Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Vezetékes FEJhallgatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
valory
tag
válasz CPT.Pirk #32399 üzenetére
Mivel nem működik rendesen, nincs a helyén, szóval nem érintkeznek a burkolattal. A hűtőbordák egymás közt talán összeérnek. De az első működik, csak a többi nem (9v mérek akármerre tekerem)
Egyébként most nézem, h a 3ik rendesen összeér a 2 ill. 4el lehet ez a hiba...[ Szerkesztve ]
kényelmesebb a biztonsági öv, mint a tolószék!!! "Őszintén szólva, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." (M.S.)
-
valory
tag
válasz CPT.Pirk #32397 üzenetére
Szóval itt a rajz, ebből 4 egyforma van, beépítve egy régi optikai meghatóba, elől a 4 poti. A táplálás logikus, h mind a négyhez ugyanonnan megy (megtartottam a meghajtó molex csatiját, azután van bekötve a 4 betáplálás. Míg nem voltak "egybe" kötve, működtek)
[ Szerkesztve ]
kényelmesebb a biztonsági öv, mint a tolószék!!! "Őszintén szólva, inkább azért kritizáljanak, hogy dominálok, mintsem azért, hogy lassú vagyok." (M.S.)
-
valory
tag
válasz CPT.Pirk #32393 üzenetére
az én "művemről", vagy az eredeti rajzról? (egyébként az eredeti, a topik nevével megegyező weboldalról származik, annyi, h 4 darab van egymás mellet, és a +/- közös pontból kapják)
-
valory
tag
Sziasztok,
Csináltam egy ventilátorvezérlő panelt, LM317T IC-vel, pontosabban 4 IC van egy lapon. Külön-külön működött mind, most h befejeztem, csak az első működik rendesen a többi kb. 9 volton áll, hiába tekergetem a potit. Egy közös pontból kapják a + ill. - ez lehetne a baj ? Ha igen, akkor mit csináljak? Van egy-egy közös pont, ahonan 4-4 drót megy a pluszhoz, ill. minuszhoz.
Válaszotokat előre is köszönom!
-
törölt tag
válasz Lompos48 #32387 üzenetére
Ezzel akár lehet különálló tápfesze a "BD"-s résznek (BST51)? Meg ilyenkor a "BD"-s részt már lehet a drót túlvégére is tenni és csak a bázisát odavezetni?
A tranyókat kicseréltem SMD-re, remélem ezekkel az elemekkel is működik, bár az ellenállások tekintetében csak odatettem valamit. ( )[ Szerkesztve ]
-
vodkaboy22
addikt
válasz moha21 #32375 üzenetére
Ellenállásmikroponthegesztőben a wolfrám nem ólcsó téma mivel nagyon precízen formára kell előkészíteni és nem az ólcsó wolfrámot kell használni.
Ultrahang hegesztésre gondoltam.
Nem ilyen vékony dolgokhoz nem elég egy migatronic valami "esab" ide egy vagy duplaimpulzust tudó kifejezetten olyan gép kell amire a gyártó válallja az 5-25A közti stabil áramot. (microTIG)Nem beszéltem pozícióról Nyilván van necces pozíció 1szerű anyaggal, meg necces anyag 1szerű pozíció.
Azért tényleg több komponensű hegesztett kötések kézi kivitelezése klasszisokkal nehezebb feladat mint bármilyen 1komponensű hegesztés.
Kjani kérdésére:
Igen ilyenkor mondhatjuk, hogy hatérrétegen ötvözet lesz de a dolog ennél sokkal bonyolultabb. Pl Ha nagy olvadási hőmérséklet különbség van (Al - Ti) akkor kvázi forrasztásról beszélhetünk még akkor is ha a titán felső 100-150um vastagsága meg is olvad. De pl Cu-Al-nél tonnányi intermetalikus réteg jön létre és ott nem igazán beötvözödik, hanem úgy lehet fogalmazni, hogy a krisztalitok vegyülnek, de krisztalit határon belül majdnem homogén anyagot kapunk.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
biker
nagyúr
no, ha kiderült, kinek a f@rka nagyobb, akkor foglalkozunk azzal is, hogy ki tudja ezeket nekem megoldani, ha már ilyen drága egy hegesztő gép?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
artiny
őstag
Ha ugy toltom a telefont,tabletet,.... hogy a tolto kábelje osszevan tekerve, igy ..[link] ha így toltom az baj?
keletkezik ilyenkor valmi (nem tudom mi ..induktivitas,magnesesseg,stb hogy a kabel felvan tekerve ?) -
kjani18
őstag
válasz vodkaboy22 #32373 üzenetére
Ez az, amikor a határrétegen ötvözet alakul ki?
Légyszi csinálj egy klipet a nagynénédről hegesztés és gitározás közben, felteszem Youtube-re jó lesz a sajtója
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
darvinya
titán
válasz vodkaboy22 #32373 üzenetére
Itt csak az elnevezés a különbség, de a lényeg a két anyag ötvözése.
Viszont egy szép forrasztással elintézhető, minek egyből hegeszgetni.
Ultrahanggal lehetne, de ahhoz speciálisas befogót kellene készíteni, ami összepréseli.
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
moha21
veterán
válasz vodkaboy22 #32374 üzenetére
A másik meg, hogy amit lánggal meghegeszt az ember azt egy AWI-zni tudó géppel is csak még szebben.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz vodkaboy22 #32372 üzenetére
"Khm mikro ellenállásponthegesztőbe cserélted"
Nem, de én nem is említettem ilyet, én az argon védőgázas wolfram elektródás hegesztésről írtam.
"Ultrahang nem való sokmindenre... FŐleg nem ilyenre..."
Én ugyan örvényáramú vizsgálatot írtam, de mindegy.
"Egy ilyen dupla impulzust és kisáramot stabilan tudó tig gép alaphangon 500 pénz de még így is ólcsóbb mint egy mikroellenállásgép."
Használt migatronic/esab stb.. márkás gép ami tud AWI-zni elég, tökéletesen úgysem lehet hegeszteni 2 különböző anyagot, hiszen a hegesztés teljesen egy anyaggá való egyesülést jelent durván megfogalmazva.
"Lánggal hegesztettetem anno 0.75mm-es réz lemezt nem lehetetlen."
Én meg bevonatos elektródával függőleges pozícióban. Az sokkal nehezebb, lánggal aki karosszériázik találkozik 0,5-ös anyaggal is...
"De minősített hegesztői vizsgám van és mikrohegesztés a kutatási területem biztos nem tudom jól"
Nem tudom, én nem mikrohegesztek, sőt AWI is ritkábban, leginkább bevonatos és fogyóelektródás hegesztés és leginkább vasat hegesztek és azt is 2-3mm fellett. Hegesztői vizsgám van és még tűzvédelmi szakvizsgát is tenni kell mellé.
"Egyazon anyagot a nagynéném bassgitár mellett is hegeszt "
Azért megnézném, hogy hogyan boldogul kényszerpozícióban egy csővel mondjuk amire többsoros varrat kell...
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
vodkaboy22
addikt
Nézz utána 1mm-es TIG wolfrám 15A- 0.5-ös lemez Impulzus üzemmód (lehet duplaimpulzus is) Van youtube-on egy rakás oktató videó
De mikroponthegesztéshez egy ilyen kellene miyachi
+ egy hegesztő fej servomotoros + egy fejvezérlő egység + egy kimeneti trafó hmm olyan 10-12ezer euro-ba meg is állna újan. (Sajna ilyen alkalmazásra a lézer se járható út könnyen mert réz az alapanyag. Az még drágább lenne)Tehát óccó? Forrasztás
Vagy inkább microTIG.
De mondom azt a picit lánggal is meghegesztem neked 3 feles után röhögve igaz kicsit kormos lesz.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz kjani18 #32370 üzenetére
Tudod mennyi különböző anyagú hegesztés van a piacon??? Egyazon anyagot a nagynéném bassgitár mellett is hegeszt
De réz lemezt alu lemezzel már poénosabb de nem lehetetlenVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
válasz moha21 #32366 üzenetére
Khm mikro ellenállásponthegesztőbe cserélted ? ű
Ja van microtig hegesztő (ok nem írtam ki a micro-t) 5-25A körül 1mm-es pontra köszörült wolfrám 0.5mm-es anyag hegesztésére is alkalmas...
Ultrahang nem való sokmindenre... FŐleg nem ilyenre...
Ide nem kell hozanyag.
Egy ilyen dupla impulzust és kisáramot stabilan tudó tig gép alaphangon 500 pénz de még így is ólcsóbb mint egy mikroellenállásgép.
Lánggal hegesztettetem anno 0.75mm-es réz lemezt nem lehetetlen.
De minősített hegesztői vizsgám van és mikrohegesztés a kutatási területem biztos nem tudom jólVillamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
törölt tag
Hall-elemeket szeretnék beépíteni egy TB6560-as PWM-es léptetőm. vezérlő mellé. Szerintetek érdemes a hall-elemek mellé betenni helyi LDO-kat, hogy a hosszú vezetékein összeszedett zajt csökkentse? Kb 1.5m a leghoszabb vezeték, amin a PWM megy a motorok felé. Ez ugyan árnyékolt, de azért csak beszórhat ezt-azt.
-
kjani18
őstag
Hegeszteni csak egyazon anyagot lehet. Különböző anyagokat forrasztják, vagy a kettő határán ötvözetet alakítanak ki, vagy a keményforrasztás. Hány db.-ot kell megcsinálni?
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
moha21
veterán
Argon palackot nem tudom milyet lehet kapni kicsit, de ez már részletkérdés. A lényeg akkor az, hogy ha már valaki így meg tudta oldani neked, akkor lehet is csinálni. :-)
Teljesítményt meg lefele lehet kapcsolni a készüléken. Szerintem 150k-ból vígan ki lehet ügyeskedni a készüléket +palackot meg esetleg még marad is.
-
biker
nagyúr
válasz moha21 #32366 üzenetére
Amilyen argonnal nekem dolgom volt, az nem tudom, letezik e kisebbe, de tul nahgy ide
Kb 2mm-es wolfram tuelektroda, 2-3mm rm huzalt ugyes ember meghegesztette elfolyas nelkul, de ide kb harmada teljesitmeny krllElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
moha21
veterán
válasz vodkaboy22 #32353 üzenetére
"Nem is tudom hány ezer ilyet hegesztettem és csiszoltam szét utána elektronmikroszkópos vizsgálat meg röntgen"
Én meg azt nem tudom még, hogy mennyire kell neki tökéletes hegesztés. Azért mikroszkópos meg örvényáramú vizsgálatokat olyan helyen csinálnak, ahol kell nagyon a tökéletesség.
-
moha21
veterán
A wolframelektróda nem olyan drága, mint a fórumtárs írta. Nekem relatív keveset kellett cserélnem.
AWI-s gépekből is láttam már 100k-ért használhatót, persze használtat, de ESAB-ot ( inkább veszek használtan ismertebb márkát, mint újonnan vmi noname-t ).
Persze palack is kell majd az argonnak.A hozaganyag megválasztása inkább a kérdés ( én jómagam nem tudom nikkelt rézzel mennyire jól lehet hegeszteni, ezt azért írom ide, mert ugyan csináltam, de ott nem igazán volt mechanikai igénybevétel utána ).
Ilyen részletet leginkább valami hegesztő fórumon vagy hegesztő mérnök ( gépész ) lenne jó megkérdezni.
-
biker
nagyúr
válasz vodkaboy22 #32364 üzenetére
Ember, mirol beszelsz? Tig meg lang
B@szki, ez egy 35mm atmeroju szenkefepajzs, a rezdrot maga 1mm2 es a lemez kb 1x3mm es 0,5mm vastag
Langgal elolvasztod a muanyag burkolatot
Max lezerrel vagy ultrahanggal, vagy ponttal
Egy 12V 170W maxxon motor pajzsa
A hatterben ott a macbookom billentyuzete meret gyanant[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
vodkaboy22
addikt
Ez még nem is olyan vészes azt hittem durvább a dolog
Pl:
Ez itt már durvább dolog... A vezeték kevesebb mint 0.5mm^2 és amihez hegesztjük is réz csak ón bevonata van és 0.2mm vastag...
Ez amit mutattál nem vészes dolog ezt én egy ügyeskezű TIG (AWI ) hegesztővel megtudnám csináltatni (én is pikpak megtudnám csinálni de még autogán lánggal is, de az lehet már túl sok hősok a munkadarabnak. VIszont ehhez már bika ponthegesztő kell bika tudással ami még drágább...)Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
biker
nagyúr
válasz vodkaboy22 #32361 üzenetére
-
biker
nagyúr
válasz vodkaboy22 #32358 üzenetére
Egy evre 40-50 hegesztes jutna, ennel azert tovabb birja az elektroda
Csak hat egy motor 130k, egy szenkefepajzs 60k, viszont egy par szenkefe csupaszon 500ftElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz diamondface #32356 üzenetére
Thx!
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
biker
nagyúr
Az unitek ub25 egesz szeles skalan mozog
-
biker
nagyúr
Meg hogy rez, de extrafinom szovet ugye a szenkefe kivezetes
Kb 300e huf alatt megerne venni ilyen gepet, felette nem, keressek egyaltalan?Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az elektrotanyán az új felhasználó létrehozása menüpont az valami szopatási céllal van ott?
A tesztjük már egyszer megszívatott, kitöltés közben átváltottam a nyelvet magyarra, amitől úgy tekintette, hogy elbuktam a tesztet, így többet nem állt velem szóba az oldal. Most nem találom a tesztet sem...
Am. hírtelenjében Nordmende RE 1400 rádiós erősítő rajzát keresem, tervezem kicserélni a végfokok bemeneti kondijait, mert nem igazán tetszik a hangzása a cuccnak.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
vodkaboy22
addikt
Ilyenből több cikket is írtam.
Több megoldás létezik.
Miyachi-unitek-nek vannak jó speckó gépei azokkal dolgoztam. De van más is.
Mindenesetre nagyon nehéz téma. Réz anyag ellenállásponthegesztése nem az a szakterület ahol beállítok 2-3 paramétert azt uccu neki. Főleg ha minőség a lényeg... Nem is tudom hány ezer ilyet hegesztettem és csiszoltam szét utána elektronmikroszkópos vizsgálat meg röntgen meg anyámkinyja... mire a megfelelő beállítások jók lettek... És ide meg kell fizetni a célgépet itt szarral nem is lehet elkezdeni a dolgot, mert csak selejt és szenvedés lesz nagy pénzből. Komolyan 1szerűbb vékonyfalú ALU 200baros nyomástartályt hegeszteni mint ezt.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
biker
nagyúr
válasz vodkaboy22 #32348 üzenetére
én mint villamos szakember, százával láttam már "nézdmeg milyen szar a wago mert leégett" képet, ahol 99% vagy nem wago volt hanem kínai szar, vagy rosszil volt felhasználva
ha maga az elem de-facto szar lenne, nem lenne meg az összes szak-engedélye használatra...
de ha vezetékek mikrohegesztésével foglalkozol, beszélhetnénk, mert keresek mini ponthegesztő készüléket motorok szénkeféjének a sodrott réz vezetékét (kb 1mm2) ráhegeszteni a nikkelezett kivezetésre (kb 1,5x0,5mm lemez)
szénkeféket kell cseréljünk nagyobb mennyiségben, és rá van hegesztve a gyári
-
darvinya
titán
válasz vodkaboy22 #32350 üzenetére
Igen ez csak jól rögzítettnél jó.
-
vodkaboy22
addikt
válasz darvinya #32349 üzenetére
A szimpla forrasztással az a baj, hogy mechanikai rázó igénybevételt 4-5 évnél tovább egy vezeték nem bír.
Ha jól van rögzítve és ragasztó szalagozva akkor más a tészta. De gyorsított mechanikai mesterséges vizsgálatokon mind megbuktak.
Ha autó akkor krimpelés nagy áramra és óccóra hegesztés kis áramra és megbízhatóságra.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
darvinya
titán
válasz vodkaboy22 #32348 üzenetére
De már egy forrasztás is többet ér, mint ez a késes dolog.
-
vodkaboy22
addikt
válasz totya694 #32343 üzenetére
MInthogy autókban alkalmazott vezetékek mikrohegesztésével és rögzítésével foglalkozom ezért benne vagyok a témában és nagyon egyet kell értenem totya-val ezeket el kell felejteni!
Megnézel komolyabb autó márkákat pl merci audi ... Nem véletlen tíltják még szervízelésnél is az ilyen késes kábel toldók használatát... Konkrétan ha jól tudom egy mercinek ha garancia időn belül valaki ilyet talál a szervízben a kocsiban akkor az nyugodtan szándékos kár okozásnak mondják és onnantól drága lesz a szervíz mer nem garis
De konkrétan ilyet nem 1et tettem be röntgen miki alá és sose tetszett az amit látok... Főleg ha egy kis rázásos mechanikai igénybevételt is kapott szegény alkatrész vagy csak idővel megnövekedett az oxidréteg a réz vezetéken hmm olyan csoda hibákat tudott okozni ... 50 oldalas zárójelentésbe is alig lehetne belefoglalni
Ajánlom kerüld el! És tanulj a merci példáján... Sokkal többet ér az erek összesodrása és szigetelőszalag:
kevesebb korróziós veszély és a megfelelő bumsszli szigetelőszalag mennyiség rázásos igénybevétel esetén is időtállóbb.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
biker
nagyúr
válasz totya694 #32343 üzenetére
Ha megfelelo meretet hasznalnak, akkor a kes az erekig vag be csak, akkor van gaz ha nem jo a meret, mert akkor hasitja
A piros talan 2-3A ig joValahol lattam olyat ami csak sodrotthoz jo es hosszaban vagta be nem keresztben, az kevesbe veszelyes ilyenre
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #32331 üzenetére
No ezeket a hall-os érzékelőket feszültség mérésére nem ismertem. Árammérőt láttam már ilyet, azt használjuk is a feladat azon részén, ahol DC áramokat mérünk.
Ha majd egyszer szóba kerül az áttervezés, megemlítem ezt.
-
biker
nagyúr
válasz totya694 #32340 üzenetére
ha rosszul használod, igen, ha szakszerűen, akkor nem.
egyre több ilyen csatlakozás van vékony vezeték+kis áram esetére
van pl induktívok, fotocellák kábelére az M12 csatival egy méretű, vezeték végű csonk, csak a kábel külső szgetelést kell felbontani, ereket bedugom a 4 lyukba, és rátolom a betétet, bevágja, és rögzíti. a gép meg 10 éve üzemel ezzel a csativala kérdés a termék beszerzésére vonatkozott
-
őstag
-
biker
nagyúr
tud valaki ilyen electrotap jellegű csatlakozót, raktárról, és nem ennyiért?
-
kisi
aktív tag
Nekem a táphoz 2N3055 lesz, ahhoz én a hűtést egy 40x40 mm keresztmetszetű 2mm falvastagságú alumínium zártszelvénnyel akarom elkészíteni. A falára lesz felcsavarozva a tranzisztor, és a többi melegedő dolog a tápból, az egyik végén pedig egy 40 mm-es ventillátor fogja átfújni a levegőt a jobb hűtés végett.
A szerelhetőség miatt a tranzisztorok túloldalán vágok rá egy ablakot.
Ha mint ötlet kivitelezhető, pesten egy darabot tudok adni belőle.
[ Szerkesztve ]
-
hNp88
aktív tag
válasz Lompos48 #32334 üzenetére
~3k lenne postával, nincs annyi pengőm eddig nem jutott eszembe, de ventivel megtámogatva lehet jó lenne az első is, erről mi a véleményed?
de jó lett volna ha a falvésés meg kábelcsatornázás helyett ilyesmit tanulok, hja, hogy akkor nem villanyszerelő szakra kellett volna mennem
[ Szerkesztve ]
Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"
-
Lompos48
nagyúr
válasz CPT.Pirk #32327 üzenetére
Örvendek az eredménynek.
Most meg az okoz gondot, hogy a feszültséget hagyományos trafón keresztül mérjük aminek jelentős induktivitása van, az áramokat meg áramváltókon át amiknek nincs, így jelentős fázistolás van...
Tudom most, kapásból nem megoldás, de hosszabb távon gondolkozva érdemes körülnézni a LEM házatáján (honlapján). Áram- és feszültségmérésben is gyártanak figyelemreméltó, széles skálát átölelő érzékelőket. Leginkább Hall-effektusra alapoznak, ezzel pedig a meghamisító fázistolóktól meg lehet szabadulni. Gyakran használják nagy inverterekben, kacs. tápokban stb. Türelmesen böngéssz, kissé nyakatekert az oldal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Lompos48 #32249 üzenetére
No haladunk, sikerült megoldani a nullátmenet érzékelést, elég jól működik is, köszi a tippet.
Viszont bővül a feladat, fel kell készítenem a mérést 3 fázisú rendszerre, figyelembe véve a fázistolásokat.
Most meg az okoz gondot, hogy a feszültséget hagyományos trafón keresztül mérjük aminek jelentős induktivitása van, az áramokat meg áramváltókon át amiknek nincs, így jelentős fázistolás van, a feszültség olyan 40-50 fokkal siet az áramhoz képest. Jövő héten vizsgáljuk, hogy mit lehetne ezzel kezdeni.
Lehet valami fix eltolást építünk be a mért feszültség nullátmenet helyekhez a trafó hatását kiküszöbölendő, csak az megint olyan lesz, hogy egy adott esetben jó értékkel toljuk el, másikakban meg csak közelítőleg jóval...Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy hipersil transzformátor, 00 alakú vasmaggal. (Hasonló ehhez)
A vasmag középső keresztmetszete 45x28 mm.
Szerintetek mekkora teljesítmény vehető ki ebből? Alkalmas lehet az erősítő kb 100 wattnyi szükségletéhez?
-
Lompos48
nagyúr
-
hNp88
aktív tag
válasz Lompos48 #32320 üzenetére
hopp, ezt sikerült elég rendesen benézni, ... még jó, hogy rákérdeztem akkor erre bizony kell valami izmos bordát keríteni. viszont a tranzisztorok mindenképp a hátlapra mennek, a bordát a doboztól elszigetelve (műanyag csavarozással pl.) a tranzisztorok tetejére szorítani (persze ezt is pasztázva) mennyire elfogadható megoldás?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
A 90W elég soknak tűnik. A 2N3055 egy 115W-os tranzisztor, amit 45W disszipációhoz jól kell hűteni.
Csak gyors megközelítésnek:
Ahhoz, hogy a borda (mondjuk hátlap ) "csak" 50°C-re melegedjen a standardnak számító 25°C-os környezetéhez képest a 90W-tól, az 90W/(50-25)°C=1.8W/°C termikus ellenállást jelent (Rth).
Megnézve az alábbi grafikonon ez kb. 90in^2, azaz 580cm^2 alufelület kell 1/8 in, azaz kb 3mm vastag Alu lemezből, ami nem kevés. Ezen az értéken még ront a felület egyenetlensége, paszta, csillám.
Tehát átgondolandó!Ha ez a max. teljesítmény csak ritkán és rövid időre jelenik meg, akkor lehet a felülettel takarékoskodni.
[ Szerkesztve ]
-
hNp88
aktív tag
válasz Lompos48 #32316 üzenetére
~90W körül fűtene el (két tranzisztorról lévén szó, "csak" 45W jutna egy 2n3055-re.) szerintem ennek elégnek kéne lenni, ha a dobozra teszem. (esetleg hajligatok még lemezből valami "hűtőzászlót", és arra.)
természetesen csillám szigetelőre kerülnek, bőven pasztázva.
az árnyékoláson meg nem rugózok többet, látom az már tényleg csak szőrszálhasogatás.
-
Lompos48
nagyúr
akkor is kellene drótozni a trafók mellett/közt, az előlapra a potikat, banánhüvelyeket, fesz/árammérő műszert...
Ha már annyira hajszálhasogatunk, akkor a potmétereket kábelezd árnyékolt kábellel, banánhüvelyeket, műszereket már nem fog befolyásolni a "szórt tér".
...vagy ezzel sikeresen meg is sütném?
Ez attól függ, mekkora teljesíményt szándékozol maximálisan elfűteni a tranzisztorokkal (egyenirányított feszültség mínusz minimális kimeneti feszültség és az egész szorozva a maximális árammal). Amikor bordát írtam, nem képzeltem feltétlenül valami rettenetre, hanem bármire, amire a tranzisztorok szerelve vannak. Figyelj a tranzisztorok szigetelésére, ha a tokok nincsenek a földpotenciálon (valószínű nincsenek, ekkor kell a csillámszigetelő alátét), sima felületre kell szerelni és rendesen pasztázni.
-
hNp88
aktív tag
válasz Lompos48 #32308 üzenetére
akkor is kellene drótozni a trafók mellett/közt, az előlapra a potikat, banánhüvelyeket, fesz/árammérő műszert... viszont akkor először megpróbálom az eredeti ötlet szerint, ha nem olyan veszélyes hűtőbordán meg olyan nagyon nem is gondolkoztam, elég ha az alu doboz hátára némi hővezető pasztával felrakom a tranzisztorokat. ...vagy ezzel sikeresen meg is sütném?
-
Batman2
őstag
válasz cool13 #32295 üzenetére
Valami hasonlóan csinálnám én is, de az IC trigger bemenetét nem cifráznám ennyire, csak legfeljebb egy kisebb ellenállást és egy 100nF-os kondit tennék rá, viszont a kimenetre kötnék még egy 555-öset, amivel pedig a szükséges hiszterézist, késleltetést állítnaám be, hogy mennyivel később reagáljon, miután már nincsen jel, lecsorgott, elpárolgott a víz !
Ez persze még csak elmélet, a gyakorlatban még próbákgatással állítgatni, alakítani kéne, hogy a feladtnak megfelő működést kapjunk.
Üdv.
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
Lompos48
nagyúr
Nincs akkora veszély a szórt térrel. Ha ragaszkodsz hozzá, költöztesd az elektronikát a hátlap mellé, ahova a tranzisztorokat teszed a bordára és hozd a trafó(kat) előre az előlaphoz. Így csak a hálózati táplálást kell előrehozni a trafó(k)nak, ami mindenképp muszáj, ha lesz az előlapon kapcsoló is.
-
Batman2
őstag
Igen, a kapcsolás rendben van, csak PNP tranzisztort használ, Te pedig
NPNtranzisztort rajzoltál oda, azzalnemfog működni !Én megépítettem ezt a kapcsolást, LM317-es fesz. stabbal és BD250-es tranyóval, nagyon jó !
Akár 10A-t is simán lead ás alig több, mint 0,1V a fesz. esés !
Csak nagy borda kell rá !Üdv.
[ Szerkesztve ]
Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979
-
kjani18
őstag
Csak egy IC kell, a gyári alapkapcsolások hálózati bemenetre vannak, a trafó néhány menetes,kisebb kondik,nem kell külön stabilizátor, csak szűrés, a kimenő feszt kell 2 gyors diódával szétszedni + és - ra. Van ott néhány kapcsolás( a 20. oldaltól),válogass kedvedre.Lehet, hogy megfelelne egy PC táp trafója..de ezt bízzuk a jobban hozzáértőkre.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Path of Exile 2
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Formula-1
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- DIGI kábel TV
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- További aktív témák...
- Eladó egy 27" GIGABYTE G27F 2 - 1080p, 165hz gaming monitor!
- LTD EC-256 + Blackstar ID:Core 20
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Akku: 98%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Samsung Galaxy TAB S8 8/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Apple Watch S7 45mm, Cellural(4G/LTE)Product RED,1 év gyári garancia, 1 év AppleCare+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest