-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rp526
aktív tag
VoidXs említette már párszor itt a Voicemeeter Banana-t. Azzal meg tudom csinálni azt, hogy egy laptop, bele két USB, két ugyan olyan külső hangkártya. Minkét hangkártyából azonos latancy-vel jön a jel. Tehát teljesen egyszerre szól minkettő, de mivel külön kimenet így tudok rá tölteni külön EQ APO-ból preseteket? Tegyük fel egyiken futtatok csak SUB tartományt, másikon pedig mindent felette? Külön EQ görbe, stb..?
-
VoidXs
nagyúr
válasz Rp526 #182557 üzenetére
Megy, lehet APO-ban eszközre szűrni, viszont a lejátszási csatornaszámot a kisebb hangkártya köti. Ha például van két 5.1-esed, abból nem lesz 7.1, mert csak 5.1-et fog lejátszani, viszont lehet belőle teljesen aktívan váltott 5.1 két subbal, amihez pont 10 csatorna kell.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
krx21
nagyúr
Ide kérnék egy kis segítséget, irányelvet...
Szerintetek melyik?
Denon X4800H vs Maratz Cinema 40. ? -
skippper
senior tag
válasz krx21 #182561 üzenetére
Denon X4800H egész jól sikerült, a 3800-al ellentétben, szerintem nem jár vele rosszul, aki rászánja az árát.
UI.: Tud esetleg valaki megbízható reviewról/mérésekről, az új Denon szériákon, ahol Audyssey vs Dirac összehasonlítás van? (ugyanaz a rendszer, ugyanaz a célgörbe csak a korrekciós szoftver más)
[ Szerkesztve ]
-
Khaosz55
addikt
Hopácska, Rotel kiszállt a házi-mozi ágból, se AVR se proci, max a többcsatornás végfokok lesznek még.
[ Szerkesztve ]
-
Adamul
tag
Sziasztok!
Meglévő/kiépítés alatt álló rendszeremmel kapcsolatban szeretnék technikai segítséget kérni.
Az alapkörülmények: a házimozi rendszerem "lelke" egy win 11-es laptop, amit 2 helyszín között hordozok; erről megy a tartalom amit hdmin keresztül veszek le. A problémám ott kezdődik, hogy az egyik helyszínen a hangot egy hdmi + optikai kábel szétválasztó splitterrel szedem le, ez megy az 5.1-be az optikai kábellel. A kapcsoló a splitteren a kívánt 5.1-es állásba állítva. Ha zenét vagy valami stereo hangsávot használó dolgot indítok el, látszólag rendben van, tehát az összes hangfal szól. Viszont ha egy ilyen hangsávval rendelkező filmet indítok el, akkor a center konkrétan nem szól. Mintha az a hangsáv le lenne vágva. Igazából nem tudom hogy mit lehetne még állítani, vagy hol keressem a problémát?
A másik helyszínen ugyanerről a laptopról egy Axagon 7.1-es külső hangkártyát használok az 5.1-es hangsáv elérése érdekében, ezek jack kábelen mennek a mélynyomóban található erősítőbe. Itt kizárólag a 2 front szó, pedig már itt is mindent átállítottam 5.1-re amit csak lehetett, a saját hangtesztjén sem szól a többi. Viszont ha ugyanerre a hangrendszerre a sztereo bemenetre küldök jelet, akkor az összes hangfal szól, tehát a fizikai összeköttetés hibáját kizárhatjuk. Illetve, hogyha a front hangfalak jack kábelét (amire megy ki jel) megcserélem egy másikkal akkor szintén az szól, amit oda dugtam be, a többi meg nem. :/
Szeretnék tanácsot kérni valaki nálam tapasztaltabbtól, hogy van-e erre valami tipikus hibalehetőség a fenti jelenség alapján, vagy merre induljak el a hibakeresés-megoldásban? Hiszen a fentiek alapján ez szoftveres hiba kell, hogy legyen mindkét esetben.
Köszönöm előre is annak aki tud érdemben hozzászólni!
U.i: hogyha az Axagon külső hangkártyára dugom a másik helyen található Logitech z906-os hangrendszerem optikai kábellel, akkor tökéletes lenne ellentétben ha jacken dugom rá. -
hardverhaver
tag
Sziasztok!
Denon AVR-1910 7.1-csatornás EISA díjas erősítőmet szeretném jobbra cserélni. Ha lehet, maradnék a Denon vonalon. Én úgy látom, hogy 80-100.000ft-ot tudok majd érte kapni és nagyjából ennyit lennék hajlandó pluszban majd hozzátenni. Tehát 150-200.000ft között fogok keresgélni, inkább a használtak között. Írtok pár modellt ami ebben az árkategóriában érdemes a figyelemre? -
MasterMark
titán
válasz hardverhaver #182566 üzenetére
100-at biztos nem kapsz érte, az inkább már ilyen 20-30 ezres kategória.
Switch Tax
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #182567 üzenetére
Elkel az 60-ért is.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
nagyúr
válasz MasterMark #182569 üzenetére
Azóta a használt árak is felfelé mentek, annyira elhúztak az új árak. 10 éve egymilliós autókat is kapni most kettőért...
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Srácok, lehet, h nálam bebszott a mozisátok
Felújítások mentek a házban, áram több esetben le-fel, zárlatos dugalj a konyhában, stb, stb.
Most, hogy újra készültem beüzemelni a rendszert, azt tapasztalom, hogy HDMI-n nem érzékeli a bemenő jelet az AVR, a 3 használt bemenet egyikén sem. Talán valami túláram miatt megpusztult a HDMI-s rész.
Ugyanakkor (ha jól emlékszem tegnap estéről), a TV bekapcsolásával az AVR bekapcsolódik, tehát az ARC rész működik.- Hogyan kezdjek neki a hibakeresésnek (már régóta kijöttem a hárdkór mozisságból)
- Ha tényleg döglött a HDMI rész (mi lehet még a probléma?), akkor vajon rentábilis ezt cseréltetni a Denon 4520-ban? Mivel Atmos nem igazán érdekel, szóba jöhet másik használt, közvetlen Atmos előtti nagyvas vásárlása is.
- Ha nem érdemes cserélni (és talán ez a legkedvezőbb költségű út), akkor átállok analóg IC-s jelátvitelre. Cavern okán amúgy eddig is dekódolt jelet küldtem tovább.
Ha jól gondolom, ennek a kipróbálásához csak 7 db analóg IC kell, a szubkábel használható. Később gondolom nem árt az integrált helyett vmi normálisabb hangkártya.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
robi-k
őstag
válasz Dorian #182571 üzenetére
A Danon-ál lehet cserélni HDMI-s processzor lapot, pl. az Onkyo-tól eltérően nem kell utána szívni a firmwarek összehangolásával a több nyákra szétosztott DSP miatt, de a HDMI-s proci alaplap beszerzése körülményes (pl. eBay, stb.).
De igazából, ha az erősítő hangdekódoló és erősítő része rendben üzemel, csak nem engedi át a videó jelet, akkor használhatod az AVR erősítőt videó áteresztés nélkül is, ilyenkor a forráskészüléknek rendelkeznie kell 2 db HDMI kimenettel, és támogatnia kell azt az üzemmódt, hogy az egyiken HDMI-n (általában HDMI Main bévvel jelölt kimenet) csak a képet küldi ki a TV/proji felé, a másikon (általában Audio only felirat is van ezen HDMI kimenetnél a lejátszó hátlapján) csak a digitális hangadatot küldi az erősítő (AVR) felé.
Én már évek óta nem használom az én Denon-mat videó jel átengedésre, nem is hiányzik. -
BIGi75
senior tag
válasz Dorian #182571 üzenetére
Volt ilyen nekem is, és nem is csak az AVR HDMI lapja ment tönkre, hanem mellete még egy projektor, bluray lejátszó, meg egy VGA kártya HDMI csatolója (DVI meg ment rajta). Okát nem tudom, de fizetett a biztosító viharkáros túláram indokolással. Az AVR egyébként működött (a HDMI bemenetek kivételével), de gazdasági totálkárnak nyilvánította a szervíz mindegyiket. Végül is jól jártam, teli árban kifizették.
-
Dorian
félisten
válasz BIGi75 #182573 üzenetére
Sajnos ez nem fog menni, a biztosítóknak van vihar/villámtérképük, nálunk elég régóta nem volt vihar, főleg nem villámlásos. Amikor a tetőről szedett le a szél zsindelyeket, akkor is megnézték, h akkor, ott milyen szél volt.
Még otthon ha lesz egy kis időm tesztelek pár dolgot, furcsa, hogy a HDMI-s ARC viszont működik.
Mondjuk a 7 analóg IC + hangkártya is lesz vagy 70ezer Ft, lehet, h nézek egy ehhez hasonló AVR-t, 200 körül, az a legegyszerűbb.[ Szerkesztve ]
-
robi-k
őstag
válasz Dorian #182574 üzenetére
Amennyiben működik a DPS (proci) és az AVR elvégzi a HD hangok dekódolását, nem érdemes venni hangkártyát és IC kábelekkel összekötni a PC-vel az AVR-t, hiszen a PC-n nem gond megoldani a 2 db HDMI kimenetet (egyet a TV/projektor felé, másik meg az AVR-nek).
182576Smiley
Nincs a HDMI kiemeneteknl semmilyen SMD bizti, direktben mennek ki a prociról, lsd. a kapcsolási rajzot (volt már szerencsém ilyen hibával küszködő erősítőhöz, igaz, az egy Denon AVR-4308 volt).[ Szerkesztve ]
-
Smiley
addikt
válasz Dorian #182574 üzenetére
Kell keresni egy muszereszt aki megnezi neked. Siman lehet hogy csak 1 SMD biztositek ment ki. A hivatalos es nagyobb szervizeknek persze az az erdeke hogy gazdasagilag ne erje meg foglalkozni vele. Biztos van 1-2 szaki aki javit ilyeneket.
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
Dorian
félisten
válasz robi-k #182575 üzenetére
Háát, pont azt vettem észre legelőször, hogy hang nincs, amikor a TV-t bekapcsoltam. Aztán a PC és a Dune-vel is megnéztem, persze ott se hang, se kép.
Az erősítő elején kijelzi a bejövő hang-csatornákat, most ott nem jelez semmit.
A PC-ről ráadásul jelenleg is már dekódolt jelet küldök át 7+1 ch pcm-ben a PC-s ekvalizáció miatt
Otthon próbálgatom még. És holnap felhívom a biztosítót is azért[ Szerkesztve ]
-
-
-
lemmy9
őstag
A Hdmi szabvány bevezetése az egyik legnagyobb mellényúlás volt. Rengeteg kárt és idegeskedést okozott a világnak.
Szerintem!
-
robi-k
őstag
válasz Dorian #182577 üzenetére
Coaxon vagy optikán fogadott digitál hangot dekódolja és megszólaltatja? Ha igen akkor a HDMI proci szállt el. Ha találsz új vagy használt, de bevizsgált és működő HDMI nyákot, akkor annak cseréjével újra működőképes lesz az AVR.
Amúgy, ha találsz olyan műhelyt, ahol vállalják a forrásztást, nem okoz problémát venni új HDMi videó proci SII9575CTUC IC-t is a javításhot, de lutri, hiszen a procin kívül más alkatrész is sérülhetett a túlfesz miatt.
-
Dorian
félisten
-
hardverhaver
tag
válasz MasterMark #182567 üzenetére
Tök jó, hogy jött négy válasz is, de egy sem a kérdésemre.
-
Quetz
őstag
válasz hardverhaver #182585 üzenetére
Keress olyan Denon-t ami Audyssey XT32-vel rendelkezik, kompatibilis a multEQ appal és belefér a keretbe.
-
jambiyya
őstag
válasz hardverhaver #182585 üzenetére
Emelni kéne a kereten (mondjuk 400k-ra), és akkor kapsz értelmes ajánlásokat. A 3600-as Denon már XT32-es, elég jó vas, de nem 200k.
-
I'am Dony
őstag
Néhány kedves ismerősnek már egy ideje tartozom, hogy bemutatom mit tapasztaltam az 1 db. Arendal 1723 1V vs 2 db. REL HT/1205 kapcsán. Avagy egy hatalmas reflex szub és két kisebb egyszerűbb kocka esete, hitvita nélkül csak a tények. Régóta érett a gondolat egy ilyesmi próbára és elég tanulságosra sikerült. A száraz adatok: Arendal 13.8", 800 W RMS, 18 Hz -3 dB. REL: 12", 500 W RMS, 22 Hz -6 dB. Ezekből ami érdekes lesz, az az alsó kiterjesztés a két szubnál, a szobahatást is figyelembe véve. Adott egy 22-23 nm szoba, REW és Umik-1. Minden szub a mérés szerinti legoptimálisabb helyen volt elhelyezve.
Az Arendallal kezdődött, nyers és a beépített DSP-vel EQ-zott.
A vízesésen így nézett ki:
REL:
Itt egy picit bonyolultabb volt megtalálni az optimális elhelyezést. 3 pozíciót vizsgáltam meg, ebből az egyik annyira rossz volt, hogy nem is rögzítettem a képen. A hasonló árnyalatok tartoznak azonos helyekhez, látható a két szub együttes átvitele és a késleltetéseik beállítása utáni EQ-zott állapot a két helyen:A két helyszín végső EQ-ja (miniDSP HD) a 104 Hz-es szűk esést még sikerült javítani a későbbiekben. A két hely között a képen látható nyereség volt elérhető, így a hangosabbat választottam:
És ennek vízesés diagrammja:
Az Arendalról anno sajnos nem csináltam EQ-zott emelkedő hangerejű méréseket, most a REL-ről igen, amin már látható egy alsó vágás is:
Ez lett a végeredménye is a beállításnak egyelőre. Ami számomra tanulság volt, hogy bár a REL-t -6 dB/22 Hz értéken adják meg és csupán egy 40x40-es pici kocka, a szobahatás miatt gyakorlatilag 15 Hz-130 Hz-ig van egy vízszintes, lapos EQ-zott átvitele, emellett villámgyors és pontos. Előny még, hogy megszűnt a zavaró, az alsó tartományt eddig picit uraló hosszabb zengés. A teljesítmény pedig ekkora szobában bőven sok és mindenre elég, mert az utolsó kép piros-kék vonala közötti értéken mozizunk.
-
I'am Dony
őstag
A három helyszínen a bal hátsó sarok volt az egyik "fix/muszáj" pont, ami önmagában is egész jó hely a szobámban. Várhatóan a legrosszabb pár volt ehhez a bal oldali fal első 1/3 pontja amit elvetettem. Végül a jobb oldali fal hátsó 1/3 pontja lett a gyengébb, a jobb oldali fal első 1/3 pontjához képest. Az ellentétes sarkok és felezés a felújításig még nem próbálható, de azokban még lehet potenciál. A front oldalt kíváncsiságból majd még megpróbálom, de az nem a legjobb választás általában.
[ Szerkesztve ]
-
I'am Dony
őstag
-
-KP-
addikt
válasz I'am Dony #182594 üzenetére
Nem hitvita, de azt remélem vágod, hogy baromira nem fair egy szubos felállást ketteshez (vagy négyeshez) hasonlítani, függetlenül attól, hogy melyik milyen felépítésű. 85-90dB-re egyébként valóban nem kell nagy szub. Azt szinte minden tudja. Ha pedig hangra tetszik amit hallasz, akkor kijön a zártak egyik előnye, hogy sokkal kisebb helyet foglalnak, ami egy pici szobában sokszor szintén nem elhanyagolható tényező. Szóval neked ez így win-win.
[ Szerkesztve ]
-
-
-KP-
addikt
válasz I'am Dony #182596 üzenetére
Nyugalom már Látom nem sikerült megérteni mire gondolok. A két szubos felállásnak jól felállítva pont hatalmas előnye van, hogy több állóhullámot ki tudsz ütni, vagy legalább jelentősen csökkenteni. (Persze ez akkor működik, ha egymással ellentétes falon vannak a szubok, nem egymás mellett.) Ez az utózengési időkre is hatással lehet, akár nem is kicsit, ami a hallott mélyhang "gyorsaságára" is hat jelentősen. Ezt egy darab szubbal mikor tudod megtenni? Sohanapján kiskedden. Mindössze erre céloztam.
Ja és mielőtt elkezded, hogy fikázom a szubot, nem egyáltalán nem. Lehet nekem is lesz ilyen majd egy kis szobába. Amúgy azt nem írtad le, hogy MKI vagy MKII-es verzió a szubod.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest