- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Letisztult külsejű, "lopakodó" alaplapok a Gigabyte égisze alatt
- Középkorian pokoli lett az új GeForce driver
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #41597 üzenetére
Kb. 4W 4 ohmos terhelés esetén. 8 ohmon a fele. Ez azért, mert a fotó alapján a táplálás egyetlen 12V. Ha egyáltalán működik: lásd PHM.
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG #41597 üzenetére
Ezt felejtsd el. A TDA2030 névleges tápfeszültsége +/-8...18V.
Ez azt jelenti, hogy egytelepes táplálásnál minimum 16V kellene neki.
Azaz még 14V-os akkufeszültségnél sem garantált a működése.
Ilyen célra a TDA2003 sokkal alkalmasabb.
Az elméleti maximum 5W, a gyakorlati kb 4,5W ilyen kapcsolástechnikával,
4 ohmos hangszórót feltételezve.
A teljesítmény kisebb ellenállású hangszóróval, hídkapcsolású végfokkal,
illetve inverteres táplálású végerősítővel növelhető. -
krisztianAMG
senior tag
Ennek vajon mennyi lehet a reális teljesítménye 12V-ról?
-
Ribi
nagyúr
válasz
body007 #41595 üzenetére
Ohh, ebbe biztos van beépítve, azt hittem sima led lett belehergelve.
Hát fene tudja. Ha egy helyen kiég az index, akkor is gyorsan villog, hogy tudd valami nincs rendben, lehet azt érzékeli, hogy mind2 ki van égve és amiatt van megzakkanva. Auto/motor elektornikához értő egyén kell ide. -
válasz
Kernel #41592 üzenetére
Rendeltem az ebay-esből 5 db-ot. Gondolom 2 db kell egy lámpához mivel hi/low állása van mind a fék/helyzetjelzőnek mind az első lámpának.
A másik problémám az index. Oda 10w-os izzók kellenének (10w-s a relé is) beteszem a 2w-os led-et és meg se nyikkan - érthető okokból -. Oda gondolom ellenállást kellene betennem fogyasztónak, de mekkorát? -
Kernel
nagyúr
válasz
body007 #41589 üzenetére
Ezeknek nem sok, de a generátorszabályzót (vagyis a töltőfeszültséget) az akku hosszú távú egészsége miatt érdemes ellenőrizni.
Az sem egy normális dolog, hogy amit járműbe terveznek, nem bírja a járműves üzemet, tehát már csak ezért is megnézném a feszültséget. De ezeknél a lámpáknál állítólag amúgy is lehetnek minőségi problémák, alulméretezés, panaszkodott már más is.
-
válasz
Kernel #41588 üzenetére
Komoly - read-only vagyok - bocsi...
Szóval, szerintem az 1A elég (6-8 W a led) és autóba való, pl.:
T25 1157 7.5W 550LM 5500-6500K Neutral White 5-LED Car Signal Light A feszt. este le tudom ellenőrizni, de gondolom ezeknek a fesz. szabályzóknak nem sok az a 13-14V. És igen, 12V-os a robi is. -
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #41585 üzenetére
1 A terhelésig: http://www.hqelektronika.hu/product/ka78r12
3 A-ig: http://www.ebay.com/itm/161113720125
Ellenőrizni kell járó motornál az akkufeszültséget, hogy a generátorszabályzó rendesen működik-e, felpörgetett motorral is. 13,2 V környékén szokott lenni autóban is, ha jól emlékszem. Bár amennyiben a LED világítást járműbe tervezték, illene ezt elviselni, más LED-es eszközök 12 V felett károsodhatnak.
A linkelt szabályzók alkalmasak ilyen kis különbség kiegyenlítésére is.
Szerk: most látom, az előzményt eggyel odébb kattintottam, egyébként a robogóban is 12 V-os akku van?
-
Sziasztok!
Robogómon, h tudnám stabilizálni (vagy legalább maximalizálni) a lámpákhoz érkező feszültséget? Sajnos kipukkantja (idővel) a led-es fényforrásokat és úgy gondolom, h túláramot kap...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
ZeUS2140 #41580 üzenetére
Mindkettőnek van olyan paramétere, ami megegyezik a 2N3055 to3 tokossal, csak nem tudom, hogy melyik lenne jó?
Helyettesítéskor a paramétereknek fedniük kell a helyettesített típus paramétereit. Ezt most részletezni itt hosszú lenne.
A kérdezett típusok pont a tok miatt nem fedik teljesen a 2N3055-t. Az eredeti maximálisan disszipált teljesítménye (TO3 tokban) 115W, míg a két pretendensé (TO220 tokban) 75W. Ezek a számadatok végtelen hűtübordára érvényesek, amivel a tok 25C fokon tartható. Ez egy elméleti érték. Ugyanakkor ha ezt az értéket az alkalmazásod nem közelíti meg, a csere elképzelhető. Ehhez illene tudni a bemenő egyenirányított feszültséget, a kimenő minimális feszültséget meg a maximális áramot, amit a tápnak le kell adnia. Azokból lehet számigálni.
-
ZeUS2140
aktív tag
Sziasztok.
Most kezdek ismerkedni komolyabban az elektronikával és egyből felmerült egy kérdés
2N3055 tranyót lehet helyettesíteni valami to-220 tokozású pajtásával?
Ezeket találtam: 2N6488 és MDE3055T.
Mindkettőnek van olyan paramétere, ami megegyezik a 2N3055 to3 tokossal, csak nem tudom, hogy melyik lenne jó?
Egy labortápba kellene.Előre is köszönöm a választ.
-
krisztianAMG
senior tag
Eagleben kapcsolási rajz készítésénél hiába kötöm össze a kondenzátorokat a többi alkatrésszel, valamiért a kondi lábára nem köti rá a vonalat. Ez csak kondenzátoroknál jelentkezik, a többit összevezetékezi. Csak valami beállítási gond, vagy valamit rosszul csinálok?
-
PHM
addikt
válasz
Lompos48 #41577 üzenetére
Persze.
A lábtávolságai a szabványos 14 lábú DIL tokénak felelnek meg,
csak a tok valamivel szélesebb a maiaknál.
Momentán nem találom, de van valahol egy lengyel végfok IC-m,
ami TO3-as tokban van és anno lefűrészeltem a tetejét.
Gyakorlatilag szabad szemmel is látható a szerkezete.
Persze nagyító alatt jobban ki lehet venni. -
cbmfan
senior tag
üdv!
a minap találtam ezt. vajon mi lehet?
alul két UA741PC 7937 feliratú IC reális lenne, hogy 1979-es?
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #41567 üzenetére
Egy paneles és rajz sincs(már többször/több helyen próbáltam beszerezni)
Másik oldalon az én kezem volt.
Magnó részre átkapcsolva nincs ez a hiba jelenség.Mivel egy panelon van minden így táppal nem tudom, miért lenne gond.
Pontosan emiatt lettem tanácstalan merre induljak tovább.
Vagy 20x végig néztem minden bekötést, jó. -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #41563 üzenetére
Én azt írtam, hogy: "KI kell bontani és végigbogarászni a testszálak bekötéseit. Meg mindent."
A második felén biztosan nem vagy még túl, mert akkor a hiba is meglenne.
Nem egy tipikus hiba. Kibontod, betáplálod, tápot ellenőrzöl, alegységeket választasz szét és mérsz, mérsz. Legjobb lenne egy rajz beszerzésével kezdeni, ha a rutinod nem elég széleskörű.
-
darvinya
titán
Erre (#41555) darvinya lenne ötlet?
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG #41558 üzenetére
Ez esetben tehetsz egy próbát a BD140-essel, de mindenképp
szereld hűtőbordára. -
Lompos48
nagyúr
válasz
krisztianAMG #41556 üzenetére
10k-s potméter határon mozog és a 2 tranzisztorpéldány áramerősítésétől függ a siker. BD 140 nem elég a maga 1.4A-es max. kollektoráramával. A terhelés 2A-nél többet kér határon. Legalább BD434/436/438 kell oda, vagy hasonló legalább 3A-es pnp tranzisztor.
@PHM OK.
Szerk.: Máskor definiáld pontosan a kérdésedet.
-
PHM
addikt
válasz
krisztianAMG #41556 üzenetére
A 2N2222 oké, de a BD140 kevés lesz.
Minimum 3A-es tranzisztor kell oda, hűtőbordán. -
krisztianAMG
senior tag
Ebben a kapcsolásban, a 2N3053 helyettesíthető 2N2222-vel, az MJE2955 pedig BD140-el, ugye? A potméternem muszáj 1k-nak lenni, vagy lehet 10 is? (Csak 10-es van itthon.)
-
darvinya
titán
Sziasztok
Van egy Orion(Japán) kazattás magnó.
Be és kimenete is van RCA-n, viszont megérintve a test-et rettentően elkezd búgni.Ez mitől lehet?
Nem mai darab. -
darvinya
titán
válasz
vodkaboy22 #41552 üzenetére
Néz be a HR elektronikába.
Ott van egy kosár teli vas lemezes trafókkal, hátha van ekkorában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 13 Pro 128 GB grafitszürke - kártyafüggetlen
- Új Bontatlan iPhone 15 128GB Független Fekete/1 Év Apple Gar./p4249
- Bambu Lab X1C + PEI Plate + 0.2mm hotend + csomó tartozék
- Lenovo ThinkPad T14 Gen2i 14" FHD IPS i5-1145G7 16GB 256GB NVMe gar
- MSI Thin GF63 12VF 15.6" FHD IPS i7-12650H RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- Samsung Galaxy S23 / 8/128 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest