Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mini-ITX
- Apple MacBook
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Androidos tablet topic
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
niof
veterán
válasz
vezeralmos2 #72599 üzenetére
Ahhoz nem elég 32GB...
-
niof
veterán
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
KROK640 #72595 üzenetére
Nem számít annyit a slotok száma.
Az számít mire/mennyire használod.
Netezni, meg egyéb programokra nekem is van 64GB.
Retró játékra fölösleges sokszor még a 8 is.
2009ben én is örültem az első 2x1GB-os kitemnek. Utána meg 1x 8GB, csak akkor volt valami inkompatiblitás, és már csak Core I-szériás gépekkel ment az a ram. Vagy mondhatnám hogy Kingston feature...
Az 5db SSD nem egyszerre megy, csak így gyorsabb váltani köztük, ha olyanom van hogy egy játék vagy program nem feltétlenül Win11en menne a legoptimálisabban, vagy hogy egyáltalán elindul-e. -
KROK640
nagyúr
válasz
SyMbioTe #72591 üzenetére
Szerintem is jóval áttekinthetőbb, és visszabogozhatóbb a hozzászólás lánc (sok fórumon van olyan funkció, hogy beidéződik a megválaszolt hozzászólás (egy része) ). Ráadásul én is volt már, hogy zártam be ilyenkor ablakot.
#72593 SoulReaver : Semmi gond, mire rájöttem, hogy "kukacoskodás" lenne, addigra rendeződött is a dolog.
-
KROK640
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #72585 üzenetére
Azt hittem friss kép
Ha jól láttam nyolc memória slot van benne, azért abba már lehet pakolniNekem 4 slotos lapjaim szoktak lenni (régebben három) nem szeretem a két slotosokat, hamar ki lehet nőni. (mondjuk most is mind a négy slotom tele van)
Nekem azért munkához és eleve a felhasználói szokásaimhoz nem árt a 32GB, de legalábbis 16GB mindenképp kell.RAM mennyiségben hamar rájöttem, hogy lehet vele táltosítani a gépet. Elég arra gondolnom mikor a 366-os Celeronom 64-ről 32MB-ra ment vissza, azt megéreztem, onnan a 96MB-ot meg mai napig az egyik legnagyobb gyorsulásnak tartom. Aztán 192MB, meg - sokszor meséltem itt a fórumon - volt 466-os Celeronom 768MB RAMmal is... na ott megtanultam mi az hogy fölöslegesen sok RAM.
Az 1700-as Celeronom ugyan 256MB-val kezdett de nagyon hamar 640MB RAM került bele, ami aztán átöröklődött az Athlon XP-be. Onnan jött 2006 elején az 1GBra ugrás, majd 2009-ben a 2GBra ugrás.
A Phenom 9500 mindössze 2GB RAMmmal kezdte és egy olyan szerencsétlen életszakaszban voltam, hogy évekig egy csavart sem tudtam venni a géphez, így a vége felé már 1GB RAM is volt benne időnként (2013 végefelé ez borzasztó kevésnek számított). Na onnan váltottam a :
I3 4330-ra aminél rögtön 16GB RAMmal kezdtem, majd idővel (akkor az még bőven soknak bizonyult), egy ideig 8GB RAMra downgradeltem, majd vissza 16GB-ra, és végül 2021-ben a cseréje előtt már 24GB RAM volt benne.
A mostani gépem 16GBval kezdett, de hamar 32GB RAMra upgradeltem, aztán tavaly nyáron 48GB-ra. Aztán épp (2023) tavaly decemberben gondolkodtam rajta, hogy nem szarozok, felváltok 64GB RAMra, de a haverok csak tátották a szájukat az ötlet hallattán ... és jobban végiggondoltam az AI-zás kivételével (amihez meg túl kevés amúgy a gépem) semmi nem kér 64GB RAMot, vagy aminek tényleg kell ennyi, annak már a többi komponens lesz édes kevés (10400F, RTX3060 12GB), ráadásul mivel DDR4-es az értéke lassan csak esni fog hosszútávon, és a következő gépembe se esélyes, hogy át tudom menteni (majd valamikor). Na mindezt megfejelte még az is, hogy és most elszálltak a RAM és az SSD árak, és letettem ezirányú bővítésről. SŐT! most éppen csak 32GB RAM van a gépemben tisztelgésképp a 366-os Celeron előtt.... és igen, én is látom, hogy még mai napig rengeteg gépet raknak össze, nagy boltok kínálnak gamingre is 16GB RAMmal. 1-2 kivételtől eltekintve ma még a legtöbb játéknak elég, és ezek szerintem a mostani RAM ár elszállás mellett szaporodni is fognak. Mondjuk king's tech már egyre inkább mondogatja a videóiban, hogy ő 24 vagy 32GB RAMot javasol már a mai gépekbe, és pl gamingre újat már én is csak 32-vel építenék, a 16-ost minimum is ellenjavallanám.
5db SATA SSD egy gépben?
Nem semmi
-
SoulReaver
veterán
Akkor bocs, hogy kukacoskodtam, megpróbálok haladni a korral...
-
válasz
SoulReaver #72587 üzenetére
Igen, jól mondod, régen, változik ez meg az.
Régen én is úgy csináltam, de sokkal nehezebben követhető-kereshető egy hsz. lánc, nem beszélve arról, ha véletlen bezártam az ablakot, és ment kukába néhány válasz. -
BioNiCMaN
addikt
válasz
Régen konkréten az orrodra koppintott egy moderátor... Mindazonáltal mióta bejött a "válaszok erre a hozzászólásra" gomb, azóta jóval több értelme van így csinálni. Esetleg még lehetne rajta fejleszteni abba az irányba, hogy az egész adott kérdéskörben egymásra épülő hsz-eket is lehessen listázni.
-
Ispy
nagyúr
válasz
Régen is baromság volt.....én is simán válaszolok külön, egyébként követhetetlen melyik válasz kinek megy mire.
-
válasz
SoulReaver #72581 üzenetére
Ha mindegyiben más embernek válaszol, abba semmi szabálytalan nincs, követhetőbb is. :)
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
KROK640 #72584 üzenetére
Épp mostanában adtam el azt a lapot, majd lesz benne sok RAM állítólag.
Nekem nem lényeges játékokhoz, pláne hogy nem A+++ szinten és szinte nem is játszom.
8GB-val ellennék bőven.
Ez csak ilyen tesztelős gép, nyilván inkább játékokhoz stb, de semmi komoly csak móka. Az 5db sata SSD is csak a gyors telepítés nélküli OS váltáshoz kellett ami a táp alatt van rögzítve. -
KROK640
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #72582 üzenetére
Jah, ha a VGA-k miatt amúgyis vizelsz, akkor már nem nagy durr a CPU-ra is tenni. A 4600-4700 az tényleg nem sok, de azért annyira nem is kevés, igaz mondjuk láttam 2700K-t 5GHZ-en menni, az szép volt
Ahogy látom RAM slotból rengeteg van a lapon, gondolom van is benne RAM rendesen#72581 SoulReaver : Általában ahhoz vagyok szokva, hogy a gyors egymás utáni kommenteket összefűzi egy postba motor, persze nem itt. Néha elfelejtem ezt.
-
--HARDCORE--
senior tag
válasz
KROK640 #72574 üzenetére
Lecsatolható és két CPU blokk van. A másik valami izmosabbra lesz feltéve.
A VGA(k) miatt mindenféleképp víz az úr, egy plusz blokkot kibír a 1080nova.
Sajnos csak 4,6-4,7-en megy a 2550K. XP alatt mondjuk 4,9-en sem fagyott le, érdekes.
Jaja van egy X1800XT-m is, meg lehet lesz egy X1650XT is. -
KROK640
nagyúr
válasz
Angie™ #72577 üzenetére
Igen, szerintem is gyönyörű
Külön előnye, hogy simán megy a Ti500 órajelein 175@250MHZ a GPU és 400@550MHZ a RAM, ráadásul 128MB-os
Nem, nem akarom eladni, mert az én szívemnek is kedves, de vígasztaljon, hogy használatban van. (egyébként érdekes, az elmúlt egy év alatt te vagy a harmadik aki megakarta venni).
2002 október 31-én csütörtökön kora délután vásároltam, beszámítatva egy ASUS V7100 GeForce 2 MX400 64MB-os kártyát, és az összes spórolt pénzemet, de jött egy hosszú hétvége és kellett az új vgaA 9800Pro storyja érdekes : Ugyanis találtam a szemétben. Mikor barátnőméknél lakás felújítottunk, akkor kidobáltak egy csomó mindent, és ott volt ez a kárya is. Mint kiderült a nagyon régi játszós gépéből (Barton 3200+ ) van, ami részben elbontódott részben felkerült a szekrény tetejére, majd mögé, és végül így került a szemétbe. Hazahoztam, és egy takarítás után pöccre indult. Mivel csak a GeF3-asom van ezenkívül mint AGP-s kártya, nagyon megörültem neki, és elektrostatikus zacsiban egy dobozba lecsomagoltam. Néha beszoktam dobni az Athlon XP-be megjáratni. így van hozzá egy korabeli Nvidia és egy korabeli ATi kártyám is
-
KROK640
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #72572 üzenetére
I5 2550K-ra nem overkill a vízhűtés? Persze, ha jól megvan húzva...
Neked is van akkor otthon egy pár VGA-d. (nekem most perpill : GeForce 3 Ti200 128MB, Radeon 9800Pro, HD6850 1GB, GTX950 2GB, GTX960 2GB, RX 570 8GB, RX580 8GB, RTX 3060 12GB, RTX 3080 10GB -- amit sajnálok, hogy eladtam az a HD3870X2 ... )
Szép 780Ti. Ez egy jó kis régi csúcsgép#72566 SoulReaver :
Hm, köszi, különösebben nem figyelem, hogy mi a rangom.
Különben is, már akkor veterán voltam amikor beregisztráltam -
vezeralmos2
senior tag
válasz
exoduss #72571 üzenetére
Hát igen, a Noctuák nem olcsók. Néha itt aprón ki lehet fogni jó áron egyet egyet.
Amúgy az NH-U12A jelenleg az egyik legjobb léghűtő, a véleményem szerint. Állított használat mellett a D15-öt is lepipálja.5600-ra ezt javaslom: [link]
De ha nagyon overkillt szeretnél akkor van belőle két tornyos is, de erre a procira felesleges. -
--HARDCORE--
senior tag
válasz
vezeralmos2 #72558 üzenetére
Ha hiszed, ha nem elvan nélküle szintetikus tesztek alatt is.
Van 2db 12es ventim ami 7ezret pörög, ha megkapja a 12-t. Pihennek egy doboz alján. Bizonyos szint felett fölösleges zajforrás.
#72562 KROK640 Most egy retró 2550K meg valamelyik VGA a polcról van 980Ti vízzel, HD6950, HD3850,stb stb. A képen egy 780Ti van. -
exoduss
tag
válasz
vezeralmos2 #72570 üzenetére
A jelenleg a következők a komponensek.
Gigabyte B550 aorus pro
Ryzen R5 5600
16Gb kingston hyperx fury ram
ASRock Radeon RX 5700 XT Taichi X 8GB OC+ Videókártya
Thermalright AXP120-X67 ARGB Ez az ITX-es konfigomból maradt meg.
1Tb SSD
Hűtésre esetleg van valakinek ötlete? Mindenképp léghűtést szeretnék, a d15 chromax black nagyon tetszik, de rohadt drága. Annyit nem adnék ki érte csak azért, mert jól néz ki -
exoduss
tag
Sziasztok!
Jelenlegi low budget gépem. A Proci hűtőt még cserélnem kell, illetve a kábelezésen is lenne meg mit javítanom. A ház egy Lian Li Lancool 216, amiben meglepően könnyen ment a szerelés. -
BioNiCMaN
addikt
válasz
SoulReaver #72566 üzenetére
Rajta van a projekten.
-
KROK640
nagyúr
válasz
SoulReaver #72552 üzenetére
Delta Force... az volt az első PC-s játékom
nagyon sokat nyüstöltem. (most meg is jött hozzá a kedvem, de tartok tőle, hogy csak emlékeimben szép már) -
KROK640
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #72543 üzenetére
Milyen config egyébként?
-
niof
veterán
válasz
Jó, de ez szerverekbe való, nem szobai PC-be. Ha ilyet akarok hallgatni, bemegyek a szerverszobába. De amúgy akarná ezt a franc hallgatni, hacsak nem muszáj...
-
marinea2
addikt
válasz
Nem tud az onnan lecsuszni? Eletveszely
-
vezeralmos2
senior tag
válasz
--HARDCORE-- #72557 üzenetére
csináltam gyors videót a nagyobb(80mm) 10K ventilátoromról, még jó hogy van a lapon High Amp fan header
[Delta 10k fan] (hangja a lényeg)
Van belőle még 3db nem kérsz egyet a lapra? Ez mindent hűvösen tart -
--HARDCORE--
senior tag
válasz
KAMELOT #72551 üzenetére
Jokeph és nem is 1-2 nap mire elkészül sajnos. De nem bántam meg hogy kidobtam a házat.
palfitom: Köszi!
vezeralmos2:A képen egy P9X79 van, de jelenleg egy P8Z68V-Pro tesz hű szolgálatot.
Volt tervben 11600KF is, de most várat magára hogy mi következik. 7800x3d, vagy 14600KF, nem tudom még.
Igen, elővettem a 90%-ban kihasználatlan részét és próbáltam erőltetni, hátha sikerül valami hasznosat kihozni belőle. Ki-ki döntse el maga, hogy sikerült-e.
Szerencsére az már megvolt, hogy úgy nem állunk neki, hogy csak egy eszköz van meg, tehát első volt az elképzelés. Aztán szép sorjában jöttek az ötletek és összeállt a kép. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
--HARDCORE-- #72540 üzenetére
Szia
Elég kattosnak tartom magamat is, főleg hogy 10 ezret forgó 40mm-es golyóscsapágyas ventilátort vettem 12 ezer forintért és rátettem a VRM-re De én ilyet még nem láttam, ez mindent visz, le a kalappal nem kis munka lehetett azt összerakni!
A Lap VRM-jén elférne egy ventilátor szerintem, vagy bekötöd azt is a vízbe
Az milyen alaplap egyébként és milyen proci van benne? -
jokeph
nagyúr
válasz
Anno LAN Party-kon COD1/UO/2-őt toltuk (2003-2007 között számtalan alkalommal), én voltam a szero, találtunk egy katonai acélsisakot, azt felhúztam és én voltam a terminátor.
-
válasz
-
palfitom
félisten
válasz
nem gyenge...
-
KAMELOT
titán
válasz
Infúziót a népnek
-
jokeph
nagyúr
válasz
--HARDCORE-- #72549 üzenetére
Régóta filóztam egy hasonló projekten.
-
-
válasz
--HARDCORE-- #72546 üzenetére
Kellemesen kiráz tőle a hideg, mert eszembe jut, 1998-1999 mikor a P3 coppermine gépek 3dfx-el voltak így felfúrva a Műszaki Egyetem legnagyobb kockáinak a falaira
Amikor még a játékokat úgy hívták, hogy Quake, Half Life, Solder of Fortune, CS 1.1Bocs, elvitt magával a nosztalgia
-
jokeph
nagyúr
válasz
Nah, azért ez 10 pontos nálam, a 10 ből.
-
válasz
Nah, te is a Műszaki Egyetem kollégiumaiban edukálódtál?
-
válasz
-
KROK640
nagyúr
válasz
Tyűűű ... ez eléggé merész, és egyedi. Láttam már hasonlót, kis pici 34nm-es lakótelepi panelben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
TechN7ne #72536 üzenetére
Pontosan ezért írtam az új hűtést is, ami sandásan ház cserét is hozna magával nekem, ami megint extra költség lenne.
Igen, a 250+ ezerbe a DDR5-ös RAMokat és a hozzájuk való normálisabb lapot is beleszámoltam. Meg hát ugye DDR5-ből is minimum 32GB (ennyivel számoltam), de inkább 48-64GB kellene már akkor. (A monitort viszont nem számoltam bele, egy jobb 1440P monitor simán 100 fölött van, az még rámenne pluszba)Igen, a 10700 az csak proci és hűtő cserével járna, ami sokkal olcsóbb és egyszerűbb lenne.
#72537 KAMELOT : még mindig barátibbak az árak mint a a hobbi autózásban, ott pillaantok alatt fel lehet szaladni hét számjegyre. Igaz az értékét sokkal lassabban veszíti (sőt, nő is idővel) mint a PC ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
TechN7ne #72528 üzenetére
Most karácsony előtt bennem is bennem volt a bugie, felmerült bennem, hogy a B560 + 10400F-et leváltam egy B760 + 13400F-re, lehetőleg DDR5-el, de játékok alatt mindössze 25%-ot hozna, aminek amúgy pont csak akkor lenne értelme ha FHDról 1440P-re váltanék, cserébe a 250 ezernél is több forintba kerülő upgrade mellé jó eséllyel egy komolyabb hűtést vagy házcserét is be kéne még iktassak, szóval totál elvetettem.
Akkor már egy I7 10700-el, bár az jó ha 10%-ot hozna játékok alatt. -
jokeph
nagyúr
válasz
sixpak #72527 üzenetére
Nem tragédia azért annyira, 20e volt a kolink riser kábel (3.0-ás és 30 cm hosszú, nagy a ház, a 20cm-es TT-m sajna rövidnek bizonyult az Asrock B660-as lapnál, mivel ott csak egy x16-os csati van, B550M Mortarnál előtte elég volt a 20cm-es TT kábel is, ott volt 1 második x16-os slot (gen 3.0 x4 - a GTX 1070-nnek bőven elég volt).
A házam gyárilag ki van képezve erre (TT View 37 ARGB), és a tartó a ház részegysége, csavarozható kötésekkel.
Most néztem, 30e körül már van 20cm hosszú 4.0-ás riser kábel is ami okésnak tűnik (80e és 160e ft-os házak tartozéka, annyira rossz nem lehet).
RTX 4060Ti-vel is teszteltem még a B660-as Asrocknál, annyi volt a bibi, hogy a lap x16-os csatija max gen 5.0, a riserem 3.0-ás a 4060Ti meg 4.0-ás, indult alapból, de volt dadogás 3D-ben.
A megoldás: BIOS-ban fixen gen 3.0-ra kellett állítani a pci-e gen-t, már hasított is.Egyelőre full alapon minden, HDMI-vel TV-re kötve az UHD770 IGP-vel.
#72528TechN7ne: nem szabad számolgatni, az a titok.
Az élmény miatt megéri szerintem.#72532TechN7ne: nagyon megtetszett nekem is, tök véletlenül leltem rá.
Azért látom a ház hátrányát is: nem fér be a 420-as AIO-m. -
-
-
válasz
KAMELOT #72521 üzenetére
Amúgy azon lepődtem meg a legjobban, hogy a 4080 hidegebb és halkabb, mint az EVGA 3070Ti volt, pedig szerintem annál hidegebb kártya nincsen.
55 fokokkal játszok, 50% venti fordulat mellett.
Minimális uv van rajta, 0,975V, 2800Mhz, nincs szándékom a benchmarkokra verni a dákót, simán menne 3GHz-en, de minek?
Gyerekek a hulladék MW3-al tolják, ott konkrétan 45 fok, 35% ventik mellett.
Persze tisztában vagyok vele, hogy nem (csak) a vga érdeme, hanem a ház miatt van.
Én nem fújatom befelé a házba () a cpu hőjét, mint sokan, hanem kifelé megy a radiátorról.
Tökéletes ez így.
-
válasz
SpongyaBob #72515 üzenetére
Köszi.
Ne is mondd, a retek Corsair 1 db. kábelfésűt mellékel a 12 ezer forintos 12vhpwr kábeléhez. -
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
konci79 #72501 üzenetére
Sima ügy, még overkill is picit.
Nálam Wraith Prism RGB végzi a hűtést az 5600G-n, lefelezett fordulattal (mikrokapcsolóval a hűtőn magán átkapcsolva), így sem "izzad".HWINFO64:
Ennél jobban csak szintetikus teszt alatt melegszik (CBR 24-nél 67 fok is tud lenni), de nem arra használom, csak böngészés+kocagémelés.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha nem saját gépedről készült képet szeretnél megosztani, akkor azt a következő topikban teheted meg:
- sziku69: Szólánc.
- Yettel topik
- Parfüm topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Kompakt vízhűtés
- AliExpress tapasztalatok
- Filmvilág
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!