-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyenesmartin
őstag
válasz
gyenesmartin #52799 üzenetére
Gyorsan összedobtam egy kapcsolást, hogy mire gondolok.
Van egy Parkside töltőm, annak a töltése, valahogy így van megoldva, csak a kijelzés, van máshogy. Ott már akkor világít a zöld, ha elérte a feszültséget, nem vár, míg elkezd leesni az áram. -
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
7S2P 18650 akkupakkot szerintetek, hogy kéne töltenem? Jelenleg csak 5 DB TPA4056-osom van sorba kötve, azzal töltöm a jelenlegi 18v-os akkumat.
Arra gondoltam, hogy vennék egy 24V-os 4A-es tápot és annak a kimenetét átalakítanám, hogy 29,4V-ig töltsön 3A--al. Majd ha lecsökkent az áram kb 100mA-a, akkor világítson egy led.
Ehhez gondoltam kéne 2DB TL431-es ic. Egy a stabil feszültségért, egy meg az áramért, valamint egy műveleti erősítő, ami megemeli a sönt ellenálláson lévő feszültséget a 431-es ic-nek. -
MarioAna
senior tag
Üdv kedves topikban tengődők!
Adott egy elhalkuló-sercegő-búgó Creative G500 PC hangrendszer, ami az alábbi jelenséget csinálja:
youtube link
Mivel sajnos már nem forgalmazott termék/típus így gyártói garancia nem igazán él rá, plusz eleve használtan vettem papírok stb nélkül már jó pár éve.
Szétkaptam a mélynyomó-erősítő részét és lőttem róla pár nem megfelelő minőségű képet (iPod kamera ennyit tudott).
Feltöltöttem őket google driveba:
[link]Ha bármi gyanúsat észleltek rajta hozzáértő szemekkel (azon kívül, hogy még a szűzmária is ragasztós és maszlagos
) nyugodtan jelezzétek kérlek!
Eléggé szerettem a szettet és imádnám, ha még menthető lenne.
Alapszintű forrasztásra képes vagyok, hogy csak 1-2 dolgot kellene rajta cserélni - de mivel elektronikához annyira sajnos nem értek, én nem láttam rajta semmi különlegeset / kettétört dolgot.
Előre is köszönöm, ha bármiféle segítség érkezik!
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
KaiotEch #52793 üzenetére
Ha ez egy DC-konverter, annak van bemenete és kimenete, ami nem felcserélhető. De így a képről én sem látok semmit, ha a kezemben lenne, nyilván mérésekkel próbálnám kideríteni.
A minimum, hogy meg kellene mérni a kimeneti feszültséget, ami esetleg alátámaszthatná a feltételezést, illetve működést.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
KaiotEch #52790 üzenetére
Jól lett bekötve?
Úgy tűnik, árusítják 12V-ra is, előtét nélkül, ami arra enged következtetni, hogy az előtét egy DC-átalakító.
Ebben az esetben mérhető, hogyan végzi a dolgát, vagyis hány V-ot ad le.
A LED-ek egyébként áramgenerátoros meghajtást igényelnek, de ezekre a LED-szalagokra ez nem vonatkozik, általában fix feszültségről mennek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Help!
Tudtok mutatni valami jó leírást a COT Constant On-Time - valley current mode rendszerű step-down konverterekről? Ilyen az LTC3810, de a működése nem teljesen tiszta. [link]
Konkrétan arról van szó, hogy van ebből két működő kapcsolásom, de nem világos minden részlet.
Van 14 és 28V kimeneti feszültségű verzió belőle, mindkettő a jó hatásfok érdekében alacsony frekvencián megy, a 14V-s 325kHz-en, a 24-es pedig 250kHz-en.Az adatlap szerint a felső mosfet duty cycle-je az a Vin / Vout, az alsóé pedig (Vout - Vin) / Vout. Ez szép magas on time-ot jelent a felső mosfetnél, mintha dühöngene kifelé belőle az áram miközben a teljes fogyasztás kb. 10mA a táp kimenetén. Ha ráadok 2-3A terhelést, akkor mindössze 2-3% -al megy feljebb a kitöltési tényező a felső mosfetnél és már dübörög is kifelé az áram.
Amit az ilyesmi tápokról tudunk (a nem COT tápokról), az alapján azt vártuk, hogy kis terhelésnél a kitöltési tényező is pici legyen. Az adatlap szerint viszont kis kitöltési tényezőt csak magas frekvencián tudna hozni a táp, de ott meg a leírás szerint a hatásfoka gyengébb, ezért lett alacsony frekvenciára tervezve.
Szóval valamilyen összefoglaló leírást szívesen olvasnék erről a COT dologról, túl sok mindent még nem sikerült találnom az alapokon kívül. (az alap COT-tól annyiban tér el ez az IC, hogy a tekercs áramát az alsó fet alatt lévő mérő ellenállásról tudja)
-
válasz
t72killer #52787 üzenetére
Ill még1: Kínai (egyenáramú) túlfeszvédőben mennyire bízunk meg?
Arra gondoltam, hogy a háziszerver tápellátását (ACDC Led-táp+PicoPSU) megbolondítanám egy ilyennel, az AC/DC után kötném be. Persze kérdés, hogy mennyire baj, ha az AC/DC-vel közös földvezetéken van.
-
Szigetelt csúszósaruba lehet spéci fogó nélkül kábelt rögzíteni?
P.S.: Egy ilyet találtam (Abiko nr.51), ez elvileg elbánik a szigetelt cuccokkal is?
-
darvinya
titán
Nem tudom kezdőnek miért kell annyira hőfok szab., ráadásul nincs is olyan sok amihez kellene, mind1.
Ehhez mindenhol kapható ∅4mm-es hegy.Nemrég pont ilyen Fahrenheit izével fürödtem be, mert bűzlött/füstölt.
Rámondva, hogy ez ilyen, na ne.
SMA-nál nincs ilyen.Fahrenheit-et minden sarki hiperbe kapható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
soldi3r #52782 üzenetére
Aktív PFC más téma, nem ezzel van kapcsolatban.
A 230V egyenirányítása és pufferelése során a szinusz csúcsaiból impulzusokban venné fel az áramot a tápegység, ami kártékony a hálózatra nézve.
Az aktív PFC ezt eloszlatja a szinusz többi részére egyenletesen, amellett cosφ-javító hatása is van.
Kimeneti puffer felemás kérdés, amit kivesznek belőle, úgyis pótolni kell, méghozzá minél nagyobb a kapacitás, annál nagyobb töltőáramot igényel, aminek lehetnek hátulütői is. Szükség lehet soros fojtóra is, a puffer előtt.
Ettől függetlenül lehet éppen kísérletezni, gyakorlatban derül ki a többi, nem mindegy a terhelés jellege sem.
-
soldi3r
veterán
válasz
Kernel #52778 üzenetére
Nem lenne biztosabb, ha en is tennek ra egyet? Nem igazan stabilizalnom kene, csak ha lokesszeruen kap egy nagyobb terhelest, akkor lehet gondom. Van benne valami Active Power Factor Correction circuit.
Tulajdonkepp nem olyan gagyi fajta. -
Kernel
nagyúr
A trafónak is van egy kapacitív csatolása, de nincs jelentősége az így átszivárgó áramnak, amit egy 10 MΩ terhelésű multiméterrel ki tudsz mutatni.
Ilyen tápegységeknél (ami nem védőföldes) bizonyos teljesítmény felett lehet még egy kerámia kondenzátor is, ami a primer és szekunder között átvezet valamennyi áramot.
-
Kernel
nagyúr
Az nem ugyanaz, mint amikor valaki védőföldnek használja valamelyik közművet, amire egy zárlatos készülék feszültséget vihet és valahol odébb agyonvághat valakit.
Ha le is van földelve a közmű, ha nincsenek műanyag szakaszok, illetve az át van kötve, akkor sem garantálhat annyi földelési ellenállást, ami elegendő mondjuk egy 25A-os betáp ellen.
A védővezető (ami a betápnál nullázva van) viszont igen.
(#52772) soldi3r
Ez nem egészen így működik, kezdve azon, hogy a puffer nem stabilizátor.
Másrészt minden PWM-tápegység kimenetén van kondenzátor, illetve CLC-szűrő, ha kell. Ezek az alkatrészek pontosan úgy vannak számítva, hogy a kapcsolófrekvenciát elsimítsák, a kívánt mértékben. Ezt a részét nem neked kell megtervezni.
A feszültség stabilitását pedig a negatív visszacsatolás biztosítja, folyamatosan korrigálva a primeroldalon betáplált energiát.
Van még egy puffer primeroldalon, de az is úgy van méretezve, hogy az adott teljesítményhez illeszkedjen.
-
mezis
félisten
válasz
Kernel #52774 üzenetére
A hivatkozott FuSi tápegység kéteres kábellel csatlakozik a 230V-hoz, védőföldelés nincs. A nyomtatott áramkörön határozottan elválik a nagyfeszültségű rész a 19V-os résztől. A kettő között az "átvezetést" 3 dolog okozhatja: maga NYÁK szigetelő alapja, a transzformátor és egy optikai csatoló.
-
PHM
addikt
Sziasztok!
Kellene egy egyszerűbb, mondjuk Fahrenheit, vagy hasonló forrasztó állomás.
Hol érdemes ilyesmit beszerezni? A keret olyan 5000 Ft.
Köszönöm előre is. -
Kernel
nagyúr
Aztán amikor már a Fujitsu Siemens Amilo C1020 laptop második példányánál mértem a tápegységen 80 V-ot (kb 100 MΩ-os átvezetési ellenállást), azóta csak védőföldeléses aljzatot ajánlok mindenkinek.
Annak még nem sikerült megtalálni okát, hogy egy laptop töltőjén hol tud "átkúszni" a fázis a 19 V-hoz. Optikai visszacsatolás lenne csupán...
Kapacitív csatolás. Nyilván nem a 100 MΩ ellenálláson jut át, ami már a szigetelés kategóriába esik nagyságrendileg. Képtelenség lenne az Ohm-törvény alapján is.
Vannak zavarszűrő kapacitások a legtöbb tápegységben (bizonyos teljesítmény felett), ami pont átvezet a hálózat felől a kimenetre (GND-re, negatív sarokra), mint kapacitív impedancia. Vagyis az AC-t vezeti.
Amit mértél 100 MΩ szigetelést, azt meg valószínűleg egy DC-műszerrel mérted, hacsak nincs nagyfeszültségű szigetelésvizsgáló műszered.
A multiméter 10 MΩ terhelése pedig gyakorlatilag semmi, azért használható elektronikus áramkörökben is anélkül, hogy különösebben megváltoztatná a feszültségviszonyokat.
Nem 100 MΩ szigeteléshez képest kell viszonyítani, ami gyakorlatilag figyelmen kívül hagyható érték.
-
soldi3r
veterán
Van egy 1 kW-os 36VDC kapcsolo uzemu tapom. Mekkroa kondit kellene ratennem puffernek, hogy elkeruljem a feszultseg es aram ingadozast?
-
Kernel
nagyúr
Pedig szűrőkapacitások, ami a fázis-nulla és a fémváz között átvezet némi (nem életveszélyes) áramot, csak a tápegységben vannak. Már csak azért is, mert fázis-nulla is nyilván csak a tápon belül van.
Ha a táp ugyanaz, annak fémváza, GND-vezetéke a PC többi részéhez kötődik, az is galvanikusan ugyanaz.
Hacsak nem eltérő a környezeti feltétel, vagyis maga a gép kapcsolódik központi antennához vagy bármi máshoz. Ebben az esetben a fémváz azt a potenciált veszi fel, ha a védőföld hiányzik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ja igen, én is lehetek az áram útjában. Oké.
-
pjen
félisten
válasz
Kernel #52760 üzenetére
Nem olyan régi panel 20év körüliek.De nem is ezen gondolkodtam,jó eséllyel nem vágja agyon.Ami érdekesebb egyik gép csipked a másik nem ugyanolyan táppal.Ugyanúgy az egér is egyiken sétál másikon nem.
CPT.Pirk;A fi relét a hiba áram hozza működésbe,a fi relének mindegy,hogy a hiba áram egyenesen folyik a földbe vagy rajtad keresztül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #52758 üzenetére
Pongyolán fogalmaztam, igazad van. Mondjuk érdekes amiket írsz, még senki nem tért ki ilyen részletekre, bárkit is hallottam érintésvédelemről beszélni.
Viszont ez szintén csak azt erősíti meg, hogy asztali számítógépet nem szabad földelés mentes helyen használni.
pjen kérdése a radiátorra földelésre viszont érdekes. Annak mi lenne a vége, életveszély az egész épületben?
pjen: nincs felújítva, 86-os építésű Pécsi panel. De amúgy a fi relének kell lennie földelésnek is, mert testzárlat hozza működésbe.
-
Kernel
nagyúr
Akkor ugye több ezer panelházban csak a konyhában vagy a fürdőszobában lehetne asztali gépet használni.Esetleg hosszabbító keresztül a lakáson vagy földelést kötni a radiátorra,ahogy sok helyen van?
Hol van ilyen, védőföldet tilos rákötni bármi más közműre. Csak nullázni szabad, a lakás betápjánál.
Az mondjuk valóban ellentmondásos, hogy a védőföldes számítógépet elvileg csak védőföldes konnektorba lenne szabad dugni, ami a régi panelokban nem volt.
Ekkor talán még mindig jobb ignorálni ezt a dolgot, mint rákötni a radiátorra. A panellakások szőnyege és parkettája nem vezeti az áramot (száraz állapotban), így láb felé nem tudna záródni az áramkör, hiába fogja meg valaki a fázist.
A fűnyírónál nem tudom, ki találta ezt ki, a magyar engedélyező hatóság, vagy a külföldi gyártó, de így elsőre nem tűnik ésszerűnek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #52751 üzenetére
Életvédelmi előírás, hogy a nem szigetelt burkolatú elektronikai eszközök házát földelni kell!
Ez nem a fémházon múlik egyébként, hanem a tápegységen, különös tekintettel a trafó minőségi besorolására. Például fémházas erősítők is lehetnek védőföld nélküli csatlakozással, teljesen hivatalosan forgalomban.
TV-knél a csatlakozók (antenna, RCA stb.) szabadon érinthetők, bárkit megrázhatna. Mégis egyik TV védőföldes hálózati csatlakozású, másik egyszerű laposdugós. Miért? Hasraütéses alapon?
Mert eltérő a tápegységek felépítése, primer-szekunder szigetelés minősítése. Elvileg a legjobb lenne, amikor a primer-szekunder egymás mellett, szemre is láthatóan külön helyezkedik el, de ebből a követelményből ma már sokszor engednek, ha a nagyfeszültséggel történő szigetelésvizsgálati tesztet egyébként teljesíti a szerkezet.
Toroidtrafós erősítők például nem kaphatnak engedélyt a kettős szigetelésű minősítésre, ezeket csak védőföldes dugóval szabad forgalmazni. Ennek oka a zárlatra való nagyobb esély, ha például leég a primer (menetzárlat miatt), utána átégetheti az elválasztó szigetelést is.
Ugyanakkor más erősítők kaphatók laposdugóval, mert annak olyan a trafója, hogy megbízható.
Más területen, például egy mosógép sem azért védőföldes, mert fémházas. Azért, mert a motorban a tekercsek szigetelésénél nem garantálható, hogy testzárlat keletkezzen, túl nagy a hibalehetőség, egy leégés is szintén járhat kellemetlen mellékhatással.
Ehhez képest vannak olyan háztartási gépek, ahol a motort, beleértve a tengelyt is külön el tudják szigetelni az embertől, az már kettős szigetelés (egyik szigetelés van a tekercs és a motor között), mehet laposdugóval forgalomba.
-
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52740 üzenetére
Kaptam tanácsot, hogy multiméterrel váltakozó áramra állítva egyik mérőt a laptop aljához (ott csíp) másikat a földeléshez érintsem. Azt csináltam, hogy csak a földeléshez érintettem, a 3-as hosszabbítónál 8v-ot mértem, a konnektornál a 3-as elosztóban viszont már 14v-ot.
Nem tudom értelmezni a "csak" szót (hogy mit, mihez képest mértél), miután a multiméternek két vezetéke van.
Az én fogalmaim szerint a földelés egyébként azt jelenti, hogy le van verve a földbe egy vasrúd, tehát vagy ahhoz képest mérünk, esetleg a víz / gáz / radiátorokhoz képest is, az ellenőrzés kedvéért.
A konnektorokban lévő szélső érintkezők pedig a védőföld, ami a hazai szabványos rendszerben a villanyóránál vagy előszobai biztosítéktáblánál a nullával közösítésre kerül.
Ezeket azért célszerű tisztázni, mert van ilyen, hogy olvasok egy témát és egyszerűen nem értem, hogy miről beszélnek, konkrétan mihez képest méricskélgetnek, olyan laikus fogalmakat használnak, amit épp egy szakember nehezen bír kibogozni.
(#52749) pjen
Lehet a tápok felépítését kéne tanulmányozni.
A világ legegyszerűbb dolga, már ami ezt a részét illeti: a védőföld mindig galvanikusan kötődik a fémvázhoz, illetve laptop és hasonlóknál a kimeneti DC-vezeték negatív pontjához is. (Utóbbi egyébként nem feltétel, hogy pont a negatívhoz, de valamelyikhez, a negatív szokott lenni.)
-
pjen
félisten
válasz
CPT.Pirk #52755 üzenetére
Szerencsés helyen laksz,esetleg fel lett újítva elektromosan.Például a xx ker. Baros u környéki panelek,sehol egy föld.Kivéve konyha ésfürdő.Még a PC vagy lapos a kissebbik gond,gőzölős vasalókat is használnak.Legalább egy Fi relét beépíthetnének.
Kernel:Épp ez a gond:az elosztó táblán a föld és a nulla közösítve van,tehát lehet onnan nem is megy semmi sehová.a fázis és a föld között is csak a fázis és a nulla között mérsz.
-
pjen
félisten
-
-
draco31
veterán
-
pjen
félisten
válasz
draco31 #52740 üzenetére
Azért arra is gondolni kéne,hogy hibás a lapos tápja.Normál esetben 20v körül megy a lapos annak nem szabadna csípni.A földelést első körben a multival mérjél a fázis és a föld között 230V körül kell lenni.Következő:a nulla és föld között szakadásra állítva nullát kell mutatni.Ha egy 100W os próba lámpa egyik lábát a fázisra másikat a föld érintkezőre teszed és normál fénnyel világít a földeléssel nagy baj nem lehet,amit még szoktak próba lámpa égője helyére egy 16A kismegszakítót kötnek.De ha megnyugtat legjobb egy vill szerelő.
-
draco31
veterán
Más téma.
Családi ház, 70-es építés, amennyire tudtam eddig, minden konnektor földelt. Szobámban egy szál van csak belőle, ezért bele van dugva egy 3-as földelt elosztó, és ebbe van dugva egy 6-os hosszabbító, és egy 3-as. A 3-asban a laptopom, meg a telefonom, a másikban a tv hifi meg minden, ha hoznak ide PC-t telepíteni vagy javítani, akkor azok is abba a hosszabbítóba vannak dugva.
A laptopom fém, jó ideje észrevettem már, hogy csipked, de ez inkább csak tegnap tűnt fel, és esett le a dolog, hogy miért. Arra tippelek, hogy valami nem oké a földeléssel. Kaptam tanácsot, hogy multiméterrel váltakozó áramra állítva egyik mérőt a laptop aljához (ott csíp) másikat a földeléshez érintsem. Azt csináltam, hogy csak a földeléshez érintettem, a 3-as hosszabbítónál 8v-ot mértem, a konnektornál a 3-as elosztóban viszont már 14v-ot. 2000 környékén bővítve lett a ház, az ottani konnektorok földelésénél ugyan így 1 mérőszárral 0.4v körül mérek. Most végigjártam a házat, a régebbi részen 3 konnektornál mérek 10v fölött, a többi 1v alatt.
Akkor itt a földeléssel van probléma jól sejtem?
A fura az, hogy semmi sem ráz, mint haveromnál a pc, amihez csak kesztyűvel mer nyúlni, az olyat csap. Csak a laptopom.
nem ártana egy villanyszerelő, hogy átnézze a házat? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #52735 üzenetére
Pedig szoktak lenni kékek is távban, én is láttam már párat.
Amúgy a telefon töltő kérdés lezárult azzal, hogy találtunk eredeti Samsung töltőt a telefonhoz. A töltő elektronikát a töltő csatlakozójába tették, van rajta visszajelző led és melegszik is kicsit. Érdekes megoldás...
-
Kernel
nagyúr
-
draco31
veterán
válasz
darvinya #52721 üzenetére
Telefon van, LED-ek is, de még nem csináltam olyan jack-es megoldást, amire gondolsz. Párszor gondoltam már rá, hogy veszek készen, de nem egyértelműek a leírások, hogy kezelné-e vagy sem. Droidom van 5.0.2-es.
Kernel
Nem a gombokkal volt baj nálam, hanem a memóriával, volt amikor egy nap 4x is be kellett ütni a kódot, ezekből lett elegem. -
Kernel
nagyúr
válasz
draco31 #52720 üzenetére
Távszabályzó lehet sokféle, a leggagyibb fajtákkal nem érdemes kezdeni. Nekem van többféle, márkás típus is, mégis egy bevált olcsót használok, már majdnem 3 éve:
http://www.ebay.com/itm/141702146339
Nekem a kék színű van, régebben fekete-szürke változata is volt, ezüst szegéllyel.
Mai napig hibátlan az összes gombja. Tehát bármi erőltetés nélkül, finoman érintkezik. Jól kezelhető, egyedileg is taníthatók a gombok, ezzel vezérlem a számítógépes lejátszást is, meg mindent.
Pedig nem kedveltem korábban a gumigombos távokat, ez mégis bevált. A fotók egyébként nem pontosan adják át a valóságot. Valójában hosszúkásabb és nagyobb, "tekintélyesebb" megjelenésű, mint a kép alapján vártam volna. A műanyag tükörfényes felületű. Még mindig olyan újszerűnek tűnik, mintha tegnap vettem volna, betűk sem koptak semmit.
Mindennek fényében úgy vettem észre, hogy mára leállították a gyártását és már csak a kifutó készleteket árusítják páran. Egy újabb verziót hozott ki helyette a gyártó, ami nekem már nem tetszik.
-
draco31
veterán
Azokat ismerem, nagyon jó élmény volt azt a 3-4db-ot baltával szétverni, ami volt. Fél évet, ha kibírtak nálam, aztán állandóan elfelejtették a kódot. Inkább megveszem 2000-ért az adott eszközhöz programozott utángyártott távot, minthogy újra ilyen univerzális vacakot vegyek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Gyula84 #52716 üzenetére
Régi katonai fejhallgató (vagy telefonközpontos?), nagyimpedanciás (200-2000 Ω vagy ilyesmi), acélmembrános, ami láthatóan hiányzik is belőle.
Tartozott hozzá nagy fekete habszivacs korong is valamikor (vagy inkább gumiszerű habosított valami).
Gyerekkoromban ilyet kötöttem a "detektoros" (vagyis már germánium-diódák voltak akkoriban) rádióra, ami épp nagyimpedanciás terhelést igényelt.
(#52717) draco31
Olyan univerzális előprogramozott távszabályzót láttam eBay-en, ami légkondik kódjait tartalmazza, talán azzal lehetne próbálkozni, hátha ilyet is tud. De nem hinném, hogy egy bizonytalan próbára megérné rendelni.
Ennek hiányában csak az segítene elvileg, ha lenne valaki, akiéről le lehetne másolni egy tanítható távba.
-
mezis
félisten
válasz
draco31 #52717 üzenetére
TV-re,..., úgy lehet megkeresni a kódot, hogy járatod a TV-t, aztán beírsz egy kódot és megpróbálod kikapcsolni a távvezérlővel.
Vannak régebbi készülékek 3 számjegyű kóddal, mostanában már 4 számjegyűek.
(Ha a 10000. kísérleted is sikertelen, akkor valahol eltéveszthetted, kezdheted elölről...)
-
draco31
veterán
Előkerült a tavaly vásárolt Suntech Cool Breeze 4000 Sc-RC álló ventilátor. 3 fokozata van, és időzítője, hogy mennyi ideig menjen. Most az tűnt fel, hogy van neki infra távkapcsoló vevője, lehúztam az előlapot takaró matricát, úgy már látni is a vevőt, mellette a kondenzátor stb. szóval benne van a rendszerben valóban.
Közben előkerestem a papírjait, és dobozát. 2 típus létezik ebből a ventiből: SC és SC-RC. A doboz szerint SC változatot kellett volna kapjunk, amiben időzítő sincs. De az időzítő benne van, és a hátulján az adatlapon is SC-RC szerepel.
Gondolom esélytelen kideríteni a távirányító kódtáblázatát, mert a közelben van egy olyan ember, aki tud távot programozni ha meg vannak a kódok.
A magyar forgalmazót meg gondolom hiába is keresném, hogy kellene egy táv, egyébként még 1 éven belül vagyok vele. -
Batman2
őstag
válasz
Kernel #52706 üzenetére
Szevasz
Ismét utána néztem a dolgoknak.
Valóban van olyan funkciója az inverteres hegedztőknek, amivel könnyebben fog ívet az elektröd, ezt nevezik Hot start funkciónak, csak arra nem emlékeztem jól, hogy nem a feszültséget, hanem az áramerőt növeli meg az indításhoz.
Mondjuk ehhez is jó lenne a pufferelt egyenirányított hagyományos trafó kimenete, némi folytó tekercssel, mert akkor kicsit lassabban sül ki a puffer kondi, viszont a hegy már felízzik tőle, nem ragad oda, majd ahogy az ív létrejött, a kondi pedig kimerült, az áram lecsökken a beállítottra.
De mint mondtam, maraf minden a régiben, mert úgy sincs alkatrészem hozzá.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Barret001 #52703 üzenetére
.7-1-es lemezre valóban nem ez való, ezek már nagyon könnyen elégnek, de nekem csak ez van.
A célom nekem sem folyamatos varrat készítése, csak pöttyökben szeretném összefogatni.
Még nem sikerült vékony bevonatos elektródot szereznem, azzal talán szebben, könnyebben meg tudom csinálni.
Amit akartam így is meg tudtam hegeszteni, csak több lyuk keletkezett közben, nem túl esztétikus a hegesztés, de tart.
Köszi a megerősítést!Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
darvinya #52698 üzenetére
Szavasz
Valóban nem taniltam sehol a hegesztést, nem a szakmám, csak néha ezt-azt meg kell csinálni.
DE 3-as anyagot biztosan nem 50A-ral hegesztenék, mert azzal csak salakot gyártanék, de nem olvadna meg a lemez.
Ahoz valóban kell vagy 90-100A.
Kevesebbel legfeljebb csak a sarkokat lehet megvasztani, akkor sem fog a két anyag összehegedni.Nekem a .7-1-es lemezhez olyan 40-50A kell.
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
soldi3r #52709 üzenetére
Én is azt írtam (MIG), innen vettem:
Forrás:
http://hegesztestechnika.net/shop_ordered/4245/pic/alfaweld-mig-185.pdf
-
soldi3r
veterán
válasz
Kernel #52706 üzenetére
Olyat látok, ahol a munkafeszültséget lehet szabályozni (pl. 16-26 V), védőgázas üzemmódba kapcsolva (MIG). Elképzelhető, illetve arra következtetek részinformációkból, hogy ilyenkor feszültséget stabilizál, míg a hagyományos módban (MMA) íváramot, pontosabban inkább úgy mondanám, hogy eltérő karakterisztikát valósít meg. Tehát vagy egyik, vagy másik jelleghez közelítve.
MIG/MAG technikanal feszultseget allitunk, nem maramerosseget. Mondjuk a felso hatart kitolnam 30V fole.
-
Kernel
nagyúr
válasz
matta2003 #52696 üzenetére
LED-szalaghoz való tápegységek általában egyenértékűek a dugasztápokkal, stabilizált is, szűrése is megfelelő.
A második csak 12W-os, ami kevés lehet, ha teljesen ki akarod vagy tudod használni a konvertert.
5V x 3,1 A = 15,5W és még veszteség is van. 80-90 % hatásfokkal lehet kalkulálni, de inkább jó ráhagyással érdemes.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #52697 üzenetére
Én is csak összefoglaltam, hogy mi van, pontosan nem tudhatom, hogy mit tudsz.
vagy az inverteres hegesztők ív gyújtás könnyítő, nyugalmi feszültséget növelő funkciója paraszt vakítás
Mutass példát, PDF kezelési utasítást, hátha csak valami értelmezési probléma. Ilyet én nem látok.
Olyat látok, ahol a munkafeszültséget lehet szabályozni (pl. 16-26 V), védőgázas üzemmódba kapcsolva (MIG). Elképzelhető, illetve arra következtetek részinformációkból, hogy ilyenkor feszültséget stabilizál, míg a hagyományos módban (MMA) íváramot, pontosabban inkább úgy mondanám, hogy eltérő karakterisztikát valósít meg. Tehát vagy egyik, vagy másik jelleghez közelítve.
Az inverteres hegesztők üresjárási feszültségénél fix értéket látok, valamit azt is említik egy fórumon, hogy ennek nincs különösebb jelentősége. Mármint pont az inverteresnél nincs jelentősége, úgysem ezen múlik az ívgyújtás, vagy épp az egyenletes hegesztés.
Ez logikusnak is tűnik, hiszen az inverteres hegesztő a negatív visszacsatolás-szabályzás révén igény szerinti áram-feszültség karakterisztikát képes megvalósítani hegesztés közben, az ívgyújtás pedig nem átütéssel (közelítéssel) történik, hanem előbb hozzáérintik (zárlat), utána húzzák az ívet. Ilyenkor viszont már nem beszélünk üresjárásról. De te biztosan gyakrabban hegesztesz mint én, neked kell ezt érezni.
Meg nem is lehet ilyen kis feszültséggel átütni a levegőt.
Hagyományos trafónál az üresjárási feszültség pedig inkább csak egy járulékos következmény, de ennek logikáját már kifejtettem. Nem pont az üresjárási feszültségre méretezik, hanem hegesztés közben tudnia kell valamennyi áramot és ívfeszültséget, illetve – mint minden áramforrásnak –, van valamennyi belsőellenállása is. Hogy utána üresjárásban felszökik feszültség, ez már csak egy fizikai mellékhatás, ami törvényszerű.
Inverteresnél pedig az elektronika állítja be, típustól függően 50-90 V között, de azt fixen. Legalábbis én ilyeneket látok.
-
soldi3r
veterán
válasz
darvinya #52698 üzenetére
Mondjuk nem ertek hozza, de egyszer mar lattam ilyet. Az 50A nekem nem hangzik soknak, a 100A viszont igen. Alapesetben az aramerosseget az elektroda hatarozza meg. Ha jol remlik egy 2mm-es palcanal (mintha errol lett volna szo) kb 30-60A kozott lehet. Ezutan jon a pozicio, ami nem annyira mindegy, hogy PA vagy PE.
A fentebb linkelt jegyzetet lapozzatok at. Vannak benne (regi) okolszabalyok, pl elektroda atmero x 40 = kb aramerosseg.
3mm-es szenacelt en 2.5-es elektrodaval probalnam meg, es kb 60A-rol indulnek.
Az egy mas kerdes, hogy mennyire jo a gep, az enyem annyi aramot is ad le, amennyit kerek. -
Barret001
addikt
válasz
darvinya #52702 üzenetére
Hagyományos tekercselt váltóáramú trafóról van itt szó,bevonatos elektróda használatával.
50-60A/mm ezeknek az elektródáknak az amper igényük. 1-es lemezt meg nem kell evvel a technológiával hegeszteni,nem erre való. Óvatos pötyögtetéssel össze lehet fogatni,de a folyamatos hegesztési varratot el lehet felejteni! Aki nem hiszi amit itt leírtam,annak a Gugli a barátja,és a cáfolatokat itt megoszthatja a célközönséggel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy J6 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest