tudtam még megbarátkozni, egyelőre Windows alatt próbálgattam. Ha nem jár érdemben hátránnyal akkor szívesebben futtatnék egy virtuális Windows-t a Lightroom miatt, erőforrás van rá. Ha megoldható, hogy ne látszódjon a Windowsos asztal, hanem csak a Lightroom ablaka jelenjen meg, az pedig maga volna a tökély
-
Petya XT
senior tag
Margóra hagyom:
LM 22.1/Ubuntu 24.04 TP-Link AC600/TU2 /8821au telepítése.
sudo apt install git build-essential dkms
git clone https://github.com/morrownr/8821au-20210708.git
cd 8821au-20210708/
sudo ./install-driver.sh
sudo dkms status
Ha valakinek szüksége lenne rá.
-
Warton
őstag
válasz
oreg0503 #100756 üzenetére
Nem meggyőzni akarlak, de a tárgyi tévedések bántják a szemem.
1. DDR4 van benne, 32 GB-ig pakolható, én 16-ot raktam bele, szerintem az bőven elég mindenre.
2. M2-es.Közben eszembe jutott, hogy én nem biztos, hogy egy 200kás laptoppal felszállnék a piros 20-as buszra.
-
oreg0503
tag
válasz
Warton #100754 üzenetére
Igen igazad is van. De kinek ez, kinek az. Egyébként Mo-n eléggé túlárazták a leszuperált (6-8. szériás Intel procis) laptopokat, amiket kintről behoznak, amik kint bontó szökevények. Ne értsd félre, jó gépek ezek, de nem ennyiért! Egy 8. generációs intel procis gép 8gb rammal eléggé elmaradott konstrukció, főleg a 8 GB ram, ami sokszor DDR 3-as. A Wifi kezelés is kevés, és legtöbbször Sata3-as SSD van bennük. Meg az akkumlátor szintről is sokszor téves az infó. Mert az hogy "akár" na az sok mindent takarhat. És ha hamarosan egy új akku is kell bele, akkor gyorsan ugrik a vásárlási összeg, 20-30-40e forinttal. Amikben meg nem az vetekszik az új lapik árával. A játékról ne beszéljünk, mert ezek a gépek nem arra lettek kitalálva, meg engem egyáltalán nem is érdekel. Tehát végszókét:
Nem vagyunk egyformák, nem egyformák az igényeink. De ez így normális nem?
Ettől függetlenül köszönöm a hozzászólásod, segítő szándékodat. -
Warton
őstag
válasz
oreg0503 #100753 üzenetére
Kinek pap kinek a paplan. Én már csak üzleti laptopot veszek, semmi mást. Nem nyeklik, nem nyaklik, nem törik a zsanér, nem reped a műanyag stb. Volt Ideapadom (2.gen) zsanér eltörve, kijelző kábel elnyírva kuka, van egy MSI gamercsodám (4. gen), zsanér eltörve, a billentyűzet feletti részen műanyag elrepedve stb., mondjuk még megy.
Év elején vettem két Elitebook 840 G5-öt, 40k darabját 70%-os aksival, szinte elpusztíthatatlannak tűnik, az egyiket egy 9 éves kislány kapta és eddig bírja a strapát és bár csak 8. gen teljesen használható, egyszerűbb, régebbi játékokat (Spore, SIms4 stb.) is simán visz. ÉS ezeken általában mindegyiken van win licensz, ha valakinek ez kell és telepíthető rá a win11is.
-
oreg0503
tag
válasz
ubyegon2 #100745 üzenetére
Köszi a választ.
De nézegettem a használt üzletit is. Most is van egy DELL Latitude 6230. Még a Win 11 is csont nélkül felmegy rá, de már nagyon lassúcska szegény 128GB SSD (Sata 3) és 2x4gb ram mellet, még LM alatt is. Meg aztán 150 körül kiadok egy használt üzletire, majd szinte azonnal veszek egy új aksit? Szóval ennél maradtam. Beteszem 2TB-os WD Blue NVMe ssd-t ( a mostani asztali gépemből veszem ki) adatnak és ennyi+3 év gari.
Ja és bocsáss meg de: Intel Core i5-12450H -
válasz
szotadi #100748 üzenetére
Hátha segít...nálam a display 100%-on van 1920x1080-on, ezt a beállítást szoktam minden notin először bizergálni, ha szükséges, külön a fontok méretét is, plusz a fájlkezelőn, paneltálcán, a terminalablakon és a Firefoxban állítok a fontok méretén. Így ezekkel normális méretű lesz minden.
-
Cinnamonon a Betűtipus beállításoknál szoktam feljebb venni a Szövegméretezést 1,2-re vagy 1,3-ra. Ott próbáltad már ezt?
.
Az alap 1-es az ilyen a Menükben:
-
szotadi
tag
válasz
Rowon #100739 üzenetére
Szia!
Csak kíváncsiság miatt kérdezném, hogy kijelző beállításokon változtattál valamit?
Nálam 15,6" és 14" FHD kijelzőn nagyon apró minden, Windowson 125% méretezést szoktam használni, Mint-en ez nem igazán működik rendesen.
Eddig egyedül a felbontás módosításával volt megfelelő (1600x900). -
válasz
oreg0503 #100741 üzenetére
Jujjjj, csak használtüzleti notebookot szabad venni Linux alá!
Amúgy meg gyártóként régebben elég Linuxbarát volt az Acer, EndlessOS-t rakott sok notebookjára, pár éve meg áttért a Windowsless gépeknél a Linpus Linuxra, ami egy bootUP OS igazából, de ebből is látszik, hogy akár Linuxszal is kiadhatnák szinte bármelyik gépüket.
Amit vettél és rowon kolléga megnyugtatott vele kapcsolatban, azon a gépen minden főbb paraméter Linuxbarátnak látszik szerintem is. Lehet hamarabb anyázná az Acert, aki Win11-et akarna felrakni, de ez 11.gen Intel CPU-s gond lehet, nincs valami driver a Win telepítőben és el sem indul így a telepítés, gondolom Linuxnál a kernelben ezek nem fognak hiányozni, talán RAID driverről volt szó...
Intel UHD és az Intel Ax211 Wifi jól fut Linuxon, a többi fődarabnál meg egyértelmű, hogy nem lehet gond.
De legközelebb kérdezz rá hamarabb és majd ajánlunk neked super használtüzletit!
(ez amúgy csak félig vicc, én tuti azt ajánlanék mindenkinek)
(webkamerát meg fingerprintet sose használok)
-
cigam
titán
válasz
oreg0503 #100738 üzenetére
Ez alapján talán csak a kamera kérdéses, de lehet azóta már ez is megoldódott.
-
válasz
oreg0503 #100741 üzenetére
Na most bekavarodtam az Aceres cikkszámokba... innen vettem és ezt, azt hiszem ez a legkorrektebb, ha ezt linkelem: [link]
A Magyar LM fórumon keményen leoltottak hogy először véleményt kell kérni azután lapit választani.
Az egy elb*szott fórum, abszolút kezelhetetlen és olvashatatlan, az ottani belterjes brigádot meg inkább hagyjuk. Ettől van nekem is herótom a Linux fórumokon, hogy azonnal megy a flame, bármit kérdezel.
A Shop azt írta a gyártó csak a Win11 telepítését támogatja, javasolja.
Én úgy voltam vele, hogy ~175k forint a laptop, én azért nem fizetek még 40k-t, hogy Windows legyen rajta, amikor az öregem csak a Chrome böngészőt használja az egész laptopból. Sokat kérdezgetem, hogy boldogul-e a Linux Minttel (előtte Windows 10 volt a régi laptopján), de egy szót sem szólt, hogy gond lenne vele. Szóval ennyi.
Örök hálám a rendkívül gyor válaszért.
Nagyon szívesen!
-
oreg0503
tag
-
válasz
oreg0503 #100738 üzenetére
Szia,
Édesapámnak kb. 2-3 hete vettem ugyanilyen Acer Aspire 5 laptopot. Hibátlanul megy rajta a Linux Mint és az általad említett verziót telepítettem rá. Nagyon szépen, framedrop nélkül viszi a 4K videókat YouTube-on, első osztályú kis laptop. A kijelzője is szép. Ajánlom! -
oreg0503
tag
Sziasztok.
Egy Acar laptopot veszek, szeretnék érdeklődni hogy mennyire lehet rá LM 22 Cinnamon rendszert telepíteni rá? A lapos ez lenne:
https://www.acershop.hu/acer-laptop-termekek/acer-laptop/acer-aspire-5-a515-57-564t-szurke-matt-kijelzo-mar-3-ev-garanciaval-nxkn4eu009/19825/ -
Petya XT
senior tag
válasz
tusi_ #100725 üzenetére
Brave, esetleg próbáld ki. Bár chrome alapú, de szerintem teljesen rendben van.
Csak a FF használat közben térdel le, vagy egyébként is? Nekem gyanús ez a verzió frissítés, hogy valami félrecsúszott. A frissítésekkel kapcsolatban nekem maximum egy Timeshift, vagy egyéb mentés jutna eszembe, ezt nálam okosabb ember tudná megmondani, hogyan lehet visszaállni a régi csomagverziókra.
-
tusi_
addikt
válasz
Petya XT #100724 üzenetére
Jott FF frissites es ki is lottem vmi processzt about:config alatt, de ez sem hozott teljes javulast.
fission.autostart
gfx.webrender.allEzeket allitottam at false ra..
Van valami a firefox helyett, amin jol futnak a videok es nem chrome?
Szerk: es az egerem - Logitech g 502 - vezerloje is eltunt, eddig tudtam allitani a dpi-t gombokkal, keken villogott az eger, ma meg csuma feher es nem tudok alitani semmit rajta.
lehet revertelni updateket vhogy?
-
tusi_
addikt
Sziasztok.
Az utobbi napokban elkezdett iszonyatosan suviteni a ventillator, rendszeresen felporog es latom a magas cpu loadot, pedig szinte semmi nem fut.
Firefox alatt iszonyu lag van, nem a video lejatszasban, hanem a gombok vezerlesekor. Rakattintok vmire es nem tortenik semmi, csak par sec mulva.
Mult heten frissitettem, kb azota csinalja. Lehet ez virus pl?
Linux Mint Cinammon 22 -
Petya XT
senior tag
válasz
Black&White #100721 üzenetére
...és ami még izgalmasabb, hogy látok ott egy Realtek 8821-es drivert is. Szuper lenne.
-
Black&White
addikt
válasz
Black&White #100695 üzenetére
Hátha jól jön még az infó valakinek, a 6.12 kernel hozza a BT támogatást: [link]
-
válasz
tvamos #100719 üzenetére
Valakinek biztosan jó, a kérdés az, hogy neked jó-e? Az Enterprise Linuxokra épülő disztrókból hiányoznak a kodek csomagok, amiket csak ilyen-olyan külső repók hozzáadásával lehet orvosolni. A Mint, az Ubuntu vagy a Debian alapból a sajátjaiban kínálja ezeket. Emelett utóbbiak jóval nagyobb szoftverkínálatot biztosítanak, mint a Fedora.
-
-
ViZion
félisten
systemd-boot -ról itt kérdezzek, vagy az a mélyvíz már?
-
Warton
őstag
Akkor ezek szerint nem hardver hiba, viszont nem nagyon reagál arra, ha belerakok egy kártyát, azt hogy tudom megnézni, hogy a drivere fennvan vagy ezt is a kernelnek kéne tudnia?
-
-
Warton
őstag
Egy laptop saját belső SD kártya olvasóját az lsusb vagy lspci parancs valamelyikének ki kéne listáznia nem?
Én vagyok vak, vagy tényleg nem szerepel ezekben a listákban:
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #100704 üzenetére
Nekem most itt a helyzet egy pcí intel és egy usb realtek mindkettő megy, de talán a realtekest buildelni kelett.
noki@dellapos:~$ lspci | grep -i network
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 8265 / 8275 (rev 78)
noki@dellapos:~$ lsusb
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 04f3:24a1 Elan Microelectronics Corp. Touchscreen
Bus 001 Device 004: ID 8087:0a2b Intel Corp. Bluetooth wireless interface
Bus 001 Device 003: ID 2357:012d TP-Link Archer T3U [Realtek RTL8812BU]
Bus 001 Device 006: ID 0c45:6713 Microdia Integrated_Webcam_HD
Bus 001 Device 002: ID 0458:6001 KYE Systems Corp. (Mouse Systems) GF3000F Ethernet Adapter
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
noki@dellapos:~$Van két archer t4U is, ezek is buildelősek , de a v3.0 jól megy, az újabb v3.2 meg nem megy vár a 6.2-es kernelre.
noki@dellapos:~$ uname -r
6.1.0-17-amd64 -
válasz
cigam #100699 üzenetére
Tényleg nagy lutri ez az USB dongle téma, viszont ha már kernelbe bekerült végre a driver, utána nem lesz vele gond. Remélhetőleg.
Amúgy az amazonos linkem is egész jónak tűnik, ami fut Linuxon, beleírták a megnevezés sorába.
A chipekkel meg ugyanúgy variálnak a gyártók, mint a belépő szintű SSD-knél is.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest