Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiszsolt100
csendes tag
Tudom ha csak egy aksit használnék nem kéne az a megoldás azért kell a tanács mert a legerősebbet akarom kihozni a dologból..
-
Nekem anno azt mondták hozzáértők úgy tekercseljek,hogy azt ne kelljen megismételnem.De még is volt nekem is olyan,hogy újra kellett tekercselnem egy trafót de még talán ez a legolcsóbb megoldás.Az impregnáló anyagok sem olcsók és vannak amiket 2 komponensből kevered ki és el is kell hasznéálni mert egyéb ként tönkre megy.
Találkoztam olyan trafóval is amit faggyúba főztek ki.hátránya,hogy hamar olvad és egy idő után szaga is lesz. -
kiszsolt100
csendes tag
Sziasztok!
Sok kísérletezés után segítséget kérnék. Van 3 db 12v aksim, ehhez szeretnék csinálni egy erős légmagos elektromágnest, a max méretezésem 20mm magas, 38 mm belső üreges rész, és olyan max 100 mm átmérő. Próbáltam vékony huzalból 0,6 mm-ből csak mivel annak max 0,7 A terhelhetősége ezért nem elég erős...(ebből meg tudnám csinálni a megadott méret alapján). A legjobb az lenne ha 3 mm-es huzalból tudnám megcsinálni mert annak a terhelhetősége kb 16 A az már elég erős lenne, csak itt meg abba a problémába ütközöm hogy a megadott méretezésre tekert tekercs szinte azonnal melegszik ( közel 1 m átmerőjű tekercset kéne csinálnom hogy ne melegedjen) mivel nem elég hosszú a huzal amit feltekerek és nincs meg a megfelelő ellenállása, nem tudom hogy ha a megadott méretre feltekert 3 mm huzal elé tennék valami ellenállást vagy mást akkor meglesz az elegendő ellenállás hogy ne melegedjen túl és közben meglegyen a 16A erőssége. Erre kérnék valamilyen megoldást tanácsot, előre is köszi
-
Ribi
nagyúr
Lenne egy olyan gondom, hogy a most vásárolt trafó búg, vagy morog. Terhelés nélkül is.
Lompos48 már említette, hogy ilyenkor be kell meríteni lakkba. Valaki tud ilyet errefele? Menynire biztos, hogy ez megoldja? Ha az egyes rétegek el vannak szigetelve akkor is rendesen belemászik a kitöltő anyag, vagy kicsit akkor kell mahinálni? -
válasz
Kernel #33487 üzenetére
Lehet,hogy igazad van csak mivel volt már jó pár Mac cuccom így símán el tudom azt is képzelni,hogy nem az alaplap tartalmazza azt a billenő ák-t amit ha összezársz bekapcsol és ha még egyszer akkor kikapcsol.
eBay-ról meg nincs kedvem rendelni egy frontpanelt kábelestől mert többe kerülne mint amennyiért vettem az egész G5 belsőséget.De elcseszni sem szeretném a lapot -
Kernel
nagyúr
válasz
totya694 #33480 üzenetére
A szokásos és kézenfekvő, hogy testre kell zárni. Túl sok lehetőség nincs is, lehetne még +5 V-ra. De szerintem, ha rámérsz műszerrel, olyan 3-5 V körüli feszültség lehet rajta.
Elvileg megpróbálhatnád egy 1-10 kΩ nagyságrendű ellenállással is testre zárni, legfeljebb nem kapcsol be, mert a szükséges ellenállásokat már eleve betervezi egy normális tervező. Tehát ha így nézzük, túlzott óvatosság.
-
válasz
DonThomasino #33481 üzenetére
Az autókba lévő hangszórók vannak a legnagyobb fizikai igénybevételnek kitéve.Kosz,por,esetleg víz,erős rázkódás,ütődés stb-stb.
Gondolj csak bele,hogy egy ajtóba épített hangszóró mit él át amikor be vágják az ajtót és nem csak a fizikai behatásra gondolok(felgyorsul majd hirtelen megáll) ha nem még ott van a levegő nyomás is.... -
válasz
DonThomasino #33481 üzenetére
Persze,hogy lehet rossz.
Zöröghet pl a közepe,súrolhat a csévetest a kocsiban belerakodott kosztól.Membrán széle lehet szakadt stb
Tekercs is lehet szakadt vagy zárlatos esetleg leégett....
Sőt beázástól meghullámosodott membrán is előfordulhat... -
DonThomasino
veterán
Délután megyek megnézni egy mélynyomót.
Lehet egy ilyen egyáltalán rossz?
Mit kell figyeljek rajta? -
válasz
DonThomasino #33478 üzenetére
A mély sugárzó frekvencia átvitele elég bekorlátolt pl. 30Hz-től 3000Hz-ig.Így már szinte feleslegessé válik a hangváltó.
Más.Vettem egy powerMac G5 dual 1,8GHz-es gép "szinte" komplett belsejét de elszeretném indítani és problémákba ütköztem ugyan is a front panel bekötése nekem nem elég tiszta.
Íme a csatlakozó bekötése.
A 13-as tüskén a Power Button kivezetés még világos de mivel kell összezárnom,hogy induljon az alaplap?
Nem szeretném 1 mozdulattal kinyírni sem az egészet.Minden ötletre vevő vagyok.Az előlapi USB nekem nem kell és 1394 sem csak az indítás érdekel.A Hacintosc oldalakon hosszasan tárgyalják de csak azt a variációt amikor G5 házba építenek desktop alaplapot és azt hogy kötik be.A PowerMac G4-es sorozatnál anno megtaláltam a bekötést de G5-nél nem találok semmi számomra hasznos infót -
Kernel
nagyúr
válasz
DonThomasino #33474 üzenetére
Kimeneteket nem lehet így összekötni. Legfeljebb vannak erősítők, amit át lehet állítani hídkapcsolásra, ilyenkor egy sztereo erősítő ellenfázisban dolgozik, két kimenete közé lehet kötni a mélyhangszórót.
Viszont a négy kimenetet adó komolyabb fejegységek mindegyike már hídkimenet, vagyis összesen 8 db végfokot tartalmaz.
Egyszerűbb autórádiókban lehet 4 db szimpla végfok a 4 hangszóróhoz, egy tokba integrálva.
Példának okáért van itt egy adatlap, ami 4 db végfok, 2x2 híd, vagyis végeredményben sztereo erősítő lesz belőle, tehát ebből 2 db kell a 4-hangszórós rendszerhez.
Lehet FET-es is az erősítő, alapelv ugyanez. A hídkapcsolásra nyilván azért van szükség, mert autóban a tápfeszültség behatárolt, a terhelőimpedanciát sem nagyon szokás 4 ohm alá vinni, így korlátozott lesz a teljesítmény is. Hídba kötve viszont ez még növelhető. (A tápfeszültség növelése inverterrel egy másik technika, fejegységbe az már nem fér bele, hanem külső erősítőbe.)
A kimenetek szempontjából lényegtelen az aszimmetrikus terhelés, mivel minden kimenet 1 db önálló végerősítőnek számít, még akkor is, ha belül hídban kettőt tartalmaz.
Nincs 4 ohmos szabály sem, csak épp az akkus táplálás miatt, a 8 ohm terhelésnek kevés, nem lehet vele rendesen kihasználni a tápfeszültséget, ezért jellemző a 4 ohm.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33476 üzenetére
Az a cél hogy brummogjon, persze egy hangváltót betennék elé.
Minek? Úgyse tud magasakat.
Így akkor nem zavarna be hogy az első két hangszóró 4 ohmos
a hátsó mélynyomó pedig 8?Mint elektronika nem, de hangkép szempontjából abnormális.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DonThomasino #33474 üzenetére
Mi van párhuzamoson kötöm két hátsó kimenetet?
Azt ne! A 2 csatorna kimenete két független feszültségforrás, határesetben kinyírhatják egymást.
Illetve mi van ha csak 1 kimenetre kötök mélynyomót, a másikat üresen hagyom.
Semmi baj nem lesz, de az egyik oldalon csend lesz, a másik pedig csak brummogni fog, a magasak eltűnnek.
-
válasz
DonThomasino #33471 üzenetére
A mai "vasak" általában 4 hangszórót kezelnek amit sok esetben 2db sztereó IC-vel oldanak meg(ha jól gondolom) és azt nem igazán szereti egy erősítő sem,hogy az egyik oldala 4 a másik 8 ohmmal van terhelve.De ha pl az első kettőn 4 és a hátsó két hangszórón 8 ohmos hangszórók vannak akkor a hátsó 2 kicsivel halkabb lesz de ott a készüléken az első és hátsó hangszórók közti balance is.
-
darvinya
titán
válasz
DonThomasino #33471 üzenetére
Két különböző nem jó, mert az egyik oldal jobban le lesz terhelve.
Csak párban érdemes. -
válasz
DonThomasino #33469 üzenetére
Az autóba lévő készülék kimenetén múlik,hogy 4 vagy 8 ohmos vagy mind 2 impedanciát támogatja.
Én nem tudok ilyen "szabályról".Mint ahogy autó HiFi sem létezik mivel az autó belső tere ennek a követelménynek nem tesz eleget.De lehet HiFi minőségű cucc az autóba.Az autóba beszivárgó zaj és az autó által keltett zaj sem fér össze a HiFi fogalmával.Én ezt így látom de majd ki leszek javítva ha tévedek. -
válasz
DonThomasino #33467 üzenetére
4 ohmos helyett?Ha igen akkor halkabb lesz kicsivel
Ja,hogy autó szétrázató mély dobozra gondoltál.Ha erősítő nélkül rakod be a csomagtartóba nem sok mit fogsz belőle hallani. -
DonThomasino
veterán
Ha 8 ohm os mélynyomót rakok be kocsiba erősítő nélkül mi történik?
-
hNp88
aktív tag
válasz
MasterMark #33400 üzenetére
TILOS felcserelni! es igen, valsz. kontakthiba lesz.
latom mar valaszoltak, utalok mobilrol forumozni
-
ffodi
veterán
-
válasz
DonThomasino #33460 üzenetére
Lehet "de" csak USB bekötése van.Tehát ha szabályoz is valami ventit akkor azt szoftveresen tudja csak tenni.
Tükröződős előlapon alig lehet keresztül látni azért is fotóztam a napfénynek kitéve,hogy látszódjon valami a kijelzőjéből. -
válasz
radi8tor #33459 üzenetére
Ilyen fényképezőm van és aksi töltés után mindig elmarad a dátum beállítás így az Ő új korától indítja az idő mérését.4db ceruza aksival 3-4 hónapig bírja napi 1-2 kép megvan neki átlagba.Nekem 2008 óta van meg azokkal az aksikkal amikkel vettem."Műhely masina"
-
válasz
DonThomasino #33456 üzenetére
Szia!
Az a baj semmi szám nincs rajta és így elég nehéz beazonosítani.Arról meg nem is beszélve,hogy így softver nélkül semmit nem is csinál.
-
kts88
aktív tag
válasz
Lompos48 #33412 üzenetére
Köszi a javítást! 0,3 akar lenni az a 3.
Bár pár percig elviseli, legalábbis 550A-rel meg lett tolva. (Zárlati árama 3000A)#33413 And Hétfőn megpróbálok utána járni. Ezek amiről beszéltem önjáró trolibusz vontatási akkutelepében vannak 300*1,2V 30Ah. Most kezdenek döglődni, de 10 évesek. Van is már nálam döglött cella, de nincs rajta írás. Esetleg lehet NiCd még.
-
-
DonThomasino
veterán
Adott egy autós LG fejegység 4 kimenettel (mosfet)
Párhuzamosan köthetek valahogy 2 kimenetet? -
moha21
veterán
Srácok bocsi az OFF-ért, de muszáj betennem ide.:
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
moha21 #33445 üzenetére
APC Smart 1500VA van alatta, úgy is próbáltam, hogy akkuról menjen. Semmit nem változott a hangja a tápnak.
Egyértelműen a táp ciripel, szerintem a PFC áramköre (merőlegesen van a táp alaplapjára az oldalánál).
Tápot cserélni emiatt nem akarok, mert hűvös darab. Lehet egy alaplap csere még lesz pár hónap múlva és az megoldja a dolgot. Az egy komolyabb lap lesz több energia gazdálkodási opcióval.totya694: valahogy így néz ki belülről a táp: [link]
Ezen a képen lent található 90fokban szerelt NYÁK felől jön a ciripelés.Alaplap pedig ilyen: [link] onnan semmi hangot nem hallok.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #33442 üzenetére
Ja igen, persze, hogy ügyelnek..... Nagyobb cégeknél látok furcsább dolgokat és napi szinten foglalkozom ilyesmivel. Egyébként
""A szolgáltatott villamos energia feszültség jellemzői: az MSZ EN 50 160. szabvány előírásai szerint: Kisfeszültség névleges értékei és tűrése: 400/230V (±10%)
Hálózati frekvencia: 50 Hz (+2% –2%)"
"Tehát 220V mellett sem menne semmi tönkre..
A másik meg, hogy pusztán elméleti oldalról volt megközelítve a dolog, hogy hogyan lehetséges eltérő feszültségkülönbség.
Szerintem előbb informálódj és gondolkodj mielőtt megpróbálsz mást kioktatni.
-
moha21
veterán
válasz
radi8tor #33441 üzenetére
Másik VGA-val nem tudod kipróbálni?
Nekem 8800GT-m ciripelt, aztán beleraktam egy másik tápegységet és ezt követően a tápegység is ciripelt a VGA-val egy ütemben.
Másik szünetmentesről is ciripel azt mondtad. Akkor is ciripel, ha a szünetmentes aktív? Mert nem tudom milyen szünetmentes, hogy mezei Offline, delta konverziós vagy kettős konverziós.
-
válasz
A CPU foglalat melletti kivitelű tekercsek tudnak szépen ciripelni és az "újabb" lapokon ezt már így probálták kiküszöbölni,hogy egy ferrit serlegbe bujtatták a tekercset amit kiöntöttek ragasztóval.
A PC tápoknál még a régi fajta tekercseket használják sajnos.Keress rá a Te tápod belső fotójára és akkor szembesülhetsz ezzel a ténnyel. -
darvinya
titán
válasz
moha21 fórumtárs tollából nagyon le van terhelve a hálozat azon része vagy nem megfelelő keresztmetszetű vezetéken nagyobb távolságra van szállítva a villamos energia a lakásban.
Erre ügyelnek az üzletben, hogy ne legyen.
Ha üzletsorban található az üzlet.
Elég ciki lenne egy üzlet miatt megbénulna az egész üzletsor. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
totya694 #33435 üzenetére
Kösz a tippet, de sajnos terheléstől függetlenül változatlan a ciripelés. Valamint nagyobb terhelésnél (50% körül) már inkább átmegy olyan kattogó szerű zajba a magas frekis hang. Szóval ezt nem terheléstől tenném függővé.
Hála az égnek kikapcsolt állapotban csendben van. Volt már olyan platinum minősítésű tápom, ami kikapcsolt állapotban sem hallgatott el teljesen.
Az egyértelműen hallatszott, hogy pár kerülettel odébb csendben végezte a dolgát a táp.moha21: próbálkoztam azzal is de hatástalan volt. Ezért gondoltam rá, hogy a 230V-os bemenő ágat kellene szűrni valahogyan.
Amúgy i7-4770 és GTX670 van a gépben, de másik alaplappal is ciripelt a táp.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #33434 üzenetére
Konkrétan erről az oldalról van szó[link], elvileg eredeti beszkenneltet adatlapját mutatja.
Ami miatt kételkedek ezen, mert
Ifrm ≤8, de A-ben amit egy kicsit nagyon soknak tartok.
Még 1N5404-nek is 10uA.(#33436) Lompos48
Majdnem, csak másik oldal.
Csak itt több régi leírás van ami jól jön. -
moha21
veterán
válasz
radi8tor #33426 üzenetére
Nem fog érni semmit, a táp primer oldalán van szűrés.
"nem bírja a 230V-ot. (lehet az üzletben csak 220V volt)"
"Szabványügyi Közlöny 1993. decemberi számában közzé is tették. Ez - nemzetközi egyezményekkel összhangban - elôírja, hogy az új villamos készülékeket a "megszokott" 380/220 V-os hálózati tápfeszültség helyett a továbbiakban hazánkban is 400/230 V-ra kell tervezni, valamint csak ilyen készülékeket szabad gyártani. 1996. január 1-tôl már csak a 400/230 V-os készülékeket szabad forgalomba hozni. Tartalmazza továbbá, hogy 2003. január 1-jétôl a hálózati feszültség névleges értéke 230 V kell, hogy legyen."
Tehát nincs olyan, hogy itt 230V ot meg 220V, illetve csak úgy, ha nagyon le van terhelve a hálozat azon része vagy nem megfelelő keresztmetszetű vezetéken nagyobb távolságra van szállítva a villamos energia a lakásban.
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Megpróbálom megfogalmazni a gondom. Megépítettem ezt de a hőmérő kalibrálásával gondom támadt. Rákötöttem az áramkörre a 12V-ot, A 24 még nincs rákötve az csak a pákához kell. Azt írja a szerző "Bekapcsolás után a kijelzőn valamekkora érték jelenik meg, a fűtést jelző lednek pedig nem szabad világítania. Csatlakoztassunk feszültség-mérőt az ICL7107 35-ös és 36-os lábaira! Ez után az R30 helitrimmert állítsuk be úgy hogy a két láb közt kb. 900mV legyen. Ha az alkatrészlistához hűen 1%-os tűrésű ellenállásokat használtunk, akkor ezzel most nagyjából be is állítottuk a hőmérséklet-kijelzést. Az áramkör "HOELEM" nevezetű bemenetét zárjuk rövidre! Így a kijelzőknek "000"-át kell mutatniuk és a fűtést jelző lednek ki kell gyulladnia." A gondom hogy nálam nem 000 mutat, hanem 026-ot. Ami kb annyit jelent hogy 26 fokot csal a kijelző. Az R30-as (20k) helitrimmer tekerésével le tudtam menni 010-ig de ekkor már a 900mV helyett 2V körül volt. Hogyan tudnám kideríteni mi a nem jó ?? Olvastam hogy más is járt így, de neki megoldódott avval hogy kicserélte az LM324-et. Én is megpróbáltam,de nálam még rosszabb lett 026 helyett 035 lett. Minden más úgy néz ki működik csak az ICL7107 -et nem tudom beállítani. Ebbe szeretnék segítséget.
-
válasz
radi8tor #33430 üzenetére
Sajnos még a csúcs PC tápoknál is előfordul a ciripelés ha a terhelés egy adott szinten van.Például FSP Zen passzív tápok méreg drágák voltak és iszonyat hisztisek.Ha túl kicsi volt a terhelés el sem indult,ha el is indult úgy ciripelt mint egy tücsök.
Próbáld túl lépni a jelenlegi terhelést(pl akassz rá egy HDD-t még) -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33433 üzenetére
Az SY360/2 már olyan régi, hogy az adatlapjait se tartják meg. A Magyari-féle Dióda-atlaszban MÉG nincs benne, az interneten MÁR nincs. Bele kell nyugodni. Annak a megítélése, hogy mit tegyél helyette, az alkalmazástól, méréstől függ.
Ha látatlanban félsz, hogy szorítani fog az új cipő, akkor egy számmal nagyobbat kérsz. Itt is érvényes. -
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #33432 üzenetére
IFav=3A és VRmac=200V
Értem és pont emiatt kérdeztem ebben a hsz-emben (#33427) darvinya
Találtam egy leírást SY360/2 diódára
U(Vrrm) 200
U(Vr) 140
If (AV) ≤0.95³)
I (frm) ≤8
I (fsm) ≤40⁴)³) théta=45°C
⁴) 50Hz, théta(j)=120°C U(r)=0Mert itt a IFav=1A és nem 3A
Találtam egy oldalt ahol ilyen régi típusú alkatrészek leírása van, és próbálom helytállását ellenőrízni.
Futottam már téves információban és apróságon bukott meg a javítás.Azért hoztam fel ezt megint, mert mint példaképpen erre kerestem rá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33431 üzenetére
Helyesek. De már napokkal korábban írtam, hogy én a SY360/2-nak olyan adatlapját olvastam, ahol az IFav=3A és VRmac=200V. Nem fogom mégegyszer megkeresni!
Ugyanakkor nem értem az egész dióda hercehurcát. Tegyél oda 3A-es diódákat és az ügy le van zárva. Lassan egy hete töltjük az időnket egy diódával.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #33428 üzenetére
Ezek mennyire helytálloak?
Mint egy adatlap adatai.
Mert akkor a 1N4007
U(Vrrm) 1000
U(Vr) 700
If (AV) ≤1³)
I (fsm) ≤30³) théta=75°C
Közelebb áll SY360/2-hőz.
(#33430) radi8tor1
Lehet, hogy nagy b…omság.
De az üzlet 3 fázisú, az otthoni meg 1 fázisú hálózat.
Egyenletlen terhelés, ami a kint megosztott hálózat miatt nálad jelentkezik, ha te vagy legvégén.Vagy egyszerűen már az óránál el van rontva valami.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
vodkaboy22 #33429 üzenetére
Az eszköz hibátlanul működik. A boltban az alaplapra fogták a ciripelést, hogy a gyártók már kispórolnak belőlük ilyen meg olyan szűrőket, amitől nem rezegnek össze a táppal. Viszont másik ASUS alaplappal is ciripelt, harmadik alaplapot meg nem tudok prezentálni.
Sajnos a boltban nem ciripelt, ezért nem cserélték ki a tápot (akkor legalább lett volna esélyem, hogy a következő nem ciripel), külföldi tesztoldalon is hallottak hasonlót és a 3. cseredarab már nem ciripelt. -
vodkaboy22
addikt
válasz
radi8tor #33426 üzenetére
Nem hiszem hogy van olyan hogy itt csak 220 ott meg 230 (akaratlagosan, persze ingadozás és hiba van 10% belefér de nem hiszem hogy ez gondot okozna.) A hálózati problémákat meg magában az eszközben kellene rendbe rakni.., de persze lehet hiba itt is. Ezért lehet értelme ilyen elosztónak! Persze nem lehet garantálni a hiba megszűnését. (Általában azér ciripel így egy PSU mert azon a körön amin van nagyon sok más kapcstáp van ami egymáshoz közeli frekin rántogatják a hálózatot)
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33427 üzenetére
Ezalatt kioldhat a biztosíték?
Nem. Fel kell hevülnie, meg kell olvadnia, el kell szakadnia. Még a gyors biztosíték sem. Tervezésből kell megelőzni. Megnyugtatásnak: általában a szekunder ohmikus ellenállása úgysem enged 10-20-szoros áramokat.
Ezek mennyire helytálloak?
Mint egy adatlap adatai.
-
darvinya
titán
válasz
Lompos48 #33425 üzenetére
Ugyanakkor egy 1A-es dióda elbír néhány mikorszekundumos impulzust egyszer (nonrepetitive) vagy jónéhány ampert ugyancsak mikroszek nagyságrendű ideig ismételten.
Ezalatt kioldhat a biztosíték?
Találtam egy leírást SY360/2 diódára
U(Vrrm) 200
U(Vr) 140
If (AV) ≤0.95³)
I (frm) ≤8
I (fsm) ≤40⁴)³) théta=45°C
⁴) 50Hz, théta(j)=120°C U(r)=0Ezek mennyire helytálloak?
-
radi8tor
MODERÁTOR
Szakikat kérdezném, hogy ez az elosztó megér 5000 Ft-ot?
6 csatlakozóaljzat, túlfeszültség elleni védelem minden aljzatnál, hálózati szűrő 3 csatlakozóaljzatban a magas frekvenciájú hálózati hibák ellen, pl. monitorok és televíziók esetében.
Amire nekem kellene: van egy platinum minősítésű Seasonic tápom és az itthoni hálózaton ciripel. Vissza vittem géppel együtt a boltba, ahol vettem, de az ő 230V-os konnektorukkal semmi hangja nem volt a tápnak.
Szünetmentessel és anélkül is csinálja itthon a magas frekis ciripelést. Gyanítom az itteni hálózaton van valami egyenetlenség vagy nem bírja a 230V-ot. (lehet az üzletben csak 220V volt) -
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33424 üzenetére
Akkor az 1A-ig bíró egyenirányító esetében nem megy tönkre, mert előbb leold a biztosító mielőtt kárt okozna?
Nem, mert a félvezető sokkal hamarabb megy tönkre, mint ahohy a biztosíték kiolvad. Ugyanakkor egy 1A-es dióda elbír néhány mikorszekundumos impulzust egyszer (nonrepetitive) vagy jónéhány ampert ugyancsak mikroszek nagyságrendű ideig ismételten.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #33422 üzenetére
Más elfoglaltságom volt ezért írom most a gondolat tovább fejtést.
kb. 80% hatásfokú a trafó, a számítások alapján 1A szekunder oldali áramnál már kiold a primer oldali biztosíték.
Akkor az 1A-ig bíró egyenirányító esetében nem megy tönkre, mert előbb leold a biztosító mielőtt kárt okozna?
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #33417 üzenetére
Ha úgy könnyebb, számolj teljesítménnyel, ahol tételezd fel az elméleti ideális esetet (100 % hatásfok), vagyis a primer / szekunder oldalon azonos teljesítményt.
230V x 0,2A = 46W
Szekunderen is adott egy feszültség, legyen a példa kedvéért 12 V:
46/12 = 3,8 A
Vagy most látom, közben írtad a 40 V-ot:
46/40 = 1,15 A
Az egyszerű alapkapcsolásban az emitterellenállás csökkenése magával vonja a kollektorfeszültség csökkenését, ezáltal a munkapont eltolódását.
Összetettebb, DC-csatolt áramkörben viszont (műveleti erősítő vagy hangvégfok, lényegileg ugyanaz) minden hat mindenre, plusz ott van még a negatív visszacsatolás, ami azt esetleg kompenzálja, bizonyos határon belül, de ezt csak így általánosságban jegyezném meg, mert mindig a konkrét alkalmazást kell nézni, hogy mit szabad, vagy mit nem.
-
darvinya
titán
Nincs valaki regisztrálva a radiomuseum.org -ra?
Akkor letöltené nekem ezt.[link]
Vagy nincs valakinek kapcsolási rajza Vermona Regent 225-ről.
Köszönöm.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
darvinya #33417 üzenetére
Van egy egyszerű paraméter, a transzformációs arány, amire igaz, hogy: U1/U2=N1/N2 és ha mondjuk tökéletes trafóval számolunk, akkor =I2/I1. Ezt az értéket illene tudni. Utána spekulálhatunk.
A másik, hogy NPN tranyó emitter ágán ellenálláson keresztül földelt.
Ilyen nincs, vagy földelt, vagy ellenállással van a földre kötve (ami nem földelés).
A ellenállás növelése és csökkentése egy hangrendszerben mit eredményezhet.
Attól függ, hogy milyen a kapcsolás.
Azaz tisztítja vagy torzítja a jelet?
Egyiket se, általában más dolga van. Meg aztán mi az, hogy tisztítja a jelet? Legtöbb esetben nincs miért torzítást okozzon, csak ha miatta túl nagy amplitúdó jön létre, amit a táp limitál(hat).
-
darvinya
titán
Üdv
Lenne egy (buta)kérdésem.
Adott egy trafó ami 2 primer és 2 szekunder tekercsből áll.
Primer tekercsek sorba kötve 200mA -es olvadóbiztósíkkal van összekötve.
Szekunder tekercsek 2 utas egyenirányítású.Kérdésem az, hogy a szekunder oldalról mekkora áramra oldana a primer oldalon lévő biztosíték?
A másik, hogy NPN tranyó emitter ágán ellenálláson keresztül földelt.
A ellenállás növelése és csökkentése egy hangrendszerben mit eredményezhet.
Azaz tisztítja vagy torzítja a jelet?Köszönöm.
-
moha21
veterán
válasz
MasterMark #33397 üzenetére
Helyi földelés rendben van? Bár a transzformátornál is le kell legyen földelve... Valami árulás van ott a rendszerben.
-
PH-User
addikt
Ha már ennél a NiMH témánál járunk, olcsón lehet valahol jó töltőt venni?
Az olcsót azt igen olcsóra értettem. Régebben valaki linkelt Corad-ost, de nekem a 9900Ft nagyon nem az olcsó kategória. -
And
veterán
"Még egy apróság. NiMH akkunál drasztikusan nő az élettartam ha nem sütik 20% alá és nem is töltik 80% fölé!"
Konkrétan jófajta NiMH-típusokra ez biztosan nem igaz a tesztek alapján: [link] (lehet extrapolálni a kapacitás csökkenését ábrázoló görbét). Mod.: ellenben ha nem sütöd ki teljesen, csak úgy 'rátöltesz', még memóriahatás is ki fog alakulni egy NiMH-nál.
Pont a savas ólomra, VRLA-ra jellemző, hogy ha nagyon, 100%-ra kisütöd, a várható ciklusszám jóval kisebb lesz, mintha mondjuk csak 50%-ra sütnéd minden egyes alkalommal. Ezt egyébként normálisabb adatlapok sem szokták titkolni, és nagyobb (sokszor tíz kVA-es) teljesítményű UPS-ek szervizesei is elmondták. -
kts88
aktív tag
válasz
Batman2 #33385 üzenetére
Szia!
Már próbálgattam 220Ah-ás 12V-os teherautó akkut tölteni, talán segítségedre lesz. Alphaline 220Ah 12V.
Ha frissen leveszem a töltőről, ami már csepptöltésen tartja az akkukat 14,4V-on és megterhelem 80-100A-el 11,5V-ra esik be. Ha nincs terhelve 13,5V-ra áll be. De már 20A körül is 12V-ra esik a kapocsfeszültsége.
Sajnos kapocsfeszültség alapján nem lehet jól megmondani, hogy mennyi van benne. Talán saccolni lehet csak. Azt tapasztaltam, hogy 10,5V az alsó feszültség ameddig még van benne amperóra (terhelt feszültség 30-90A közt, üresen ekkor is 12V körül) Ha terhelve 10,5V alá ment hirtelen csökkent a feszültség 9V-ig.
A forgalmazó is hasonló értékeket mondott. Hozzátette még, ha ennyire lemerült sincs minden veszve, egy mai korszerű akkumlátor nem lesz egykönnyen cella zárlatos, de a kisütés után azonnal tölteni kell! Tönkre megy ha ekkora feszültségen marad tartósan. A belső ellenállása pedig nem állandó, kisebb kapocsfeszültségen nagyobb, illetve hidegen is nagyobb. Ha a névelegestől alacsonabb töltőárammal töltik, meghálálja, de szükség esetén 3C-vel tölthető (220Ah esetén 66A)A pontos töltöttség érdekében mérni kellene a betett és kivett amperórát.
Szerintem vegyél fel egy kisülési jelleggörbét. Tölsd 14,4V-ig, majd hagyd a töltőt rajta még csepptöltésen. Ekkor akaszd rá a 35A terhelésed és hagyd rajta amíg a terhelt kapocsfeszültség el nem éri a 10,5-et (esetleg 10,8-11V ha nagyon félted) Ezután újra tölt, ne legyen 0Ah kapacitással tárolva. Több hőmérsékleten is meg lehetne mérni, hidegben gyorsabban merül. Elviekben nem annyira jó ha 14,4V felett van a töltési feszültség, mert már ott bontja a vizet.
Még egy apróság. NiMH akkunál drasztikusan nő az élettartam ha nem sütik 20% alá és nem is töltik 80% fölé! Lehet ólom-savasnál is bejön valami hasonló, de erről passz.
-
zoltan6
addikt
válasz
MasterMark #33408 üzenetére
kötésdoboz van az elosztószekrény és a dugalj között a falban valahol?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
MasterMark #33408 üzenetére
Meg kell mindent vizsgálni alaposan. Ha 100V-ig esik néha a feszültség, akkor a fogyasztás fele egy rossz kontaktuson, vagy valahol "marad", annak nyoma kell legyen. Más változat a szolgáltatás, de az minden konnektornál/fogyasztónál egyformán észlelhető kellene legyen,
-
Lompos48
nagyúr
válasz
MasterMark #33406 üzenetére
Nem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
MasterMark #33402 üzenetére
Sárga-zöld a földelés, normális esetben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
MasterMark #33400 üzenetére
Működés szempontjából igen. Védelmi szempontból nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Tőzsde és gazdaság
- Konteó topic
- Nintendo Switch 2
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- További aktív témák...
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 5K OLED GAMER ! akció!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest