Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- SSD kibeszélő
- Milyen házat vegyek?
- Teljesítményvesztést okoz az új NVIDIA App
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
UsagiYojimbo
tag
Tudnátok ajánlani egy ingyenes, de kezdőknek is alkalmas kapcsolásirajz- illetve nyáktervező progit? Jó lenne, ha menne Win és Linux alatt is...
Egyelőre az EAGLE-t használom, de pár dolog furcsának tűnik benne...
Ránéztem a TINA honlapjára is, de 10-enezer fityinget nem adnék egy (lebutított?) diák/hobbi verzióért..."A róka néma volt, a holló meg süket. Kérem elnézésüket!" (Rímhányó - A róka és a holló, 5. variáció)
-
Daneeka
senior tag
ez elegge "villanyszereles 101" kerdes de nem szoktam nagy feszultsegu valto arammal foglalkozni, szoval ha ezt irja a ventillatorom bekotesi rajza (pincet akarok szelloztetni egy csoventillatorral):
akkor a ket villas dugo/konnektor ket agara gondol L es N alatt nem pedig valami masra? (pl. a vedo foldre ami a nagyobb dugo oldalain szokott lenni tobbnyire)
(meg mielott egybol elkuldotok villanyszerelohoz dolgoztam mar neha halozati arammal (csinaltam pl. egyen aramu tapot stb.) szoval nem fogom megolni magam csak osszezavart, hogy foldet emlegetett nekem valaki a temaval kapcsolatban mikor az nincs is valto aramnal, illetve azt mondta, hogy akarhogy kotom be nem fog megfordulni a forgas irany ami megint csak megzavart)
itt bovebben is kifejti a ventiilator gyartoja a temat:
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #34192 üzenetére
A jelentőséget ott lehet felmérni, amikor például egy TV-nél kiiktatom bemeneti CLC-szűrőköröket, vagyis lényegében direktben táplálom meg a Graetz-et.
Mi történik? Semmi. Tökéletesen működik a készülék.
Épp csak egy kis kárt okozok az áramszolgáltató rendszerében, egy újabb zavarterheléssel, amivel harmonikusokat viszek be a hálózatba.
Hogy aktívan hozzájárulok a szinusz eltorzításához, meddőterhelés stb., az persze kicsit más kérdés, hiszen az EMI-szűrő ezen nem sokat tud segíteni (a felharmonikus zavarok ellen véd).
Viszont, amikor egy készülékben aktív PFC-t alkalmazok, a szinuszjel egyenletes terhelése, illetve meddőfogyasztás kivédése érdekében, az aktív PFC – működéséből adódóan – további harmonikusokat juttatna a rendszerbe. Annak dacára, hogy a diódás töltés impulzusait, harmonikusait ugyanakkor kivédte.
Ennek kiküszöbölésére az aktív PFC-s készülékekben duplázott CLC szűrőköröket szokás alkalmazni, amiben persze a nagyobb teljesítményfelvétel is szerepet játszik.
Ha igaz lenne az állításod – hogy az EMI-szűrő befelé véd –, akkor erre sem lenne szükség. A készülék teljesítményétől sem függne, hogy a nagyobbakban komolyabb szűrés található. A szűrőkör duplázására pedig épp azért van szükség, hogy a hálózatot védjük a zavarterheléstől.
Erősáramú oldalról nézve egyáltalán nem elhanyagolható problémáról beszélünk egyébként. Ami látszólag csak "egy kis zavar", a szinuszjelet eltorzító hatások kivédése áramszolgáltatásban külön kihívásokat jelent, mióta ennyi elektronikus készülék szennyezi a hálózatot. Mondhatnánk, régebben még a szinuszjel is "normálisabb" volt.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #34191 üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy: nem állítom a jelenség nemlétét, de ennek hatása a hálózatra elenyésző, nem úgy mint a kapcs. üzemű vagy fázishasításos megoldások esetében.
Az pedig, hogy manapság általános jelentőségű, szerintem helytelen/nincs.
Elég (nagyon) rég űzöm már ezt a "sportot" ahhoz, hogy ragaszkodjak a dolgok helyükön való mérlegeléséhez. De semmi gond! -
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #34189 üzenetére
Manapság a villamos hálózatok nagy problémája az a zavarterhelés, amit a minden készülékben jelenlévő diódás-pufferes megoldás okoz azáltal, hogy a teljesítményfelvétel zöme rövid csúcsokban történik. Vagyis, amikor a diódák rátöltenek a pufferre, utána pedig van egy szakasz, amikor a készülék a pufferből táplálkozik (szinusz lefutó oldala, majd utána a felfutás a "találkozási pontig") és így tovább.
Ehhez a káros jelenséghez nem szükséges kapcsolóüzemű tápegység, attól függetlenül is jelen van, kizárólag a teljesítmény függvényében.
Így simán találkozhattál vele, főleg laborműszerekben, még kisebb teljesítmény esetén is. Egyrészt a magasabb minőségi követelmények miatt, másrészt azért valóban van kétirányú szerepe is, attól függetlenül, hogy én most a hálózat zavarvédelmét emeltem ki, ami manapság általános jelentőségű.
100 W alatti teljesítményű készülékeben TV stb. kevésbé szokás PFC-áramkört alkalmazni, aminek fő feladata a hálózat védelme a káros jelenség ellen.
A diódák, illetve puffer áramimpulzusai ellen viszont a kisebb teljesítményű készülékekben is védekezni kell, nem csak a szokásos ellenállással, hanem ilyen szűrőkörökkel is. 100 W felett pedig ma már a PFC-áramkör általában ott van a készülékekben, LCD TV-k stb. Gondolom, anélkül nem is engednék forgalmazni, illetve a mérőteszteken nem menne át.
A vezetéken alkalmazott ferritgyűrű csak kiegészíti mindezt, önmagában nem sokat érne.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
törölt tag
válasz Kernel #34188 üzenetére
"ilyen kicsinél 100 nF vagy alatta is elegendő, szerintem."
Akkor jó, mert ekkora sehogy sem akar kulturáltan beférni a rendelkezésre álló helybe.
Meg amit fentebb írtam, az alszeg eleve nem jó, mert AC-ben kevés (Nem könnyű beazonosítani lomexnél a hozzácsatolt PDF-fel, mert valami ált. nem stimmel ) -
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #34187 üzenetére
A hálózatot védik a zavarterhelés ellen.
Ezek nem:
Ezeket már akkor használták laborműszerek(b)en meg akár házi elektronikákban, amikor a kapcsolóüzemű tápok még nem is léteztek.
A tápkábeleken néha található "daganatok" (leginkább kapcsolóüzemű adapterek esetében) ellenben igen, azt a célt szolgálják.
Nem értem a kérdést.
A "...diódás-pufferkondis terhelés miatt előálló zavarok..." iránt érdeklődtem.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #34186 üzenetére
Mindenféle emblémák vannak rajta, ami szabványokat, minősítéseket jelöl: [link]
De még túloztam is, párszáz nF a nagyobb teljesítményeknél van (50-100 W), ilyen kicsinél 100 nF vagy alatta is elegendő, szerintem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #34185 üzenetére
Természetesen csak "nyelvbotlás" volt, gyök2-re gondoltam, de eszerint rosszul is számoltam.
Noha nyilvánvaló dolgokról beszélünk, hiszen valamikor erősáramot is tanultam, a gyök3 vagy gyök2 témája / alkalmazása olyan magától értetődő a szakmában, mint az 1x1, mégis néha elszáll az ember agya.
Ezeket a befelé és nem a kifelé szűrésre használják.
A hálózatot védik a zavarterhelés ellen.
Mi van akkor a diódákkal stb. ?
Nem értem a kérdést.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Kernel #34184 üzenetére
Köszi! Ma megint okosodtam egy csomót.
Jelenleg ez a legnagyobb a lomexben 9mm-es disc-kel:VAR 300VAC 1200A/20usec V300LA4P
Remélem nem lesz gond. ha igen, akkor majd megvárom a 320-as verziót."párszáz nF nagyságrendben, de azt 250 VAC, minősített kondenzátorral (tűzbiztonság stb.)."
Azt honnét tudom, hogy minősített-e? Legyen rajta valamijelzés pluszban?Ez pl jó, vagy ez nem "tűzbiztos"?: 220nF 250V RM10.0 10% FOL MKS4 MKS4F032203F00KSSD (WIM) 5x11x13mm [07-05-22]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Kernel #34184 üzenetére
Még ez is meggondolandó, mert azért 240 V szinusznak a 240 x gyök3 = 415 V csúcsértéke...
Ez a gyökhárom csak akkor jöhet képbe, ha a monofázis helyett "véletlenül" 2 fázist eresztenek a fogyasztók felé. Akkor pedig már nemcsak a varisztort kell elsiratni.
EMI-szűrőköröket minden további nélkül alkalmaznak a földeletlen-dugós TV-knél is, főleg a diódás-pufferkondis terhelés miatt előálló zavarok kivédésére, plusz még ott a kapcsolóüzem is.
Ezeket a befelé és nem a kifelé szűrésre használják. Mi van akkor a diódákkal stb. ?
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #34183 üzenetére
Javítottam már olyan DVD-lejátszó vagy hasonló készülékeket, amiben látszólag ok nélkül ment zárlatba a varisztor, vagyis nem volt vihar, feltehetően szolgáltatási hiba sem (más nem romlott el a lakásban).
Ezért én nem élezném ki nagyon a helyzetet. 300 V RMS a következő lépcső, ami állítólag DC 385 V-ot bír. Még ez is meggondolandó, mert azért 240 V szinusznak a 240 x gyök3 = 415 V csúcsértéke mégiscsak befigyelhet, az eszköz állandó melegedését okozva, vagy idővel zárlatot.
Van például 320/420, utána 385/505, ezek talán szimpatikusabbak, villám ellen az is véd.
EMI-szűrőköröket minden további nélkül alkalmaznak a földeletlen-dugós TV-knél is, főleg a diódás-pufferkondis terhelés miatt előálló zavarok kivédésére, plusz még ott a kapcsolóüzem is. De lehet készülék kapcsolóüzem nélkül is, pl. egy erősítő egy vasmagos trafóval, a pufferes probléma annál is jelen van.
Kisteljesítményű vasmagos trafóknál viszont nincs akkora jelentősége, mert ott a trafó belső ellenállásának kiegyenlítő hatása miatt nem tudnak létrejönni komolyabb impulzusok. 4,5 VA ilyen szempontból nem számít teljesítménynek, ezért ilyen téren nem szokás alkalmazni. Vagy elintézik egy párhuzamosan bekötött kondival, párszáz nF nagyságrendben, de azt 250 VAC, minősített kondenzátorral (tűzbiztonság stb.).
-
törölt tag
válasz Kernel #34182 üzenetére
Értem, de csak fesz-túlvédelemre használnám, azt is csak a tüskeszerű dolgokra. Egy 275V-os már jó? Vagy inkább eggyel nagyobbat?
szerk:
Csak láttam, hgy sok helyen beépítik (normálisabb) gyári tápokba. Persze ott van szűrés is mellé ált. Nálam nincs, mert gondolom csak akkor ér valalmit ez EMI szűrő, ha a védőföld is be van vezetve[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz #22145024 #34181 üzenetére
Semekkorát, vagy villámvédelmi célra nyilván olyat, ami a hálózati feszültséggel "nem reagál" (hogy finoman fogalmazzak). Nem a teljesítménnyel van összhangban, a varisztornak annyi a dolga, hogy túlfesznél kinyomja a biztosítékot. Ilyen értelemben az áramhoz is van köze, léteznek nagyobb méretű "szigorúbb" varisztorok, ami kinyom egy hálózati biztosítékot is, vagy vannak apróbb típusok is.
Vagy, ha NTC-re gondoltál, az meg felesleges, ekkora teljesítményre, egyáltalán nem szokás alkalmazni. Igaz, feszültséget említettél, ami a varisztor sajátja. Amit még szoktak alkalmazni, az a trafóba épített hőkioldó.
Gyári szerkezetekben, adapterek, akkutöltő stb. gyakran megtalálható a hőkioldó primer tekercs tetején, a szigetelés megbontásával, esetleg a primer alatt kiképzett üregben, amit szépen kiiktatunk, és a szakadtnak hitt trafó működik. Kivéve persze, amikor valóban menetzárlatos a primer és okkal oldott le.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Egy 4.5VA-es kis paneltrafó primer részére mekkora feszültségű varisztort tegyek?
-
Kernel
nagyúr
válasz Hujikolp #34178 üzenetére
LED-szalag élettartamát nagyban rövidítheti a 12 V táp túllépése, ezért az nem megengedhető. Ha áramgenerátorral táplálod a LED-szalagot, a kapocsfeszültség bizonytalanná, kiszámíthatatlanná válik, az áramkör párhuzamos ágai egymásra hatással lehetnek.
A LED-szalag teljes hosszán nem biztos, hogy egyformán változik a hőmérséklet, nem egyformák az alkatrészek sem. Ha egy részen/ szakaszon csökken az áramigény, az emelkedő kapocsfeszültség miatt máshol LED-ek mehetnek tönkre.
Párhuzamosan kapcsolt fogyasztóknál emiatt egyáltalán nem szerencsés idekeverni az áramgenerátoros táplálás témáját. A LED-szalagot viszont LED-csoportok párhuzamosan kapcsolásaként kell tekinteni. Mindebbe még be lehet kalkulálni egy több méteres rézfólia ellenállásának következményét is, ami miatt nagyobb a fényerő alakul ki a szalag elején, mint a végén.
Táplálhatod áramgenerátorosan a LED-szalagot, amennyiben garantálod, hogy a kapocsfeszültség nem lépi túl a 12 V-ot, tehát ezt meg kell oldani. Utána még pluszban számolhatsz azzal a kellemetlenséggel, hogy a hőfokváltozások során túl nagy változás áll elő a kapocsfeszültségben, ami a LED-szalag fényerejének nem kívánt változását okozza.
Mindezt cserébe azért, mert áramgenerátorral szórakozunk ott, ahol nem kéne. A LED-szalagban az integrált ellenállások biztosítják a LED-ek optimális áramát, illetve védelmét a negatív termikus karakterisztika hatása ellen. A felhasználónak annyi feladata van az alkalmazásnál, hogy a 12 V-ot ne lépje túl, ennyi és nem több.
Low drop sem az igazi, mert neki is kell 1-1.5V az ejtéshez, utána leáll, nem világít a led.
0,5 V már elég egy kollektorkimenetes szabályzónak (a 78xx széria emitterkövetős, részben ebből is fakadnak a gondjai):
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/fairchild/KA378R12C.pdf
-
Hujikolp
őstag
válasz Kernel #34177 üzenetére
LED-szalagnál a külső áramgenerátor nem nagyon játszik, mert már bele van építve, ellenállások formájában.
Azt csak a 12V-os feszültséggenerátor miatt teszik bele, hogy tuti működjön. (nélküle ugye füstel)
Árammal is lehet szabályozni. Max nem 12V fog rajta esni, hanem 9-10V. 12V-on a legnagyobb teljesítményt és fényt tudja leadni károsodás nélkül. Ha előre nem tudod meghatározni a feszültségforrást, akkor jó az áramgenerátor, majd az úgyis a kellő feszt ejti rajta. Kocsinál se lesz 12V, hanem 13-14, esetenként 15V is előfordulhat. Stab kockának kicsi a feszültség különbség 12V-hoz, így nem jöhet szóba. Low drop sem az igazi, mert neki is kell 1-1.5V az ejtéshez, utána leáll, nem világít a led. A legtutibb, lekapcsolni 5V-ra, majd vissza 12V-ra, így közel 100%ban meg lesz a kellő feszültség minden esetben.
Áramgenerátor módban, ha magasabb a feszültség nem baj, mert akkor van feszültség tartalék, a kívánt beállított értéket hajtja át rajta. Ha lecsökken a feszültség pl 12V-ra akkor a feszültségszint fog korlátozni és kevesebb áramot hajt át rajta. (ugye esik feszültség FET-en, tekercsen, soros ellenálláson is. Némi veszteség van, 1-2V)Tehát, ha változó erős* feszültségünk van, (10-15V) akkor jobb megoldás az áramgenerátor.
*adott feszültségen nagy teljesítmény
máshogy: terhelésre nem esik le a fesz.[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz moha21 #34174 üzenetére
LED-szalagnál a külső áramgenerátor nem nagyon játszik, mert már bele van építve, ellenállások formájában.
Minden 3 db LED sorosan van egy ellenállással, így mennek a 12 V-ra párhuzamosan, a hármas csoportok. Ezután a szabályzás a 12 V-os feszültség szabályzásával történhet.
Az 5050-es RGB LED 6 db kivezetése 3 db integrált LED-hez tartozik, itt szintén minden soros három LED-hez tartozik egy ellenállás:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fero02 #34170 üzenetére
60 LED-es méterenként 1,2 A, az 5050-es típusból.
120 darabos inkább a 3528-ból szokott lenni, ami méterenként 0,4 A.
A linkelt alkatrészt eleve autóba és 14,4 V-ra ajánlják, így bizonyára nem a klasszikus stabilizátort tartalmazza (ami plusz 3 V-ot igényel), ezért megfelelhet a célra.
-
Hujikolp
őstag
válasz moha21 #34174 üzenetére
Ilyen körülmények között igen. Ahol erős táp van, ott mehet feszültségre is, mert van előtét ellenállás. A táp meg nagy valószínűséggel tudni fogja tartani a 12V-ot, így ha melegszik a LED és nőne rajta az áram, akkor sem lesz gond. Egyébként igen, nagy áramoknál illik áramgenerátort használni. (pláne power LED-ek éss barátai)
-
fero02
nagyúr
válasz Winner_hun #34169 üzenetére
Biztosan nem díjazná hosszú távon.
Egy stab kockát kéne betenni elé, ami jól szellőző helyen van.
Illetve jó lenne tudni, hogy a ledszalag hány A-t igényel.
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
Kocsiba raknék 3 méter ledszalagot. Ha világít és akkor van indítás, lehet nem tenne jót neki a feszültség megugrása. Hogy, mit csináljak hogy 12 voltnál ne kapjon több feszültséget az egész?
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #34161 üzenetére
0 Ω-os rövidzár is előfordulhat. Ha esetleg azt hinnéd, hogy zárlatos kondenzátor, nem árt erre is gondolni. De ezt nyilván te látod, hogy milyen áramkör stb.
-
moha21
veterán
Jah csak ha az is valami szuper alacsony értékű soros impedanciájú pl. polimer kondenzátor, akkor egyszerű kapacitásmérővel nettó hülyeséget kap az ember: -)
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
PHM
addikt
válasz darvinya #34158 üzenetére
Szerintem ugyanúgy jelölik őket, mint az ellenállásokat.
A kapacitás pedig pF-ban értendő.
De itt is van.
Kicsit lejjebb kell scrollozni a kondenzátorokhoz.[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
darvinya
titán
Üdv
Van valakinek SMD kondenzátor színjelölés táblázata, melyik szín mekkora értéket takar?
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Kernel
nagyúr
válasz vodkaboy22 #34141 üzenetére
Nem értem, mit akarsz a hálózat galvanikus leválasztása nélkül, miután egy erősítőt soha nem dísznek épít az ember. Vagyis a bemenetére kénytelen leszel csatlakoztatni valamit. Arra viszont nem küldheted ki a hálózatot.
Vagy a bemenetnél akarod elválasztani, optocsatolóval, HF-trafóval?
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #34135 üzenetére
Ha jól látom, az egy monitortáp, vagyis stabilizált 14 V-ot ad le, ami üresjárásban sem lesz több. (Nem árt tisztázni ilyeneket).
Érdemes lenne szétkapni a Lepai erősítőt, hogy például TA2020 vagy TA2024 végfok IC van benne, azok 16 V-ot még elbírnak. Például a TA2020 adatlapján a 14,6 V / 4 Ω / 25 W egy specifikált adat.
Csak persze az sem mindegy, hogy a hűtés mire van méretezve, de üzem közben a melegedést lehet ellenőrizni, ami a terhelés és a kivezérlés függvénye.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
-
-
orion1025
őstag
Poti tengelyt milyen módon lehet rövidíteni, hogy magában a szerkezetben ne essen kár?
"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."
-
törölt tag
válasz vodkaboy22 #34142 üzenetére
Értem.
Sec. DC oldalra mekkora értékekekt tegyek a CLC-hez? Egy 230/2x12VAC 4.5VA-es kis paneltrafó van/lesz a nyákon. A tehelés üzemszerűen, áganként 50-250mA és 12VDC. (nagyonmax. 700mA) -
Lompos48
nagyúr
válasz vodkaboy22 #34141 üzenetére
...veszélyes de a kapcs tápokban sincs galvanikus leválasztás a nagyfesz oldalra....
Tényleg nincs, de nem is jön ki semmi belőle, ami galvanikusan kapcsolatban lenne a nagyfesz. résszel.
Az erősítőnél nem ajánlanám. Elég könnyen kerülhet nagyobb feszültség pl. az audió csatlakozóra.
-
vodkaboy22
addikt
válasz #22145024 #34140 üzenetére
A hálózati primer AC oldalra akarsz CLC szűrőt? Minek a szekunder DC oldalt szűrd és kész. AC oldalra tehetsz EMI filtert az nagyobb frekis dolgokat elég jól szár (van benne kisebb CLC szűrés)
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
vodkaboy22
addikt
Akarok egy kicsi kompakt "hordozható" csöves erősítőt csinálni. 2 Cső lesz benne + egy fűtés trafó, viszont az anód táp 200Vdc-jét közvetlen galvanikus leválasztás nélkül akarom meg csinálni!
Magyarul:
Hálozat > Biztosíték > EMI filter (vagy nem) > varisztor > Graetz híd > 47uF/400V > 2-5kOhm > 390uF/400V
A 2-5kOhm-ot úgy állítanám be hogy fogyasztáshoz mérve kapjak 200Vdc-t anód tápnak. Tudod veszélyes de a kapcs tápokban sincs galvanikus leválasztás a nagyfesz oldalra.Vélemény mit tegyek még mit ne tegyek?
Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
törölt tag
Az problémát jelent-e ha a trafó elé is teszek egy LCL szűrőt, de szekuderen a diódahíd után is van CLC?
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz artiny #34137 üzenetére
A 3A nem gond, az erősítő ebből annyit vesz fel, amennyire szüksége van.
A 14V már problémásabb lehet, de véleményem szerint valószínűleg
nem okoz problémát. Erről persze nem ártana előbb meggyőződni, akár
egy hozzáértő személyes tanácsát kikérve. Lehetnek ugyanis az erősítőben
olyan elemek/részegységek, amik nem tolerálják azt a +2V-ot.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
kiszsolt100
csendes tag
válasz #22145024 #34120 üzenetére
Igazad van, olyan valakit keresek aki meg tudná csinálni nekem. Tudom hogy költséges lenne ez bele van nekem számolva azért írtam hogy nem ingyen kérném. Hidd el már vagy 1001 oldalt megnéztem a netten hogy hátha valaki csinál elvállal ilyet és mikor egyik sem volt jó akkor gondoltam hogy megpróbálom itt hátha. Viszont ha lenne olyan ismerősöd aki el tudja készíteni megköszönném ha összehoznál vele, hátha meg tudnánk egyezni.
-
artiny
őstag
Osszekotheto az adapter az erositovel?
az erosito: Lepai lp-838 (12V 2A)
adapter:http://i.imgur.com/dDxj8AB.jpg (polaritása egyezzik az erositoevel)
-
mezis
félisten
válasz Lompos48 #34128 üzenetére
"...és egy kapacitás szorzót ..."
Állítólag megtörtént: Karinthy Frigyes együtt ebédelt egy igen gazdag bankárral meg még sokan másokkal egy elegáns étteremben. Több pincér szolgálta ki őket. A fizetéskor a bankár kivett a mellényzsebéből 1 Aranyat borravalóként odaadta pincérnek azzal az utasítással, hogy ossza e !l. Amikor Karinthyre került a sor az ebédje fizetésekor, átadott egy pár filléres borravalót, azzal az utasítással, hogy szorozza meg !Talán így működik a "kapacitás szorzó" ?
mezis
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #34126 üzenetére
Vagy egy 78L12, 78L09, 78L08 stab. IC is valószínűleg jó lenne, illetve annak hiányában L-nélkül is.
"Kapacitásszorzó" a magyar szakmai nyelvben egyáltalán nem használatos, én sem hallottam még, de a Google is alátámasztja, hogy nálunk ez nincs szokásban.
Úgy látom, angolból jött át ez is:
http://www.google.com/search?q=capacitance+multiplier+circuit
-
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #34130 üzenetére
Jó lenne, ha úgy lenne, hogy az emitterkövető bázisába kötött kapacitás hFE-szer erősítve jelenne meg a szűrésben.
Itt inkább a bemenet hullámosságának és a Zener dinamikus ellenállásának (dUz/dIz) az összjátéka által okozott változásokra van hatással a kondenzátor.
Szűretlen bemeneti feszültséget feltételezve a Vz alatti értékeknél kicsi vagy semmi hatása nincs, fölötte pedig a csúcsok levágását úgyis a Zener végzi el. -
gyenesmartin
őstag
válasz gyenesmartin #34129 üzenetére
Egyszer láttam ezt a hobbielektronika.hu-nál, és valaki úgy hívta, hogy kapacitásszorzó.
-
Lompos48
nagyúr
...és egy kapacitás szorzót ...
Oszd meg velünk is!
-
gyenesmartin
őstag
Vagy van egy másik ami ürejárásban ad le 10.5-öt. Ez a mikrofon erősítő meg gondolom nem fog annyit fogyasztani, hogy nagyon leessen a feszültség.
-
darvinya
titán
válasz gyenesmartin #34124 üzenetére
Nekem adapternél volt ilyen gitár pedál, hogy zajos búgott, de elemről semmi.
Beraktam táp oldalra egy 100uF elkot így:Azóta semmi zaj.
A diódát ne nézd, mert nem ott van.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
erikke17
őstag
válasz Kernel #34103 üzenetére
Igazából a dokkoló gyárilag egy Sony DK25 egy Xperia V telefonhoz, dokkoló csak tölt azaz nem lehet másolgatni fájlokat, a telefon oldalán van két réz érintkező + és a - (mivel vizálló a telefon tudtommal rövidzárlat ellen védett). Tehát az USB kábelból csak a piros és a fekete vezeték kell.
Amúgy kimértem ahogy javasoltad, az ötödik kábel a vastagabb feket az USB csatlakozó fém részéhez van kötve.
Azért készitek hozzá házilag egyet mert gyári horror áron van ami csak egy darab műanyag és beszerzésem sem egyszerű, és egy csomóan készitettek már hozzé minden probléma nélkül||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #34121 üzenetére
Úgy néz ki, ezeknél általában 10 V a maximális Drain-feszültség (miután a tápkivezetés egy FET Drain lényegében).
http://www.google.com/search?q=electret+microphone+datasheet
De ha rákötsz egy 10k ellenállást, akkor 12 V táp esetén is jóval lejjebb lesz a Drain. Utána lehet változtatni az ellenállást, beállítani 1,5 V-ra például, esetleg néhány voltra.
-
gyenesmartin
őstag
válasz gyenesmartin #34119 üzenetére
Ha tennék bele egy 4.3V-os zenert akkor gondolom biztosan nem lenne semmi baja. Mármint, hogy 12-ből levesz 4.3-at.
-
törölt tag
válasz kiszsolt100 #34117 üzenetére
"de nem igazán van itthon senki aki meg tudná csinálni"
Rengeteg ember van Mo-on, aki meg tud ilyet csinálni. Sőt van olyan ismerősöm, aki kb 20 évvel ezelőtt csinált ilyet, igaz az akkor nem volt 3D-s csak sima, de az akkori elérhető mikrovezérlőkkel és honi infrastruktúrával az is szép feladat volt.
A leírásodból úgy tűnik, hogy nem csinálnál benne semmit, tehát nem besegítésről lenne szó, mert valamivel elakadtál, hanem komplette szeretnél valamit kifejlesztetni. Erre írtam, hogy ez így nem kis feladat; egy gyakorlott szaki is eltölt vele jópárszáz órát mire kulcsrakész megoldást kapnál és nem egy instabil, kiforratlan légtaknyot. Szorozd ki...
Ezért írtam, hogy inkább vegyél kitet, és/vagy környékezd meg azokat, akik just for fun elven kisérleteztek már ilyennel és erről tudnak valami proof-ot is mutatni (youtube) -
Lompos48
nagyúr
válasz gyenesmartin #34116 üzenetére
Meg kell nézni pontosan mi a helyzet a mikrofonnal. Napokkal korábban volt itt kolléga, akinek 2 mikrofonja ment tönkre a tápfesz miatt, mert IC volt beléjük építve.
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #34114 üzenetére
Az a kondenzátor fontos oda, féltáp van rajta, azt választja el.
Vagy másik variáció:
Forrás: [link]
A mikrofonnak táp is kell, azért tettem oda a másik linket, ami szemlélteti dinamikus (mozgótekercses) és elektret mikrofon bekötése közötti különbséget.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #34112 üzenetére
Akkor nem véletlenül volt gyanús nekem, 900 az rengeteg, majdnem 60 dB. Egy 60 dB-es erősítőnél már nagyon oda kell figyelni, felszedhet minden zavart, brummot, tápot jól meg kell szűrni.
Közben látom a neten, általában egy FET van az elektret belsejében, vagy márkásabb típusoknál IC.
Lehet, egyszerűbb lenne egy műveleti erősítővel, ahol azután igény szerint tudod állítani az erősítést, az R1/R2 ellenállással. Szokványos alapkapcsolás:
[ Szerkesztve ]
-
gyenesmartin
őstag
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #34106 üzenetére
Az alacsony áramfelvétel miatt CRC-szűrővel is valószínűleg működne, pl. 12 V-ról 1kΩ és 470 µF, kezdeti próbának elmenne, csak nem tudom ezt most pontosan megsaccolni, hogy mennyi feszültség esne az ellenálláson. Úgy kellene bejátszani, hogy kb. 8 V maradjon az előerősítőnek. Magára a 12 V-ra elég lenne 1000-2200 µ, bár ez függ annak terhelésétől is.
Azon viszont nem csodálkoznék, ha túl sokat erősítene, mert tudomásom szerint az elektret mikrofonokban is van belső elektronika, vagyis erősített jelet ad ki.
Rajzodon az emitterek 10µ kondival testelve, ami jól megdobja az AC-erősítést. Ha túlerősítene, az emitternél beiktatott soros ellenállással lehetne csökkenteni rajta, ellenőrizve közben a kollektor DC-szintjét is, hogy féltápon legyen, vagy inkább valamivel magasabban.
Vagy levenni a 10 µ-t egyikről-másikról, de akkor esetleg túl keveset fog erősíteni.
-
PHM
addikt
válasz gyenesmartin #34108 üzenetére
Akkor, ha nem akarsz brummogást hallgatni, még inkább kell a szűrés.
Az erősítő tápágait pedig közvetlenül a fő puffer kondiról vezesd el.Szerk: Mekkora teljesítményű a trafó és ebből mennyit vesz fel a fénycső?
[ Szerkesztve ]
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz gyenesmartin #34106 üzenetére
Személy szerint inkább egy C-L-C szűrést preferálnék.
A PC tápja (mert gondolom arról van szó) a fénycső nélkül is
elég sok nagyfrekvenciás zajt tartalmazhat.
Hasznos lehet az is, ha az erősítőt egy külön ágról táplálod.
Ezzel együtt a szűrés mindenképp javallott.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz gyenesmartin #34104 üzenetére
A tápba mindenképp rakj komoly szűrést, vagy ha lehet,
inkább másik tápot használj. A jeleket pedig árnyékolt kábelen vidd.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Összeraktam egy kapcsolást. Nekem egy elektret mikrofonhoz kellene és egy 2V rms line in bemenetre csatlakozna. Ez a kapcsolás milyen lenne? Raktam rá egy potméter is, hogy lehessen szabályozni. A tina szerint működik. A valóságban nem lenne zajos vagy valamilyen? Mehetne arról a tápról amiről most egy neon megy? -
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #34090 üzenetére
Ez a kérdés máris magában rejti az eljövendő bajokat, károkat. Az USB-kábel felhasználható, én is csináltam már ilyet, de műszer (illetve minimum egy szakadásvizsgáló) nélkül mit is akarunk?
Ha viszont van műszer, elvileg nem is kérdezünk ilyet, mert hamar rájövünk, hogy az ötödik vezeték a fémtok.
-
Kernel
nagyúr
Egy ilyen erősítő hajlamos lehet AM-vételre, vagyis megszólalhat rajta a Kossuth-rádió, vagy rövidhullám is bejöhet. Ennek oka az erősítő nagy sávszélessége, valamelyik diódaátmeneten demoduláció is létrejöhet, máris kész a "baj".
Ez ellen véd általában egy ilyen 100 pF értékű kapacitás. Méretezésénél azt is tekintetbe kell venni, hogy azon a rajzon például 47k a forrásimpedancia, vagy kevesebb, hiszen a tápláló erősítő impedanciája is beleszámít (csökkenti azt), továbbá sorosan van egy 1k, így alkot egy RC-szűrőt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- KIVÉTELES áron eladó HP ZBOOK 14 Firefly G7 WORKSTATION! i7-10810U/32GB/512SSD/14"/NVIDIA 4GB/GARI
- Asus Zenbook 14 OLED /Ultra 7-155H/32GB/1TB SSD/2880x1800/120Hz/Touch/Garancia/AI+Intel ARC Graphics
- Hecht GG 950 aggregátorok
- új, bontatlan, iPhone 16 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- www.iking.hu - Apple Retina Macbook Air 13 - 2020 - Használt
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest