- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cirbolya_sen #74395 üzenetére
Én vettem olyan HDMI 2.0 kábelt pár hónapja, ami a valóságban csak 1.4-es volt, hiába írták rá. Jó igaz, HAMA gyártmány volt...
Aztán egy rövidebb, valódi 2.0-ás kábellel meg rögtön ment a TV-m 4K / 60-ban Linux alól.
PeachMan: alapjában semmi. Filozófiai nekem van, én jobban szeretem, ha nem kell PPA-kat hozzáadni csak azért, hogy kapjak friss kernelt vagy vga drivereket.
-
válasz
#68216320 #74397 üzenetére
De épp nem is rád vonatkozott a dolog, Cirbolya koma válaszolt helyetted.....vagy nem? Már én se látom át tényleg!
Szerintem aki tud bármi hasznosat, jobb ha beírja, ki tudja, olyan ez is, mint a kőleves a mesében, a végén tuti jó lesz a vége.
Nekem minden megjelenítőm őskori és egyszerű, így sokat ehhez a thread-hez nem tudok hozzátenni sajna.
(#74399) májkimiki
Öööö látom.....el is vesztem kicsit az infók között. Addig még megvolt, hogy szegény Cirbolya talán valamikor eljut valahová, erre mit kap az arcába????
ááááááááááááá......Mérnempróbálodkimanjaronis???? No persze, ha az a cél, hogy totál összezavarodjon....
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #74393 üzenetére
Azért válaszoltam neki, mert feltűnt a linkelt hozzászolásában ez a paraméter. Ez tipikusan a hdmi 1.4 maximális felbontás/képkockaszám átvitele. Csak ötlet volt. De akkor rátok hagyom a dolgot.
(#74395) Cirbolya_sen : Én a helyedben nem fognék "valami" kábelt, hanem elmennék egy üzletbe és vennék egy 2.0 kábelt. Ami biztosan az. FullHD cuccokhoz nem adnak és nem is szoktak vásárolni ilyet az emberek, kizárólag UHD cuccokhoz.
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74390 üzenetére
Megjelenítő pontos típusa? (nem terminál kimenet, hanem gyártói link)
-
válasz
Aham, kezdődik!
Van kis zavar az erőben, de így is elég érdekes, ha nem pont az válaszol....
(#74392) K0zm0
Szerintem legnehezebben én fogalmazom meg mit szeretnék kifejezni, mert nagyon sokan nem értik.
Én meg őket nem, hú de nem eccerű a zélet.
(#74394) Cirbolya_sen
Ez sokszor hetekig nincs így, most valami front van, a hülye eső se tudja eldönteni, mit tegyen, emiatt aztán hol van rainbow a cityhall felett, hol nincs.......ha ez így megy tovább, rászokom a fűre......
-
törölt tag
válasz
Nekem ebből => Resolution: 3840x2160@30.00hz az lenne a tippem, nem hdmi 2.0 a kábel, hanem hdmi 1.4.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#63718632 #74386 üzenetére
inxi -Gxxx Ubuntu 18.04 [link]
GB-BPCE-3455 [link]
@PeachMan
ezt is tervbe vettem, a fenti linkről most vettem észre /igaz erre még csak részben magyarázat, hogy az újakon még azt sem tudja amit a régin/ Support OS: WIN10 64bit
Ha nem menne, akkor elengedem, és marad vezérlőnek, és nem használom médiára.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #74382 üzenetére
Én leragadtam az Ubuntu-nál. Van valami ami nagyon ellene szól?
Most egy cloud server-en 18.04-et használok kb 1 éve. Gond lehet vele?Cirbolya_sen:
Tuti hdmi 2.0 kábelra cserélted? Szerintem mielőtt tovább küzdesz, tegyél egy próbát hivatalos driverekkel win-en, hogy lásd egyáltalán működhet-e 4k-val az a cucc. Ha igen és mégsem megy linuxon alapból, akkor van értelme barkácsolni. -
Cirbolya_sen
aktív tag
-
válasz
vadkörte #74377 üzenetére
Erős kényszer, ha közösen kell használni, de akinek a kényszer szó jelentése nem elég.....
Amúgy meg vagy a Wint használja x feladatra valaki vagy a Linuxot, de rohadt egyszerű ez, ha valaki játszani akar, meghagyja a Win-t, minden másra meg van a Linux. De a legjobb, hogy amíg a user azt se tudja, mit szeretne egyáltalán, addig nézegessen sorozatokat a Netflixen. Itt nem azt fogják mások kitalálni, mit szeretne valaki, hanem azt, amit szeretne meg lehet-e oldani. De napokig nyekeregni valamin és ahhoz supportálni, az maga a halál.....(#74384) K0zm0
Hát paszmeg, irigyellek ezért!
Nekem meg az arcidegzsábám újult ki, még a rohadt fagylajttömb is az ölembe ugrott......pedig hányszor megfogadtam, hogy nem vauzok bele, ha nem azt kérdezik, valamit hogyan lehet megoldani.....
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74381 üzenetére
Hardveres gond nem lehet? Úgy értem, nem hdmi 2.0 kábel vagy maga a mini pc van limitálva ilyen téren? Nekem a régi laptopomban lévő cpu tudta papíron a 4k-t, mégsem lehetett csak fullhd használni.
Van vele tapasztalatod mondjuk windows-on? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #74375 üzenetére
Kicsit higgadtabban pls...
Idehaza a tartalék gépem előtt ülök, tegnap "upgradeltem" a procit egy 2009-es 2 magos Athlon2-ről egy 2011-es FX4300-ra. Ezzel a géppel se vettem észre, hogy probléma lenne ntfs-es partíciót elérni.
vadkörte: nem.
Jó az a Mint (bár KDE-s disztró után még nekem is szoknom kell), de mélyebb problémáknál a rokonságuk miatt valszeg ugyanúgy viselkedik, mint egy Ubuntu, így itt nem ajánlottam. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#68216320 #74376 üzenetére
Egy Gigabyte mini pc, a 18.04-as Ubuntunval, azzal indult a frissítés, hogy a 4K miatt gondoltam frissebb Ubuntuval jobban használja majd a HD 500-at, ami igazából nem tud 4K-t csak 2K-t, de a HD-t tudja, vagy azt amit a 18.04 tudott az újnak is tudnia kellene. Nem ez történt, azóta olvasok, próbálgatok, tesztelek, ideje is lett a vissza a kályhához, és tiszta lappal indulni
Most rádöftem, egy sima HD monitorra, telepítem, beállítom frissen és üdén a 20.04-et, és megyek tovább.
-
vadkörte
addikt
válasz
lypen99 #74378 üzenetére
"DE ha külön csinálom meg akkor kell fel kell mountolni az adott particiot és öröm bodogsag?"
1x mindenképp meg kell ejtened. Vagy az OS partíciókezelőjével teszed meg, vagy az fstab szerkesztésével. Előtte elmélyednék kicsit a linux partíciókezelésében és az fstab rejtelmeiben. -
lypen99
aktív tag
-
vadkörte
addikt
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74374 üzenetére
Neked pontosan mi is a gondod a video résszel? Valami laptopon próbálkozol te is? DP vagy HDMI külső monitorral?
Nálam most úgy megy az Ubuntu 18.04 laptopon külső 4k monitorral, mint a parancsolat.
(Mondjuk rövidesen megy fel a vén Unity, mert a gnome... valahogy nehezemre esik megszokni) -
Utolsó három, de főleg kettő hsz-ed alapján aszondom, hogy próbáld kitalálni, mit szeretnél, mit tudsz és mire vagy hajlandó végrehajtani, mert így ez qrva erősen Látóasszonyok topikja lett.
Filmek vannak rajta, de most nem akarnám újrapakolni azokat, külső HDD-m meg most nincs sajnos.
vs
Akkor nem érdemes NTFS particiora pakolni a dolgokat hanem formázzam át Ext4-re?
Nem sok film van, játék java is nem kompatibilis az UbivalSzóval fentiek miatt kérdem, mi a búbánatos rézf*ú bagoly anyámkínja van most akkor?
Ha alig van valami azon a nyamvadt NTFS-en, akko mi a ragyáért agyalogsz bármin is? Nyilvánvaló, hogy lassú és feleslegesen, néha extreme plusz rendszerterheléssel jár az NTFS-re dolgoznia a Linuxnak. Ez gyengébb CPU-k esetén látszik nagyon, anno első dolgom volt minden NTFS meghajtómat konvertálni EXT4-re, pedig nem kevés adat volt rajta!
A kollégák nagyon óvatosan fogalmaznak, de azért ott van mögötte, hogy qrva nagy marhaság NTFS-re dolgozni, ha megoldható EXT4-re is. Kapitány CPU-ja biztosan erősebb, így fel sem tűnik neki, mekkora plusz terhelést kap az idióta, ezer éve elavult rohadt sz*r NTFS miatt.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#63718632 #74373 üzenetére
nem, mert a Ubuntu 18.04 működött ezzel az összeállítással, gondolom, mert abban még régi kernel driver volt az intelhez
biztosan számít hogy milyen felbontás, mert csak HD-nál van kép, viszont amikor a live próbál okos lenni a 4K kijelzőnél amin nincsen fixen lebutítva a felbontás, akkor elhasal mindegyik disztró. A telepítésen még túl tudok lépni, az alap vga móddal, utána jönne a intel driver frissítés. Na ennyire még nem indultam a kályhától. A 18.04 frissítése után akadtam bele ebbe a problémába.
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74371 üzenetére
Milyen HDMI kimenet van a lapodon, mit tud a kijelző?
Nem innen ered a bibi?
[link]
"Legfeljebb három kijelző csatlakoztatható DP / eDP vagy HDMI-n keresztül (4K valószínűleg csak 30 Hz frekvencián a HDMI 1.4-en keresztül)." -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74371 üzenetére
Van egy elsődleges 4K-s megjelenítőd és egy passzív hűtésű "kis" dobozod a J-s procival?
-
-
lypen99
aktív tag
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74368 üzenetére
Most néztem vissza nyitó posztig. Szóval az a probléma, hogy 4K felbontásban nem mennek a Live és telepített rendszerek a HD500-as Apollo Lake/J3455 procival?
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74366 üzenetére
AUR-ban van, egész friss.
[link]
Egy AUR helper-el könnyen felrakhatod (yay, trizen, ......) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cirbolya_sen #74363 üzenetére
Én meg a vm és a docker részt nem értem.
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74363 üzenetére
Azért lehet némi diff. az 5.4-es és 5.8-as kernel között (Arch-on ez megy most). Debian alapú progik, ez új nekem.
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74362 üzenetére
Próbáltam már azt is, de a 4K-s monitoron/TV-n annál sem indult el a Live sem, valószínűleg azért, mert mindben most még közel azonos kernel fut, később lehet különbség. A programok amiket most használok, Debian alapúak, VM-et meg Docker nem szívesen használnék, sok lenne még
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cirbolya_sen #74361 üzenetére
Régi Ubuntu helyett esetleg valami nem Debian alapú cuccot is megpróbálhatsz, pl. Manjaro. Lehet egész más élményben lesz részed.
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74336 üzenetére
Most inkább Ubuntu 18.04-et használok, külső repo-ból tettem fel nvidia 450 drivert. Tökéletesen működik a külső 4k monitor.
Pár dolgot még állítgatok, de lassan elkezdem felpakolni a melós környezetet. (git, jdk, sts, mariadb, nginx, etc)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #74355 üzenetére
Jah, abban a formában biztos nem megy át, 27 ezer sor.
- Ha valakit érdekel, erről beszélünk: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Paragon-Read-Write-NTFS-Linux
Amúgy milyen jogosultság problémára utalsz?
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #74354 üzenetére
Amiről azt írták, hogy szinte biztosan visszadobják majd. Gyakorlatilag ömlesztve rakta ki a Paragon, senkinek nem lesz kedve a kernelfejlesztők közül átnyálazni azt a több ezer (talán több tízezer) sort.
Egyébként az NTFS jogosultsági problémákat is tud okozni, ami megint csak érintheti a játékokat (vagy épp a kreatív munkát). Szóval az a biztos, hogy ha a partíció valóban adattárolást szolgál és nem többet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #74353 üzenetére
Vagyis "dirty" állapotban fog lenni az NTFS-es partíció Linux alatt, ha a gyorsindítás bejön a képbe. Amúgy ez egy csodálatos funkció, aminek nincs gyakorlati jelentősége, mióta mindenki SSD-t használ rendszer meghajtónak, de minket Linuxosokat azért még szívat.
Amúgy most néztem róla hírt, hogy valszeg lesz kernel szintű ntfs driver hamarosan a Linuxban, ami jelentősen gyorsabb lesz, mint a jelenlegi, FUSE alapú driver. Btw, én szoktam futtatni játékot NTFS partícióról is, nem éreztem még emiatt lassulást, a játék a betöltése után úgy is nagyrészt a ramból fut.
-
lev258
veterán
-
lypen99
aktív tag
Üdv újra.
Alapvetően gagyi kérdés, jobb tudni. (Időhiány miatt, most nem tudok vissza olvasni sry!)
Van a Win10-s partícióm van egy NTFS partíció és van az a Ubuntus.
Esetleg tudom használni a megmaradt NTFS partíciót tárhelyként, hogy ne a 100 GB-s partíció teljen be. (Nagyon nem akarok visszabootolni Winre a játékok miatt.
)
Köszönöm a tanácsokat előre is!
-
szucstom
őstag
Üdv a szaktársaknak
Oly rég írtam ide, gondoltam benézek egy kérdéssel
Manjaro alatt ha twitch-en streamet nézek a kommentek betűméretét vhogy be lehet állítani? Iszonyat kicsik, alig bírom elolvasni, pedig nullás a szemem. -
olivera88
veterán
Van rá valami lehetőség h mobilról csatlakozzak egy Linux rendszerhez, Teamvieweren kívül?? Persze úgy h lassan monitort is ne csak terminállt
-
Cirbolya_sen
aktív tag
ilyesmi megoldásokat kell keresned:
Valamivel mindig küzdeni kell, nincs unatkozás az biztos
-
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74336 üzenetére
Nem kernel dolog volt. Valamiért fejreállt az nvidia driver, ami eddig működött. Most friss Ubuntu 20.04.1, Nvidia 450 driver.
Működik a külső monitor performance módban.
Viszont on-demand módban használhatatlanul belassul.
Másrészt a laptop kijelzőjén is éreztem már, de 4k monitoron mégjobban kijön, hogy gyors görgetésnél lapozza a tartalmat. Nem is tudom hogyan jellemezzem... Amikor gyorsan felgördítek egy oldal tetejére, akkor először "fehér-semmit" látok, majd ezután jelenik meg a tartalom.Valahogy nem az igazi az élmény...
Utoljára a 16.04-es Ubuntuval voltam megelégedve.
Mondjuk azt, hogy 2 ssd/hdd esetén telepítéskor a kiválasztott 2. drive-ra tegye a grub-ot, 10 éve nem sikerül elérnem egyik verzióval sem. -
K0zm0
aktív tag
Nem tudom milyen distro-t használsz, de a Mint repójában alapból benne van mind a kettő. Én simán Software Manager alól beletoltam és annyi volt. Valószínűleg terminál alól apt-get install paranccsal simán telepíthető.
Ami a frissítést illeti ez a utility kell hozzá: clamav-freshclam.
A valós idejű védelemben nem vagyok már biztos de azt hiszem ez lenne az: clamav-daemon. -
Fuel
tag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy hogyan telepítsem fel a Clamav-ot legegyszerűbben terminálból Clamtk felülettel, visszaolvasgattam itt és néztem videókat is a neten, de mindenki másképp csinálja meg elszaladt pár év azóta, nem tudom hogy fussak neki, nem szeretném szétbuherálni a rendszert őszintén szólva. Ha eljutottam addig hogy fel lett telepítve, akkor milyen paranccsal tudom leellenőrizni az egész gépet terminálból vagy felületesen?ui.: Automatikusan frissül hogy ha már fel van telepítve, illetve valós idejű védelme van-e?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Üdv.
-
draco31
veterán
Sziasztok!
Egyik barátomnak van egy valamilyen ebook olvasója, nem fog eszembe jutni a típusa. A belső tárhelye egy mezei microSD kártya. Ennek lett valami baja. A kártya csere egyszerű, viszont a fájlrendszer, és fájlok felmásolása az már nem megy, elakad benne. Linux tudás kellene egy kicsi hozzá. Lényegében ezt kellene megcsinálni.
Tudna valaki ebben segíteni távvezérléssel, vagy akár személyesen, főváros környéke. -
vadkörte
addikt
válasz
Balerik #74320 üzenetére
Az OMV is, mint lényegében bármelyik linux kezeli az NTFS file rendszert. Igaz nem natívan, kell neki egy ntfs-3g kiegészítő. Arra már nem emlékszem, hogy OMV alatt az omv-extras-ból, a saját tárolóiból, vagy parancssorból telepítettem.
Olvasni elvileg enélkül is képes, csak írni nem tud rá. Mehetett volna direktben is, de így, közbeiktatva egy "puffer HDD-t, ahogy csinálod így is jó. Lehet, hogy kicsit lassabb, de jó.
A NAS-ba kerülő lemezeket ha lehet az OMV-vel partícionáld és formázd. Nem ökölszabály ez, ellenne az külső eszközben létrehozott lemezekkel is, csak amolyan ajánlás.
Ubi! (vagy bárki akinek van ötlete)
Az miért lehet, hogy a kis huncufton - Xubuntu 18.04 32 bit - egyszer csak nem lehet egy bizonyos felbontás fölé vinni a monitort?
Az AMD kövületes volt kollégám lecserélte a régi CRT monitorát - 1024x768 - egy "új" (értsd 10+ éves - szélesvásznú LG Flatron LCD-re. Ennek elvileg 1440x900 a felbontása. A Beállítások/Kijelző pontban viszont csak 1024x768 a maximum. -
törölt tag
válasz
Cirbolya_sen #74333 üzenetére
Ahogy elnézem mindegyik 440-es driverrel van. Lehet megpróbálok egy régebbit vagy nem a gyári repo-ból teszek fel valamit. Hátha...
-
törölt tag
válasz
#68216320 #74330 üzenetére
Oké, változás...
Vissza tettem 440-es zárt driverről nyílt driverre (Nouveau) és fejreállt reboot után a rendszer.
Azt mutatja, hogy egyedi telepítésű driver van használatban és a teljes hálózat megszünt. Se wifi, se lan, tehát váltani sem tudok, hogy letöltsön másikat.Szerencsére semmi problémás beállítás nem volt még (csak unity, git, jdk, eclipse, opera, double-cmd), nem hiszem, hogy megérné bogarászni a probléma okát.
Teszek rá újra rendszert és meglátjuk... -
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #74308 üzenetére
Szerintem nem látja, de tévedhetek.
[link] - intel vga
[link] - nvidiaViszont valami gond van az nvidia használattal (és lehet emiatt nem megy egyik video port sem), mert az "Nvidia X Server Settings"-ben kizárólag a Prime profiles váltás pont van. Nincsenek a megszokott plusz menüpontok dVGA használat esetén. Természetesen profil váltás után reboot megvolt. Külső monitor jelenleg csatlakoztatva van.
-
válasz
bhonti #74325 üzenetére
Ja, látom a talált linkekben, például hogy EXT 2 3 4-ről van szó bennük, de nem akartam bonyolítani, itt csak a 4 volt érdekes. Én nem csináltam még, csak emlékeztem, hogy anno volt szó róla itt a topikban.
Amúgy man tune2fs, pl.
Na ja, de ez mégiscsak a Kezdő topik, Haladóban akár ennyi is elég lett volna.
No a naplózás kikapcsolása most hirtelen nincs meg, sose szűkölködtem helyben, azért se ismerem ezeket. Lehet mégis megvan.
-
bhonti
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74323 üzenetére
Már a sima ext2-nél is volt ilyen. És pontosan így ahogy írtam. Amúgy man tune2fs, pl.
Az egy másik dolog, hogy mi foglal el 1 csomó helyet akkor is, ha üres. Az meg a napló, stb. -
válasz
Cirbolya_sen #74318 üzenetére
Már csak egy apró bibi van, elcsesződött a szín, kékes árnyalata van mindennek, pedig a film lejátszás is folyamatos.
Ez már azért haladás!
Gondolom a színprofilokkal kell valamit kezdeni, de ez nekem totál kínai.
Szerintem még egyszer ugyan így, nem tudnám végigcsinálni
Ehhez van ötletem viszont! Megtaláltam a múltkori Cinnamon+Plasma összegyúrásom parancsait, ugyanígy meg tudod nézni a term.log-ban vagy a history.log-ban a rendszerben kutyult előzményeidet és el tudod tenni, ha később jól jönne! [link]
/var/log/apt
mappában találod ezeket a fájlokat, ami számozott és tömörített, az régebbi. (ezt csak azért írom, hátha valakinek még új) -
válasz
olivera88 #74319 üzenetére
systemctl list-timers
systemctl list-timers --allparancsok nem jók? A
--user
az kell a sorokba? A status lekérdezéséhez is kell a sudo, nem csak az aktiváláshoz. Gondolom ez valami spéci dolog, de én megpróbálnám ezzel:sudo systemctl status downloadgribs.service
journalctl -b
, ha systemd logot akarsz nézni, akár visszamenőleg vagy konkrét időre is:(#74322) bhonti
Jogos, reserved az fenntartott, de felhasználó szempontjából lényegtelen.
Biztos, hogy a root számára van ez fenntartva, nem a system saját magának tartja fenn? Szerintem rootként sem tudod használatba venni ezt a helyet.
-
válasz
Balerik #74320 üzenetére
Az EXT4 particionáláskor foglal x % helyet, de ha nem rendszer fut róla, akkor ezt a %-ot lehet redukálni akár nullára is:
sudo tune2fs -m 0 /dev/sdb1
-m 0
ez a nulla az érték, a /dev/sdb1 meghajtó és partició értéket cseréld le a redukálni kívánt partició pontos megnevezésére
Ha ez megvan, az alábbi parancs ellenőrzi, hogy sikerült-e nullára levenni a reserved block méretét: (itt is ugyanúgy cserélni kell a partició betű/szám jelét)
sudo tune2fs -l /dev/sdb1 | grep ‘Reserved block count’
-
Balerik
aktív tag
válasz
vadkörte #74316 üzenetére
Szia!
Lehet, hogy rosszul tudom, de a ntfs HDD-ken van a FHD film gyűjteményem és zene. Nem szeretném ha a ntfs-ext4 ,,váltás" adat vesztéssel járna. Ezért azt csinálom, hogy a kölcsönben kapott 2TB HDD re mentek, törlöm Gparteddel az ntfs meghajtókat és ext4-s meghajtókat készítek. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
ubyegon2 #74285 üzenetére
Lehet sikeres lesz a művelet, felment egy újabb kernel /jól jött a linked/, frissítettem a drivert is PPA-ról, állítottam felbontást teamvieweren /mert ott volt kép és a monitoron is lett amikor HD felbontást állítottam
Már csak egy apró bibi van, elcsesződött a szín, kékes árnyalata van mindennek, pedig a film lejátszás is folyamatos. Szerintem még egyszer ugyan így, nem tudnám végigcsinálni
Maradt a színjavítás, talán erre is van megoldás, jahhh a csatlakozás HDMI. -
olivera88
veterán
Systemd logot hol lehet megnézni? Létrehoztam egy systemd servicet de vmiért nem akar lefutni, egy bash fájl kellene h futasson amiben letöltések vannak.
A statusra ezt írja ki
base) oliver@supercell:~$ systemctl --user status downloadgribs.service
● downloadgribs.service - Run models timer
Loaded: loaded (/home/oliver/.config/systemd/user/downloadgribs.service; static; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2020-08-16 16:26:19 CEST; 2h 0min ago
Process: 319 ExecStart=/home/oliver/grib/ARPEGE_SP1_12_all_download.sh (code=exited, status=8)
Main PID: 319 (code=exited, status=8) -
Balerik
aktív tag
Köszönöm szépen a segítségeket este kipróbálom.
Nagyon kezdő vagyok még, de amikor rákattintok a ,,HDD" re akkor nem csatolja fel? Mert ,,üresként így látom, de nem tudok rá írni.
Egy ,, NAS" szeretnék beüzemelni ,,OMV" vel, így az összes HDD-t (6db) ntfs-ről átrakom ext4-re.
Az miért van, hogy az ntfs-s meghajtóról nem fér át az ,,adat" az új ext4-s meghajtóra? Tehát ha eddig 1,8TB volt a meghajtón a ext4 után csak 1,6TB fér rá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balerik #74311 üzenetére
Az Ext4 az jogosultságkezelős fájlrendszer, aminek nem te vagy a tulajdonosa, ezért nem tudsz rá írni, csak olvasni róla.
Így kapásból vagy birtokba veszed pl. a chown parancs használatával, vagy felcsatolod az fstab-on keresztül állandóra magadnak. Ez utóbbi lenne a javasolt eljárás.
-
Balerik
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémám van. Ubuntu alatt Gparteddel töröltem egy hdd-n az összes particiót és létrehoztam egy új particiót a ext4 fájlrendszerrrel. De nem enged rá írni ezután. A MC (13) hiba kódot ír ki. Mi a probléma? -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
#68216320 #74306 üzenetére
Én is a kijelzővel küzdök, nálam is 4K-s monitor van, jelen állás szerint a HDMI-n nem megy ki a jel, mert fenn van egy teamviewer, és ott van kép /véletlenül akadtam rá
az intel drivert is használja
Nálam Ubuntu 20.04 van, frissítés után.innen voltam ilyen okos: [link]
-
lypen99
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74308 üzenetére
E-e.
Van, de próbálom minél jobban hanyagolni.
Eclipse, Opera (YT) és ezek menjenek úgyhogy az üzemidő legyen ~2-2,5 óra.
Nem untatni akarlak, meg HSZ-t gyűjtögetni mivel általában read-only vagyok, csak ha már laptop akkor használjam ki az ULV proci nyújtotta lehetőséget, meg legyen egy alap üzemidő hiába 6 éves noti, azért este is bevillant a 4 óra.Ahogy látom, jobban szereti az Ubit, mint a Windowst.
-
lypen99
aktív tag
Ubuntu alá FF vagy Opera?
Melyiknek van kisebb erőforrás igénye? (Nyilván a jobb akksi idő miatt.) -
törölt tag
Van egy laptopom amit munkára (Ubuntu 20.04) és játékra (Win10) is használok.
Jelenleg a laptophoz egy 4k monitort használok DP csatlakozással.
Win alatt rendben is megy, viszont Ubuntu használatnál nem látja a monitort.
A portokat a dVGA (rtx 2060) használja. Nvidia zárt driver-t használok, mégsem látja. Próbáltam on-demand és performance módban is. Semmi változás.
Hogyan lehetne megoldani, hogy működjön a külső monitor? -
lev258
veterán
válasz
Cirbolya_sen #74301 üzenetére
"a frissítés után engedélyeztem megint"
Csak épp bionic-on hagytad. Mindent csak ésszel szabad csinálni. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
lev258 #74298 üzenetére
A PPA tiltva volt a frissítésnél, a frissítés után engedélyeztem megint.
Megnézem majd friss telepítésnél is, hátha nem marad benne szemét, mert a Debian alapú disztróknál a Live nem működik, csak a -nomodeset- beállítással. Lehet igazad lesz ezzel a -nem támogatással- igaz a 18.04-es működött valahogy, ha nem is tökéletesen
Viszont megint tanultam valamit ennyi olvasás utánKíváncsi vagyok, mit csinál ha fixen állítom be a felbontást. Csak ezt is át kell olvasnom...új ez még nekem nagyon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Futás, futópályák
- Házimozi belépő szinten
- XPEnology
- RAM után nincs net
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest