Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz .Szaki. #52886 üzenetére
Gondolom halozatrol lesz hasznalva,
az 50hertzet szamolni digit osztokkal, 2-3 ic, megfelelo ido utan egy 555 indul 10 sec ideig,
a mechanika egy autobontobol fillerekert beszerzheto ablakmososzivattyu, egy kozepes vodorre raapplikalva.
Vizszallitas fuggvenyben az 555 monostabil finomhangolando. -
Kernel
nagyúr
válasz beldeczki #52895 üzenetére
Háztartásigép-alkatrészekkel foglalkozó üzletekben kapható, miután gyakori hiba. A pontos kapacitásérték nem kritikus, lehet duplája is.
(#52896) darvinya
A tantál kondenzátorok polarizáltak, AC-ra alkalmatlan, meg itt látszik is, hogy tekercselt alufólia, papírszigeteléssel.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
mezis
félisten
válasz beldeczki #52895 üzenetére
Zavarszűrő, szikraoltó kondenzátor. Legalább akkora feszültségű (? 250V ?), X1 kategóriájú, 100nF-os kondenzátorral pótolható.
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #52891 üzenetére
Attól függ, a mosógépek mágnesszelepéhez hasonló, membrános-rásegítős rendszer nyomás hatására zárja önmagát. Túl kis nyomású vizet átengedi.
Míg például a reverz-ozmózis háztartási víztisztítóknál is használatos mágnesszelep egy rugót is tartalmaz, ami alaphelyzetben zárva tartja az áteresztő nyílást. Az alacsony nyomást ezzel megfogja, de úgy van kialakítva, hogy a növekvő nyomás rásegít pluszban a zárásra.
Tehát amiről én beszélek, a kék színű, fémsapkás konstrukció, ami szétszedhető, belülről is ismerem:
A baloldalinál ugyan fel van tüntetve, hogy 0-0,8 MPa, de erre nem vennék mérget, mert az alján látszik a jellegzetes kerek domborulat, amiről a membrános konstrukció felismerhető. Hacsak nem építettek ebbe is valami rugót:
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Batman2
őstag
Mágnesszelep ejtő tartályhoz nem jó, mindegyiknek kell valamennyi nyomás, minimum 0,5bar!!
Ejtő tartályos megoldáshoz pl. motoros golyóscsap jöhet szóba, annak viszont több másodpetcet vesz igénybe a nyitása, zárása, nem ilyen rövid időre találták ki.
Marad egy kicsi egyenáramú szivattyú kapcsolgatása, azt lehet pár másodpercre is.Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
.Szaki.
addikt
válasz Kernel #52888 üzenetére
Szia!
Tökéletesen látod, pontosan erre lenne szükségem, most is egy ilyen időzítőn van, amin a napok is be vannak állítva és erre kéne az az eszköz, amit be is linkeltél, hogy sec-ben lehessen állítani az időt. Magát az öntözőt is én alakítottam át, szóval azon már sokat nem akartam variálni, ez így viszont jónak tűnik, 555-ösöm is van, szóval, ügyeskedek egy sort. Az 555 miatt egyébként csak azért aggódtam, mert állítólag hő hatására könnyen "elállítódik", és ez egy meglehetősen napos teraszon van. Köszönöm szépen a segítséged!
Egyébként a másik kérdés: PLC-vel foglalkozik itt valaki?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz .Szaki. #52886 üzenetére
Programozható ciklikus timer:
http://www.ebay.com/itm/262247536760
Egy szokványos, konnektorba dugható időzítő is felhasználható, bár azok csak percre állíthatók, de be lehetne vele állítani a reggeli és esti időpontot. Külön áramkör kellene ahhoz, hogy amikor megkapja a 230 V-ot, csak rövid ideig működjön. Ez megoldható a klasszikus 555 IC-vel kezdve sokféle módon. Mint például:
http://www.ebay.com/itm/262444913859
Vagy valamilyen időzítőrelével:
http://www.ebay.com/itm/162008726911
Természetesen még sokféle elektronikus megoldás elképzelhető, felkészültség függvényében.
-
.Szaki.
addikt
Sziasztok!
Lehet nem jó oldalon érdeklődöm, de azért egy próbát megér.
Kezdő vagyok még a témában, szeretnék csinálni egy olyan időzítőt, aminek a legkisebb működési időtartama 1 perc alatt van. Az lenne a cél, hogy ha ráteszek egy öntözőt, akkor az egyszer reggel kb 10mp-t és este szintén ennyi vizet nyomjon bele a cserépbe. Van esetleg valakinek ötlete, hogy ezt hogyan tudnám megvalósítani? Mit kell vennem hozzá, stb.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
bb0t
senior tag
válasz FireKeeper #52884 üzenetére
Egy 30x40m-es négyzetben lenne pakolgatva. Ismersz olyat aki megcsinálná?
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
FireKeeper
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
A molex kevesebbet bír, a sarunak viszont gondolom, el kellene bírnia, ha stabil, szoros az érintkezés.
Ha korrodálódik, meglazul, átmeneti ellenállás keletkezik, az már természetesen melegedni is fog, önmagát erősítő folyamatban. Tehát ezt kell megelőzni.
Mindent összevetve, én inkább ugyanolyan, csak különálló sarukkal csinálnám vissza. Víztől is védve, ha szükséges.
Vagy, ha nem kell bonthatóra, akkor összeforrasztani, zsugorcsövezni.
-
emre
veterán
Üdv!
Nem teljesen idevaló, de talán tud valaki segíteni.
A motoromon elrohadt a gyújtáskapcsolóra menő 4 pólusú csatlakozóm a korbács felőli oldalon.
Arra gondoltam, hogy számítógépes molex csatival újrakötöm mind a két oldalt. Ez vajon bírni fogja, vagy pár indítás után ez is leolvad?
Esetleg más javaslat, vagy egy kezelőnyelves sorkapocs jobb megoldás lenne?
Ja, komplett kábelköteget nem cserélnék ez miatt.[ Szerkesztve ]
"Ha minden csődöt mond csak a tényeket tudomásul venni képtelen fafejűség menthet meg bennünket."
-
bb0t
senior tag
Sziasztok. Erdekelne hogy ossze lehet e dobni valamilyen egyszeru fotocellas erzekelot. Sporthoz kellene, hogy amikor a kutya atugorja az elso akadalyt elkezdjen merni es az utolso akadalynal lealljon. Vezeteknelkuli technologia kene. Valaki jartas az ilyesmiben?
Talán azoknak való leginkább a hatalom, akik nem vágynak rá. Azoknak, akiket (...) a sors állít az élre, akik szükségből öltik fel a palástot, s aztán maguk is meglepődnek rajta, mennyire jól illik a vállukra.
-
Kernel
nagyúr
válasz yohnsee #52875 üzenetére
A kézírásos cirill "flux" felirat és a "speciális" ecset utalhat arra, hogy házilag alkoholban vagy denszeszben feloldott gyantát töltött valami körömlakkos flakonba. Ami a célnak tökéletesen megfelel egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
yohnsee
tag
válasz soldi3r #52872 üzenetére
Csak így nem. És nem a raszter miatt, hanem mert a dugdosós panelbe maximum IC lábméret megy bele. Ezeknek a potiknak nagyobbak a lábai. 2 megoldás van, vagy veszel kisebb lábút vagy megveszed ezeket, és mindegyik lábra forrasztasz egy ellenállásláb véget. Én utóbbit csináltam, főleg, mert sok bontott potméterem volt, és tesztelés miatt nem veszek új alkatrészt.
AVR
-
Ebben a videóban mit használ a készítő folyasztószer gyanánt?
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
soldi3r
veterán
-
Kernel
nagyúr
Csak egy példa, a többire hasonló néven rá tudsz keresni, hogy van-e olcsóbb stb.:
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #52866 üzenetére
Akkora trafóhoz egy 150 W-os izzó kevésnek tűnik, de próbánál kiderül.
Komolyabb erősítőkhöz szokták ajánlani a képeken látható NTC lágyindítót, amit bekapcsolás után áthidal egy relé. Ez azért jó, mert az NTC nem csak kiiktatódik az áramkörből (nem esik rajta feszültség), de ki is hűl, így bármikor készen áll egy következő lágyindításra.
Plazma TV-knél is bevett megoldás, ahol kettős kattanással indul (egyik a főrelé, másik az átzáró). Az is megfigyelhető, hogy szinte rögtön, tehát minimális késleltetéssel kattan a második.
Alábbiakat a példa kedvéért mutatom, hogy PC-tápból bontott, párhuzamosított NTC-k felhasználásával talán lehetne hasonlót építeni. Ezeket 2000 W, illetve 20A értékekre specifikálják:
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
Üdv mindenkinek!
Egy 2,5KW-os, hagyományos transzformátoros hegesztőhöz mekkora ízzót kellene elé kötnöm lágyindítás gyanánt, mivel az ismerős garázsában lecsap a biztosíték a felkapcsolásakor?
Elég akár egy pár W-os is, mert azzal is felmágneseződik a vasmag 1-2 másodperc alatt, vagy kell vagy 100-150W hozzá?
Nem akarok spéci lágyindítót építeni, fölöslegesnek tartom, elég egy ízzó is ellenállás gyanánt, majd kapcsolóval direktbe kötném utána a trafót.
Egy kisebb ízzó elfér a hegesztő burkolatában is fixen.Üdv.
-
WiZARD
addikt
Sziasztok!
Több fordulatú potméter kellene nekem, és hozzá valami számolós forgatógomb.
Lomex lenne kézenfekvő/közeli, ott a webshopban 10 fordulatos potit találtam, de gombot csak 15 fordulatost.
Jól sejtem, hogy simán használható együtt a kettő?(1k Ohm, 2W kell)
Köszi
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
r4pt0r
tag
Keresnék olyan sorkapocs féleséget mint látható, szóval több csatlakozás, lengő legyen, és legyen műanyag borítása viszont közösítve legyen az összes pontja. Gondolom érthető mit szeretnék, az is jó ha megmondjátok mi a hivatalos neve ezeknek.
-
Kernel
nagyúr
válasz KaiotEch #52854 üzenetére
Gyári ajánlást kellene tudni, adatlapot keresni hozzá, vagy legalább a melegedést figyelni.
Normál töltéshez 1C töltőáramot szoktak javasolni, tehát ha 150 mAh a kapacitás, akkor 150 mA töltőáram. Gyorstöltésnél meg attól függ, hogy mit bír.
Ezt kellene eldönteni, hogy mennyivel akarod tölteni, kiszámolni az ellenállást, kicserélni.
Itt például egyértelmű, mert fel van tüntetve, hogy 3C gyorstöltést bír el:
-
darvinya
titán
Sziasztok
Tudtok olyan max. 3V-os kis egyen motort ami kicsivel erősebb és nagyobb fordulatszámú, mint általános cél kiszórt?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
nagyúr
válasz Kernel #52853 üzenetére
Hú látom kened-vágod a témát. Pici 1 cellás akksik 150mAh-750mAh között. Ehhez van egy ilyen osztó, de állítólag semmilyen védelemmel nincs ellátva, és volt akinek púposodott tőle. Ezt elkerülve szeretném "fillérekből" kihozni. Nagyon szépen megköszönném, ha ebben tudnál "szájbarágósan" segédkezni.
-
Kernel
nagyúr
válasz KaiotEch #52851 üzenetére
Ha különálló cellákat töltesz (tehát nincsenek sorba kötve), akkor lehet párhuzamosítani a töltőmodulok bemenetét, de csak 5 V körüli tápot lehet rákötni.
Csökkentésre egy 7805 nem alkalmas, mert az nem DC-konverter, disszipatív elven működik. Ha például 15V feszültséget csökkentene 1A áram mellett, akkor 15W teljesítményt kellene elfűtenie, ami nem fog menni.
Ha kiskapacitású cellákat töltesz, a töltőáramot csökkenteni kell, a modulon található egyik ellenállás cseréjével. Különben túlmelegszik az akku.
A modulnak létezik cellavédelemmel ellátott változata is:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51362-51362.html
Ha az akku maga is tartalmaz integrált védelmet, akkor jobb a védelem nélküli modult használni (vagy nem kell bekötni azt a részét), mivel a dupla védelem zavart okozhat a töltésben. Ez a linkelt hozzászólásom óta derült ki.
Maga a TPA4056 csak töltésszabályzó, tehát nem cellavédelem. Ha a TPA4056 túlmelegszik, netán a termikus védelem dacára zárlatossá válik a benne lévő FET, olyankor jön jól a cellavédelem.
[ Szerkesztve ]
-
GZoli7
senior tag
válasz KaiotEch #52851 üzenetére
Lehet kapni egyszerre több akku töltésére való kis panelt is, de ez leginkább akkuk soros kötésénél számít.
Ez 1A-t tud és 5V körüli bemenő feszültséget vár el. Ez 5 akkuhoz kevés lehet, bár ezt te tudod. Laptop töltőről csak stabilizátor (LM7805) után kéne kötni, az is filléres.
Védelmi áramkör van bennük, szóval "felfújódni" nem kéne neki.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sziasztok. Ismét segítséget szeretnék kérni. Ez alapján szeretnék én is hasonló töltőt csinálni. Alapanyag ez lenne, filléres cucc. Csak én nem kettest szeretnék, hanem 5 lipo akksit egyszerre tölteni. Akkor 5 ilyen lapka kell, plusz gondolom ezeknek a pozitív és negatív betápját az össze lehet fűzni. Vagy elég egy lapka és a JST csatlakozókat lehet osztani? Megoldható, hogy laptop töltő(19,5V) legyen a betápja? Illetve vajon ezen van valamilyen elektronika, ami miatt nem fújódnak fel az akksik? Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
MasterMind
tag
válasz DasBoot #52847 üzenetére
Szívesen tenném, de a válaszából kifolyólag úgy érzem, hogy ha egy olyan bekötésről küldenék képet, amit Ön rakott össze, az jelen esetben is rossz lenne. Így ettől most eltekintenék. Megkockáztatom nem én vagyok az első, sem az utolsó amatőr, aki ezzel kacérkodott. Még élek és ez a fő.
"Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen."[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
válasz tordaitibi #52848 üzenetére
Köszi az infót, lehet alternativa ez is.
Üdv.
-
tordaitibi
veterán
válasz Batman2 #52807 üzenetére
Szia,
erre'a'feladatra vegyel egy uszokapcsolot,'tök a beceneve.
Es semmi mas nem kell, 6-8 ampert siman kapcsol, a hisztereziset a kabel hosszal egyszeroen szabalyozhatod.
Nem lebeszelni akarlak az elektronikus mgoldasrol, egy hobbista ismerosom ugyanigy kezdte egy IBC tartallyal,
es 1 ev megbizhatatlan mukodes utan uszokapcsolo lett, ez 4 eve tokeletes.
Nalam ugyanez a problema hazi megoldast nyert,
nevezetesen az IBC tartaly kupakja megfurva, maradek rozsdamentes anyagra hungarocell karika applikalva, es ez egy vizmentes dobozba egy tomszelencen keresztul egy 6amperes mikrokapcsolot lokdos.
5 eve kapcsolgatja a kutszivattyumat hiba es karbantartas nelkul. -
DasBoot
aktív tag
válasz MasterMind #52845 üzenetére
Küldene egy-két fényképet? Elmondanám a véleményem.
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
MasterMind
tag
Először nem teljesen értettem mit értesz grundolás alatt, aztán kezdtem kapiskálni, míg végül elkezdtem szidni az előtét-gyártók felmenőit. Biztos én vagyok a hülye - ez kétségtelen - de azért meglepő számomra, hogy 2016-ban az önszorító csatlakozó a legjobb megoldás. A tömör azért nem lett volna jó az esetemben, mert minimális mozgathatóságra szükség van.
(#52831) DasBoot: Köszönöm az aggodalmat, egyébként egyetértek Önnel, a villany tényleg nem játék, de azért nem volt atomfizika és végül sikeresen és működőképesen összeraktam. Mindent megfelelően és biztosan rögzítettem.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz darvinya #52841 üzenetére
Szóval ezek így elég tág fogalmak, egyáltalán nem biztos, hogy mind ugyanazt csinálja.
Lehet, hogy addig világít, míg hangot kap, lehet, hogy addig villog, míg hangot kap, lehet, hogy bekapcsol ha hangot kap, és úgy marad, lehet, hogy a következőnél meg kikapcsol. És a késleltető pedig gondolom mindből hiányzik.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
válasz darvinya #52839 üzenetére
Nem, én úgy akarom, hogy
1. Bedugom
2. hangot vár
3. ha kapott hangot, bekapcsol a duda a beállított mondjuk 1 másodpercig
4. késleltetés a visszhang miatt, aztán újra belép a
2. fázisba, amiből nem ugrik a
3.-ba, míg nem kap hangot.
Szóval hangra bekapcsol, szól egy ideig, vár egy kicsit, és előről kezdi.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
darvinya
titán
válasz geucsa #52837 üzenetére
HR elektronikalával vedd fel a kapcsolat, vagy HQ, vagy Google keresőben így ALPS 100K 15AMX2
gyulank
Ez csak úgy lehetne, hogy frekvencia különbözik.
Tehát Hang kapcsoló más frekvencia sáv szűrésű, mint a Sziréna.Lehet még dB-el szűréssel is, de akkor közvetlen méréssel kell mérni.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
gyulank
addikt
Sziasztok! Hang hatására szeretnék rövid időre bekapcsolni egy dudát.
Ehhez kéne egy rajz úgy, hogy a duda hangjától, esetleges visszhangjától nem marad bekapcsolva, hanem újra csak akkor kapcsol be, ha más szól. Tud valaki ilyet?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Batman2
őstag
A munkahelyemen van pár higanygőz lámpa, ami az udvart világítja.
Az egyik kiment, pótolni kellene.
A benne levő HGLI jelzésű, tehát előtét trafó kell hozzá, manapság meg már inkább csak a HMLI van, amihez nem kell előtét trafó, az áramkorlát egy beépített ízzószállal megoldott.
Kérdésem, ha csak HMLI-t kapok, akkor azt tehetem be minden károsodás nélkül az előtét trafós lámpatestbe, vagy így hamarabb megy tönkre??Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Batman2 #52832 üzenetére
...van egy kis pezsgés, egy kis vízbontás, ami hosszabb távon korróziót okozhat. Pedig összesen 100Kohmos ellenálláson át van áramfolyás.
Próbálj inoxelektródát készíteni.
Tegyek be nagyobb ellenállást, mondjuk 1M-at, vagy tökmindegy, mert a feszültség így is-úgy is 12V marad, ami már vízbontást okoz??
Így nem tudom megmondani mennyire növelheted az ellenállás mértékét. Ez attól is függ, mekkora a tranzisztorok áramerősítési tényezője (hFE). Ha a szonda után egy Darlingtonkapcsolás következne, akkor egy hFE-nyi értékkel osztódna még a bázisáram.
Ordinárébban: tegyél akkora szondát, hogy későbbre fogyjon el.
-
Batman2
őstag
válasz Lompos48 #52819 üzenetére
Szevasz
Módosítottam a rajznak megfelelően, az ott jelzett alkatrész értékekkel.
Mostmár rendben kapcsol a reset, a csomópontokban mért feszültségek is rendben vannak, a reset lábon vagy majdnem teljes pozitív tápfesz, vagy 0,03V van, ez így tökéletes, határozott, nagyon érzékeny
Egyetlen dolog zavar még, hogy a belógatott elektródoknál van egy kis pezsgés, egy kis vízbontás, ami hosszabb távon korróziót okozhat.
Pedig összesen 100Kohmos ellenálláson át van áramfolyás.
Tegyek be nagyobb ellenállást, mondjuk 1M-at, vagy tökmindegy, mert a feszültség így is-úgy is 12V marad, ami már vízbontást okoz??Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
DasBoot
aktív tag
válasz MasterMind #52810 üzenetére
MasterMind! Amennyiben nem járatos a villanyszerelésben, akkor a munkát mindenképpen bízza szakemberre! Amennyiben valamit rosszul csinál életveszélyes is lehet. És persze a "hogyannal" is lehet gond! EZT BÍZZA SZAKEMBERRE!!!!! A VILLANY NEM JÁTÉK!!!! Üdv.: Joe
LEGO-ból bármit megépíteni, csak idő kérdése.
-
Thome
veterán
válasz Kernel #52823 üzenetére
Igen, D-Sub-ra gondoltam! Na de itt az én tudatlanságom mutatkozott meg, azt gondoltam hogy itt is csak egyszerű videójelek jönnek ki, amit kitudok küldeni a monitorra, de ezek szerint nem.
Szerintem vele lesz a legegyszerűbb akkor megvalósítani, ha itthon nem lehetséges egyszerűen.
LINK -
Kernel
nagyúr
Ha VGA-n a D-Sub csatlakozót érted, "sárga szálon" pedig azt, ami az RCA-kompozit színe szokott lenni, akkor itt valami tévedés lesz.
A D-sub 5 komponensben viszi át a jelet: RGB videójelek, H/V szinkronjelek.
Az SD-kompozit mindezt keverve, illetve valamilyen szabvány szerint kódolva (PAL/NTSC) tartalmazza. Nem mellesleg SD-szabvány.
-
Thome
veterán
Tudtok nekem egy bekötési rajzot adni egy VGA - RCA (nyilván csak a videó kimenet része kell, a sárga szálhoz) átalakítóhoz?
Már ha ezt közvetlen meglehet oldani, ha kell ellenállás, akármi az nem gond, csak egy működő rajzra lenne szükség. -
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #52818 üzenetére
Te tudod, de a Reed-relék magas megbízhatóságúak. Már maga a relé is az üvegcsőben légmentesen zárt, majd az egészet műanyagba öntik. Csak egy példa, itt a műanyag rúdon belül van a relé, az úszógyűrűben a mágnes:
Tartály oldalába szerelni mondjuk praktikusabb a másik.
A harmadik fajtát is hasonlóan kell elképzelni, nem kaphat vizet az áramkör, teljesen zárt.
-
-
-
mezis
félisten
Előtét és a foglalat, gyújtó modulok közt merev vezetékkel egyszerűbb a dolgod. (A sodrottat grundolni kell, hogy be tudd nyomni az önszorító csatlakozókba.)
mezis
-
Lompos48
nagyúr
válasz MasterMind #52812 üzenetére
0.25A, amihez majdnem minden vastagság megfelel. És sodrott, mert a másik merev.
-
MasterMind
tag
Igen az előtétbe kell a föld, a foglalathoz meg 4 vezeték megy (nyilván 2x2), eddig ez oké is, a kérdés inkább a vezeték vastagságára irányulna, hogy a 0,75-ös elég-e, a sodrott réz elég-e, vagy esetleg vastagabb, illetve neadjisten tömör kellene-e. Ha jól értem, akkor ezt az áramerősség határozza meg, viszont fogalmam sincs, hogy az ennél a fénycsőnél mekkora.
(#52813) Lompos48: Szuper, köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Ha kell az előtétbe föld akkor az a 3 eres drót jó.
De valószínű az előtét és a foglalat közé már csak 2 eres kell. Persze max nem kötöd be a 3-at. -
MasterMind
tag
Üdv! Nos kezdeném azzal, hogy villanyszerelésben nem vagyok valami nagy ász, a fizika sosem volt az erősségem, de ezzel talán elbánok: Adott egy 55W-os U alakú fénycső, amihez van hozzávaló előtét és foglalat (2G11). Ezt az egészet szeretném úgy összevezetékezni, hogy konnektorba lehessen dugni. Kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen vezetékeket is kellene hozzá vennem a dugvilla és az előtét közé (3x0,75 sodrott réz?), illetve az előtét és a foglalat közé?
-
Lompos48
nagyúr
Az RST lábon a felső szonda feszültsége fog - úgymond - ismétlődni, mert emitterkövető kapcsolásban van. Az ott mért feszültség az Ohm szerint számolt feszültségosztó értéke lesz, ahol az osztó a testtől felfelé: vízoszlop ellenállása - Ueb - 10-100k ellenállás a táp felé. Az emitterellenállás értékéből kiszámolhatod, hogy kijön-e a 4.6V.
Miért nem próbálod a felső szonda esetén is az inverterkapcsolást, mint az alsónál?Vagy, mint közben @Kernel írja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Emitterkövető kapcsolásnál az emitter soha nem fog teljesen lezárni, mert a BE-nyitófeszültség miatt ez nem lehetséges. Itt a szokásos "diódányi" feszültséggel kell kalkulálni, vagyis kb. 0,75V feszültségkülönbség marad.
Amellett van a bázisáram, ami valamennyi feszültségesést hoz létre a víz átmeneti ellenállásán, tehát ez is hozzáadódik. Nagyobb béta áramerősítési tényezőjű tranzisztorral ezen ugyan lehetne javítani, de valószínűleg úgy sem lesz jó.
Más áramköri megoldásokkal lehetne próbálkozni, de én nem is bíznám ilyen bizonytalan szenzorra. Vannak akvarisztikai célú úszókapcsolók is például, amit akvárium feltöltésekor szoktak használni. (Egy reverz-ozmózis víztisztító lassan termeli a vizet, felügyelet nélkül kell hagyni, ilyenkor szükséges egy végálláskapcsoló is.)
Van ilyen úszókapcsoló, ami a WC-tartályok működéséhez hasonlóan magát a vizet zárja el, tehát nem elektromos. Bár ez kis keresztmetszetű.
Vagy vannak Reed-relés kapcsolók is, ahol a vízszint egy mágnest (gyűrűt) emelget:
http://www.ebay.com/itm/131242946765
http://www.ebay.com/itm/301835479982
http://www.ebay.com/itm/311231357646Ez például egy kettős szintérzékelő:
http://www.ebay.com/itm/310668807589
...és találhatók még hasonlók.
[ Szerkesztve ]
-
Batman2
őstag
A következő kapcsolással gyült meg kicsit a problémám:
A kertemben automata csepegtető öntözőrendszert építek.
Van egy kb. 800l-es tartály állványzatra felszerelve, amit egy fúrott kútra kötött szivattyú motorral fel lehet tölteni, majd gravitáció útján, minimális nyomással elcsepegtet a csőhálózat a talajon.
Mivel nagy a hálózat és a 800l, bár soknak tűnik, de mégsem olyan sok, ahoz, hogy ne kelljen naponta kijárnom a tartályt újra tölteni, kell egy vízszintérzékelő és szivattyú vezérlő áramkor.
Ez lenne ez az áramkör.
A vízszintet két szonda érzékelné, az ásványi anyagokat is tartalmazó víz áramvezető képességét felhasználva.
Az alsó szondát a tartály egyharmadánál helyezem el, ha ez alá megy a vízszint, akkor az 555-ös IC trigger bemenete alacsony szintre kerül, ezzel aktiválódik, a billenőköre átkapcsol, a kimenete magas szintre vált, meghúz egy relét, ami bekapcsolja a hálózati szivattyút.
Ha a vízszint eléri a felső szondát, amit kb. 3cm-rel tervezek a tartály teteje alá tenni, akkor a a reset bemenet került alacsony szintre, amire a logika megint átbillen, alaphelyzetbe kerül, a kimenet ismét alacsony szintű lesz, a relé elenged, a szivattyú kikapcsol.Az áramkör odáig működik rendben, hogy ha az alsó szonda (trigger láb) nem érintkezik a vízzel és a felső sem, akkor azonnal kapcsol az IC, vált a kimenet.
Viszont nem vált vissza a kimenet, a reset vezérlése nem működik megfelelően.
Méregettem a feszültségeket, a következő értékeket kaptam kb. 10,5V tápfeszültség mellett:
alsó szondán: kb. 2,5V, ha nem érintkezik vízzel,
ic reset lábon: kb. 9,5V, ha nem érintkezik a szinda vízzel,
alsó szonda: kb. 3,5V, ha vízzel érintkezik,
ic reset lábon: kb. 4,6V, ha vízzel érintkezik a szonda.Szóval ezek alapján egyértelmű, hogy a tranzosztoros kör nem húzza eléggé le az IC lábát föld pontra, ahoz hogy a reset logika aktiválódjon (kb. 1V alatt), viszont enm igazán értem hogy miért.
Gondoltam azért, mert a víznek van vagy 100-300K ellenállása, és a tranyó bázisa nem kerül eléggé föld pontra, valamennyi pozitív feszültség alakul ki, ami miatt az emitterét nem tudja teljes mértékben földelni.
De ezt szerintem nem kellene tennie, mivel a kollektora földre van kötve, tehát igaz hogy folyik egy kis áram a felhúzó ellenállás felől a tranyó bázisa felé is, de a tranyó nyitása esetén a kollektor áram sokkal nagyobb, ami jelentős földelést kellene jelentsen, bőven 1V alatti feszültség kellene csak maradjon az emiiter-ellenállás-IC reset láb csomóponton.
A tranyó új, nem kellene hibásnak sem lennie.Mi lehet a baj??
Üdv.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz triklin #52805 üzenetére
Szerintem fogj egy egyszerű mikrovezérlőt, mindnek van legalább 8 AD bemenete. Azzal tudsz áramot mérni sönt ellenállásokon (valami kellően kis értékűn, hogy ne fűtsön) amiket meg be tudsz kötni a modulok tápágába. Aztán ha az egyik sönt ellenálláson nem méred a megfelelő üzemi feszültséget, akkor azon a modulon nem folyik át áram, meg tudsz húzatni mondjuk egy vagy több hiba kimenet relét. - meg persze ha raksz rá soros portot, akkor akár kapcsolgatni is tudod a kimeneteket távolról...
Ez így szerintem elég egyszerű szerintem, mondjuk egy arduinoval simán meg lehet csinálni. Ezek a peltier elemek elég szépen vesznek fel áramot, szóval van mit mérni.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
triklin
tag
Sziasztok
Szeretnék összerakni egy 6 peltier modulból álló vízhűtőt.
6db 60w os modulból és két chieftec gps450aa 101a-ból állna, a meleg oldalról is víz vinné el a hőt.
Az üzemeltetéséhez semmiféle szabályozást /vezérlést nem tervezek (nincs rá szükség), csak egyfajta védelmet, ha véletlen valamelyik modul felmondaná a szolgálatot.
Van ötletem ennek a kivitelezésére, de szeretnék tanácsot kérni, hogyan vihetném véghez a 6 különálló modul védelmét, illetve külön-külön kapcsolhatóságát? Létezik esetleg erre külön, készre forrasztott modul?Köszönöm a választ előre is
Üdv.
-
Barret001
addikt
válasz gyenesmartin #52802 üzenetére
Gondolom tudod,hogy ezeket hűteni kell.
-
gyenesmartin
őstag
válasz Kernel #52801 üzenetére
Ez a fajta modulok nem igazán váltak be nekem. 1 A-nél is már annyira melegszik ,hogy tönkremegy. Ráadásul nem is 29V-ig, hanem akkor még csak 16V-ig kellett volna tölteni.
Nekem meg legalább 3 A kéne.
Egy balancer áramkör lehet jó volna még hozzá. Bár nem nagyon szokott eltérni a feszültség enélkül sem.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #52799 üzenetére
Vagy fel lehetne szabályozni kb. 35V-ra és utána kötni egy kész modult:
Itt ugyan 25 V van feltüntetve, de nem zárom ki, hogy 29,4 V is kihozható belőle.
Mindamellett most nem tudom részletekig elemezni egyik rajzot sem, csak tipp.
Cellavédelemhez vannak 7S PCB-k, ha nem is az olcsóbbak közé tartozik.
Itt is voltak még rajzok, ami (módosítással) felhasználható esetleg:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_50983-50983.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AliExpress tapasztalatok
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Ausztria - élmények, tapasztalatok
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest