- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
válasz
I02S3F #78676 üzenetére
Sajnos passz. pfSense-ből tudok csak kiindulni, ott pedig fentről lefelé halad a tűzfalszabály és ha talál egy olyan szabályt ami általánosan érvényes, mint mondjuk egy teljes blokk, akkor nem megy tovább, tehát elé kell rakni az engedélyező szabályt. Nem tudom, hogy iptables-nél ez számít-e. Illetve abban sem vagyok biztos, hogy jó szabályokat akarok-e megadni...
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Iptables-el szeretnék egy gépet leszedálni, hogy csak a belsőhálózatomat tudja elérni, de sehogyan sem tudom megérteni, hogy hogyan is kellne ezt kiviteleznem. Tudna ebben valaki segíteni?
Így átolvasva a CentOS Iptables cikkét, erre gondolnék:
Kitörölném az eddigi szabályokat:
iptables -F
Engedném a kapcsolatot az adott hálózatból:
iptables -A INPUT -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT
iptables -A OUTPUT -s 192.168.0.0/24 -j ACCEPT
Dobnék minden más kapcsolatot:
iptables -P INPUT DROP
iptables -P OUTPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
Nem tudom, hogy például itt számítanak-e a sorrendek a szabályok megalkotásakor. Vagy mindegy milyen sorrendben veszem fel őket?
A véleményeket és javaslatokat előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Egy .json fájlt szeretnék ellenőrizni, hogy minden stimmel-e. Erre a jq appot találtam, mint ajánlott. Elvileg így tudom futtatni terminálban:
jq . /a/json/fájl/elérési/útja
. Az lenne a kérdésem, hogy nem tudjátok véletlenül, hogy akkor jó a fájl szerkezete ha a parnacs után nem ad vissza semmit, vagy akkor ha a parancs után a teljes json fájl tartalmát visszaadja? Ha hiba volt benne ,azt jelezte, pl:parse error: Expected another key-value pair at line 60, column 1
, vagyparse error: Unmatched '}' at line 75, column 1
.Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Rimuru #78562 üzenetére
Köszi!
Virtuális gépen kipróbáltam, hogyha * nélkül linkelek egy mappát akkor a mappa lesz benne, nem a tartalma. pl. ha az előbbi példát veszem alapul:
ln -s /mnt/nas/documents /home/felhasználó/Documents
akkor a home alatti Documets-ben a documents mappa jelenik meg, én meg jobban örülnék a tartalmának, ezért gondoltam a *-ot hozzáadni. sudo-ra ügyelek majd. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Az mennyire elrugaszkodott ötlet, ha van egy csatolásom a nas-ról és az ebben szereplő mappákat linkelném be a home alatt lévő mappákba, mint a Documents ,Pictures, stb...). Ha ez nem olyan vészes elgondolás, ezzel az eljárással tudnám ezt kivitelezni?:
nas csatolt mappája: /mnt/nas/ itt vannak ilyen mappák, mint: documents, pictures, stb...
Ha mondjuk a documents mappát szeretném linkelni:sudo ln -s /mnt/nas/documents/* /home/felhasználó/Documents/
Természetesen a nas csatolás benne van az fstab-ban.
Előre is köszi!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
body007 #78525 üzenetére
Boccs, de nem világos és szeretnék kicsit okulni.
Melyik smb felhasználónak kell jog? Nem a saját felhasználóddal használod az smb-s megosztást? Azért is kérdezem ,mert pl. én pont az esetleges jogosultsági parák miatt nem az /mnt-be csatolok, hanem a home mappámon belül csinálok egy mnt mappát és oda teszek mindent. Mondjuk azt nem tudom, hogy ez mennyire rossz szokás, ha igen akkor lehet jó lenne leszoknom róla.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy 5-ös KDE Plasma alatt a rendszerhangokat hogyan és hol tudnám lenémítani? Pl. ha oylan jegyzetet zárok be amit nem mentettem, vagy felül akarom írni a fájlt. Vagy csak megváltoztatnám a rendszerhangokat. Nagyon eltévedtem a KDE beállításaiban...
Hogy pontos legyek:
KDE Plasma Version: 5.20.5
KDE Frameworks Version: 5.78.0
Az istennek sem találom...Előre is köszi!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
retardalt #78399 üzenetére
Köszi!
1. Így akkor már világos. BTRFS-ről másoltam exfat-ra majd onnan vissza.
2. igen a chown-t ismerem, csak azt nem tudom, hogyan lehetne minden fájlt belefoglalni...
3. A sudo működik, használom is, csak a settings-ben van egy-két oylan opció amihez mindenképpen root jelszót kér, ezt lenne jó megoldani, hgoy a sudo jelszót is fogadja el.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Összegyűlt pár kérédsem. hátha tudnátok segíteni
:
1. Az rendeltetés szerű folyamat ha lementem pár cuccomat külső HDD-re, majd visszamásolva minden file-ra van execute joga mindenkinek? Ha nem, hogyan lehet kinyomozni, hogy mi okozza a gondot? Ha ez rendeltetés szerű akkor hogyan tudnám a legegyszerűbben elvenni az összes fájltól az execute jogokat? Vegyesen vannak mindenféle fájlok mentve és visszamásolva.
2. Sikeresen létrehoztam egy sftp megosztást a gépemen, viszont volt 2 olyan parancs a foylamat közben amit nem tudtam értelmezni:
chown -R root:sftp_users /data/USERNAME
chown -R USERNAME:sftp_users /data/USERNAME/upload
A
/data/USERNAME
az sftp felhasználónak létrehozott home mappája, a/data/USERNAME/upload
pedig a mappa amiben a megosztásokat tárolnám, az sftp_users a csoport amit az sftp felhasználónak hoztam létre. Azt értem, hogy ezekkel a parancsokkal jogokat osztottam ki, csak azt nem, hogy kinek milyen jogot. Tulajdonképpen a
root:sftp_users
és aUSERNAME:sftp_users
része az ami nem teljesen világos számomra. Ebben valaki esetleg fel tudna világosítani?3. A gui-s settings-ben (debian MATE) van a Login Window és a Date and Time Manager amit csak root felhasználó jelszavával tudok módosítani. Szeretném, ha ezt a sima sudo jelszavammal tudnám módosítani. Erre találtam egy ilyen megoldást:
sudo su
a/etc/polkit-1/localauthority.conf.d/51-debian-sudo.conf
fájl létrehozása és ebbe ezt beilleszteni:[Configuration]
AdminIdentities = unix-group: sudo
majd egy reboot után már elvileg lehetne használni a sudo jelszót. Sajnos azonban nálam nem működik a dolog. Van esetleg erre tippe valakinek, hogy mit lehetne még elkövetnem annak érdekében, hogy sudo jelszóval tudjam ezeket a beállításokat használni? Próbáltam, hogy törlöm a root jelszót, és zárolom is a root felhasználót, hogy olyan állapot legyen, mint mielőtt aktiváltam volna a root-ot:sudo su
passwd -d root
passwd -l root
újraindítás
Sajnos ezután is még mindig kérte a root jelszót...A segítséget előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
2 kérdésem lenne:
1. Ha sshfs-el fel szeretnék csatolni távoli gépről egy meghajtót és ezt kapom eredményként: "
fusermount3: failed to access mountpoint /csatolási/pont: Permission denied
" akkor merrefelé kellene elindulni a hiba keresésével? Jogosultsági probléma lenne?2. sshfs csatolást fstab-ba hogyan tudok felvenni? Többféle lehetőséget találtam:
2.1.sshfs#user@távoli.gép.ip.címe:/a_csatolni/kívánt/mappa/helye /ahová/csatolni/szeretném fuse defaults,allow_other 0 0
2.2.sshfs#user@távoli.gép.ip.címe:/a_csatolni/kívánt/mappa/helye /ahová/csatolni/szeretném fuse.sshfs defaults 0 0
Azértkülönbözik mind a kettő mód. Illetve ezeknél SSH kulcspár-t kell használni. Lehetséges ezt úgy megoldani, hogy ssh kulcs helyett jelszót használhassak?
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Hátha itt többen használjátok a Thunderbird-öt titkosítva...
Egyelőre egy fiókhoz tudtam hozzárendelni a kulcspárjaimat, és elvileg sikeresen is tudtam küldeni eg digitálisan aláírt levelet. Viszont kicsit fura volt, mert eddig ha kaptam digitálisan GPG kulccsal aláírt levelet akkor azok így jelentek meg:-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE----Hash: SHAxxx
szöveg
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
több, változó karakteres kulcs
-----END PGP SIGNATURE-----
Nálam viszont csak amolyan melléklet szerűként jelenik meg egy jelzés, hogy OpenPGP-vel van aláírva. E kettő között csak valamilyen thunderbird beli beállítás a különbség? Ha igen azt merre kellene keresnem? Ha nem, thunderbird-ön be lehet azt állítani, hogy már a levél törzsében látszódjon, hogy digitálisan alá van írva? Ha nem lehet ezt beállítani, akkor hogy tudom elérni, hogy ilyen típusú levelet tudjak küldeni?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Ha csak a virtuális gépek config-ját akarod megnézni, akkro ssh-zz be magába a proxmox-ba, majd egy
qm list
paranccsal listázd ki a VM-eket, végül egyqm config [VM ID]
-val meg tudod nézni, hogy egy virtuális gépnek miylen beállításai vannak. Ha a debian-od pl. a 105 VM ID-vel szerepel a listában, akkor aqm config 105
paranccsal tudod megnézni, hogy milyen config-ja van a gépnek. -
-
Véreshurka
senior tag
válasz
I02S3F #77971 üzenetére
Nem biztos, hogy egyre gondolunk... Van egy gépem ami Proxmox szerverként szolgál, itt csináltam mindent. De szerintem Virtual Machine Manager alatt is menne. Virtualbox-ot nem tudom, hogy van-e UEFI támogatása, mint QEMU/KVM alatt az OVMF, ha van akkor valószínű az alatt is meg lehet csinálni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #77914 üzenetére
Bár kerülő útnak érzem és talán nem a legjobb megoldás, de végül úgy oldottam meg a hiányzó könyvtár problémát, hogy feltelepítettem egy friss rendszert legacy BIOS környezetre, majd a létrejövő i386-pc mappát kimásoltam belőle, majd amikor kellett visszamásoltam a megfelelő helyre.
-
Véreshurka
senior tag
Köszi még egyszer a leírást!
Most lettem meg vele. Egyelőre virtuális környezetben tudtam kipróbálni egy 20.04-es ubuntu-t Seabios (legacy bios) és OVMF (UEFI) alatt, mindkettő alatt szépen felállt a rendszer. Bár UEFI alatt az első indításnál valamit hiányolt és még telepített, de gyors volt így esélyem nem volt rendesen elolvasni, hogy mi lehetett az. Iletve a második lépés majd a titkosítás lenne. Ezzel foglalkoztál esetleg?
1 kérdésem azért még lenne: hogyan szoktad másolni az i386-pc mappát? Simán cp-vel, vagy más megoldásod van?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bárki:Az előzőekhez lazán kapcsolódva: Ha van egy olyan ISO-m ahol a /usr/lib/grub mappában nincsen i386-pc mappa, azt akkor hogyan tudnám rávenni egy ilyen UEFI/legacy BIOS boot-olásra? Ha feltelepítem az ISO-t akár UEFI környezetebn akár legacy környezetben akkor a már telepített rendszeren természetesen megtalálom UEFI környezetben az EFI mappát, illetve legacy BIOS környezetben az i386-pc mappát, gondolom telepítés közben hozza létre, míg ubuntu alatt pl. már a live rendszer is tartalmazta az i386-pc mappát. A Parrot OS Home 4.10-es verziójáról lenne szó.
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
Véreshurka
senior tag
Eddig itt tartok: partíciók. Kellene még velük valamit kezdenem?
Illetve ami nem teljesen világos: "a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába". Itt arra gondolsz, hogy majd telepítéskor az EFI partíciót kell megadni, mint /boot, boot loadernek meg simán mint máskor a /dev/sda-t? És ha feltelepítette a rendszert a pendrive-ra, akkor restart helyett maradok a live környezetben és másolok a /boot/grub mappába?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
tordaitibi #77882 üzenetére
-
Véreshurka
senior tag
Pont a te hsz-ed miatt (azt hiszem az Arch topikban) hagytam meg az nvme-t, mert jó ötletnek tűnt a hordozható rendszer. Nálad hogy van megoldva? Simán feltelepítetted a rendszert az USB-re, vagy te is live rendszerként használod? Illetve említetted, hogy megy mind BIOS, mind UEFI alatt alatt is. Ezt hogyan hoztad összze? GPT lett a partíciós tábla és létrehoztál rajta külön-klülön partíciót a grub-nak és az EFI-nek is?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
tordaitibi #77872 üzenetére
Tulajdonképpen akkor live rendszerként használod a ventoy alatti rendszereket és felcsatolod a 900GB-t alájuk?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #77869 üzenetére
Köszi!
A topikot már régen olvastam, el is felejtettem, hogy van. Át fogok nézni oda is.
Szerk.
Teljes törlés alatt azt értem, hogy mint egy normálisan működő HDD-nél pl. dd-vel felülírom az adatokat pl. /dev/random, vagy /dev/urandom-al, vagy ssd-nél a memória cellák-at visszaállítani (?) az eredeti állapotára. Tehát tulajdonképpen biztonsági törlésre gondoltam volna.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #77864 üzenetére
Ha ez megnyugtatja a lelkedet akkor csak 128GB-ről beszélünk ami nem volt drágább, mint egy corsair GTX pendrive.
Pont ez a bajom, hogy a külső házon kívül nem tudom hova tenni a lemezt. A parancsok (hdparm, nvme) pedig nem tudják értelmezni a külső házban lévő diszket. Azért gondoltam hátha van valakinek tapasztalata, ha nem is nvme meghajtóval, de legalább sata-val. Az nem hinném, hogy manapság már olyan meglepő lenne ha valaki egy átalakított sata-s M.2-es lemezzel mozog egy külső házban. Ugreen-el meg eddig nem volt bajom linux alatt, amim eddig volt, mind működött rendesen. Most is felismeri a lemezt a rendszert, csak teljes törlést nem tudom, hogy hogyan lehet megejteni rajta.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Egy projektből visszamaradt egy samsung 970 evo plus és eladás helyett gondoltam amolyan külső usb-ként használnám tovább egy ilyen házzal: [link] . Eddig ha ssd-t kellett törölnöm, mindig az arch wiki idevonatkozó cikke alapján jártam el, most viszont nem tudom követni, mert alapból ugye nem nvme-ként ismeri fel a rendszer, de a sata-ra vonatkozó sorokból sem tudok kiindulni. Lenne esetleg megoldás arra, hogy egy ilyen öszvért teljesen le tudjak pucolni esetleg anélkül, hogy
dd
-hez kellene nyúlnom?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
#05413120 #77603 üzenetére
Köszi a leírást!
Pont a hsz. előtti egy-két hétben panaszkodtam trim miatt. Esetleg lenne valami észrevételed? Illetve most akkor az fstrim.timer és a discard az vagy az egyik vagy a másik, vagy nem zavarják egymást?
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Kicsit elbizonytalanodtam ssd trim-eléssel kapcsolatban (WD Blue 2.5" SSD)...
- Ez az fstab-om, a root partíciónál fel van véve a discard opció: [link]
- Az SSD-m támogatja a trim-et:$sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
[sudo] password for user:
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
- Az fstrim.timer service fut, és úgy látom, hogy mindig le is fut: [link]
- Mégis amikor futtattam egy kézi trim-et, elég sokat trimmelt:$sudo fstrim -v /
/: 76.4 GiB (82015203328 bytes) trimmed
Valamit én látok rosszul, vagy elvileg minden úgy működik ahogy kellene?
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Virtuális Debian szerver-hez szeretnék plussz tárhelyet adni, ebben kérném a segítségeteket. Template-ként szeretném használni a debian telepítést, így minimálon teltepítettem a rendszert ami az erőforrásokat illeti: 1 mag, 512MB RAM, 2GB hely. A 2GB helyet szeretném növelni.
Innen indul a dolog:df -h
[link]fdisk -l
[link]
Megnövelve a diszk méret:fdisk -l
[link]
És ezekre gondoltam:
1. kikapcsolnám a swap partíciót:swapoff -a
2. törölném az összes partíciót (sda1, sda2, sda5), majd létrehoznám az sda1-et újra: [link]
3. kikommentelném a swap partíciót az/etc/fstab
-ban
4. újraindítás --> Annyit vettem észre, hogy mintha egy kicsit lassabban boot-olna be a rendszer és nem csak az első boot. Nem sokkal, de észrevehető.
5. megnövelném az sda1 partíciót:resize2fs /dev/sda1
Itt érne véget:
df -h [link]
fdisk -l [link]
Esetlegesen új swap létrehozása, de az egy másik téma lenne.
Azt megtudnátok mondani, hogy jó-e az elgondolás, vagy valamit máshogyan csinálnátok?
Előre is köszönöm! -
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #77160 üzenetére
Amiért nem teljesen világos a dolog: az elasticsearch-öt is telepítenem kellett ahhoz, hogy a graylog-ot fel tudjam telepíteni. Viszont ugyanúgy, mint az elasticsearch-nél, a graylog-nál is kellett egy konfig fájlt módosítanom:
/etc/graylog/server/server.conf
. Itt ugyanúgy nem vettem fel a felhasználómat a graylog csoportba, viszont mégis tudtam módosítani. Ezért is zavaros kicsit még a linux jogosultság kezelése. -
Véreshurka
senior tag
válasz
I02S3F #77158 üzenetére
Köszi!
Valóban ez volt a gond... Mindig elfelejtem a jogosultságkezelést
. De akkor ezek szerint nem jól értelmeztem az eddig olvasottakat. Eddig azt hittem, hogy a
sudo
az root jogot ad, és hasudo
nélkül szeretnék valami hasonlót csinálni csak akkor kell csoporthoz adnom a felhasználót. De ezek szernt valamit igen csak félreértettem, mert most megysudo
-val a fájl szerkesztése. Egyébként debian-on vagyok ahol telepítéskor nem adtam meg root jelszót, ha jól olvastam ez azt eredményezi, hogy a telepítéskor létrehozott felhasználó lesz szuperjogokkal felruházott. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Az elképzelhető, hogy van olyan konfig fájl amit csak root felhasználóval lehetséges szerkeszteni? Elasticsearch-öt próbálom feltelepíteni, Ennek van egy konfig fájlja az
/etc/elasticsearch/elasticsearch.yml
. Ezt kellene módosítanom, de sudo-val nem engedi (permission denied), csak akkor tudom szerkeszteni, hasudo su
-val átváltok root felhasználóra. Sudo-nak nem pont az lenne a lényege, hogy root jogot adok a felhasználónak?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Virtuális környezetben szeretnék már feltelepített Linux disztrókat klónozni, hogy ne kelljen mindig végigzongoráznom a telepítés menetét. Afelől érdeklődnék, hogy kell-e valamire figyelnem ilyenkor? Olyanra gondolok, mint mondjuk windows alatt a sysprep. Ahogy utána néztem, azt láttam, hogy pl. debian alapú disztróknál figyelni kell arra, hogy a mac cím mindig más legyen (ez pipa, mindig változik), változzon a machine-id, illetve, hogy változzon az ssh kulcs is. Van-e esetleg még valami amire figyelni kellene?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Rimuru #76705 üzenetére
Köszi!
Az általad linkelt manualt is felhasználva jutottam el oda, hogy talán ezek kellenek nekem. Most ott tartok, hogy szerintem sikerült a dolog. Végül csak a
nut.conf
-ot átírvaMODE=netclient
-re, és azupsmon.conf
-ban megadva a szervert:MONITOR UPS_neve@UPS_IP_címe 1 upsd.users-ben_megadott_felhasználó_név upsd.users-ben_megadott_jelszó slave
újraindítottam a gépet, és most asystemctl status nut-client.status
parancsot beírva látom, hogy:loaded
active
dátum és idő amikor beállítottam gépnév upsmon[766]: Communication with UPS ups_neve@ups.ip.címe established
.
Szóval szerintem ebből kiindulva sikeres lett a kommunikáció a gép és a ups között. Azt esetleg meg tudom valahol nézni, hogy a net-client service elindul-e újraindítás után? -
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #76701 üzenetére
Bocsánat, még egy kérdés lemaradt:
Mivel tudom elindítani a folyamatot? A
systemctl start ups-monitor.service
erre való? Vagy valami más kell, esetleg semmi? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék 2db linuxos gépet, mint slave hozzácsatlakoztatni egy NUT szerverhez (master) ami már be van konfigurálva. Ebben kérnék egy kis segítséget. Jól gondolom-e, hogy ahhoz hogy működjön, ahhoz ezeket a konfig fájlokat kellene módosítanomz a
/etc/nut/
alatt?
-nut.conf
-ban a MODE-ot beállítom, mint netclient:MODE=netclient
- azupsd.users
-ben felveszem a NUT szerverupsd.users
-ben megadott felhasználót így:[NUT szerver-ben definiált felhasználó]
password = NUT szerverben megadott jelszó
upsmon slave
- azupsmon.conf
-ban a MONITOR részhez beszúrok egy ilyen sort:MONITOR UPS_neve@UPS_IP_címe 1 upsd.users-ben_megadott_felhasználó_név upsd.users-ben_megadott_jelszó slave
És ha ezek megvannak akkor elvileg csatlakoztatva vannak a gépek az UPS-el? Esetleg lehet, hogy az upsd.users-t ki sem kellene tölteni, hiszen úgyis megadom az upsmon.conf-ban a felhasználó nevet és jelszót? Ha jól gondolom, de esetleg kihagytam valamit, vagy tudnám valamivel tesztelni, hogy valóban létrejött-e a kapcsolat és ehhez tudtok mondani valami jó dolgot azt megköszönném! Ha nem jól gondolom az egészet, akkor légyszi irányítsatok már a megfelelő irányba!Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Köszi a linkeket!
Tegnap csak késő este 1 órára volt időm próbálgatni,persze nem ment
Egyébként én is ilyen linkeket találtam csak ahol nem sok mindent írnak azon kívül, hogy telepítsd, indítsd meg állítsd le ha nem kell. + érdekesnek találom, hogy egy elvileg 2020 november elejei cikkben leírtak szerint eljárva már a vncserver indításakor az az üzenet fogadott, hogy a vncserver lassan depricated lesz... Félre ne értsd, nem ellened írom, sőt köszönöm a segítséget! A 2. linket még tanulmányozni fogom, illetve a fedora+vnc kereső szóra találtam fedora doksit is ezzel kapcsolatban, azt is át fogom még tanulmányozni. Csak kicsit homályosnak érzem ezt a részét a linuxnak, legalábbis nem igazán találok releváns info-t erről, hogy konkrétan mit is kellene beállítani ahhoz, hogy menjen. Tegnap egy youtube video-t néztem az x11vnc-ről, ott pl. az /etc/mdm/Init/Default file-t szerkesztették telepítés után, ezt a módszert még nem próbáltam. Biztos jövök majd még kérdésekkel, illetve ha lesz kicsit több időm 2 ünnep között fogok kísérletezni ezekkel.
-
Véreshurka
senior tag
Világos! Esetleg nincs egy jó linked, esetleg javaslatod ami a vnc szerver beálításairól szól? Amiket én találtam azok csak annyit írnak, hogy telepíted valamelyik vnc szervert, mondjuk vncserver-el indítod terminálból, majd csatlakozol. Ez így persze egy szürke képernyőt hoz be, gondolom a szerver config fájl-ban kellene valamit állítani, de ezekről nem igazán találtam semmit. Itt a fórumon kerestem, de azok a hsz-ek amiket találtam sem ezekre fókuszált, mert úgy tűnt a kérdezők már tudják a beállításokat.
Most nincs win10-em, csak amíg volt addig próbáltam ki azon a tightvnc-t. Mivel ezzel a módszerrel ([link]) csináltam a telepítését (amolyan kipróbálás jelleggel) nem volt semmilyen win szolgáltatásom ezért is csináltam a tightVNC-vel és azon simának tűnt minden.
Az x2go-t youtube-ról lőttem be ez alapján: [link]. Ott a Pop!_OS pl. vaj sima volt amikor csatlakozott hozzá, nálam pl. a debian ugyanolyan beállításokkal darabos. Ezért is gondolom, hogy valami nálam nem kerek, de majd még próbálkozom vele. Hálózat az az itthoni LAN-om.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani jól működő VNC server-t linux alá? Olyat ami hasonlóan működik mint az RDP win alatt? X2Go-val próbálkoztam, nem rossz, de hátha van jobb alternatíva is. TightVNC server-t, illetve TigerVNC-t is néztem, de azoknál ha jól értelmeztem akkor nem ugyanazt fogom látni mint a gépen, hanem egy teljesen különálló környezetet lehet létrehozni. Illetve lenne ezzel kapcsolatban egy kérdésem (virtuális gépekre szeretnék VNC-zni): ahhoz, hogy jó minőségű legyen a kapcsolat mi számít: VGA, vagy a driver amit a virtuális géphez rendelek esetleg más (ha igen, mi?)? Azért kérdezem, mert kipróbáltam Fedora Gnome alatt a beépített képernyő megosztást, illetve az x2go-t egy másik op. rendszer alatt és mindkét esetben darabos volt a mozgás a távoli asztalban, pl. ablakok mozgatása, vagy már alapból a gépelés is késett egy hangyányit. Remmina-n keresztül próbálok egyébként kapcsolódni. Ha jól emlékszem egy virtuális win10 alatt beállított TightVNC szerveren ugyanúgy Remmina-n keresztül kapcsolódva nem emlékszem ilyen darabosságra, de lehet csak rosszul emlékszem, régebben próbáltam (kb. vagy 2 hónapja), valamikor ki is fogom próbálni a közeljövőben. Szóval ha van ezze kapcsolatban bárkinek bármilyen tanácsa, ötlete, javaslata sz szívesen fogadnám!
Előre is köszi!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Véreshurka #76191 üzenetére
A canvas adatokat kellett engedélyeznem az oldalnak és megjavult a dolog...
-
Véreshurka
senior tag
Puppy linux? Bár nem ismerem, de sokan szokták régi gépre ajánlani.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Elég fura problémába ütköztem: próbálgatom a proxmox-ot és a gépről amiről belépek a web gui-ba így látom a proxmox shell-jét: [kép] , illetve ha a kétfaktoros autentikáció beállításánál próbálok eyg barcode-ot lekérni, ott pedig így: [kép] . Kipróbáltam android alól is, illetve egy debian alól is a dolgot, mindkét rendszer alatt rendesen megjelenik mind a shell, mind a barcode, a böngésző minden esetben firefox volt. Tudom, hogy nehéz találgatni, de valakinek nincs véletlenül ötlete, hogy mi lehet a probléma forrása? ParrotOS Home-ot használok, két miniPC-n is megnéztem, mind a kettőnél ugyanez volt a probléma, az OS mindkét esetben a parrot volt. Már felvetettem az ottani fórumban is a kérdést, de érdekkelne, hogy van-e ötletetek arra, hogy mi lehet ez.
Előre is köszi!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75881 üzenetére
Azért ahogy nézem azért vannak https-es címek. Debian hivatalos mirror lista oldalán még elvétve sem lehet találni, én is github-os project-en keresztül találtam.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
I02S3F #75841 üzenetére
Ennyit találtam, csak felületesen futottam át. Nincs fontos adat, és nyílván nem is vagyok célpont, de szerintem jobb félni mint megijedni. Illetve szerintem így 2020-ban már illene alapból https-t kínálni ott ahol csak lehetséges.
-
Véreshurka
senior tag
Most friss szemmel újra átnéztem a source.list-emet. Elírás volt benne, azért problémázott
. Kössz azért a segítséget!
Nem tudom, hogy siklottam el felette annyiszor... A deb-src-t hagyom is akkor.
Egyébként csak a szemem miatt akarnám a https-t. Valahogy jobban esik azt látni mint a "csupasz" http-t, még ha hitelesítés is történik a háttérben
-
Véreshurka
senior tag
#75815 cigam hozzászólása megvilágosított (köszi a tippet is!
) , hogy le kellett volna írnom a source.list-em tartalmát. Pótolnám a hiányosságom (csak azt veszem bele ami nincs kikommentelve):
deb https://mirror.netcologne.de/debian/ buster main contrib
deb-src https://mirror.netcologne.de/debian/ buster main contribAlapvetően az alap source.list-et vettem példának, ami - ha nem választok net-mirror-t - így néz ki:
deb http://security.debian.org/debian-security buster/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/debian-security buster/updates main contribMost kipróbáltam, hogy kikommentelem a
deb-src https://mirror.netcologne.de/debian/ buster main contrib
részt, így nem problémázik. Egyáltalán szükség van-e a deb-src sorra? A magyarhttps://ftp.fsn.hu/debian/ main contrib
source.list bejegyzéssel pl. megy minden szépen deb és deb-src sorral is.Illetve most telepítettem egy új debian-t, ahol már beállítottam egy net-mirror-t, és direkt a mirror.netcologne.de/debian/-t választottam. Amikor települt megnéztem újra a source.list-et, ahol ezek a sorok voltak:
deb http://mirror.netcologne.de/debian/ buster main
deb-src http://mirror.netcologne.de/debian/ buster main
deb http://security.debian.org/debian-security buster/updates main contrib
deb-src http://security.debian.org/debian-security buster/updates main contrib
deb http://mirror.netcologne.de/debian/ buster-updates main contrib
deb-src http://mirror.netcologne.de/debian/ buster-updates main contribEzzel a beállítással futtatva az
apt-update
parancsot nem dobott hibát, így ez alapján a másik VM-ben átírtam a source.list-et ennek megfelelően erre:deb https://mirror.netcologne.de/debian/ buster main
deb-src https://mirror.netcologne.de/debian/ buster main
deb https://mirror.netcologne.de/debian/ buster-updates main contrib
deb-src https://mirror.netcologne.de/debian/ buster-updates main contribAzonkívül, hogy kivettem a contrib részt az elsőnél, nem változott semmi, és sajnos így is ugyanúgy problémázik a Release fájl miatt.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Egy Debian Buster-en próbálnám beállítani azt, hogy a csomagokat HTTPS-en keresztül töltsem le. Az
apt-transport-https
csomag már fent van, az /etc/apt/source.list-hez is találtam már olyan mirror-t ami támogatja a https-t. Viszont van pár oylan mirror ahol hibával jön vissza azapt-update
parancs:Get:1 https://mirror.netcologne.de/debian buster InRelease
Ign:2 https://mirror.netcologne.de/debian buster InRelease
Err:3 https://mirror.netcologne.de/debian buster Release
404 Not Found [IP: 194.8.197.22 443]
Get:4 https://mirror.netcologne.de/debian buster/main amd64 Packages [7,906 kB]
Get:5 https://mirror.netcologne.de/debian buster/main Translation-en [5,968 kB]
Get:6 https://mirror.netcologne.de/debian buster/contrib amd64 Packages [50.5 kB]
Get:7 https://mirror.netcologne.de/debian buster/contrib Translation-en [44.5 kB]
Reading package lists... Done
E: The repository 'https://mirror.netcologne.de buster Release' does not have a Release file.
N: Updating from such a repository can't be done securely, and is therefore disabled by default.
N: See apt-secure(8) manpage for reposítory creation and user configuration details.
Bár nem ismerem, hogy hogyan épül fel egy ilyen mirror, de megnéztem ezt az útvonalat: https://mirror.netcologne.de/debian/dists/buster/ és ott találtam Release fájlt. Persze nem biztos, hogy jó mappában keresem... Ilyen esetekben azon kívül, hogy új mirror-t keresek mit lehet tenni?
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Rimuru #75765 üzenetére
Köszi!
1. Ezt nem értem, de majd utánaolvasok, most már legalább tudom mit jelentenek a számok, így talán könnyebb lesz.
2. Most már látom mi a hiba: a sha érték valóban ugyanaz, de utána nem ugyanaz van:
Az ISO sha értéke: 123456789 valamilyen-x86_amd64-linux.iso
A sha256 file értéke: 123456789 valamilyen.x.y.z.-x86_amd64-linux.iso
Így tényleg nem teljesen ugyanaz a kettő, illetve a sha256 fájl a valamilyen.x.y.z.-x86_amd64-linux.iso fájlt keresné amit nem talál. Ezzel azon kívül, hogy a számsort kézzel ellenőrzöm lehet valamit kezdeni terminálból?Hogy konkrét is legyek a NixOS-t próbálnám ellenőrizni.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
A
shaxxxsum
-al kapcsolatban lenne több kérdésem:Eddig ezzel a paranccsal elég jól ellavíroztam, és működött is:
sha256sum -c valamilyen.iso.sha256 valamilyen.iso 2>&1 | grep OK
Szépen kiírta futás után, hogyvalamilyen.iso: OK
1. Mit jelent ebben a parancsban a 2>&1?
2. Most ilyen fájlokkal próbálnám, de nem igazán akar működni:
latest-valamilyen-x86_64-linux.iso
valamilyen.x.y.z.-x86_64-linux.iso.sha256
Ha beírom, hogysha256sum -c valamilyen.x.y.z.-x86_64-linux.iso.sha256 latest-valamilyen-x86_64-linux.iso 2>&1 | grep OK
akkor nem kapok semmi választ, ha csak simán összevetem őketsha256sum -c valamilyen.x.y.z.-x86_64-linux.iso.sha256 latest-valamilyen-x86_64-linux.iso
akkor meg azt írja, hogy az iso fájl-ban nem talált megfelelően formázott sha256 sort, pedig ha csak simán ellenőrzöm az iso fájl-t akkor megkapom a sha256 értékét. Az sem segített, hogy ugyanaz volt a fájlnevük.Ebben valaki tudna segíteni?
-
Véreshurka
senior tag
válasz
#26097408 #75668 üzenetére
Pl: nordvpn, ivpn, mullvad, airvpn.
De ha már van előfizetésed és nem szeretnél a terminálban parnacsozni, akkor a NetworkManager-ben is beállíthatod. Azt mondjuk nem tudom NetworkManager-t használ-e a Mint... Ha igen: letöltesz egy ovpn fájlt (feltételezve, hogy ovpn-t használnál) a szolgáltatódtól és beimportálod a NetworkManager-be [link] (a "Use .ovpn file through GUI" kell neked). Ha nincs is NetworkManager-ed, szerintem akkor is van lehetőséged Mint-en ovpn file-t importálni, abban esetleg más tud neked segíteni.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75485 üzenetére
Sajnos nem nyert ez sem
Lenne 6 db csatolásom, találtam 3 különböző lehetőséget, mindet kipróbáltam 1-1 köteten, de nem működik egyik sem:
1.noauto,x-systemd.after=network-online.target,_netdev
--> innen
2.noauto,x-systemd.device-timeout=30,timeo=30,x-systemd.idle-timeout=1min
--> redditről szedtem
3.noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,_netdev
--> Arch WikiCsak egy kis adalék: nem daemon-okat indítottam újra, hanem mindig a teljes rendszert.
Illetve közben megtaláltam amit kerestem, de átfutva ez kicsit nekem bonyolultabbnak hangzik (legalábbis több mindent kell szerkeszteni, mint 1 fájl), mint egy fstab-ot szerkeszteni. Illetve azt sem értem, hogy elvileg már a _netdev opcióval egyedül működnie kéne, legalábbis a legtöbb leírás szerint.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75478 üzenetére
Na megnéztem. Jól sejtem, hogy az fstab-ban nem számít az opciók sorrendje? Mert sajnos nem megy.
Networkmanager-wait-online.service
aktív, betöltött. Ilyen most egy bejegyzésem:192.168.1.12:/csatolni/kívánt/mappa/útvonala /home/user/csatolási/pont nfs noauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30,defaults,nofail,_netdev 0 0
anoauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30
az ok, az arch wiki-ből jött, meg is néztem nagyjából mit jelentenek,
anofail
ugye azért kell, ha nem lenne elérhető a NAS,
adefaults
-ot a legtöbb olyan helyen olvastam ahol NFS csatolásról lehetett olvasni,
a_netdev
meg ugye, hogy távoli kötet.Sajnos még sem megy, rögtön látom, hogy nincsenek felcsatolva újraindítás után (MATE DE Disk Mounter tálcakiegészítőjén keresztül), és a
sudo mount -a
sem csatolja fel őket csak akkor ha kiveszem anoauto,x-systemd.automount,x-systemd.mount-timeout=30
részt ahogy eddig is volt. Egyébként így újra elolvasva a wiki részt ismerős volt és mintha már ki is próbáltam volna, persze ugyanezzel az eredménnyel. Egyébként mintha ehhez a systemd-s csatoláshoz olvastam volna valahol, hogy még más is kell hozzá (talán valamilyen fájlból definiálni valamit), de most persze pont nem találom -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Amikor fstab téma van valahogy mindig csak tervezem a hozzászólást, de mindig elfelejtem, így most kérdeznék ezzel kapcsolatban:
Kábellel a hálózaton lévő gépre a NAS-t már szépen fel tudom csatlakoztatni az fstab-al, viszont laptop-ra még nem sikerült ezt megoldanom, gondolom azért mert hamarabb próbálja meg felcsatolni a köteteket, mint ahogy felállna a hálózat. Arch wikiben olvastam, hogy a_netdev
paraméterrel megmondható, hogy az adott kötet hálózati tároló, és én ezt úgy értelmeztem, hogy ezeket később csatlakoztatja fel a rendszer, azonban ez sajnos nem jött össze, még mindig csak egysudo mount -a
-val tudom felcsatlakoztatni ezeket a köteteket. Még egy talán systemd-s megoldást találtam, illetve rclocal konfigurálást - már régen próbáltam, kicsit homályosak az emlékeim - , de jobb lenne ha az fstab-on belül meg tudnám oldani. Vagy ott nem lehetséges és csak más lehetőséggel tudom ezt megtenni?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen járok-e a kérdésemmel, esetleg igazítsatok már útba, ha nem
Szeretném az eddig letöltött ISO-imat kicsit elrendezni, és csak azokat megtartani amik ellenőrizve lettek, hogy tényleg az aminek letöltöttem (sha és gpg ellenőrzés ahol elérhető). Tulajdonképpen a gpg vonatkozásában kérnék némi segítséget.
Épp a CentOS ISO-kat szerettem volna hitelesíteni e szerint a leírás szerint: [link1] . De már az elején elhasaltam. Letöltöttem a signing key publikus részét a
wget http://mirror.centos.org/centos/RPM-GPG-KEY-CentOS-7
parancs segítségével, majd kiadva agpg --quiet --with-fingerprint ./RPM-GPG-KEY-CentOS-7
parancsot nem hozza a Key fingerprint-et, csak ezt:gpg --quiet --with-fingerprint ./RPM-GPG-KEY-CentOS-7
pub rsa4096 2014-06-23 [SC]
uid CentOS-7 Key (CentOS 7 Official Signing Key) <security@centos.org>
Tehát mint látható nincs ott a fingerprint, mint ahogy azt az oldal mutatja és ahogy a parancsból következne, sőt még a keyid format-ot sem mutatja. Egy régebbi ISO hitelesítési folyamatot megnézve ezzel a paranccsal viszont kiadta:
gpg --keyid-format long --import --import-options show-only --with-fingerprint RPM-GPG-KEY-CentOS-7
pub rsa4096/24C6A8A7F4A80EB5 2014-06-23 [SC]
Key fingerprint = 6341 AB27 53D7 8A78 A7C2 7BB1 24C6 A8A7 F4A8 0EB5
uid CentOS-7 Key (CentOS 7 Official Signing Key) <security@centos.org>
A kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a két parancs között azon kívül, hogy az egyik jobban részletezi, hogy milyen keyid format-ot szeretnék kapni? Próbáltam úgyis, hogy csak annyit írtam be:
gpg --keyid-format long --with-fingerprint RPM-GPG-KEY-CentOS-7
, így is kiadta, de ha kivettem belőle a--keyid-format long
részt, már nem mutatta a fingerprint-et.Ennek a megértésében esetleg valaki tudna segíteni? Illetve lenne majd még kérdésem a Debian ellenőrzésével is, ha nem gond...
Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #75063 üzenetére
Most kipróbáltam, hogy az /mnt alá csatolok egy mappát, nálam megy minden szépen: írás is, olvasás is. Ha érdekel, így csináltam, bár nem különbözik túlzottan attól amit írtam korábban. Annyi, hogy még mindig NFS-el csatolok. Ha esetleg nem menne az NFS jogok megadása a NAS-on, ez a reddit poszt elég jól összeszedi, de itt van ahogy én csináltam (bocs, de angolul használom a rendszert, remélem azért érted majd a menüket):
1. Control panel --> File Services # itt engedélyezned kell az NFS-t, mást nem kell bejelölni
2. Control Panel --> Shared Folder (itt gondold át, hogy melyik mappát melyik gépedre szeretnéd majd felcsatolni, majd jelöld ki a mappát) --> Edit gomb, vagy jobb klikk Edit --> A fenti menüsorban keresd meg az NFS Permissions fület --> nyomj a Create gombra, majd add meg:
Hostname or IP: ha csak egy gépre szeretnéd megadni a jogot akkor csak annak a gépnek az IP címét írd be ide (ha jól emlékszem: 192.168.1.10), ha viszont szeretnéd, hogy a hálózatod minden gépe elérje, akkor add meg így: 192.168.1.1/24 (feltéve ha a subnet maskod: 255.255.255.0)
Privilege: Read/Write # értelemszerűen ettől eltérhetsz ha az indkolt, mondjuk nálam a médialejátszóra konfigolt engedély csak olvasni engedi
Squash: Map all users to admin # itt nekem csak ezzel az egy beállítással működött, nem tudom, hogy biztonsági szempontból jó-e ez így, de minden leírás ezt ajánlja
Security: sys
Enable asynchronus -->pipa
Allow connections from non-privileged port... --> nincs pipa # persze ha a hálózatod ezt kívánja akkor legyen
Allow users to access mounted subfolders --> pipa
Nyomj egy OK-t neki.
Ezzel a NAs felöli résszel meg is vagy. Ha több megosztott mappát is szeretnél felcsatolni akkor ezt minden egyes mappával meg kell ejtened.Linux alatti teendők:
sudo apt install nfs-common
# nem tudom alapból fent van-e náladsudo mkdir -p /mnt/nas/video
# ha ide szeretnéd felcsatolni, persze olyan struktúrát adsz meg amilyet szeretnél. Nálam pl. a /home alá van csatolva: /home/vereshurka/NAS/mappáksudo mount -t nfs 192.168.1.10:/volume1/video /mnt/nas/video
# feltételezve, hogy a volume1-en van a video mappádHa minden igaz fel is csatoltad a mappát és el is éred, tudod írni/olvasni. Legalábbis nálam megy mind a kettő
Majd ha működik minden fstab alá is felveheted, hogy mindig fel legyen csatolva, ebben inkább majd a többiek, nekem 4 hét kellett mire szerkeszteni mertem az fstab-ot
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75088 üzenetére
Lehet feltölteni a NAS-ra, most megnéztem. Van egy upload gomb, ott simán meglehet csinálni. De, hogy őszinte legyek nem értem eddig hogyan másoltál fel/le a NAS-ra? Mert ott az Upload gomb, fájlra/mappára jobb klikk-el meg ott van a Download. Így? Nekem ez kicsit nyakatekertnek tűnik, ha csak nem egy olyan gépről csinálja az ember ahol nincs felcsatolva meghajtó és persze nem otthon van.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75086 üzenetére
A DSM megvan hiszen másképp nem tudnám a NAS-t manag-elni. De azt nem tudtam, hogy onnan lehet a gépről is másolni
Bár nekem ez nem tűnik annyira kényelmesnek.
chroot/chown mint mondtam nekem is nagyon kínai egyelőre, bár nem is nagyon foglalkoztam még a kérdéssel. Egyelőre örülök, hogy ha azzal az egy felhasználómmal elevickélek
-
Véreshurka
senior tag
Lenne nekem is egy kérdésem:
Ebben a percben telepítettem egy Debian alapú disztrót a braswell alapú (Intel Celeron J3060) miniPC-mre, viszont a képernyő bal oldalán megakad a kurzorom. Ahogy olvasgatom, az ubuntu bug reporterben már jelentették. Esetleg valaki találkozott már ilyennel? Kipróbáltam, hogy a /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf fájlt feltöltöm ezzel:
# Prevent mouse tearing on Braswell processor (gfx part)
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "LinearFramebuffer" "true"
EndSectionCredit: [link] utolsó hozzászólás
Működik is, de azt írják, hogy ezzel meg kikapcsolom a VSync-et és nem lesznek túl minőségiek a videók. Bár nem terveztem videókat nézni a masináról, de nem lenne rossz, ha az elméleti lehetőségem meglenne rá. Valakinek nincs véletlenül más ötlete? Vagy nem találkozott esetleg ezzel a bug-al és talált rá másmilyen megoldást?
-
Véreshurka
senior tag
Ki fogom próbálni! Milyen csomagot kell feltenni? afpfs-ng? És hogyan kell csatolni? Hirtelen ezt az oldalt találtam, de nem világos, hogy mi is az adevries a csatolási parancsban a // után:
mount_afp afp://adevries:passwd@10.211.55.3/adevries /tmp/xa20
Mounting adevries on /tmp/xa20Felhasználónév? Mappa?
És jól látom, hogy jelszavazható? Syno-s NFS alatt csak a jelszavazást hiányolom... -
Véreshurka
senior tag
válasz
ubyegon2 #75078 üzenetére
Ezt nem tudtam, akkor ezek szerint szerencsém volt. Bár amikor először készítettem a /home alá mappát, akkor sudo-val kezdtem és akkor volt ilyen problémám, hogy a felhasználóm csak olvasni tudta a mappát, ahogy töröltem a mappát és sima sudo nélkül hoztam létre, akkor már minden rendben volt. Az /mnt mappát nem akartam teleszemetelni mindenféle mappával, mert ahogy tájékozódtam efelől a neten olyan példákat találtam ahol inkábbb csak olyan dolgokat csatoltak fel ide ami nem hosszútávra szólt, mint mondjuk pendrive-ot, ha az nem csatolódott fel automatikusan. Még a jogok között egyáltalán nem ismerem ki magam (chown és chroot parancsok), ezek még nagyon kínaiaik nekem. Webes felületen hogyan oldod meg a dolgokat? Nekem az NFS teljesen jól bevált, illetve van egy mappám sshfs-el csatolva, az is vajsimán műkdik, még a másolási sebességeim is jobbak, mint SMB alatt. SMB alatt nem mindig hajtotta ki a gigabit-et, de NFS alatt táltosként megy minden.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #75074 üzenetére
Nálam is hasonló a helyzet. Volt egy Win10-es gépem (pont most gyalultam le) amin SMB-vel voltak megosztva a syno-s mappák, és linux-on ugyanazok a mappák NFS-el vannak felcsatolva, annyi, hogy az NFS jogokat még be kell állítani a nas-on. Esetleg amíg nyomozod, hogy mi a helyzet az /mnt/video mappa jogosultságaival, ki próbálhatnád az nfs-t is, linux (nas) -linux (noti) között úgyis inkább az az ajánlott.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Sanyi.mTs #75063 üzenetére
Elnézést, hogy belevau, én is még csak most ismerkedem a linux-al, de miért nem NFS-el osztod meg a NAS-on lévő mappáidat? Ha jól látom a másik fórumban Synology NAS-od van.
sudo mkdir
parancsba én is belefutottam 1-2 hete, hogy nem tudtam a sima felhasználómmal írni, csak olvasni. Ahogy böngésztem a netet arra jutottam, hogy sudo nélkül hozom létre a mappát ahova csatolni szeretnék. Nálam a te mappaszerkezetedet nézve ez így nézne ki:mkdir -p ~/NAS/video
--> ez a home-odba hoz létre egy /Nas/video mappátLeszeded az nfs-common csomagot,
sudo apt install nfs-common
(feltételezve, hogy debian alapú rendszert használsz)Aztán már csak fel kell csatolni:
sudo mount -t nfs 192.168.1.10:/volume1/video home/felh.neved/NAS/video
(feltételezve, hogy a volume1-en van a video mappa), illetve a többi mappát is így fel tudod venni, nálam hiba nélkül működnek, tudom írni/olvasni is őket.fstab-ba is felveheted:
192.168.1.10:/volume1/video home/felh.neved/NAS/video nfs defaults 0 0
(a space-eket kicseréled TAB-ra)Kap egy reboot-ot a Linux, és már fel is van csatlakoztatva a NAS-od mappája állandóra.
(#75072) Synaptic: nekem úgy jött le a hozzászólásból, hogy most linux van a gépen amire csatolni szeretné...
-
Véreshurka
senior tag
válasz
CPT.Pirk #74701 üzenetére
Pont most reggel fordult elő, hogy formázás után már nem láttam a GUI-ban a lemezt, se mount-olva, se unmountolva, mintha már le lett volna választva, de hallottam, hogy még pörög. Ezért merült fel hogyha már úgyis a terminalban vagyok, akkor onnan hogyan tudnám leválasztani. Egyébként én is a GUI-s megoldást szoktam használni.
A lemezt inkább amolyan első használat előtt formáztam le, hogy minden rendben legyen. Sajnos pont nemrég olvastam egy másik topikban, hogy volt akinek egy teljes teleírásos formázás segített, hogy minden jól működjön első használatba vételt követően, kibontva az új lemezt nem úgy muzsikált ahogy kellett volna. ezért gondoltam én is erre.
A bleachbit kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy bárki használja-e pl. memória és swap tisztításra? Esetleg böngésző adatainak törlésére, vagy pl. csomagkezelők karbantartására. Szoktam használni az
apt clean
apt autoremove
parancsokat, de nem tűnik rossznak ez a megközelítés sem. Kicsit olyan CCleaner érzésem van a programmal kapcsolatban. -
Véreshurka
senior tag
válasz
CPT.Pirk #74683 üzenetére
Köszi!
Mint kiderült, Bleachbit már része volt a rendszernek, de hirtelen nekifutásra nem láttam át a programot, de amit olvastam a honlapján az alapján szimpatikusnak tűnik, biztos meg fogok vele ismerkedni majd valamikor a közeljövőben, de így inkább maradtam a
dd
-nél. Este elindítottam, reggelre végzett is.Egyébként mennyire jellemző, hogy használjátok ezt a programot (bleatbics)? Mármint úgy értem, hogy azokat a funkciókat amiket tud? Vagy csak teljes lemez tisztításra?
Viszont lenne még egy kérdésem bárki felé:
Ha szeretném rendesen eltávolítani a bármit amit rádugtam a gépre, azt hogyan tudom megtenni? Kell-e egyáltalán linux alá ilyen, vagy elég ha csak unmountolom a meghajtót és húzhatom is le? Találtam egy olyat, hogy
udisksctl power-off -b /dev/sdx
vagy valami hasonló (fejből írtam, nem biztos, hogy jól emlékszem), mint lehetőség arra, hogy terminálból leválasszuk a lemezt. Szóval kell-e ilyen és ha igen jó módszer-e a fent említett parancs? -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy 8TB-os HDD-t amit szeretnék teljesen leformázni úgy, hogy teleírom a lemezt 0-val. Használtam már a
dd
parancsot máskor is, de akkor nem adtam meg konkrétan a bs értéket, és ehhez kérnék egy kis segítséget. Olvasom az Arch Wiki-t, és a Calculate blocks to wipe manually című résznél azt írják, hogy afdisk -l /dev/sdX
paranccsal írassuk ki a lemez tulajdonságait. Ami nem világos számomra, hogyha ezeket az értékeket kapom:Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
akkor mehet a dd parancs a bs=4096 értékkel? Illetve ha nem 4096 bytes lenne a sector size végén (512 bytes / 4096 bytes) akkor célszerű mindig azzal az értékkel megjelölni a bs-t amit mutat a / jel után? Vagy az I/O size-t is figyelembe kell venni?Előre is köszönöm!
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Fel tudnátok világosítani kicsit?
apt purge
-el uninstalláltam a kodi-t. Ha jól értelmeztem ahhoz, hogy semmi ne maradjon az adott program után ez az ajánlott módszer. Viszont amikor befejezte még mindig láttam az általa létrehozott ~/.kodi mappát. Ugyan nem mentem bele a mappába hanem kézzel kitöröltem azt, de én értelmezem félre, hogy mit is kellene csinálniapurge
parancsnak? Vagy tényleg csak a config fájlokat törli maga után, de az általa létrehozott mappát nem? Ha igen, akkor azon kívül, hogy kézzel törlöm, mivel lehet úgy megoldani ezt, hogy tényleg mindent vigyen magával a törölt app?Előre is köszönet a felvilágosításért!
-
Véreshurka
senior tag
válasz
vadkörte #74657 üzenetére
Igen, az egyik hsz a tiéd volt... Próbáltam a VirtualBox-ot is, de egy Linux Mint xfce-től, illetve egy pfSense-től eltekintve bármit felraktam (pl. ubuntu 20.04, Manjaro, Pure OS) azok nagyon lassúak voltak (átlag 1-2 core-t, 2Gb ram-ot és 20Gb helyet adva nekik). Viszont Virtual Machine Manager alatt minden igazán pattogós lett, bármit raktam fel, és itt is ugyan ezekkel az értékekkel voltak létrehozva a gépek. Egyedül a ReactOS nem akart működni azok közül amit próbáltam. Egyébként a gép egy i7-8565U, 16Gb ram, sata SSD miniPC.
A cél egyrészt az lenne, hogy kipróbáljak pár OS-t, mivel még keresésben vagyok illetve, hogy legyen egy virtuális pfsense / opnsense telepítésem ahol különböző beállításokat tudok majd tesztelni. Ehhez kelleni fog még +-ban egy-két op. rendszer, hogy legyen honnan állítgatnom. Ehhez viszont még kell majd olvasgatnom, hogy meg tudjam csinálni, de a tegnapi linkek sokat segítettek, nem is tudom, hogy nem találtam rájuk
. De a további kérdéseimmel úgyis majd megyek tovább a haladó topikba, egyelőre egy újratelepítés végett hanyagolnom kellett a témát...
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Lenovo 14 Ideapad 3 FHD LED Matt i3-1115G4 4.1Ghz 8GB 256GB SSD Intel UHD Graphics Win11 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12600K / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 512 SSD!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3536,100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest