- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- OLED TV topic
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
#63718632 #75197 üzenetére
Jó lesz, gondolom, csak kicsit hosszú az a leírás, két parancs az egész:
sudo mount /dev/sdax /mnt && sudo mount --bind /dev /mnt/dev && sudo mount --bind /dev/pts /mnt/dev/pts && sudo mount --bind /proc /mnt/proc && sudo mount --bind /sys /mnt/sys && sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda && update-grub
Nekem szimpibb a végén összefésülni több rendszert, os-prober ezért kimarad és a végén van a grub-update.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #75192 üzenetére
Ha jól látom, a Linux Mint a jelenleg /dev/sda-nak azonosított eszközön van.
A /dev/sda1 az efi partíció - ebbe kéne telepíteni a rendszerbetöltőt.
Szerintem a legegyszerűbb, ha erről az oldalról letölti a "chroot rescue scan"-t
[link] 5 parancsot kell futtatni a live rendszeren.
Az utolsó indítja a chroot rescue scan-t.
Ekkor a képen láthatóhoz hasonló felület jelenik meg,
Itt ki kell választani a Mint-et, és entert nyomni.
Majd a "chroot>" után beírni:
grub-install /dev/sda1
exit
Ha minden igaz, ennyi.
Persze egy "sudo update-grub" a végén nem árt. -
törölt tag
válasz
peterattila #75195 üzenetére
Csatold fel a sda1-et is, mert az az efi partíció és grub install >> sda1
-
peterattila
aktív tag
válasz
#63718632 #75191 üzenetére
Nem tetszik neki:
mint@mint:~$ sudo mount /dev/sda2 /mnt/
mint@mint:~$ sudo mount -t devtmpfs /dev /mnt/dev
mint@mint:~$ sudo mount -t devpts /dev/pts /mnt/dev/pts
mint@mint:~$ sudo mount -t sysfs /sys /mnt/sys
mint@mint:~$ sudo mount -t proc /proc /mnt/proc
mint@mint:~$ sudo mount -t tmpfs /run /mnt/run
mint@mint:~$ for i in /dev /dev/pts /proc /sys /run; do sudo mount -B $i /mnt$i; done
mint@mint:~$ sudo cp /proc/mounts /mnt/etc/mtab
cp: '/proc/mounts' and '/mnt/etc/mtab' are the same file
mint@mint:~$ sudo mount -o bind /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf
mint@mint:~$ sudo chroot /mnt /bin/bash
root@mint:/#
root@mint:/# grub-install /dev/sda
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: cannot find EFI directory.
root@mint:/# grub-install /dev/sda1
Installing for x86_64-efi platform.
grub-install: error: cannot find EFI directory.
pedig az sda1 vfat particio, az nem az efi?
-
-
válasz
#63718632 #75191 üzenetére
Mivel EFI és Win is szóba kerül, ilyenkor nem szólhatok bele, de nem egyszerűbb úgy telepíteni a GRUB-ot, ha benne van az sda is? Más kérdés, hogy szerintem a Linux van az sda-n.....(szóval a másik meghajtó is)
sudo grub-install /dev/sdx
(x behelyettesítendő)Ez a parancs felrakja az indítót a megfelelő meghajtóra!
utána a
sudo update-grub
Gondolom előtte arra a meghajtóra is kell egy EFI partició külön.
-
törölt tag
válasz
peterattila #75190 üzenetére
Ez alapján könnyű lessz.
[link] -
peterattila
aktív tag
válasz
#63718632 #75189 üzenetére
Itt van:
/dev/sda:mint@mint:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/loop0: 1.75 GiB, 1863593984 bytes, 3639832 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk /dev/sda: 111.81 GiB, 120033041920 bytes, 234439535 sectors
Disk model: KINGSTON SA400S3
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: D5AD4B18-47B8-4D4F-9AEE-821CB53B981D
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 2048 1050623 1048576 512M EFI System
/dev/sda2 1050624 234438655 233388032 111.3G Linux filesystem
lsblk:mint@mint:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
loop0 squashfs 0 100% /rofs
sda
├─sda1 vfat 929D-F9BA
└─sda2 ext4 9013c441-94b4-49a6-b4ac-f3c09310531f 90.2G 12% /media/mint/9013c441-94b4-49a6-b4ac-f3c09310531f
sdb
├─sdb1
└─sdb2 ntfs WD 963A4D803A4D5DFD 931.4G 0% /media/mint/WD
sdc
└─sdc1 vfat LINUX MINT 7C37-1351 1.9G 50% /cdrom
-
törölt tag
válasz
peterattila #75188 üzenetére
Milyen partíciók vannak az sdd-n?
Live-ból légyszi sudofdisk -l
éslsblk -f
kimenetet. -
peterattila
aktív tag
Segítséget kérek boot helyreállításban. Szóval /dev/sda ssd-n leledzik egy w10, /dev/sdd-n lakik a linux mint. Kivettem a w10-et tartalmazó ssd-t, viszont így nem indil a linux. Merthogy nagy eszemmel anno automatikis partícionálást választottam a linux telepítéskor, ami ugye az /sda efi szerktorába tette az indító kódot. Hogyan tegyem ezt most helyre? Tudom, hogy egyszerű, de az isennek nem jut eszembe
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
paolinho #75182 üzenetére
Nem tudom, szerintem bármelyik W10 kompatibilis ext driver amit találsz az megfelelő. Már egy ideje csak alkalmi szinten indítok Windowst, így utoljára Win7-re tettem Ext drivert. Az első két találat rögtön több megoldást is kínál: [link]
Synaptic: ez után jó lett a Compiz? Kicsit kevés a csöpögtetett infó
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #75181 üzenetére
Ezt a 3 sort kellett beírni az /etc/X11/xorg.conf -ba , és utána meggyógyult . Senkit nem akartam fárasztani és felesleges gondolkodásba kényszeríteni ézért elnézést kérek. Leíratkoztam -Peace-
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0 {ForceCompositionPipeline=On, ForceFullCompositionPipeline=On}" Option "AllowIndirectGLXProtocol" "off" Option "TripleBuffer" "on"
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Synaptic #75176 üzenetére
KDE alatt nincs compiz, de ott nem is kellett soha, mert ezeket a dolgokat alapból tudta.
Viszont 3 lehetőséged is van KDE alatt a grafikus rendereléshez, Xrenderer (cpu), OpenGL 2.0 és OpenGL 3.1. Meg még kapcsolható a vsync-is. Azt hiszem az OpenGL 2.0 a default beállítás jelenleg.
A kijelző és monitor, azon belül pedig a compozittor alatt lehet ezeket állítani.Még egy lehetőséged van, hogy nem az nVidia drivert használod, hanem a nyílt verziót. Kérdés, hogy melyik a jobb neked.
-
válasz
I02S3F #75177 üzenetére
Ez volt több esetben is az Ubuntu Mate. De tényleg nem tudom, mi a fenét csinál a kolléga, bár szerinte tesztel. Hát nem tudom, ha én nekiállnék a szakácstudományomat tesztelni, az is hasonló eredményre vezetne, főleg ha szarnék még a főzés alapjait is megkíváncsiskodni!
Hátha születik egy 3. Linuxos címlapos írás is, hogy a Linux használhatatlan. Ez ma divat nulla hozzáértéssel.
-
válasz
I02S3F #75177 üzenetére
Ez volt több esetben is az Ubuntu Mate. De tényleg nem tudom, mi a fenét csinál a kolléga, bár szerinte tesztel. Hát nem tudom, ha én nekiállnék a szakácstudományomat tesztelni, az is hasonló eredményre vezetne, főleg ha szarnék még a főzés alapjait is megkíváncsiskodni!Sorry, ez valami furmány miatt szerkesztés helyett megduplázta magát!
-
válasz
Synaptic #75176 üzenetére
Ez egy tesztüzem , ami alatt az összes linuxos ablakkezelő "megbukott"
Bocsi, de ez nem tesztüzem, mivel az tud tesztelni, aki érti is, mi történik.
Te csak össze-vissza száguldozol, sportosan átugrálva a minimum ismereteket, egyszer azt mondod, tökéletesemón működik, utána már teljesen mást próbálgatsz és.....no mindegy.
ami alatt az összes linuxos ablakkezelő "megbukott"
Ha már az alapok nem ismerete szóba került, milyen ablakkezelők buktak meg? Egyet se használtál, desktop environment az, amit használtál, ami meg használta a window manager-t.
itt nem a mindenáron linuxot akarok-fogok használni tipikus esete forog fent ?
Nem érezhető biztosan, mivel ilyeneket írsz:
-Azt hiszem hogy én meg szégyenszemre visszamenekülök a windows-hoz
-Mivel jelen esetben nem én fogom választani a linuxot , hanem a linux fog engem
-Ez lesz nálam a befutró disztó
Kicsit sokáig tartott de megérte .
Ha viszont sem szándékod nincs Linuxot használni, sem kedved a minimum alapokkal bíbelődni, akkor mi a ragyáért fárasztasz itt bennünket?
-
Synaptic
senior tag
válasz
CPT.Pirk #75173 üzenetére
Nem a Compiz a hibás , mert szerintem pl KDE alatt nem az fut és az a leggázabb mingegyik közül
Ugye Te is érzed , hogy itt nem a mindenáron linuxot akarok-fogok használni tipikus esete forog fent ?
Ez egy tesztüzem , ami alatt az összes linuxos ablakkezelő "megbukott" az nvidia sara vagy nem sara miatt. Még az is letet hogy a saját balf@szságom is közrejátszott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Bocsi, de a Syno Nas fórum mellett itt is megkérdezném, hátha tudna valaki hasznos tanácsot adni a problémámra.Szóval, kikerült a Syno NAS-omból (DS216Play) az egyik fáradó félben lévő, anno Jbod-ban dolgozó 6Tb-os vinyó (WD Purple). Egyébként utolsó NAS-ban töltött óráiban nehézkesen ugyan, de le tudtam szedni a legfontosabb adatokat.
Most azonban betettem még egy ICYBOX-ba, hogy esetleg még le tudjak szedegetni dolgokat róla, azonban a Windows nem igazán kezeli a fennmaradt partíciót. Esetleg van megoldás arra, hogy ki lehessen valahogy olvasni valami segédprogival azokat, vagy ne kísérletezgessek ezzel, mert így már nem kivitelezhető az?
A Partition Magic "other" - nek látja a kiterjesztést.Korábban ezt a tanácsot adta a NAS topic-ban Rick4 fórumtárs:
"Felteszel egy gépre egy snassz vinyóval valami linuxot, és mdadm paranccsal fel tudod mountolni, onnan már másolhatod, ahova akarod."De sajnos Nem sok sikerrel jártam a témában sajnos. Egy 20.04.1-es Ubuntu Linux Live-val próbálkoztam, de nem tudtam hozzáférni a fájlokhoz mdadm segítséggel sem. Igaz, elég hurka vagyok Linux-ban, lehet csak ez a baj.
Eddig jutottam:
Így fest a Linux alatt a meghajtókép:
Ez pedig a Terminal képe a parancsokat követően:
Ezen az oldalon olvasottak próbáltam követni nem túl eredményesen.
Van még esetleg ötlet, hogy miként tudnék adatot lementeni erről a megfáradt, de még működő vinyóról?
Előre is köszi a segítséget! -
válasz
Synaptic #75171 üzenetére
Ez az az Ubuntu Mate, amire a minap is ugyanezt írtad, hogy minden flottul megy! Megkérdezném, hogy mi a bűbánatos lófüttyöt csinálsz akkor? Most újra keresel egy olyan disztrót, ami nem megy flottul és nyekeregve bejelented, hogy visszamész a Winre?
Ugye Te is érzed, mennyire távol esik ettől a történettől a normalitás?
-
válasz
Synaptic #75160 üzenetére
OK, de újra akkor:
Fene se érti, egyszer már írtad, hogy valamelyik Mate verzió tökéletes,
Ja vagy inkább kerestél valamit, ami nem működik, így már értem. Anno nekem alig működött pár disztró a hülye ATI VGA meg más miatt, minek is maradtam meg a Mint Cinnamonnál, mikor végre az tökéletesen működött.....
Mindegy, nem az volt a célod, ami nekem.
-
Synaptic
senior tag
válasz
vadkörte #75150 üzenetére
Vga alredszerem akkor lenne akkor lenne , ha valamilyen G-s amd procim volna a gépben , de azért köszönöm.
Egyébként meg véget is ért ismét 10 évre a kérész életű linux mániám. Majd 2030 körül visszanézek ha még megélem. Türelmes embernek tartom magam de ez a vga-szopás nem hiányzik szegény zaklatott lelkemnek.-Peace-
-
válasz
Sanyi.mTs #75154 üzenetére
Úgy tudom, hogy a
history -c
töröl reboot-ig ha utána kiadod ahistory -w
parancsot is, akkor viszont végleg törölve lesznek az addigi parancsok. De manuálisan is törölhető persze.sudo parancs után, hogy kell kilépni root jogosultságból? exit-tel a terminál is bezáródik
Ez nem tudom miben zavar, de ha megnyitsz egy másik terminalt ezt meg bezárod, máris meg van oldva vagy vársz 5 percig, ahogy kolléga írta.
(#75148) rin33
Rolling disztrót kizárólag akkor van értelme felrakni, ha igény van az állandó frissítésekre. Ha valaki hónapokig nem frissít egy disztrót, célszerű kiadás alapút használnia. Persze néha épp egy friss driver miatt rak fel valaki rollingot....amúgy nem törvényszerű, hogy hiba lesz, ha sokáig nem frissíted, de előferdülhet, ahogy azt rollingos kollégák is írják.
-
lev258
veterán
válasz
Sanyi.mTs #75154 üzenetére
A saját mappádban találod a rejtett .bash_history fájlt. A többit már kitalálod.
Az unset HISTFILE parancs kiadása után pedig az aktuális Terminálban nem rögzülnek a további parancsok.
A sudo-ból nem kell kilépned, ha nem is zárod be a Terminált, x perc után magától inaktiválódik (újra jelszóra lesz szükség). -
Sanyi.mTs
addikt
terminal-lal kapcsolatban volna két kérdésem:
- lehet törölni az előzőleg bevitt parancsok listáját? azaz, ha felfelét nyomok a billentyűzeten, akkor ne adja ki, hogy milyen parancsokat írtam be.
- sudo parancs után, hogy kell kilépni root jogosultságból? exit-tel a terminál is bezáródik -
-Ben-
veterán
Sziasztok,
Brother HL1222WE nyomtatóval vannak tapasztalataitok? Felszenvedhető Ubuntura, Debianra?
-
vadkörte
addikt
válasz
Synaptic #75138 üzenetére
Az alaplapodon ha jól láttam van alaplapi videó kimenet. Nem lehet, hogy az X570-es lapkakészletben lévő AMD VGA alrendszerhez tette fel a drivert, akkor is ha nincs is használatban? (nálam pl. az Intel IGP (és talán az alaplapi Realtek zajkeltő) driver-eit is telepíti a kis mocsok, pedig BIOS szinten le van tiltva, de attól, hogy nincs használatban még ott van)
#75148rin33:
Nem törvényszerű, de igen. Ha nagyon sokat hagysz ki - több hónap - el lehet játszani a több lépcsőben történő frissítés gondolatával. Volt amikor bejött. Nálam 6 óránként ellenőriz az updater (feltéve ha a gép működik persze). -
Gyick
őstag
válasz
CPT.Pirk #75140 üzenetére
Köszi
Ezt megcsináltam,müködött is.Nem raktam fel új kernelt mert az 5.8 installálva volt.Annyit csináltam csak hogy "pacman -S linux58" ez generált új initframs-et illetve updatelte a grubot is.Most a login screenig eljutott de visszajött egy régi hiba amolyan login screen loop.Úgy is kell a hely úgy hogy letörlöm a kde neon-t (ennél meg a tálca hol van hol nincs)is meg ezt is és kiprobálok vmi másik cinnamon distrot.Talán beprobálom az ubuntu cinnamont. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e a kérdésemmel, esetleg igazítsatok már útba, ha nem
Szeretném az eddig letöltött ISO-imat kicsit elrendezni, és csak azokat megtartani amik ellenőrizve lettek, hogy tényleg az aminek letöltöttem (sha és gpg ellenőrzés ahol elérhető). Tulajdonképpen a gpg vonatkozásában kérnék némi segítséget.
Épp a CentOS ISO-kat szerettem volna hitelesíteni e szerint a leírás szerint: [link1] . De már az elején elhasaltam. Letöltöttem a signing key publikus részét a
wget http://mirror.centos.org/centos/RPM-GPG-KEY-CentOS-7
parancs segítségével, majd kiadva agpg --quiet --with-fingerprint ./RPM-GPG-KEY-CentOS-7
parancsot nem hozza a Key fingerprint-et, csak ezt:gpg --quiet --with-fingerprint ./RPM-GPG-KEY-CentOS-7
pub rsa4096 2014-06-23 [SC]
uid CentOS-7 Key (CentOS 7 Official Signing Key) <security@centos.org>
Tehát mint látható nincs ott a fingerprint, mint ahogy azt az oldal mutatja és ahogy a parancsból következne, sőt még a keyid format-ot sem mutatja. Egy régebbi ISO hitelesítési folyamatot megnézve ezzel a paranccsal viszont kiadta:
gpg --keyid-format long --import --import-options show-only --with-fingerprint RPM-GPG-KEY-CentOS-7
pub rsa4096/24C6A8A7F4A80EB5 2014-06-23 [SC]
Key fingerprint = 6341 AB27 53D7 8A78 A7C2 7BB1 24C6 A8A7 F4A8 0EB5
uid CentOS-7 Key (CentOS 7 Official Signing Key) <security@centos.org>
A kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a két parancs között azon kívül, hogy az egyik jobban részletezi, hogy milyen keyid format-ot szeretnék kapni? Próbáltam úgyis, hogy csak annyit írtam be:
gpg --keyid-format long --with-fingerprint RPM-GPG-KEY-CentOS-7
, így is kiadta, de ha kivettem belőle a--keyid-format long
részt, már nem mutatta a fingerprint-et.Ennek a megértésében esetleg valaki tudna segíteni? Illetve lenne majd még kérdésem a Debian ellenőrzésével is, ha nem gond...
Előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Manjaro-nál most 5.9-es kernel van, szerintem csináld azt, hogy a KDE Neon alól terminálban belépsz a Manjarora, felrakod az új kernelt, majd csinálsz egy sudo update-grub -ot. A téma összefoglalóban megtalálod, hogy hogyan kell belépni egyik disztróból a másikba.
Nem szerencsés rolling disztrót frissítetlenül tartani, az 5.3-as kernel már eléggé régi.
-
Gyick
őstag
Hali!
Van win-linux dual boot rendszerem, win10+manjaro cinnamon+kde neon.A manjarot egy ideje nem használtam tegnap felfrissitettem a 20-ra.azota nem indul el.nem találja a /boot/wmlinuz-5.3 generic ........ fájlt.Ami tényleg nincs ott.csak a régebbi 4.19-es de azzal sem tudom elinditani.Az a kérdés hogy a kde-neon alól hogy tudnám megjavitani.Meg az hogy miért tünt el...
-
Synaptic
senior tag
Nem sok
-
-
válasz
Synaptic #75135 üzenetére
Azért, mert jó, ha van.
Egyébként meg, ha nem sok AMD VGA van az adott gépben, sok hasznát nem veszed. Nekem is fenn van meg az nVidia is, pedig Intel IGP-m van. VGA cserénél jól jöhet.
Mostanában elfelejtem a felesleges csomagokat leszedni.....
Viszont van olyan poen is, hogy ha le akarom szedni, vinne mást is, aztán ha nem vagyok nagyon benne ezekben a VGA-s csomagokban, akkor hirtelen felindulásból inkább nem szedem le az nVidia-t sem.
-
Synaptic
senior tag
Itt is merészkedem megkérdezni :
Telepítettem 1-2 dolgot és találtam egy ilyen nevű feltelepített csomagot ?
xserver-xorg-video-amdgpu ez miért kell nekem ? -
-
Kenderice
senior tag
Én pont most tettem fel a magyar blackpanther OS-t.
Gyorsabb mint az ubuntu. -
-
Balerik
aktív tag
Asztali gépen Linux Mint Cinnamont használok, amivel meg vagyok elégedve. Az Xfce jó lenne?
-
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
Egy Intel Celeron CPU N2830 @ 2.16 GHzx2 és 4 GB memória laptopra milyen linuxot érdemes feltenni? Böngészés és film lejátszás a fő tevékenység. -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Coreelec alá csatlakoztatott külső merevlemezt milyen fájlrendszerbe érdemes formázni? Win alól nem használom, csak Linux alól.
-
I02S3F
addikt
Nah, hát srácok! Néztem kis 8 és egy 23 perces videót a vimről. Ugye Linuxos környezetben ez az alapműveltség részét képezi. Jó volt, hogy rövid volt a videó. Szabadidőmben nem szívesen ülök sokat a gép előtt egyhuzamban.
Egyelőre ez nem olyan stresszes, mint az lfs. Azt félre szükséges tennem, mert a fő energiákat a szakdolgozatra koncentrálom.
-
milan26
senior tag
válasz
peterattila #75120 üzenetére
UMS
-
-
rin33
senior tag
Ha hosszútávra, rolling disztrót (Manjaro) rakok fel ami majd rendszeresen frissítve lesz, akkor pl. 2 év múlva vagy hosszabb idő után kell egy clean istall? (Win10-nél is ez a kérdésem csak ez nem az a topic
)
-
Synaptic
senior tag
válasz
peterattila #75118 üzenetére
A minidlna sajna ezt nem tudja . Apróbb csalással megoldható , de nem ér annyit az egész.
Kipróbálniúgy tutod hogy beraksz 1 képet a film mappájába. Amennyiben azt mutatja majd keresünk valami scriptet. -
peterattila
aktív tag
Használ valaki minidlna-t? TV-re adok vele mediaszervert és jó lenne, ha a TV-n látszana a filmek "képe", nem csak egy sötét négyzet felirattal. Köszi.
-
Synaptic
senior tag
Térjünk már egy kicsit vissza az én [akadásomhoz] egy pillanatra
A free driverekkel is ugyanez a helyzet . Valakinek valami ötlete ? -
baloo79
tag
válasz
Synaptic #75111 üzenetére
Annyit írtatok az OpenMediaVaultról, hogy kedvet kaptam én is kipróbálni.
Egyelőre Virtualboxba dobtam fel az 5-ös verziót (5.5.11).
Azért az 5-öst, mert kíváncsi vagyok erre a Dockeres megoldásra. Amúgy nekem se ártana kicsit belemélyedni a Dockerbe..
Még csak addig jutottam el, hogy feltelepítettem az OMV-Extras csomagot.
Ígéretesnek tűnik! -
Kenderice
senior tag
válasz
Synaptic #75101 üzenetére
Egy partíciós a lemez amire feltelepítettem.
Csak tesztképpen próbáltam azon létrehozni egy mappát amit megosztottam volna de nem sikerült.
Aztán úgy gondoltam, hogy talán a rendszer nem engedi és egy pendrive-val próbáltam, ami sikerült.
Most már kiteljesedett az OMW alapismeretem.
Már csak be kell konfigolnom ami most már menni fog.
Neked is köszönöm a segítséget. -
Synaptic
senior tag
válasz
Véreshurka #75107 üzenetére
Nagyon régen volt egy Syn -em . Ott mintha a permission ispector alatt lehetett volna smb/share ra is. De lehet hogy tévedek.
-
-
Sanyi.mTs
addikt
végül sikerült az smb mountolás a következővel:
id xyz
mkdir /home/xyz/mnt/video
sudo apt update
sudo apt install cifs-utils
sudo mount -t cifs -o username=xyz,uid=1000,gid=1000,dir_mode=0744,file_mode=0744 //192.168.1.10/video /home/xyz/mnt/video
uid és gid az első parancs adta ki.
Így már tudok írni, olvasni -
-
Synaptic
senior tag
Elnézést a belebubogásért de szerintem Te a kliens gépeden mountolhatod akár "isten" módban is a megosztott mappát , ha a szerveren csak olvasásra van megosztva (windows szerveren így van)
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
ubyegon2 #75095 üzenetére
a hogyan.org-ot néztem a próbálkozás előtt. ott is ez van:
chown zsozso gyakorlas.txt # A fájl “zsozso” tulajdonába kerül.
ez alapján próbáltam a sudo chown xyz video -t, hogy a video mappa a tulajdonomba kerüljön.(#75097) hcl
sudo chown xyz:xyz video parancsnál is ugyan az, mint fentebb. lefut, de nem leszek a mappa tulajdonosa
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Gyermek PC játékok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest