Hirdetés
- Prezentálta az Ultra jelző nélküli új mobil Core generációt az Intel
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Videós, mozgóképes topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Közösen vinné a játékokba a gépi tanulást a Sony és az AMD
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyula84
veterán
válasz MasterMark #93013 üzenetére
Esetleg ezekből [link]
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
demars
addikt
válasz MasterMark #92235 üzenetére
Én is arra gondoltam.
Kis panelt belül elhelyezem. A tápellátást kell megoldanom.
Bár kapni ilyesmi komplexebb egységet is. Nem tudom milyen minőséget képviselnek.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Reggie0
félisten
válasz MasterMark #92193 üzenetére
Gyors kell.
-
nagyúr
Nekem is kiégett, beforrasztósat vettem, ami kisebb. Rátekertem a lábait a végére, hogy ne essen ki a helyéről.
-
Dr. Szilikát
őstag
Amelyik porcelános, általában lomha, ki van töltve homokszerű valamivel (szétszeded, kiderül), ami lassítja a kiolvadást. Más kérdés, hogy üvegcsöves is lehet töltött, vagy töltet nélkül is lehet lomha.
Ha van rajta jelzés, akkor T lassú, F gyors. Aliexpressen láttam ilyeneket.
-
őstag
válasz MasterMark #91616 üzenetére
Egy rövidzárnál hogy lehet kevesebb mint 10A? Hát pl. úgy, hogy a csatlakotás gyenge. Ha nagyobb a helyi ellenállás mint 1.2 ohm, akkor 12V esetén már nincs 10A, de a kontakthiba helyén 120W hőteljesítmény keletkezik.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Barret001
addikt
válasz MasterMark #91616 üzenetére
A 10A biztosíték körülbelül 10A terhelésre kiolvad! De nem pontosan. Ha rossz a kontakt (picike átvezető felület) mm2,akkor tud melegedni,mert nincs meg a felület,ami elvezeti a termelődött hőt! A termelődött hő ott marad,és a környezetét melegíti át.
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #91614 üzenetére
A biztosítéknál nem volt az igazi a kontaktus, az átmeneti ellenállás miatt (meg Ohm miatt) ott volt a legnagyobb a hőfejlődés.
mezis
-
őstag
válasz MasterMark #91609 üzenetére
Ha a kábel ellenállása olyan nagy, akkor lehet nem lépett fel 10A áram még a rajta fellépő rövidzár hatására sem. Ugyanakkor pont a nagy ellenállása miatt jócskán melegedett, kigyulladt.
Ezért mondják lakásvillamosságnál is, hogy a kismegszakító a vezetéket védi, nem a fogyasztót.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
leweegee
aktív tag
-
leweegee
aktív tag
-
demars
addikt
válasz MasterMark #88465 üzenetére
Behúzok egyet, próba kedvéért.
Aryes: valószínű én is ritkán használom majd. Viszont az arduino kimaradt az életemből, így nem állnék neki egy ilyen projektnek.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
-
törölt tag
válasz MasterMark #88375 üzenetére
Persze ez jó ötlet és nem is ez a része érdekel inkább, mert az könnyen kivitelezhető.
Hanem az miként oldható meg, hogy mondjuk veszek egy nagy kapacitású auto akkumulátort, direktben rákötöm az eszközöket (természetesen a szükséges fesz. átalakításokkal, pl: picoPSU) és arról mennek, miközben töltődik az akku is.
Aztán áramszünet esetén megáll a töltés és csak az akku és a fogyasztók maradnak.
Ez kivitelezhető? Lakásban használható egy auto akku? -
Gyula84
veterán
válasz MasterMark #88099 üzenetére
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
csmat
senior tag
-
csmat
senior tag
válasz MasterMark #87954 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz MasterMark #87940 üzenetére
Tegnap rendeltem az Aliról 67/33-ast, rövidesen beszámolok róla, hogy kaptam-e büntit.
(ha nem írnék semmit, akkor aggódjatok, mert lehet, hogy ki is végeznek a rendelés miatt)
Megnéztem a hivatkozott EU rendeletet, az van benne, hogy tilos olyan termékek közforgalmazása, amelyekben 0,15 %-nál magasabb az ólomtartalom. Azt már nem néztem meg (csekély 300 oldal a rendelet a mellékletekkel együtt), hogy mik a kivételek, mert ha ezt szó szerint betartanák, akkor nem lehetne pl. autóba ólomakkut venni, szóval biztosan vannak kivételek.
Egyébként az ólommentes forrasztóón környezetvédelmi szempontból egyszerűen öntökönszúrás, de ezt már többen kivesézték.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
törölt tag
válasz MasterMark #87937 üzenetére
100%-ban újrahasznosítható anyagról beszélünk aminek kinyerése filléres technológia. Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy itt a bébifókák épségéről szól a történet. Nem kell szemetet gyártani és nem lesz szemét. 🤷♂️
-
törölt tag
válasz MasterMark #87935 üzenetére
Nem megenni akarja az ember, hanem használni. Az ólommentes forraszanyag egy evolúciós zsákutca, nincs olyan anyag egyenlőre ami pótolni tudná az ólmot. Az ólommentes forraszanyagok használatával a készülékek rendre összefossák magukat idő előtt, akkor kérdem én (költői) miért jobb a folyamatos (tudatos) szemétgyártás mint a tartósabb műszaki cikkek? Álszent, képmutató dolognak tartom ezt az egészet. Persze ez nem neked szól, csak a helyzetnek.
-
TheProb
veterán
válasz MasterMark #87933 üzenetére
Igen, láttam a törvényt. De miért kell egy forrasztón vásárlást szabályzathoz kötni?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
headhunter
addikt
válasz MasterMark #87732 üzenetére
Nehéz a döntés, ezekről mi a véleményed?
1. MUSTOOL MT007 Pro
2. ANENG A3008
3. MUSTOOL 80m
4. MUSTOOL MT108T
5. MUSTOOL MT109 -
mezis
félisten
válasz MasterMark #86706 üzenetére
Ne dobd ki, vannak készen 3V-os, 5V-os, 12V-os,...., relés modulok. [link]
Félvezetővel kapcsolva "tüskék" jelenhetnek meg a trafó primerjén és ha a szekunder oldali szűrő átengedi, akkor hallható lesz.
[link][ Szerkesztve ]
mezis
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #86689 üzenetére
Jó ötlet hangerősítőt szilártest relével (triak-al) kapcsolni?
Nem lesznek a nullátmenetek környékén tranziensek?
[ Szerkesztve ]
mezis
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #86702 üzenetére
Én ezeket meg a 3fázisú nagytesóit évek óta építem be.
Eddig amikbe kellett azok amúgy is nagyteljesítményű ipari cuccok voltak, ott amúgy is minden földelt, oppardon védővezetős érintésvédelem van.
Így a hűtőborda alapból földelt.
Nálad mibe lenne, ha kettősszigetelésűbe, akkor se tennék gap padot hanem a hűtőbordát építeném be szigetelten.
Nem tudom mik az igényeid, ezek, különösen a 3 fázisúak a határterhelés környékén nem gyengén disszipálnak, akár 30-80 wattot is.Mire kell az ssr, ha pár A akkor sokkalta olcsóbban egyszerűbben megvalósíthatod egy közepes triak+MOC3041 kombóval, kb. 600 forintból.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #86685 üzenetére
Szigetelt a hűtőfelület, most fejből nem tudom meddig de kV nagyságrend, nyalogatni lehet az SSR padot üzem közben.
Minek bonyolítod? -
válasz MasterMark #86692 üzenetére
Kisördög volt, manapság minden el tud törni
Mutogatni való hater díszpinty
-
PHM
addikt
válasz MasterMark #86692 üzenetére
Nem volt még olyan eset a praxisomban, hogy feszültséget kapott volna a hűtőlap.
Pedig láttam néhány leégett szilárdtest relét.
Mivel azonban általában földelt szerelő lapra, vagy szekrény hátlapra vannak
ezek szerelve, a biztonság kedvéért én a következőt csinálnám:
Az SSR-t egy hűtőbordára, vagy egy alulemezre rögzíteném, és azt erősíteném
szigetelten a készülékházra.
Ehhez használhatsz például ilyen szigetelő alátéteket:[link]Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz MasterMark #86689 üzenetére
Az SSR hűtőpadja nincs galvanikus kapcsolatban az elektronikával.
Nyugodtan felerősítheted fém csavarokkal, magam is így szoktam,
sőt, gyári berendezésekben is szigetelés nélkül erősítik fel a szerelő lapra.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
válasz MasterMark #86685 üzenetére
Szerintem nem lesz jó.
A műanyag csavarral nem tudod eléggé leszorítani, + meg fog nyúlni idővel.
Csak akkor használnék ilyet, ha olyan kicsi a terhelés, amit hűtés nélkül is
elvisel az SSR.
Amúgy mi az oka, hogy műanyag csavart akarsz használni?Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #86682 üzenetére
Mehet a sodrott kábel, úgy van kiképezve a "bölcső", hogy össze felé nyomja a szálakat.
Persze a csavarokat jó erősen meg kell húzni. Én kis lépésekben szoktam a vége felé, egészen addig, amíg már nem moccantható a csavar.
Úgy a hidegfolyás határáig.[ Szerkesztve ]
mezis
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #85278 üzenetére
Ennek a relének a csavaros terminálja alá szabad tenni sodort kábelt? Van rajta rugós alátét ahogy néztem, akkor mehet ugye?
Vagy így is kéne érvéghüvely, vagy inkább forrasszam villába?[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
TheProb
veterán
válasz MasterMark #85827 üzenetére
Ez volt az egyik célja a kábel megvételének, hogy legyen parking surveillance.
#85830mezis: Most lesz 2 éves az autó és az akku is. (Start-stop-os) Állapotát nem tudom, de nem szabadna 2 év után szarnak lennie. Töltés után 12,6 simán mérhető rajta.
Legutóbb egy pénteki napon mentem vele egy keveset, majd vas. reggel már nem indult.
Nemtom ez jelent-e valami rosszat, de jump starternek kellett vagy 10-15 perc, mire nyomott bele annyi craft-ot, hogy tudjak indítani."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Barret001
addikt
válasz MasterMark #85819 üzenetére
Ilyen nekem is volt! Véletlenül jöttem rá...Táphiba. Ki gondolná? Már csak villogott ütemesen,annyira újra indult.
-
[w]
őstag
válasz MasterMark #85819 üzenetére
12V 1,5A-es tápja van, rápróbáltam a liitokala töltőm 2A-esét, de azzal is csak ezt csinálja
fatpingvin: nem volt flashelés, egyszercsak elkezdte, hozzá sem nyúltak! (szerencsés esetben be is lehet lépni a felületére) viszont így nem is lehet rá flashelni semmit, mert 20-30 másodpercenként reboot van
lehet futok még egy kört a kondicserével, de ennyit már szerintem nem ér meg
[ Szerkesztve ]
cmdr PETER W. VOLKOV
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #85778 üzenetére
Helikopteres hasonlatot láttam már a váltakozóáramú meddő szemléltetésére (meddő tömeget megemel, ami süllyedéskor a tehetetlenség miatt visszahat), bár erre jobb lehet szerintem a vízszintesen haladó, meddő tömeggel terhelt jármű esete is.
Dióda esetében viszont szintekről inkább beszélhetünk (feszültségszint).
A helikoptert kötéllel lekötjük a talajhoz. Ahogy emelkedik a szint, egy ponton hirtelen nagy erők ébrednek a kötélben (dióda), amibe bele is szakadhat, ha ő a gyengébb.
Kötéllel sorosan kötünk egy gumikötelet (korlátozó ellenállás) és azt látjuk, hogy a kötél fix szakaszára is kíméletesebb erők fognak hatni. Így is megszakadhat a kettő közül, amelyiket gyengébbre terveztük, de mégis nagyobb szintkülönbségek hidalhatók át, sokkal rugalmasabban.
Dióda áram-feszültség karakterisztikája, egyszerűsített, részben idealizált felfogásban:
Ha nyitóirányban csak egy lineáris ellenállás lenne:
A görbe meredeksége az Ohm-törvény paramétereitől függ. Ha bekötöm sorosan a diódát és ellenállást:
Kézzel nem tudom pontosan ábrázolni, de talán így lehetne elképzelni, azaz nagyobb feszültségváltozás hatására, kisebb mértékű áramváltozás jelentkezik.
De erre is igaz, hogy számítanak az értékek. Ha relatív nagyobb feszültséget csökkentünk nagyobb ellenállással, akkor egyre inkább közelítünk az ideális áramgenerátoros tápláláshoz. De ahhoz mellesleg végtelen feszültség kellene és végtelen belső ellenállású forrás. Fordítva, egy kis ellenállás, ami kevés feszültséget ejt, gyengébben kompenzál, szűkebb lesz a tűréshatár az ingadozásokra.
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #85772 üzenetére
2 Amúgy azt se értem hogy az ellenállás hogy limitálja az áramot, ha amúgy feszültséget ejt.)"
Fogod a slagot, kinyitod teljesen a csapot.
A slag végén teljes erővel jön a víz,
Elszorítod a slagot, kevesebb víz jön.
Vízcsapon a nyomás=feszültség, a nyomás akarja a slagon áthajtani a vizet.
Elszorítod a slagot azaz nyomást ejtesz=ellenállás
Eredmény, a kijövő víz csökken=kevesebb átfolyó áram.
A szorítási ponton létrejövő nyomáscsökkenés=feszültségesés.
Ez a 3 érték egy adott rendszerben egymás függvényei és következményei, és a 3 érték egymással szorosan összefügg.
máshogy nem tudom definiálni. -
And
veterán
válasz MasterMark #85772 üzenetére
"Amúgy azt se értem hogy az ellenállás hogy limitálja az áramot, ha amúgy feszültséget ejt."
Feszültséget csak akkor ejt, ha áram folyik rajta, a feszültségesése azzal arányos. Áramot meg úgy limitál, hogy ha egy rendelkezésre álló U feszültségű forrásra csak egy R értékű ellenállást kötünk, akkor azon I= U/R áram folyik. Ha bármilyen más alkatrész sorosan kötünk ezzel az ellenállással, akkor sem alakulhat ki ennél nagyobb eredő áram, mivel a sorba kötött alkatrészek ellenállása összeadódik. Az más kérdés, hogy egy nemlineáris elem - mint bármelyik dióda - nem írható le egy állandó ellenállással (ezért inkább a jellemző nyitófeszültségét számoljuk a körben), de az árama így limitálható. -
válasz MasterMark #85745 üzenetére
"De akkor majd nézek 3 olyat ami 1,8 volton nyit, és átforrasztom bele."
Nem, nem lesz jó úgy sem, el fog égni a fenébe. Linkelted ezt az adatlapot:
Itt a max 2.6 V nem arra vonatkozik, hogy max annyit adhatsz neki. Adhatsz neki simán 5 voltot, sőt 100 voltot is. A max 2.6 V csak annyit jelent, hogy legkésőbb ott fog kinyitni (mert dióda), de átlagosan 2.1 voltnál ki kell nyitni, legelőbb akár 1.8 voltnál.
A legfelső érték, a DC forward current a lényeges számodra. Ott 50 mA van írva. Ez nem a fogyasztását jelenti, hanem azt, hogy ennél több áramot nem szabad neki adni, legfeljebb pillanatnyilag 120 mA-t (max 10 ms időre). Ha csak a ledeket kötöd rá a powerbankra, akkor előtét ellenállás hiányában annyi áram fog átmenni a LED-en, amennyit csak át tudrajta tuszkolni a powerbank, ettől döglött meg a LED nálad.
Ugye ohm törvénye: ellenállás = feszültség / áramerősség.
Tehát ha 5 voltod van, és 50 mA-t szabad max átengedni, akkor 5 volt / 0.05 amper = 100 ohm, azaz 5 voltos tápfeszültség esetén egy 100 ohmos ellenállást kell a LED elé kötni, hogy 50 mA menjen át a leden. De nyilván nem akarod a maximum járatni, így használhatsz nagyobb ellenállást is. Csak kisebbet ne.
De igazából arra a feladatra, amit írsz, nem is kell LED. Elég csak egy ellenállás a powerbank tápja és földje közé, ami elfűti az a pár milliwattot, ami bekapcsolva hagyja.
[ Szerkesztve ]
Thinkpad P16 eladó: 16(24) mag(szál), 96 GB RAM! | Make Asia Great Again!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #85741 üzenetére
Azt úgy kell értelmezni, hogy a LED-en 20 mA áramot folyatsz át és ilyenkor a LED-en mérhető nyitófeszültség tipikusan 2,1 V, de gyártási szórástól, hőmérséklettől függően 1,8-2,6 V között is alakulhat.
Ha neked egy tipikus példányod van, az lehet, hogy 2,1 V-on 20 mA áramot vesz fel, de tegyük fel 2,6 V-on már 70 mA alakul ki rajta.
2,6 x 70 = 182 mW
Viszont fentebb írják a maximális disszipációt, amit a kis tok elbír fűteni: 130 mW és kinyírtad.
Mivel a görbe meredeksége miatt a LED érzékenyen reagál a rákényszerített feszültség változásaira, ezért szükséges ellenállással egy sokkal rugalmasabb korlátozást létrehozni, ami a feszültségváltozásokat is jobban kiegyenlíti, meg a hőfokváltozás miatti nyitófesz. változásokat is. Annál is inkább, mert létezik az öngyilkos hőmegfutás jelensége is: melegszik, emiatt csökken a nyitófesz., nő az áram, amitől még jobban melegszik és elszállhat.
Az ellenállás áramgenerátoros jellegű meghajtást biztosít, vagyis nem teljes áramstabilitást (mint egy elektronikus szabályzó), illetve némi veszteséget is képez, de ilyen egyszerűbb esetekben alkalmas.
Ez egyébként örök félreértés, már 20 évvel ezelőtt sem értették a zseblámpaizzók világához szokott fórumozók, hogy a LED egy dióda, aminek az áram-feszültség karakterisztikája pont olyan, mint egy diódáé. Feszültséghatároló jellegű eszköz, amit fix áramra hajtunk meg lehetőleg. Nem fix feszültségre.
Nem lehet összehasonlítani egy lineáris ellenállással, vagy izzóval, noha utóbbi sem teljesen lineáris, a hidegellenállás miatt, míg a dióda egészen más fogalom.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz MasterMark #85745 üzenetére
Ha nem pesti vagy, akkor árul egy csomó cég házhozszállítással is elektronikai alaktrészeket, az ellenállások (még) nem drágák, érdemes egy marékkal venni, mert mindig szükség van ilyenekre.
A bontás azért lehet gázos, mert a modern elektronikákban színkóddal jelölt ellenállások vannak, amik ráadásul néha olvashatatlanok, szóval dekódolás nélkül nem tudod, hogy melyik ellenállás milyen értékű
-
tordaitibi
veterán
Áramkorlát nélkül, nagyterhelhetőségű feszültségforrásra ledet kötni=led gyilkosság. Ami be is következett, és be is fog mindig is.
Legalább egy szerencsétlen 5--10ohmot tegyél be sorosan. -
Mr. V.
tag
A fehér led, ami melegedhet, az hűtőbordával van ellátva. Ami klasszikus led formájú, az nem melegedhet fehérből sem.
12V-ra 560-as ellenállást szoktak használni, noha 480 is elég lenne, de ugye az autóban sem stabil 12V, ezért választják az 560-at.De nálad az is elképzelhető, hogy mivel kapcsolgat a töltőd, a bekapcsolásnál lehet egy áramlökés, felugorhat a feszültség és akkor mehetett ki.
Ha nem akarsz ellenállást használni, de van még led-ed, akkor használj 3-at. 1,8+1,8+1,8=5,4V, tehát kisebb fényerővel dolgoznak, de nálad nem is a fényerő a lényeg, hanem a fogyasztás. Így sorbakötve 7,8V-ig felugorhat a töltőfesz, csak afelett menne tönkre, és 6,3V felett kezdene csak melegedni/langyulni.
-
Mr. V.
tag
válasz MasterMark #85738 üzenetére
A power bank sem épp túl stabil. Az enyém pl. töltés idején 5,5V-ot ad ki. Igaz az enyém kis fogyasztáson sem kapcsol ki, mivel napelemes, így a saját fogyasztását utánpótolja.
A led-ek elé mindig célszerű ellenállást rakni a fogyasztását korlátozandó. Emellett ha nem stabil a táp (ahogy esetemben sem), a led-ek inkább 80%-on dolgozzanak és sokáig fogják bírni.
1,8V-on már mennek a tieid, így 1,8V (max 2,2V) értékre kéne lekorlátoznod, hogy legyen mozgástere.
Működés közben nem melegedett egyik sem? Langyos se lehetne.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz MasterMark #85738 üzenetére
Esetleg egy normál 4,5 Voltos zseblámpa izzó, vagy egy 6V 0,5W trabant műszerfal világító izzó nem lenne egyszerűbb? Ez csak 5let, nem akart válasz lenni a kérdésedre.
-
vmk
tag
válasz MasterMark #85633 üzenetére
Igen, köszi, ismerem ezt. Itt is kilóg az AUX kábel, plusz oda van vezetékelve a szivargyújtóhoz (ez nálam kb 15 centire van, akkor meg toldó kell) ahol mindig be kell hogy legyen dugva az adapter stb. Ennél még mindig egyszerűbb, ha beforrasztok egy BT modult szerintem.
#85630Dr. Szilikát: Köszönöm a választ. A telefonálás az nem merült fel, nem szükséges. Akkor ezt választom.
Ismerem ezt a fajta megoldást, amit linkeltél. Ebből van itthon kettő. Használom is, teljesen rendben működik. Ez is megfordult a fejemben, hogy beépítem, csak ennek meg bekapcsoló gombja van, így inkább elvetettem.
-
vmk
tag
válasz MasterMark #85629 üzenetére
Kényelmetlen több szempontból is. Először is kilóg az előlapból a jack, így sérülékeny (nálam a középkonzol közepén van kb). Nyilván vezetés közben (nekem) nem, de gyerek/utas ki- beszállásnál, utazásnál igen.
Másodszor nincs a telefonon jack, tehát ott is csak átalakítóval lehet használni, amit inkább elkerülnék.
Használtam így, jól működött, de sokkal komfortosabb lenne kábel nélkül. -
Teasüti
nagyúr
válasz MasterMark #85463 üzenetére
Az az APC konkrétan 6 KA-re van specifikálva, szóval ha megküldték 10 KA-rel, akkor nem csodálkozom, ha nem élte túl. Meg a rákötött switch se.
Amúgy ha már reklám, akkor szerintem inkább reklámoznák a (saját?) Aetek cuccaikat.
Gyanítom ez az Aetek gyárt a D-link-nek is, legalábbis gyanúsan hasonló a kettő (Dlink DPE SP110i vs Aetek SD101). Viszont ők meg nem foglalkoznak kiskereskedelemmel.[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz MasterMark #85460 üzenetére
Hát sajnos nem. Papírnehezéknek max. D-linket meg egész Európában nem találok.
Ezért kérdeztem, hogy elektronikai körökben mennyire téma a túlfeszvédő? Hátha létezik vmi kicsi gyártó, akinek van minősített cucca.[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz MasterMark #85374 üzenetére
Porcelán foglalat, nyitott a lámpa lemez burkolattal.
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
hungromit
csendes tag
válasz MasterMark #85346 üzenetére
Értem, nagyon köszönöm a válaszokat mindenkinek!
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #85278 üzenetére
Katalógus szerint 4kV 100Mohm a szigetelési értéke.
Melóhelyemen több darab ilyet és a 3fázisú nagytesóját szerelem fel földelt hűtőbordára. 5 év alatt még nem ütött át egyik sem ennek ellenére nem tudok konkrét tanácsot adni hogy egy kettős szigetelésű berendezés fémdobozára felszerelhető-e.
Földeltre igen.
Perszte hogy elég a meghajtás. -
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #84737 üzenetére
Egészen biztosan belefér, még a bekapcsolási áramlökést is figyelembe véve.
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #84720 üzenetére
-
veterán
Az a kocka egy graetz egyenirányító híd. Azt azért jó egy áramkör elé rakni, mert akkor mindegy, hogy egyenáramra, vagy váltóáramra kötöd be, és az is mindegy, hogy az egyenáramot milyen polaritással kötöd rá
Egy pici hátránya, hogy a diódahíd 0,8-1,5 V-ot levesz a bemenő feszülségből.
-
mezis
félisten
Elégtelen hűtés miatt is tönkre mehetnek a hagyományos izzók helyére tett LED-es fényforrások. A hagyományos (wolframszálas) izzókat csak annyira kellett hűteni, hogy ne olvadjon (égjen) a foglalata, búrája.
mezis
-
Barret001
addikt
Jól gondolod az egyenirányítót.Ezek túl vannak vezérelve,mert normális terhelésen nem vennél többet soha! Nagyobb ellenállás kell bele,picit gyengébben fog világítani.Cserébe sokáig!
-
DonThomasino
veterán
válasz MasterMark #82345 üzenetére
Ezt hogy érted ?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
törölt tag
válasz MasterMark #82204 üzenetére
Na ez is igaz, elnézve a gyári töltőt, én már a kommunikáció meglététében is kételkedem. Szerintem ez egy mezei 12V 2A tápegység ami csak azért usb-c csatlakozós, mert az volt épp az volt polcon. Semmi másra nem használja ez az eszköz az usb-c csatit, csak mint betáp csatlakozó, akkor meg minek kommunikáció? A töltőn sincs említés semmiféle usb-pd meglétére.
@Tordaitibi: Na ezaz, innen már csak mérni mérni és mérni kell. Sőt kiegészítve az általad mondottakat, valahol kell legyen egy 5V standby feszültség ami indítja a procit az meg a BIOS POST-ot. Amíg a nyers 12V és az 5v stby nincs, addig tuti nem indul a gépezet.@Rénszarvas24: Szerintem az általad használt Nintendo táp. nem jó ehhez a kis masinához. Kommunikáció hiányában a Nintendo tápegysége csak az 5V 1.5A értéket adja ki magából, arról még nem indul el a gép. Élek a gyanúperrel, hogy csak a gyárilag hozzá adott 12V 2A töltővel használható.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz MasterMark #82200 üzenetére
Ez nem teljesen igaz, az usb-c már tudja a power delivery szabványt, ahol 5V és 20V 3A között lehet a tápfeszültség. Csatlakozáskor valóban csak 5V de ahogy kommunikál egymással az eszköz és a töltő ez lehet 9V,12V,20V stb. És így át tud vinni akár 60W teljesítményt is normál usb kabelen (Speckó kabelellel akár bőven 100W fölött is).
@tordaitibi: Ennek a kütyünek a gyári tápja 12v 2A
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #82200 üzenetére
Nem kell, az alap az 5V.
Rénszarvas24,
tutira 12 voltot vár a mini PC? Az ilyesmik eddig nekem 5 volttal mentek. Van-volt 12 voltosom is meg 19 volt tápos is de az Intel Z szériás mini mainboardok jellemzően 5 voltosak.
Ha biztosan 12V kell neki, mérni kéne a betápon. Ha 5V akkor vagy a tápod nem jó vagy a pc nem kommunikál a táppal.
Végső esetben vagy ki kell herélni egy C kábelt és megtápolni 12 volttal, akár egy riasztó vagy autóakkuról,
vagy ki kéne próbálni másik C táppal.
Ha ezek nem vezetnek eredményre , a tápot rendesen megkapja de nem indul akkor lehet tovább bogarászni de addig nincs értelme szalagkábelt meg egyebeket matatni ha nincs meg a 12V.
Mégegyszer leírom, HA valóban 12V kell neki.Én robbantottam fel monitor scaler panelt, a labortápot figyelmetlenségből 37 volton felejtettem mert előtte a backlight ledsorokat teszteltem és ráküldtem az 5 voltos scalerre.
Nagyon szép fényjelenséggel és hangosan köszönt el...[ Szerkesztve ]
-
RobbeV0201
tag
válasz MasterMark #81870 üzenetére
Esetleg ha egy univerzális állítható fesz tápegységgel használnám?
Mondjuk annyira ezekben nem bízok...de legalább az tudja azt a 15V 6A-t és a csatlakozó is megfelelő.Könnyen, sőt, kimondottan gyorsan tanulok, csak nem mindig azt, ami le van írva.
-
DonThomasino
veterán
válasz MasterMark #81790 üzenetére
A naranccsal csak óvatosan, én jártam úgy hogy nem
volt benne a védővezető így könnyen lehet hogy a keresztmetszet
sem az amit ráírnak." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
pjen
félisten
Ameddig kéz meleg addig nincs baj. Az a narancs esetleg kitekerve, de biztos nem hosszú távon. Sövényvágóval ketté vágtam, mondom össze toldom. Gyakorlatilag nem is volt benne drót.
Folyamatos használatoz 13A nél én vennék villásdugót, lengő aljzatot és 3x2,5mm kábelt. Alkalmi használatra letekerve elég a 3x1,5mm is.
Van 40 méteres hosszabbítom 3x1,5mm GT dobon. Letekerve 16A van a papírján. -
törölt tag
Egy kis segítség:
Amikor megveszed, ott van rajta hány mm² a vezető keresztmetszet.
0.75 max 10A
1.00 max 13A
1.5 max 16AEz azért annyi mert ha kint van a napon akkor is túl kell élnie a mutatványt.
A hőmérséklet nem mehet nagyon 45-50 fok fölé, vagyis kézben szorítva simán ki kell bírni.
Ha kívül már 60 fokos a szigetelés akkor belül a réz már közelít az elcseppenes felé, főleg ha 30-40 percig megy folyamatosan. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #81694 üzenetére
Azt hittem, a hangdoboz párjában van a 12R, azonos pozícióban.
Egyébként nem feltétlenül egyformák, mivel egyik a magas, másik a mély körében van, így a frekvenciamenet beállításakor (amikor a prototípust kikísérletezik), adódhatna éppen más érték is.
Terhelés hatására egy ellenállás inkább nyúlni szokott, noha a szenesedés elméletben okozhatna csökkenést is, csakhogy a szenes rész ellenállása nagyobb tartományokban mozog (kΩ nagyságrend), így kevés, vagy elvileg észrevehetetlen paralel hatással járna egy 12 ohmos ellenállásra.
Az sem lehetetlen, hogy 10 ohmos, de a műszerzsinórt is belemérted, azt is kontrollálni kell. Összeérintés, műszer forgókapcsolójának és dugóinak megmozgatása, ilyen kis tartományban beleszólhat a végeredménybe.
Szabványérték a 10 és 12 ohm, noha ez sem lenne kizáró, de valószínűleg ilyeneket alkalmaznak, annál is inkább, mert bizonyára ember nem veszi észre a különbséget, ebben az esetben.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #81692 üzenetére
Az áramkörét nem látom, de általában az átviteli görbe kiigazítására használják.
Ha a magassugárzó körében van, akkor viszont előfordulhat, hogy az erősítőnek van nagyfrekvenciás gerjedése és az nyírta ki ilyen csúnyán. Tehát ez nem hallható frekvencián szokott jelentkezni.
Oszcilloszkóp hiányában detektálható 12 V-os izzóval is, a végfok kimenetén. Az erősítő nem szól, de a lámpa mégis izzik, miután az frekvenciafüggetlenül dolgozik. A végfok hűtőbordája is melegedhet.
Természetesen az is gyanús lesz, ha majd az új ellenállás ismét leég.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #81689 üzenetére
12R = 12 Ω
-
runner 125
nagyúr
válasz MasterMark #77712 üzenetére
Mivel ez egy egyébként is necces kategória (sportquad) Mo.-i új forgalombahelyezése lenne, ezért mindent meg akarok csinálni rajta, ami nézhetnek.
Egyébként igen, kötelező jogszabály szerint is: [link]
Dr. Szilikát
Köszi, kipróbálom akkor az ellenállással is!
razorbenke92
Mármint minek a burkolata? Magának a LED-es index-nek?
Arra gondolsz, h a kontroll-lámpát arra követlenül a LED-es index-re kellene kötnöm, nem a vezetékére?
A tippet köszönöm, 1 dologgal nem számoltam csak, a fenti mérések én nyugalmi helyzetben mértem. Ha jár a motor, akkor valószínűsíthető, h mindkét feszültség érték nagyobb lesz, hisz akkor folyamatosan van töltés is pluszban, nem csak simán az akksi energiáját emészti. Rámérek úgy is, h töltés közben mennyi a legalacsonyabb feszültség, amikor éppen "kikapcsolt" fázisban van az LED index.
Köszi!"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!
-
őstag
válasz MasterMark #77431 üzenetére
Arról beszélek hogy ha 180fokban el van fordítva a konnektor akkor a 3.3 és 12 cserélődik és ha a vezeték maga ezt nem megfelelően korrigálja a táp felől akkor az megint problémás nem? Jelenleg fentről jön a vezeték és csatlakoztatja sorban a meghajtókat lefelé haladva, a kétséges vezeték meg lentről menne felfele tehát fordítva.
Csak azt tudom elképzelni hogy ez egy korábbi Prime szériához készült, a jelenlegihez meg más a való tehát ha ezt ebbe a formában bedugom akkor ott valami jó eséllyel kimegy.
1ébként azért vagyok link ezen a téren mert ez az első moduláris tápom és a korábbiaknál a toldásokból ha voltak is, gond még nem volt sose. Itt se lenne, csak gondoltam hogy ha már moduláris akkor testre szabom különféle vezetékekkel de már egyértelmű hogy ez nem csak úgy van.
Proton segítségét is köszönöm!
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
válasz MasterMark #77429 üzenetére
Prime van nekem is, + connect az igaz de alapjában véve Prime lenne.
Na de mivel minden meghajtó és egyéb eszköz szabványos bemenetű (nem is lehet máshogy), akkor az a lényeg hogy ahol bedugom a tápba ott azonos elrendezést érjek el a gyárilag leszállított vezetékekkel.
A korábban linkelt dupla SATA annyiból rejtély marad hogy azon a SATA 180fokban el is van fordítva a gyárihoz képest így ott megint nem lesz jó a fentebb vázolt módszer. Na mind1 még jó hogy észnél van az ember.
-
őstag
válasz MasterMark #77427 üzenetére
Az a lényeg hogy a gyári (ami a táppal jött) mellé teszem pl. ezt a kábelt, és a 6PIN végén nem ugyanaz a kábelelrendezés.
De lényegében megválaszoltad, mert táp oldalon ahová a 6 vagy akárhány pint dugdosom, gyakorlatilag összevisszaság is lehet, és csak a kábel végén áll össze a megfelelő bekötés, illetve az elején a megfelelő bekötéssel.
Ez így remek mert akármit nem lehet bedugni a moduláris tápba, kivéve a hosszabbító jellegű vezetéket. Minden más vezetéket vizsgálni és ha kell átkötni szükséges beépítés előtt.
-
mezis
félisten
válasz MasterMark #77417 üzenetére
Anno, amikor javítottam a fényképező gépemet, a zársebességet lemezjátszóval ellenőriztem.
78-as fordulat, a fekete tányér szélére valami kis csillogó (domború, krómozott csavarfej) és ezt fényképezgettem. Szögelfordulásból lehet számolni a zársebességet. Akkor még legfeljebb tekerős, fogaskerekes számítógéppel. Vagy kézzel.mezis
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #77416 üzenetére
Mondjuk a záridőt tudom ellenőrizni a telefon lassított felvételével. Az 240 FPS,
ha jól számolom 1/500-igtudom vele nagyjából ellenőrizni. 1 frame kb. 4,16 ms.szerk.: 1/250 az 4 ms, akkor azt már nem tudom ellenőrizni. 1/500 az 2 ms, 1/1000 az 1 ms.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #77410 üzenetére
Mivel az elemnél ír 1,3 V-ot, az IC valószínűleg DC-konvertert is tartalmaz (tekercs nélküli, kapacitív többszörözés elvén), a trimmerekkel pedig a generált feszültség nagyságát lehet bizonyára állítani.
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #77409 üzenetére
Van egy ilyen leírásom, hogy azok a trimmerek mire valóak:
Ezt kipróbáltam, EV 8-nál, f 8-nál, kb. 1/4-re áll be, szóval odáig jó. De nem teljesen értem ezt a leírást se.
Switch Tax
-
törölt tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #77405 üzenetére
A kapcsolók érintkezőinek értelemszerűen tisztának kell lenni (kontakt spray stb), csak csiszolni nem szabad.
Sajnos a képen látható trimmerpotméterek ebben a korban már nem megbízhatóak, lehet gond csőszegecsek érintkezésével, a szénpálya folytonosságával, vagy a trimmer középérintkezőjénél is. Multiméterrel célszerű átmérni. A trimmereket is lehet befújni és átmozgatni, csak utána vissza is kell állítani. Meg ez nem is mindig segít rajta.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz MasterMark #77394 üzenetére
Noha alábbi rajzokon nincs IC, de az alapelvet szemlélteti (Wheatstone-híd):
Ha például az alsó ágon (VR3) szakadás lép fel, a műszer kiakad maximumra. Most mellékes, hogy "fordítva" van beszerelve és lefelé megy.
VR: variable resistor. Ha a rekeszgyűrű egy változtatható ellenállás, ami a testre megy, annak mérhetőnek is kell lenni.
-
mezis
félisten
-
törölt tag
válasz MasterMark #77396 üzenetére
Az ISO tárcsa akkor is Yaxley tarcsanak nez Ki.
Próbáld HCL-t privatban, O nagyon vágja a fényképező gép lelki világát, van neki épp most kint egy blogja, azt is megprobalhatod.
-
törölt tag
válasz MasterMark #77394 üzenetére
HCL kollegat ajanlom, amit bekarikaztal(Piros), az egy valtoztathato ellenallas, ami elso blikkre maga az ISO tarcsa lenne. Azt kellene megmerni, mert ahogy nezem az egy Yaxley kapcsolo/tarcsa. A lenyege ellenallasokat kapcsol sorba, ahogy tekered. Nagyon osi nagy teljesitmenyu "poti" ahogy el lehet kepzelni, azzal a kulonbsegel, hogy hatarozott allapotok kozott valt.
[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #74027 üzenetére
Elkezdtem méregetni a fet-eket vagy mikezek, a legalsón kívűl az összes VIN-je a földön van.
Switch Tax
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #74012 üzenetére
Ez csak síkosítás, nem kontaktus felújítás.
Az én bajusz kapcsolómban gyárilag teli volt/van tömve szilikon zsírral, hogy csússzon és ne koptassa az érintkezőt.
22 éves az Escort, és kapcsoló jó, csak forgó pontja tágult ki, amit már javítottam.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
atesss
addikt
válasz MasterMark #74012 üzenetére
Persze, a sima WD-40-et nekem se jutna eszembe se ilyen célra használni.
De a linkelt az WD-40 special szilicon volt, ahogy te is írtad. Ami azért eléggé más gondolom.
Miért, te mit ajánlanál konkrétan erre a célra ? -
darvinya
titán
válasz MasterMark #74009 üzenetére
Igazad van, nem néztem meg a linket.
Viszont van Lidl-ös, és az is csak 1 hétig jó, utána már elpárolgott, s kellett után fújás.
Persze jó a szilikon síkosító ahol száraz kenés kell, de nem tartós.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Barret001
addikt
válasz MasterMark #73999 üzenetére
Mer' nagyon drága lehet Oda nem gazdaságos a beépítése.
-
Barret001
addikt
válasz MasterMark #73950 üzenetére
Azért annyira spórolni hogy lehagyják a biztosíték foglalatot,az már durva! Mennyi haszonnal lesz több?
[ Szerkesztve ]
-
Jarod1
veterán
igan azok biztik 10A es . Ahol 33 M ohmot mérsz az szakadt ,
elektronikai gyártásban dolgozom-Nézd a multiméterrel hogy van e zárlat testhez képest a bizti egyik pólusán
ha van akkor nem érdemes még kicserélni a biztit, mert azt is kinyírja.. -
válasz MasterMark #73955 üzenetére
Nem feltétlenül fogsz. Ha látsz, akkor tuti megpusztult, ha nem, akkor nem tuti. Biztosítékcsere, és egy feláldozható lapban + táppal elindítani Bár akkor sem valószínű, hogy bárminek baja lesz, de jobb az óvatosság.
-
tordaitibi
veterán
válasz MasterMark #73952 üzenetére
Ha elolvad a biztosíték vagy leold bármilyen védelem, annak oka 99%-ban a védelem UTÁN van.
Vagyis a fogyasztóban.
Kivétel a táp megszaladás vagy a villámcsapás másodlagos következménye de az előbbi nálad nem játszik mert akkor más is elhullott volna, a villám szintén vinne mást is.A hibaüzenet pontosan erre utal, hatalmas áramcsúcsot kellett produkálnia az alaplapi tápkörnek és ezután kimentek a vga biztosítékok.
-
válasz MasterMark #73952 üzenetére
Lehetett. VGA-n valami a melegtől bezárlatosodott, vagy csak megszaladt az áramfelvétel, és kiolvadt a bizti. Nem nehéz kicserélni, ha nagy mákod van, megy tovább a kártya, amíg legközelebb el nem durrantja.
Általában nem "túlfeszültség" öli meg a dolgokat, hanem meghibásodnak, zárlatra megy valami az adott eszközben, ettől olvad le a biztosíték. Ritka az, amikor a tápfesz emelkedik meg, és az okozza (kb. hibás táp, vagy villámcsapás szokott ilyet).
[ Szerkesztve ]
-
Sanszos, hogy azok biztik elhaltak (amúgy azok). Viszont biztosíték nem hal el magától. Általában.
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #71978 üzenetére
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
pjen
félisten
válasz MasterMark #71978 üzenetére
Ez már elhangott itt.Működni valószínű fog csak próbálgatni kell.Picit mintha ellendrukker lennél.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz MasterMark #71973 üzenetére
Akkor mégiscsak a lámpa,multi lesz a megoldás ahogy először írtam.
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #71975 üzenetére
Mindegy minek nevezed, a 3db RCA és 4 PIN-es jack ugyanúgy meg van. [link]
-
darvinya
titán
válasz MasterMark #71962 üzenetére
Hol írtam hova megy bele.
Forrás mindig az aljzat, a mindegy, hogy fogadó vagy küldő.vibra
Tv milyen típusú?
Nem nagy márkásak, amik pl: a Sony-t másolja, annál ez a bekötés van.Samsung annyiban tér el, hogy nekik a hegy videó jel.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz MasterMark #71971 üzenetére
Olyannal még nem találkoztam,hogy a jack dugónak nem a töve a test.
-
pjen
félisten
válasz MasterMark #71969 üzenetére
Fizkailag ilyen és akkor mint mezis is írja csak próbálgatni kell mikor jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AliExpress tapasztalatok
- PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Ausztria - élmények, tapasztalatok
- Xbox Series X|S
- Futás, futópályák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk