Hirdetés
- Eredetileg x86-os dizájnnak készült az NVIDIA Denver projekt
- A vártnál is jobb a 2 nm-es TSMC node kihozatala
- Kína már készül az USA új elnökének beharangozott vámpolitikájára
- XPPen Artist Pro 24 (Gen 2) 4K rajztábla - nagy méret, nagy felbontás
- Védelmébe vette az Intel volt vezére az Intel 18A node-ot
- Kína már készül az USA új elnökének beharangozott vámpolitikájára
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen hardverek bújnak meg a Télapó puttonyában?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Eredetileg x86-os dizájnnak készült az NVIDIA Denver projekt
- Asztrofotózás
- Azonnali hatállyal lemondott Pat Gelsinger, az Intel vezetője
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Emlékszem amikor a Win98-at...havonta kellett újratelepíteni
Te még egész ritkán csináltad akkor.
van friss BIOS az alaplaphoz, én meg évek óta nem frissítettem
Ami működik, azt felesleges megjavítani. Hacsak nem kerül bele olyan feature vagy biztonsági folt vagy bármi, ami miatt kell a frissítés. Én is a minap frissítettem, mert kellett új agesa verzió, de már előre minden bajom volt. Utálok biost frissíteni. Még sose rontottam el alaplapot, de akkor is. Túl kiszolgáltatott állapot, amíg tart a folyamat.
Sent from my keyBoard
-
"Te még egész ritkán csináltad akkor. "
Emlékszem, egyik clean install után valahogy nem volt jó a csillagok együttállása (Tomato alaplapom volt, ilyen névvel nem csoda ) és nem volt hajlandó bootolni a Win98, én meg azt mondtam hogy ott egye meg a fene ahol van, nem vagyok hajlandó egy nap kétszer Windowst telepíteni (ugye a CD-HDD-s időkben egy kör nem 3 perc volt mint most, hanem 3 óra).
Szerencsére már akkor is külön partíción voltak a játékok, 85%-uk DOS alatt is ment, úgyhogy 2-3 hónapig full DOS módban voltam. Egész sok klasszikus játékot nyomtam akkor végig
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Nekem a legutóbbi BIOS frissítést a Windows Update hozta le (!). Mert a kedves gyártó azt mondta a Microsoftnak, hogy ez überszekjúrítiriszk, amit tegnapra kellene befoltozni.
De az eredeti írásban szereplő "azonosítsd magad az épp legyalult rendszerrel" körökön csak vinnyogva röhögni lehet. Egy ekkora cégnél tényleg nem volt senki, akinek ez eszébe jusson, vagy legalább belefusson? Mondjuk tesztelés közben. Már ha lenne ilyen.
Szóval szerintem nem a szerző a boomer, hanem a régebbi termékeknél még volt minimális betyárbecsület, hogy működjön. Most meg már CPU-ból is piacra szabad dobni kb. béta verziót, amit utólag reszelgetnek mikrokód-frissítésekkel, ha az első változat megfőzte magát, vagy épp a túl óvatoskodás miatt nevetséges a teljesítménye.
A tej élet, erő, egészség.
-
ncc1701
veterán
Örök tanulság: ami működik, azt nem piszkáljuk.
-
iMaverick
addikt
Tomato alaplap
Én meg valami Acorp alaplappal kezdtem annó. Volt is annyi nyűg vele (velük), aztán jött a megváltó: Abit! Na annak aztán voltak jó lapjai, nem is vettem mást, amíg a gyártó üzemelt. Régi szép idők.
szerk: meg emlékszem, akkoriban volt ilyen "szitokszó", hogy Vargáné féle tápegység. Ez amolyan "utálatos kép a zsidó templomban" szintű téma volt, viszont érdekes módon én nem futottam bele. Aztán évekkel később a neten mit találtam fotóként:
[ Szerkesztve ]
"Sokkal könnyebb gazdagon boldognak lenni, mint szegényen" (Moldován András)
-
Elfogadható cucc volt az, egyébként ha egyszer úgy sikerült egy Windows install , akkor hónapokig szolgált gond nélkül, és a Slot 1-es 333MHz Celeronnál konkrétan annyi volt a tuninghoz a teendő, hogy a BIOS-ban 333-ról 416-ra állítottam az órajelet. Élete végéig (kb. 6 évig használtam) úgy ment
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
freeapro
senior tag
Nekem proci és alaplap cserénél írta ki, hogy nem aktivált a window. Megpróbáltam kijavítani, majd körbe-körbe jártunk. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ma már ezt e windowst és az UI hüjék csinálják hüjéknek. Azért nem értesz már hozzá, mert nincs logikus módja a javításnak.
-
Narxis
nagyúr
Igen, öregszünk, a régi szép idők, akkor még egyértelmű volt minden.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Foglalt név
addikt
Lefordítom: "amikor még érdekeltek ezek a dolgok".
Azért mikor órákig izzadtál, hogy hang jöjjön a SB-ből, mert rossz megszakításon volt, vagy kézzel kellett megadni a szektor számot a vinyóhoz a BIOS-ban, megnézném hányan könnyeznék meg ma.
Sok új dolog van, komplexebbek a rendszerek, BASIC-hez nekem sem volt a zsebemben egy OpenID könyvtár. Mindemellett van jó pár dolog, ami megy kisujjból manapság, meg olyan is, amit több évtized alatt nem sikerült megoldani. -
HThomas
senior tag
Hjajj, már kezdem érteni mit éreztek anyámék 20 éve, amikor mindig újra be kellett nekik állítanom az időt a videón áramszünet után.
Jajj de jót nevettem ezen magamban... főleg mivel rendszeresen állítgatom még most is nekik az órát a mindenféle eszközökön
De hasonlóan éreztem magam amikor a telefonon az Android Auto egyszer csak kitalálta, hogy nem hajlandó csatlakozni a kocsihoz, amivel hónapokon át gond nélkül működött.
Régebben, amíg hobby volt, addig szerettem ilyeneket bütykölni, de most már nincs türelmem hozzá, ha valami napi szinten használt cucc elkezd szórakozni és nem működik normálisan.
-
bambano
titán
ügyfélkapud van-e?
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz iMaverick #14 üzenetére
39
Köszönöm a hozzászólóknak a kellemes meglepetést, hogy nem arról szólnak a hsz.-ek hogy ezt igazán tudhatnám, de legalább utánanézhettem volna stb. Mondjuk így nem is volt értelme megírni a bejegyzést
#15bambano ne viccelj, pont most jön az hogy át kéne regisztrálni a
DÍPDÁPdaruláb-ra vagy mire[ Szerkesztve ]
-
Samus
addikt
Windows alól BIOS-t frissíteni...Abit IS7-e deszkámon frissítenem kellett, mert a kettőezres Cerka helyett jött a háromezres Prescott, ami csak másfél Gigahertzen ment, kikapcsolt HT mellett. Le is töltöttem a fájlt, megcsináltam a floppy-t (!), újraindítottam, boot beállít A:-ra, y a kérdésre, és ima, nehogy most legyen áramszünet...
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
iMaverick
addikt
"hogy nem arról szólnak a hsz.-ek hogy ezt igazán tudhatnám, de legalább utánanézhettem volna stb."
Ezt majd a fiatalok... Mi már öreg bikák vagyunk...
Hozzáteszem a kolléganőm szokott ilyenekkel masszírozni: pl. Kínából rendeltem Android-os telefont. Megjött, belaktam, aztán egyre több hibát fedeztem fel... Kolléganőm: miért nem néztem róla tesztet?
Babám, milyen tesztet nézzek egy Ulefon Tiger telefonról? Vagy Kingzone N128-ról?"
#17 Samus: ismerős! Ezért is döbbentem meg, amikor az egyik Asrock alaplap BIOS-ában ott volt, hogy firmware keresése online... WTF? És működött! Dobtam is egy hátast.
Vagy a másik (ez meg vissza lépés): tavaly vettem egy Asrock N100M alaplapot... Csak az Instant flash-es frissítést tudja... Tutorial 1. pont: formázz FAT32-re egy pendrive-ot...
[ Szerkesztve ]
-
tDr1v3r
veterán
Jajj, 2006-7 felé emlékszem kábé havonta raktam újra az XP-t / Vistát a PC-nken, aztán Mac-et berheltem több mint egy évtizedig (mert hát UNIX-ot is lehet azért). Most meg itt előttem az Elitebook, Windows 11-el aztán hírtelen azt sem tudom hogyan kéne drivert telepíteni ha valaminek kéne.
Sziasztok, Bence vagyok, 31 éves és túl buta ezekhez a csoda modern technikákhoz.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
-
Zotya84
őstag
válasz iMaverick #14 üzenetére
Az még kicsit odább (sic!) van. De már nem olyan sokkal, talán, már ha balfék asztalos lennék, is meg tudnám egy kezemen számolni.
És biza előhoztad a régi "szép" emlékeket is. A P2-Cerka idejéből a jó kis SiS chipsetes lapokkal; az AGP 4x vagy AGP8x alaplapok, kártyák közötti inkompatiblitással, stb...
Meg hogy mekkora áldás volt az 1300-as Duron utána, meg a Bartonos Athlon XP, az Abit lapban Windows alól állított FSB-vel igény szerint, alul, vagy túlhúzva; esetleg nem is annyira régen (oszt ez is majd 20 év) a Toledos Athlon 64 X2. De szép is volt, mikor mindenki szidta a Vistát, én meg SP1 (x64) után már vissza se néztem többet XP-re, mert az a konfig dalolva vitte nagyságrendekkel jobban, mint amit XP-vel ki lehetett belőle hozni – és elég csak a 4GB helyett 2,5GB-nak látott RAM-ra gondolni...
#17 Samus: Én pont ezért szerettem meg a Gigabyte DualBIOS-os alaplapjait, hiába volt már elég régóta UPS a gép előtt. Abban így nem volt komoly kockázat. De ezek a BIOS-Flashbackek szinte teljesen kiirtották őket, sajnos. Ugyan, megállt lappal nehéz lesz a megfelelő formátumba hozni a hozzávaló pendriveot, de legalább nem halálozik el miatta a lap.Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
danih
veterán
Alig várom, hogy felnőjjön a legnagyobb gyerek, és delegálhassam otthon is az IT eszközök menedzselését
-
aktív tag
Nem öregszel ,csak kezd logikátlanabbá válni a technika.
-
"...akkoriban volt ilyen "szitokszó", hogy Vargáné féle tápegység..."
Ez a táp addig volt használható, amíg a processzor tápellátását 5V-ról biztosították. Ezt a feszültséget stabilizálták.
A kétezres évek elején, a Pentium 4 processzorok megjelenésekor tértek át a 12V-os tápellátásra. Nem csak a 9A volt nagyon kevés. A 12V-os ág az alig használt 5V-hoz volt stabilizálva.
Nem a táppal volt baj, hanem a kereskedő - szerelő hozzáértésével.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
proci985
MODERÁTOR
akkoriban mar pedig kint volt az XP SP2, ami kibirt legalabb egy evet
Vistat en ha jol emlekszem egyszer raktam fel, upgradeltem 7re, es utana kb mar csak OS disc / komplett platformcsereknel raktam ujra.
win95nel volt egy periodus amikor heti ketszer (dualbootom volt DOS6.22vel), 98SE mar ilyen par honapokat birt.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
rgqjx
aktív tag
Többek közt én is szeretném kihangsúlyozni, hogy a win98-al szerencsés voltál, még akkor is, ha az SE verzió volt. (A nevem is a win98 telepítő kódjából az első részlet) Nálam stabiltásban a win2k hozta el a megváltást az elődökhöz képest. Még a haverok közt is királynak érezhettem magam, mert a koleszban már 64k-s isdn-en jött a sulinet.
Valahogy átérzem a problémád, régen rendszeresen próbáltam az újabbnál újabb romokat az aktuális telómon, manapság meg örülök, hogy ezzel sem kell időt pazarolni, mert csak működik, ahogy kell.
Most is nyomom a homelab-et, virtualizálva futtatva néhány OS-t stb..., de látom, hogy így is kezd elszaladni mellettem a világ. Pár percre hoztál egy kis nosztalgia érzést, de sajnos gyógyírt nem tudok. Ha te megtalálod, jelentkezz!#5iMaverick: Csak nem az 5ali61? Az acorp szó láttán azonnal ez a karakterkombináció jut eszembe.
#12Foglalt név: Az IRQ beállítása tényleg emlékezetes maradt. Most is megkönnyezném, ha nem lenne másik szabad port a hangkártyának.
Vannak emlékek, amelyek idővel sem tudnak megszépülni.
-
Szirtimorc
aktív tag
válasz Hieronymus #25 üzenetére
Volt ezekkel a tápokkal baj. Kinyírták a merevlemezt viszonylag hamar. Valaki megnézte anno, és erős tüskeimpulzusok voltak a 12V-os ágon. Volt, hogy hűtőt tettünk valamelyik Vargáné által tönkretett HDD IC-jére, és akkor egy adatmentésik még hajlandó volt elindulni a legtöbbje.
-
-
-
-
Refubhished PC for Win7/64 kulcsom volt 3 gépre, ez a legjobb, a Win11 mindegyiket elfogadta MS fiókostúl mindennel tokkal-vonóval.
A hobbi/game/24/7 gépemre ezekkel köszörültem fel. A 24/7 gépemen van még egy Win10Enterprise is, azt nyuggerbe vonuláskor megkaptam.
Egyikkel sem volt semmi horror eddig, pedig sok fail frissítésről, crashról lehet olvasni....na jó, kisebb anomáliák befigyeltek.[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
-
futo001
senior tag
Első gépemben Tomato lap volt. Semmi bajom nem volt vele, tette a dolgát.
Win ME, én imádtam, amint elérhető volt csak az ment mindenre.
Egy haverom akkoriban viccelt rendszeresen a Vargáné táppal, egész eddig azt hittem ő találta ki.I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯
-
gekkoXT
senior tag
Örülj, hogy a bios update ilyen könnyen ment. Nálam elszállt tőle a win11 kulcs és nem volt semmi opció, csak h vettem egy újat. wtf Állítólag az is a tpm miatt volt.
-
válasz Szirtimorc #29 üzenetére
Azért, hogy nem kompatibilis tápegységet raktak a gépbe, továbbra sem a tápegység a felelős.
Ezeket a tápokat biztonsággal csak a Pentium III processzorokig lehetett használni. Az ATX12V 1.0 szabvány, a negyedik generációs processzorokhoz köthető.
Az ATX és az ATX12V szabványok nem kompatibilisek egymással.
Ettől függetlenül még a kétmagos processzorokhoz is raktak ilyen tápokat.
Akkor most a táp a hibás vagy aki berakta egy modern gépbe?!Kicsit feljavítva a mai napig is öntik a piacra a gyártók ezeket a szarokat, számtalan néven. Ezért kell megnézni melyik táp kerül a gépbe.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Samus
addikt
A gyors bootról jut eszembe. Még a hőskorban volt a GS mellékletén a GameStar TV nevű produkció, bemutattak egy kész PC-t, AMD alapú volt, a 12GB RAM maradt meg az emlékezetemben, és hogy a WinXP 9 másodperc alatt töltött be. A bekapcsológomb megnyomásától számítva. 10k fordulatú Raptorral (SSD még sehol bem volt).
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Ja, ha megnézed az utolsó sort amivel kiegészítettem, nekem is gyíkja lett, újra kellett aktiválni Nekem Win7 óta eredeti Pro kulcsom van (konkrétan ugyanaz, mindig enged upgradelni ), úgyhogy két kattintásból "elhitte" hogy frissítés történt.
-
Fáraó
őstag
Lassan gépet kell frissíteni, kb. 14 éve raktam össze a jelenlegit. Hasonló érzések kavarognak bennem is, már kicsit elfogyott a lelkesedés. Jó, működik, szuper...
Btw. Accorp ATX-es alaplappal kezdtem, aztán gariba cserélték egy mATX Tomao-ra, majd beleuntam a sok szarakodásba és vettem egy Abit ST-6-t. Aztán csak Abit deszkáim voltak egészen a megszűnéséig, utoljára egy IP-35 Pro-t vettem. Jó cuccok voltak!
VIGYORRRGAZMUS.....
-
iMaverick
addikt
Látom beindult a nosztalgia faktor!
#25 Hieronymus : köszi! Most már ezt is tudom.
-
Szirtimorc
aktív tag
válasz Hieronymus #37 üzenetére
Korábbi időkre gondolok, úgy a 90-es évek közepéig.
Hát, hogy pontosan változott-e és hogyan a szabvány a 12V stabilitását illetően azt nem tudom, de ha a többi tápnál ez a probléma nem jelentkezik, akkor a táp -
ncc1701
veterán
válasz Hieronymus #37 üzenetére
Az a táp, amelyik kinyírja a gépet halálakor, az valahogy nem az igazi. Vargáné megcsinálta.
-
Foglalt név
addikt
Majd amikor rájössz, hogy az új platformokon a MS letiltatta a gyártókkal az S3-at. Úgyhogy szerencsés esetben megint lehet hibernálni, vagy kikapcsolni a gépet, ha nem akarod a gyökér (össz.elm.: lehallgatás) megoldásukat használni, ami meríti a laptopot, fogyasztja az áramot, blokkolja BT eszközöket stb.
-
Hintalow
senior tag
Nekem is a 90-es évek végére lett saját gépem, azóta telepítek, építek, segítek a szűkebb családi körben karbantartani gépeket és kissebb hálózatokat. De még soha, 1x sem volt olyan, hogy bios frissítésre lett volna szükségem, szerintem nem is csináltam soha
Amúgy szép nosztalgikus emlékek vannak abból a korszakból, de örülök, hogy ma már mennyivel kényelmesebb.
Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.
-
Ha egy dízel motort benzinnel használsz akkor nem a benzin a hibás Aki bele öntötte és elindította a motort az a hibás.
A Vargáné, Codegen, Acorp... és más neveken címkézett tápok a harmadik generációs Pentium processzorokig voltak
biztonsággalhasználhatóak. Aki a Pentium 4 és újabb gépekbe rakta ezeket a tápokat az volt a felelős. Akkor is, ha nem tudott róla. Annak idején rengeteg gépépítő vállalkozás volt, nulla megalapozott tudással.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
KROK640
nagyúr
" (vagy a ME-t, aminek szerintem én voltam a felhasználói bázis 85%-a " - én voltam a másik fele akkor. Imádtam 2001 január elejétől használtam, és ugyan később már csak másodlagos rendszer volt, de 2006 novemberében még biztosan volt a gépemen WinME ...
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Öcsipók
csendes tag
Nemrég lomtalanítottam édesanyám lakásában, ahol a gyerekkoromat töltöttem, és jó pár dolog érintetlen maradt... Pár kép a leleményekből.
Első számítógép konfigurációm átadás-átvételi dokumentációja '95-ből:
Modern gépet szerettem volna, ment a vacila az ISA és a VLB (Vesa Local Bus) között, végül a drágábbra, de gyorsabbra esett a választás. A merevlemez teljes tartalma kiírható volt (méregdrágán, számtech boltban) egy CD-re!A következő 5 év indítólemezei:
A 28.8K-s és 56K-s modemes korszak utáni első "szélessávú" (de legalábbis stabil) internet bekötésem szerződése 2002-ből (koax DOCSIS 1.0):
64 kbps-ért havi 4000 Ft + tréfa = 5000 Ft (még csak 25% az ÁFA)Sosem szerettem a kommersz dolgokat, ezért a fősodortól ezután mindig eltértem más, de minőségi irányba:
Soltek alaplapok VIA chipsettel, AMD procikkal
3Dfx Voodoo / Abit Siluro képkártyák
Diamond Multimedia Aureal chipes hangkártyákMost 43 vagyok, és minden dettó, mint az előttem szólóknál: sokszor nem értem, 'mééééé nem megy', és már 'mindegy, csak működjön" a hozzáállásom....
[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
...uhh 5.25ös floppym nekem csak c+4 időszakban volt, amikor ds/sd-s lemezt meg kellett vágni a másik oldalon is, hogy ne legyen írásvédett és forgatni kellett a meghajtóban pc-nél már csak 3.5est használtam... rémálmaimban előjön még a nyekergése, amit bad sectornál produkált ...nem sírom vissza
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
norbx
aktív tag
Zida Tomato 5DVX alaplap Intel MMX 166-os procival 16 Mb edoram
Valamilyen ESS hangkártya a VGA-ra nem emlékszem milyen volt.
Napi rendszereséggel Win instal stb stb..
46 vagyok . Szerintem is öregszem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- Lenovo Thinkpad T470 / I5 7300U / 8GB Ram / 250 GB SSD / 2-3 órás akku / Világító bill. / Garancia
- MSI MPG A850G 850W Gold Moduláris Tápegység PCIe 5.0 12VHPWR ATX 3.0
- ASUS ROG LOKI 850W Platinum RGB SFX Moduláris Tápegység PCIe 5.0 12VHPWR ATX 3.0
- Cooler Master MWE GOLD V2 850W Moduláris Tápegység
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest