- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fatpingvin
addikt
válasz
vezeralmos2 #71799 üzenetére
ezzel kezdtem hogy ha problémát jelent. amennyiben nem, úgy értelemszerűen tárgytalan
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
fatpingvin #71798 üzenetére
A célnak teljesen megfelel a pcie 3.0 hosszabbító, szóval nem tudom miért kellene OCuLink-al bohóckodni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
vezeralmos2 #71795 üzenetére
amúgy meg ha ez problémát jelent arra ott van az OCuLink, nem kell a szalagkábeles cirkuszban bohócot játszani.
-
válasz
vezeralmos2 #71792 üzenetére
És mindezt azért, hogy minél közelebb lehessen a VGA a radiátorhoz?
-
Laraxior
titán
válasz
vezeralmos2 #71792 üzenetére
Wow, es ez tudja is a pcie3.0-t?
Kell is a friss levegő ahhoz a hűtéshez -
vezeralmos2
senior tag
Nekem meg megérkezett az 1 méteres riser kábel, így már kint lehet a Gold 980ti az asztalon.
-
-
Laraxior
titán
Nyavalyás kábelektől nem nagyon bírok megszabadulni
Az alaplapoknak már nem jutott hely -
SoulReaver
veterán
válasz
laragirl83 #71779 üzenetére
Köszönöm!
Még én is várom az enyémet...
Várjuk a képeket!
-
laragirl83
őstag
válasz
SoulReaver #71774 üzenetére
Jól néz ki
Én tegnap leadtam rendelést ph-s kollégának, talán már pénteken nálam lesz kábel kit, majd lövök fel képet ha kész
-
válasz
SoulReaver #71776 üzenetére
És passzol a lapodhoz
-
válasz
SoulReaver #71774 üzenetére
Szép upgrade
-
SoulReaver
veterán
Muszáj feltöltenem egy képet róla bocsi
(Vga kábel úton elvileg...)
-
jokeph
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #71766 üzenetére
8320e-m tudott menni all-core 4,5 GHZ-et is, de ide már kellett az 1,38 Volt (ebben benne van a Vdrop is már, BIOS-ban ehhez 1,41 Volt volt állítva).
Az FX-nél a 4 GHZhez tartozó 1,28Volt Vcore az mai proikhoz képest bődületesen sok.
3600X-nek (alja példány) kellett 1,15 Volt az AC 4 GHZ-hez, az 5600X-emnek meg elég az 1,0 Volt is az AC 4 GHZ-hez, és azt se felejtsük el hogy csak a GHZ egyezik, a 2 Ryzennél ez töredék fogyasztást jelent az FX8350-re nézve, és emellet bődületes teljesítmény különbséget, valamint bármilyen kotla hűtő elég imigyen a Ryzenekre (az Intelekre is ilyen setupnál).
Az 1,4 Volt (vagy több) csak az egy magos boosthoz kell, ami 1-2 magon érvényesül maximum és kicsi áramerősség mellett.
OFF, én beszéltem. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
fudi2002 #71771 üzenetére
24 évvel ezelőtt a 180 nanométeres technológiával készülő pentium 3 processzorok kaptak 1.7 volt körüli feszültséget.
130 nanométeres AMD Athlon XP processzor magfeszültsége 1.65V, 2003.
Ha ezt a feszt direktben rá-engeded az 5-7 nanométerre, akkor kb. azonnal folyékony halmazállapotú lesz a processzor, nem tudom hogy hol és mit olvastál, de nem tudok róla hogy valaki felülírta volna a fizika törvényeit.
1.8-2.0 volt körül érték el az FX procikkal a 8GHz feletti órajeleket, természetesen folyékony nitrogénnel hűtve. -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #71770 üzenetére
Meg fogsz lepődni, de az intel a 13 gen leírásában 1.7vot ír maxra, nyilván nem allcore esetre. Ugye nem kérdőjelezed meg Nálad okosabb mérnökök megállapítását?
És lassan asszem offtenger vége, szaktopikokban felhomályosítanak amennyiben igényed van rá. -
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #71768 üzenetére
Ha nem érted, hogy a feszültség áramerősség nélkül nem káros, akkor sajnálom
-
fudi2002
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #71766 üzenetére
A mai processzorokat ne hasonlítsd azzal a múzeális darabbal..
Semmilyen értelemben nem lehet egy lapon említeni a maiakkal.
Amúgy pontosan mi is a gondod az akár 1,5v-al? -
jokeph
nagyúr
válasz
vezeralmos2 #71764 üzenetére
"Szóval a konklúziót javaslom levonni: a gyártó szándékosan ad túl nagy feszültséget a chipnek, hogy a jónép megvegye rá a méregdrága hűtést."
Szándékosan ? - Igen.
Ennek a legfőbb oka, hogy a gyárilag válogatott elit procik kivételével (mindegy hogy Intel vagy AMD) esetén annyi az elvárás, hogy ami rá van írva azt hozza, ehhez viszont nem fognak minden egyes cpu-hoz egyedi volt táblát reszelgetni (az alapanyag változó képességei miatt), hanem vesznek egy nagy átlagot, picivel fölélövik - és ezzel még nagyon jól fog működni, csak magasabb hőfokon ami még mindig belefér, így lehet gazdaságos kihozatalt elérni.Ezért van az, hogy van akinek némi finomhangolással világbajnok procija lesz, más meg meg is feszülhet vele, akkor sem lesz olyan jó és mellette kazán módra fűt/vagy nem fog úgy menni - a 3600X-em az pont ilyen példány volt (első szériás), all-core nem lehetett érdemben tuningolni, az 5600X-em viszont vidáman megy akár all-core setupolva is 1,25Volt vcore-al 4,65 GHZ-en.
Meg persze sok esetben van házon belül is javítás/javulás több szinten, a később megjelent 3600-as ryzenek felmosták a padlót minden szempontból az első kiadású 3600X-emmel.
Intel: "K"-s prociknál pontosan az van 6. gen óta biztosan ahogy írtad a 9900K-nál, a 13. gen Raptor lake is pontosan így viselkedik, jó lapban (pár B660-as és Z-s lapokban mindegyikben) lehet normálisan finomhangolni.
13600K a B660-as lapomban vidáman képes betolni 215W-ot is (és ülve nyalja a 95 fokot AF II 420-as AIO alatt, új BIOS-t feltéve már csak 85 fok meg teljesítmény vesztés), egy CB23 multi teszt alatt (multiméter szerint is), és durván 10% teljesítmény "hiányzik" belőle, egy "Z"-s lapban megvan a max teljesítménye kb. 150W-ból. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #71763 üzenetére
"Egyes VRM-komponensek üzemi hőfoka 110-120°C, azok meg azt nem szeretik, ha folyton visszahűtik őket..."
Való igaz, hogy a power-mosfetek képesek 10 évig 120 fokos hőmérsékleten üzemelni, de ez a hőmérséklet a környező alkatrészeknek nem tesz jót, a kondenzátorokat nagyon nyírja, elszíneződik a nyák, stb...
Az meg hogy nem szeretik, ha visszatűtik őket, elég érdekes kijelentés.
A Vega 64-es referencia kártyámon fém tokozású VRM van, és úgy van megtervezve, hogy 300 wattos terhelésnél sem megy 70 foknál feljebb a VRM, ez lenne az elvárható minőség általában.
De sajnos nem minden gyártó gondolkodik így, lásd EVGA GTX 10** szérián sorra kiégett a VRM mert szándékosan alul van méretezve.
Van 5GHz-es intel procim, 9900k. Ha gyári beállításon hagyom, meg tud enni 190 wattot. Teljesen feleslegesen, mert 1.32 volt elég neki, és úgy máris csak 155 watt.
Ryzen procim is van/volt, gyári beállításon, tuning nélkül alap beállításon 80 fokon ment a 3600 egy SE-903-SD hűtővel.
KÉZI beállítással, 1.35v, 4.25GHz, hűvösebb volt vagy 10 fokkal, és elverte a többi 3600 99%-át, 9950 pont volt a rekord Cinebench R23 alatt, ezzel a kis ID-Cooling toronnyal.Külföldi fórumon a gyerek aki ugyanilyen procit tuningolt méreg drága vízhűtéssel, meg volt győződve róla hogy hazudok, meg ez nem lehetséges, mert neki sokkal melegebb, és vagy 500 ponttal kevesebb pontot kapott Cinebench R23 alatt.
Szóval a konklúziót javaslom levonni: a gyártó szándékosan ad túl nagy feszültséget a chipnek, hogy a jónép megvegye rá a méregdrága hűtést.
Ezzel ők duplán jól jártak, mert egy proci mellé eladnak egy hűtőt is, a túlfeszelés miatt meg drasztikusan lecsökken a szilícium élettartama, a sok felmelegedés/lehűléstől, és a kedves vásárló hamarabb fog új alkatrészekre szorulni. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
vezeralmos2 #71760 üzenetére
Ebbe így nincs értelme belemenni, de kíváncsi lennék, hány magot hajt 5GHz fölött stabil 45-60°C-on? Mert egyi ka másikából következik. A konzum piacra szánt modern processzorok boost-olnak, azaz tuningolják magukat a terhelés és az annak hatására elért hőfokok alapján. Így tudják garantálni, hogy mindenkoron az elérhető legnagyobb teljesítményt kapd, jobb hatásfokkal, mintha magad tuningoltál volna kézzel.
Hogy minek mi az egészséges, az architektúra és gyártástechnológia kérdése. Egyes VRM-komponensek üzemi hőfoka 110-120°C, azok meg azt nem szeretik, ha folyton visszahűtik őket...
A mostani processzorok más felépítés, más architektúra, más gyártástechnológia. Egy processzor ma már nem tud a hőmérséklettől tönkremenni, mert tucat biztosíték van, ami ezt gátolja. Az elektronmigráció okozta degradáció más kérdés, azt meg a feszeléssel lehet kordába ntartani. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #71758 üzenetére
Egyébként a 70 fok feletti üzemi hőmérséklet nem egészséges, ezért is döglik meg a legtöbb videókártya, amit hajtva van gyári profillal. Hiába van rajta jó hűtés, ha nem forgatja a ventilátorokat mert olyan a gyári beállítása.
Illetve ha megnézed a régi FX processzorok maximális üzemi hőmérsékletét, akkor 70 fok körül van a maximum megengedett.
Ehhez képest a mostani processzorok előszeretettel mennek instant 90+ fokra, aztán a vízhűtés miatt visszahűl 25 fokra ha nem csinál semmit, kiváncsi vagyok hogy hány év alatt kezdenek el az új chipek sorozatosan kidögleni, főleg ha az alaplapok biosa szándékosan túl is feszeli a procikat(lásd Gigabyte lapok...) -
vezeralmos2
senior tag
válasz
A szerverekbe kerül a csúcs minőség.
Van itthon egy TX150 S8-as gépem, egy E5-2470-el.
A CPU viszonylag stabil hőmérséklettartományban üzemel, 45-60 fok között van, akármit csinálsz vele. Az alaplapon terhelés alatt is teljesen hidegek maradnak a komponensek, amellett, hogy a VRM is csúcs minőségű fémtokozású mosfetekből áll.
Hat darab Crucial Ballistix Spot memóriával dobtam fel, 1066MHz-en és CL6-on használja automatikusan. -
VTom
veterán
válasz
Nyilván nekik gazdaságos, de fogyasztás szemopontjából nem az.
De persze, igazad van, és ennek skálázósdinak ez az ára. -
TESCO-Zsömle
titán
Szerintem nem arról van szó, hogy lemondtak a gazdaságosságról, épp ellenkezőleg, amire panaszkodsz az azért van, mert nem gazdaságos konzum vonalra külön architektúrát fejleszteni. A szerverekbe szánt van lebutítva/skálázva a konzum vonalra, ahova nem jó a 90db 2GHz-es mag, 8 elég, de azok lehetőleg menjenek 5+GHz-en, mert nagyon sok az egymástól függő számítás, amit azonban gyorsan kell megcsinálni, hogy ne tartsák fel a tőlük függőket.
-
piero86
aktív tag
válasz
fatpingvin #71751 üzenetére
De. Ő csinálta nekem is.
-
RazoR
veterán
válasz
piero86 #71746 üzenetére
roger_smith
Nekem ő csinálta a kábeleket. -
fatpingvin
addikt
válasz
laragirl83 #71745 üzenetére
nem Dealer95 egész véletlenül? nekem ő készítette a standard ATX színkódolású harisnyázott kábelemet.
-
válasz
vezeralmos2 #71748 üzenetére
Szerintem ninsc ezzel gond. Igyekeznek kihozni a maximumot, elmennek a határvonalig.
De olcsón is van jó vízhűzés, pl. az arctic LFII sorozat. -
piero86
aktív tag
válasz
laragirl83 #71745 üzenetére
Nem találom már. Lehet felhagyott vele.
A többiek hátha tudnak segíteni. -
piero86
aktív tag
válasz
laragirl83 #71743 üzenetére
Hardveraprós kolléga által készített.
-
piero86
aktív tag
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
laragirl83 #71737 üzenetére
Na az már elég komoly AMD erőmű
-
válasz
Ez is szép
Nem zavar a H170i pumpa hangja? -
KROK640
nagyúr
válasz
De jól néz ki
-
laragirl83
őstag
Kicsim
-
SoulReaver
veterán
válasz
Pickle Rick #71734 üzenetére
A nők ezt másképp látják...(Biztos van kivétel)
Ők csak az anyagi részét ismerik fel benne... A kanok meg tudjuk mit..
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pickle Rick #71734 üzenetére
és igaza volt
(bár nem tudom mennyi ékszere van)
-
Pickle Rick
senior tag
válasz
F.B.I. #71728 üzenetére
Köszönöm!
#71729 VTom:
Köszi!Igen, TV és az egész cockpit gépre van kötve, de úgy vannak elvezetve kábelek hogy PS/XBOX-ot is rá lehet kötni bármikor.
#71730 Angie™:
Kellemes megelepetés ez a ház. Nagyon könnyű szerelni és kényelmesen elfér benne minden. Minőségre is nagyon jó (mágneses üveglap + tető, oldallap egy gombbal nyílik stb.).#71731 3L1T3:
Köszönöm! Igyekeztem.#71732 SoulReave:
Köszi! Sajnos az már nem fér el, kis 10nm szoba az egész. Talán majd a következőben.#71733 KROK640:
Hát igen sok elment rá az biztos. Feleségem meg is szólta, hogy több érték van 1 szobában mint egész lakásban... -
SoulReaver
veterán
válasz
Pickle Rick #71727 üzenetére
Fú, nekem a Fanatec kormány szetteden akadt meg a szemem
Tényleg igényes kis barlang!
Haveroknak egy bőrkanapét még eltudnék ott képzelni -
3L1T3
addikt
válasz
A gép és a teljes man cave állat. Jó ízlésed van.
-
válasz
Szuper lestt! Milyen a TUF ház, meg vagy vele elégedve?
-
VTom
veterán
válasz
Nagyon szép, gratulálok!
A cockpit is a gépre van kötve?
-
F.B.I.
veterán
válasz
Jól néz ki, jó lenne egy ilyen man cave ha férne.
-
Pickle Rick
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megosztani én is új gépemet veletek. Kiváncsi vagyok véleményekre. Már egy ideje kész a gép, de a teljes setup csak most készült el... /szürke fekete harisnyázott kábeleket még szteretnék, de eddig nem találtam olyat ami jó...)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Angie™ #71725 üzenetére
Pontosan!
Mindig nekem kell kitalálni, hogy milyen gép legyen, aztán megrendelni is, összerakni is, és telepíteni is (bár legutóbb öcsém még csak "segítséggel" de ő csinálta a telepítést).
Sőt, én a környéken is vállalok ilyet, szóval a szomszédság upgradjei is rám maradnak, de alapvetően szeretek ezzel foglalkozni, nem csoda, hogy pár évig számtech boltban is dolgoztam -
KROK640
nagyúr
válasz
Angie™ #71708 üzenetére
Ilyen családi gépupgrade nálunk januárban söpört végig, még a tartalék gép is fejlődött
Annak idején mikor Phenom 9500-ra váltottam (200) anyukám kapta meg a tuning Athlon XP-met (1466@2669MHZ), ami bőven overkill volt akkor a Mafia 1-hez és sima netezéshez (igen, a Mafia 1 igény volt
, igaz nála csak 2200-on járt a proci, hogy csendes legyen a hűtés) de sikerült addig és annyi helyre kattingatnia, hogy szegény gép valahogy mindig lassú volt.
És ő is mindig azt mondta, hogy nem siet sehová "türelemjáték". -
jones965
Modder
Több mint 6 éve építettem az akkor még alig 8 éves lányomnak. Azóta már rágja a fülem egy konzervatívabb gép építése kapcsán.
Kapott egyébként később egy házi backplate-t is. Erről egy videó, ha esetleg valakinek kedve van hasonlót készíteni:Ja: köszi srácok!!
-
válasz
vezeralmos2 #71717 üzenetére
Régen nagyon jók volt a CM tápok. Emlékszem, hogy a fLeSs is CM tápokat használt a PH! tesztekben. Cooler Master Real power
Most sok jót nem hallattam felőlük, főleg az alap elite tápokról -
válasz
horvathpeter #71709 üzenetére
Kékfény
Patinás rend
Jól néz ki
-
horvathpeter
aktív tag
Jelenleg így néz ki. Kapott egy kisebb videókártya tartót.
-
válasz
KAMELOT #71707 üzenetére
Köszi
Mi hiányzik neked a gépedhez?
Ezt a gépet ajándékba készítettem a legjobb bnőmnek, aki olyan mintha a testvérem lenne. Na jó kellett pár dolog a régi gépéből, hogy anyukámnak is meg tudjam csinálni a gépét, most egy ilyen családi upgrade hullám vonult végig itt nálam
Az a gép tényleg csak egy youtube-os, netflixes, skype-os gép lesz, anyukám mást tényleg nem csinál rajta. Neki volt egy ősrégi A64 X2 procis gépe, 2 GB Rammal, stb
Teljesen elég is volt, win7 futott rajta. Aztán sikerült lefrissíteni win10re, mert anyu klikkel mindenhovaés kb használhatatlan lett az egész. Olyan aranyos volt, mondta, hogy jó ez neki, ő nyugdíjas, ő nem siet már sehova..
El nem tudjátok képzelni milyen lassú volt, úgyhogy most neki is lesz egy újabb gépe.
Angéla karitív-ba mindenkinek megoldja -
Nagyon köszönöm a kedves ötleteket srácok, nyílván sok irányba el lehet indulni, és biztos az RGB vonal is sokat dobna rajta. Egyelőre nagyon örülök, hogy ez így összejött
Biztos vagyok benne, hogy idővel még szebb lesz a build, de most ennyi volt rá a keret. De ha érdekel benneteket, a következő uprade után pár hónap múlva ismét beszámolok róla, hol tart a pink konfig
Egyelőre ebben az évben már így marad
A white/pink az tényleg nagyon sütis lenne
Új hozzászólás Aktív témák
Ha nem saját gépedről készült képet szeretnél megosztani, akkor azt a következő topikban teheted meg:
- 0 perces COOLER MASTER 650W MWE V2 minőségi tápegység! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)! 12V: 54A! ÁRON ALUL!
- 2db új NZXT Aer P számítógép hűtőventillátor
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Corsair iCUE H150i RGB PRO XT Vízhűtés!
- NZXT Kraken ELITE 360 RGB White Vízhűtés!
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 13" 2020 M1 16GB 1TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest