Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Projektor topic
- 3D nyomtatás
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FÜLhallgatók
- ASUS ROG Ally
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
válasz tordaitibi #74999 üzenetére
Köszönöm, közben én is utána néztem kicsit és a lapcsaládon is találtam
egy cikket: [link] (Ha jól látom, ez ugyanaz.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
tordaitibi
veterán
És Batman2,
Nem találom a linket, ezért feldobtam a mega oldalamra egy nagyon jó és egyszerűen megérthető pdf leírást.
Sokkal több is lehet a 325 voltnál, mint egy step-up konverter kimenetét képzeld el.
[innen letölthető akit érdekel]
Hogy a tv-be valóban aktív pfc van azt nem tudom, nincs a rajza előttem.[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz atomanti19 #74995 üzenetére
Őszintén szólva én a képen nem látok aktív PFC-t.
Szerintem itt csak passzív szűrés van, hisz ott a bemeneten a graetz-híd.
Ez esetben pedig jó a 325V a kondenzátoron.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #74991 üzenetére
Ez érdekes, erről nem tudtam !
Olvasgattam múltkorában a PFCről, mi is az, aktív, passzív, de ilyen mélységben nem ismertették, feszültségekről semmit sem mondtak.
Ezek alapján mégiscsak a tápnak lehet baja, amit természetesen okozhatott az inverteres próbálgatásom, ahogyan talán Te mondtad is akkor, hogy vigyázzak, mert az ilyen tápot a nem megfelelő táplálás tönkreteheti, az aktív PFC miatt.
Van ott a PFC FETje mellett két dióda, azokat megmérem, illetve magát a FETet is megnézem, kicserélem, az már nem tétel, ahhoz képpest, mennyi egy új TV.
Köszi a hasznos infót, mindenki tanul belőle !Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Batman2
őstag
válasz darvinya #74989 üzenetére
Ha jobban figyeltél volna, akkor észre vetted volna, hogy a hálózati pufferkondihoz van írva az érték, vagyis ez már egyenirányított, pufferelt fesz. érték.
Ahogy már előttem is írták, a 230V-os hálózat (mert nem 240V) effektívértéke 325V körül van, vagyis a színusz hullám csúcspontja, a puffer kondi annyira töltődik.Üdv.
-
atomanti19
aktív tag
Az aktív pfc miatt. Ahogy írta is, 390-400V-ra kellen töltenie a puffert.
tordaitibi: A kondi előtt kell legyen egy dióda. Azt nézted?
[ Szerkesztve ]
Sok ember azthiszi hogy az anyukája méhéből csúszott ki mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják hogy az apjuk tökéből jöttek!
-
PHM
addikt
Ezt nem értem.
Hogyan nő meg ennyire a pufferfeszültség?Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
atomanti19
aktív tag
A kondinak jók a paraméterei?
Sok ember azthiszi hogy az anyukája méhéből csúszott ki mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják hogy az apjuk tökéből jöttek!
-
darvinya
titán
És atomanti19
Ok.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
tordaitibi
veterán
válasz darvinya #74989 üzenetére
Persze, ugyanezért állsz értetlenül egy mezei akkutöltő előtt, rámérve 11-12V és feltölti, sőt túltölti, felforralja a 12 voltos akkut mégis.
Barman2, utánajártam.
Kevés a 325V, ez azt jelenti hogy nem megy a pfc. A fet zárva van és ezért csak 325 voltra töltődik a puffer a tekercsen keresztül, ennek 390-400V felett kéne lennie.
Ez is okozhatja hogy nem indul.
Hogy mi a pfc baja az további erős fejtörést igényel.[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Éppen lehetne az is az ok, de akkor a tápegységben szerintem látnám, mérném a hibát, az már ott gondot kellett volna okozzon.
Kicsit utána búvárkodtam tegnap, hogy ezzel a típussal milyen hibákat írtak le és annak mi lehet az oka.
Sok esetben hibásodik meg a LED háttérvilágítás, és bár attól még kellene működnie a TV többi részének, mégis olvastam olyat is, ahol ettől később az egész megkukult.
Illetve olvastam olyat, hogy van benne flash RAM, ami szintén szeret tönkre menni, valszeg akkor el sem indul a benne levő mikrokontroller, illetve a szotver, az valóban járhat ezzel a tünettel, hogy elektronikailag bekapcsolt, de a szoftver nem fut, nem csinál semmi, olyan mint egy számítógép BIOS nélkül, csak egy alkatrész halmaz.
Annyit figyeltünk meg még, hogy az utóbbi időben egyre gyakrabban fordult elő, hogy a kép egy-egy pillanatra szétesett, bekockázódott.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Barret001 #74986 üzenetére
Ez tiszta, csak nem a kérdésre válaszoltál, az smd az smd, akármilyen kicsi vagy nagy :)
Egyébként ezen a ps alaplapon is van 0402 bőven (még a képen is), sőt a Sony cpu amire rá kell akaszkodni a lehető legkisebb pitches qfp, annak a lábvastagságával egyezik a vezeték.
A kolléga egy uC és egy tact switch között akar bypassolni, erre bőven elég. Vékonyabb lakkozottal csak sz*patja magát, vastagabb meg minek? Ebben a vastagságban egyébként a sima tekercshuzalok nem elég merevek, szóval további ragasztgatást igényel az elvezetése.
Ezen felül avatatlan kezek a lakkozott vezetékkel nehezen bánnak, és nehezebben veszik észre a szigetelés sérülését is.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Barret001
addikt
válasz razorbenke92 #74982 üzenetére
-
nagyúr
Remek! Köszi!
Tudsz olyan oldalt ahol ilyen eszközökhöz kábelt, csatlakozót, dugót árulnak? ebay-en kívül gondolom.
[ Szerkesztve ]
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
tornas
őstag
válasz Angel2014 #74923 üzenetére
Mindenképpen kell egy harmadik vezeték. Ez legtöbbször a nulla (N) szokott lenni. Bár, nem tudom, hogy ez a kapcsoló mit is kapcsol valójában.
Viszont ha ez egy főkapcsoló lenne, akkor inkább a nem-glimmes verziót használnám, mert ha “fordítva” dugód be a csatlakozót a konnektorba, akkor nem fog világítani a lámpa (de a gép működni fog).
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
őstag
-
nagyúr
Szóval ha úgy kötöm be majd a tápot, ahogy a videóban és ha nem eredeti UNO-t használok, akkor nem lesz gond az UNO-val? Mert most kínai gagyit rendeltem UNO-nak, de a shield az frankós. Kezdő vagyok benne, meg nem nagyon értek hozzá, így hát valakit kerítenem kell aki segít bekötni stb. csak az érdekelne, hogy így kössem be én is hogy jó legyen.
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
nagyúr
válasz Sub-ZeRo #74979 üzenetére
A 12 voltos táp a motor shield-nek kell. A shield-en van egy 5V voltage regulator, ami az arduino-t taplálja. Ha max 12V-ról szeretnéd táplálni a cuccot, azt hiszem működne fordítva is, de ha nem eredeti UNO board-ot használsz, a kínai klónokon nem szokott túl jó minőségű lenni a voltage regulator, 9V fölött szeret megsülni. A motor shield-nek pedig úgy emlékszem 24V-ot is adhatsz, ott már nem kérdés, hogy hová kell kötni.
-
nagyúr
Sziasztok!
[link]
Ebben a videóban a 8:00-tól a srác levág egy töltő kábel véget és az aurdino-ba csavarja be. A videóban látjátok hogyan.
Az lenne a kérdésem, hogy az alsó lapba miért nem dugja be? Úgy nem működne a dolog ha csak abba dugja?[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz razorbenke92 #74977 üzenetére
Ugyan ez smd nyáknál már igen nehézkesen lenne megoldható! Na oda már kell a vékonyabb lakkozott vezeték.
-
őstag
válasz rednifegnar #74974 üzenetére
Ezeken a szálakon sem sokkal vastagabb a műanyag, mint egy lakkozás, és ezekkel szépen lehet dolgozni, na nem mintha ideális esetben bárki láthatná
(Nem saját kép, csak kerestem egy szebbet, mint az enyéim)
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Batman2
őstag
Csak szétszedtem ismét a TV-t, már egyáltalűán nem kapcsol be.
A képen láthatóak a mérési adatok:
A hálózati oldal, legalább is a pufferig szerintem rendben, a 325V folyamatosan mérhető volt.
A túloldalt minden mérési ponton folyamatosan van feszültség, akár készenlét, akár bekapcsolt állapotról van szó.
Mindőssze az egyik helyen volt kicsi változás, a készeléti 25,9V felemelkedett 27V-ra.
Más különbséget nem sikerült mérnem, hiába várakoztam, már egyáltalán nem kapcsol be rendesen, így nem tudom, hogy akkor változik e valami, ha megy a héttérvilágítás, az LCD vezérlés, stb.
A hűtőbordás csip, illetve a mellette levő téglalap fekete "placsni" enyhén melegedett kb. 20 perc elvileges bekapcsolt állapot alatt, illetve a 12V és a melette levő 27V-os táp rész két szűrő induktora is enyhén melegedett.
A zölddel karikázott nagy szűrő induktoron feszültséget nem mértem, teljesen hideg maradt.
A nagyfesz rész melletti 1 diódás, 26V-os táp a háttér LEDek tápja lenne?
Két (vékony) vezetéken csatlakozik az LCD egység hátuljába.
Lehet, hogy tényleg szoftveres a probléma, még hozzá "tervezett avulás" címén szándékosan nem kapcsol be bizonyos üzemóra után ??Üdv.
-
rednifegnar
senior tag
válasz razorbenke92 #74971 üzenetére
en lattam olyan walkmann magnot aminek a fopanelje felbetort es vagy 50 db vekony lakkozott trafovezetekkel "javitottak" meg. tokeletesen mukodott bar borzasztoan nezett ki. muanyag szigetelesu vezetekkel nem fert volna el. en amugy szalagkabelbol szoktam vekony vezeteket lehuzni.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Szűkségem lenne két relére.
Az első: Omron G8SE-1A4 12 VDC
a másik: Omron G8QN-05 9VDC
Eddig az elsőt megtaláltam kínából, de a másodikat a világban sem. Merre kellene keresnem?Nem mindegy, hogy egy okos hülyéskedik, vagy egy H.Ü.L.Y.E. okoskodik.
-
őstag
válasz atomanti19 #74968 üzenetére
Kynar wire néven keresgélj, vagy modding wire. Ezek igazából csomagoló/kötöző drótok. A hőskorszakban ezekkel kötöttük be a modchipeket az alaplapokra. Merev, egyszálas vékony szigetelt drót, tökéletes heftelésekre.
-
tillatrilla
senior tag
válasz atomanti19 #74968 üzenetére
A belső ér átmérője szigetelés nélkül 0.5mm körüli.
Viszont én is kérdeznék,akár tőled,akár mástól .... A vill.mérő szekrényből sajnos új vezetékelést kell behúznom a fürdőbe a mosógép,és a szárító gép miatt.A jelenlegi kb. 1.5mm alut nem terhelném sokáig. 3x2.5 mbcu lenne,a távolság kanyarokkal 15-18m fürdő-mérőszekrény között. A kismegszakító méretén vacillálok. Számítanom kell rá,hogy mosógép használat közben a szárító gép is menni fog. Mit javasoltok? 13C,vagy 16B? Köszi előre is!
Üdv: Attila
-
atomanti19
aktív tag
válasz Jarod1 #74967 üzenetére
A vezérlőrészen ki tudom mérni a feszt, a diódáig nem jut el Most áthidaltam egy "próba" vezetékkel. Úgy tökéletesen működik. Szerintem megpróbálok szerezni valami nagyon vékony vezetéket. Az UTP kábelben lévőknek mi a vastagsága?
-
Jarod1
veterán
válasz atomanti19 #74964 üzenetére
áthidalásra szigetelt vezetéket használj, de amúgy gyanítom hogy a vezérlő rész döglött meg azért nincs 3v3
-
atomanti19
aktív tag
válasz razorbenke92 #74965 üzenetére
Áthidalásra mit javasolsz? Én valami vékony lakkozott tekercs vezetékre gondoltam. Az jó lehet? olyan 0.2mm körüli a furat esetleg 0.5mm
-
őstag
válasz atomanti19 #74964 üzenetére
A lakkon a meggyes sör nem eszi át magát, ezért a szabadon hagyott pontokon keresgélj.
A víz eléggé unortodox, de ha használsz, akkor csak desztvizet.
-
atomanti19
aktív tag
Hali!
Adott egy mecha billzet. Corsair STRAFE RGB. Le lett öntve meggyes sörrel.
A jelölt oszlop nem működik rajta. A kapcsolók épek, de a mikrokontroller azon lábával amivel kellene kapcsolódnia, megszűnt az összeköttetés. Próbáltam takarítani izopropillal, de a cukrot az nem oldja. Megpróbálhatom esetleg langyos vízzel átmosni? Arra gondolok, hogy még maradt valahol egy kis dzsuva, ami letestel vagy valami. Mert a többi oszlop diódáin rendre 3,3V feszültség van, az F6 oszlopén csak 0,5V.
Végső megoldásként a mikrokontroller lábáról egy vezetéket forrasztanék az F6 oszlop dióda negatív lábára. A kettő között 1 Ohm körül mérek, gyanítom nincs más komponens a mikrokontroller és közte. A vezetősáv nyomvonalát nem tudom végigkövetni a kontrollerig, mert több rétegű, két oldalas a nyák.
Bármi tipp jóljönne, hogyan tovább.Sok ember azthiszi hogy az anyukája méhéből csúszott ki mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják hogy az apjuk tökéből jöttek!
-
Trebron09
őstag
Ki mit használ forrasztásnál a "füst" elszívására?
Gondolom nem tesz jót ha sokat beszippantunk belőle. Ventilátorom van sok felesleges, ilyen aktív szenes megoldás kellene hozzá?Köszönöm a válaszokat.
[ Szerkesztve ]
- Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót! -
-
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #74955 üzenetére
iegn, mindeképpen mérek, de majd csak jövő szombaton szedem szét megint, mikor már lesz csere kondenzátorom is.
Köszi,
Üdv.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
st6969
őstag
válasz razorbenke92 #74959 üzenetére
& Barret001
Köszönöm a segítséget. Néztem 60/40-es ónt, és gyantát is Aliexpressről, meg is rendelem -
őstag
-
Barret001
addikt
válasz st6969 #74957 üzenetére
Forrasztani mindennel lehet,ami meleg! De KELL hozzá folyasztószer! Az a legfontosabb,az nélkül nem forrasztasz! A pákádnak nincs baja,ha az ónt megolvasztja. (Flux) Nagyon sok féle van,különböző halmazállapotúak.Legegyszerűbb a forrasztó gyanta.Ja,az ón összetétele 60/40 legyen,az ólom nagyon fontos összetevő benne,ha szépen akarsz forrasztani.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
Srácok, segítsetek!
Vettem egy ilyesmi forrasztópákát korábban a Lidl-ben, és egyszerűen képtelen vagyok vele bármit is megforrasztani. Melegít rendesen, de csak annyi történik, hogy az ón golyóba összeáll, se a páka végére, se arra a felületre, se a vezetékre nem folyik fel. Véleményem szerint az ónnal lehet valami.
Nem mondom, hogy gyakorlott forrasztó vagyok, de korábban ez nem okozott gondot (jack kábeleket, nyákról ezt-azt simán ki-be forrasztottam pisztoly pákával, ami már nincs meg).
Tudnátok segíteni, mit szerezzek be (jobb ón, gyanta, bármi kellékanyag, ami segít). Jobb lenne Aliexpressről, tekintve, hogy felénk nem nagyon van ezzel foglalkozó bolt, ezreket meg nem költenék pluszban postára.
Nem forrasztok gyakran, úgy évente 2-3x, de ezzel lehetetlen.
Köszönöm! -
Jarod1
veterán
válasz gyenesmartin #74945 üzenetére
igen van speciális fluxeltávolító spay amin van 1 kefe is, cégnél ezt használjuk
Az aceton lemarja neked a lakréteget... -
tordaitibi
veterán
válasz Batman2 #74954 üzenetére
Szoftveresen bármi lehet.
Kéne méregetned, írtam az előzőbe, a táp kijövőket.
Ha a standby megvan és bekapcsolásnál más feszültségek is akkor szoftveres.
Ha bekapcs. és elmarad valamelyik tápfesz vagy nem a névleges, akkor lehet tovább keresni, pl. ledmeghajtás. Itt is többváltozós, vagy a driver haldoklik vagy valóban túlterhelés van ami idővel esetleg csökken és be tud kapcsolni. Pl. haldokló led(csoport) is néha ilyen. -
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #74949 üzenetére
A szoftver meghibásodhat így magától ?
Vagy az azt tároló eprom hibásodik meg ?Üdv.
-
törölt tag
válasz gyenesmartin #74950 üzenetére
Rafújod/bekened vársz egy kicsit és egy ronggyal le lehet törölni. Ha sok a forrasztás akkor egy kiszuperált fogkefét belemártok a folyadékba és ledörzsölöm, pillanatok alatt megvan.
-
Barret001
addikt
válasz gyenesmartin #74950 üzenetére
Le szokták kefélni.
-
-
Batman2
őstag
válasz #85619712 #74944 üzenetére
Azt egy normál 10ohmos ellenállással is elintézhették volna, hogy korlátozza a puffer kondi töltés áramtüskéjét.
Akkor lehet hogy indulásnál kicsit megmelegszik az induló áramtól, ettől megnő az ellenállása, de nem csökken vissza csak sok perc után ?
Viszont valamit csak csinál a táp, mikor bedugom, mert a készenlét jelzése azonnal megjelenik, csak nem kapcsol be normál üzemre.
Így beljebb gondolnám a hibát, de azért ellenőrzöm a termisztort is.
lemérem, hogy mekkora feszültség esik rajta.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #74942 üzenetére
Igen, láttam, hogy a FETen keresztül megy a táp, a FET nyilván jó, mert akkor egyáltalán nem működnek.
Viszont létezhet, hogy a FET vezérlése úgy romlik el, hogy egy darabig nem megy, de utána hibátlanul működik, ha egyszer bekapcsolt ?
Ha hálózatba bedugom a TV kábelét, akkor a készenlét jelző piros fény azonnal kigyullad, viszont pár másodpercig még nem reagál a bekapcsoló nyomógombra. Mikor már reagál, akkor azonnal átvált a jelzés kékre, az a normál, bekapcsolt állapotot jelzi, és így kell várakozni 5-30 percet (ilyenkor semmilyen gombra sem reagál), mire egyszercsak bekapcsol rendesen, megjelenik az LCD háttérvilágítás, a kijelzés és veszi az adást !
Jövő hét végén, mikor megint szétszedem, akkor mérek is rajta, mielőtt kondit cserélek.Köszi,
Üdv.Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
törölt tag
válasz gyenesmartin #74945 üzenetére
Én izopropilt használok folyékonyat, de létezik spray formában is.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Forrasztás után gyantát mivel érdemes letakarítani? Eddig lekapargattam, vagy acetonnal lemostam (csak ezután mindig bemattult egy kicsit a nyák).
Van valamilyen spray ami lehozza? -
tordaitibi
veterán
válasz Batman2 #74938 üzenetére
Az egyenirányító után nem a nagy kondi jön hanem van egy tekercs és egy fet.
A nagy kondin kéne mérni, készüléktől függően 300-400V a szokásos feszültsége.
Ha ez nincs meg akkor a pfc vezérlés is lehet hibás.
Ha ez megvan akkor a nagy kondi után egy szabványos smps táp van, kell lennie a kimeneten stby feszültségnek, ha az nincs vagy kevés akkor is ez a tünet.
De a konkrét rajz nélkül, meg hogy nincs a kezembe a táppanel, ezek így csak találgatások. -
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #74910 üzenetére
Itt a TV panelja:
Nem látszik egyik kondin sem, hogy púpos lenne, vagy jelentősen szivárgott volna.
Az egyenirányító után levő nagy puffer kondit cseréltem eddig ki, az nem oldotta meg a problémát, ugyanúgy hosszan várakozni kell, mire bekapcsol.
Inkább gyanítom, hogy a kisfeszültségű oldalon levő szűrő kondik mehetnek jobban tönkre, azokra kerül a nagyfrekvenciásan kapcsolgatott áram, azok arany feliratú, zöld kondik, valszeg low ESR.
Következő körben veszek olyat is, azokat is kicserélem, aztán ha akkor sem lesz jobb, akkor elfogyott a házi praktika a "gyógyításra".Üdv.
-
moma
őstag
válasz Barret001 #74926 üzenetére
Pár ezer videó: ezért gondoltam, hogy hátha tud valaki egy jót, amit kövessek, ami neki bevált. Meg az a rész, hogy milyen jack dugót vegyek és hol az meg magyar dolog jobban.
aryes: ezek elég régi dolgok. nem rövid időn belül lett ez velük. a hangfal set 15 éves sacc pl. Csak eddig nem foglalkoztam vele, mert egy eszköznél nem akartam bele tenni a tanulás energiáját.
we all deserve a bit of luck.
-
darvinya
titán
Biztosan nem fogja megjavítani, mivel ez CPU-s panel, ami a belső zárlattal haza lett vágva.
Ilyenre nincs felkészítve a védelme, emiatt kaput.
Amúgy az ellenállásnak semmi baja, inkább a többinek.Legújabb modellek pl: rossz földeléskor is elhaláloznak villámcsapáskor.
Fogyasztói társadalom.PHM
2W-os a zöldel bekarikázott ellenállás.
3/5W-osak már oda sem férne kerámia kocka testével, vagy a régi huzalkerámia testével.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
op9
aktív tag
válasz darvinya #74922 üzenetére
Köszi a választ!
Arra gondoltam, hogy ezt a két alkatrészt kipróbálom (500Ft), aztán nem foglalkozom vele többet, vagy összejön, vagy nem.
Ezt az oldalt találtam az ellenállásra.
Ez alapján egy 10 ohm +/-5%-osról van szó (Barna, Fekete, Semmi, Fekete, Arany, Semmi). Jól értelmeztem?
Ha igen, akkor ezek közül a 2W-osat érdemes megvenni?[ Szerkesztve ]
How Bad Do You Want It?
-
moma
őstag
Sziasztok. Mostanra több eszközömnél (Fejhallgató, 2:1 hangfalszett, fülhallgató) is megtört a kábel a jack dugó közelében, szóval kontaktos és csak megfelelőleg mozgatva szól. És így hogy ennyi eszköz van már amiknél ez a gond, arra gondoltam, hogy akkor megtanulnám ezt megcsinálni. Forrasztóm van itthon.
Ha jól értem az lesz a feladat, hogy levágom a törés fölött, veszek jack dugót. Kábel végekről levágom a gumit, és beforrasztom a jackbe.
Tudtok ehhez egy jó leírást vagy videót esetleg? Vagy bármi tanács, hogy ne csesszem el?
És a fő kérdés. Hol és milyen jack dugókat érdemes venni ilyen célra, számít a márka, vagy nagyjából mindegy?
we all deserve a bit of luck.
-
Angel2014
addikt
-
t72killer
titán
Ennek a fekete tesóját honnan tudnám beszerezni? Voltcraft vc110-eshez való. (Még nem jutottam el boltba, csak nagyon felcseszett hogy a haver elhagyta/neten pont ilyet nem találok)
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
op9
aktív tag
Sziasztok,
Van egy villámsérült mosogatógép, melyet egy szaki "megjavított", majd első bekapcsoláskor egy nagy durranás után elismerte, hogy javíthatatlan.
2 helyen nyúlt hozzá:
A pirossal jelölt helyen, ott ugyanis a 6, 7-es láb össze volt forrasztva, és a durranás után az smd kb. 40%-a lerepült, így nem is olvasható, h pontosan milyen smd. Ez a kép egy netről leszedett, de ahogy nézem TNY275GN lesz. Másik kép. Harmadik kép.
A másik a zölden bekeretezett ellenállás, melynek helyén egy teljesen másik van (képet tudok feltölteni arról is, de nem sok értelme lenne).
Meg tudja valaki mondani így képről, hogy az pontosan milyen lenne?Az fordult meg a fejemben, h megpróbálnám kicserélni a rosszul ráforrasztott SMD-t, meg az ellenállást, hátha újra működne a mosogatógép.
Viszont TNY275GN-t nem találtam Mo-on csak TNY277GN-t. Ez is jó lehet a helyére?
(vagy van TNY275PN, csak ennek a lábaival szórakoznom kellene)Előre is köszi a segítségeket!
[ Szerkesztve ]
How Bad Do You Want It?
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Kaptam egy digital audio konvertert, és nem tudom, hogy meg lehet e hajtani vele direktben egy átlagos, fejhallgatót, vagy kell tennem a kettő közé egy fejhallgató erősítőt is.
A típusa Cyp AU-D3-192
A Papírja szerint az output 2Vrms , és 900 ohm az impedanciája.
-
vizimento
senior tag
válasz rednifegnar #74908 üzenetére
A mágnesességgel nincs gond, odacsípte rendesen az ujjam amikor berántotta visszarakásnál a forgórészt...
(#74907)leweegee2:
Tápom nincs, de gondolom két 12V robogó akku sorbakötve megteszi...
Üresen nem próbáltam, illetve a terhelés alatti próba is csak üres futópadon volt, tehát nem állt rajta senki, csak a gumiszőnyeget kellett (volna) forgatnia. Azt meg kézzel is meg tudtam mozdítani, nem jelenthetne gondot egy ilyen motornak...[ Szerkesztve ]
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
PitLee
őstag
válasz pepejoe #74659 üzenetére
Kíváncsiságból rákerestem elvileg ez a nagyfeszültségű résznek a biztije, azért spirál alakú a belseje .
De ahogy Darvinya is írta ha ez normál használat közben kiolvadt akkor lehet már a végét járja a mikró, persze ha nem drága az alkatrész kilehet próbálni.
high voltage glass fuse microwave[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz tordaitibi #74909 üzenetére
Vagy a préselés eddig tartott, mint újabban ezek is előfordulnak.
Ezt egyszerűen ráforrasztással javítható, de csak lánggal lehet forrasztani.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
tordaitibi
veterán
válasz Batman2 #74903 üzenetére
Leggyakoribb valóban a kondezátorok kiszáradása, kapacitásvesztése.
Nem mindig látszik szemrevételezéssel, kapacitás és esr mérés kéne.
Ha jól emlékszek a készüléked aktív pfc-s, az dupla csapás a puffernek mert a töltése és a kisütése is nagyfrekin történik.
De lehet más is, pfc vezérlés, valami miatt nem tud indulni, túlterhelés és még 1000 oka.
Házilag legegyszerűbb a pufferekkel kezdeni. -
tordaitibi
veterán
válasz vizimento #74904 üzenetére
Így néz ki a tekercselés síkba kiterítve, remélem érthető:
A kommutátorszeletetekre több tekercsvég csatlakozik és valamelyik tekercs szakadt.
Ez gyakran a kommutátornál fordul elő, régen forrasztva, manapság préselve vannak a tekercsvégek.
Ha nem itt a hiba akkor sajnos a tekercsen belül pattant el a tekercselőhuzal és ezt csak a forgórész teljes újratekercselésével lehet javítani. -
törölt tag
válasz vizimento #74906 üzenetére
Nincs egy 24 voltos tápegységed? Arról már el kell induljon, sorba kötve egy mutatós műszert látszik ha egyenetlen az áram felvétel. Ha el sem indul, vagy csak segítséggel akkor valami nem ok a motorral. Ha szépen jár akkor vezérlő lesz a ludas. Írtad hogy erőtlen és darabos, üresen is vagy csak terhelve?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz vizimento #74904 üzenetére
Szigorúan DC! Ami nálam járt ott a hálózati fesz volt egyenirányítva simítva majd egy IGBT-vel (ez volt cserés) pwm szabályozva. Nincs eldeformálódva valamelyik kommutátor szelet? Ahol többet mérsz, nem lötyög a tekercsvég a kommutátorban? Nincs elszíneződés valahol? Hirtelen több ötletem nincs, sajnos csak egyszer láttam én is ilyet, kb nulla a tapasztalatom.
Még valami, szénkefék rendben? Nem szorulnak?
[ Szerkesztve ]
-
vizimento
senior tag
válasz #85619712 #74896 üzenetére
Valóban futópadból van. És valóban állandó mágnes az állórésze. Szénkefés, kommutátoros.
Semmi elektronika nincs benne. De most akkor mennie kéne AC-ról is, vagy csak DC?(Hibásan működött, ezért szereltem ki. Erőtlenül, darabosan ment. A szomszédos kommutátorok közt ellenőriztem az ellenállást, majdnem mind 3-4ohm közti, egyetlen helyen viszont 14ohm. Ez milyen hibára utal, és hogyan orvosolható?)
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
Batman2
őstag
A korábban inverter építés kapcsán említett, aktív PFCs TV (Orion T32-DLED) tápja vacakolhat, mert most már a rendes hálózatra is csak 15-30 perces várakozás után óhajt bekapcsolni !
Gondolom, döglődik a tápja.
Még nem néztem ugyan bele, de elviekben kérdezem, hogy lehet ilyen jelenség egyszerű puffer kondi meghibásodásból, mondjuk felpúposodott, kiszáradt kondi, vagy komolyabb lehet a baj ?
Ha már egyszer bekapcsolt, akkor gond nélkül működik, amíg ki nem kapcsolom.
Ha nagy nehezen bekapcsolt, akkor éppen megy a gyári inverterről is ugyanúgy, mint normál hálózatról.
Mi lehet a gond ?Üdv.
-
törölt tag
válasz tordaitibi #74901 üzenetére
Miért lenne baj, csak biztosra akarok menni, hogy jól tudom
Köszönöm a kiegészítést
-
tordaitibi
veterán
válasz #90088192 #74900 üzenetére
Nem haragszom, ha esetleg haragudnék is, Ausztráliába nem hiszem hogy éreznéd
Mégegyszer elolvastam a mondandódat és igen, 2 hiba van.
Az egyik a te kicsit nyakatekert fogalmazásod, a másik meg az én pongyola szövegértelmezésem.
De remélem nem baj hogy bár Te tudod, másnak esetleg segítség volt megérteni a kisregényem lényegét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2019 - Használt, szép állapot
- Nikon D7200 Nikon AF-S 50mm 1.8 G Nikon SB700 Nikon 17-55mm f2.8 Objektív Dobozosak 50 17-55 sb-700
- RYZEN 9 5900X (12 mag/24 szál) +Új ASROCK B550 PHANTOM GAMING 4 +Új 32GB hűtőbordás DDR4! GAR/SZÁMLA
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest