- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Philips LCD és LED TV-k
- Analóg fényképezés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen TV-t vegyek?
- iPad topik
- Milyen házat vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ferdzsoo
addikt
Adott egy szagelszívó kis venti (30w) ami úgy teker mint a vadállat.
Ha a 220-at megfelezném neki valahogy akkor ez is úgy működne mint a pc venti hogy 12v helyett csak 5-öt kap akkor lassabban forog? (igaz az egyenáram) Hogyan lehet 220v-ot csökkenteni?
Bocsánat ha hülyéket kérdezek. -
Batman2
őstag
Pjen, Didyman !
Köszi a segítőkész hozzáállást, nem rossz ötlet egy ilyen késleltetés.
Egyelőre nem kotornék bele ennek az autónak az elektronikájába, céges autó, ráadásul a fene sem tudja miféle az elektronikája, túl új már ez, nem tudom mit szólna az ilyen-olyan kompjútere a variáláshoz.
A régi öreg w123-as mercedesemben vannak apró saját készítésű elektronikák, ott nincs is ezzel semmi gond, de abban nincs is semmiféle kompjúter.
Pont a szivargyújtó aljzatnál van az egyik, de nem az aljzatot hivatott idővel lekapcsolni, hanem a világítását, hogyha valamit huzamosabb ideig működtetek róla, ne égjen folyamatosan vele az ízzó is.
Pl. évekig volt bedugva oda egy kis LEDes töltöttség jelző, ami miatt csináltam ezt elsősorban.
A csatlakozó aljzat ott a hamutálcában van, ha azt kinyitom, akkor bekapcsol az ízzó, és vele együtt a házi elektronika is, ami 2 perc után lekapcsolja az ízzót.
Tőkéletes, soha nem merült le az akkum.Megpróbálom a biztosítékokat kiméregetni, melyik tartozhat az aljzathoz, ha nem járok sikerrel, akkor marad a szervíz.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #53142 üzenetére
Eddig csak egy USB szivargyújtós töltőt próbáltam használni róla, azzal semmi.
Úgy vettem észre, hogy bedugtam, rácsatlakoztattam a telefont, majd olyan fél óra múlva tűnt fel, hogy nem töltődött semmit a telefon, miközben folyamatosan mentem, tehát a motor is járt, gyújtáson volt az autó.
Nem is feltételeztem, hogy egy ilyen, gyak. új autón nem működik valami.Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #53143 üzenetére
Köszi, akkor nem vizsgálódók tovább!
-
didyman
őstag
Én ezért csinálok komfortelektronikát, amiben a szivargyújtó és pár egyéb berendezés tápellátása a motor leállítása után x idővel szakad meg, így pl. fel/le tudom tolni az ablakokat, nem szakad meg a szivargyújtóra kötött dolgok ellátása és ilyesmik rövidebb leállítás alkalmával, ugyanakkor, ha a járművet otthagyom, lekapcsol minden nem kívánatos fogyasztó.
-
-
válasz
CPT.Pirk #53130 üzenetére
Hibatlan.
Kb. 20 huto merese utan a tapasztalatom konyhanyelvre forditva,
mezei hagyomanyos huto havi 2000-2500 ft, fagyaszto 2500-3000ft fogyasztas.
Drasztikus csokenest nem tudsz elerni, hasonlitanam egy autohoz, aminek a fogyasztasa 7 liter, ha kitaposod a belet akkor 8, ha ovatosan vezetsz akkor 6. De 3 sose lesz.
Fagyasztonal kb. 20% nyereseg ha nyaron huvosebb pincebe van.
Latvanyos fogyasztascsokkenes, kb. 30-40% az inverteres hutoknel tapasztalhato -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Batman2 #53137 üzenetére
Más jellegű a háta, le van burkolva fémmel amin alul-felül nyílás van, így ott megvan a kürtő hatás. A szekrény mögötti légtér légcserélése nem igazán megoldható, de maga a hűtő háta nem volt gyanúsan meleg. A por már nem áll meg a rácsokon, max a fém fedél alatt. Most azt nem tudom, hogy az alatt mikor volt takarítva de azt hiszem az is megvolt legutóbb.
-
Batman2
őstag
válasz
CPT.Pirk #53134 üzenetére
Mennyire koszos, poros a hűtőrácsa és mennyire forró, mikor megfogod?
Az mobdjuk félévente nem árt megtakarítani, alkalmanként az jelentős fogyasztás csökkenést hozhat.
A szekrény zárását is ellenőrizd, nem marad e résnyire nyitva, vagy részlegesen, mondjuk mert elvált a gumi tömítés és ereszt.
Azon tul természetesen nem mindegy, hogy mekkora gelyet hagysz a hűtőrács szellőzésének, nem elég, hogy esetleg felülről szabadon hagyid, ha alulról és mindkét oldalról zárt, nem alakul ki a kémény hatás, a hideh-meleg levegő cseréje.Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Egy szekrénysor körülöleli a hűtőt, így hátul bár van némi légtér, szellőzés az semmi. Igaz olyan túl meleg nem szokott bent lenni, de lehet egy ventilátor beszerelése segítene a dolgokon, legalább azt a levegőmennyiséget megforgatná.
Egyébként átlagos használatú hűtő, nincs sokat nyitva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Napi 2kWh óra fogyasztás egy kb. 10 éves "no frost" rendszerű LG hűtőtől mennyire jó? Ez úgy kb. havi 2150Ft-ot jelent.
Amikor megy a motor, akkor 160..210W fogyasztást és 0.75-ös fázisszöget mér a "lidlis" fogyasztásmérő. -
Batman2
őstag
válasz
tordaitibi #53124 üzenetére
Eddig sajnos sehogyan.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
Ilyen vagy hasonló dolgok nálam soha nem úgy történnek, hogy bedugom, azután majd lesz valami. Előbb mindig ellenőrizni kell az áramköri felépítést, meggyőződni, mérni.
Hagyományos, tirisztoros és/vagy diódás, nagyáramú töltőt nem szabad óvatlanul rákötni a szivargyújtóra, mondjuk én nem is szoktam. Főleg, ha relé kapcsolja az aljzatot, tehát nincs direkt kapcsolat az akkuhoz.
Ma már kapható sokféle bolondbiztos PWM-töltő, ami szabályzott, sima DC-t ad, még a kezelési utasításban is leírják, hogy nem kell levenni a sarut, némelyikhez még a motortérbe felszerelhető csatlakozót is mellékelnek, ami kényelmesebbé teszi a csatlakozást.
A saru levétele kellemetlenségekkel is tud járni, riasztó, óra, egyéb beállítások. Vagy amire például egy Suzukis panaszkodott, mert nem tudta ezt.
De aki tudja, hogy mire kell odafigyelni, még tirisztoros töltőt is rakhat rá, sarubontás nélkül, csak ennek is van több feltétele.
-
mezis
félisten
válasz
Kernel #53123 üzenetére
Régen a Dacia, aztán az 1989-es évjáratú CitroenBX akkuját én is így tartottam sokáig üzemképes állapotban, kb 1/4 A szivargyújtóról.
Viszont abban az időben nagyon megijedtem, amikor egy fiatalabb évjáratú (talán Volkswagen) autó akkumulátorát a szivargyújtóján keresztül akartam tölteni. Elkezdett nagyon berregni vagy sípolni, ki is kaptam azonnal. Szerencsére nem romlott el semmi, levett akku saru mellett, csak az akkuját fel lehetett tölteni.
Azóta nem kísérletezem szivargyújtós módszerrel, mindig csak az akkura kapcsolódom, de előtte leveszem az akku sarut.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
soldi3r #53115 üzenetére
Lényegében dugasztápról tudom tölteni az autót, anélkül, hogy a motorházba kellene nyúlni. Van persze komolyabb töltőm is, de sokszor elég ez a kicsi is. Akár szinten tartani, de egy éjszaka alatt indítóképesre húzza még a lemerült akkut is.
Tehát egy dugasztáp a lomtárból, másik végére egy szivargyújtó dugót szereltem, ennyi az egész. Mivel ez egy trafós-egyenirányítós adapter, természeténél fogva van annyi belső ellenállása, ami pont jól korlátozza az áramot, túltölteni pedig még több nap alatt sem képes (természetesen az enyém 12V DC):
A dugó helyett akartam rá szerelni ilyen feszültségmérőt, de elkallódott a postán, noha visszakaptam az árát, csak valahogy elfelejtődött, még nem rendeltem másikat (mivel a nyári időszakban nincs is rá szükség):
-
darvinya
titán
válasz
Batman2 #53116 üzenetére
Komputer lehet egyszerűen is újraindítani.
Mint régi Ford-omban eljárás:
-gáz pedál teljesen kinyomni
-gyújtásra kapcsolni
-lassan felengedni gázpedált, felengedett gázpedálkor rögtön indítítozniEkkor minden szenzor, stb. újrakalibrál.
De én sem tudom elképzelni, hogy ezt külön vezérli komputer.
Viszont táblára rá kellene mérni, hogy van -e feszültség az alzatban, mert az külső táblán lévő biztosítékról közvetlenül vezetik be.
7.5A biztosíték nem szokatlan szivargyújtó aljzatnál, mert azon nem nagyra van tervezve. -
Batman2
őstag
válasz
soldi3r #53112 üzenetére
Szevasz
Sem a biztositékokat, sem az aljzatot nem próbáltam még próbalámpával.
Az aljzatban mértem feszültséget, ami teljesen nulla volt.
A biztositékokat kivettem egyenként és szemre néztem meg, nem olvadt e el a száluk.
Mindegyiknek ép a háza még műanyag sem olvadt sehol sem
Ha épek, akkor feltételezem, vezetnek is.Az aljzathoz menő vezetéket, illetve csatlakozót néztem még, kábel leszakadva nincsen, de most nincs nálam műszer, csak később tudok a csatlakozóban mérni, vagy próbalámpázni.
Rajzot, magyarázatot nem találtam sem a kesztyű tartó fedélen, sem a tábla környékén máshol.
Elég hülye dolog, ha ezért mégis szervízbe kell vinnem.
Mivel jónak látszik minden, és semennyi feszültség sincsen az aljzatban, ezérz gondoltam arra is, hogy fedélzeti kompjúter esetleg letiltott, és amíg a hibát nem törlik belőle, nek ad áramot.
Hallottam hasonlókat, hogy mai autókon pl. kegy egy ízzó, vagy megsérül a lámpatest, esetleg zárlat, utána hiába cserélnek ízzót, nem fig működni, csak ha a hiba kódot is kitörölték.
Viszont olyat is hallottam, hogy más autókban önregeneráló a vezérlés és pl. ízzó csere után egy idő mulva érzékeli és törli a hibát maga és minden megy ahogy a hiba előtt.Fogalmam sincsen, hogy ezekből mi az igaz, ezzel az autóval most ismerkedem, nekem eddig az aláírásomban szereplő öreg autóm volt, ahol minden egyszerű és többnyire logikus is.
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
darvinya #53111 üzenetére
Szevasz
Igen, ezt már kiderítettem, meg is leltem a belső, kesztyű tartó mögötti táblát, ahol mondják, hogy van az aljzat biztositéka.
A ford topikban kaptam némi segítséget, a ford oldalán találtam rajzot is a tábláról, olyat is, ami úgy nézki mint az enyémben, de a magyarázat, a biztosíték értékek már nem egyértelműek!
[link]A szöveg alapján a 18-as és a 30-as biztositék tartozik az aljzathoz.
Az alsó nagy 20-as rendben van, a felső kicsi 20-as helyén a táblában fizikailag egy 7,5-öset lelek.
Az a sejtésem, hogy ez a leírásban szereplő második verziójú tábla, bár kinézetében megfelel az enyémnek, de mégsem azonos.Ezért is vetettem fel it is a kérdést, hátha bele futott már valaki közületek ebbe és elektronikailag meg jobban értetek hozzá, mint a másik topikban.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #53110 üzenetére
Vajon lehetséges e, hogy a fedélzeti kompjúter letiltja a csatlakozó áram ellátását egy esetleges zárlat esetén??
A csatlakozóra rámérve könnyen kimutatható lenne egy zárlat, de szerintem nem életszerű, hogy a biztosítékon kívül még elektronikus túláramérzékelése is legyen.
Vannak autók, ahol relével kapcsolt a szivargyújtó, míg a klasszikusabb megoldás szerint állandó feszültség alatt van, tehát csak biztosíték választja el az akkutól. Utóbbi eset jó arra is, hogy a szivargyújtón keresztül még tölteni is lehet az akkut. (Itt persze nem "durvább" töltőkre gondolok, inkább kis áramú éjszakai töltésre, csepptöltésre.)
-
Batman2
őstag
Valakinek véletlen nem volt dolga már újabb fajta, kerekített verziójú, 2010-es Ford fiesta szivargyújtó csatlakozó áram ellátási hibájával??
Nem ad áramot egyáltalán.
Biztositékokat már össze keresgettem, bár nem tiszta minden, hogy pontosan melyik tartozik az aljzathoz, de jó mindegyik, mégsincsen áram!Vajon lehetséges e, hogy a fedélzeti kompjúter letiltja a csatlakozó áram ellátását egy esetleges zárlat esetén??
Akkor hiába cserélek biztositékot, hiába jó minden.
Üdv.
-
Sziasztok! Olvasom, hogy a modern mobiltelós kamerák milyen jók, és ahogy nézem, egy ilyen kamera modul aprópénzért kapható ebayen.
Ezekhez a modulokhoz mi kellene még, hogy a samu project beyond-hoz vagy a vuze kamerához hasonló kompakt, VR kamerát összedobjon az ember? Gondolom full kiolvasó + microSD-re író elektronika kéne még hozzájuk, vajon a full mobilteló alaplapon kívül van egyéb IC is, ami ezeket életre tudja kelteni, esetleg többet egyszerre?
Ha lenne késztermék (épeszű áron...), sztem inkább megvenném azt, de sajnos csak pár fullHD-s prototípus létezik (VR-hoz kellene a 4k) egyelőre és nagyon (nagyonnagyon...) masszívan árazott profi sokkamerás rendszerek.
-
And
veterán
válasz
FireKeeper #53106 üzenetére
"a kattogóst én is nagyon szeretem, két picit problémám van csak vele [..]"
Az elsőt nem érzem problémának, a gyakorlatban forrasztás, egy adott feladat közben nincs igazán szükség a hegy cseréjére. A másodikat pedig sosem tapasztaltam, pedig egy huzamban órákig megy, ha bekapcsolom. -
soldi3r
veterán
válasz
FireKeeper #53106 üzenetére
A Hakkok eleg jok, az van nekem is itthon, egy regi darab.
A cegnel van nehany szaz Metcal meg Weller is, elobbit jobbnak tartom.
Viszont egyik sem egy JBC -
FireKeeper
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #53105 üzenetére
a kattogóst én is nagyon szeretem, két picit problémám van csak vele, egyrészt ugye hőmérsékletet nem lehet menet közbe szabályozni, csak hegy cserével, persze erre kevés esetben van igény, de azért mégis. másrészt pedig, néhány óra használat után eléggé fel tud melegedni az a része is ahol fogod. de nem cserélném le semmilyen olcsójános gagyira
majd egy hakko fx-888d-re fáj a fogam ha lesz pénz ilyen úri huncutságokra
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dudika10 #53103 üzenetére
Igen, a TRP-re. Nekem még eredeti Csehszlovák példányom van, precízen és jól lehet vele forrasztani mindenféle hobbi cuccot idehaza.
Nálam maradt egy kattogós weller is ideiglenesen kb. a 70-es évekből, na azzal még jó dolgozni, raktam vele össze az SMD cuccokat.Amúgy oké persze.
nem beültető robot vagyok, saját tervezésű prototípusainkat rakjuk össze. No meg persze előírás, hogy nem hagyjuk magára a bekapcsolt pákát a helyiségben, szóval jó az ha pár másodperc alatt felfűt a cucc, mint egy Weller.
-
gyenesmartin
őstag
válasz
csabyka666 #53098 üzenetére
Ami most van benne hegy az már 2 éves és egyáltalán nincs elkopva még. 4000-et megért az egész forrasztó. Szivacsot rendszeresen szoktam hozzá használni. A potméter általában középállásban szokott lenni.
-
dudika10
veterán
válasz
CPT.Pirk #53102 üzenetére
Ha tényleg a TRP-re gondolsz (a pisztolyra) és nem a Weller TCP-re, akkor egyáltalán nem értem, hogy az hogy lehetne jobb, mint a 28003 (bár még a Weller TCP-vel is rosszabb szerintem dolgozni).
" ... lassan fűt fel ... "
Ez nem szempont, felfűteni naponta 2x kell neki. Reggel, meg ebéd után.
" ... 0603-as SMD-t ... "
De el vagy kényeztetve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dudika10 #53094 üzenetére
Én el vagyok kényeztetve a céges Wellerek között, de van itt fehér Fahrenheit is, meg nekem is van egy olyan otthon. Nos ennek ellenére nem szeretek vele dolgozni, hobby célra inkább a régi TRP-t veszem elő, azzal lehet dolgozni. Elég lassan fűt fel a fehér Fahrenheit.
A munkát meg abból a szemszögből nézem, hogy 0603-as SMD-t meg procikat, IC-ket szoktunk be és ki forrasztgatni.
-
válasz
dudika10 #53099 üzenetére
Hogy érted a csiszolást? Nem csiszolom le a fényes réteget róla?
Néha nem ragad le, de általában odatapad. Ezt a zizegést jó, hogy mondod, mert ahogy tekerem a potit, néha zizeg, de lehet kiszerelem a kék állomásomból, mert abban nem zizegett, és azzal tudtam is forrasztani, csak totál elégett a befogatója. Vagy átrakom rá a pirosnak a forrasztóját.
Van infrás hőmérőm, megmérem majd a hegyet, de szinte biztos, hogy a hőfokkal van baj, mert a böhömnagy pillanatpákámmal szépen tudok dolgozni.
Ha ezekkel sem megyek semmire, veszek egy ilyen fehéret, kb 4.000-rel drágább a pirosnál, de ha dolgozik nekem évekig, akkor nem sajnálom rá a pénzt! Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One mobilszolgáltatások
- A kameraszenzor és az aksi is nőtt a Nubia Z70S Ultrában
- Fűnyíró topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Philips LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Lenovo ThinkCentre M910q Mini PC / i7 7gen/8GB RAM/240GB M2 SSD/12 hónap jótállással
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest