Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #52395 üzenetére
Tehát akkor nyelvtani hibát vétettél, amivel félrevezettél.
Nem mindegy, hogy egy felhallgató kimenetéről beszélsz vagy egy fejhallgatókimenetről.
Gyakori hiba ez is, hogy külön írnak szavakat, amit egybe kellene. Máskor csak zavaró, de itt kifejezetten félrevezető volt.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
dudika10
veterán
válasz darvinya #52396 üzenetére
El is ovlasod amit írt?
Igen, először véletlenül "hifi fejhallgatóm kimenetét" írt, de utána leírta, hogy véletlen, mert azt akarta írni, hogy "hifi fejhallgató kimenetét", azaz a hifinek a fejhallgató kimenetét (ezt hposszasan magyarázta is).
Tehát nem. Nem fejhallgatót akar a SCART bemenetre kötni, hanem egy hifit, annak is a fejhallgatókimenetét.
(#52397) Kernel: nincs semmiféle fejhallgató. Hifi van, aminek van fejhallgató kimenete, amibe nem fejhallgatót akar dugni, hanem egy SCART bemenetet akar rákötni.
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
Kernel
nagyúr
válasz dudika10 #52394 üzenetére
Ha TV-SCART helyett a házimozi SCART-csatlakozójáról beszélünk, az mennyiben változtat a helyzeten?
Továbbra sem lehet tudni, hogy miféle fejhallgatóról beszél, aminek szerinte kimenete van.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
darvinya
titán
válasz dudika10 #52394 üzenetére
Mikrofont akar csinálni a fejhallgatóból?
De Ő fejhallgatót akar rákötni, nem a HiFi-t.
gyulank
Hangforrás (Hifi) eszköz kimenetét szeretném SCART bemenetére kötni.
Ehhez kell illesztő?Vonalkimenet esetén nem.
Hifi eszköz fejhallgató kimenete erősítet, emiatt nem egészséges így használni.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
gyulank
addikt
válasz Kernel #52393 üzenetére
Nem, mint mondtam, elírtam, valószínűleg nem írtam el, csak a mobil kijavított, és odaírta az m-betűt. De most az előbb leírtam m-betű nélkül. Nincs szó fejhallgatóról. Nem is volt. És TV-ről se volt szó, az előbb konkrétan leírtam minek a SCART bemenete, tehát nem összevisszaságot írtam.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
dudika10
veterán
válasz darvinya #52392 üzenetére
Teljesen jól írta.
Eredetileg a (hifi) (fejhallgató kimenetét) - és nem pedig a (hifi fejhallgató) (kimenetetét) - akarta a (házimozi) (SCART bemenetére) kötni.
Teljesen jó a szóhasználat, kernel csupán a "zárójelezést" értette félre.(#52393) Kernel: lásd 5 sorral fentebb.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #52391 üzenetére
Tegyük fel, hogy nem lehet érteni, mit kavarsz, még a fejhallgató típusát sem adtad meg. Hiába írtam, hogy az sem mindegy. Vannak aktív, passzív fejhallgatók. Abból esetleg lehetne következtetni, hogy vajon mit akarsz varázsolni, ha már érthetően leírni nem tudod.
Azt hittem a fejhallgatók kapják a jelet, nem adják.
Akkor miről beszélsz:
Én fejhallgató kimenetet akarok SCART bemenetre kötni...
Így legfeljebb azt tudnád elérni, hogy belebeszélsz a fejhallgató dinamikus betétjébe (ami képes mikrofonként is funkcionálni), a fejhallgató kimenőjelét rákötöd a SCART-bemenetre, amit a TV felerősít, így annak hangszóróján hallhatnád.
De ez is csak hipotézis, mert pár mV jönne csak, ami kevés a SCART-bemenet párszáz mV jeligényéhez.
Tehát ez úgy hülyeség, ahogy van. A TV SCART-aljzatának van bemenete és kimenete. Bemenetről beszéltél egyértelműen.
-
darvinya
titán
válasz gyulank #52390 üzenetére
Már írásodból látszik, hogy fogalom zavarban vagy.
1x, fejhallgató kimenetet akarok SCART bemenetre kötni.
2x, Én még amúgy nem láttam olyan erősítőt, amin fejhallgató bemenet van, nem kimenet. Mikrofon bemenetet esetleg.Akkor vetsd össze a két mondatot és látod, hogy fejhallgatónak bemenete van, mivel fogadja a jelet.
Tehát két bemenet nem tud mit kezdeni a helyzettel.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
gyulank
addikt
válasz Kernel #52355 üzenetére
Szóval tegyük fel, hogy azt akartam kérdezni, amit kérdezni akartam! Ó 1800 bocsánat, az az m-betű nem akart ott lenni! Szóval a hifi fejhallgató kimenetét a DVD házimozi SCART bemenetére.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz Kernel #52355 üzenetére
Én fejhallgató kimenetet akarok SCART bemenetre kötni... Ha normál betűvel írom, akkor is.
Én még amúgy nem láttam olyan erősítőt, amin fejhallgató bemenet van, nem kimenet. Mikrofon bemenetet esetleg. Azt hittem a fejhallgatók kapják a jelet, nem adják. És én még csak olyan fejhallgatókat láttam, amiket a fejhallgató kimenetre kell dugni.[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
válasz FireKeeper #52387 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek
-
Gyula84
veterán
válasz norbert1998 #52386 üzenetére
itt is van [link] szerintem ugyan az mint az eredeti
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz norbert1998 #52386 üzenetére
ugyanaz a mikró van rajta, ugyanaz a pin kiosztása, a form factor, ugyanaz a kód megy rá, szóval ezen nyugodtan spórolhatsz szerintem.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
norbert1998
nagyúr
Üdv!
Szerintetek az ilyen "másolatok" mennyire javasoltak az eredeti Arduino Uno R3 helyettesítésére?
Gondolkozom egy projectben, és hát durván a harmadába kerül a másolat az eredetinek, ha nem kevesebbe. -
Tubi2
senior tag
válasz CPT.Pirk #52383 üzenetére
Hmm, kikaptam, a másik valamennyire veszi a töltést. Viszont a pakkot töltve jobban melegszik a többinél, gondolom, mert kétszeres töltőáram folyik rajta. Sebaj, ez van. A laptop nem ér annyit, mint egy új cella és nem is akarom napi munkába bevenni.
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A melegedő, mert a zárlatos (legalább is nagyon csekély ellenállású) cellán folyik át az áram döntő többsége a párhuzamos kötés miatt. Ilyen cellát nem szabad tölteni mert baj lehet belőle, szedd ki minél előbb aztán meglátod, hogy a másikat lehet-e még tölteni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Tubi2
senior tag
Van egy akkupakkom, abban két cella párhuzamosítva, ebből az egyik tuti zárlatos. Töltöm a két párhuzamos cellát, az egyik melegszik, a másik nem. Melyik lesz a hulla cella?
Persze, gondolom a másik se kecsegtet jóval, mert 0V-on kellett álljon a rossz miatt, de hátha.
- Tubi // 06-30-kettőhatnulla-3922 // Debrecen
-
Kernel
nagyúr
válasz jolti05 #52380 üzenetére
Kettős szigetelésű tápegység nem igényel védőföldet, sőt házilag sem szabad hozzá barkácsolni, mert az lerontana egy biztonságosabb védelmet rosszabbra.
Ahol viszont van védőföld, azt be kell kötni, mert az ilyen készülék életvédelmi szigetelése kevésbé megbízható. Ezért egészítik ki védőfölddel, ami kevésbé biztonságos (lehet "hátulütője"), de még mindig jobb a semminél.
-
Kernel
nagyúr
válasz soldi3r #52377 üzenetére
Mármint nyomógomb + ellenállás elvileg, ez felhasználási cél kérdése.
Ha be van építve egy erősítőbe, akkor felesleges. Ha kísérleti vagy akármilyen célokat szolgál, akkor jól jöhet.
-
soldi3r
veterán
Van egy toroid utani egyeniranyito aramkorom, aminel a kondik labai egy nyomogombbal ossze vannak kotve. Gondolom lekapcsolas utan ki lehet sutni oket. Mennyire kell ezt hasznalni? Esetleg el is hagyhato? ilyesmi.
E30 (oo=[][]=oo)
-
Kernel
nagyúr
válasz Adam8199 #52375 üzenetére
Nem hinném, hogy készen kapható, hacsak nincs valahol ilyen szerviz vagy szerelő, ahol hasonló autós cuccokkal foglalkoznak és van rá megoldásuk, miután ez típushibának tűnik. Meg ahogy láttam, a világon sokat eladhattak belőle, különféle neveken, aminek a közös forrása kínai gyártó lehet.
Tehát ilyen alapon akár eBay-en is lehetne hozzá alkatrész, ha tudnánk, milyen néven kell keresni (nem Somogyi).
Elvileg csak egy induktivitás két kivezetéssel, utángyártható, tekerhető lehet házilag is. Főleg, ha van sztereó párja, ami még működik, arról lemásolható. De le kell követni pontosan az áramkört, én csak képen láttam.
Természetesen azt is meg kell nézni, van-e más baja is.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Adam8199 #52373 üzenetére
Volt már ilyen a topikban: [link]
Csodálkoztam is, mert addig nem hallottam ilyenről. Az egy dolog, hogy nem is létezett ilyen, amikor még audio szervizben dolgoztam, de attól még az elvét ismerhettem volna. Ez azonban egy különös állatfaj.
Úgyhogy a neten található fotók alapján megpróbáltam lekövetni a PCB-t (miután rajzot sem láttam), így született ez a hozzászólás: [link]
A bemenete sem szokványos, egy meglévő végfokra kell kötni, amire műterhelést képez. Valószínűleg csak részlegesen, tehát a szokásosnál nagyobb impedanciával, de azt a teljesítményt elvileg felhasználja a végtranzisztorok vezérléséhez. Ha viszont túltolják a meghajtást, megég a bemeneti tekercs.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #52371 üzenetére
Biztosan meg lehet javítani az eredetit is, csak nem fórumon keresztül. Egyszerű analóg erősítő.
Másik panelt is lehet bele építeni, de az eredeti kettős táplálású rendszer, úgy néz ki, míg a linkelt csak pozitív tápos, földfüggetlen kimenettel.
A feszültség nagyságát is tisztázni kell egy ilyen átalakításnál, már ha az eredeti tápegységet, illetve trafót használod alapként.
[ Szerkesztve ]
-
szabacsik
őstag
Helló!
Nem tudom mennyire tartozik ide de itt érthetnek hozzá a tagok leginkább. Van egy xbox ami kapcsolós hosszabbítóba van dugva. Tehet bármi kárt az elektronikájában ha éjszakára mindig le van nyomva a hosszabbító? Lehet a tápnak vagy magának a konzolnak baja ebből?/\____/\
-
Lompos48
nagyúr
Érdekes, mert hasonló felépítésben, ugyanezzel az IC-vel van például ez: [link] Itt pedig 8-32V a működési feszültség.
Az IC adatlapjából (12. oldal) kiderül pl., hogy egy 6 ohmos terhelésnél mekkora teljesítmény paszírozható ki belőle a tápfeszültség függvényében.
-
válasz darvinya #52366 üzenetére
Az a baj, hogy ezek belülről mind egyformák.
A link lemaradt, bocsánat érte, szóval itt az említett lap: [link]
Érdekes, mert hasonló felépítésben, ugyanezzel az IC-vel van például ez: [link] Itt pedig 8-32V a működési feszültség.
Szóval hogy is van ez?
Ez azért lenne jó, mert RCA a bemenet, van hangerő szabályzó, állítható a gain, sőt, ki-be kapcsolható és némítható (nyomógombbal lehet rövidre zárni két-két pontot). Előbbi jó funkció. Ugyan nem mono, de ezen túltenném magam, ha érdemi erőt tudna kipréselni magából akkufeszültségnél.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
-
Zátonyra futottam a mélyláda projekttel, a végfok zárlatos, legalábbis erre enged következtetni, hogy a bemeneti feszültség egy az egyben megjelenik a kimeneten. Viszont az AB osztályú kis végfokom szólt előerősített jellel is, de nagyon gyenge volt (főleg, hogy két csatornás, és mono bemenet volt)
Viszont nem hiszem el, hogy nem gyártanak a kínaiak készre szerelt végfokokat. Egyszerűen most sem találok semmit, ami 12-15V között működik, és nem dual tápot kér.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
vizimento
senior tag
Sziasztok,
Van egy gyári aktív 2.2 hangfalam. Ez a fajta.
Nem mai darab, de szépen szólt. Viszont mostanában valahogy nem őgy szól mint régen. Sokkal-sokkal halkabb.
Full hangerőn hallgatva van kb erősebb beszéd, de nem kiabálás hangja.Szétszedtem, hátha kiveri a szemem a hiba (pupos kondi pl) de nem láttam semmi szembetűnőt...
Lefényképeztem, hogy lássátok mi van benne.
Arra gondoltam, hogy a komplett belsejét kicserélném egy ilyenre
Szerintetek ezzel jó megoldás? Ezzel újra a régi lehetne?
Köszi az ötleteket!
[ Szerkesztve ]
Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!
-
Kernel
nagyúr
Régen a BEAG AET 250 toroid trafójával építettem egy erősítőt. Annak volt három lába, lemezből. Ezeket a lábakat kicsit összébb hajtogatva, egy ponton rögzítettem, vastag gumialátétek közé. Kicsit imbolygó lett, de azért megtartotta.
Aki esetleg ismeri a trafót: nem a lábak lyukait hajtottam egy közös pontba (ahhoz túl rövid), hanem a lábak karomszerűen kapaszkodtak egy gumikorongos megoldás pereméhez.
Lényeg, hogy rugalmas rögzítéssel tudtam kivédeni a morgást, ami így már nem volt zavaró.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Morgós toroid trafóval mit lehet kezdeni?
Van 2 ugyanolyan trafó, az egyik kicsit hangosabban, de morognak. Sajnos elég zavaró számomra.
Mi módon lehetne őket halkítani? Kiönteni valami cuccal? -
Kernel
nagyúr
válasz t72killer #52356 üzenetére
Gyakorlatilag életszerűtlen / értelmetlen, hogy egy ilyen miniatürizált áramkör több 12 V-os konvertert tartalmazna, vagyis több ágon állítaná elő a 12 V-ot.
Szerintem multiméterrel kimutatható közöttük a 0 Ω is.
-
t72killer
titán
Itt is feltenném a kérdést: adott egy asrock h170m-ITX/ac alaplap, ahol a 20pines tápcsati mellett még egy 4pines ATX12V-ossal kell etetni a rendszert.
Kérdés: a proci teljes mértékben csak a 4pineset terheli le, vagy a 20asból is szív, esetleg valami kiegyensúlyozott formában? Azért kérdezem, mert elvileg külön ágról kapná a 4pines csatit, teljes sztori itt.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Kernel
nagyúr
válasz gyulank #52352 üzenetére
Nagyon nem mindegy a fejhallgató bemenete, bemeneti paraméterei. Lehet passzív vagy aktív szerkezet is.
De SCART-kimenetről eleve nem is tudna működni egy passzív fejhallgató.
Ha viszont standard vonalszintű bemenet, akkor pont illesztve van.
Egyébként számomra érthetetlen, hogy fórumokon néha összekeverik a bemenet és kimenet fogalmát. Akár például egy videokártya -->> monitor esetében, vagy tápkimenet -->> valami esetében, össze <--> vissza fogalmaznak.
A kimenet ad le valamilyen jelet, a bemenet fogadja. Tehát van egy adott >>>>>>>>>>>> haladási irány, ehhez nem kell szakembernek lenni.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
Hifi fejhallgatóm kimenetét akarom házimozi scart bemenetére kötni. Vagyis alapból össze van kötve, de nem lehetne javítani, impedancia illesztéssel? És milyen lehetőségek vannak erre?
-
jolti05
őstag
válasz Kiglerx #52345 üzenetére
Köszönöm a választ
A teljességhez hozzá tartozik, hogy egy kapcsoló is lesz a 230V és a táp között, amiben ha nagyon akarnám, sem tudnék elvezetni +1 vezetéket, így a földelésről le kell, hogy mondjak.
Jut eszembe, szerintem a falban nincs is földelés Szóval ha meg is oldanám, sem érnék vele semmitA szemes saru jó gondolat, köszi!
A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
Kiglerx
tag
válasz jolti05 #52343 üzenetére
Nem ártana földelt villásdugót használni. akkor földelés a balról a 3.-ba menjen.
A zöld és piros az pedig tetszés szerint a balról 1. és 2.-ba, csak külön-külön, ne egy helyre a kettőt
Valamit használj sarut a bekötéshez, mondjuk szemes sarut (ha sodrott vezetéket használsz)[ Szerkesztve ]
A válaszok készen vannak, csak jól kell kérdezni
-
jolti05
őstag
Sziasztok!
Egy rettentő "noob" kérdést szeretnék feltenni.
Adott egy ipari táp (24W), kifejezetten egy ledszalag meghajtásához vettem (amiről nem túl rég érdeklődtem ugyanitt), namármost, le tudná nekem írni valamelyik fórumtárs, hogy hogyan kötöm be a 230V-ot a tápba?
Íme a mellékelt ábra, a bal alsó sarokban az nem egy űrlény, hanem a konnektort próbáltam egyszerűen és gyorsan ábrázolniA lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
Allien
veterán
Segítséget kérnék. Buherálom a Devo 7E távomat, NRF24L01-t forrasztottam bele, de van egy vezeték, amiben nem vagyok biztos, hogy hova kell (kell-e egyáltalán) forrasztani. Ezen az oldalon jól látható. A kérdéses pont a VDD, amire a piros és a pink (azaz 2. VCC, és 3. CE) IS forrasztandó?
Jelenleg csak a pirosat forrasztottam, de próbálni most nincs időm. Viszont, ha be kell forrasztanom a másik vezetéket, akkor eleve úgy készülök.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Kernel
nagyúr
válasz #68216320 #52332 üzenetére
Ha arról van szó, hogy zárlatra, külső feszültségre érzékeny a kimenet, lehet védeni soros ellenállással, ami ugyan hátrányokkal is járhat (szintcsökkenés, RC-szűrőhatás), de ez a körülményektől függ.
Be lehet tenni védődiódákat is, ennek legalább kétféle módja lehetséges:
De ezeket nem egyszerre, inkább vagy-vagy szokták alkalmazni. Az antiparalel diódáknál figyelembe kell venni a vágási szintet, esetleg több diódát is lehet sorba kötni.
[ Szerkesztve ]
-
dudika10
veterán
válasz haxiboy #52335 üzenetére
Ez egy teljesen ételmes kérdés.
Pl egy elsőfokú aluláteresztő szűrő (w=1 törésponti frekvenciával, és 1-szeres egyenfeszültségű erősítéssel) átviteli függvénye H(s) = 1/(1+s)
Átviteli karakterisztikája pedig H(w) = 1/(1+i*w)Ki is lehet ezt számolni:
A fáziskarakterisztika: phi(w) = -arctg(w)
Az a kérdés, hogy ez hol (milyen w értéknél) lesz -25°, azaz -pi/180*25-pi/180*25 = -arctan(w)
w = tan(pi/180*25) = 0.466Az amplitúdókarakterisztika:
K(w) = abs(H(w)) = 1/sqrt(1^2 + w^2)Ennek értéke:
K(0.466) = 1/sqrt(1^2 + 0.466^2) = 0.9dB-ben körülbelül:
-1dBBode diagramról leolvasva ugyan ez:
Ebben nincs semmiféle atomfizika (bár jellemzően tényleg villamosmérnöki kérdéskör inkább), nem a tanár úr találta ki, és kerülhetsz programozóként is olyan szituációba, amikor szükséged lesz arra, hogy legalább elképzelésed legyen arról, mi is az az átviteli karakterisztika (szabályzókör, fázistartalék, stb. amiknek ez az alapja).
[ Szerkesztve ]
-
Gus
aktív tag
Csak hogy lássam oldalt.
-
haxiboy
veterán
válasz FireKeeper #52331 üzenetére
Egyetemi zh volt eredetileg de otthon is meg lehetett csinálni. Ha gondoljátok feltöltöm a pontos feladatsort csak hogy szörnyülködjetek hogy leendő programozóként milyen hasznos dolgokat tanítanak. De ismerősöm aki 40 éve a szakmában van nem tudta kiszámolni. Valószínűleg ez is valami olyan amit a tanár úr talált ki...
Mint a fényesség pixel szemrezoluciós baromság bizonyos látószög esetén.
Google is azt mondja : wut?[ Szerkesztve ]
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
Kernel
nagyúr
válasz jancsi$ #52330 üzenetére
Akkor a fázisszöget, fázistolást miben mérik szerinted?
de ha a tenyleg fokrol lenne szo akor biztos atomfizikarol van szo,netan az idoutazas-nak a kepletet akarjak veled kiszamoltatni
Ha azt mondom, hogy a háromfázisú váltakozóáram egyes fázisai egymáshoz képest 120° szöget zárnak be ("különös" véletlen folytán ez épp 360° összesen), ez már atomfizika?
-
Márton
nagyúr
Emw200r dugaljhoz elhagytam a távirányítót.
Kapható külön?Ha nem, a DT-84-es táv. vajon vezérli? Kompatibilisek ezek?
Mindegyikre 433.92 MHz van írva, de nem tudom ez elég-e...köszi
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
törölt tag
Van egy Commodore 64-em, aminek a hangchip-je híresen érzékeny. Szinte mindenre, de így 30 évesen már a harmatos fuvallatra is.
Szeretném hf erősítőre kötni, de úgy gondoltam egy illesztést érdemes volna csinálnom hozzá.
Valami aktív megoldás védené leginkább vagy ugyanannyira jó passzívan?
A gépben 5V DC, 9V AC érhető el. Volna valami ötletetek a kivitelezésre? -
FireKeeper
nagyúr
válasz haxiboy #52328 üzenetére
ez valami szakközepes házihoz kell? csak mert szűrőkbe bele lehet menni ilyen elemi szinten, meg egyetemi szakdolgozat szinten is...
nagyon nagyon nagyon lebutítva és nagyon egyszerűsítve: a szűrő egy olyan fekete doboz, amibe be megy a szélessávú jeled, és úgy jön ki, hogy annak bizonyos részei (attól függően hogy milyen szűrő) csillapítva jelennek meg a kimenetén. ez lehet pl egy aluláteresztő szűrő, aminél van egy törésfrekvencia, és a bemenő jeled annál nagyobb frekvenciás összetevőit elnyomja, attól függő mértékben, hogy milyen jó minőségű a szűrőd. a felüláteresztő meg pont fordítva működik. a sávzáró értelemszerűen egy bizonyos frekisávot nyom el (mittudomén 10 és 20MHz között), a sáváteresztő meg a sávon kívül mindenki mást.
számításokra átviteli függvényt vagy átviteli karakterisztikát kell számolni az áramkörre, abból fel lehet rajzolni bode diagramot amin látszik a csillapítás és a fázis a frekvencia függvényében.
[ Szerkesztve ]
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
jancsi$
újonc
válasz haxiboy #52328 üzenetére
a felul atereszto szuro 1 nem erossit csak elonybe teszi bizonyos frekvenciaknak az athaladasat
2 aszem nem fokrol lehet szo hanem frecvenciarol ahol egy pasziv szuro aktiv , vagyis 20 khz Mhz vagy akarmi , de ha a tenyleg fokrol lenne szo akor biztos atomfizikarol van szo,netan az idoutazas-nak a kepletet akarjak veled kiszamoltatni -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Van egy elektromos főzőlapom, aminek betört a teteje (üvege). Érdemes cserélni? Kapható hozzá alkatrész?
[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
haxiboy
veterán
Sziasztok! Egy kis helpre lenne szükségem a beadandó házi feladatomhoz. Alul és felül áteresztő szűrőkről lenne szó. Van aki érti ezek működését? Illetve a hozzá kapcsolódó számításokat pl.
Felüláteresztő szűrő erősítése azon a frekvencián ahol a fázis jellege 20fok?Előre is köszönöm!
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
t72killer
titán
Felboncoltam egy Dell tápocskát, miért van a hidegkészülék-csati hátuljára forrasztva egy egész komoly (0.47μF) kondenzátor és egy ellenállás?
-
darvinya
titán
válasz mr. bryan #52322 üzenetére
Viszont az unidexen van egy gomb, ami telefonba dugva ki/be kapcsolja a zenét, btr006-osba dugva pedig ha nyomva tartom, "átkapcsol" egy hangosabb fokozatba
Pedig az, hogy mikrofon és föld felcserélése a gond.
Mint rajzon kiderül, hogy gomb nyomásakor rövidre zárod 3-4-es érintkezőt.
Ha ez nincs akkor mikrofonon keresztül záródik.Azért nincs konkrét válasz, mert nem tudom a füles/BT egység milyen szabványú, csak annyit, hogy eltérő.
Ez neked kell kideríteni.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
mr. bryan
tag
válasz darvinya #52321 üzenetére
Ezzel most nem tudom, mire akarsz célozni Azt eddig is tudtam, hogy a jack szabvánnyal van "gondom", de a válaszod semmi információt nem hordoz, mert semmi nem derül ki sem a képedből, sem az írásodból.
Azt pedig nem hiszem, hogy a föld/mic kiosztás lenne felcserélve a két készüléken, mert működnek, csak nem úgy, ahogy szeretném -
mr. bryan
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni jack témában
Hallókészülékes vagyok, és ehhez van egy uni-dex nevű kütyü, ami sima 3.5mm-es trrs jack-en keresztül hangot tud lejátszani nekem. Nemrég vettem hozzá egy justop btr006-os bluetooth->jack átalakítót, hogy ne kelljen bedugnom a telefonomba az unidexet, mert egyszer már megtört a csatlakozó járás közben.A problémám az, hogy alapból nagyon halk a btr006-os. Viszont az unidexen van egy gomb, ami telefonba dugva ki/be kapcsolja a zenét, btr006-osba dugva pedig ha nyomva tartom, "átkapcsol" egy hangosabb fokozatba (ebből arra következtetek, hogy a mic-et zárja rövidre amíg nyomva tartom, de nem ismerem a szabványt).
Folyton nyomva tartani macerás lenne, ezért arra gondoltam, hogy veszek 2 trrs jack aljazatot, és egy kapcsolót, és a mic-et kapcsolón keresztül rákötném a földre, a hangot és a magát pedig továbbvezetném az unidexbe (alap elektrotechnikai és forrasztási ismereteim vannak).
Az a kérdésem, hogy ez így működne, vagy valahol elszámoltam magamat? Szükség lenne például ellenállásra a mic és a föld között? Vagy nem is csak sima rövidrezárás történik? Esetleg teljesen el vagyok tájolva?Köszönöm a segítséget!
-
joysefke
veterán
XIII kerület környékén maszekol valaki aki tud forrasztani és esetlegesen biztosítékot cserélni?
-
csubuka
addikt
És (#52314) t72killer: Köszönöm a válaszaitokat! Az nem csak azért szikrázik, mert egy kondi hirtelen feltölt akkor benne? Szóval szikrázás lehet semmiképp sem lépne fel a kisfesz oldalon... Mondjuk hogy miért nem szikrázik, ha épp van fogyasztó rádugva az más kérdés
[ Szerkesztve ]
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
adott egy laptop, ami túlfeszt kapott autós töltőn keresztül. Kivettem az akksit, anélkül se mukkan meg, ha bent van az akku akkor se világít a töltésvisszajelzője. A töltőben van áram, csatlakozóban van áram, ami bemegy az alaplapba. Az alaplap elején van áram.
Kidobhatom ezt az alaplapot, vagy tudtok esetleg bármi módszert rá hogyan tudnám még megnézni merre lehet a hiba, illetve javítható-e? HP Pavilion 11-n001nl
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
A mai szabályozott tápokat, amik a notikat meg mobilokat töltik először a falba érdemes bedugni vagy a kütyübe majd a falba? Oké, hogy elvileg mindegy, de más játszódik le a kütyükben a két módszerrel... valamint láttam én már nagyon spórolós (IC-nek nyoma sincsen benne, védelem az ismeretlen számára), ismeretlen fali dugasztápot pl...
A régi szabályozatlan, hagyományos trafós tápokat gondolom a fogyasztójukkal együtt érdemes bedugni, hogy ne legyen túlfesz a kimenetükön, ki tudja...
Ma gondolom tényleges jelentősége már ezeknek nincsen, de azért furdal a kíváncsiság.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Kernel #52308 üzenetére
Köszi Egyelőre a 2N3906 a fő jelölt, az ellenállások értékét dupláztam a tl431-et kiszolgáló feszültségosztón, uis az ezen átfolyó áram akkor is megy, amikor az akksi "lemerült" - minél kevesebb árammal akarom továbbszívni.
-
Kernel
nagyúr
válasz Samanbacsii #52306 üzenetére
Szerintem ez nem olyan, mint némelyik zseblámpadriver, hogy külön is kapható lenne, nem láttam még ilyet.
Nekem egyszer az elem kifolyt a hátsólámpában, kis áramkört jól megtámadta a lúg. Filléres tétel, de hétvége lévén (csúnya állapota ellenére) gyorsabb volt megtisztítani, átónozni, mint másik után szaladgálni. Azóta is működik.
Előző hozzászólásomban természetesen 2,495 V akart lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz t72killer #52307 üzenetére
Az is jó, vagy P-csatornás FET-tel is meg lehetne oldani egyébként.
A bázisosztó lehet két egyforma ellenállás is, 10 k például. Bipoláris tranzisztor esetében (ami áramvezérelt) nem azon van a hangsúly, hogy ezáltal felezőt képez, a B-E feszültséget úgyis bekorlátozza a tranzisztor 0,8 V körül. A két ellenállás szerepe itt elkülönül.
Rajzon az alsó csak vezetésbe hozza a tranzisztort, ha lezárjuk GND-re. A B-E ellenállás pedig csak azért kell, hogy valami visszahúzza a bázist, a másik állapotba. (A kollektoron nem rajzoltam külön lehúzó- / terhelőellenállást, mivel azon valamilyen kisebb terhelést feltételezünk, a vezérelt áramkörön belül.)
A TL431 itt csak kapcsolóként működik lényegében. Vagy zár a GND felé, vagy nem. Más eset, amikor egy negatív visszacsatolókör részét képezi, A-K feszültségét folyamatosan szabályozhatja 0,1-36 V között. Olyankor mindig igény szerint, a vezérlőláb 0,2495 V feszültségének fenntartása érdekében dolgozik, azzal ellenfázisban.
Itt erről nincs szó, nincs visszacsatolás, csak egy határozott billenési küszöbbel kell számolni.
A helyettesítő sémán is látszik, hogy szimbolikusan dióda a jele, de életében soha nem volt dióda, sem Zener:
[ Szerkesztve ]
-
Samanbacsii
őstag
Sziasztok!
Bringám hátsó led lámpája tönkre ment. Retro külsö ezért csak az elektronikát (apró nyák, egy fehér led, pici homokszinü piskóta forma középen harom fehér csikkal, 2xAAA elem) szeretném cserélni. Hol kaphatok egy ilyen belsöt? Donor lámpát is kererstem de pont ilyen belsövel még nem találtam...
Elöre is köszönöm a segitsegeteket!" ... ááhhh, zavaros ez Szilágyi úr, kérem...! "
-
t72killer
titán
válasz Lompos48 #52304 üzenetére
2N3904 v vmelyik közeli testvére megfelel 12V kapcsolgatására? (komoly árammozgás/teljesítményfelvétel nem kéne, hogy legyen ezen a vezetéken, ez csak infót közöl)
-
t72killer
titán
válasz Kernel #52302 üzenetére
Köszi, jogos Még a tranzisztorról kell kitalálnom, hogy az itthon kéznél lévő RF540-es jó lesz-e. Ezzel a bekötéssel, amit küldtél, sztem jó lesz, mert emlékezetből vhol 3-4V környékén kapcsol, ergo a különbözetet kell csak a "felsővezetékről" rápakolni a söntről érkező 2.5V-ra.
Hardcore-fokozaton, ha ezt + a gépet összeraktam, utánanézek vhogy a gépnek egyenesen be lehetne-e adni az akksiinfót, akkor már tényleges szünetmentes lenne
#52304: Oksi+köszi, levadászok akkor egyet Látom, vissza kéne ülnöm arra a gimis fizikaszakkörre
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz t72killer #52301 üzenetére
A kapcsolórész nem jó, így kell:
Ha a bázist lehúzzuk ilyen módon, akkor a tranzisztor "leültetődik", C-E feszültség tizedvoltnyira esik össze.
B-E feszültségesés egyébként 0,75V körüli, de úgy nem is tudna kapcsolni. Pontosabban nem jól, mert így nem fordít fázist lényegében.
Az emitter ugyanis követi a bázisfeszültséget. Ahogy én rajzoltam, megfordul a dolog, bázist lehúzom, kollektor felszalad.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AliExpress tapasztalatok
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Ausztria - élmények, tapasztalatok
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk