- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, Feletelepítettem a nobarát a gépemre és az fstab-ba bemásoltam a régi tepelítésről a bejegyzéseket de ennek ellenére most nem hajlanó felcsatolni a külső meghajtókat.
az fstab így néz ki:
//192.168.1.20/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,vers=1.0,iocharset=utf8,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
a log meg így:
Attempting to mount \\192.168.1.20\video
CIFS: VFS: bogus file nlink value 0
Use of the less secure dialect vers=1.0 is not recommended unless required for access to very old servers
CIFS: VFS: Use of the less secure dialect vers=1.0 is not recommended unless required for access to very old serversMásik gépen működik ez az fstab bejegyzés, mondjuk azon KDE neon van.
Itt mi lehet a hiba? Mért nem működik? -
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, ubuntun csinóaltam egy /home/geripapa/Bin könyvtárat ahova tettem egy-két parancsfilet.
hogy tudom megmondani az ubuntunak hogy mikor beírom a parancsnevet akkor ebbe a könyvtárba is keresse a parancsokat?
-
Geripapa
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74680 üzenetére
Kivettem azt a sor így most ez lett:
geripapa@Origo201711:~$ pkcon get-updates
Frissítések lekérése [=========================]
Gyorsítótár betöltése [=========================]
Befejeződött [=========================]
Nincs elérhető frissítés
geripapa@Origo201711:~$ pkcon upgrade
A parancs meghiúsult: „upgrade” nevű kapcsoló nem támogatott
geripapa@Origo201711:~$
-
Geripapa
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74674 üzenetére
CPT.Pirk Itt vannak amiket kértél:
https://pastebin.com/aW3ppjey -
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, van egy kde neon-om, amit nem tudok lefrissíteni mert mindig hibára fut.
Hogy lehetne kiíratni, hogy mi a hiba? és mi lehet a megoldás?
Olyant lehet csinálni, hogy az összes programit ami nem a hivatalos tarolóból való azt letörölöm? Van erre valami parancs? Ill hogy a nem hivatalos tárolókat hogy tudom likvidálni?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Geripapa
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #74111 üzenetére
Köszönöm,
Ezt mutatja:
ge@Origo201711:~$ systemd-analyze
Startup finished in 4.170s (kernel) + 3min 614ms (userspace) = 3min 4.785s
graphical.target reached after 1min 34.378s in userspace
ge@Origo201711:~$ systemd-analyze blame
16.362s apt-daily.service
3.278s NetworkManager-wait-online.service
1.445s dev-sda5.device
811ms snapd.service
700ms apt-daily-upgrade.service
464ms dev-loop2.device
461ms dev-loop0.device
460ms dev-loop4.device
419ms dev-loop5.device
411ms dev-loop1.device
409ms dev-loop3.device
342ms NetworkManager.service
291ms systemd-logind.service
266ms udisks2.service
255ms systemd-journal-flush.service
228ms systemd-udevd.service
213ms media-Photo.mount
202ms media-Video.mount
191ms media-Music.mount
183ms systemd-resolved.service
183ms systemd-timesyncd.service
161ms networkd-dispatcher.service
131ms snap-core-9665.mount
118ms lvm2-monitor.service
116ms media-Irattar.mount
108ms accounts-daemon.service
104ms upower.service
104ms ModemManager.service
95ms quota.service
94ms quotarpc.service
93ms plymouth-quit.service
93ms grub-common.service
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok,
kb fél éve vettem egy ssd-t a gépembe és tettem rá Linux neont. Minden remekül ment. Viszont pár hete elkezdett lelassulni a bootolása. Ez azt jelenti hogy az eddigi 5mp röl már kb 1,5perc.
Hogy kell megkeresni a hibát? Miket kellen ellenőriznem hogy mitől lassú?
A rendszer maga miután elindul már nem tűnik lasúnak.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #67599 üzenetére
Köszi az infót: Ezt adta ki a nem induló:
Ezt meg az a rendszer ami "jó" fut
-- Logs begin at Son 2019-05-19 22:37:07 CEST, end at Son 2019-05-19 22:42:40 CEST. --
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: sd 7:0:0:0: [sdg] No Caching mode page found
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: sd 7:0:0:0: [sdg] Assuming drive cache: write through
Mai 19 22:37:09 Origo systemd-udevd[391]: invalid key/value pair in file /etc/udev/rules.d/51-android.rules on line 1, starting at characte
Mai 19 22:37:10 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -110
Mai 19 22:37:21 Origo smartd[1113]: Device: /dev/sdg [SAT], no ATA CHECK POWER STATUS support, ignoring -n Directive
Mai 19 22:37:23 Origo NetworkManager[1165]: nm_device_get_device_type: assertion 'NM_IS_DEVICE (self)' failed
Mai 19 22:37:25 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -110
Mai 19 22:37:35 Origo kernel: usb 3-4: device not accepting address 5, error -62
Mai 19 22:37:46 Origo kernel: usb 3-4: device not accepting address 6, error -62
Mai 19 22:37:46 Origo kernel: usb usb3-port4: unable to enumerate USB device
Mai 19 22:37:51 Origo pulseaudio[1984]: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit dEzek alapján az acpi ill a scsi vel lehet valami gond...de mik ezek? és mi gondja lehet?
-
Geripapa
aktív tag
Kis segítséget kérnék tőletek.
Csütörtök este kikapcsoltam a gépet, és most mikor bekapcsoltam, bootolás utána csak egy sötét képernyö fogadott az egérrel.
A rendszer KDE neon egy ssd-n futtatva.
Átlépve a alt+F1 re
a 'kstart plasmashell' hibát dob, hogy nem tud kapcsolódni az x szerverhez vagy mi?systembackkal több verziót is próbáltam visszaállitatni de nem hozott eredményt.
Egy másik hdd-n van egy ubuntu jelenleg ezen gépezek de jó lenne feléleszteni a neon-t.
Az ssd elvileg hibátlan, legalábbis itt ubuntu alatt futtattam egy tesztet és azt mondta jó.
Van tippetek, hogy mi mehetett el az eredeti rendszerben és hogy tudnám javítani?
-
Geripapa
aktív tag
Van itt olyan aki tud segiteni beállitani a citrix recerievert a gépemen?
-
Geripapa
aktív tag
Öröm és boldogság. 😁
-
Geripapa
aktív tag
Üdv, vettem egy újjabb gépet a mostani helyett. Az a kérdésem ha beteszem a régiből a merevlemezt, megy minden tovább és boldogság az erősebb hardver miatt vagy érdemes egy új telepítést csinálni?
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok,
már három napja küzdök de most már elég és inkább kérdezek.
Szeretném az Garmin Oregon gpsemet összekötni a géppel.
Jelenleg a gpsbabel meg a viking van feltelepítve.De mikor rányomok a vikingben hogy Adatok letöltése gpsről ez a hibaüzenet jön:
Hiba:a gpsbabel nem található. GPS eszköz:N/A
Ha megnyitom a gpsbabelt ott ezt a hibát kapom:
Found no Garmin USB devices.
Error running gpsbabel: Process exited unsucessfully with code 1Ettől függetlenül fileböngészőben megtudom nézni tudok rá fileokat másolni stb...
Kérdésem:
Tud e valaki segíteni hogy hogy kell beállítani hogy működjön.
(több honlapot végigzongoráztam de nekem nem jött össze)Van egy olyan live disztró ami alapból gpsezésre van kitalálva és letudom tesztelni hogy működik e?
Célom hogy gépen megtervezek egy kirándulást, az útvonalat feltöltöm a gpsbe, majd a kirándulás után letöltöm a nyomvonalat és megnézegetem hogy merre járunk stb. tehát minden megoldás érdekel
Akár diszto csere is lehet ha szükséges.
Jelenlegi:
4.15.0-29-generic #31~16.04.1-Ubuntu SMP Wed Jul 18 08:54:04 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux -
Geripapa
aktív tag
Kezd felbosszantani ez a kde neon:most egyik napról a másikra nem hajlandó csatolni az fstab-ban definiált meghajtókat pedig eddig gond nélkül ment, sőt máshol is megy gond nélkül. És a fájlkezelőben is betudok lépni a megosztásba de ez meg ezt mondja:mount error(112): Host is down
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Ez van az fstabba://192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/bubi/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
hiányzott a "vers=1.0" kapcsoló csak ezt nem tudom mért volt jó már évek óta enélkül és most meg már mért nem???
-
Geripapa
aktív tag
válasz
okoska74 #57387 üzenetére
Kösz de már írtam egy kis progit a wget hez.
Kérdésem még mindenkihez.
A programokhoz tartozó pid azonosítót ki osztja és mi alapján?
Tehát megvan határozva hogy pl egy program 4000-4100 ig kapja sorba egy másik meg egy másik tartományt kap? vagy hogy működik ez?
Csak azért kérdem mert ha elindítok egy progit a hátérbe, annak megkapom a pidnummerét, de ezt majd csak később fogom kilőni kill-el.
Az aggodalmam az hogy ha időközben végez a progi vagy meghal és a korábbi pidjét megkapja egy másik alkalmazás akkor azt fogom kilőni nem azt amit szeretnék.Ennek mennyi az esélye?
-
Geripapa
aktív tag
Szeretnék letölteni egy végtelen nagyságú filet
(konkrétan rádió adást szeretnék menteni)
Sajnos a streamripper-t nem tudtam munkára fogni így arra gondoltam hogy simán egyszerűen wget-tel letöltöm.
A problémám csak annyi hogy meglehet mondani a wgetnek hogy hogy nevezze el a filet? ill hogy mondjuk egy óra után hagya abba a rögzítést?
wget azért is jobb lenne, mert az megy a nason is. Míg más program kétséges.
-
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, kis segítségre lenne szükségem hogy mit tudok csinálni a következő problémával.
Ma délutántól jelentkezett ez a probléma hogy a gépem nem tudja lokkolni magát. Elkezd villogni a képernyő mint ha lezárna de mindig visszateszi az asztalt majd harmadikra ez a képernyő jön be:
innentől vége...
áttudok lépni a konzolra de ott nem tudok bejelentkezni a felhasználóinév/jelszó párosommal.
Annyit tudok csinálni hogy konzol módban ha röviden benyomom a power gombot akkor szabályosan leáll a gép, így újra tudom indítani.
A rendszer: KDE NEON
Kérdés, mit kell csinálni ahhoz hogy a crtl+alt+F2 konzol ablakba be tudjak jelentkezni.
ill mit tudok megnézni átállítani ahogy hogy a gép letudja magát rendesen zárni? -
Geripapa
aktív tag
Sziasztok, már egy ideje bújom a jogosultségok témakörét de nem nagyon világos, igy kérlek segitsetek hogy állitsam be a jogosultságokat hogy jó legyen.
Adott egy megosztás mondjuk "Megosztas" néven, ebben van három mappa egy "dokumentumok" plusz egy "Videok" és egy "kozos"
Van két csoport : "szulok" + "gyerekek"
Azt szeretném, hogy a szülök csoportjába akik vannak azok mindenhol teljes joggal garázdálkodhassanak.
A gyerekek csoportjában lévö felhasználók a dokumentumokat ne tudják törölni modositani csak megnézni de a többiben teljes jog, ezen kivül bárki aki csatlakozik a rendszerhez az a dokumentumokat ne tudja megnézni se listázni a videokat csak megnézni a kozosbe csinálhat bármit.Meg lehet ezt csinálni? Gondolom igen, de hogy?
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #49869 üzenetére
Az van csak eddig még olyant nem találtam amivel ha megnyitom a pdfet, akkor ki tudom választani a legördülő menüből amit akarok, működnek a rádiógombok, és be tudom írni a nevem a megfelelő helyre.Ahogy látom elfelejtettem beírni hogy, formanyomtatványok kitöltésére alkalmas kellene hogy legyen.Okular müködik...
-
Geripapa
aktív tag
Létezik linuxra nativ pdf olvasó kliens amivel ki lehet tölteni a pdf eket?
Eddig foxit readert használtam, de most belefutottam egy kitöltendő pdf be és hát nem működik... -
Geripapa
aktív tag
válasz
King Unique #49686 üzenetére
Ez a tökéletes megoldás a számomra köszönöm.
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #49677 üzenetére
Bocsi!
Tehát van egy külsö vinyom ami usbn kapcsolodik a géphez ezen ntfs filerendszer van. Ha bekapcsolom a gépet úgy hogy bevan dugva a vinyo úgy jelenik meg ahogy a képen látszik. De igy nem tud rá menteni a biztonsági mentésekért felelös progi mert hogy a megadott helyen nincs olyan mappa mint aminek lennie kellene. Ha filekezelöböl rákattintok akkor betöltödik utnna már tud menteni a progi is. -
Geripapa
aktív tag
Kubuntun el lehet valahogy érni hogy egy külső vinyót ne így csatoljon fel mint ahogy a képen látszik (my passport)? Mert így én ha rákattintok kis várakozás után csak használható de a programok nem férnek hozzá...
-
Geripapa
aktív tag
válasz
DrojDtroll #48390 üzenetére
Leülhetsz, egyes!
-
Geripapa
aktív tag
Használja valaki a Duplicati nevü biztonsági mentést készitö programot? Vagy hol tudnék segitséget kérni? Esetleg más program is jó nekem amelyik tud a mega tárhelyre menteni titkositva és valaki tud seginteni az elsö lépésekben.
-
Geripapa
aktív tag
Arra van valakinek tipje hogy ezt mért kapom:
nyarige@Origo:~$ sudo mount -a
mount error(13): Permission denied
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)Fstab nem változott meg semmi csak annyi történt hogy tegnap este kikapcsoltam a gépem most meg vissza és már ez fogad hogy nem csatolja nekem a meghajtókat.
A nast már újraindítottam söt ftp-n elérem...
Tipp?fstab:
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/nyarige/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,users,dir_mode=0777,noperm 0 0
-
Geripapa
aktív tag
Érdeklődnék hogy hogy lehetne azt megoldani hogy minden felhasználónak a saját bejelentkezésével legyenek felcsatolva a hálózati meghajtóik...
jelenleg így néz ki az fstab:
# nsa320 mappak felcsatolasa
//192.168.0.20/public /media/Public cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/video /media/Video cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//192.168.0.20/music /media/Music cifs credentials=/home/geri/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0sajnos igy nem eszi meg jó:
credentials=~/.smbcredentials
mert így akkor mindenkinek a home mappájába betennénk a bejelentkezési adatait azt viszont látásra...Szóval akkor mi lenne a helyes magoldás?
+1 bónusz kérdés.
Melyik mappa az ahova mindenkinek van írási olvasási joga? -
Geripapa
aktív tag
Soft linkeket szeretnék létrehozni méghozzá úgy hogy egy egész könyvtár tartalmára egyenként.
felépíteni még egyszer ugyan azt a struktúrát de csak linkek lennének benne.Lehet ilyent valahogy?
-
Geripapa
aktív tag
Van arra lehetöség hogy egy parancssorból futattot programnak lekorlátozzam a cpu használatát?
Konkrétan ha rászabaditom az Image Magic-ot hogy a mappában lévö összes képet konvertálja át. Akkor képes órákig 100% on pörgeti a procit. Legutobb egy ilyen alatt 72 fokig melegedett szegény
Szóval jó lenne ha belehetne állitani hogy csak 50% ot használhasson...
-
Geripapa
aktív tag
Szaisztok,
azt meg lehet csinálni hogy ha bedugok a gépbe egy pendrive-t akkor lefusson egy szkript?
Konkrétan azt kellene megoldani hogy csatlakozás után a pendriven levö összes kepet automatikusan a kepek mappába másolja.
Minden (pl:a konkret) megoldás is érdekel
-
Geripapa
aktív tag
válasz
Lathronos #46358 üzenetére
Szia, köszönöm a (nekem kicsit hisztérikusnak tűnő
) hozzászólásodat.
Tegnap feltelepítettem amit küldtél de nem találtam meg hogy hova került a menüben. terminálba beírva hogy mintstick meg nem indult el. Így belenyugodtam hogy nem működik. Most új erővel ismét neki álltam és megtaláltam és működik. Szóval köszi a segítséget.
ez is bejött:
"Helyreállítás GParted -> Eszköz -> Partíciós tábla létrehozása.. majd ezután Partíció-> Új -> FAT32" -
Geripapa
aktív tag
Még egy kérdés, mert úgy néz ki ezzel sikerült megölni a pendrivémet
.
Szóval hogy lehet visszahozni az életbe, mert jelenleg az van ha rádugom a linuxos gépre akkor felcsatolja, ha rákattintok akkor a 4 gigás mellé felcsatol még egy 7xx megásat, ha megint rákattintok megint felcsatol egyet... stb...
a gparted nem tudja helyrehozni.
-
Geripapa
aktív tag
Tudnátok nekem linux disztrót ajánlani egy CLEVO TP80V gépre?
Igazából annyit kellene tudnia hogy az érintőképernyőt kezelje. Filmeket tudjon lejátszani, esetleg pár játék egy 2-5 éves gyereknek. Kirakó, rajzoló(paint) program...
-
Geripapa
aktív tag
Van linukhoz olyan progi amivel dlnan keresztül a tv-re tudnék küldeni videot/zenét/képet?
Olyasmi mint winen a winmedia center , ott ki lehet választani hogy hol jelenítse meg a tartalmat...
-
Geripapa
aktív tag
Hogy tudom megnézni hogy mi foglal sok helyet a / ba?
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
udev 1,9G 0 1,9G 0% /dev
tmpfs 396M 6,2M 390M 2% /run
/dev/sda2 19G 18G 0 100% /
tmpfs 2,0G 76K 2,0G 1% /dev/shm
tmpfs 5,0M 4,0K 5,0M 1% /run/lock
tmpfs 2,0G 0 2,0G 0% /sys/fs/cgroup
/dev/sda3 435G 89G 324G 22% /home
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 466G 269G 198G 58% /media/my_passport
//10.0.0.6/public 339G 287G 53G 85% /media/Public
//10.0.0.6/video 339G 287G 53G 85% /media/Video
//10.0.0.6/photo 339G 287G 53G 85% /media/Photo
//10.0.0.6/music 339G 287G 53G 85% /media/Music
//10.0.0.6/public/konyvek 339G 287G 53G 85% /media/Calibre
tmpfs 396M 12K 396M 1% /run/user/1000
nyarige@Origo:~$ -
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #42351 üzenetére
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=18222e43-06d2-4f1e-a51b-3878a0920eb7 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2e2f6828-7490-4c86-bf6f-248ac73d5106 /home ext4 defaults 0 2
# swap was on /dev/sda1 during installation
UUID=2515f698-c1cc-417f-8c26-47e2e8f425f3 none swap sw 0 0
# wd passport felcsatolasa
//10.0.0.6/wd-my-passport-0748-10251 /media/my_passport cifs guest,uid=1000,iocharset=utf8,sec=ntlm 0 0
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/photo /media/Photo cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/music /media/Music cifs credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/public/konyvek /media/Calibre cifs nobrl,credentials=/home/geripapa/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0De tudtommal a mount -a parancsra is ezt nézi át és úgy mountol.
Arra megcsinálja...
-
Geripapa
aktív tag
Van egy kis gondom a lubuntuval
Méghozzá kitöltöttem az fstab ot ahogy kell, még sem csatolja fel bejelentkezéskor a mappákat...
Ha kiadom hogy "sudo mount -a" akkor csatolja minden gond nélkül.
De ha így működik akkor mért nem csatolja automatikusan? Mint alatt működött, lubuntu alatt mért nem?
-
Geripapa
aktív tag
Segítség kellene mert feltettem a Lubuntut, a két monitort ez alapján beállítottam el is mentettem a beállítást de minden újraindítás után megint alap a felbontás meg minden.
Hol és hogy kellene meghekkelni a rendszert hogy automatikusan alkalmazza a beállításokat?xrandr --output VGA-0 --mode 1280x1024 --pos 1920x0 --rotate left --output DVI-0 --mode 1920x1080 --pos 0x792 --rotate normal --output HDMI-0 --off
ezt kellene meghívnia mindig terminálból
Megoldottam a /home/geripapa/.config/autostart szerkesztésével
-
Geripapa
aktív tag
Abba tud nekem valaki segíteni hogy egy megoldást lxde röl xfce re fordítani
Konkrétan van egy Calibre nevű program. Ez megnyit mindent amit a saját programjával megtud... De amihez küldő program kellene könyvtár megnyitás pdf megnyitás stb... azt nem tudja megnyittatni mert rosszul küldi el a hely nevét.
Kaptam egy megoldást egy fórumtárstól de az lxde ről szól és megcsinálva nekem nem hozott eredményt. Viszont azt sem értem hogy mit csinál konkrétan a dolog és mért oda kell tenni ahova. Szóval ha valaki közületek érti. elmagyarázhatná hátha az én rendszeremen is életre lehet kelteni a programnak ezt a funkcióját.
A probléma (az utolsó hozzászólásban van amit megpróbáltam megcsinálni):
https://bugs.launchpad.net/calibre/+bug/1104706/ -
Geripapa
aktív tag
Lehet úgy felcsatolni egy hálózati mappát hogy ne szerepeljen az eszközök között?
-
Geripapa
aktív tag
Lehet olyant csinálni, hogy egy könyvtárat vagy file-t a "szülök" csoport irni is olvasni tud de a "gyerekek" csoport csak olvasni tudja ill mindenki más semmit?
Vagy egy file-hoz csak egy csoportot lehet hozzárendelni?
-
Geripapa
aktív tag
A gépemröl eltudom valahogy érni egy másik linuxos gép terminálját?
Frissités, program telepités/eltávolitás céljából? -
Geripapa
aktív tag
válasz
gery2123 #42106 üzenetére
//10.0.0.6/public /media/Public cifs credentials=/home/bela/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0
//10.0.0.6/video /media/Video cifs credentials=/home/bela/.smbcredentials,iocharset=utf8,sec=ntlm,file_mode=0777,dir_mode=0777,noperm 0 0megy csinálsz egy filét a homodba:
neve:.smbcredentialstartalma:
username=bela
password=ZyxelNas2015
domain=WORKGROUP -
-
Geripapa
aktív tag
válasz
lev258 #41998 üzenetére
"mielőtt bármit is változtatunk"
Azon már tulvagyok
Jelenleg a totem el sem indul:
(totem:2833): Clutter-CRITICAL **: Unable to initialize Clutter: Failed to dynamically open the GL library "libGL.so.1"
(totem:2833): Totem-WARNING **: gtk-clutter failed to initialise, expect problems from here on.
(totem:2833): Clutter-CRITICAL **: Unable to initialize Clutter: Failed to dynamically open the GL library "libGL.so.1"
Szegmentálási hibaAmúgy kiírtam usb re egy ubuntut de jelenleg valamiért nem tudott bebootolni. Most még próbálkozom vele...
-
Geripapa
aktív tag
válasz
Lathronos #41964 üzenetére
Szeretném feltenni a gyári videokártya meghajtó programot, és azt írták hogy jobb ha ki van kapcsolva.
Azért szeretném feltenni, mert van és így gondoltam hogy jobb lesz minden, ill azért nem elég jó a mostani mert fil nézés közben akadozik a film, ha pl vlc vel nézem meg bekockásodik elmegy akad szóval azzal nézhetetlen.
Szóval bízom benne hogy a gyári meghajtóval minden fasza lesz.
Amúgy egy Ati Radeon HD 4850 es kártyáról van szó.Ehhez akartam feltenni a ezt: AMD Catalyst™ 13.1
Az újabbak nem támogatják a kártyámat.
Viszont ezt meg nem tudom feltenni mert ez fogad:Check if system has the tools required for installation.
fglrx installation requires that the system have kernel headers. /lib/modules/3.16.0-38-generic/build/include/linux/version.h cannot be found on this system.
One or more tools required for installation cannot be found on the system. Install the required tools before installing the fglrx driver.
Optionally, run the installer with --force option to install without the tools.
Forcing install will disable AMD hardware acceleration and may make your system unstable. Not recommended.A megadott könyvtár létezik telivan minden jóval de a version.h hiányzik.
Hogy lehet ezt pótolni?
-
-
Geripapa
aktív tag
Lenne egy problémám, mégpedig az hogy a fényképezőgépemről nem tudok törölni képeket, gondolom azért mert csak olvasásra csatolja fel. Belehet állítani azt hogy a fényképezőt írás olvasásra csatolja?
-
Geripapa
aktív tag
Hogy tudom a mai ténykedésemet meg nem történté tenni?
Konkrétan , terminálból telepítettem minden félét de nem sikerült, nem is érdekel szóval visszavonnám ha lehet
-
Geripapa
aktív tag
A wget hova tölti le a cuccokat?
pl konkrétan ez a parancs:
wget http://download.garmin.com/software/BaseCampLegacy_425.exe -
Geripapa
aktív tag
Azt tudja valaki hogy az automatikusan felcsatolt hálózati meghajtóknál hogy tudom letiltani a kuka használatát?
Mert ha ott akarok törölni valamit akkor kiírja hogy nincs kuka nem tudja törölni. Persze ha sift+del az kiviszi. De nem lehet valahogy le tiltani hogy hálózati meghajtónál ne is akarja kukába tenni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest