- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Synaptic
senior tag
Valaki tudna segíteni a következő problémában ?
Manjaro linux KDE , 440 Nvidia driver . Kis ablakban fut bármelyik media player pl vlc tetszőleges fillmel
. Bármit nyitok , akár terminált is egy pillanatra mindig megáll a lejátszás. (Nagyobb állományoknál tovább)
Ez valami kde feature ?
-
Tehát akkor nem valami ismert TLP idiotizmus, hanem tényleg hiba :S
Az a legdurvább, hogy a TLP pont a Thinkpadokhoz készült, max funkciót ott lehet kihasználni...
De lehet, hogy annyira egyszerű lesz, amit épp kolléga említ most.
Nálam is jórészt 88-93 fokon pörög a HP 8570p, de csak a bal lábam szokta leégetni, mivel kábelen lóg, nem veszem le a CPU-t. Ráadásul akkor pörög ezerrel, amikor a nyamvadt karakteres paraméter feltöltő oldalt frissítem online melónál. Nem is értem, miért.
-
anorche1
őstag
-
válasz
ubyegon2 #74796 üzenetére
Köszi!
Tehát akkor nem valami ismert TLP idiotizmus, hanem tényleg hiba :STLP leszed -> reboot -> cpupower frequency-set -u 933MHz -> maradt az 1,4GHz.
Viszont :
root@homeserver:/home/user# cpupower frequency-set -u 933MHz
sh: 1: modprobe: not found
Setting cpu: 0
Setting cpu: 1
Setting cpu: 2
Setting cpu: 3
root@homeserver:/home/user#
Az a modprobe not found... :S -
Both tools do not conflict as long as you do not use frequency scaling settings in TLP.
Which is more effective, TLP or CPUfreq?
Ebből úgy látom, hogy a TLP freki setting használat esetén bakfitty van! Gyanítottam amúgy, azért is kerestem rá így célzottan. Szedd le a TLP-t, ha a kikapcs nem elég és még a konfigot is töröld és ha később visszateszed, sikeres cpupower beállítás után, akkor se nyúlj TLP-ben a frekikhez.
Lehet, hogy nem jön be, de ennyit megpróbálhatsz, ha csak nem vagy már túl rajta.
Gondolom az ebben lévő grub-ot érintő dolgok megvoltak:
CPU Frequency Scaling On Linux With cpupower
Ahogy látom, archwikiben van még jó pár módszer a cpufreq állítgatására
-
Hello,
Frekvenciaállítgatással van valakinek tapasztalata?
Lenovo T410-en akarnám lekorlátozni a procit. Debian 10.6 van fent, feldobtam a TLP-t, beállítottam neki, hogy default mode battery, ebben pedig 933MHz max. freki, powersave mindenhol, és még mindig 1,4GHz-en megy a proci. (Persze a TLP service fut., stb.)
Akkor cpupower. helyből mondja is, hogy 933-on megy a proci, de a a proc/cpuinfo-t nézem, akkor még mindig 1,4GHz.
Nem igazán találok erre megoldást... :S -
czanga
őstag
válasz
CPT.Pirk #74785 üzenetére
Köszi. Még csak azzal sem volt, user error lett a vége. Gyönyörűen elkészítette a telepítőt, csak épp már nem emlékeztem, hogy az első generációs intel-es Mac-ek nem bootolnak USB-ről. Másik fele a történetnek, hogy csak 32 bites EFI van alatta, így az sem segített, hogy kiszereltem a lemezt, egy másik frissebb Mac-en letelepítettem, mert vissza szerelve nem is látta bootolhatóként sajnos.
Szóval most 32bit kompatibilis Linux-ot keresek amin redmine futhatna, már ha van ennek értelme.
Azthiszem keresésben @Fuel fórumtársat követhetném is az úton, nála végül Linux Mint lett a befutó, ha jól olvastam.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
3-4 éve használok Linuxot otthon és szeretnék a rendszer részleteibe menő ismeretekre szert tenni, hogy később ezt kamatoztathassam Linux rendszergazdaként. Leginkább olvasni szeretek, ezért az ilyen Udemy és társai kiesnek.
Honnan tudnék tanulni? Érdekelnének példa projektek is. Kerestem ilyeneket, de nem érdekeltek. Pl.: Apache webserver. (De pl.: a virtualiuzáció az érdekel!) Mélységeiben érdekelne a dolog, hogy mi hogyan működik. Ennek a célja az lenne, hogy ha később valami hibaelhárításban kellene résztvennem, akkor tudjak előnyt kovácsolni a rendszerismeretemből.
Könyveket olvasok, de szeretnék olyan blogokat olvasni, ahol, ha van 5-10-15 perc felesleges szabadidőm, akkor okulhassak.
Jelenleg erre a célra olvasom a PH idevonatkozó topicjait és a HUP-ot. Utóbbiban is főleg a felmerült problémákról olvasok.
Tudnátok ajánlani blogokat, esetleg hírportálokat?
(természetesen angol nem akadály!)
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
freaghill #74786 üzenetére
Wow. Ezer köszönet meggyógyult. Innentől már nem írta ki a hibákat a hp-s parancsok.
Viszont a plugint nem tudta felinstallálni. Megnéztem, hogy egy wgetet indított és letöltöttem maunálisan, de így sem ment. Utána a hp-plugin mintha végig ment volna, de a hp-toolbox még mindig akart plugint installálni, amikor a nyomtatót fel akartam venni.
Viszont cups webes felületről ment az install
.
Mi ez a -o opció után?
-
czanga
őstag
Sziasztok!
Redmine szerver létrehozásához kellene nekem egy régi Inteles Mac mini-re húznom egy linux disztrót. POP OS-t kaptam tippnek, de sajnos a letöltött ISO-ból Etcher-nek sem siekrült felismerhető telepítőt csinálnia. Van esetleg tippetek melyik disztró lenne jó számomra, ami rendes GUI-val rendelkezik, és megfelelő lenne egy docker-es Redmine futtatásra? Rendes felület azért kell, mert a programozás, és hasonló dolgok messze vannak tőlem, plusz amúgy is érdekelne mit tud egy ilyen rendszer normál felhasználás esetében egy ilyen régi 64 bites gépen.
- Azt nem tudom sok ingyenes e mint a POP! , de ilyet keresnék feltétlen.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
freaghill #74773 üzenetére
Csak most tudtam kipróblni, de nem ment, egyrészt azt mondta, hogy nincs u opció, másrészt meg a következő hibát kaptam:
error: Unable to locate models.dat file
HP Linux Imaging and Printing System (ver. 0.0.0)
HP Device Manager ver. 15.0
Copyright (c) 2001-15 HP Development Company, LP
This software comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to distribute it
under certain conditions. See COPYING file for more details.
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/hp-toolbox", line 269, in <module>
QApplication, ui_package = utils.import_dialog(ui_toolkit)
TypeError: cannot unpack non-iterable NoneType object -
coco2
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget, de szerintem én ezt feladom
Az etchert még kipróbáltam utoljára, és ennyit kaptam eredménynek: [kép] Meg hogy fel se kínálja a bootot meg semmi.
A manjaro helpekben kicsit optimistán kezelik a legacy boot meg egyéb dolgokat. A mai laptopok már uefi onlyval jönnek, és még a secure boot-ot is csak akkor lehet kiszürkült enabled-ről átkapcsolni disabled-re, ha bios jelszót állít be az ember. Aminek szintén nem kellene követelménynek lennie 2020-ban, mert a win10 már bemutatta azt a secure boot dögvészt hosszú évek alatt. Talán egyszer majd lesz rá megoldás, de ma még nincs.
A laptopomban a jelek szerint valami új vezérlő elektronika van, mert a distribek fel sem ismerik - és nem csak az ubuntu verziói nem. Centos meg a többiek is fail, be se töltenek. Vagy 50x koptattam meg ezt a szerencsétlen pendrive-ot, és nulla eredménnyel. Az acer topic-on fél éve ott van a probléma a driver miatt, talán egyszer majd lesz rá érdemben válasz, eddig még nem volt.
Erre a laptopra a jelek szerint a sors nem akar linuxot, és egy os felhúzására nem kellene ennyi idő és energia elmenjen. A magam részéről eleresztettem a problémát és perkálok a microsoftnak. Az üzletvédelmük most is jól teljesített
-
growler
őstag
Ajánlanám az "Etcher"-t a .iso képfájl kiíratására.: [link]
dd módban írja ki - és a kiírás végén ellenőrzést is lefuttat (validating)
Ha indítod a gépet, csalogasd elő a bootválasztót (F12(?) bill, nyomogatásával.)
Ott valószínű 2 kiválasztható verzióban is láthatod a pen.-t (telepítőt)
- UEFI: előtaggal (EFI-s telepítéshez)
- Előtag nélkül (Legay telepítéshez)
Ha UEFI-s a géped, akkor értelemszerűen az UEFI: előtagút indítsd. -
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74775 üzenetére
Itt azt írják rufus 3-astól kezdve, hogy az image-nek kell hybrid iso-nak lennie, mert ha nem, semmi jelzést / beállítási lehetőséget nem kapok hozzá - mint ahogy nem kaptam hozzá semmit.
-
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74764 üzenetére
Megnéztem a Manjaro Xfce 20.1-et, de nekem nem működik. Leszedtem az iso-t, rufussal kiírtam, de az az image nem bootol. Meglehet az UEFI-vel van egy kicsi problémája - a laptopom biosa csak uefi-t ismer - de azzal nem tudom, tehetek-e bármit
-
válasz
growler #74768 üzenetére
No ebben igazad van, ilyenre nem is gondoltam, pedig egy ideig volt a tesómtól kapott Toshiba noti HDD nélkül használva. Mindenesetre biztosan nem az ilyen jellegű hibákat fogják javítgatni a disztró fejlesztők, az tuti. Ha egyáltalán sw hiba.....
Egyébként sok esetben gépfüggő is a suspendből felébredés, a HP 8570p-nél például a bekapcs gombot kell röviden megnyomni, hogy feléledjen.
De amúgy a kollégánál feléled a rendszer, csak a megjelenítő nem ad képet, ha jól emlékszem. Elég sokismeretlenes egyenlet ez.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #74766 üzenetére
Azért lehet olyan szitu. hogy jó ha a live rendszer "felébred" suspendből.
Mikor a garis HDD-m megadta magát, kb. 2 hétig úgy használtam live
rendszert hogy a munkamenet végén nem leállítottam hanem felfüggesztettem.
Új indítás után is megvoltak a "telepített" alkalmazásaim az egyéb beállításokkal
egyetemben. -
Mint fce live-ot lerakom suspend-re, utána nem tér vissza.
Ez ha probléma lenne, akkor sem lenne érdemes vele foglalkozni senkinek. Egyszerűen azért, mert a live-ot mi a fenéért rakja bárki is suspendre? Annyira profilidegen, hogy kitalálni sem tudnék hasonlót. Memóriakezelésről (!) lenne szó itt és nem meghajtóról futtatásról, a suspend és hibernation pedig az utóbbiakra lett fejlesztve, nem memóriából futásra. Azért írhatták, hogy problem solved, mert nem létező a probléma!
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Tarokk79 #74763 üzenetére
Most az igazi hiba szerintem ez:
Állapotüzenetek:
"HP_LeserJet_1020" nyomtató: "hplip.plugin".Illetve közbe ezt csináltam: újra installáltam és csináltam egy linket és csináltam egy hibakeresést.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
freaghill #74762 üzenetére
Változó, attól függ pont mivel próbálkozom
. Most pont ezeket. Az előbb már létezett az egyik models.dat, de most nem.
ii libsane-hpaio:amd64 3.18.12+dfsg0-2 amd64 HP SANE backend for multi-function peripherals
ls: '/usr/share/hplip/data/models/models.dat' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
ls: '/usr/share/hplip/models/models.dat' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Próbáltam a debian által adott 3.18.12-vel, illetve a 3.20.6-tal is. Mind a kettővel vannak bajaim. A plugint egyikkel sem sikerült felraknom, azt mindig hiányolja próbáltam kézzel is innen:
https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/plugins
De az sem megy. Melyik verzióval próbálkozzak? Leírjam pontosan mi is történik? -
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74759 üzenetére
A linkelt topicra felírt "problem solved" csak trollkodás. A storage driver mellett a video driver is broken. Mint fce live-ot lerakom suspend-re, utána nem tér vissza. A hűtés elindul - felteker a ventillátor, meg a narancs led is kékre vált - de a képernyő sötét marad. Nyomagatok mindenfélét és egyebek - semmi. Nem próbáltam ki külön, de szerintem a többi ubuntu live is ugyan azt produkálná.
A topic dátumjai szerint a problémáról fél éve tudhatnak a distrib karbantartói, és most még a régi image van kint weblapokon. Meg lehet esetleg találni azt a community-t, akik a live image-eket barkácsolják? Tartozik hozzájuk valami fejlesztői fórum valahol?
-
Tarokk79
aktív tag
Sziasztok,
Debian 10.6-on szenvedek HP nyomtatók beállításával. Most egy HP LaserJet 1020 került a kezembe, de nem tudom működésre bírni. Felraktam a hplip-et, és a localhost:631-en hozzá adtam, de a teszt oldal nyomtatáskor a következő hibát kapom:
stopped "Filter failed".Ha terminálból indítom a hp-setupot, akkor meg a következő hibát kapom:
error: Unable to locate models.dat fileNem tudom beállítani
. Legutoljára nem kérte a plugin, pedig írta, hogy plugin required.
Előre is kösz
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
törölt tag
Akkor most Win10 mellé akarsz telepíteni dual bootban?
Ha nincs kikapcsolva a gyorsindítás a Winen, kapcsold ki.(energia beállítások, nem megjelenített lehetőségek).
A fájlrendszer nincs leállítva rendesen, ez okozhat olyat is. Hogy a driveren keresztül vissza fog fizikai eszközt is (vsz. ezért nem talált repot a netinstaller).Továbbá az EndlessOS egy különleges jószág. A boot partícióján kívül minden LVM-be van szervezve.
Ez is belejatszhat az anomáliába, mert amit eddig leírtál az abnormalis.Szóval a Win10 telepítővel teljes egészében tudtad a lemezed partícionálni?
-
coco2
őstag
válasz
#63718632 #74755 üzenetére
A 70 megás nem particionálással kezdte, hanem neten elérhető mirrorok után akart keresgélni, és elakadt vele.
Amit @tiobe linkelt, netinstaller készítésről egy blog, ami gyakorlatilag egy iso-t ér el neten, azt húzza le helyi ram disk-re, és arról telepít. Letöltöttem az iso-t arról a linkről, amit kibogarásztam a scriptből, kiírtam azt pendrive-ra, és indítottam róla. Nem látja a hdd-t.
Időközben egy mint xfce image-et is leszedtem netről, azt is megpróbáltam használni, az sem látja a hdd-t.
Vajon létezik olyan installer csomag, amiből hdd image-et kell készíteni előre, és arról bootolni be?
A laptopot endlessel vettem. Aztán bedugtam egy pendrive-ot, amin win10 installer volt (még az előző laptopon készítettem). A win10-nek nulla baja volt a hdd felismeréssel.
-
törölt tag
Kezd egy kicsit zavaros lenni.
Elindítod a netinstallt, azzal is partícionálni kellene előbb, hogy tudja hová telepíteni a lehúzott csomagokat.
A 900megás iso image a network installerben, ezt sem tudom hová tenni.
Amit linkeltem az egy 70MB-os minimal rendszer.A notit Win10-el vagy EndlessOS-el vetted?
-
coco2
őstag
@májkimiki:
Köszönöm a tippet, kipróbáltam. Egyetlen mirrort sem talált működőnek. Előfordulhat, hogy már annyira régi?
Net installer:
Kibogarásztam a 900akarhány megás iso image-et a network installerből, és kiírtam pendrive-ra. A problémája ugyan az: nem talál hdd-t.
Egy mezei western digital sata hdd-vel miért van baja a linuxnak?
-
coco2
őstag
Megpróbáltam egy xubuntu 20.04-et is innét, eredmény ugyan az.
@tiobe:
Net installer gyakorlatilag nincs azon a linken. Plusz egy kattintás után ide visz, aztán hiába keresek már kész image-eket, visszahoz ide. Ahhoz, hogy netboot installal linuxot telepíthessek, előbb kell egy linux - gratulálok annak az iq bajnoknak, amelyik azt kitalálta.
-
coco2
őstag
-
coco2
őstag
válasz
urandom0 #74747 üzenetére
Két külön dologról beszélhetünk. Fentebb linkeltem lapot, amiről az image-et szedtem le. Nem ubuntu live, hanem az installer beépített ubunty try opciója az, amit használni tudok perpill. A bal felső sarokban egy szöveg van "Activities", és ha oda kattintok, kereső mező jön be. Alatta ami ubuntu ikon van, az nem menü, hanem az ubuntu install indul el.
Most, hogy fene tudja hanyadszorra indítottam el, változtak meg dolgok az alkalmazás listában (bal alsó sarokban az androidok tipikus 3x3 pöttyös koceka ikonja). Az okát nem értem. Első alkalommal egy lapnyi alkalmazás volt, meg egy pici. Most 3 lap. Automatán bővítette volna magát? Most már találtam temrinal-t is. De előzőleg az nem volt ott. Eskü.
FVWM tippet köszi. Így már tudom, hogy Xubuntu az, ami után nézelődök
-
urandom0
senior tag
Hol nem találsz konzolt, Ubuntu live-ban? Bal felső sarokban ott a menü, beírod hogy terminál, ott kell annak lennie.
SSH-val mit szeretnél? Honnan akarsz hova SSH-zni? Ubuntu live-ban nem fut SSH szerver, oda nem tudsz belépni.Létezik esetleg valami oldschool network boot
Egy legalább 4k x 2k desktop méret, ami fölött húzhatom a tényleges 1920x1080-as nézetemet (laptop felbontása).
Az FVWM pagere volt ilyen, szerintem neked az rémlik. Egy hatalmas nagy X*Y méretű virtuális desktop, amin a fizikai desktop csak egy szelet. Manapság a workspace-ek használjuk (amit láttál az Xfce-s videón, az is az), de azok is beállíthatók így egyes ablakkezelőkben (pl. Xfwm).
-
-
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74742 üzenetére
Megpróbáltam, nem jött össze. Nem találok egy nyavajás console-t meg semmit
Ssh localhost közli, nem tud kapcsolatot építeni. Van valami billentyű kombináció vagy bármi a telepítő alatt ami működik ilyesmire?
2 és fél gigás image tele minden hipszterkedéssel, de egy console, az nincs. Gparted-et tudok indítani, az van - és nem lát a pen drive-on kívül semmit.
Szerintem kukás az az image, amit leszedtem. Kérhetnék tippet valami másikra, ami tuti biztos működik is?
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #74740 üzenetére
Akkor effektekkel lehet téged kellene nyaggassalak
A wobbly meg a többi nekem nem a kedvencem, viszont kotorászok az után, mi történt a régi x-serverrel? Szöveg szerkesztéshez meg doksikhoz ami segítség tud lenni, az simán egy sokkal nagyobb desktop, mint a fizikai képernyőm. Egy legalább 4k x 2k desktop méret, ami fölött húzhatom a tényleges 1920x1080-as nézetemet (laptop felbontása). És valamikor olyan volt. Azzal mi történt mostanra?
-
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74739 üzenetére
Erre a gépre raknám, amin most is vagyok win10-el. Vadi új laptop, kutya baja a hdd-nek. Biosban amit látok, hogy hdd0 csatoló üres, a hdd-m a hdd1 csatolón van. Tud az galibát okozni? Sata mode ahci.
Ha a leszedett install image nem szereti az üred hdd0 csatolót - vagy a fene tudja, mi baja - még hogyan lehet ubuntut húzni? Létezik esetleg valami oldschool network boot mint a régi pár floppys redhat időkben, amikor 3-4 floppy után etherneten lehúzta magát a többi? Tudok olyat csinálni?
-
Az a wobbly neked nagyon tetszik a jelek szerint
Jól mondod, talán amiatt is próbáltam ki komolyabban a Linuxot 6 éve. Bő 10 éve tesóm a laptopján mutatott valamit, amin elindított sok filmet meg zenéket és mind futott a saját ablakában röccenés nélkül és ahogy megfogta az ablakot egérrel, lengette, mint a zászlót és még úgy se röccent semmi. Elképedtem nagyon ezen, utána ki is próbáltam a Mandriva fizetős full DVD-s verzióját, de valahogy csak elhalt és visszajött a képbe a Win7, persze akkor még MOHAA meg társai nagyon mentek nálam. Első Mint Cinnamonon viszont nem nagyon akart máködni a Woobly, viszont akkor már nem érdekelt, mert maga a desktop Linux fogott meg elég erősen, mivel azóta is Mint Cinnamont nyúzom.
Ha az ember dolgozik a rendszeren, nem nagyon foglalkozik ezekkel az effektekkel, mégis tök jó, hogy van ilyen is.
(#74739) CPT.Pirk
Ja, nagyon tuti, XFCE igazán Compizzal cool! Sokáig volt fenn Mint XFCE és néha lazításképpen szórakoztam a compizos vackokkal. Kikapcsolt. Lássuk be, a Mint Cinnamon unalmas.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez nem normális, eddig csak akkor láttunk ilyet, ha valami hardveres gond volt (pl. tönkrement sata kábel) és a végén kiderült, hogy már a bioszban sem látszott a cucc.
A gonem shell-t nem igazán ismerem, nekem csak fejfájást okozott eddig, mert én szeretem, ha tudom konfigolni a dolgokat.
ubyegon2: kemény
-
coco2
őstag
válasz
ubyegon2 #74736 üzenetére
Az a wobbly neked nagyon tetszik a jelek szerint
A magam részéről nem vagyok oda olyasmi effektekért. A statikus átkapcsolás pihentetőbb idegileg, amikor nem designer munkát csinálok szépérzékre, hanem adatkezelési problémákban vagyok benne nyakig, és programot / scriptet írok. Azok a hipszterkedések olyankor túl sokat visznek el agyailag, nem tesz jót az analitikus gondolkodásnak azt nézni a képernyőn.
-
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74735 üzenetére
A linkelt videón 1:57-nél volt a "cube", a bemutatott effektek közül részemről azt értékelem valamennyire, a többit nem igazán. +1 desktop, ami handy módon váltható. Alap gnome shell ad valami desktop extrát?
Install probléma. Pen drive boot eljut addig, hogy hova kérem az install-t, és egyedül a /dev/sda van a listán. Váltottam grafikusra, gparted kijelezte, hogy a /dev/sda történetesen a pendrive, amiről bootoltam. A terás hdd-met pedig nem látom a listában. A partíció választó ablak üres, semmi sincs ott.
A terás hdd előre szét van darabolva célirányosan. Ebek harmincadjára azt mondani linuxnak, rakd magad, ahova akarod, azért egy kicsit azt nem szeretem. Van valami glitch, hogy megtalálja a hdd-t?
-
válasz
CPT.Pirk #74735 üzenetére
Ha már ezekről az effektekről esik szó, nekem durván a legpörgősebb eddig az XFCE Compiz compozitorja tetszett, az amúgy is piszok pörgős Mint XFCE-n nagyon éltek ezek a haszontalan ugrabugra effektek.
Találtam is egy XFCE effektes videót.
Szóval akinek ezek bejönnek, érdemes az XFCE+Compiz duót is kipróbálni!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, ha nem jön be az egyik felület, akkor pár csomag felrakása után elérhető lesz a másik, a login képernyőn lehet köztük választani. Btw, érdemes elolvasni a neten, hogy mit kell feltenni egy DE cserénél, esetleg szükség lehet 1-2 szövegfájlban módosításra is.
A mozgó ablakok, meg asztalváltás, meg 3D-s asztalváltó kocka amiket említettél, azok leginkább KDE alatt vannak (asztali effektusok néven, minden hülyeség bekapcsolható külön-külön), sőt Windows után igazából a KDE-t javasolnám, vagy a Linux Mint Cinnamont. A Gnome az nagyon eltér a megszokott dolgoktól.
1. találat a KDE desktop effektekre: https://www.youtube.com/watch?v=EzK9sKfNP6s
-
coco2
őstag
válasz
CPT.Pirk #74733 üzenetére
Jó sok időt töltöttem windows alatt, már elszoktam azoktól az egykori kényelmességektől, mint például egérrel képernyő szélén tolom tovább, és akkor mozog az ablak. Anno a 640x480-as időkben első linuxok X-window-ja volt olyan. Az létezik még mindig? Esetleg specifikus valamelyik ubuntuban?
YT videón lubuntu desktop példánál láttam bal alsó sarokban 4 szám, azok vélhetően külön desktopok és klikkentéssel átvált rá?
Alap gnome shell majd rájövök, micsoda, de a kérdéses pont, hogy ha az nem tetszik, akkor tudok install csomag formájában desktopot cserélni, vagy egész distribet mindenestül kell kályhától újraépíteni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Ubuntu elérhető több grafikus felülettel, alapból a Gnome Shell verzióval kapod ami vagy tetszik, vagy nem. Ha nem, akkor van Kubuntu, Lubuntu meg Xubuntu is, mindegyik másik felhasználói felülettel. Nézd meg őket a google-ben, amelyik jobban tetszik, azt próbáld ki.
Meg még a Linux Mint verziókat is nézd meg, rokonok és a népszerűségük kb. azonos.60/150 az príma. Swap a leírt felhasználás mellett valszeg nem is nagyon lesz használva, pár GB swap partíció is elég, de adhatsz neki 16-ot.
-
coco2
őstag
válasz
growler #74731 üzenetére
Nem igazán tudom, mi lesz a különbség.
Az ubuntut azért választottam, mert blogok szerint annak van legnagyobb közössége. Reményeim szerint legalább elfogadható szintig dokumentáltak a scriptjei. Ha ebben tévedtem volna, egy jelzésnek örülnék. Desktop csak annyira kell, hogy tudjak konzolt meg szövegszerkesztőket indítani. Maximum egy desktop háttér kép, és slussz. Nem igénylem, hogy 3D csicsa egye a gpu-t és fűtse fel a laptopot.
Használatát tekintve egy website prototípus fejlesztésének fog otthont adni. Kicsi teljesítményen kellenek mysql, apache, php7, gcc (lamp környezet elemek + script építéshez minimális bináris cuccok adat áradat szerkesztéshez, arra kell az ansi c). Szerverrel kompatibilis környezetet be kell tudjak állítani rajta (hogy utána mozgatható legyen az eredmény), de konkrétan ezen a laptopon nagy teljesítménnyel soha semmi nem fog futni.
Aztán ha google chrome (youtube), torrent (filmsorozat részeket leszedni), vlc player (meg is nézni azokat a sorozat részeket) meg egy oracle virtual box is fel tud települni rá (win xp image-et futtatni), már szórakozásra is jó lesz.
Apropó gondoltam adni 60 gigát rendszer alapnak a fenti elvárásokhoz. Blogok szerint bőven elégnek kell lennie, de ha át kellene gondolnom, egy jelzésnek örülnék. Mellé 150 gigát adnék adatoknak (sorozat évadok fognak legtöbbet elvenni, talán 20 giga lesz összesen használatban, meg az "apraja"). A laptopban van 8 giga ram, blogok 16 gigát javasolnak swap-ra (ram x2).
Összességében jó lesz nekem az az image, vagy valamivel nagyon mellé lőttem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az Inteled is AMD64-es processzor.
Ez az AMD64 jelölés az iso-ban csak annyit jelent, hogy 64 bites az oprendszer, a 32 biteseket meg általában i386-ként hívják.
A 64 bitet meg anno az AMD vezette be a processzorokban elsőként, aztán a keresztlicenc megállapodások miatt az Intel is átvette (csak nem hívja AMD64-nek).
-
coco2
őstag
Ami install image-et találtam, az egy 2 és fél gigás amd64 ubuntu iso ( itt találtam ). Intelem van. Használhatom ugyan azt, vagy egyszer csak misztikus problémáim lesznek miatta?
-
coco2
őstag
Sziasztok!
Windows mellé linux partíciót is raknék a gépre. Találtam blogot, ami mondja, elsőnek win-t, utána linuxot, meg blogot, ami a grub helyreállításáról szól "nem EFI-s" boot esetén. Hát ránéztem a hdd-m darabjaira, és az első partíció egy 1 gb-s efi. A linuxnak azt biztosan grub-ra kell cserélnie, vagy van olyan distrib, amit szeret az efi is?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #74724 üzenetére
Szerintem nyugodtan próbáld ki ismét, a 2 év alatt nagyon sokat fejlődött a grafika Linux alatt (és a Firefox is). Ráadásul ha legalább a felület gyorsítását be tudod kapcsolni, akkor kicsit simább lesz pl. a görgetés mert nem a proci fogja azokat a dolgokat is számolni.
-
_Dumber_
őstag
válasz
anorche1 #74717 üzenetére
Nem hiszem hogy azzal lenne a gond.
Én megadtam az SDDM-nek, hogy csak tükrözve jelenjen meg. Ezzel bejelentkezés után a 2es képernyön minden OK, de az egyesen nincs se háttérkép, se jobb gombos menü, se semmi..
2es lehúz, majd ujracsatlakoztatva meggyógyul. Szóval előrébb nem lettem.
Ez alapján állitottam be a SDDMet
https://blog.victormendonca.com/2018/06/29/how-to-fix-sddm-on-multiple-screens/Az Xsetup-ban egy sorom van, megfelelő kimenetekkel behelyettesítve
xrandr --output HDMI1 --same-as eDVI -
urandom0
senior tag
Az lehet. Nem nagyon mentem bele a dologba, csak láttam, hogy van ilyen lehetőség, bekapcsoltam, majd a hibák láttán ki is kapcsoltam
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
urandom0 #74720 üzenetére
Konkrétan mit kapcsoltál ki? Mert a felületek renderelésének két megoldása kapcsolható be, lehet csinálni OpenGL-lel és lehet Webrendererrel is. Ezek egyikét engedélyezve tudja használni a VAAPI-t videók gyorsítására, de azt is külön engedélyezni kell. Részletek: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #74708 üzenetére
Annak hardveres háttere is van, hogy nem megy a Youtube gyorsítása mert kell hozzá VC-1 támogatás a videokártyába (most tekintsünk el attól, ha pluginnel bekorlátozod 1080p x264-re a Youtube-ot). Radeon téren pl. csak az új kártyákban van ez meg.
Az jobban zavar, hogy mesterséges alapon korlátozzák be a 4K tartalmak elérését Netflixen. Fizetek érte, ne mondják már meg, hogy csak az Edge a jó nekik 4K-ra...
Úgy amúgy az Edge pont olyan szögletes és semmilyen, mint a W10. Én maradok Firefoxnál, igaz lassabb, de stílusos.
-
Balerik
aktív tag
válasz
peterattila #74708 üzenetére
+1
-
peterattila
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74706 üzenetére
Magánvéleményem szerint magasan a legjobb böngésző mind közül, legalábbis w10 alatt. Gyors, vajsima a működése, egy ideje nem is használok mást windowson. Most hagyjuk a "nagy testvér figyel"-t, mert aki gépet, telót használ, az ne ringassa magát álomvilágban, hogy ő elrejtőzik. Lóf@szt. Na, nagyon kíváncsi vagyok rá. Remélem meg tudja oldani a hardveres gyorsítást yt-on, a többieknek ez nem sikerül 2020-ban sem
.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Októberben kiadja a Microsoft az Edge böngészőt Linuxra. [link]
Kíváncsi vagyok, hogy vajon menni fog-e vele a Netflix 4K-ban Linux alatt, mert az PC-n jelenleg csak W10 és Edge alatt elérhető, semmi más böngészőben nem...
-
Véreshurka
senior tag
válasz
CPT.Pirk #74701 üzenetére
Pont most reggel fordult elő, hogy formázás után már nem láttam a GUI-ban a lemezt, se mount-olva, se unmountolva, mintha már le lett volna választva, de hallottam, hogy még pörög. Ezért merült fel hogyha már úgyis a terminalban vagyok, akkor onnan hogyan tudnám leválasztani. Egyébként én is a GUI-s megoldást szoktam használni.
A lemezt inkább amolyan első használat előtt formáztam le, hogy minden rendben legyen. Sajnos pont nemrég olvastam egy másik topikban, hogy volt akinek egy teljes teleírásos formázás segített, hogy minden jól működjön első használatba vételt követően, kibontva az új lemezt nem úgy muzsikált ahogy kellett volna. ezért gondoltam én is erre.
A bleachbit kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy bárki használja-e pl. memória és swap tisztításra? Esetleg böngésző adatainak törlésére, vagy pl. csomagkezelők karbantartására. Szoktam használni az
apt clean
apt autoremove
parancsokat, de nem tűnik rossznak ez a megközelítés sem. Kicsit olyan CCleaner érzésem van a programmal kapcsolatban. -
BalanceR
addikt
válasz
CPT.Pirk #74683 üzenetére
Mindenképp!
Már csak egy kérdés:
Tudnál javasolni valami részletes, szájbarágós leírást a grep, awk, sed, cut, pontos használatáról?
közöm nincs a linux CLI-hez, eddig ha kelle valami szétszedtem egy scriptet, és addig "foltoztam" ameddig nem volt jó, de jó lenne átfogó képet kapni róla.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Véreshurka #74700 üzenetére
Még nem fordult elő, mert jellemzően inkább meghalnak a HDD-k idővel, mintsem h. eladnám őket és aggódnom kellene a letörölt dolgok miatt.
Ha el is adtam használt hdd-t valakinek, az olyan helyre került, ahol ilyesmi miatt biztosan nem kell aggódnom.szerk: eszköz leválasztást GUI-ról, mindegyikben ott van az eltávolítás lehetősége, pont min Windows alatt. Felesleges ezért terminálozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen okosórát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Eladó iPhone 12 mini 64GB bevizsgált, hibátlan készülék
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy S20+ 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest