Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Riasztó topik
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
-
Ma olyat láttam, amit még eddig nem.
Anyós tegnap jött haza munkából, pár kilométerre jár dolgozni, épp füvet nyírtam, kinyitottam neki a kaput, ekkor láttam, hogy a bal fényszóró nem ég (csak a helyzetjelző). Pár hónapja cseréltünk izzót, de úgy emlékeztem, hogy az a jobb oldali volt. Egy 18 éves Twingóról van szó. Vettem egy új izzót a mai bevásárlás során (sima Osram), és cserekor egyrészt észrevettem, hogy épp ez volt cserélve pár hónapja, mert megismertem (az izzó fémrésze alul, az érintkezők fölött rozsdás volt, még egy jó régi készletemből volt, maga a sarus rész patika állapotú volt egyébként), a másik, amit viszont még nem láttam, az az, ahogy az izzó kinézett. Alant van egy album. A kérdés, hogy ez hogy sikerülhetett? Az izzószál egyben van, csak az alsó részén hiányzik pár milliméter, ami összeköti a belső vezetővel.
Album: [link]
-
Teasüti
nagyúr
Üdv!
El tudná magyarázni nekem vki, hogy ebben a kapcsolásban a tranzisztor miért nem működik az elképzelésem szerint? A kitöltési tényezőt szeretném manipulálni a második ellenállással, amit tetszés szerint szeretnék kapcsolni a tranzisztorral. E helyett a tranyó vmiért megakasztja az időzítést.
És ha nem így, akkor hogy lehetne megoldani ezt a feladatot?szerk: mosfet-tel úgy működik, ahogy szeretném. De miért? A FET működésével jobban képben vagyok, mint a tranzisztoréval így ez a fura jelenség nekem teljesen váratlan volt. Azt hittem a tranyó is "szigetel" bázis irányban.
Az áramkörben egy 2N3904 tranyó van beültetve. Ismertek olyan TO92 mosfet-et, amivel lehetne helyettesíteni egy az egyben (a lábai megegyeznek)?
Köszönöm!
-
Kernel
nagyúr
válasz
#90088192 #64594 üzenetére
Legelső erősítőm 2N3055-ökkel ment, kapacitív kicsatolással, ami egy diavetítőből bontott trafóval kb. 30 V tápot kapott, pufferelés után.
Csöves rádiók voltak a lomtárban, ami csábító volt a barkácsolásra, csak azt utáltam benne, hogy túl gyakran megcsapott a DC táp.
Az egy dolog, hogy kitapasztaltam a váltakozóáram (ráz) és egyenáram (üt) közötti különbséget, de egy idő után azt mondtam, hogy elég volt ebből. Ez már úgyis a múlt világa, ott vannak inkább a sokkal barátságosabb tranzisztorok és IC-k.
-
törölt tag
válasz
Kernel #64591 üzenetére
En LED-es basszus "kijelzőt" raktam a hangszórómra, igaz csak 4W-os volt, de mar a LED is igen "komoly" teljesítmény vesztest okozott.
Mivel a kolléga nem írta milyen teljesítményű a hangfal én ebből indultam ki, elnézést. Ennyi, a többi a tietekKülönben pont ezen agyaltam zuhanyzás közben, és kb hasonló ötlettel jöttem elő mint az első, csak a feszültség szint nem volt tiszta, ezert kezdtem aggódni. A másodikon is agyaltam, de mivel a feszültséget nem tudtam, így szinten zenész, meg úgy nehéz belőni a nyitófeszültségeket a kivezérléshez, ha nem tudom mihez
, csak azt tudom, hogy logaritmikus skálán kéne mozognia
Különben
-
Kernel
nagyúr
válasz
#90088192 #64590 üzenetére
Ha valaki látta, amit két hozzászólásban is írtam passzív kijelzőről, akkor már nem biztos, hogy keres továbbiakat, ami valószínűleg hasonló elven működik (miután nem sok lehetőség van):
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_64537-64537.html
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_64539-64539.htmlA LED-ek nem sok teljesítményt vonnak el, nyitófeszültség is szerencsére átléphető.
A "hőskorszakban" 6,3 V / 0,3 A skálaizzót kötöttem az erősítőmre, ami nem csak világított a zenére, hanem még a nem hallható nagyfrekvenciás gerjedést is kimutatta, halvány izzással. Anélkül, hogy oszcilloszkópot kötöttem volna rá, ami nem is volt nekem akkoriban, vagy épp a Gelkás munkahelyemre sem tudtam bevinni, mivel még iskolás voltam.
Ennek függvényében lehetett tovább lépni, a gerjedés megszüntetése érdekében.
Teljesítményben az erősítő észre sem vette gyakorlatilag.
-
törölt tag
válasz
didyman #64579 üzenetére
Gondolom ha tudnál rá megoldást, mar leírtad volna...
Mivel SZVSZ maga a kapcsolás abszolút passzív, nem ágaskodott meg nekem egyszer sem, csak a tápfeszültségért rimánkodott, vagyis passzív kapcsolás nem létezik ebben a formában, mert valahonnan az energiát el kell vonni ahhoz hogy működjön
Vagyis nem hiszem létezik ilyen kapcsolás, ezert is raktam ki a tápegységet, mert másképp nem fog menni, csak komoly élmény rombolása,/teljesítmény csökkenés arán.
Ami megoldás lehet, hogy dc leválasztás a hangfalkabelén mindkét oldalon, és átküldeni rajta a tápot, hiszen a hangfalnak nincs szüksége a DC-re, és fordítva, a tápfeszültségben nincs szükség a jel-re le kell választani róla a hangfalban.
SZVSZ, aztán ha tudsz jobbat kérlek ne tartsad magadban kíváncsi vagyok én is rá -
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #64569 üzenetére
A szabályzás mindenesetre egyszerű egy ilyen kis modullal, amit hűtésre és fűtésre is lehet állítani:
http://www.imbvadkert.eu/files/30/289/xh-w1209_hofokkapcsolo.pdf
(#64586) aryes
Védettek általában, fórumon olyan is volt, aki testelte a kimenet, ami egyébként DC féltápon üzemel. Ettől függetlenül nem garantálható, hogy mindegyik kibírja.
-
Kernel
nagyúr
A párhuzamosítás követelménye, hogy ilyen esetben közvetlenül a végfok IC bemeneteit kell közösíteni, az előtte lévő áramkörök bármilyen szint-, illetve fázisbeli eltérésének kizárása érdekében.
Nem lehet arra hagyatkozni, hogy "nagyjából majd egyforma lesz", mert bármilyen kis eltérés a kimeneteken már felerősítve jelenik meg és szembehajtaná a két oldalt.
-
válasz
Kernel #64583 üzenetére
A jelforrás is mono, illetve stereo, de a két sáv egyforma, szóval ez nem lenne akadálya a közösítésnek, kizárólag azért akartam ezt, mert írták valahol, hogy terheletlenül tönkre mehet, míg volt, ahol 32ohmos ellenállást javasoltak műterhelésnek.
Ha azt mondod, hogy nem árt neki, ha nincs rákötve semmi, akkor ez leegyszerűsíti a dolgom, köszönöm szépen a segítséget! -
Kernel
nagyúr
Nem lesz semmi baja terhelés nélkül.
Földfüggetlen kimenetű, hídkapcsolású végfok, ilyeneket lehetne ugyan párhuzamosítani, de akkor a bemenetet is közösíteni kell. A fokozatok erősítésének egyezni kell és lehetőleg olyan esetben alkalmazható, ahol ezt az adatlap is ajánlja.
Egyébként a sztereó különbségi jel a kimeneteken ütközne, egymásra dolgozna a két oldal.
-
Sziasztok! Vettem egy ilyet, és szeretnék rá 1db hangszórót kötni. A kérdésem az, hogy ha csak az egyik csatornára kötöm a hangszórót (8ohmos), és a másikat terheletlenül hagyom, akkor károsodni fog tőle az erősítő kimenete? A másik lehetőség, hogy összekötöm a két csatornát, de azt olvastam valahol, hogy ha közvetlenül összekötöm őket, akkor rögtön tönkremegy a chip. Hogy szokás ezt helyesen megoldani? Köszönöm a segítséget!
-
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #64576 üzenetére
Szinte teljesen mindegy melyik szolgáltatóról beszélünk, a technológiában számottevő különbség nincs. Kizárt dolognak tartom, hogy 5 év alatt ne tudták volna megoldani (ahol a technológiai feltételek adottak), mikor más szolgáltatóknál napi szinten, üzemszerűen működnek.
Előfizetős mérőben nincs sim. Az első beüzemelés alkalmával a mérőhöz egy (ún. komfort kártya) számot rendelnek hozzá (a partnerszámmal együtt) és a későbbiekben "egység" vásárlásakor ezen komfortkártya szám alapján generálnak 1-1 új kódot, ami a kifizetett kWh jelenti és csak annyit tud felhasználni.
Az ISO tanúsítvány/minősítés/megfelelőség egy dolog, de amíg csak 1 bejelentés van, addig nem tudja senki megmondani a diszpécser szolgálatnál/üzemirányításnál/koordinációnál, hogy egyedi a hiba, vagy csoportos, ennek megfelelően a javítás időtartama (Garantált szolgáltatás) is más. Illetve az üzemzavaros hibaelhárítás megint egy harmadik dolog. Kis hazánkban pedig sajnos bevett szokás, hogy mindig másra várnak, "majd a szomszéd bejelenti és akkor kijönnek megcsinálni, majd akkor szólok nekik én is"...
-
veze
őstag
válasz
Kernel #64577 üzenetére
ok, ok, csak azért kérdeztem mert ha a meghuzó feszültség egy AC 230V/DC12 voltos átalakírón keresztül DC 12 Volt , akkor ha rövid idegig tartó áramkimaradás van ( 1sec, vagy 0,5 sec ) akkor a tápokban lévő kondi miatt (ennek nagyságától meg a relé áramfelvételétől stb függően) nem biztos hogy az öntartórelé abban a pillanatban leold ( csak mondjuk 1,3sec mulva) ezért nem enged el abban a pillanatban amikor az áram kimaradás ilyen rövid időre bekövetkezettt és nem fog nekem jelezni ezáltal hogy volt egy pillanatnyi áramkimaradás. (pl hangjelzéssel , amit működtetésbe léptet egy Li ion akkuról táplálva ha elengedett)
Miközben nekem az ilyesmire is reagálnom kellene és tudnom kellene róla még akkor is ha épp nem figyeltem..
még nem mélyedtem bele a dologba jobban, de meg kell csinálnom, mielőtt egy nagyobb szívás lesz belőle éjjel, ezárt gondoltam AC230 voltos relére , ahol nincs olyan puffer mint a DC kondi -
Kernel
nagyúr
Az öntartó kapcsolás egyszerű elve bármilyen relére vagy mágneskapcsolóra alkalmazható, aminek van legalább egy záróérintkezője.
Annyi megkötéssel, hogy amikor a meghúzófeszültség nem azonos a kapcsolni kívánt feszültséggel (tehát két vagy több áramkör elválasztása szükséges), akkor még további érintkezők is kellenek értelemszerűen.
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #64575 üzenetére
Eon-nál dolgozok, légy szíves ne meséld el a dolgokat.
Kár, hogy ELMŰ-ről van szó.
És igen, azóta sincs megoldva.SIM-es villanyóra, az a feltöltős villanyórához kell, mivel azok egyben keret fogyasztás számolók.
Konkrétan nem hülyéztek le, csak rendszerük által nincs semmi gond.
Az, hogy ISO izés valami, attól még nem a többi bejelentőre kell várni, mert akkor az a szabvány egy rakás végtermék, amivel etetik a jó népet. -
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #64574 üzenetére
Ez egy 2013-as cikk, azóta csupán 8957298536-szor megoldódhatott a probléma. A villanyórákba egy sim van és GSM hálózaton keresztül kommunikál és nem az elektromos hálózaton keresztül. Nem 2 ügyfélnél van ilyen és működik (ha a technikai feltételek adottak). Az egyszerű kínai (pl SX100, Landys és ZPA mérők (nyilván ez szolgáltatókként változhat)) pedig nem tudják ezt a funkciót, csak a célirányos erre a célra kifejlesztett mérők (több tarifás, távleolvasós, áramváltós, stb) tudják ezt. Eon-nál dolgozok, légy szíves ne meséld el a dolgokat.
Lehülyézni és elhajtani pedig biztos nem hajtottak el, legfeljebb azt közölték, hogy még senki más nem jelentett be hibát arról a körzetről. Komolyan ellenőrzik minden cégnél a hibakezelést (többek között az ISO minősítések miatt is) és az elhárítást is.
-
darvinya
titán
válasz
fero02 #64571 üzenetére
A második bekezdésed meg nettó hülyeség. Csak picit gondolj már bele...
Ja…
Itteni elosztó trafó 1 napig füstölt be is jelentettem, de lehülyéztek, hogy rendszerük által nincs gond.
Majd 1 nap eltelte után nagy durranással elszállt, utána már 2h belül jöttek szerelni, azaz újjáépíteni, mert abból semmi sem maradt.DigiVillanyóra elektromos hálózaton keresztül kommunikál, s álatalad egyszerűnek titulált mérő is tudja. [link]
-
moha21
veterán
válasz
Kernel #64557 üzenetére
"Jó védelem az öntartó relé, ami áramszünet esetén elejt, visszakapcsolni csak manuálisan lehet. Már amikor ez nem jár egyéb hátránnyal."
Én jómagamnak egy mágneskapcsolót raktam be egy időrelével. Áramszünet esetén ugye elejt a MK és beállítom, hogy csak x idő múlva húzzon meg az MK az időrelé segítségével. Persze léteznek kifinomultabb módszerek is, de ez filléres és jó megoldás. Zivatar közben, mikor folyton elmegy és visszatér a feszültség mindenféle tranziensek kíséretében, az ellen egész jó. Persz ezen kívül túlfeszültséglevezető is került az elosztóba, mert olcsón jutok hozzá.
-
fero02
nagyúr
válasz
darvinya #64560 üzenetére
A villanyóra évenkénti leolvasása valamelyest a fogyasztó érdeke is (védelem), valamint a szolgáltató ezzel egy "rejtett" ellenőrzést is csinál. A havi leolvasás és diktálás pedig sok sok 10000 családnak könnyebbség.
Léteznek távleolvasásos mérők már évek óta, de annak a bekerülési költsége jóval nagyobb, mint 1-1 (kínai, török, stb) digitális, faék egyszerűségű mérő, így csak indokolt esetben szerelteti fel a szolgáltató.
A második bekezdésed meg nettó hülyeség. Csak picit gondolj már bele...
-
válasz
Batman2 #64569 üzenetére
Én csak annyi hibát látok a dologban, hogy a belső oldalon, főleg, ha tele lesz pakolva a láda, az elemmel "termelt" hideget nem fogod tudni a láda másik feléhez eljuttatni, így nagy különbségek lesznek a láda két oldala közt. Valamilyen folyadékot keringető rendszert terveznék bele, pl pár rézcsövet, vmi kiszolgált pc-s vízhűtőrendszert stb.
-
Batman2
őstag
PELTIER elem kérdés !
Felmerült az igény arra, hogy készítsek egy kb. köbméteres, hőszigetelt dobozt, amiben élelmiszert lehet hidegen tartani szállítás közben.
Nézegettem a kisebb hűtőtáskákat, de azoknak az űrtartalma kicsi és még sokba is kerülnek, főként, ha van bennük aktív hűtés is, ami alig ér valamit, minimálisat hűt.Az elgondolás az lenne, hogy az élelmiszert hűtőszekrényben lehűtve tenném be a dobozba, így annak főként csak megőrizni kellene a hideget.
Ezt még tudnám fokozni jégakkuk használatával.
Utána is néztem passzív hűtőládáknak, vannak is ilyenek, de a nagyobbak horribilis, 50-90ezer forintos áron futnak, pedig csak egyszerű habosított műanyag ládák !Így vagy 10-es hungarocell táblákból, vagy szendvicspanel darabokból raknék össze egy dobozt, ami még befér a rakteres kisautó hátsójába és abba raknám az anyagot.
Viszont arra gondoltam, hogy a kaja hidegen maradásában segíthetne egy nagyobbacska Peltier elem, menet közben úgyis van bőven áram a "fedélzeten".
Nagyjából ismerem már korábbról ezt az eszközt, már most egész olcsón, egész nagy teljesítményűeket is lehet kapni, ami sokszorosa a gyári kis autós hűtőtáskákba beszereltekének, így egy ekkora dobozt is tudna hűtve tartani.
Azt látom, hogy mindegyik más feszültségről megy, tehát cél táp kell hozzá mindenképpen, nem megy direkt 12V-ról, ezt kapcsolóüzemi táppal oldanám meg, ami a nagyobb teljesítményű (100-200W) elemeknél step-up módban kell menjen, mert többnyire 28-32V-osak és kell az elem mindkét oldalára jókora borda felület.
A külső oldalon mindenképpen használnék ventilátoros rásegítést a hőcseréhez, a belső oldalon esetleg-
A hűtőteljesítmény pedig értelmezésem szerint attól függ, mennyi áramot adok az elemre, ezt vagy fixen tartom, vagy építek hozzá egy kis hőérzékelős kontrollert.
Az elem által létrehozható maximális hőmérséklet különbséget pedig 60-70 celziusz között láttam, tehát hűtéshez (+4 celziusz) bőven elég, még fagyasztani is lehet vele.
Maga az elem tudtommal egyenáramról megy, ezen túl nem kell neki semmi extra.Kérdésem, hogy jól tudom e a dolgokat, tényleg ennyiből meg lehet csinálni, vagy kihagytam valamit a számításból ?
Üdv.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
tordaitibi #64567 üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor pont ez történt és ezért mértem 0,4 A áramfelvételt a bemenő oldalon és "terhelve" kb 0,2 V-ot a kimenő oldalon? Ezt a csökkentett áramot meg elfűtötte a chip, aztán lekapcsolt a határhőmérsékletnél.
Okos megoldás, ha direktbe kötöttem volna a táppal az usb portot, akkor kinyírtam volna a rákötött eszközöket is, meg talán a tápot is. -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Kernel #64563 üzenetére
Lefekvés előtt még azon filóztam az adatlap olvasgatása közben, h hol van megadva mekkora ellenállások és hőmérsékletek vannak specifikálva.
Aztán látok egy olyat, h short-circuit fold back current 1A.
Gondolom ha rövidre zárom, akkor a chip fogja elfűteni ezt az áramot, bár nem tudom mit jelent a fold back.
Viszont gyanús nekem, h az usb lehet fordítva van bekötve, talán ezért nem reagál a rákötött telefon és ezért melegszik a mikrovezérlő.
Neten hirtelen nem találtam olyan pinout rajzot, aminek értettem volna a perspektíváját (female, male szemből nézve). Felülről nézve ez a pozitív a footprint szerint, amivel terveztem. Lehet ezt nagyon csúnyán megszívtam. Így megkérhetnélek, h rá tudnátok nézni a tervrajzra, hogy jó-e az usb port polaritása? Lehet át kell forrasztanom az aljára, ha nem akarok új lapot gyártatni. -
Kernel
nagyúr
válasz
Teasüti #64561 üzenetére
Mivel 5 db-ot rendeltél, én abból fognék egyet, egyszerűen összedrótoznám próbára, ráforrasztott vezetékekkel:
Kimeneten 4,7 Ω vagy hasonló terhelésekkel tesztelném, hogy mit bír.
1,5 A-t állítólag garantáltan bírni kellene. Ha nem bírja, akkor sok hibaforrás nincs. Pontosan csak 1 db hibaforrás van.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #64557 üzenetére
Egyébként más esetben azzal szoktak védekezni, hogy az ő rendszerük nem rögzített hibát.
Ha tényleg működne kisfogyasztónál a rendszerük, akkor nem jönnének ki évente digitális villanyórát leolvasni, még havi leolvasásos bemondást sem kellene.
Ők csak elosztó trafóig látnak, azaz még azt sem, inkább mikor elszálló trafó löki meg hálózatukat, és ezt észlelik. -
Teasüti
nagyúr
Szép estét!
Segítségre volna szükségem.
Elkészítettem ezt, de nem működik.
Amint rádugok vmit az usb portra, bezuhan a kimenő feszültség és elmelegszik a chip.
A rajta lévő töltés vezérlő thermal shutdown-ba megy jelezve a Flag lábon.
A bemenet feszültsége leválasztva 5,3V (ezt adja a kéznél lévő táp), csatlakoztatva meg beesik olyan 4,3 környékére 0,4 A áramfelvétel mellett.
A kapcsolásban nem gondolom, hogy hiba lenne. A forrasztásokat ellenőriztem kétszer is, sehol nincs zárlat vagy kontakt hiba.
A csatlakoztatott eszköz egyáltalán nem ad életjelet (telefon nem érzékel töltést, egy kéznél lévő ESP32 meg egyáltalán be se kapcsol egy pillanatra sem és melegszik rajta a fesz. stab. ic.).Van esetleg vmi ötletetek? Lehet csak szimplán nem kellett volna kínai chip-pel terveznem?
Mind a kettő chip ugyanezt a jelenséget produkálja. Nem gondolom, hogy ha kettőből kettő szar, akkor volna értelme kicserélni egy harmadikra.
Köszönöm előre is! -
Kernel
nagyúr
Csináltam már én is ilyen szakvéleményeket, az áramszolgáltatónak biztosítása van ilyen esetekre, simán kifizették. Noha annyiban más jellegű, hogy ők vétettek szerelési hibát, karbantartás során, amikor egy utcában sorozatos a kár, azt nehéz is lenne kimagyarázni.
Vagyis a nullaszakadás esete, amikor a fázisegyensúly eltolódása miatt 230 V feletti feszültség kerül a tápegységre.
Egyébként más esetben azzal szoktak védekezni, hogy az ő rendszerük nem rögzített hibát.
Jó védelem az öntartó relé, ami áramszünet esetén elejt, visszakapcsolni csak manuálisan lehet. Már amikor ez nem jár egyéb hátránnyal.
Nekem egy HDD is öntartóra van kötve, amiről a torrent, illetve mozi / sorozatnézés megy. Ezt csak estére kell indítani, egy nyomógomb segítségével, amitől meghúz egy relé és öntartásba kerül. Áramszünet esetén elenged, "magától" nem fog visszakapcsolni.
Fórumon lehetett olvasni ilyen esetről, amikor áramszünet ki-be és elszállt egy HDD. Valószínűleg belezavarodik a parkolásba, amitől letapadhat a fej.
-
Lompos48
nagyúr
Ha a fogyasztót nem "zavarja" a triak fázishasítása, akkor elképzelhető. Ugyanakkor hirtelen (nem túl alaposan átgondolva) azt mondanám, hogy a D1 helyett valahogy egy hidat kellene oda befabrikálni, mert - ugye - a tirisztor csak egy irányban vezet, ami a triac-nak csak a pozitív félperiódusokban fog gyújtást biztosítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Attix70 #64552 üzenetére
70-es évekről van szó, meg merem kockáztatni, hogy soha nem készült D osztályú erősítő germánium tranzisztorral.
Ez egy kis szobai erősítő, egy-egy 20..50W terhelhetőségű hangszóróhoz pont jó lehetett anno. Már ha a GE tranyó munkapontja kellően stabil maradt a melegedés ellenére.
Egyébként csak annyit írtam, hogy a végtranyók 4W-os példányok, nem magára a végfokra értettem.
-
Facebookon olvastam egy cikket, miszerint egy tagnak tönkrement a gázkazánja, komplett vezérlést kellett cserélni, 70k, szerviz igazolta, hogy túláram miatt történt, áramszolgáltató nem fizetett, Békéltető Testület igazat adott a tagnak, áramszolgáltató perel, tag másodfokon, jogerősen nyer. A lényeg, hogy egy kommentben az alábbi kapcsolást linkelte valaki, miszerint ez a késleltetéssel megvédi a fogyasztókat az áramszünet utáni visszakapcsolás esetleges túlfeszültség miatti veszélyeitől. Ez működhet? Vagy elég egy túlfeszültség védett elosztó is?
-
Attix70
aktív tag
válasz
szabifotos #64544 üzenetére
Talán korábban is volt válasz ilyen kérdéssel kapcsolatban. Olyan akku kell ami tud 20A felett. A kisebb akkus rendszernél túl melegedhet a cella terheléskor. Én pl. szoktam ilyesmiket csinálni, akkus kéziszerszámokba LGHE4, elektromos bicikli (oda nem kell feltétlen nagy áram amúgy is több cella van párhuzamosan de kapacitás minél nagyobb legyen) SONYVC7. Reméljük, hogy egy nagyobb erő igénybe vétel során nem robban szét a kezedben.
(#64551) CPT.Pirk
A 4 W nem azt jelenti, hogy ennyit tud hanem ennyit fűthet (disszipál) el. Ha pl. digitális erősítő lenne () akkor akár 32W-ot is tudhatna
.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Került hozzám egy ilyen erősítő régiség:
Az egyik kondi alapján 1974 utáni, de nem sokkal. AD161 - 162 !Germánium! tranzisztorokkal készítették, amik erős 4W-os tranyók.
A korabeli lehetőségekhez képest nagyon ügyesen meg van csinálva, külön érdekes az a burkolt trafó. Jó állapotban van, egyedül a lemez festése pattogzik kicsit az éleknél.Ki még nem próbáltam de a biztik épek, még akár jó is lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Spórolós topik
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- sziku69: Szólánc.
- PlayStation 5
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gombászkönyvek egyben
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest