Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hobby elektronika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86912 üzenetére
hmmm.. akkor még művelődöm majd, mert ezt így nem igazán értem. Vagy túl rég voltam moziban, de ott se éreztem ezt a hűha de nagy a hang hatást. Jelenleg olyan itthon a hangerő, hogy táncol a lencsevédő a projector tetején, mozognak az ablakok, és a házi sárkány leordít fentről, hogy a zárt ajtó mögött se hallja a haverjait a discordon. Én ennél többre nem vágyom, bár szerintem a szoba lehet a ludas, mert nyitott ládaként funkcionál valahol 20hz körül/alatt rezonál a netes calculatorok szerint (8.5x4.5x3).
Hogy milyen a sub minősége? nem tudom, az biztos, hogy az előző le se tudott lemenni még 20hz-re sem, nem hogy az alá, úgyhogy most az új varázsa miatt még egy jó darabig elégedett leszek szerintem a gagyi 12"-essel.
-
válasz
VoidXs #86908 üzenetére
Nem teljesítményről van szó, hanem amplitúdóról, hisz azt halljuk / mérjük, nem?
De a -10 dB az valóban borzalom, százalékban is már ~30% lenne.
Hosszú reflexcsövet 3D nyomtatni szokás.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86911 üzenetére
Nem kell neki nagyobb hangerő, rendes mozihangerőn adja át a tényleges LFE hatást, mivel ugyanazt rövidebb idő alatt hallod. Nagyon egyszerű oka van, hogy nem veszik otthonra, ugyanis nagy. Nagyon nagy. De ha tényleg az igazi mozit akarod, nincs más mód, valahol el kell férnie.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86910 üzenetére
ez úgy hangzik, mintha ferrarival szeretnél a lidl-be menni
.
Én értem, hogy nagyot üt, azt is értem, hogy sokkal nagyobbat, mint az átlag, csak én úgy érzem, nincs szükségem arra, hogy engem verjenek.
Mindig lehet hangosabbat venni, a kérdés, hogy van e rá igény. Neked igen, de az átlag vásárlónak nincs. Kizártnak tartom, hogy a többi gyártó ne tudna ugyanilyen hangos ládát összehozni. Csak épp nem lenne kinek eladni. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86909 üzenetére
Biztos feleslegesen erős, ha pusztán az érdemi hangnyomást 20 Hz-en nagyjából semmi házimozis nem tudja, másodmagával sem, nyolcszoros áron sem? Az autóversenyek sem végsebességen dőlnek el, hanem hogy mennyit tartasz meg belőle egy kanyarban. És hát sokat nem tartanak meg az igazán mélyekből a kommerszek.
És ez csak egy metrika volt. Az impulzus az igazán lényeg, ezért nem is szoktuk low extensionre kalibrálni ezeket, csak ha tényleg igazán van szufla mögötte. Soha semmitől nem éreztem akkora mellbevágást, mint az RCF S-8028-tól, és tettem már 30 m^2-es szobába. Az a grafikonon is egy konkrét tüske. Teljesen normális hangerőn, referencia alatt, csak mivel időben olyan gyors, ezért érződik úgy, mintha hangja valójában nem is lenne, de üt, mert a baroreceptoraid tisztán amplitúdó alapján működnek. Ég és föld ezek mindegyikéhez képest, kérdés nélkül egyenesen eltapossa ezeket a setupokat: 2x Paradigm Sub 25, vagy 2x SVS PB-16 Ultra, vagy 4x SVS PB-4000, vagy akár 4x Krix Megaphonix In-wall.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86906 üzenetére
Nem sok tudja, de ez számomra inkább tűnik egy átlagos szobába feleslegesen erősnek, mint hasznosnak. Valami zenekari cuccnak egy parkszínpadhoz tudnám elképzelni. Vagy cél, hogy egy kis szobában a fájdalomküszöb fölé tolja az ember a hangerőt? Ilyen élményre nem vágyom, tehát akkor nem nekem (átlagjózskának) találták ezt ki, lehet bármilyen szuper.
Gondolom amit linkeltél, ahhoz az erősítő ingyen van. Ahogy szétnéztem a házimozisok kb 2500 eur-ból tudják ezt a hangnyomást. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86907 üzenetére
-10, torzításnál (mivel teljesítmény) 10*log10(r) a képlet. Ez a hallható portzaj. Általában a port tuningnál kezd elszállni a dolog, ezért szokták a pro-kat a zártan leadott tartományba hangolni, mert akkor kb csak akkor fordulhat elő 10%, ha a driver is torzít már. Ahhoz meg egy 100-110 dB érzékenységű drivert megkínozni sok sikert. A linkelt JBL reflexcsövét pl kézzel végigéred, és a nagy mozis darabjaiknál se nagyon mennek 15 centis hossz fölé. Meanwhile Klipsch: hello, 60 centis reflex egy 40x40x40-es dobozban, átlósan. Fingópárna ajándék.
-
válasz
VoidXs #86901 üzenetére
Ja, hát 10% THD az kb -20 dB hangerejű torzítás, szvsz mélynél szódával elmegy ekkora hangerőn. De amúgy a suboknál még lejjebb nagy hangerőn ennél még több szokott lenni. Pl az Arendal 1961 1S-nél megvan 20 Hz ~100 dB-n, de a THD ekkor már ~15% az Audioholics mérésén.
Nyilván a mittomén 3% vagy még annyi se lenne az ideális, de az ilyen már ritkább. Mondjuk nálam az Eve SC208 az gyártó grafikonja szerint 40 Hz-et 2% THD alatt tud 90 dBSPL hangerővel, ami szerintem már nagyon ügyes, de hát ez nem csoda, hisz ennek már eléggé közel már az ára a millához párban.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86905 üzenetére
34 Hz 123 dB-n (a rosszabb, F10-es mérést feltételezve F3 helyett), azaz 17 Hz 111 dB-n. És a pro-ban tényleg valóságot szokás írni, házimoziban meg mindenféle szépítgetések vannak, pl 80 dB-n (itt konkrétan hallásküszöb alatt van az alja) mért spektrum DSP-vel lapítva (lásd SVS), amiből mozihangerőre lesz 40, vagy jobb esetben 30 Hz. Pro-ban annyira nem divat cicomázni, hogy a batár nagy, dupla 18"-as, világ alá hangolt, 6 kW-os dögökre simán ráírják, hogy az is 34 Hz. Mert DSP nélkül tényleg az, csak 130-140 dB körül.
Mindez impulzusként. Igazi impulzusként. Passzív, nem lehet trükk. Mondj egy házimozis példányt, ami ezt tudja. És mondj egy házimozis példányt, ami ilyen olcsó. Lassan azzal a kritériummal se lehet ilyet mondani, hogy "hangot ad ki".
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce #86903 üzenetére
Hát ha az a 2x1 kW 12" vagy zárt, akkor az se, akinek van subja. Az, hogy valamit subnak nevezünk, innen indul.
-
makkmarce
őstag
válasz
VoidXs #86901 üzenetére
"aki csak konzumer házimozikon gyűjtött tapasztalatot, az igazi basszust szinte garantáltan sosem hallott"
mármint úgy érted, aki nem használ mélyládát, nem? Vagy úgy érted, hogy akinek mondjuk van egy Dirac-al belőtt 2x1kw-os subja 30nm-es szobában az nem valódi basszus? -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lezso6 #86900 üzenetére
A 10% kimondottan szar érték, de nagyjából milliós árig a konzumer cuccok ezt se tudják, állva se igazán. Ezért szoktam azt hangoztatni, hogy aki csak konzumer házimozikon gyűjtött tapasztalatot, az igazi basszust szinte garantáltan sosem hallott. És ez nem az audio fórumonon megszokott sznobizmus, ugyanis a pro jelentősen olcsóbb. A 8340A-t bőven zajszint körüli/alatti THD-val tudtam hajtani 40-ig LFE jelről (!), és hiába indul jóval felette a rolloff, relatíve kevés kakaó megoldja. Ez egy belépő árkategóriájú darab... Sajnos múlt idő, mert egy kitelepülésen beleesett az eső, és szarul ragasztottam az új peremét, már rezonál 40-en, le kellett vágni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Asztalos klub
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen okostelefont vegyek?
- E-roller topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Huawei P20 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest