Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisi
aktív tag
válasz
kjani18 #32298 üzenetére
Nem tűnik egyszerűnek a használata. ráadásul az ajánlott kapcsolásban a trafó sem 2 forint, gondolom.
Maga az ic 1800 kb, 2 darab.
A "gyári " ajánlott alapkapcsolása szimpla tápra van. Vagy el kellene gondolkozni, hogyan lehetne a nekem kellőre alakítani, ami nem egyszerű, vagy a végerősítők paneljét áttervezni ilyen tápra. -
soultrapp
senior tag
hy!
nem tudom,hogy jó helyre irok-e,de megkérdezem nem tudtok-e ajánlani valami karaoke is dvd lejátszót??10-12ért hdmi és optikai kellene bele,mert hdmivel menne a monitorba,optikaival meg a hifibe.
remélem tudtok segíteni. köszi. -
hNp88
aktív tag
üdv,
ismét egy labortápos kérdés.
a belső elrendezéssel akadt némi gondom; az ezen képen látható módon szeretném megoldani, hogy az áteresztő tranzisztorok a hátlapra kerüljenek, a B-C-E vezetékek pedig egy kábelben (pirossal jelölve) lennének. így a hálózati trafók esetleges szórt mágneses tere belezavarhat-e a kimenetbe, avagy bármi másba? hogyan lenne célszerű ezt megoldani? a tetejére, vagy oldalára tenni nem túl szimpatikus megoldás, me' az milyen má'. esetleg az előlap jöhet még szóba, csak ott meg így is kevés a hely.
vagy maradhat ez az elrendezés, csak a kábelt / trafókat árnyékolva?
ps. bocsánat a "rajzért", ennyire futotta a tehetségemből.
-
tsu
tag
Én meg igazából azt nem értem, hogy egy TDA2030-nak miért kell stabilizált tápot adni. Egy rendesen megszűrt sima egyenirányító jó neki. A brumm nem innen szokott jönni, ha elég a táp szűrése.
-
Lompos48
nagyúr
Egyenirányítás után kössem a 12volt 0-át a +-15 0-hoz?
Természetesen IGEN.
Tehát 1 ohm, 3 watt elég lenne?
Igen. Nem árt. Lehet sok.
...a 10 ohmos ellenállás teljesítménye mindegy? ide elég egy 0,25w-os fémréteg?
Ha a tranzisztor átvesz az áramból - mondjuk - 2.5A-t, és feltételezzük, hogy a tranzisztornak egy kisebb erősítésű példányát fogtad ki (hFE=20), akkor a bázisárama Ib=Ic/hFE=125 mA. Ha minden igaz, valami 156mW körül lehet. Tehát negyed/félwattos megfelel.
@PHM: meg a tranzisztor bázisárama.
-
kisi
aktív tag
A 24 volt még csak egy beírt érték volt, én is gondolkodtam azon, hogy nagyon sok hő termelődne.
A trafó tekercselésnél kérdeztem volna, mekkora legyen a feszültség. Ha a 19 volt megfelelő, akkor ezen nem változtatok.A 12 volt csak a hangszínszabályzó résznek megy, 4x TDA1524A, plusz pár apróság, kis hűtőventillátor..
Összesen sem lenne szabad elérnie az 1 ampert. Viszont elképzelhető, ha a trafón a hely engedi a plusz tekercsnek a rezet, kap egy külön 15 volt körüli ágat.Ez viszont egy újabb kérdést vet fel: A +12, 0 és a +-15, 0 így kaphat közös földelési pontot? Azaz a tekercsnél nem közösíthetem, hisz a 12 volt tekercse csak szimpla, míg a 2x15 volté középleágazásos.
Egyenirányítás után kössem a 12volt 0-át a +-15 0-hoz?Vagy nem jó a gondolatmenetem?
A C5-6 kondikat elnéztem, az ellenállás másik oldalára akartam. Javítva.
A kerámia kondik közvetlenül a lábak mellett lesznek, vagy ráforrasztva.Az ellenállás teljesítménye: Szükséges kb 100 watt a végfokoknak, (7x14max) 100/30 = 3,3' A
A képlettel ha jól számolom, ez 2,35~ körülbelül. Tehát 1 ohm, 3 watt elég lenne?
a 10 ohmos ellenállás teljesítménye mindegy? ide elég egy 0,25w-os fémréteg? -
Lompos48
nagyúr
Így már majdnem jó. A C5, C6 kondikat én a bemenetre tenném. mostani helyükön csak az ICknek szűrnek. Az ellenállásértékek jók így. A kerámiakondikat gyakorlatilag ajánlatos közvetlen az ICk lábai közé forrasztani (mindháromra). Az 1 ohmos ellenállások teljesítménye attól függ, hogy mekkora áramot akarsz kipaszírozni a tápokból: P=R*I^2.
-
PHM
addikt
válasz
darvinya #32286 üzenetére
A VO nem lényeges, mivel ott nem lesz nagy terhelő áram.
Abban viszont igazad van, hogy a 15V-os stabilizált kimenethez
elég lesz kb 19 V-os szekunder tápáganként.
24 V-os szekunder tekercsek mellett sok lesz a fölöslegesen
elfűtendő teljesítmény.(#32286) darvinya: Mivel a 15V-os tápágak stabilizáltak,
az a kis terhelés különbség a pozitív ágban nem oszt, nem szoroz. -
kisi
aktív tag
válasz
Lompos48 #32278 üzenetére
Az alapkapcsolást Innen vettem. Itt a bázis a bemeneten van.
A stabilizátorok ki és bemenetére felkerült két 100nF-os hidegítőkondi, illetve a szűrőkondik a bemeneti oldalra.
A teljesítménytranzisztorokat az árammonitorozó kapcsolás szerint tettem,(remélem jól)
Az említett kapcsolásról, mit, miért, stb létezik valami infó? Hogyan keressek rá?Itt az ellenállások értéke megfelelő? Illetve mekkora teljesítményűek legyenek?
BD249/250 vs 2n3055,MJ2955 - itt az utóbbi példányok állnak rendelkezésemre, 2-2 példányban. Ha megépíthető ezekkel, nem verném plusz költségekbe magam, már így is túlléptem a rá szánt keretet, és a sodrófát kockáztatom
7812: A koboldrágta egérfülét, egy pötty lemaradt a rajzról!
-
PHM
addikt
Néhány. észrevétel:
- A 78/79xx stabilizátorok bemenetét és kimenetét is illik hidegíteni
1-1 100 nF-os kerámia kondival, minél közelebb az IC lábaihoz.
- A stabilizátorok kimenetére én nem tennék elkókat,
azok inkább a bemeti oldalon hasznosak.
A kimenetekre legfeljebb pár uF-nyi tantál, illetve fólia kondit raknék.
- A 2N3055-MJ2955 páros helyett nagyobb áramerősítésű példányokat
lenne érdemes alkalmazni. (Fejből nem tudom biztosan, de emlékeim
szerint ide például a BD249/250 páros jobb lenne.)
- R3 és R4 például 0,68...0,75 ohm 1W-os lehet.
- R1 és R2 funkcióját nem igazán értem. -
Lompos48
nagyúr
Nem jó!
A tranzisztorok bázisa, nincs mit keressen a bemeneteken. Az az én első változatom. Ott a tranzisztor emitterkövetőként működik.A két alapkapcsolás:
és
Az utóbbi az izgalmasabb szerintem, az áram monitorizálása az, ami érdekes.
Figyelj nagyon! A pozitív regulátornál itt PNP, értelemszeráe a negatívnál NPN tranzisztor van.
-
kisi
aktív tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy erősítő tápegységénél:
Próbálok építgetni egy TDA2030 IC-re épülő 6 csatornás erősítőt, javarészt a javasolt alapkapcsolása szerint.
A tápegység megtervezésénél néhány ponton bizonytalan vagyok: 7 db TDA2030 ic: 7x14 watt, +-15 volttal táplálva, plussz egy-két apróság az közel 4 amper tápáganként.
A feszültséget 78xx, 79xx sorozattal állítanám elő, 2N3055, illetve az MJ2955 párjával.
A kérdésem az volna hogy a mellékelt kapcsolás szerint jól kötöttem ezeket az alkatrészeket be?
Illetve Az R1-2-3-4 alkatrészeknek milyen értéket, teljesítményt javasoltok?A szűrésre használt kondenzátorok megfeleőek e? (2 darab Teapo 1500uF 35 volt a +12 voltos ágon, 4darab hasonló, 2200uF a +-15 volton.)
Később transzformátor ügyben is szeretnék segítséget kérni, de előtte elő kell kotornom, megmérni a vasmagot, elég lesz e...
A bal oldalra a stabkockát nem rajzoltam be, elvileg középleágazásos, 2x24 voltos trafót tekernék hozzá.
Köszönöm előre is: Kisi
-
sörösló
aktív tag
válasz
Batman2 #32271 üzenetére
Áramtermelő eszköznek lehet hogy használható, különösen ha egyenirányítják ami belőle kijön. Kétségeim vannak a tekercselés bonthatóságával kapcsolatban.Ha "6-os szervezésbe" ktötték, valószínűleg egy hatfázisú motorféle lett belőle. Ennek akkor hatcsatornás vezérlőelektronika kell, megfelelő fázisviszonyok,stb. Házilag építeni lehetséges ilyesmit, de kérdés hogy megéri-e a befektetett energiát a bizonytalan végeredmény. Nem beszélve arról hogy a kísérletezés is sok suskát igényel.
-
Batman2
őstag
válasz
sketchifun #32245 üzenetére
Szerzel egy elektromos hősugárzót, vagy egy hajszárító fűtőbetétet, az csak simán fogyaszt, ohmos karakterisztikával, ... de sokat !
Ez fényt gyak. nem ad, így nem zavarhat téged, csak a keletkezett hő szabad eltávozását kell biztosítani, és hogy a dobozolás hőálló legyen.De amúgy én is az ízzós terhelést javasolnám még !
Nem kell sok darab ízzót beszerelned, elég csak pár darab, olyan teljesítményűek, melyekkel a kívánt áram értékeket tudod produkálni adott feszültség mellett.Mondjuk 2db. 60W-os a 12V-hoz, ez együtt kb. 10A, ha csak egy 60W-osat kapcsolsz, akkor 5A, aztán 21W-ot féklámpa, vagy index ízzóval+10W-os szoffitával tudsz kb. 2,5A-es terhelést kapcsolni, majd a 10W-os szoffita+egy 5W-os helyzet ízzóval, vagy szoffitával 1,25A-t, az 5W-os ízzóval+egy 2W-os műszerfal fénnyel pedig a kb. 0,62A-es terhelést.
Több kapcsolót, megfelelően beszerelve ez tökéletesn megolható, mindezt beépíteni egy lukacsos fémdobozba a hő és a fény sem gond !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
sörösló #32231 üzenetére
A teljesítmény csökkenésben pedig igazad van, ezt kifelejtettem a számításból, ha az autó dinamót motorként akarom használni.
Mondjuk akkor 220W helyett olyan 160-170W-tal lehetne talán számolni, ami 4 darabot feltételezve a 4 kerékre még mindíg egész jó teljesítmény lenne egy könnyű szerkezetű kis maszek autóhoz, amolyan "buggy"-hoz !Gondlom akkor, a dinamó álló részét és a forgórészt párhuzamosan kellene az akkura kötni, így lenne meg a két fix elektromágneses pólus és a középen állandóan váltakozó ezáltal elmozdulásra képes mágnese pólus.
Ha ezt így megtenném, csak beindulna mint motor gondolom, vagy még ilyenkor is gond lehet a gerjesztés létrejöttével ?Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
sörösló #32231 üzenetére
Presze, a mosógép motorban igazad van !
Nem is arra a 220-as motorra gondoltam, illetve nem úgy, ahogyan az a mosógépben alkalmazva van.
Valahol neten olvastam egy cikkben, amiben asszem háztatási mosógép ilyen motorját használták fel szélkerékhez, mint áramtermelő eszközt.
A vagy 32 darab tekercs összekötésének átszervezésével (asszem többet párhuzamosan kötöttek benne, valami 6-os szervezésbe) 24V-os szélgenerátort építettek belőle.Ez jutott eszembe igazából, mikor erről a témáról értekezni kezdtünk, hogy ugyanígy kisebb feszültségű motorként is használható lenne akkor.
Üdv.
-
Roxy27
tag
válasz
Lompos48 #32269 üzenetére
a 20, 21 működik.. kép fordul, és ki-be kapcsol, csak épp háttérfény nincs (megvlágítva a szervizlámpával tökéletesen látszódik). Most kaptam szét az LCD-t azon a részen nincsenek áramk. ellenállások, csak a 6db LED sorba. Az a bajom, hogy egyenként mennek a LED-ek ( a mérőfesszel)... most megnézem akkor 18-20V-tal... csak a LED-eket, hogy nem-e az ottani fólia szakadt esetleg. De ez az ötlet halott, mert ugye azért vannak a fehér LED driverek, hogy legyen ekkora fesz... mert az akku ugye csak 7.2V
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Roxy27 #32265 üzenetére
Hogy ne csak egyedül keresgéljek.
Két jel van az FP807-e szalagkábelen (62. oldal), ami a panelhez kötődik: az egyik (20) a panelforgatás (PANEL NOR/REV), a másik (21) a nyitott-csukott panel (PANEL OPEN/CLOSED). Előzőt említetted korábban. Utóbbit is egy mikroswitch kapcsolgatja (64. oldal, jobbra, fent). Ezt kellene valahogy kinyomozni, vagy megmérni valami feszültségszintet a panel 2 állásában.
...arra gondoltam még, hogy szerinted hány V-ot kaphat a háttérfény? Ha jól emlékszem 5-6 fehér LED...
A fehér LEDek 3...3.3 V körüli nyitófeszen működnek, de ez nem jelenti, hogy csak úgy rákapcsolja az ember a feszültséget. Azt se tudjuk, hogy hol vannak/lehetnek az áramkorlátozó ellenállások. Ezért a következő mondatotban rejtett (
) ötletet nem támogatom. Nagyobb bajt is csinálhatsz a sietséggel.
Ha méregeted a tranzisztorokat, ne felejts egy pillantást vetni a kapcsolási rajzra, mert nagyon idióta összeköttetések vannak az áramgenerátoros mód kialakítása miatt, ami egyszerű mérésnél félrevezethet.
-
Roxy27
tag
válasz
darvinya #32266 üzenetére
LED-ek jók... egyenként mérve pislákolnak is.
Szalagkábel új, természetesen kinyitottamÉs le is zártam...
Vagy szar az új szalagkábel... vagy vezérlési nyüg... vagy a fehérled meghajtó tranyók...
Az első mérésre jó, a duplákat meg nem mértem... de asszem gyártok hozzá tűt, hogy odaférjek. -
Roxy27
tag
válasz
Lompos48 #32264 üzenetére
Elküldtem... 10MB...
Erre keress majd rá: PD-343
ez az LCD panel kódja, innen könnyeb lesz elindulni... nem kell végignyálazni az egészetmás:
arra gondoltam még, hogy szerinted hány V-ot kaphat a háttérfény? Ha jól emlékszem 5-6 fehér LED
Mert esetleg a betápról hozok direktbe... (7.2V az akku) és megszakíttatom a mikrokapcsolóval... így nem menne mindíg, de lenne fénye. Vagy hülye ötlet? -
Roxy27
tag
válasz
Roxy27 #32262 üzenetére
Na... akkor ott tarok, hogy a mikrokapcs is jó! Csak az a baj, hogy az a komplett kijelzést kapcsolja... azaz, ha megnyomom, akkor nincs kép, ha elengedem akkor van, csak háttérfény nélkül
Szóval kifogyok a lehetőségekből...
Esetleg elküldhetem a pdf-et valamelyikőtöknek?? -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Roxy27 #32255 üzenetére
Szerintem egyszerűen a BL-BRT szálon érkezik/érkezhet egy vezérlőjel, amit a kamera testében található elektronika ad egy olyan megoldással (IR reflexió ), mint ami a mobiltelefonokban kioltja a kijelzőt ha a füledhez teszed a készüléket. Esetleg valahol felfedezhető egy kis "optikai lyukacska" a kamera borítóján, amit a kijelző behajtva eltakar.
-
Roxy27
tag
Sziasztok!
Elektrozsenik figyelem!Épp egy Sony kamerát próbálok javítani... nem megy az LCD háttérfénye.
Nagy nehezen találtam service maualt, de csak Level2... sok minden megvan, pl ebből ki lehet indulni.
De annyira meg mégsem vágomItt a rajz... a lényeg, hogy a 2.8V megjön a csatin, viszont vezérlést nem kap. Az a baj, hogy a manualba nincs benn, hogy ha kihajtom az LCD-t (ugye ekkor kellene kapcsolnia a háttérfényt) akkor azt hogy érzékeli... nem találok semmit. Szalagkábel let cserélve, mertabszolút nem volt kép. Az most van, csak fény nincs. A szalagkábelen nincs mikrokapcsoló, mint sok típusban...
Ötleteket pls!
Főleg, hogy "manuálisan" hogy lehetne működésre bírni az áramkört! -
Lompos48
nagyúr
válasz
sketchifun #32251 üzenetére
Te tudod. Annak a hőnek távoznia kell mindenképp, ha nem akkor "öl". A pici ellenállásokat is kell hűteni. Ha SMD, akkor a PCB vezeti el a hőt, mások bordára szerelhetők:
ezek drágák is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sketchifun #32251 üzenetére
Sorba kötött izzóknál a feszültség megoszlik, vagyis nem fognak világítani. Én is csináltam így terhelő ellenállást már. Csak a forrósodással kell vigyázni.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Lompos48 #32249 üzenetére
Lehet félreértettél. Egészen konkrétan nem fogok 25 Izzót pakolni egy dobozba. Visszajelzésnek jó, de azért 110W igencsak kiveri a szememet, szerintem túlméretes.
Láttam ilyen 25W-os ellenállásokat, csak marha kicsi értékekkel. Azok nem lennének rosszak igazából, 5db-ból meglenne a 125W, csak annyira picik, hogy nagyon. Ilyen 1Ohmosak. A másik véglet meg az 1kOhm. Az meg már túl sok. :S
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #32246 üzenetére
Olajradi megoldaná, de NINCS.
Megpróbálom megoldani holnap a nullátmenet érzékelést. Ezzel csak azért kell vigyázni, mert interrupt hívás történik mikor végez az AD egy mérési körrel, és ha túl sok mindent csinálok az interruptban, akkor abba beleszakíthat egy másik interrupt, széteshet az egésznek időalapot adó HW-s timer, stb...
Egyszóval erős visszalépésnek érzem fpga után, hogy mikrovezérlővel kell időkritikus méréseket végezni sok csatornán. Többszintű interruptok prioritásokkal, szopás a DMA-s adatátvitellel...
Amúgy bekötöttem egy jobb fajta multimétert mint árammérőt a körbe a tesztelés alatt, ha asztali lámpa, páka bázis volt a terhelés, akkor meg tudta mérni az áramot, de ha ez a hajszárító volt bekötve, akkor össze vissza ugrált a kiírt érték. Szóval nem tudom mi van benne, vagy nincs, de kemény lehet. Másik teremben ha be van dugva ez a cucc, akkor pislákol a nagyítónk ledes világítása amíg megy.
Jah igen, "Handy" gyártmány. http://tomnerszerszam.hu/shop_ordered/5424/shop_pic/28401.jpg -
Lompos48
nagyúr
válasz
sketchifun #32248 üzenetére
Létezik még 21W, 5W minimum. De vannak nagyobb halogének is. Lehet kombinálni, számigálni. Menj be az első benzintöltőállomáshoz, nézd végig a választékot a polcon.
-
sketchifun
senior tag
válasz
Lompos48 #32247 üzenetére
Többféle határérték kellene. Mert ugye ez így 110W. Eddig jó, de pl 5A-val terhelve csak 1 kapcsol be. De szeretnék még 3A, 1A, és 500mA határokat, meg majd különböző feszültségeket is, de ez részletkérdés.
És ha azt számolom, 5 feszültséggel 25 izzó kellene. Az már túl meg a mérethatárokon. Valami más esetleg?
Egyébként jó ötlet.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
sketchifun #32245 üzenetére
Két 55W-os autóégő nem felel meg?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #32243 üzenetére
Ráadásul még másik terhelés sem nagyon akad kilowatt tartományban, csak ez a gagyi hajszárító.
Egy olajos villanyfűtőtest (kb. 2kW), teljesen rezisztív!
A probléma meg az, hogy ha viszik felszerelni, akkor azonnal és mindenféle beállítás nélkül működnie...
A belövéssel természetesen a labor-/műhelybeli keresgélésre-mérésre gondoltam.
Egy "rendes műszer" milyen elven méri meg a fázisszöget?
Nullátmenetek érzékelésével, akárcsak a frekvenciamérésnél is, tudtommal.
Viszont mivel az áram csúcsok nem esnek egybe a két félperiódusban, meg ahogy mondod ez nem is biztos, hogy összefügg a fázisszög "helyével", nem igazán tudom hogyan tovább.
Ezért van az, hogy a nullátmenet által szolgáltatott információ a legjobban megközelítő.
-
sketchifun
senior tag
Helóka.
Kérdés a következő.
Szeretnék egy fantom terhelő áramkört építeni. 12V, 10A, és természetesen egyenáram, 120W maximum teljesítménnyel. Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami spéci alkatrész, ami kifejezetten erre van(csak fogyaszt, de sokat), vagy kénytelen vagyok ellenállásokból megépíteni?
Csak mert 120W terheléshez nem akarok 120db 1W-os ellenállást egy kis dobozba építeni.
-
Rimuru
veterán
Linux alá ki milyen Basic PIC fordítót ajánl? (ismerősnek kéne)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #32241 üzenetére
A helyzet az, hogy a HW kész lett korábban, a fesz és áram mérő előtétek szintén, szóval nem nagyon van lehetőség módosításra, plusz legalább 3-4 külön feladata lesz a cuccnak, amit a kód módosításával, vagy kapcsolók átbillentésével lehet majd beállítani, egyszóval tudnia kell mindent egyszerre és minél hamarabb.
Ezt a tiszta szinusz dolgot nem tudom bent megoldani, nincs hozzá eszköz. A helyi feszültség hullámforma meg szemmel láthatóan torz, szóval ez így marad. A Pollackon volt erre egy műszer, ami néhány 10 watt terhelhetőségig csinált "tökéletes" szinuszt a mérésekhez, de itt olyasmi nincs. Ráadásul még másik terhelés sem nagyon akad kilowatt tartományban, csak ez a gagyi hajszárító.
A probléma meg az, hogy ha viszik felszerelni, akkor azonnal és mindenféle beállítás nélkül működnie kell kilowattokat és fázisszögeket elég pontosan mérve, egyetlen kalibráció a bemeneteken lévő DC offszet megmérése, mikor nincs fesz / áram.Egy "rendes műszer" milyen elven méri meg a fázisszöget? Itt az volt az ötlet, hogy az összetartozó fesz-áram csúcs helyek különbsége adja meg. Viszont mivel az áram csúcsok nem esnek egybe a két félperiódusban, meg ahogy mondod ez nem is biztos, hogy összefügg a fázisszög "helyével", nem igazán tudom hogyan tovább.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #32240 üzenetére
Amíg beállítod/-lövöd, addig használj tisztább hullámformákat. Utána nem számít majd a "rusnya görbe". Ugyanakkor bevallom, hogy a komparálást egy kábelezett elektronikával képzelném el pontosabbnak.
Arra gondoltunk, hogy talán a szénkefe szikrázása csinálja a kiugrásokat.
Nem néztem ilyet még soha szkóppal, de fázishasítás esetén se tudok ilyen csúnyákat elképzelni. Szénkeféknél aztán tényleg PASSZ!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #32239 üzenetére
A komparálás megoldható, amitől félek, az a rusnya görbe. Ha ki van nagyítva egy periódus, akkor eléggé el van tunyulva a nullátmenet környékén, nem tudom h. mennyire lesz biztos a komparálás.
Továbbá milvel timerezés van, meg ez nem fpga, igazából csak az 1. feszültség csatornán tudok komparálni, amikor az átlépi a komparálási szintet, akkor indul az értékek letárolása minden csatornán. Jelenleg 2.6V-re van állítva a komparálás.
Azt mondod, hogy ha alig kicsivel 2.5V felett komparálnék, akkor elég jól meg lehetne találni a nullátmeneteket?
Az a hőlégfúvó meg ilyen teszkó gazdaságos szintű cucc. Szóval ha azon egyszer jót mérek, akkor mindenen menni fog.
Arra gondoltunk, hogy talán a szénkefe szikrázása csinálja a kiugrásokat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lompos48 #32236 üzenetére
Mert az egy biztos pont. A mért jel minden csatornán 0 .. 5V között van, a szinusz nullátmenete meg 2.5V-nél, vagyis féltápfeszre van ráültetve a szinusz. Arra nincs semmi ötletem, hogyan lehetne pl. a nullátmenetet detektálni így, ezért marad a csúcsértékek keresése.
Ráadásul a mérés alapja egy mikrovezérlő, annak 8 darab 12 bites AD csatornáján mérünk úgy, hogy az egyik csatornán még multiplexálunk is, hogy fizikailag 3 * 3 bemenetünk legyen. A pontatlanságokat meg sok sok minta átlagolással próbáljuk kiszűrni valamennyire.
-
sörösló
aktív tag
válasz
sketchifun #32235 üzenetére
Akkumulátorról működő elektromos autóról volt szó, ha jól emlékszem.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy méréstechnikai problémám.
A képen a sárga jel a hálózati feszültség. A kék meg a felvett áram, amit egy áramváltón át mérek, 1500W-s hőlégfúvóval terhelve a hálózatot. Meglehetősen ronda a jelalak, mindkettő invertált, mert műveleti erősítők is vannak a mérő körökben.
A probléma az, hogy kellene fázisszöget számolni. Ehhez méricskélünk jelalakot sok pontban, majd a maximumot megkeressük az értéksorban, plusz ezt sokszor megcsináljuk és átlagolunk, de jelenleg csak a képen pozitív, egyébként valóságban negatív félperiódusokban. Így lesznek maximum feszültség és áram értékek, valamint ezekhez maximum helyek. A fesz-áram maximum helyek különbsége lenne a fázisszög elvileg.
No mint az látható, nem esnek egybe maximum helyek a pozitív és negatív félperiódusban. Az egyikben 45-60fok fázisszög eltérés van, a másikban meg szemre csak kb. pár fok.Ilyenkor mit lehet csinálni, hogy a helyes fázisszöget megkapjuk?
225V, 7,3A
-
sörösló
aktív tag
válasz
sketchifun #32232 üzenetére
Persze hogy nem. Elkerülhette a figyelmedet a mondat végén ide-oda gördülő piros fejecske!
Azonkívül a mosógép 4-500W-os motorjának az etetéséhez inverteren keresztül se elég 4-5A.
-
sketchifun
senior tag
Kellene nekem egy digitális oszcilloszkóp. Milyet ajánlanátok, ami azért relatíve olcsó?
sörösló
Manapság már nem olyan nagy kaland egy invertert építeni.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Batman2 #32205 üzenetére
"Csak au dinamó nem járt még a kezemben, annak nem ismerem a felépítését, de akkor a leírás alapján is az a szénkefés villanymotorknál megszokott, több szeletre osztott kommutátorral működik "
Igen.
"ami, ahogy írja is a leírás, messze nem olyan hosszú élettartamú, mint a manapság, az autókon általánosan alkalmazott, 3 fázisú generátor csúszógyűrűs megoldása !"
Attól függ! Ha jóa kefe és a kommutátor, nem koszos és nem szikrázik (nagyon), eltart az sokáig. A Trabicsekbe a végefelé generátort építettek, letették a régi dinamó helyére a jobb első kerék mellé, aztán a zárt dinamó helyén a hűtés miatt nyitott generátor úgy ette a kefét a sár miatt mint gyerek a cukrot.
"Szóval lehet, hogy egy átlag villanymotornál, vagy pláne az indító motornál jobb ha ilyen dinamót használunk motorként "
Van ám kicsike problem! A 220W-os dinamó 14V-on sacc/kb. 15A áram leadására képes. Ehhez van méretezve a tekercselése is. Ha motornak használod, ugyanígy kell etetni hogy leadja a névleges teljesítményét! Az önindítónál még rosszabb a helyzet, egyrészt rövid üzemre tervezik, másrészt terhelés nélkül is bekap 10-20A-t, terhelve meg...
Azonkívül vigyázni kell hogy a dinamónak meglegyen a gerjesztése, mert enélkül rövidzár a forgórész. Ipari DC motoroknál erre külön áramkör vigyáz, a járművillamosságban ezt a gondot meg úgy oldották meg, hogy a feszszabályzóban két tekercs volt. Az egyik tartotta a feszültséget a gerjesztést kapcsolgatva. a másik meg a dinamó felgerjesztett állapotában összekapcsolta a dinamót és az akkut. Ha összeragadtak az érintkezői, akkor csontra merített akku lett a vége. Szóval ilyen helyre soros gerjesztésű univerzális motor kell, vagy brushless DC motor.
"A legjobb lenne a mai mosógépek szénkefe nélküli motorja, abban csak a csapágy mehet tönkre, mindaddig működik."
Nem nagyon javítgatsz te mosógépet, úgy látom.
Igaz, többnyire az elektronika adja meg magát. Viszont ez 230V-os, én meg úgy emlékszem hogy valami villanyjárgánytól indult a téma. Persze nem gond, ha elég méretes a hosszabbítód, vagy kötött pályán, áramszedővel akarod használni.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
cool13 #32229 üzenetére
A legtöbb CMOS logikai áramkör is max. 18V tápot enged meg. De az megoldható (mint előbb is volt szó róla). Az időzítést ellenben ki kell kísérletezni. Nem tudom felfogi hogy is akarna ez működni.
Elég egyszerű, ki kell próbálni egy kísérleti panelen, de fenntartásaim vannak. -
cool13
őstag
Még ezt találtam. De nem tudom hogy lehetne a tápellátása 24V.
-
-
cool13
őstag
válasz
Batman2 #32222 üzenetére
Ha borús időben lassabban párolog az nem gond, hiszen a fűben is lassabb az elpárolgás. Egy nyári zápor után pedig nem gond ha ismét öntöz, mert akkor van igazán szükség az öntözésre magára. Amúgy is napi kétszer locsol a rendszer, sötétedéskor és hajnalban 3 perc ideig. Tehát ha napközben esne is, akkor estére elpárolog nagyrészt, mire a beállított idő eljönne.
Ezt át lehetne alakítani relésre és 24V-ra például?
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #32214 üzenetére
Esővizet még nem monitoroztam, csak csapvíz szintjét, azzal nem volt gond, ott egy 9V-os elemről táplálva az áramkört, működött kifogástalanul.
Szerintem azért, ha más nem, akkor egy legalább megaohmos bemetei ellenállású FETes kapuval biztosan lehet érzékelni azt a pci jelet, amit a teljesen tiszta víz adna, azon túl az esővíz sajnos messze nem tiszta, nagyon cuccot old magába a levegőből, ha más nem, különféle égéstermékek gázát.
városban így szerintem garantált jó lenne a vezetés, esetleg valami várostól távolabbi területen, erdőségekné, vagy nemzeti parkokban tiszta annyira az eső víz, mint a desztillált víz, bár a magsabb rétegekben oda is elkavarog mindenféle cucc (lsd. sivatagi homokot szóró eső Mo. területén).Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
cool13 #32221 üzenetére
Igen ez igaz, de a párolgás mértéke/sebessége az nagyon relatív, ha borus, felhős az ég/hűvös van több órát is tanyázhat a csepp a panelon, da ha amúgy nyári időszak van és kisüt a nap, akkor akár fél óra alatt, vagy még gyorsabban felszáírt egy cseppet.
Pontosabb, ha konkrétan csak addig jelez, míg folyamatosan vizesedik, utána hamar megszűnik a jelzése (max. pár percen belül), mert pl. lecsorgott róla a csepp, vagy rajta sem marad.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32219 üzenetére
Nem tudom érdemes-e erőfeszítést, időt belefektetni. Ritkán van szükség ilyen mérésekre. Ha van egy jó tápod, ami még jobb, ha áramgenerátorrá is átkapcsolható, meg le is tudod mérni a kimeneti áramát függetlenül a feszültségmérésre bekötött feszültségméréstől, akkor nyert ügyed van. Még egyszerűbb a fiókban tartani pár méter ellenálláshuzalt, aminek ismered az adatait.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #32218 üzenetére
Úgy értem a dekádot, hogy csinálok egy fokozatot, ami mondjuk 10-500mR közt tud mérni, meg egyet, ami 500-2000mR közt, meg egy harmadikat ami 2-50R közt. Mondjuk ez nem dekád, az igaz, mivel 25/50x-es áfogásokat ad. Mindegyik egy-egy különálló panel, külön tápfesszel.
De még nem számoltam végig, csak hasaltam valamit a 200mV-os alapműszerhez (DMM). -
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32217 üzenetére
A "aránylag nagy áramú áramgenerátor" tulajdonképpeni jelentése az, hogy akkora táppal etetjük azt a kis értékű ellenállást, aminek az árama egy értékelhető/mérhető feszültségesést képes produkálni. Nem számít értékelhetőnek, ha egy 4 számjegyű kijelzős DMM a legérzékenyebb mérési skáláján csak az utolsó 1-2 karakteren mutat valamicske értéket. Ez a pontosság róvására megy.
...az már jó lehet egy-egy dekádhoz...
Ezt nem értem.
-
törölt tag
válasz
Lompos48 #32216 üzenetére
Köszi, akkor ezt ki is pipálom az OPA-s megoldást meg halasztom!
---
"Az általam beszúrt rajz, amihez kell egy aránylag nagy áramú áramgenerátor."
Erre még visszatérünk
Egy komolyabb LDO-val (5A) ez megoldható, nem? Mintha láttam volna olyan kapcsolást, ahol egy LDO-val van megoldva mind a kimeneti fesz, mind az áramkorlát. Bár ha az utóbbi funkció stabilan működik, az már jó lehet egy-egy dekádhoz. ()
-
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32212 üzenetére
Ez nagyon ígéretesnek tűnik. Kérdés hogy tudod összekombinálni, hogy például kijöjjön a tegnap kiszámolt 12.5mΩ a 20A-es végkitéréshez.
Elképzelhető, hogy a track-eken, de méginkább a forrasztásokon esik annyi, hogy meg tudom haladni a 8.3mV/A-t?
A lényeg a pontosabb méréseknél pont az, hogy track-ek, forrasztások, szálak ne befolyásolják az eredményt. Ezért ilyenkor használják a 4 szálas mérést (itt már 2-3-szor volt szó róla.
A te esetedben akkor az áramot az IN és OUT kapcsokra kötöd, a feszültségesést pedig a P100 szélső kék szálain méred (a voltméró belső ellenállása nagyon nagy).
Egyébként létezik olyan, wheatstone-hídhoz hasonló kapcsolás...
Az általam beszúrt rajz, amihez kell egy aránylag nagy áramú áramgenerátor.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32210 üzenetére
Ezt ki kell kísérletezni, mert az esővíz aránylag tiszta, nincs honnan ásványi sókat (nyomokat) összeszedjen. Az esetleges por nem feltétlenül vezet. A víz disszociációjához pedig nagyobbacska feszültség kell.
Automata ablaktörlőknél autókban leginkább optikai megoldásokat használnak, ha jól tudom. -
törölt tag
válasz
Lompos48 #32202 üzenetére
Így többszöri megközelítésre végre leesett nálam a féltápfesz probléma a maga natúr valóságában.
Amit először rajzoltál, ott mekkora probléma tsu által jelzett dolog?
Egy ilyen OPA-s előfokot mindenképp építenék. Ha nem válna be a dinamikus terhelés és a PWM zaja miatt, akkor még mindig tudok ellenálásokkal molyolni.
---Illetve az egyik zacskóban találtam egy ilyet:
2512-es 1W-os ellenállások vannak rajta, század-ohmosak
Ezen elviekben 7.5mV esik amperenként, ami már majdnem a kívánt 8.3mV/A. Elképzelhető, hogy a track-eken, de méginkább a forrasztásokon esik annyi, hogy meg tudom haladni a 8.3mV/A-t?Egyébként létezik olyan, wheatstone-hídhoz hasonló kapcsolás, amivel ilyen kis értékű söntöket ki tudok mérni egy kétvezetékes DMM segítségével, ha vannak ismert 0.1% tűrésű pár-ohmos ellenlállásaim?
-
Batman2
őstag
válasz
cool13 #32203 üzenetére
Szevasz
Elsőre egy nyáklapra gondolnék, amire két, egymásba nyúló fésüfog rajzolatot maratnék.
Ha ráesik egy esőcsepp, akkor az adott felületen összeköti a két pólust, amit már elektronikailag fel lehet dolgozni és megfelelő illesztő áramkörrel vezérelhető, amit szeretnél róla.
Így:Egyetlen probléma lehet a dologgal, hogy nem csak addig van az esőcsepp a panelon, míg esik az eső, hanem, ha nem csorog le róla, akkor eső után is egész addig esőt érzékel, míg el nem párolog a vízcsepp.
Ezt lehet, hogy megfelelő elhelyezéssel meg lehet oldani, mondjuk ha kellő lejtése van az érzékelő felületnek, pl. majdnem függőleges.
Üdv.
-
darvinya
titán
válasz
Batman2 #32205 üzenetére
A legjobb lenne a mai mosógépek szénkefe nélküli motorja
Akkor nem kellene új mosógép és tönkre menne a gyár.
Főleg az lenne jó előgerjesztet, forgó mágnes teres motor, amibe tényleg csak a csapágy mehet tönkre.
Kevesebbet is fogyaszt, indító áramlökés sincs.(#32208) Lompos48
Rajzom van onnét tudom milyen a végfok.
A gondom AD162-essel van, mert amit találtam helyettesítőt sem lehet kapni.
AD161-et tudok, de NPN és nem PNP.Ez a diódást miként kellene megvalósítani?
-
Batman2
őstag
válasz
Lompos48 #32204 üzenetére
Szevasz
Igen, emlékszem a tanácsodra
, de nálam az is rézdrót volt, nincsen ellenállás huzalom sajnos.
Ezért gondolkodom a fólia csíkon, azt ha egyszer megcsinálom az fix lesz a lapon, nincs vele többet gond.Nekem 35mikronos rézfóliás lapjaim vannak, akkor ott a fele csík is elég lenne, de a kisebb keresztmetszetből adódó kisebb teljesítmény miatt, lehet inkább ugyanilyen hosszú, de dupla vastag rajzolatot kellene készítenem !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
totya694 #32191 üzenetére
Igen Söröslóhoz csatlakoznék, engem is ez zavart, már korábbi hsz-odban is, hogy legerjedést írsz, ami számomra a gerjesztés megszüntét jelenti (ezért írtam korábban egy hsz-t értetlenül), miközben szerintem sokkal megfelelőbb is felgerjedés, számomra is az jelenti a genrátor áramtermelését "beindulását" !
Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
totya694 #32191 üzenetére
Szevasz
Igen az alapfogalmakkal tisztában vagyok, sokszor szedtem már szét, és javítottam is autó generátort, és a bicikli "dinamóját" is ismerem, ami valóban generátor, készítetettem is gyerekkoromban kis akkus/elemes táplálású világítást a biciklimre, amit a dinamóról töltöttem, egyenirányítva.
Csak au dinamó nem járt még a kezemben, annak nem ismerem a felépítését, de akkor a leírás alapján is az a szénkefés villanymotorknál megszokott, több szeletre osztott kommutátorral működik, ami, ahogy írja is a leírás, messze nem olyan hosszú élettartamú, mint a manapság, az autókon általánosan alkalmazott, 3 fázisú generátor csúszógyűrűs megoldása !Szóval lehet, hogy egy átlag villanymotornál, vagy pláne az indító motornál jobb ha ilyen dinamót használunk motorként, de ez sem túl hosszú életű.
A legjobb lenne a mai mosógépek szénkefe nélküli motorja, abban csak a csapágy mehet tönkre, mindaddig működik.Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32200 üzenetére
A cikkcakk minta nem egy tekercs, csak méretekkel spórol. Mikrohullámok esetén talán sokat jelentene. A tegnapi rajz úgy volt kispekulálva, hogy 5mm sávszélességgel kb. 25cm hosszúság kellene a 12.5mOhm elérésére (ami az adott kapcsolásoz kellett volna) feltételezve a fólia 70um-es vastagságát. Trimmerelni lehet forraszpöttyökkel, amivel rövidíthető tetszés szerint.
De még mindig ott van az ellenálláshuzalos megoldás bifláris tekercseléssel:
-
cool13
őstag
Sziasztok!
Ismét kérdeznék valamit. Tudnátok valami nagyon egyszerű kapcsolást, vagy ötletet kivitelezésre, egy eső érzékelőhöz? 24V-ra, és öntözőrendszerhez kellene. Érzékelné az esőcseppeket, majd meghúzna egy relét, max 24 órára. -
Lompos48
nagyúr
válasz
#22145024 #32199 üzenetére
Lehetne, de csak akkor ha a 12V-os forrás galvanikusan le lenne választva a nagy stabilizátorról, hogy akárhova lehessen kötni. Egytápos etetésnél az opamp mindegy miről/honnan van táplálva, mindig a tápközép-feszültségre áll be nyugalmi állapotban. Ha maradna a másik opamp is, ami a műszer másik pólusára egy virtuális féltápot varázsolna, akkor talán.
Új hozzászólás Aktív témák
- Borderlands 4 - Így harcol Rafa
- Tőzsde és gazdaság
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- Konteó topic
- Nintendo Switch 2
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Beszámítás! Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2020 64GB 4G tablet garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG LS32DG800SUXEN ) 240HZ 4K OLED GAMER MONITOR ! 2024 MODELL! AKCIÓ
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 5K OLED GAMER ! akció!
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB Black/ új, bontatlan/ ingyen foxpost/ garancia
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest